Opensourceproject laat gebruikers Oculus Rift-exclusives op de Vive spelen

Het opensourceproject Revive maakt het mogelijk om spellen die exclusief voor de Oculus Rift zijn uitgekomen ook op de HTC Vive te spelen. Daarbij gaat het tot nu toe om de toepassingen Lucky's Tale en het Oculus Dreamdeck, maar het is waarschijnlijk dat meer spellen ondersteund worden.

De ontwikkelaar van de software stelt dat deze op dit moment alleen werkt op Windows 8 en 10, en dat er wordt gewerkt aan ondersteuning voor Windows 7. Ook is het op dit moment nog nodig om een Xbox-controller te gebruiken. Om Lucky's Tale te kunnen spelen is het alleen nodig om een patch te downloaden en het spel uit te voeren terwijl SteamVR draait. Om Dreamdeck aan de praat te krijgen moet er gebruikgemaakt worden van de 'Revive Injector', die ook via de GitHub-pagina te verkrijgen is.

De software werkt door 'functies uit de Oculus-runtime opnieuw te implementeren en deze de vertalen naar OpenVR-calls', zo legt de maker uit. Daarbij zouden de eigen Revive-dll's de nodige code bevatten om bij elke applicatie de code signing check te omzeilen. Ook is het nodig om de gewenste applicatie van een patch te voorzien om de Revive-dll's te laden.

Het lijkt erop dat daarmee in principe meer Oculus-games speelbaar zouden moeten zijn op de Vive. De maker, bekend als Reddit-gebruiker CrossVR, legt op de site uit dat hij ervan uitgaat dat de techniek toepasbaar is op andere spellen. Hij voegt daaraan toe dat games met een onlinefunctionaliteit, zoals Farlands, niet werken. De software is op dit moment nog een proof of concept, dat zich in de alpha-fase bevindt. Bovendien is het onduidelijk hoe deze techniek zich verhoudt tot de gebruiksvoorwaarden van Oculus.

Verschillende sites, waaronder Ars Technica, laten weten dat de software daadwerkelijk zou werken. Ook op Reddit zijn er gebruikers die hetzelfde melden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

14-04-2016 • 08:04

78 Linkedin

Reacties (78)

78
78
32
6
0
35
Wijzig sortering
Anoniem: 604938
14 april 2016 08:08
Goede zaak. Jammer dat dit uit de opensource community moet komen en niet van Oculus zelf. Het laatste wat VR nodig heeft is fragmentatie van games/software die alleen maar exclusive zijn voor bepaalde VR headsets. Als iedere fabrikant zijn eigen standaarden forceert zal de ontwikkeling zwaar geremd worden.
Precies, om deze tech echt mainstream te krijgen moeten de bedrijven samenwerken. Natuurlijk kan er concurrentie zijn maar we leven in 2016 en mensen accepteren het niet meer als een bedrijf de klant naait. Al helemaal als het om apparaten van 800 euro gaat.
Bij elke nieuwe techniek is dit het zelfde concept.
Dus dat zal niet zo snel veranderen. Exclusief is een beproefd business concept.
De vergelijking is gemaakt dat deze vr headsets niet veel anders zijn als beeldschermen. Het zijn geen spelcomputers maar beeldschermen die aangesloten kunnen worden op dezelfde apparaten. Het zou toch bizar zijn als vanaf nu samsung exclusives gaan krijgen waarmee sommige films alleen op hun tvs kunnen worden afgespeeld?
Precies waar ik op doelde. Het is hetzelfde als dat een muis alleen op Windows pc of op een bepaalde mousepad zou werken. Het zijn geen losse consoles maar een accessoire. Vind dat alle games een standaard vr code moeten ondersteunen zodat de gebruiker zelf kan kiezen om het op een vive, occulus of gewone monitor te spelen. Exclusives zijn leuk als ze ook iets toevoegen. Bij vr heb je natuurlijk de motion controlls van vive maar ook hier moet vrij gemakkelijk omheen te werken zijn.

Ik weet dat het standaard business is maar het is gewoon slecht voor zo'n beginnende tech en vooral voor de consument.

Als je vr aantrekkelijk wil maken moet de klant niet moeten kiezen tussen welke games ze het leukst lijkt maar moet de klant alle games die voor vr gemaakt zijn kunnen spelen.
De vr developers moeten zich onderscheiden middels betere tracking, schermen, design en prijs. Niet welke het meeste geld in exclusives pompt.
Anoniem: 476703
@Zigiz14 april 2016 14:59
Het zijn niet enkel beeldschermen.
Er zitten ook motion controls, een camera en ingebouwde headset in.
Om nog niet te spreken over de Vives controllers.

