ASRock kondigt moederbord en pc met mini-stx-formfactor aan

ASRock heeft op de CES 2016 informatie bekendgemaakt over zijn nieuwe H110M-STX moederbord en mini-pc. Beide maken gebruik van Intels nieuwe mini-stx-formfactor voor moederborden en pc-behuizingen.

Het moederbord ondersteunt zesdegeneratie-Intel-processors en beschikt over twee ddr-sodimm-gleuven voor maximaal 32GB-ram van 2133MHz. Verder beschikt het over drie sata 3.0-aansluitingen, één m2-key E-aansluiting voor bijvoorbeeld wifi-modules en een m2-aansluiting die is geconfigureerd voor sata-opslag. Ook heeft de H110M-STX drie usb 3.0-aansluitingen en een voor usb-c.

De H110M-STX maakt gebruik van de Intel H110-chipset en heeft Intel Gigabit i219V voor lanverbindingen. Het geheel meet 127x127mm. De mini-pc is uitgerust met het moederbord en beschikt dus over dezelfde opties en specificaties. De afmetingen van de mini-pc zijn 155x155x80mm. Meer details zijn er nog niet over bekend. Mini-pc's van dit formaat komen wel vaker voor, maar worden vaak geleverd met een geïntegreerde processor en videokaart. Met de mini-stx-formfactor moet het makkelijker worden om een mini-pc zelf samen te stellen door meer ruimte over te laten. Wanneer het moederbord en de pc uitkomen, heeft ASRock nog niet aangekondigd.

Door Jeroen de Vries

Stagiair

06-01-2016 • 13:08

27

Reacties (27)

27
27
25
2
0
0
Wijzig sortering
Waarom deze form factor? Er bestaat toch ook al nano-itx, wat 120 mm x 120 mm is? Wijkt maar 7 mm af...
Nano ITX is ooit bedacht door Via, voor hun eigen processors en chipsets.

Waarschijnlijk is plaatsing van de processor, chipset, geheugen en connectoren (die 100% vast liggen in deze standaard) gewoonweg niet ideaal zijn voor Intel z'n architectuur.

Beetje hetzelfde verhaal als met ATX, deze standaard is ooit in de jaren 90 bedacht, maar eigenlijk verre van ideaal voor huidige PC's. ATX is echter zo ingeburgerd dat we hier moeilijk vanaf komen. Met nano-ITX is dat een ander verhaal, deze standaard is eigenlijk nooit echt op consumenten gericht, maar bedacht voor OEMs voor integratie in settop boxen, auto's, etc. Hier kan dus veel makkelijker overgegaan worden naar een nieuwe vormfactor die aan de buitenkant even groot is.


@BdK9001 - BTX was inderdaad zo'n poging om een betere PC indeling te maken voor nieuwere architecturen, maar is inderdaad niet doorgebroken. Daar sloeg mijn opmerking ook op dat ATX te ingeburgerd is om makkelijk te vervangen.

Echter kijkende naar de toekomst, en de steeds verdere integratie van componenten op de processor en alsmaar hoger wordende frequenties van interfaces wordt het layouten van de geheugenbus, PCI express kanalen en USB steeds moeilijker. Vroeg of laat zal ATX toch vervangen moeten worden door een nieuwe architectuur. Dit zal echter geen BTX zijn dat ontworpen was voor de Pentium 4.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 07:34]

Er is met BTX toch een poging gedaan om dat aan te pakken, alleen de markt wilde niet mee.

Wat zou een betere formfactor/mobo-indeling zijn volgens jou? Niet cynisch, gewoon nieuwsgierig :)
Je hebt vrijwel geen insteekkaarten meer nodig tegenwoordig.
Dus daar zou je al mee kunnen schuiven.
En sowieso is het vreemd dat bijvoorbeeld de videokaarten de warmte naar beneden moeten afvoeren.
Verder heb je vrij weinig plek voor M2 achtige sloten, zoals voor (caching) SSD's. En zo'n M2 slot heeft veel meer toepassingen.

Geen idee of het praktisch is, maar het zou mij qua warmte afvoer praktischer lijken als alles in de PC in dezelfde richting staat als nu de geheugenmodules. Dus dat lucht van onder naar boven kan en dan aan de bovenkant eruit.
Maar dan zit je wel met de aansluitingen, al zijn die tegenwoordig veel kleiner, dus misschien niet eens zo'n groot probleem.
En misschien is het ook wel praktischer om bijvoorbeeld het geheugen aan de achterkant van het moederbord te plaatsen. Dan heb je kortere lijnen naar de CPU en geheugen wordt niet zo warm, dus dat kun je vrij goed dichter op elkaar plaatsen.
ASRock weet anders op op een standaard ATX bord 3 M.2 (PCI 3.0 x4) sloten te plaatsen. Deze zijn tussen de PCI sloten geplaatst. Ruimte welke normaal niet wordt benut..

Echter heb ik best nog wel wat insteek kaarten in mijn PC. De meest voorkomende is natuurlijk de GPU, maar ik heb ook altijd een aparte raid card met battery in mijn systemen zitten. In het verleden te veel problemen met de (onboard) Intel raid gehad. Mijn fileserver heeft een 3MWare 16 port SATA2 kaart en nooit problemen mee gehad. Terwijl dezelfde disks met intel raid na enkele weken ineens degraded waren. Ook heb ik in een oudere (HT)PC een M.2 PCI kaart zitten met daarop een 128GB Samsung XP941 SSD..
Ik wacht nog op de moederborden die in verschillende lagen zijn. Plat is zo 1980. Qua in elkaar schroeven is dat misschien wel weer een uitdaging, maar anderzijds lijkt me dat dan wel weer leuk :)

Geheugen en M.2 e.d. stoppen we er schuin in, alleen de CPU koeling heeft wat ruimte nodig.

Kortom, ik wil eigenlijk gewoon een kubusje van 100x100x100 mm. Met 1 fan erin.

En eigenlijk wil ik dan ook graag dat ze een ingebouwde 6-poort 10 gbit PoE switch hebben zodat je er meerdere 3D kan stapelen }>
Ga eens kijken naar een Mac Vuilnisbak (de nieuwe Mac Pro, voor wie de nickname nog niet kent). Compact, veel rekenkracht en best flexibel. Nadeel blijft dat die koelblokken groot zijn, en het liefste middenop je component zitten. Verder zijn moederborden al flink complex, juist om flexibiliteit te garanderen (er zijn nog mensen die een seriele poort willen, anderen willen PCI-sloten, etc etc). Ga je dat allemaal schrappen, dan kan het best op zo'n mini-formatje.
Alleen is daar weinig markt voor...

Da's dan ook meteen wat ik vrees dat het lot is van deze Asrockjes: voorgoed op de plank blijven liggen, want niemand wil ze hebben voor de prijs die ze vragen. Als je er veel geld voor wilt hebben zit je tussen Via, Zotac en andere compacties in, en bij minder geld krijg je je ontwikkelkosten er niet uit. Van de andere kant heb ik wel heel geinteresseerd zitten kijken naar de AM1-bordjes, maar de CPU-power was toch wel heel beperkt, en de upgrades zijn er nooit gekomen :(
Ik dacht meer aan de IBM IceCube: http://forums.vwvortex.co....php?647614-IBM-s-IceCube . Keertje gezien op CeBIT, vond het best een lief concept.
De opbouw voor componenten kan hierbij misschien niet geheel logisch zijn. Daarom een andere formfactor.
Wel is bekend dat het met mini-stx veel makkelijker wordt om een mini-pc zelf samen te stellen.
Nóg makkelijker? Wat wordt daar precies mee bedoeld?
Staat op de volgende regel:
Bij de mini-itx-formfactor was het namelijk vaak zo dat moederborden geleverd werden met een geïntegreerde processor en videokaart. Dat is niet het geval bij mini-stx.
Alleen snap ik nog steeds niet wat ermee wordt bedoeld.
gallery: GoT
Ik heb een Mini-ITX moederbord en daar moest je zelf een CPU + cooler en videokaart inprikken, er was niks geintegreerd.
Er zijn wel een paar ITX moederborden waar CPU en cooler er al in zitten, dit zijn meestal Atom versies. Maar in het meerendeel van de ITX moederborden zit een Intel SOC op en kan je zelf en CPU in steken.
Ah nu begrijp ik idd wat er bedoeld wordt: zelf CPU en GPU toevoegen. En dan geef ik je gelijk, bij mini-itx denk ik niet automatisch aan van die geïntegreerde atom dingen.
Het artikel is aangepast. De moederborden die ik direct kon bedenken hadden het wel en inderdaad dat waren Atom-versies. Zo moet het in elk geval wel weer kloppen.
Het zal wel een aantrekkelijk prijskaartje hebben, de H110 chipset is de low budget chipset, zonder PCI Express 3.0, zonder USB 3.1, zonder thunderbolt.
Voor de mensen die net niet genoeg hebben aan een raspberry oid lijkt me dit idd erg handig icm met een pentium.
Net niet genoeg??
Dan bestaan er echt ZAT goedkopere en veel zuinigere ARM alternatieven ipv direct voor full blown x86 systeem te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Vero 2: https://osmc.tv/2015/12/introducing-the-new-vero-2/

Natuurlijk is dit product van Asrock erg goed, mijn enige punt is dat je al die nieuwe features die de laatste tijd hun intro doen niet hebt. Maar wat je wel hebt is Skylake support en DDR4.

Maar om nou van een RPi direct naar een Skylake met DDR4 te springen, gelukkig zijn er nog genoeg opties daar tussen.
Oeh, leuk spul!

Alleen jammer dat er geen optie lijkt te zijn voor een externe videokaart, een echte vervanger voor mITX (in ieder geval voor de enthousiasteling) is het toch niet echt.

Mogelijk dat AMDs Zen APUs een mooie optie kunnen worden voor deze form factor, een 14nm chip moet aardig wat kunnen met 65w, twee sodimmetjes DDR4 er in, en je hebt een lekker klein entry level game machinetje
Wel is bekend dat het met mini-stx veel makkelijker wordt om een mini-pc zelf samen te stellen. Bij de mini-itx-formfactor was het namelijk vaak zo dat moederborden geleverd werden met een geïntegreerde processor en videokaart. Dat is niet het geval bij mini-stx.
Huh? Juist bij mini-STX (de Intel NUC, Gigabyte Brix, e.d.) is er juist sprake van geïntegreerde processors. Op het mITX platform daarentegen kun je zelf lekker shoppen voor willekeurige combinaties van moederbord, cpu, memory en videokaart...

Als nou ook al de persberichten van andere sites fout overgenomen worden....
Although SFF PCs of this size [i.e. mini STX] are common, they are almost entirely built with soldered CPUs and GPUs and can’t be upgraded beyond changing the memory and storage devices.

[Reactie gewijzigd door tympie op 23 juli 2024 07:34]

Nou Intel en nu je Skylake cpu's met Iris pro uitbrengen en je kan een ini mini pc bouwen met meer kracht dan de Xbox One.

Er schijnt al een NUC aan te komen:
http://www.techtimes.com/...ost-powerful-nuc-ever.htm

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 23 juli 2024 07:34]

Ik zal wel onder een steen geleefd hebben, maar wtf is mini-STX?
Zowel Google als DuckieDuck geven zero resultaten (op dit persbericht na).
Wel zie ik een visnet voorbij komen...
zesdegeneratie-Intel-processors ?

Volgens mij heeft Intel meer (véél meer) dan zes generaties processoren.. :-)
Is een goede, ja welke redenering van Intel zit hierachter ?

Dacht Core of tick-toch, maar dat klopt niet
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Tick-Tock

Volgens mij de nieuwe naamgeving met i (i3, i5, ..) sinds Nehalem introductie.
Ooit was 6e-generatie de Pentium Pro (en PII), maar nu vermoed ik dat er naar de 6000-serie verwezen wordt, die inderdaad de 6e generatie van de Core-architectuur is, volgens Intels telling dan. Tick-tock beginnen ze langzaam vanaf te stappen, er komen veel meer tocks omdat die-shrinks steeds lastiger worden.
Anoniem: 148406 @FreezeXJ6 januari 2016 14:59
En dat laatste is ook weer niet helemaal juist want ze spreken zelf over de 6de generatie Core processoren maar vergeten wel de Core en Core 2 series waardoor je op 10 of 11 generaties uitkomt zo rap geteld.
Er staat dan ook altijd https://erayan.com/shared/2016-01-06_17-21-50.png een i3, i5 en i7 qualifier achter. Ze doen het echt correct hoor...
Anoniem: 639868 @denonman16 januari 2016 14:09
Hier word de Skylake serie bedoeld, met de 6e generatie i3/i5/i7. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.