Nee, die correctie is er omdat de apparatuur mogelijk niet precies kán zijn. Niet omdat hij niet precies ís. Bij mijn weten is het aardig te verwaarlozen hoe vaak die metingen niet helemaal accuraat zijn.
Dat maakt voor de praktijk natuurlijk niks uit. In de praktijk zijn de metingen gewoon vaak niet in orde. Vandaar dat er een verplichte marge is ingesteld, om vervelende rechtszaken met natuur- en wiskunde daarin over een paar km/h verschil te vermijden. (Nederlandse rechters zijn over 't algemeen niet zo goed in natuur/wiskunde; zeker als 't over statistiek gaat, is 't kennispeil doorgaans slecht. Statistiek lijkt makkelijk, maar wordt gigantisch vaak totaal verkeerd begrepen/geïnterpreteerd. Ja, zelfs door wiskundigen.)
En natuurlijk wil de politie je doen geloven dat hun apparatuur erg precies is. Ik heb daar sterk mijn twijfels bij.
Tsja, daarmee haal je zelf een stukje marge weg. Als jij op je meter 84 gaat rijden omdat dat eigen 80 is moet je dat zelf weten, maar dan ben je dus wel zelf actief de grens aan het opzoeken. Is niks mis mee hoor, doe ik zelf ook. Maar dan moet je niet achteraf klagen dat de overheid je naait, want je hebt het zelf gedaan.
De meeste auto's hebben tegenwoordig cruise-control. Die zet je gewoon aan op 't moment dat je snelheidsmeter 84 aangeeft; dan ga je dus niet over de grens (als je dat niet wilt, natuurlijk

). Die 80 is trouwens natuurlijk ook maar arbitrair; en ik neem aan dat men uitgaat van de wegligging van de slechtste auto's (boodschappenautootjes) in niet-optimaal weer (want krijg je ooit een boete voor 80 rijden over een besneeuwde bochtige weg in een Fiat Panda uit 1979? Nee. Want je overschrijdt de 80 immers niet. Maar dat terzijde - beetje offtopic).
fl 40,92. Lijkt me helemaal geen onredelijke boete voor iemand die op zijn eigen kilometerteller al snel 7-10km/u te hard rijdt.
Nogmaals, het aanhalen van 7-10 km/u te snel op je snelheidsmeter doet er helemaal niet toe. We wéten immers allemaal dat die teller te hoog aangeeft. Ik kijk dan ook nog zelden op de snelheidsmeter; alleen in een tunnel ofzo. Maar vanwege het gebruik van de cruise-control hoeft ook dat meestal niet.
Stel dat de snelheidsmeter een nog veel grotere afwijking had; dan dacht je er niet eens over na - dan negeerde je die teller sowieso altijd (danwel dan rekende je 't wel continue om - of tegenwoordig pak je natuurlijk de TomTom).
En ja; ook 40 gulden vind ik buiten proporties voor 3 km/u te snel. Ik heb liever dat ze mensen zwaarder beboeten die daadwerkelijk schade veroorzaken. Dat lijkt me logischer. Laten we eerlijk wezen: de flitspalen en mobiele flitsposten zijn er vnl. om de kas van de overheid te spekken. Als 't om de veiligheid ging, dan was 't allang ingevoerd dat dimlichten overdag ook verplicht zouden zijn, en zou men de vrachtwagenchauffeurs die massaal met (slechts) stadslichten rijden (wat trouwens niet is toegestaan) op de bon slingeren, en zou men massaal weggebruikers beboeten die geen richting aangeven (vooral bij rotondes), zou men bejaarden elk jaar medisch keuren, zouden beginnende bestuurders een snelheidsbegrenzer krijgen, etc. etc. Ik heb wel 100 ideeën die nuttiger/efficiënter zijn dan mensen flitsen omdat ze te snel rijden. (Als 't om veiligheid zou gaan, natuurlijk.) Nog een reden waarom ik die 40 gulden buiten proporties vindt.
Als veiligheid van belang was, dan stopte de NL-overheid het produceren van sigaretten, alcohol en wapenonderdelen (in elk geval voor zover die worden geëxporteerd).
Als veiligheid van belang was, dan mochten pensioenbedrijven niet in wapentuig e.d. investeren; en dat gebeurd massaal.
Zolang dit soort praktijken doorgang vindt, en zolang men de inkomsten uit snelheidsboetes vantevoren al inpland en reserveert voor bepaalde aankopen die geheel niet aan veiligheid zijn gerelateerd, is de overheid ongeloofwaardig als men zegt dat om de veiligheid gaat.
[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 18:18]