In mijn ogen is het meer als de Kinect.
Dat concept gaat hier dus zeker niet op. Dit soort keuzes maken het eerder een obstakel om aan VR te beginnen.

maar het zal geheit de reden zijn geweest dat deze weg wel bewandeld is uiteindelijk.
Console exclusives bestaan ook nog steeds?
Precies, om deze tech echt mainstream te krijgen moeten de bedrijven samenwerken. Natuurlijk kan er concurrentie zijn maar we leven in 2016 en mensen accepteren het niet meer als een bedrijf de klant naait. Al helemaal als het om apparaten van 800 euro gaat.
Volgens mij leef je in een dictatuur?
Ik heb een product,
ik geef er vorm aan,
ik bied je het aan.

Het is geen product van levensbelang en er is geen monopolie. Wie wordt er dan genaaid? Als je €800 hebt en je heb interesse leg je het neer en anders loop je maar door naar een communistisch land waar iedereen hetzelfde pakje aandoet.


Juist door genoeg alternatieven aan te bieden kan er progressie worden geboekt. Als dit te duur blijkt te zijn verdwijnt het net zo snel van de markt.
Zo denk ik zelf dat de bril van Sony de meeste potentie heeft. De drempel is laag en de verwachtingen zijn niet te hoog. Het is een aanvulling voor de PlayStation maar niet de bedoeling dat die iets vervangt.
anders loop je maar door naar een communistisch land waar iedereen hetzelfde pakje aandoet.
Dat slaat echt helemaal nergens op.
"mensen accepteren het niet meer als een bedrijf de klant naait. Al helemaal als het om apparaten van 800 euro gaat."
- volgens mij is dat nog maar de vraag als je het dus hebt over games die moeten draaien op alle headsets. We zullen zien of vive en oculus succesvol zijn met het huidige concept want dan gaat jouw stelling hier dus niet op.

"Het is geen product van levensbelang en er is geen monopolie. Wie wordt er dan genaaid? Als je €800 hebt en je heb interesse leg je het neer en anders loop je maar door"
- tot daar was ik het met je eens :)

"Juist door genoeg alternatieven aan te bieden kan er progressie worden geboekt"
- volgens mij bedoeld luuk samenwerken op gebied van cross compatibility (van software) en heeft hij niets tegen meerdere aanbieders van VR headsets.

Ik denk ook dat de playstation VR in de huidige markt veel potentie heeft, ik denk vanwege de prijs.
Zelf zou ik eerder een vive / oculus willen maar 800 voor 1440P scherm schrikt me af en ik twijfel om toch 1 van de twee te kopen puur om het concept te ondersteunen...
Waarom zou Oculus (Facebook) hiermee komen? Dit betekent dat marktaandeel naar de concurrent gaat en dat is het tegenovergestelde van wat ze willen.
Ik verwacht eerder dat Facebook gaat eisen dat dit verboden wordt.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 14 april 2016 14:26]

Wat heeft Google hier mee te maken? Bedoel je Facebook?
Yep, my bad. even in de war.
edit: Klein foutje heeft me direct een -1 mod gegeven :/

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 14 april 2016 14:27]

Nu gaan we zien wat voor een bedrijf oculus is. Gaan ze dit blokkeren of juist toejuichen?
Natuurlijk gaan ze dit niet toejuichen, anders hadden ze überhaupt geen exclusieve titels geregeld.
Dat is denk ik iets te kort door de bocht, ze financieren bepaalde titels, die kun je via Oculus Home aanschaffen, dat is waar ze op uit zijn (niet anders dan Steam), nu is er nog geen support voor 3rd parties, maar dat is wel het plan.

Deze markt is nog bijzonder jong en het gros zit nog te wachten om de headset te ontvangen.
Exclusiviteit van games is altijd ten nadele van de gamers en dus ben ik er tegen. "Jij mag dit spel niet spelen omdat je het verkeerde apparaat gekocht hebt!".

Oculus zou ook kunnen samenwerken met andere VR fabrikanten om VR Games te financieren in plaats van ieder voor zich. Dat zou ook beter voor de gamers zijn.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 14 april 2016 08:54]

Store exclusive zou geen enkel probleem moeten zijn zolang elk (gangbaar) apparaat maar ondersteund wordt. Het werkt nu (officieel) alleen met Oculus apparatuur en dat is nu net het pijnpunt.
Precies, dat sommige games maar in 1 winkel te koop zijn is nog tot daar aan toe maar dat ze ook maar op 1 apparaat werken is veel erger.
Oculus snapt ook wel dat ze de Vive moeten ondersteunen om geld te verdienen, op dit moment zal dat nog geen prioriteit hebben, maar zodra de markt een beetje rijp aan het worden is, kunnen ze niet anders. Op dat moment zullen ze hun-zelf-gefinancierde games via Oculus Home verkopen.
Oculus is niet bezig om de markt rijp te maken, ze zijn bezig om zo'n groot mogelijk stuk van de taart veilig te stellen. Ik denk niet dat ze ooit gaan stoppen met dergelijke exclusiviteitsdeals, integendeel, ze worden waarschijnlijk alleen maar erger.

Ze zijn bezig om de Rift als separaat platform op de markt te zetten, compleet met eigen winkel en exclusief game aanbod. Dit zal ongetwijfeld voor hun de beste strategie zijn om zoveel mogelijk geld binnen te harken maar als gamer kan ik dit absoluut niet toejuichen. Het betekent dat een deel van de mensen met een VR headset een deel van de games niet kan spelen omdat ze niet het juiste merk gekocht hebben (terwijl het technisch gewoon prima mogelijk is).

Ik was ooit van plan om een Rift te kopen maar dat gaat niet meer gebeuren. Ik steun dit soort (wan)praktijken niet.
Dus steam-games kan ik ook ergens anders kopen ? Wat ze doen is hun store veilig stellen, zeker voor zaken die ze zelf hebben gefinancieerd.
“When we say ‘Oculus Exclusive,’ that means exclusive to the Oculus Store, not exclusive to the Rift,”
...
“If and when other headsets come out in the future, and if and when the companies making those headsets allow us to support them, you might see wider support,” he said.

This isn’t that dissimilar from how Steam was started.
Valve games bedoel je? Die staat inderdaad alleen op Steam. Verschil is natuurlijk wel dat Steam voor iedereen gratis toegankelijk is en dat je niet een bepaald stukje hardware hoeft aan te schaffen om de games erop te spelen.

De meeste andere games kun je ook ergens anders kopen. Fysieke winkels, online winkels, key stores etc.

Games in de OR store werken nu gewoon niet op de HTC Vive.
De key zit hem in "nu", komt wel, geen reden tot paniek.
Ik zie de toekomst niet zo rooskleurig in. Misschien ben ik pessimistisch, ik zie het als realistisch. Als Oculus een goede positie kan krijgen in de markt door exclusiviteitsdeals blijven ze dat gewoon doen.

Mijn geld krijgen ze in ieder geval niet tot ze wat consumentvriendelijker te werk gaan.
Consument vriendelijk zoals alle delays hun shipping refunden?
2 gratis games aan te bieden?

Ze hebben miljoenen geïnvesteerd in content, het is echt niet raar dat zij dan dit enkel in hun store aanbieden. Zonder oculus was er geen VR nu.
Dat ze damage control uitvoeren maakt hun exclusiviteitpraktijken niet minder consument onvriendelijk.

Dat ze het enkel in hun Store aanbieden is niet eens het ergste, dat het niet werkt op andere VR HMD's is veel erger.
Het is aan de andere makers om het werkbaar te maken. Oculus gaat daar toch geen resources aan besteden.
Inderdaad, valve games alleen op steam. Oculus games (door oculus gefinancierd) alleen op oculus home. Ik zie het verschil natuurlijk ook dat oculus home op dit moment alleen de rift ondersteund, maar dat zou dus moeten veranderen in de toekomst.

Ik vind het een beetje een storm in een glas water.
Tot nu toe werd vanuit Oculus gesuggereerd dat HTC en/of Valve het zou blokkeren. Het werd nooit met zoveel woorden gezegd, maar genoeg fanboys die dingen wel als dusdanig interpreteerden.
Volgens mij was Palmer daar vrij duidelijk over op reddit. Oculus wil de Vive wel ondersteunen maar alleen native, niet met een wrapper oid. En daar wil Valve niet aan mee werken, heeft geen enkel voordeel voor hun natuurlijk.
Huh, kan je dat eens uitleggen / heb je een linkje?

De rift kan je nu gebruiken om vive software te spelen dus de rift is dan toch de betere optie? Als deze beperking komt door htc dan schietten ze zichzelf toch in de voet?
HTC is de verkoper van de hardware, maar Valve heeft ook een grote vinger in de pap met de software en firmware. En Valve heeft er wel belang bij dat mensen de Oculus Store niet gaan gebruiken. Dus er valt wat voor te zeggen dat Valve de boel traineert, maar dat is bij gebrek aan bewijs pure speculatie.
In dit topic komt het naar voren.
Palmer heeft wel meer gezegd. We weten helemaal wat er gecommuniceerd is van beide kanten, dus we kunnen ook niet weten wie er uiteindelijk echt dwars ligt. Palmer heeft genoeg gezegd dat mensen hun eigen conclusies gaan trekken, maar hoe het echt zit zullen alleen de betrokkenen weten.
Je zult de game toch moeten kopen via de oculus store voordat je de patch kunt uitvoeren, dus op dat gebied zal het ze een rotzorg zijn..
Palmer Lucky heeft al gezegd dat hij het goedkeurt.
Hij heeft ook gezegd dat alles op tijd zou worden bezorgd dus ik zou het met een korrel zout nemen. Daarnaast is het discutabel wat zijn invloed hierop is binnen Oculus nu Facebook met de scepter zwaait..
Palmer Luckey =/= Oculus
Ik vind het ook erg slecht van Oculus dat ze nu al exclusives proberen te bemachtigen en de concurrent weg proberen te drukken. VR voor consumenten staat nu nog echt in zijn kinderschoenen en nu al restricties en exclusives plaatsen zal er alleen maar voor zorgen dat mensen VR links laten liggen. De markt moet nog echt flink groeien voor je zulke dingen kan gaan doen.
VR slaagt alleen als er ook iets te doen is in VR. Geen van de grote jongens gaat veel geld in games steken nu de markt nog zo klein is. Oculus heeft miljoenen gestoken in VR content. Vind het dan niet gek dat ze hier ook iets op terug willen verdienen door het exclusief voor hun store te maken.
uhh, titels van Oculus studio zullen exclusief via de oculus store verkrijgbaar zijn, alle andere titels is het aan de developer om te bepalen of die wel/niet via de oculus store beschikbaar zijn, maar willen ze dat wel dan moeten ze op zijn minst de oculus sdk ondersteunen..
Zo is het eigenlijk niet anders als met SteamVR, alleen daar is het voordeel dat het voor de meeste mensen toch al hun voorkeur van online store is..

Overigens heeft Luckey al eens gezegd dat het hem niets uit maakt of het draait op de vive, ze moeten deze games dan toch al gekocht hebben via de oculus store.. Daarom zou het me uiteindelijk niet zo verbazen als ze alsnog de oculus store ook voor de vive beschikbaar stellen.
Enuh, ook de vive heeft zijn eigen store (dat heeft htc al een tijdje geleden aangekondigd).
En zolang de touch controllers nog niet uit zijn, zullen er ook nog een zwik games exclusief zijn voor de vive (of zelfs blijven) aangezien die specifiek de vivecontrollers ondersteunen..
ik blijf het jammer vinden dat de VR sets niet via de retailmarkt geleverd worden!

ik wil beide brillen even proberen voordat ik een keuze maak....maar dat gaat dus niet! geen demos in winkels ergens!

jammer dat er meteen vanuit de fabrikanten gezorgd wordt voor opsplitsing van de markt...goed dat bovenstaande api er is....maar eigenlijk dus vreemd dat t nodig is.....

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 14 april 2016 10:16]

Over een paar maanden liggen ze in de winkels.
en dat hoor ik al maanden.....maar er is niet eens een aankondiging van te vinden? ook niet via de inkoopkanalen trouwens! nergens is er iets te vinden over lokale verkoop! dus eigenlijk valt je commentaar onder; "eerst zien....dan geloven!"

Maar waarom niet vanaf dag 1 bij de mediamarkt een demopunt....je zal toch mensen buiten de ICT'ers moeten trekken naar VR!? de markt komt op deze manier veel te traag op gang...
In het HTC Vive forum zijn gebruikers die je graag een demo willen geven

http://gathering.tweakers...message/46507925#46507925
Dit gebeurd voor de Vive al in een paar landen. In Engeland kun je bijvoorbeeld al in de winkel een aantal demo's testen en daarna pre-orderen. Mensen reizen er behoorlijk wat kilometers voor wat ik zo lees.

Echter: gezien de schaarste van de apparaten duurt het nog wel tot de kerstdagen voordat je zo'n HMD de volgende dag in huis hebt. Ik wacht ook al een maand :X
Goed bezig, Rift exclusiviteit is grote onzin. Erg jammer dat ze console-achtige exclusiviteitsdeals op het PC platform veroorzaken dus elk initiatief om dit tegen te gaan kan ik alleen maar toejuichen.
Hoe zit het nu met dat hele verhaal van beide partijen dat ze elkaar niet als concurrentie beschouwen maar eerder als mede speler die juist zou helpen in het vergroten van het aanbod in content. Dan zul je je content wel moeten delen met elkaar.
Aan de ene kant kan ik dit begrijpen maar aan de andere kant is het voor de adaptatie van VR door de massa geen goede zaak..

Het zou een goede zaak zijn als er door de fabrikanten onderling een standaard voor VR spelen zou worden afgesproken..
dit doet me een beetje denken aan de beginjaren van de 3d-versnelling, elke fabrikant heeft zijn eigen drivers/software die enkel met de eigen hardware werkt en appart dient ondersteunt te worden. Nu is het enkel wachten tot er iets komt als directx/opengl voor vr en bovendien hopen dat het niet zo lang duurt als het vroeger duurde voor deze eenvoudige tussenlaag er kwam voor 3d-versnelling.
Awesome! Ik had pas geleden al gehoord in....ik geloof de Linux Action show...dat het eigenlijk onlogisch was dat er 'platform' exclusives waren voor de verschillende VR brillen. Het is zoiwets als zeggen dat je exclusives maakt voor een Samsung monitor. Het kan maar het zou niet zo heel moeilijk moeten zijn om het te 'porten'.
Heb een Vive besteld en vond het erg jammer dat ik Luck's tale niet kon spelen(soort van crash bandicood op de ps1). Tumbs up voor deze ontwikkelaar! _/-\o_
Goede zaak, hoef je geen doorsluispot naar facebook te kopen
Snap niet waarom deze post een - 1 had. Is vrij zorgelijk dat Facebook ook hier weer data mee vergaart.
Van wat ik begreep moet je Oculus Home wel op de achtergrond draaien. Op het moment dat je hier dus gebruik van maakt wordt de data nog steeds vergaart. Even puur ter info zonder er een oordeel aan te geven of dat goed of slecht is.
Ik zou me ook niet druk maken over het soort gegevens dat ze verzamelen. Steam verzameld soortgelijke informatie ook en daar hoor je niemand over. Men wil graag weten wat hun klanten met de producten doen zodat ze hun diensten daarop kunnen aanpassen.
Valve is er ten minste wel transparant over. Zie ook een directe respons van gabe newell over de data die steam doorstuurt:
https://www.reddit.com/r/...y70ej/valve_vac_and_trust

In kort:
1) Do we send your browsing history to Valve? No.
2) Do we care what porn sites you visit? Oh, dear god, no. My brain just melted.
3) Is Valve using its market success to go evil? I don't think so, but you have to make the call if we are trustworthy. We try really hard to earn and keep your trust.
Oculus is er ook open over, vandaar dat ze het ook vermelden in de voorwaarden. Als ze het stiekem deden zouden ze het daar niet neerzetten.
Ik vind het eerlijk gezegd vrij overbodig dat er uberhaupt informatie over je bewegingen wordt vergaart. Waarom is dit nodig? Om de performance te optimizen zullen ze waarschijnlijk zeggen. Lijkt me erg sterk.
Als het nou een apparaat of service was als facebook, die vrij en gratis te gebruiken is maar waar toch geld uit verdiend moet worden, dan zou ik het accepteren dat mijn persoonlijke biometrische data wordt verzameld. Echter voor een apparaat wat 700+ euris kost vind ik het een beetje sketchy dat ze dit doen.
Natuurlijk blijft het allemaal fantastische tech en ga ook ik hierin stappen als de technologie wat meer mainstream en volwassen is.
Het is nieuwe technologie en ze willen graag weten hoe de apparaten gebruikt worden zodat ze de diensten en apparaten kunnen verbeteren. Niet echt sketchy eigenlijk.
Je vergeet alleen 1 ding, dezelfde voorwaarden staan ook in de vive voorwaarden, alleen dan gaan ze dus naar valve/htc..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee