Blocktrail, een Amsterdamse start-up, heeft een bitcoinwallet uitgebracht. De bitcoin-portemonnee werkt op iOS, Android en via het web. Volgens de makers is de portemonnee veiliger dan alternatieven, omdat hij gebruikmaakt van multisignature- en hierarchical deterministic-technologie.
Daarnaast kan Blocktrail zelf niet bij de bitcoins van gebruikers, dit in tegenstelling tot veel andere leveranciers van onlinebitcoinwallets, zegt Ruben de Vries, cto van Blocktrail. Het bedrijf, dat in 2014 werd opgericht, begon ooit met het bouwen van een ontwikkelaarsplatform om blocks uit de blockchain te kunnen volgen, vergelijkbaar met blockchain.info.
Met de nieuwe wallet is Blocktrail een 'klant van zichzelf', zegt De Vries. "Eigenlijk kan elke klant van ons ontwikkelaarsplatform een wallet bouwen met die technologie". Het bedrijf begeeft zich met de wallet wel in een roerige omgeving, waarin al veel andere bedrijven actief zijn die in sommige gevallen grote investeringen binnenhaalden, zoals Coinbase, met een investering van 107 miljoen dollar, omgerekend bijna 95 miljoen euro, en blockchain.info met een investering van 30 miljoen dollar.
Het grootste verschil met de andere aanbieders, is dat de wallet van Blocktrail gebruikmaakt van een nieuwer type portemonnee, de zogenaamde 'hd'-technologie of hierarchical deterministic wallet. Daarmee heeft de gebruiker volledige controle over zijn eigen private keys. Het grote verschil met oude wallets is dat voor elke transactie een nieuwe private key aangemaakt moet worden. Bij nieuwe wallets kunnen nieuwe transactieadressen aangemaakt worden vanuit een masterkey.
Daarnaast wordt via de api multisignature-technologie toegepast, waarbij altijd verscheidene gebruikers een fiat moeten geven voor een transactie. De applicatie van Blocktrail handelt dit allemaal af en de eindgebruiker hoeft hier verder niets van te begrijpen. Om te laten zien aan de mensen die het wel begrijpen hoe de wallet werkt en of de veiligheidsclaims die gedaan worden inderdaad juist zijn, wordt de code van de wallet opensource en binnenkort op Github geplaatst
Ook is het mogelijk bitcoins terug te krijgen na verlies van de wallet, een van de belangrijkste redenen voor veel mensen om online portemonnees te gebruiken. Toch kan het bedrijf zelf nooit bij de bitcoins, omdat een gebruiker die een wallet aanmaakt, de optie krijgt een back-up-pdf te maken en die te printen of op te slaan. "Als er nu een meteoor op ons kantoor valt, kun je nog steeds bij je bitcoins," zegt De Vries. Dat is direct een van de genoemde voordelen die de combinatie van nieuwere blockchain-technieken brengen. "Je geeft niet het beheer over je geld weg aan ons," zegt De Vries. "Dat doe je wel als je iets als Coinbase gebruikt bijvoorbeeld, met andere woorden: 'be your own bank'."
De applicatie is geen bitcoin-exchange, al is het 'in de toekomst wel de bedoeling dat er ook bitcoins gekocht kunnen worden via de applicatie'. Om te zorgen voor een soepele afhandeling bij het aanschaffen van bitcoins, wil het bedrijf gebruikmaken van partners in verschillende landen. "In Nederland werken we bijvoorbeeld samen met Bitonic, het is de bedoeling meer van zulke bedrijven te vinden. Door partners te gebruiken, hoeven we niet zelf in de wetten van alle verschillende landen te duiken of daaraan te voldoen."
Blocktrail werd in 2014 opgericht en kreeg via een van de lid-oprichters Lev Leviev een investering van 500.000 euro. Leviev was een van de oprichters van het Russische VK.com, een Facebook-rivaal aldaar.