Amsterdamse start-up brengt 'multisignature' bitcoinportemonnee uit

Blocktrail, een Amsterdamse start-up, heeft een bitcoinwallet uitgebracht. De bitcoin-portemonnee werkt op iOS, Android en via het web. Volgens de makers is de portemonnee veiliger dan alternatieven, omdat hij gebruikmaakt van multisignature- en hierarchical deterministic-technologie.

blocktrail walletDaarnaast kan Blocktrail zelf niet bij de bitcoins van gebruikers, dit in tegenstelling tot veel andere leveranciers van onlinebitcoinwallets, zegt Ruben de Vries, cto van Blocktrail. Het bedrijf, dat in 2014 werd opgericht, begon ooit met het bouwen van een ontwikkelaarsplatform om blocks uit de blockchain te kunnen volgen, vergelijkbaar met blockchain.info.

Met de nieuwe wallet is Blocktrail een 'klant van zichzelf', zegt De Vries. "Eigenlijk kan elke klant van ons ontwikkelaarsplatform een wallet bouwen met die technologie". Het bedrijf begeeft zich met de wallet wel in een roerige omgeving, waarin al veel andere bedrijven actief zijn die in sommige gevallen grote investeringen binnenhaalden, zoals Coinbase, met een investering van 107 miljoen dollar, omgerekend bijna 95 miljoen euro, en blockchain.info met een investering van 30 miljoen dollar.

Het grootste verschil met de andere aanbieders, is dat de wallet van Blocktrail gebruikmaakt van een nieuwer type portemonnee, de zogenaamde 'hd'-technologie of hierarchical deterministic wallet. Daarmee heeft de gebruiker volledige controle over zijn eigen private keys. Het grote verschil met oude wallets is dat voor elke transactie een nieuwe private key aangemaakt moet worden. Bij nieuwe wallets kunnen nieuwe transactieadressen aangemaakt worden vanuit een masterkey.

Daarnaast wordt via de api multisignature-technologie toegepast, waarbij altijd verscheidene gebruikers een fiat moeten geven voor een transactie. De applicatie van Blocktrail handelt dit allemaal af en de eindgebruiker hoeft hier verder niets van te begrijpen. Om te laten zien aan de mensen die het wel begrijpen hoe de wallet werkt en of de veiligheidsclaims die gedaan worden inderdaad juist zijn, wordt de code van de wallet opensource en binnenkort op Github geplaatst

Ook is het mogelijk bitcoins terug te krijgen na verlies van de wallet, een van de belangrijkste redenen voor veel mensen om online portemonnees te gebruiken. Toch kan het bedrijf zelf nooit bij de bitcoins, omdat een gebruiker die een wallet aanmaakt, de optie krijgt een back-up-pdf te maken en die te printen of op te slaan. "Als er nu een meteoor op ons kantoor valt, kun je nog steeds bij je bitcoins," zegt De Vries. Dat is direct een van de genoemde voordelen die de combinatie van nieuwere blockchain-technieken brengen. "Je geeft niet het beheer over je geld weg aan ons," zegt De Vries. "Dat doe je wel als je iets als Coinbase gebruikt bijvoorbeeld, met andere woorden: 'be your own bank'."

De applicatie is geen bitcoin-exchange, al is het 'in de toekomst wel de bedoeling dat er ook bitcoins gekocht kunnen worden via de applicatie'. Om te zorgen voor een soepele afhandeling bij het aanschaffen van bitcoins, wil het bedrijf gebruikmaken van partners in verschillende landen. "In Nederland werken we bijvoorbeeld samen met Bitonic, het is de bedoeling meer van zulke bedrijven te vinden. Door partners te gebruiken, hoeven we niet zelf in de wetten van alle verschillende landen te duiken of daaraan te voldoen."

Blocktrail werd in 2014 opgericht en kreeg via een van de lid-oprichters Lev Leviev een investering van 500.000 euro. Leviev was een van de oprichters van het Russische VK.com, een Facebook-rivaal aldaar.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

14-09-2015 • 13:37

32

Reacties (32)

32
32
31
4
1
0
Wijzig sortering
Eerlijk gezegd is dit een weinig vernieuwende ontwikkeling. Zowel "hd" (hierarchical deterministic) als "multisignature" wallets bestaan al in diverse soorten en maten. Ik zie nog niet direct wat Blocktrail toevoegt aan het landschap. Hoewel meer opties altijd beter is en het leuk is dat dit een Nederlands bedrijf is dat het levert, is het weinig opzienbarend.

Ter verklaring van de gebruikte technologien: Een standaard Bitcoin wallet is een bestandje met een of meer prive-sleutels. Bij zo'n prive-sleutel hoort een publiek adres, een soort rekeningnummer wat je aan anderen kunt geven om bitcoins naar over te maken. Veel gebruikers hebben meerdere sleutel/adres-paren, bijvoorbeeld vanwege privacy of boekhouding (voor iedere bestelling een nieuw adres gebruiken om de betaling te ontvangen maakt controleren of de betaling binnen is makkelijk). Daarnaast worden er achter de schermen vaak nog nieuwe adressen aangemaakt en gebruikt bij het versturen van transacties (zogenaamde "change"/"wisselgeld" adressen).

In een reguliere wallet worden deze sleutels met behulp van een (P)RNG aangemaakt en zijn ze niet aan elkaar gerelateerd. Het nadeel hiervan is dat de gebruiker regelmatig een nieuwe backup van z'n wallet dient te maken om ervoor te zorgen dat alle nieuwe adressen ook in de backup zitten.

Een HD-wallet gebruikt een "master seed" als bron om alle sleutels te genereren op een deterministische wijze. Met de master seed is het dus mogelijk om alle sleutels in de wallet te reconstrueren. De gebruiker hoeft dus enkel de master seed (de master seed is meestal een groot random getal dat wordt uitgedrukt in de vorm van een serie woorden) ergens veilig te bewaren en hij heeft een backup die nooit meer geupdate hoeft te worden. Cryptografische technieken zorgen er voor dat het niet mogelijk is om de master seed te achterhalen als een of meer van de prive-sleutels bekend zijn bij een aanvaller.

Multisignature transacties zijn een speciaal soort transacties die in het Bitcoin systeem mogelijk zijn. Gewone sleutel/adres paren bestaan uit 1 prive-sleutel en een daar bij behorend adres. Een multisignature adres heeft meedere prive-sleutels en een eis over het aantal prive-sleutels dat nodig is om een transactie te ondertekenen. Een zogenaamd 2-of-3 multisignature adres heeft 3 prive-sleutels en vereist dat 2 van de 3 sleutels gebruikt worden om de transactie te ondertekenen voordat deze geldig is.

Toepassingen van multisig adressen en transacties zijn vooral te vinden in gebieden waar toegang tot het geld gedeeld moet worden tussen verschillende partijen zonder dat het voor een enkele partij mogelijk is om op eigen houtje het geld te gebruiken. Denk aan escrow-transacties, waar de koper bitcoins stort in een 2-of-3 multisig adres waarbij hij, de verkoper en een onafhankelijke derde partij (de escrow) elk een sleutel hebben. Als het verhandelde product goed aankomt bij de koper, ondertekent hij samen met de verkoper de transactie die het geld naar de verkoper overmaakt. Is er een conflict, dan onderzoekt de escrow welke partij gelijk heeft en ondertekent samen met die partij de transactie die het geld naar de winnende partij overmaakt. De escrow kan nooit op eigen houtje het geld stelen. Op deze manier zijn er nog veel meer toepassingen van multisig transacties te bedenken.

In wallet-diensten wordt multisig tegenwoordig ook gebruikt. Een groot nadeel van online wallet-diensten was dat in veel gevallen de dienst de volledige toegang tot het geld had en de gebruiker de dienst dus moest vertrouwen. Een online 2-of-3 multisig wallet bestaat uit 3 prive-sleutels waarvan de gebruiker er 2 heeft en de wallet-dienst er 1. Van de 2 sleutels bewaart de gebruiker er 1 een veilige opslag (een kluis bijvoorbeeld). Wanneer de gebruiker en transactie wil versturen, ondertekent hij deze met een van z'n sleutels en stuurt de half-ondertekende transactie op naar de wallet-dienst, die de transactie ook ondertekent (eventueel na wat heuristische anti-diefstal algoritmes toe te passen), waarna deze het netwerk opgegooid wordt. Dit alles vindt plaats binnen de client-software of webomgeving van de dienst. Als de gebruiker zijn sleutel kwijtraakt, dan kan hij met behulp van de backup uit de kluis alsnog het geld veilig stellen, via de wallet-dienst. Als de wallet-dienst er mee op houdt, dan heeft de gebruiker alsnog 2 sleutels om bij het geld te kunnen.

Er zijn wat smaakverschillen en variaties op dit systeem in gebruik: Zo is het gangbaar dat de prive-sleutel van de gebruiker die gebruikt wordt voor transacties (dus niet de backup in de kluis) op de server van de dienst is opgeslagen in versleutelde vorm. Na het inloggen bij de dienst wordt de versleutelde sleutel naar de gebruiker verstuurd waarna deze in de browser ontsleuteld wordt om vervolgens de transactie te ondertekenen. In deze situatie hoeft de gebruiker enkel zijn beide sleutels ergens veilig in een kluis te stoppen en kan hij via een website overal bij zijn geld.

Zowel HD wallets als multisig adressen zijn hele nuttige technolgien (vooral multisig is biedt heel veel mogelijkheden, HD wallets zijn vooral een quality-of-life feature), dus het is zeker goed dat er wallet-diensten zijn die dit aanbieden. Maar in beide gevallen zijn het niet heel erg nieuwe technolgien. HD wallets worden al toegepast in veel van de "oude" desktop/mobiele wallet-clients zoals Armory en Electrum. Multisig wallets zijn iets nieuwer, maar de twee grote namen op het gebied van Bitcoin wallet-diensten / payment processors, BitPay en Coinbase hebben ieder al een multisig wallet die ze aanbieden. Daarnaast zijn er meerdere kleinere spelers.

Ik zie dus niet heel veel nieuws in dit nieuwe product van Blocktrail.
Ik zie dus niet heel veel nieuws in dit nieuwe product van Blocktrail.
Het nieuws is dat ze hun API, die dit systeem al toepast sinds iig Dec/Jan dit jaar. Nu hebben verbonden met een bitcoinwallet, waarbij een groot gedeelte van de crypto nu toegepast kan worden in webbrowsers/webapps.

Roepen dat andere partijen dit al (zolang) toepassen is in mijn ogen niet helemaal correct.
(Hoewel ik in eerste instantie ook zeer sceptisch was: http://gathering.tweakers...message/43626104#43626104 )
[...]
Het nieuws is dat ze hun API, die dit systeem al toepast sinds iig Dec/Jan dit jaar. Nu hebben verbonden met een bitcoinwallet, waarbij een groot gedeelte van de crypto nu toegepast kan worden in webbrowsers/webapps.
Het artikel gaat vooral over het feit dat ze een wallet-dienst hebben gelanceerd. Dat ze een API hebben die deze functionaliteit biedt en waarop de dienst is gebaseerd komt maar zeer beperkt aan bod (een enkele zin).

De Blocktrail API is zeker interessant en vanuit een technologisch oogpunt een stuk interessanter dan de wallet-dienst. Overigens bieden onder andere BitGo en Coinbase ook multisig APIs aan.
Roepen dat andere partijen dit al (zolang) toepassen is in mijn ogen niet helemaal correct.
(Hoewel ik in eerste instantie ook zeer sceptisch was: http://gathering.tweakers...message/43626104#43626104 )
Mijn voornaamste pijnpunt bij dit artikel is dat het doet vermoeden dat de Blocktrail-wallet de eerste (of een van de eerste) dienst is die HD en multisig biedt. En dat is niet het geval. Zeker HD is al behoorlijk oud en hoewel multisig-wallets een stuk nieuwer zijn, zijn er eind vorig jaar al een aantal van uitgebracht.

Als het artikel iets anders was geformuleerd en gepresenteerd was als een achtergrond over een Nederlands Bitcoin-bedrijf en hun activiteiten aan de ene kant en de mogelijkheden interessante technieken zoals multisig (HD wallets zijn niet zo spannend) aan de andere kant, dan was het wat mij betreft beter geweest.
Als het artikel iets anders was geformuleerd en gepresenteerd was als een achtergrond over een Nederlands Bitcoin-bedrijf en hun activiteiten aan de ene kant en de mogelijkheden interessante technieken zoals multisig (HD wallets zijn niet zo spannend) aan de andere kant, dan was het wat mij betreft beter geweest.
Absoluut mee eens.

Punt blijft dat ze al een flinke tijd HD Multisig wallets doen. (Volgens mij hebben ze zelf nooit iets anders gedaan ;) )

Rubensayshi zit trouwens ook achter BIP67. ;)
https://github.com/bitcoi...master/bip-0067.mediawiki
De cryptografische principes achter Bitcoins zijn ook niet heel nieuw. Echter de wijze waarop ze zijn samengevoegd tot een nieuw geheel maakt het toch revolutionair. Ik denk dat Blocktrail momenteel de enige walletprovider is die gebruik maakt van zowel MS als HD-technologie. Ik zie er wel nieuws in.
De cryptografie achter Bitcoin is inderdaad niet nieuw (en de precieze implementatie ervan eigenlijk ook niet eens zo relevant). De revolutie zit hem in het oplossen van het Byzantine Generals Problem (of eigenlijk een versie met enigszins afgezwakte condities).

Anyway, wat betreft wallets met zowel HD als multisig, ik quote de Coinbase website eventjes:
Coinbase multisig accounts are HDM accounts under the hood. HDM stands for hierarchical deterministic multi signature. It is defined by two Bitcoin Improvement Proposals (BIP): BIP16 and BIP32.
Ik heb net even op blockchain.info zitten kijken naar verschillende transacties en het viel mij op dat er echt bizar veel transacties plaatsvinden in de Golf van Guinea.
Weet iemand waarom in die regio zoveel BC transacties zijn en waarom dit midden in zee wordt aangegeven ipv bij een land zoals bij andere?
Latitude 0, longitude 0, oftewel, locatie onbekend
Dat is coordinaat 0,0. Dus waarschijnlijk geen info bekend.
Daar liggen de hoogte- en breedtegraad coordinaten 0,0 . Ik vermoed dat wanneer de locatie van een transactie onbekend is deze hier terecht komt op blockchain.info.
Ik heb net even op blockchain.info zitten kijken naar verschillende transacties en het viel mij op dat er echt bizar veel transacties plaatsvinden in de Golf van Guinea.
Een Bitcoin transactie vindt niet echt plaats op een specifieke lokatie. Bitcoin is een peer2peer netwerk, en de essentie van een Bitcoin transactie is juist dat de hele wereld hem kan zien, d.w.z. dat iedereens Bitcoin client die transactie in de database heeft staan.

Bitcoins staan ook niet op één bepaalde plek, er kunnen verschillende wallets zijn op meerdere plekken in de wereld, die dezelfde bitcoins bevatten (die dan uiteraard maar één keer kunnen worden uitgegeven).

Verder hebben de IP adressen die sites zoals blockchain.info bij transacties loggen, weinig tot niets te maken met de lokatie van de oorspronkelijke verzender. Het is toevallig het IP adres van de eerste node in het netwerk waarvandaan de nodes van die site de transactie binnen kreeg, maar dat hoeft niets te maken te hebben met de verzender.
Transactie-locatie bij BC.i is erg onbetrouwbaar. Niet alleen zijn veel IP-adressen niet op betrouwbare wijze te koppelen aan een locatie, maar er is ook geen garantie dat de node waarvan je een transactie ontvangt ook de node is die deze transactie heeft gemaakt. Op protocol-niveau is er geen verschil tussen het versturen van een versgebakken transactie en het doorgeven van een transactie die ontvangen is aan andere nodes.

Blockchain.info kan dus enkel tonen van wie ze de transactie hebben ontvangen, niet wie deze heeft gemaakt.
Bedankt voor de aanvullende uitleg! :)
De eerste vraag die ik me altijd stel: wat is het verdienmodel?
Meestal kopen/verkopen ze na een tijdje ook wel Bitcoins, en dat is cashen.
Welke bitcoins kopen/verkopen ze precies? FYI: de heren van Blocktrail verdienen precies nul bitcoins met deze wallet.
Daarom dat ik ook zei: kopen/verkopen ze na een tijdje ook wel Bitcoins.

En lees na een tijdje als: Als ze naam hebben gemaakt.
Anoniem: 390875 @biglia14 september 2015 13:58
Stap 1: In Europa: Wij doen Bitcoin! in Rusland: Wij doen Bitcoin! in Amerika: Wij doen Bitcoin!
Stap 2: " BlockTrail is starting off with €500,000 ($669,310) in funding from BlockCorp, which was set up by Bechar and VKontakte co-founder Lev"
Stap 3: Cash flow voorlopig niet echt een probleem, eerst de boel uitbouwen.
Stap 4: ???
Stap 5: Profit.
"Naamsbekendheid genereren en we zien later wel."

Dit geldt voor veel Bitcoin-bedrijven momenteel. Ze zetten in op de aanname dat Bitcoin de komende jaren in populariteit toe gaat nemen, waarna het hebben van een bekende naam met een "lange" geschiedenis marketingtechnisch een groot voordeel kan zijn. Op dat moment kun je dan of nieuwe producten (tegen betaling) introduceren met jouw bedrijfnaam of premium-versies van je bestaande, gratis producten toevoegen, of (waarschijnlijk minder populair) je gratis producten een prijsverhoging geven.

Veel van de investeringen in Bitcoin-bedrijven komen van durfkapitalisten die geld in een groot aantal projecten stoppen met het idee dat als er ook maar een daarvan over een paar jaar groot en bekend is, dit dusdanig veel winst oplevert dat het het verlies op de vele projecten die zijn gefaald compenseert. Zeg maar: Je investeert een klein beetje in 50 startup-websites in de hoop dat er eentje uitgroeit tot het kaliber van Facebook.

Bitcoin-bedrijven zijn interessant omdat er veel startups zijn waar een investeerder met een relatief klein bedrag een vrij groot aandeel in het bedrijf kan verwerven. Faalt het bedrijf (door eigen toedoen of door het falen van Bitcoin om verder te groeien), dan is er weinig verloren. Maar als Bitcoin uitgroeit tot iets dat breed gebruikt wordt, dan is de potentiele marktwaarde van een bedrijf dat zich vroeg als belangrijke partij neer heeft weten te zetten erg hoog.
Leuk om te zien dat tweakers hier aandacht aan besteed.
Een mooie uitspraak van Rubensayshi : "Als er nu een meteoor op ons kantoor valt, kun je nog steeds bij je bitcoins".
Blocktrail is "cosigner" in een 2/3 multisig systeem. Waarbij je zelf een backupkey hebt, en dus ook zonder blocktrail een 2/3 multisigtransactie kan maken.
De wallet ziet er heerlijk simpel uit, maar helaas werkt de QR scanner niet helemaal lekker op mijn S2 CM11.

offtopic: Ik vond de oude layout mooier.
o/t: idem - al doe ik niet zoveel met de layout; hun API is veel interessanter. Open, gratis (geen idee hoe lang nog), rate limiting die prima te doen is, rap, accuraat en bijna alomvattend.
Ja precies. De api is een stuk interresanter.
Het nieuwe logo had ook erger kunnen zijn:
https://i.imgur.com/wWrs4QE.png :+
"Een mooie uitspraak van Rubensayshi : "Als er nu een meteoor op ons kantoor valt, kun je nog steeds bij je bitcoins".

Moet ik hiervan onder de indruk zijn? Ik mag toch hopen dat een financieel systeem redundant is over meerdere lokaties. Mijn selfies zijn meteoor-proof.
Dus als je die printout verliest ben je net zo makkelijk miljarden kwijt?
Ik vind Blocktrail er op het eerste gezicht simpel uit zien en netjes ogen. Ben dan ook zeer benieuwd hoeveel mensen dit gaan gebruiken. Want in hoeverre zijn bitcoins nu populair? Ik lees er laatste tijd niet veel meer over, kan aan mij liggen. En ik heb niet echt het idee dat er veel mensen nu actief mee bezig zijn met het minen van bitcoins.
Anoniem: 696390 @n2theb14 september 2015 14:30
https://blockchain.info/charts/hash-rate

volgens de Blockchain 501.000.000 Ghash dus jawel er wordt vollop gemined
De grote vraag is wel hoeveel BTC transacties er gedaan worden (per seconde), en dus hoeveel hashes er nodig zijn per transactie. Ter vergelijking: Europese burgers maken zo'n miljard transacties per dag, dus dat is 10.000 per seconde. Als je de financiele handel mee gaat tellen wordt dat fors meer.
https://blockchain.info/nl/charts/n-transactions Als je gewoon de website had bezocht en even verder gekeken had.
De grote vraag is wel hoeveel BTC transacties er gedaan worden (per seconde), en dus hoeveel hashes er nodig zijn per transactie. Ter vergelijking: Europese burgers maken zo'n miljard transacties per dag, dus dat is 10.000 per seconde. Als je de financiele handel mee gaat tellen wordt dat fors meer.
De hashing power van het netwerk heeft niets te maken met hoeveel transacties er verwerkt kunnen worden. Het minen vindt plaats door hashes van een block te berekenen, dat zijn alle transacties van de afgelopen 10 minuten bij elkaar (via een merkle tree gereduceerd tot 1 hash). Meer of minder transacties = nog steeds evenveel hashing power nodig om een block te minen.
Ongeveer een 150.000 per dag de laatste tijd.
Dat is natuurlijk niets in vergelijking met mainstream geld. Maar toch ook niet niets.
Minen van bitcoins is ook alleen interessant als je er geld aan kan verdienen.
Stroom is hier nogal duur, maar in China staan echt complete bitcoin-farms.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.