Konami brengt free-to-play-versie Pro Evolution Soccer 2016 uit

Konami heeft een free-to-play-versie van Pro Evolution Soccer 2016 op Steam gepubliceerd. De game biedt een basisversie van de volledige game en bevat de modussen myClub, offline Exhibition Match en Training.

De game, genaamd Pro Evolution Soccer 2016 myClub, is direct verkrijgbaar op Steam. In de game zitten zeven voetbalteams waaronder Bayern-München, Juventus en AS Roma. In de myClub-onlinemodus kunnen spelers van deze versie van de game het ook opnemen tegen spelers van de volledige versie. Wie na het spelen van deze gratis versie van de game overstapt naar de volledige versie, kan echter niet zijn bestaande savegames meenemen. Tweakers heeft van de volledige versie van de game ook een review gepubliceerd.

De zet van Konami om een free-to-play-titel van zijn franchise te maken is niet onverwacht. Al langer was bekend dat het bedrijf naast ambitieuze games met grote budgetten ook markten als mobile games en free-to-play-gaming aan wilde boren. Dit leidde tot negatieve reacties van het publiek, dat vreest dat franchises als Castlevania, Silent Hill en Metal Gear hiermee geen volwaardige toekomstige releases meer krijgen, maar alleen nog 'goedkopere' titels. Veteraan-gameontwikkelaar Hideo Kojima was het ook niet eens met de nieuwe koers die Konami vaart en is inmiddels ook vertrokken bij de Japanse uitgever.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

06-02-2016 • 13:14

39 Linkedin

Reacties (39)

39
36
20
1
0
7
Wijzig sortering
Het is zeker niet onverwacht, aangezien die free-to-play versie al sinds december beschikbaar was op de PS3 en de PS4.

Ik vrees dat ze gaan inzetten op een free-to-play versie de komende jaren en dat hiermee de volledige versie van PES zal verdwijnen. Alleen de modus MyClub, waar ze fors aan kunnen verdienen door het verkopen van coins, zal dan waarschijnlijk blijven.
Dat zal jammer zijn, mocht dat daadwerkelijk gebeuren. De andere modi in de game zijn namelijk erg goed uitgewerkt. De concurrentiestrijd tussen PES en FIFA haalt ook het beste in de twee games naar boven.
Tja, 'we', zijnde de consumenten, hebben het denk ik ook voor een goed deel aan ons zelf te danken... Ik speel momenteel Star Wars Heroes op Android en sta er van te kijken wat mensen bereid zijn om uit te geven aan zo'n in de basis simpel spelletje (hoe leuk ik hem ook vind). Er staan allemaal speciale deals in de store van 25, 50 of 100 euro (waarmee je dan specifieke karakters unlockt). Ik kwam er bij toeval achter dat er ook een soort van abonnementsvorm zou zijn waarbij je dagelijks crystals krijgt (waar je bv meer energy mee kan kopen, waar je weer vaker door kunt vechten). Klonk interessant, maar blijkbaar is dat nu 5 euro voor 7 dagen, oftewel ruim 20 euro per maand. Online zitten mensen EA te verdedigen dat het echt wel een goede deal is hoor! Ja in vergelijking met los crystals kopen is het voordeliger ja, als je elke dag inlogt, maar je bent nog steeds meer aan het betalen voor een simpel mobile spelletje dan voor een willekeurige betaalde MMO!

Ondertussen brengt Square Enix een fantastische remake uit van Mystic Quest op de gameboy vroeger, echt een remake niet een geëmuleerde versie maar met mooie 3D graphics, de geweldige 8 bit muziek opgepoetst naar wat we tegenwoordig verwachten (dat werkt niet altijd maar hier is het echt goed gedaan), werkt goed met touch controls maar ook prima ondersteuning voor controllers (mijn ipega werkte meteen)... maar hier zitten mensen gelijk te zeuren dat hij 14 euro kost.

Tja, ik denk dat het een duidelijk signaal is. Om een of andere voor mij persoonlijk niet te begrijpen reden zijn mensen veel eerder bereid om een idiote hoeveelheid geld uit te geven als ze gratis mogen beginnen en dan kunnen betalen om te winnen...
Ik heb zelf dubbele gevoelens bij f2p de ene heeft dit goed geïmplementeerd de andere maakt er p2win van.

Als alles cosmetisch is dan kan het mij aan mijn kont roesten. Zie call of duty zodra het winst oplevert is het in mijn ogen not doen l
Ik sta zelf vooral versteld van de prijzen. SW Heroes is niet eens echt heel erg pay 2 win, je krijgt (bijna) niks dat je niet ook gratis kunt krijgen, maar ik kom er gewoon niet bij dat er iemand zou zijn die zoveel geld zou uitgeven voor een hero of voor een paar extra speelkansen. Als je bv 5 euro per maand zou betalen dan zou ik daar best eens aan mee willen doen, maar zo'n simpel spelletje moet niet denken dat het meer uit mijn portemenee gaat kunnen vissen dan een full size MMO (in het geval van het abonnement) of nieuwe (pc/console AAA) game (in het geval van dat hero pack van 100 euro). Maar EA is niet dom, ze zullen ongetwijfeld onderzoek doen en als niemand het voor die prijzen zou kopen dan zouden de prijzen lager zijn. Blijkbaar kopen mensen het toch.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 6 februari 2016 16:45]

De grap is hoe mensen werken.

De meeste mensen denken zoals jij : Absurd dat ding van 100 euro (dus dat kopen we niet) maar er zijn ook goedkopere varianten (dus die kopen we wel).

Over het algemeen staat de duurste er alleen maar in om de rest minder duur te laten lijken :)
90% van het geld kom geloof ik van 1-2% van de spelers.

Ik heb zelf wel eens een online spel gespeeld (waar je door veel betalen helaas beter kon worden), we hebben toen uitgerekend dat de gene op 1 die maand er al 2600 minimaal doorheen gejast had die maand.

Helaas zijn er toch echt mensen die de 100 euro packs kopen.
Komt omdat mensen net als met een coke verslaving bereid zijn om ongezond veel geld in hun verslaving te stoppen omdat ze niet zonder hun instant satisfaction kunnen.
Nu meer dan ooit is de tijd aangebroken dat games kwa opzet uitermate verslavend worden gemaakt juist om maximaal uitmelken te realiseren.
Ik blijf bewust ver weg van alles wat naar pay2win ruikt.
Voor je het weet ben je zo'n dwaas die €20 of meer euros ophoest bovenop de aanschafprijs.
Alleen de modus MyClub, waar ze fors aan kunnen verdienen door het verkopen van coins, zal dan waarschijnlijk blijven.
Het is dan ook nogal typisch dat juist deze mode in de 'gratis' verie van PES 2016 wordt gestopt.
Zonder geld uit te geven wordt het een lastig verhaal om hier veel spelplezier aan te beleven.
Tl;dr: zolang ik met geen geld het zelfde kan als met geld boeit het mij niet

Weet niet ik speel ook FUT en heb nu echt niet het gevoel dat geld investeren mij een betere speler brengt. Omdat het vooral random is. Die pakettjes. Zo heb ik al Messi en Ronaldo in een pakettje gehad zonder een cent uit te geven. Deze gaan met flinke winst op de transfer markt en mijn team is sterker dan ooit.

Als proclub het zelfde systeem hanteert dan zijn de coins dus niet meer dan idioten tax. Ik krijg mijn speler toch wel. Zonder een enkele euro te investeren.

Als ze bepaalde spelers uitsluiten van de mogelijkheid tot winnen dan ia het een ander verhaal. Laat de idioten maar betalen dan kan ik voor bijna niks spelen (even aanschaf prijs van 25 euro meegenomen) als deze gratis versie de zelfde mogelijkheden heeft als wanneer ik niks investeer heeft zie ik het probleem niet
Ik heb er geen geld in gestoken en ik vermaak mij er nu nog* prima mee (Ps4).
Voor mij is dit qua functies meer dan genoeg. Als ik bij vrienden ben en we spelen Fifa met zijn allen, merk ik dat ik sinds de PES my club versie, makkelijker meekom en zelfs ook wel eens win. Goed, met schieten wil ik nog wel eens in de war raken.


*Waarom ik "nu nog" zeg.. Ergens ben ik bang dat de kosten van de contracten uiteindelijk te hoog gaan worden als je spelers te hoog qua lvl/status worden.
Wel al weken op de PS4 te spelen. Vindt het spelen van een wedstrijd zelf wel een prima alternatief voor altijd maar FIFA, maar die hele MyClub modus komt niet echt van de grond. De uitwerking die FIFA met FUT wel heeft zit er niet in.
Verder is de game ook behoorlijk zwak qua menu's, muziek etc. Op dat vlak is FIFA heer en meester met kleurrijke, goed vormgegeven grote vlakken. PES is wat dat betreft echt gedateerd. Ook moet je weer moeite doen om clubs goed te krijgen,comdat ze de licentie niet hebben. Nu zit je opgescheept met "Merseyside Red" en dergelijke.
Ook is er aandacht besteed aan het uiterlijk van spelers. De spelers waarvoor ze dat hebben gedaan zien er goed uit en ogen beter als die in FIFA, maar de spelers waarvan ze dat niet hebben gedaan zien er dan wel heel erg slecht en generiek uit. Een Klaassen bijvoorbeeld zou je in PES op een jaar of 40 schatten, zo ziet het eruit.
Al met al komt het redelijk in de buurt van Fifa, maar blijft dat toch een betere spelervaring bieden. Dat men een gratis versie moet aanbieden om het aan de man te brengen zegt eigenlijk al genoeg.
Waar ik me altijd zo aan ergers, maar dat is echt typisch Japans, is dat je dan iets opgeslagen hebt, melding krijgt dat 't succesvol gedaan is, maar dat je dan per se nog een keer op OK moet klikken en dat soort zaken.

Al moet ik zeggen dat PES qua UI / UX design echt wel een klap beter is dan voorheen hoor. Alleen nog niet helemaal zoals 't zou horen.

Qua gameplay ben ik voor 't eerst sinds jaren weer voorstanden van PES, na jaren FIFA te hebben geprefereerd. Dus dat is ook weer knap van ze.

Het is alleen inderdaad weer zo jammer dat je niet alle licenties hebt. En dan speel je Master League en dan krijg je allemaal regens van bekende oude voetballers. Prima als je dat kunt instellen, maar ik vind dat zelf heel lomp. Dan zie ik nog liever nieuw gegenereerde nietszeggende namen waarvan je nog niet weet hoe goed ze gaan worden. Dat moet je op z'n minste kunnen instellen.

Maargoed, perfect zeker niet, maar dat kun je van FIFA op bepaalde andere vlakken ook weer zeggen.

Wel een aardig idee om deze uitgeklede demo te lanceren. Blijkbaar hebben ze dat nodig, of denken ze dat 't zorgt voor meer activiteit / opbrengsten. En dat zou zomaar kunnen. Zeker om hernieuwd vertrouwen van 't grote publiek te krijgen na al die rampzalige edities. Maar PES 16 verdient 't zeker om gespeeld te worden.
maar komt het omdat Fifa16 zo slecht is of Pes16 zo goed!??? ;-)
Lijkt me interessant. En soort opgevoerde demo. Het is echter de vraag of hierdoor mensen sneller zullen overstappen naar de volledige game, of de gratis versie wel genoeg vinden. Voor veel casual gamers is de gratis versie denk ik genoeg. Zeker met de online mogelijkheden.
Myclub is op de ps4 al een aardige tijd beschikbaar voor mensen zonder pes

Speelt wel aardig en voor een partijtje op zn tijd is gratis altijd goed
Dit soort pogingen ken ik wel

"Free 2 play"

woordenboek vertaling:

Dump zoveel mogelijk micro-transacties in het spel en langzaam gaat het spel dood.

bron: Battlefield Heroes, Battlefield play 4 free, Need for speed world.

Allemaal games (Op BFH na) wat gebasseerd is op een spel waarvoor je moet betalen.

Ik knijp mijn ogen dicht en zie langzaam toe hoe dit verknalt word

PS: krijg ik een verwachte -1, vertel dan ook waarom
schrap de micro maar wat mij betreft, gewone transacties.
Er zijn talloze goede F2P games. EA bakt er niks van nee, met hun auto's van €60, betaalde benzine en pay 2 win rotzooi, maar om daar nou alle F2P games op af te rekenen...
noem eens een paar ECHTE goede f2p games op.
War Thunder, World of Tanks, Hearthstone, Dota 2, Team Fortress 2, League of Legends, moet ik doorgaan?
oja vergeten, my bad :)
De PC versie schijnt zo slecht te zijn, dat ik deze dan ook skip. ;)
Natuurlijk is het mooi dat er een free-to-play versie uitkomt, maar de reviews voor de volledige versie waren zo teleurstellend dat ik deze versie niet echt zie als positieve reclame.

Het schijnt dat er wel mods beschikbaar zijn, maar de PC-engine loopt achter op de console-versies, waardoor de mods het in mijn ogen het gewoon niet waard zijn. Dit zelfde verhaal hebben 'we' namelijk ook al meegemaakt vroeger met FIFA, en de mods waren alleen maar een workaround.
Gelukkig heeft EA wel een fatsoenlijke port gemaakt en blijven ze dit voorlopig doen. :)
Hopelijk komt Konami volgend jaar met een een-op-een port, maar dat zal wat ik zo lees er ook niet meer van komen. :/
PES club manager is ook gratis en je kan zonder cent uit te geven makkelijk een goed team opbouwen en houden.
Eerst de demo op PS3, daarna f2p , en eind december via de PSN Store gekocht.

Deze game verdient ons geld 3 dubbel heren. Kopen.
Myclub? Was dat de tegenhanger van proclubs in Fifa? Denk dat PES best nog eens een kans maakt als ze Pro clubs zouden 'namaken' en dit als f2p inzetten, tenui en stadion als microtransacties, EA boeit proclubs steeds minder, zou voor Konami een interessante optie worden.
vergelijkbaar met (FIFA) Ultimate Team (FUT) in Fifa, niet Pro Clubs.
verdienmodel 2.0, nu ook op console/pc. gratis game met (al dan niet verplichte) in-app aankopen.
Wat Proclubs betreft : Graag naar PES !
Ik koop al jaren PES en doe er FIFA bij met als enige reden dat daar Pro clubs in zit.
Behalve Pro clubs doe ik niets met FIFA.

Ik vrees alleen dat PES te weinig online spelers trekt. Als je in de lobby kijkt hoe weinig daar spelen dan vraag ik me af of er met een PES variant van Pro clubs genoeg tegenstanders ( en medespelers ) zijn.
Ik weet wel, de MyClub mode trekt weer wèl meer spelers, maar lang niet zoveel als bij FIFA, simpelweg omdat FIFA meer verkocht wordt.
Ik zeg; Hideo Kojima.

Wat Konami doet zal me aan me reet roesten.
PES nog nooit wat aan gevonden. Veel te houterig en het gemis van de licenties is voor mij nog steeds een doorn in het oog. Ik wil niet met FC Londen spelen maar met Arsenal (om maar een voorbeeld te noemen).
Je loopt achter! Het houterige dat jij benoemt is allang verleden tijd. PES 2016 draait lekker soepel, niks mis mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee