Niet EA maar Konami krijgt licentie voor game rondom voetbaltoernooi Euro 2016

Niet EA, maar Konami heeft een licentie verkregen voor het uitbrengen van gamecontent rondom Euro 2016, het Europees Kampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Frankrijk plaatsvindt. De licentie speelt vooralsnog nog geen rol in de eerstvolgende PES-game.

Doordat Konami de licentie heeft verkregen, mag EA geen gamecontent maken rondom het grote voetbaltoernooi. Dat deed het vorige keren nog wel met de release van Euro 2012 en daarvoor Euro 2008. UEFA heeft nu echter een overeenkomst gesloten met concurrent Konami. De licentie is exclusief, zo laat de uitgever weten.

Er zal in elk geval geen EK-content zitten in PES 2016, dat in september verschijnt. Hoe Konami de licentie wil gaan inzetten, maakt het begin volgend jaar bekend, zo laat de uitgever weten. EA bracht Euro 2012 uit als 'expansion pack' bij Fifa 12. Euro 2016 begint op 10 juni volgend jaar. EA had de licentie voor EK's sinds 2000.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-08-2015 • 16:39

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
32
3
0
0
Wijzig sortering
Voor Konami erg goed, aangezien er veel mensen meer FIFA kennen dan PES.
Komen ze een beetje meer in het hogere segment. Vindt FIFA ondanks alles nog steeds stukken beter dan PES.

Maar dit brengt voor PES nu wel extra last op hun schouders om een normaal, fatsoenlijk, sterke game neer te zetten!! Zodat ze zich niet hoeven te schamen!!
Voor mij (persoonlijk !) is de verhouding Fifa VS PES vooral te vergelijken als de verhouding van de McDonalds t.o.v. een goed restaurant. Ik heb PES altijd leuker gevonden omdat het een meer technisch spel is i.p.v. een soort van play by wire.

Bij EA sportgames heb ik vooral het gevoel dat het draait om mooiere prentjes en het volledig uitbuiten van hun monopolie op licenties. PES lijd daaronder omdat iedereen met zijn favoriete club wil spelen en niet met Ojox, Club Bruggen, Biercelona, etc... .

Niet enkel voetbal lijd daaronder imho. Vroeger speelde ik graag sportspellen van 2K Sports en die waren op technisch vlak altijd de betere games dan hun EA broertjes. Neem bvb NHL - iemand die zich de DC versies kan herinneren - die games waren zo leuk en goed en dat zelf voor mensen die het hockey niet volgden.

Nu heb je doordat EA de politiek voert van exclusieve licenties nog maar 1 hockeyspel NHL 2015 en die is zo slecht dat de 14 euro die men nu in de PS4 store vraagt relatief gezien nog altijd ontiegelijk duur lijkt.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 5 augustus 2015 17:08]

Ik denk dat je nogal een jaar of 10 achterloopt. FIFA is al jaren de realistischere game geweest. Van game-mechanics tot visueel tot het hele Ultimate gebeuren. PES was het spel voor diegene die van het simpele klassieke voetbal houden die je vooral in je jeugd hebt gespeeld.

EA heeft niets anders dan veel meer geld om dit mogelijk te maken, maar de laatste 3 games van FIFA zijn teveel milk-cows geweest. Weinig innovatie. Je ziet nu dat PES met 2015 een goed spel hebben neergezet (danzij Kojima's fox engine).
mjah, tot een jaar of 5 geleden vond ik pes toch altijd het betere spel van de twee; helaas hebben ze bij konami een aantal slechte beslissingen gemaakt de laatste 5 jaren waardoor pes het keer op keer moest afleggen tegen ea's fifa.

De nieuwe pes daarentegen is wel terug van degelijke makelij, en zou wel eens het keerpunt kunnen betekenen voor konami.. Helaas hebben door de jaren heen wel veel pes-spelers de franchines vaarwel gezegd waardoor er nu nog vooral echte pes-aanhangers zijn die het spel kopen. Maar een aantal goede reviews en de officiele uefa cup (eurocup) game kan hierin wel een verschil maken aangezien dit soort spellen ook wordt opgepikt door meer casual gamers die niet elk jaar het nieuwe voetbalspel uit de reeks kopen maar gewoon de spanning van het tornooi willen herbeleven OF die toevallig het spel als impulsaankoop hebben gekocht of gekregen
Biercelona, niet slecht. Heb je dan spelers als Jupiler en Heineken?

EA gebruikt inderdaad de machtt van de sterkste. Zij hebben het grote geld waardoor ze de licententies kunnen betalen wat betekend meer verkopen wat dus inhoud dat ze nog groter worden. Het is dan ook positief dat ze voor 1 keer naast een grote licentie grijpen in een sportgame zodat de concurentie ook eens een kans krijgt. Sport organisaties zouden niet enkel naar de prijs moeten kijken, maar zouden ook eisen moeten gaan stellen aan de kwaliteit van het spel om een licentie te kunnen hernieuwen.
En de kwaliteit van FIFA was al jaren stukken beter dan PES. Ik word er een beetje moe van dat PES na al die jaren van rotzooi nog steeds het imago van het betere spel heeft.
PES 2015 is volgens de gebruikers van beide games veel beter. Zie de volgende bronnen:

FIFA een 5.7: http://www.metacritic.com/game/playstation-4/fifa-15

PES een 7.1: http://www.metacritic.com...pro-evolution-soccer-2015

Dat je FIFA persoonlijk beter vindt is natuurlijk mogelijk. Maar het feit is dat PES veel beter is ontvangen door de voetbalgamers.

[Reactie gewijzigd door q-enf0rcer.1 op 6 augustus 2015 01:48]

Bij Biercelona zal Heineken niet meedoen, die speelt bij Zulte Watergem 😝
Ik denk eerder dat het andersom is ;)
Vindt PES stroperig, de Ai, de ''realistische gameplay'' hebben zij nooit gehad.

EA daarin tegen investeert sowieso meer in ''realisme'' dan Konami :) En dat zie je duidelijk terug in hun games. PES had misschien 1 jaar het voordeel dat ze een betere game hadden. Daarna was het of de spelers waren dramatisch of de keeper was slecht. Bij FIFA had je inderdaad dat ook bij FIFA15 dat de keepers dramatisch waren en dat wist EA donders goed en dat pakken ze nu weer aan in FIFA16 heb ik het gevoel.

Maar EA heeft nou eenmaal meer geld dan Konami.
Maar is ook logisch hebben een groot portfolio aan games die een Tripe A game zijn.
Start Wars: Battlefront
Battlefield serie
FIFA serie
Neef for speed serie
Noem zo maar op,

Konami daarin tegen heeft dat allemaal niet :) Dan is het logisch dat EA vaker betere licenties heeft. :) EA zal heus wel weer met de FIFA alle goede namen/ landen etc...
Het licentiegebeuren ligt meer bij de sportorganisaties dan bij de publishers. Volgens mij is het alleen bij de FIFA en UEFA zo dat deze exclusief worden verleend. Bij NHL, NBA en dergelijke werden gewoon meerdere licenties verkocht aan verschillende partijen. En waarom ook niet? Zoiets als NBA Jam vond ik ook altijd erg tof en was niet mogelijk als het moest opboksen tegen de serieuze reuzenversies van de anderen.

De NBA 2K serie doet het nog altijd goed en sinds de Dreamcast-dagen al beter en populairder dan de Live serie van NBA. NHL 2K verscheen ook nog een aantal keren op de vorige generatie consoles, maar die heb ik sinds de Dreamcast niet meer aangeraakt. Volgens de reviews waren ze minder goed dan de EA games, dus dan kom je al snel in de problemen als je ook niet de PR-push van EA hebt. Ik vermoed dat ze de geld en energie dus liever in het paradepaardje stoppen (plus dat NBA games hier ook nog wat populairder zijn dan NHL games). Wel zonde aangezien icehockey games vaak erg vermakelijk zijn en in mijn ogen geschikter voor videogames dan voetbalgames. Sneller, minder poppetjes om te controleren en af en toe een stoot op je kaak ;)
Ze hoeven zich sowieso al niet te schamen als het om het voetbal gaat. Het enige waar PES gewoon in achterloopt is de licenties. EA heeft nu eenmaal een grote bak met geld daarvoor klaarliggen, en in veel gevallen zijn die licenties ook exclusief, en dus trekt Konami aan het kortste eind. Deze overwinning is voor Konami dan ook super!
Ik weet niet of het een voordeel is..

Ze zullen mogelijk meer verkopen aan PES spelers.. Maar FIFA spelers zullen niet zo snel overgaan op PES denk ik. Op een paar fanatiekelingen die EK's WK's graag spelen.

Ik zou zeggen FIFA en UEAFA.. Geef beide een kans.. Maar stel wel regels waaraan de game moet voldoen..
Zorg er voor dat Alle spelers via lokale bonden foto's worden gemaakt zoals dat ook in de Champions Leage en UEFA cup gebeurd.. Zodat de spelers allemaal goed nagemaakt kunnen worden in alle leages. Waarna die dan verkocht kunnen worden aan EA en Konami... Dan hou je ook twee spelers op de markt scherp.
Ik denk dat je qua overstappen wel gelijk hebt. Echter denk ik dat het een slechte zaak is als een FIFA zich met een spel gaat bemoeien (afgezien van de licenties die ze afgeven). Ik denk dat de artistieke vrijheid dan in het geding komt. FIFA zal het voetbal als 'mooi' willen presenteren, dat het eruit moet gaan zien als het tv-voetbal (alhoewel EA dit wel al probeert, ligt de focus gelukkig ook nog steeds op de techniek). Dit zou ten koste kunnen gaan van het technische aspect.

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 6 augustus 2015 09:22]

En al helemaal als je de recente nieuwtjes van Konami wat gevolgd hebt in hoe ze hun werknemers behandelen en waarom Kojima er uit vloog. Konami is nog erger dan wat EA was in hun ergste dagen (met hun constante crunchtime toen). Maar goed EA zal wel weer "worst company of the year" worden (boven Monsanto) omdat idioten er wel weer op stemmen of de stemming beïnvloeden.

Ben geen EA fan (hun spellen zijn meestal nogal.... flauw en vindt ze niet echt leuk). Maar op het moment is Konami echt erger en zijn beide niet the "Most Evil Company/Worst company" als je ze vergelijkt met bedrijven als Monsanto.
Nah ik denk dat die titel voor Ubisoft is.
Konami mag hopen dat ze zelf het EK halen, de naam is zo aangetast de laatste tijd. Al het gedoe rondom geen games willen maken behalve mobile, Hideo Kojima die op zeer onfatsoenlijke manier gewist is uit Konami's organisatie, en deze week de verhalen over de afschuwelijke manier waarop ze met hun personeel omgaan. Het is een wonder dat al hun developers niet eieren voor hun geld kiezen en het rottende schip verlaten.
Op dit moment zie ik Konami liever weggaan uit de gamewereld. Mooi wat ze allemaal in het verleden gedaan hebben, maar het is echt een schandalig bedrijf geworden

edit: linkjes

[Reactie gewijzigd door anargeek op 5 augustus 2015 17:20]

Ik snap zelf inderdaad ook niet wat Konami nu aan het doen is. Aan de ene kant lijken ze nog games te willen maken (zie het PES contract), aan de andere kant lijken ze de divisie de nek om te willen gaan draaien (zie het verhaal rondom Kojima). Maar de vraag is of dat niet de meest kortzichtige beslissing ooit is, want een flink deel van hun verwachte winst buiten die divisies is afhankelijk van een nieuwe Japanse gokwet (die er niet per se doorheen gaat komen).
Konami mag hopen dat ze zelf het EK halen, de naam is zo aangetast de laatste tijd.
Ik heb de berichtgeving gevolgd maar ik zie geen enkele reden dat konami het EK (2016) niet haalt. Er zijn genoeg bedrijven die intern niet zo keurige praktijken op nalaten en nog steeds na vele jaren blijven bestaan, dus dit zal geen grote factor zijn voor de continuiteit van het bedrijf.

Het bedrijf is nog steeds winstgevend en Konami behandeld de belangrijkste groep - de klanten - niet als stront. Dit in tegenstelling tot EA/Ubisoft, waar zij allemaal niet mee weggekomen zijn, en ondanks dit alles nog steeds dikke winst weten te maken.
Ik snap die hele licentiediscussie niet helemaal. Het is een leuk spel of het is het niet.
PES is gewoon altijd een leuk spel geweest. Prima uitgewerkt.
Dat die kale snelle Robben of Rubben heet doet mij persoonlijk weinig.

Maar het wereldje rond licenties lijkt net zo corrupt als FIFA/UEFA zelf.
EA gets it, want diepere zakken.

Voeballen! :P
Maar het wereldje rond licenties lijkt net zo corrupt als FIFA/UEFA zelf.
En daar gaat dit bericht nu juist over, dat EA het juist voor de verandering eens niet krijgt. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 5 augustus 2015 17:11]

Ja duh... :S

Wat ik bedoel is dat het wonderbaarlijk is dat Konami het ineens krijgt. Dat zal niet gratis zijn. :)
Wat ik bedoel is dat PES gewoon een goed spel is, met of zonder licenties.
De CL licentie heeft Konami ook al jaren, dus wat het grote geld betreft... ;)
EA moet kennelijk ook keuzes maken qua budget.
Hoe werk dat dan met verkrijgen van een dergelijke licentie? Ik neem aan dat er dik voor moet worden betaald. Snap dan niet dat PES zowel de Champions league als het EK heeft weten te bemachtigen aangezien EA toch een veel grotere speler is op de markt.
Het kan ook met andere zaken te maken hebben, stel EA wil de PC versie een Origin Exclusive maken, terwijl de UEFA wil dat het ook op Steam verkocht kan worden, omdat ze dan meer verkopen en dus meer royalties ophalen.

Dan kan het prima zijn dat als EA daar geen water bij de wijn wil doen, dat de UEFA dan de licentie aan een ander verkoopt die er geen U-Play, Origin of Steam exclusive van wil maken.

EA heeft in het verleden ook bij oudere games op Steam die hun eigen matchmaking en leaderboard service hadden, de games een patch gestuurd om die stand-alone services te vervangen door Origin.
Als ik nu Need For Speed wil spelen kan ik kiezen tussen offline spelen of Origin installeren en een heel account aanmaken en alle rompslomp vandien.
Resultaat, ik speel geen NFS meer, want na elke race de vraag krijgen of ik toch echt niet Origin wil installeren is gewoon stront en stront vervelend.
Begrijp je antwoord. Het is inderdaad heel vervelend dat games van EA bijna allemaal alleen via Origin gespeeld kunnen worden. Dit zullen ze vast meenemen in dit oordeel.

Echter, als ik de verkoopcijfers vergelijk van FIFA en PES dan is dat een ongelofelijk verschil (ongeveer 25-1). FIFA (EA) kan lijkt mij dus ook veel meer geld neerleggen en opbrengen voor de UEFA. Aangezien alle voetbalbonden tegenwoordig behoorlijk commercieel gericht zijn kan ik me niet voorstellen dat dit de reden is.
EA is amper 2x zo groot als Konami. Tenminste qua GAAP-compliant omzet cijfers. Konami is ook best wel een Big Boy.

Ik denk daarom dus niet dat het puur en alleen hangt op het geld. Geld heeft Konami ook wel. Bovendien kan EA ook niet een megabedrag neerleggen, ze moeten immers een bepaalde winst marge halen en de UEFA games zullen vast niet het bereik hebben van de FIFA games.

Of mogelijk heeft Konami een aantrekkelijker voorstel gedaan qua royalties dan EA. Als EA op een game van €35 slechts €1,75 aan royalties afdraagt en Konami is bereid om €2,00 per verkochte game af te dragen, dan kan het voor de UEFA wel eens gunstiger zijn om een lager up-front bod te accepteren en het verschil dan goed te maken met de royalties.

Of heel misschien had de CEO van de UEFA wel een slechte ervaring met Origin en wil hij dat EA betaald zetten. Zou zomaar kunnen.
Vergelijk het met een hypothetische smartphone app, je zou van die app kunnen stellen dat die economisch gezien alleen bestaansrecht heeft op Android, maar omdat de CEO een iPhone heeft moet er ook een iOS versie komen.
beetje jammer, krijgen we straks weer een half product... ik denk dat de strijd wel geleverd is, het is lang geleden dan ik een fatsoenlijke pes gespeeld heb. Fifa is gewoon in elk opzicht volwassener
Ik heb afgelopen jaar voor het eerst fifa gekocht, veel lol aan beleefd en uiteindelijk toch eens naar pes gekeken, omdat fifa erg begon te vervelen. Pes geniet ik nu nog steeds van en fifa ligt in de kast te verstoffen.

De huidige pes is in mijn ogen bijna perfect. Iets meer licenties, een betere commentator, mooier publiek / realistischer juichen, meer dan 4 spelers tegelijk mogelijk, en weer dat verandert tijdens een wedstrijd zijn mijn wensen voor 2016 en dan speel ik het nog jaren door.
Dan vraag ik mij af hoelang het geleden is dat jij PES hebt gespeeld.
Hij heeft gelijk, de editie van dit jaar buiten beschouwing gelaten. Die is weer pakken beter. Maar de nieuwe FIFA loopt daar nog steeds mijlen op voorop. Erg, want ik blijf de oude PES games geweldig vinden.
Maar het gaat toch uiteindelijk om de laatste versie van het spel. Het is niet dat PES opeens weer een flinke stap terug gaat doen.
Nou, dat hebben ze in het verleden wel al een paar keer gedaan, daarom denk ik dat enige scepcis niet onterecht is. Ik hoop in ieder geval op een dijk van een game, want de ontwikkeling bij FIFA ligt echt gewoon stil.
Ontwikkeling ligt stil? Verschil tussen Fifa14 en 15 is net zo groot!

Visueel misschien niet, maar kwa techniek is er zoveel veranderd!
Vind je? Dan speel je het denk ik nog niet zo lang. Ze lijken het spel soms bewust minder te maken, om dan na een aantal jaren een techniek te lanceren die 4 jaar er voor al in de game zat, maar erna is verwaterd / verwijderd. Hier is EA een kei in geworden, zeker na fifa 06. Hetzelfde nu met de "realistischere looplijnen" en die balaannames.
Ja dat vind ik. Ik speel 'veel' Fifa sinds Fifa 12. En vind het verschil tussen 14 en 15 misschien wel het duidelijkst.

Grootste detail; Met name omdat het verdedigen zo anders werkt dan bij de voorgaande delen.
Ze lijken het spel soms bewust minder te maken
Dat geloof je toch zeker zelf niet? Wat vind jij dan bewust minder geworden?
Het verdedigen... dat erna dan weer beter wordt gemaakt zodat het lijkt op een vernieuwing ;)
PES 2014 kreeg ten tijde van het WK 2014 een halfbakken update met allerlei extra landen. Ik ben benieuwd of ze die zelfde strategie weer gaan toepassen nu ze wél de licentie hebben!
Mooi om te lezen,met pes 2016 maak ik me geen zorgen nu de option file kan installeren op ps4.
Vraag me af of EA hier rouwig om is? Kan het niet zo zijn dat EA dit gewoon een keer links heeft laten liggen omdat de inkomsten tegen vielen?

Ken maar weinig mensen die echt de WK/EK versie hebben gehaald destijds?!
Het zijn de enigste fifa's die ik al gekocht heb
Heh jammer. Had sensible world of Soccer deze licentie wel gegund.

Daarnaast pes > FIFA
2015
Mooi, dan kan EA dit soort spellen in ieder geval niet meer als cashcow gebruiken en moeten ze nu wel betere spellen maken.

Dat dit zou gebeuren hoopte ik al een tijdje op, nu nog dat ze de licentie kwijt raken voor hun andere sport spellen dan moeten ze toch eens hun strategie gaan aanpassen en wat meer spellen voor de lange termijn ontwikkelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee