Poolse radiozender vervangt presentatoren door AI

Een Pools radiostation is van plan zijn DJ's uit de ether te halen. Maar dat betekent voor OFF Radio Kraków niet dat er alleen nog maar muziek wordt gedraaid. De presentatoren worden vervangen door AI. Die moeten Gen Z'ers aanspreken en lezen geverifieerde teksten voor.

De radiozender zegt in een verklaring dat het om een experiment gaat, dat geleidelijk verder wordt ontwikkeld en uitgebreid met nieuwe elementen. "Is AI een kans of een bedreiging voor media, radio en journalistiek? Wij zoeken de antwoorden op deze vragen", zegt Marcin Pulit, de baas van de radiozender.

De drie AI-presentatoren moeten 'representatief zijn voor Gen Z'ers' en jonge luisteraars aantrekken, stelt de zender. Iedere 'presentator' heeft een eigen, dagelijks programma van twee uur, dat van maandag tot vrijdag wordt uitgezonden. Daarnaast gaan de AI-presentatoren eens per week interviews houden met politici, activisten en experts op het gebied van cultuur. De muziek die wordt uitgezonden, valt nog wel onder de verantwoordelijkheid van een menselijke werknemer, al gebruikt hij nu ook AI-tools voor de programmering.

De presentatoren krijgen eigen personages, zoals die van een twintigjarige student die geïnteresseerd is in cultuur. De teksten die de presentatoren uitspreken, worden niet zomaar gehallucineerd zoals generatieve AI dat normaal doet. Die worden vooraf geschreven door echte journalisten, die daarvoor AI-tools gebruiken en de teksten controleren en factchecken. Daarna worden ze omgezet naar audio.

Pulit belooft dat luisteraars geïnformeerd worden over de technologie, die 'door veel wetenschappers als bedreiging gezien wordt'. Het radiostation stelt het onderwerp in het programma 'Het Thema van de Week' centraal, waarbij met onder meer wetenschappers, cultuurexperts en advocaten wordt gesproken over de ontwikkeling van AI en de impact daarvan op de wetenschap, media, cultuur en samenleving.

De keuze van het radiostation kreeg in Polen veel aandacht nadat journalist Mateusz Demski een open brief publiceerde, waarin hij demonstreerde tegen 'het vervangen van werknemers door AI', schrijft persbureau AP. Demski had tot voor kort een eigen show bij het radiostation. "Het is een gevaarlijk precedent dat ons allemaal treft." Ook stelt hij dat dit een eerste stap kan zijn naar 'een wereld waarin ervaren werknemers die al jaren aan de mediasector verbonden zijn en mensen die werkzaam zijn in de creatieve industrie vervangen worden door machines'.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

24-10-2024 • 09:29

97

Submitter: TV_NERD

Reacties (97)

97
96
27
1
0
59
Wijzig sortering
Ik kan me indenken waarom je dit als (klein) radio station wel zou willen.

Ik heb zelf jaren voor een lokale gemeente radiozender gewerkt als vrijwilliger, inclusief een bestuurlijke functie. Dit was een zender zonder playlist verplichtingen, dus niemand die ons verplicht bepaalde nummers te draaien. DJ's waren vrij te doen wat ze wilden.
Wegens fusering is de etherfrequentie opgeheven en zijn we non-stop verder gegaan als internet zender zonder adverteerders, dus ik heb 2 verschillende variaties gezien waar ik over kan oordelen.

Omdat we geen verplichtingen hadden, waren radio DJ's vrij een echt programma te maken, en deze nummers aan elkaar te praten, met leuke feitjes en herinneringen. Dat zie ik een AI nog niet zo snel doen.

Maar: het probleem van radio zenders zijn juist vaak de DJ's. Wij zaten dus ook vaak bij bijeenkomsten van andere omroepen, dus dit was niet zomaar een verschijnsel: DJ's zijn graag populair en veeleisend.
"Ik wil op dat tijdstip", "Dat ga ik niet doen", "Jullie moeten dit doen", "Nee, ga jij dat maar doen".
Als bestuur zit het meeste werk in het tevreden houden van je DJ's, terwijl je als radio station vaak andere prioriteiten hebt, zoals continuïteit, adverteerders, en vanalles. Daarnaast zien wij dat non-stop programma's vaak beter beluisterd worden, dus je hebt die DJ's eigenlijk helemaal niet zo hard nodig.

Andersom: helemaal geen DJ's hebben is vervelend. Dan heb je niemand die lokale mededelingen in kunnen spreken, eventuele advertenties of jingles inspreken, en die de luisteraar met andere informatie voorziet, zoals nieuws/weer/wegwerkzaamheden.

Ik begrijp daarom wel de keuze om DJ's te laten vallen en dit door AI op te lossen.
Daarnaast zien wij dat non-stop programma's vaak beter beluisterd worden, dus je hebt die DJ's eigenlijk helemaal niet zo hard nodig.
Interessant! Ik merk dit bij mn eigen luistervoorkeur ook. Op diverse radiostations zie je tegenwoordig naast de DJ een side-kick, of zelfs twee side-kicks, die dan met elkaar leuk gaan zitten doen en gaan ouwehoeren over van alles en nog wat.
Ik wil in de auto gewoon muziek!
Eventueel een paar minuten nieuws/weer/verkeer, maar geen overloos gezwets.
Tijd om weg te zappen.
Ik deel jouw mening helemaal.

Nu weet ik dat, als publieke gemeente omroep, dat wij de verplichting hadden om aan de zogenaamde ICE norm te voldoen (Mediawet), en dat betekent dat de helft van onze uitzendingen, tussen 8:00 en 21:00 voorzien moesten zijn van informatie/cultuur of educatie.

Een radio programma (blok van een uur) met een DJ, die er wat doorheen zit te kletsen, wordt al gezien als 'cultuur'. Nieuws/weer/file informatie wordt gezien als informatie. En lokale berichten tussen de nummers door wordt ook zo gezien, maar dan alleen voor het aantal minuten per uur dat dit draait.

Je kunt natuurlijk uitzendingen gaan maken waarbij je allerlei onderzoek doet, reporters ergens op af stuurt en al die dingen om een daadwerkelijk educatief programma te maken (dat is erg duur en noem ik nu niet echt 'radio' maken), maar dat weegt net zo zwaar als een DJ die wat zit te zwetsen.

Wat wij hebben gedaan is al die DJ's in de avond en in het weekend zetten, wanneer er weinig naar de radio geluisterd wordt, en dan overdag op werkdagen (en in de auto), non-stop, met alleen het nieuws en wat berichten.

Wat ik hier mee wil zeggen: Velen hekelen nu eenmaal al die DJ's en dat gepraat, maar voor publieke omroepen is er helaas een verplichting voor. Commerciële omroepen hebben dat niet, maar daar wordt een DJ vaak vervangen voor reclame, word je ook niet blij van.
'Die moet Gen Z'ers aanspreken'. Generalisatie generalisatie. Alsof het gros van de jongeren (of de mensheid in het algemeen) ene reet geeft over AI. Denken ze serieus dat dit meer mensen trekt?

Of zijn alle Poolse jongeren die naar die zender luisteren toevallig al grote fans van AI stemmen?
De presentatoren krijgen eigen personages, zoals die van een twintigjarige student die geïnteresseerd is in cultuur. De teksten die de presentatoren uitspreken, worden niet zomaar gehallucineerd zoals generatieve AI dat normaal doet. Die worden vooraf geschreven door echte journalisten, die daarvoor AI-tools gebruiken en de teksten controleren en factchecken. Daarna worden ze omgezet naar audio.

Ik ben rond mijn zestiende gestopt met muziekradio luisteren, mede omdat ik radio dj's oninteressant en (vaak) cringy vind. Als een gecontroleerde AI een beter verhaal kan afdraaien, waarom niet? Het experiment is in ieder geval interessant.

En je moet het denk ik ook in de context van een lokaal radiostation zien, dit is waarschijnlijk een kostenbesparende maatregel.
mede omdat ik radio dj's oninteressant en (vaak) cringy vind
Lijkt me niet dat die alles zonder script doen (deden in dit geval) toch? Is het script dan juist niet hetgeen wat cringy is?
Persoonlijk als 25 jarige vind ik veel radio zenders on-creatief, en ook gewoon vaak echt niet grappig of leuk. 3FM had soms nog wel leuke presentatoren maar ik ben een jaar of twee geleden gestopt toen er weer de zoveelste set van 2 blanke 50 jarige achter de microfoon gezet werden zoals praktisch gezien iedere zender heeft. (Met de zelfde "boomer" humor van dien)

Prima als sommige dat fijn vinden, voor iedereen wat anders, maar ik hoor toch graag wat jongere presentatoren die wat meer in mijn leeftijdsgroep zitten op de radio. En ook graag meer dan de zelfde top-40 nummers die ze 75% van de tijd spelen.
Persoonlijk als 25 jarige vind ik veel radio zenders on-creatief, en ook gewoon vaak echt niet grappig of leuk. 3FM
Persoonlijk als 54 jarige vind ik veel radio zenders on-creatief, en ook gewoon vaak echt niet grappig of leuk. Nog voordat het 3FM werd (1993) was er op die zender niets fatsoenlijks meer te horen, toen al waren de presentatoren niet grappig of leuk al vonden ze dat wel van zichzelf, bloedirritant.
maar ik ben een jaar of twee geleden gestopt toen er weer de zoveelste set van 2 blanke 50 jarige achter de microfoon gezet werden zoals praktisch gezien iedere zender heeft. (Met de zelfde "boomer" humor van dien)
Die presentatoren van toen zijn inmiddels ook achterin de 50 en zitten daar nog steeds net zo irrtant te zijn. Boomers zijn het niet, die zijn zeker boven de 60, maar de echte boomers zijn inmiddels al in de 70.
Prima als sommige dat fijn vinden, voor iedereen wat anders, maar ik hoor toch graag
geen presentatoren. Als ik muziek wil luisteren wil ik muziek horen, geen slap geouwehoer, flauwe grappen of radiospelletjes.
En ook graag meer dan de zelfde top-40 nummers die ze 75% van de tijd spelen.
Dat vond ik in 1985 al. Laat die commerciële rommel ook maar weg. Ja het merendeel van de muziek die ik wil horen is inmiddels ook wel oud maar wel oorspronkelijk en vol inhoud (textueel of inhoudelijk). Dat mag van mij muziek zijn van de jaren 40 tot de jaren 80 en een enkel nummer van daarna en het genre is ook niet zo belangrijk als het maar goed is, want 99,99% van wat ze afspelen is cringy.
Dat vond ik in 1985 al. Laat die commerciële rommel ook maar weg. Ja het merendeel van de muziek die ik wil horen is inmiddels ook wel oud maar wel oorspronkelijk en vol inhoud (textueel of inhoudelijk). Dat mag van mij muziek zijn van de jaren 40 tot de jaren 80 en een enkel nummer van daarna en het genre is ook niet zo belangrijk als het maar goed is, want 99,99% van wat ze afspelen is cringy.
Muziek van na de jaren 80 komt er niet in? Ik hoor van leeftijdsgenoten (ben ook 54) wel vaker dat er "tegenwoordig geen goede muziek meer gemaakt wordt". Ik ben het daar pertinent mee oneens; er wordt nog steeds ontzettend veel goede muziek gemaakt, je moet het alleen weten te vinden en dat is lastig.
Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten, maar ik luister graag naar Pinguin radio of Kink.nl
Kink is de enige zender die ik soms nog wel eens via het internet beluister (in Zuid-Amerika is er geen andere optie). Vroeger veel naar 3FM geluisterd, want dat was vermaak tijdens het maken van huiswerk, wat van leraren handgeschreven moest worden ingeleverd. Ja, dat was nog in de tijd dat mensen zich amper een matrix-printer konden veroorloven.

Veel radioprogramma's (in de avonduren) waren redelijk vermakelijk en zeker wat avontuurlijker, vergeleken met de meuk die je tussen 08:00 en 18:00 kreeg voorgeschoteld.

Na school "eisten" veel andere soorten media mijn aandacht op. Bij het luisteren naar Kink.nl hier in den vreemde kwam dat gevoel van vermaak bij mij weer terug. Met andere NL zenders helemaal niet.
Er wordt veel goede muziek gemaakt, in mijn playlist staan meer nummers van na 2000 dan ervoor. Mensen blijven hangen bij de muziek die ze hoorden toen ze jonger waren.
Muziek van na de jaren 80 komt er niet in?
Zelfs muziek van de jaren 80 mondjesmaat. Dat wat toen op de mainstream radio was, was vrijwel allemaal al bagger (mening). Ja je had nog wat overjarige bands (Racey) en artiesten (Roy Orbinson) die incidenteel de toplijsten, en dus de radio-playlists haalde maar het meeste was commercië rommel (Stock Aitken & Waterman e.d.)
Ik hoor van leeftijdsgenoten (ben ook 54) wel vaker dat er "tegenwoordig geen goede muziek meer gemaakt wordt".
Ik heb dat vroeger ook gezegd, maar af en toe kom je iets aardigs tegen (bv Amy McDonald, Suzanne Vega, ik noem even iets wat in me opkomt) en heel af en toe iets geniaals.
Ik ben het daar pertinent mee oneens; er wordt nog steeds ontzettend veel goede muziek gemaakt, je moet het alleen weten te vinden en dat is lastig.
Klopt, maar wat er gemaakt wordt het is wel minder, daarnaast is het een bekend verschijnsel dat mensen hun smaak vastpint in een bepaalde periode van hun leven, m.n. de tienerjaren, maar ik vond dus toen al dat hetgeen er gemaakt werd rommel was. Tot slot leg ik misschien de lat wel erg hoog als ik het leg naast datgene wat ik dus ken (van Lester Young, Duke Ellington, Dick Dale, Uriah Heep, Thin Lizzy, Roy Buchanan, Albert Collins, John Scofield, Paco de Luca, Joaquin Rodrigo, Pablo Sarasate, Fernando Sor, Tchaikovsky, Brahms, Smetana, Dvorak, REO Speedwagon, Max Surban, Paroyka Ni Edgar, Aegis, Asin, Yoyoy Willame, Al Yankovice, Enge Buren, Curtis Mayfield, Nat King Cole, John Coltrane ...wederom, ik noem wat in me opkomt).
... maar ik luister graag naar Pinguin radio of Kink.nl
Pinguin radio ken ik niet, Kink enkel van gehoord. Internetradio vind ik niet echt praktisch. Der staat hier op mijn kantoor een internet-radio, die heb ik wel eens geprobeerd maar je kunt alleen zoeken wat hij aanbied, en dat is bagger. Het werkt prima vanaf een PC maar op mijn werk heb ik het liever stil. Thuis hebben we geen computer die de taak kan overnemen en in de auto, al heb ik de Chavah-app wel eens geprobeerd, eerst opstarten, verbinding maken, inloggen als je iets wilt markeren als leuk, te omslachtig.
Ik heb er ook niks mee als 20 plusser, maar welke stem ik hoor maakt me weinig uit. Daar hoor ik niet direct een verschil tussen een 25-jarige en 50-jarige. Deze AI "oplossing" gaat de boomer humor niet fixen, aangezien het script waarschijnlijk door eenzelfde blanke 50-jarige geschreven gaat worden, als er uberhaupt nog humor in zit.
Ik hoor het verschil niet aan de stem, maar wel aan hoe ze praten over onderwerpen of welke onderwerpen ze aanhalen. Van oudere presentatoren hoor je nog wel eens vrouw-onvriendelijke "grappen", iets waar ik niet voor naar de radio luister.

Niets mis met wat gepraat trouwens, sterker nog dat vond ik altijd wel leuk aan de radio, maar niet als het allemaal lomp gepraat is of gewoon op het randje van "locker-room talk" komt
Om deze reden luister ik bijna niet meer naar radio. Maar DenHaag FM is tussen 23:00 en 3:00 nog wel favoriet, want dan zendt radio Tonka uit, dat is een underground station met non-commerciele muziek en weinig slap gelul. Je kunt ook alles terugluisteren via de site, tot een aantal jaar terug.
Als het toch alleen nieuws is en ze een lokale zender zijn, waaroms spelen ze dan niet zo'n bandje af met het nieuws zoals zenders hier ook doen. Waarom moet iets eerst 'gefactchecked' worden met AI (klinkt al vrij dubieus).


Klinkt voor mij als een gimmick bedacht door wat functionarisissen met een midlifecrisis die zich weer relevant willen voelen.
Waarom moet iets eerst 'gefactchecked' worden met AI (klinkt al vrij dubieus).
De journalisten laten de tekst schrijven en factchecken die zelf,
Klinkt voor mij als een gimmick bedacht door wat functionarisissen met een midlifecrisis die zich weer relevant willen voelen.
Dit is gewoon zuur.
dit dus, met allemaal spelletjes en onzin tussendoor om maar de buma rechten te drukken. Geef mij maar een goede spotify playlist.
Ik zweer bij Spotify (of streaming muziek in het algemeen). Heel soms hoor ik radio voorbij komen, maar de helft van de tijd ben je naar reclame of onzinnig gezever te luisteren van personen die zichzelf veel te tof vinden. Wat ik wel mis is een optie in Spotify die eens in het uur het nieuws afspeelt ongeacht welke playlist je aan hebt staan. Dat dat er nog altijd niet is vind ik wel jammer.

Overigens moet ik wel zeggen dat ik merk dat Spotify je heel erg in een bepaalde tunnel houdt. Een paar jaar terug werd ik nog regelmatig verrast met onbekende toffe muziek, maar tegenwoordig zijn veel playlists 'made for you' waardoor je vooral dezelfde muziek voorgeschoteld krijgt die altijd wel zou luisteren. Ik wil juist ook nieuw spul ontdekken.
Overigens moet ik wel zeggen dat ik merk dat Spotify je heel erg in een bepaalde tunnel houdt
Dat is het hele probleem met AI en ML. Komt niks anders uit dan dat je er in stopt.
Zo'n nieuws optie lijkt mij wel wat.
Ik ben rond mijn zestiende gestopt met muziekradio luisteren, mede omdat ik radio dj's oninteressant en (vaak) cringy vind.
Ik weet niet welke leeftijd ik had, ik schat dat ik wel 'iets' ouder ben dan jou, maar ik heb de Nederlandse muziekradio ook al in de jaren 80 vaarwel gezegd, deels omwille van de muziekkeus, deels omwille van de presentatoren.

Ten tijde van Lex Harding, Erik de Zwart en Curry & Van Inkel ging het nog. Met diegenen die daarna kwamen is dat niet meer, die zijn bloedirritant en denken dat ze zelf hartstikke leuk zijn.

Eind jaren 80 tot in de jaren 90 luisterde ik nog wel naar Studio Brussel, maar dat is ook niets meer.
Nu waren er daarna wel wat zenders die zonder presentatoren muziek uitzonden maar dat was meestal behoorlijk oubollig. In 2004-2005 waren er mensen in mijn omgeving die luisterden naar "Scary Joe" (Skyradio) maar ook dat is afstompend saai. Daarna kwam Arrow Classic Rock maar dat was het ook niet echt bovendien verdween dat ook weer snel. Dan heb ik nog wel een tijdje naar BNR geluisterd maar inmiddels heb ik radio helemaal afgeschreven.
Als een gecontroleerde AI een beter verhaal kan afdraaien, waarom niet?
Wie boeit het verhaal überhaupt? Mij in ieder geval niet. Daarnaast is dit zo nep. Dit is gewoon puur een besparing op loonkosten, vooral een presentator die populair wordt kan nogal wat vragen, die AI kost amper iets.
Het experiment is in ieder geval interessant.
Wat is er interessant aan een door journalisten geschreven en gefactcheckt verhaal (ook factchecks zijn meestal gekleurd) wat nergens over gaat? Nee dan heb ik liever enkel muziek, maar dan wel die van mijn smaak en geen commerciële mainstream-rommel.
En je moet het denk ik ook in de context van een lokaal radiostation zien, dit is waarschijnlijk een kostenbesparende maatregel.
Juist als het een lokaal radiostation is, is dit het bewijs dat ze overbodig zijn.
Sky radio is geloof ik 1 van de populairste radiozenders van Nederland en die draait alleen muziek (ik bereid me al mentaal voor op de kerstmuziek).
De reden dat ik nooit naar de radio luister, is omdat men dezelfde muziek tot in treurnis blijft herhalen.

Daarnaast ook dat zowel de muziek als de gesprekken zo oppervlakkig en vaak inderdaad enorm gegeneraliseerd zijn. Ik wordt er soms echt een beetje ongemakkelijk van.

In begrijp overigens het idee dat dit meer tot de jeugd zou aanspreken niet helemaal?
De meerderheid zal eerder gewoon een Spotify/YouTube/Ander Platform lijst aanzetten.
En ook dat doet niet alleen de jeugd.
Dat dachten we ook over het Tiktok narrator wat massaal gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 24 oktober 2024 11:09]

Anoniem: 1597650 @com2,1ghz24 oktober 2024 11:06
het Tiktok narratief ... ehm,
Wat ik me nog kan voorstellen is een licht gepersonaliseerde radio-feed door meerdere versies van hetzelfde radiostation aan te bieden. Bijv. Radio 538 met commentaar gericht op sport. Of Radio 538 met commentaar gericht op cultuur en theater. Of Radio 538 met commentaar puur gericht op muziek en achtergronden daarbij.
Ik lees het als dat de manier en stijl van presenteren die doelgroep moet aanspreken, niet het feit dat het AI-presentatoren betreft.
Generatie generalisatie bedoel je?
Meer als Generatie Zombie. Alhoewel als ik zie hoeveel publiek de meest hersenloze programma's op tv trekken dan zal de achterliggende gedachte wel zijn 'u vraagt wij draaien'.
Dit is zeker weten generatiegeneralisatie @84hannes :D
Generalisatieception :D
Ok, AI... Meer text to speech dus.
Net zo text-to-speech als alle (door mensen) gehouden toespraken vanaf papier of teleprompter :+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 oktober 2024 09:45]

Dat is wel enorm kort door de bocht. Autocues zijn begeleiding en daarnaast worden de teksten vaak zelf geschreven/bewerkt door de presentator of afgestemd voor.
Want mensen hebben persoonlijkheid en voorlezen is niet zo eenvoudig om goed te doen.

Een AI heeft dat niet en zal ten hoogste het pogen na te bootsen. Maar dat betekent dat je een slag van persoonlijkheid mist in de actie van text to speech

[Reactie gewijzigd door Horatius op 24 oktober 2024 10:08]

Precies een door ontwikkeld spraakmodel, die gedirigeerde verhalen voorleest.

Kijken hoe lang het duurt voor mensen/landen die muur hebben doorbroken en deze Poolse AI DJ alles kunnen doen vertellen wat ze willen door "afkondiging.txt" te veranderen met hun "afkondiging pro Russia.txt" :)
Nou ja, dat is het begin.
De teksten die de presentatoren uitspreken, worden niet zomaar gehallucineerd zoals generatieve AI dat normaal doet. Die worden vooraf geschreven door echte journalisten, die daarvoor AI-tools gebruiken en de teksten controleren en factchecken. Daarna worden ze omgezet naar audio.
Bij het schrijven van die teksten wordt dus ook al AI ingezet. Tenzij AI er daarbij écht een potje van maakt, kun je er dan wel op rekenen dat de rol van AI bij het schrijven van teksten steeds groter wordt, en de journalisten uiteindelijk worden vervangen door junior-redacteuren.
Ben benieuwd hoe dat dan zal klinken, als het klinkt zoals onder sommige Youtube video`s is dat geen verbetering. Klinkt zo verschrikkelijk :X
Als een Philip DeFranco video inderdaad.
Een aantal AI stemmen leidt bij mij tot directe blokkade van het kanaal wat ze gebruikt, maar er is ook een hele grote middenmoot die wel acceptabel is.

Daarnaast er is ook een categorie die al nauwelijks van echt te onderscheiden is. Ik mag hopen dat een bedrijf wat zoveel op personeelskosten gaat besparen in ieder geval een deel van dat geld gebruikt om kwaliteitsstemmen te kopen of te huren.
Ik denk dat de term AI-presentatoren losjes gebruikt wordt. Teksten worden opgesteld door journalisten en eigenlijk is het dus gewoon een praattooltje, zal vast klinken dan SAM-reciter op de Commodore 64.
Poolse radiozender vervangt presentatoren door AI


Poolse radiozender probeert in de belangstelling te komen en gebruikt daarvoor de AI hypetrain.
Een tekst meteen opnemen als voicetrack lijkt me een stuk sneller inderdaad.
It's me again, Mr. New Vegas, reminding you that you're nobody 'til somebody loves you. And that somebody is me. I love you. :+
Ik denk dat AI intelligentere dingen en meer consistente teksten te berde gaat brengen, dan wat de gemiddelde 538 jock aan domme onzin uitbraakt in de ochtend…

[/opa]

[Reactie gewijzigd door Ro-Maniak2 op 24 oktober 2024 09:36]

Dat "domme gelul" is denk ik wat juist zo aantrekt. Lekker droge humor en simpel vermaak. Er is een grote groep mensen die daar meer behoefte aan hebben dan aan alle zware serieuze drama. Ik gok zo dat de meeste mensen in de auto naar de radio luisteren, juist een moment van ontspanning na bijv. gedoe op werk of gedoe thuis.
na een drukke dag op het werk is het heerlijk om zonder gelul naar muziek te kunnen luisteren in de auto. In de ochtend wil ik juist gewoon nieuwbites horen, graag zonder ellenlange reclames, saaie rapportages over het zoveelste drama voor bevolkingsgroep xyz, of notabene 'muziek' zoals op radio1.
Fair, maar wat ik zeg; de doelgroep is er.
Mee eens.
Maar de AI zou wel eens de doodsteek kunnen worden voor de presentatoren van klassieke muziek zenders. Gewoon oplepelen welke uitvoering, door welk orkest, onder leiding van dirigent x, daar zou een AI denk ik wel eens goed in kunnen worden. Aangevuld met wat reclame voor wanneer dit muziekstuk ergens wordt uitgevoerd.
Ik denk dat juist de gemiddelde 538 jock minder snel vervangen wordt dan iemand die droog tekst afdramt. En daar ligt dan ook de knijp nietwaar, wanneer de toegevoegde waarde van de mens beperkt is, zal deze makkelijker vervangen worden. Omgekeerd vraag ik me af hoelang het duurt (voor zolang dat niet al gebeurd) dat aan de andere kant software gelezen tekst analyseert op inhoud en een samenvatting bijvoorbeeld presenteerd.
In dit geval zal die vlieger niet opgaan.
De presentatoren worden vervangen door AI. Die moeten Gen Z'ers aanspreken en lezen geverifieerde teksten voor.
Die mensen bij radio 538 doen ook maar gewoon een bedacht toneelstukje hoor. Daar is allemaal over nagedacht.
De "ai" wordt natuurlijk niet met intelligentere en meer consistente teksten "getraind" maar met meer populaire teksten.

Drie maal raden van wie.
Daar luisteren de mensen o.a ik voor.

Gewoon ontspanning en bij mij staat altijd de radio aan op Q-Music of NPO radio 2. Vind het heerlijk. Ook leuk met de spelletjes etc, nieuws om het uur om op de hoogte te blijven.

Ben zelf 32 en heb wel eens Spotify geprobeerd (3 maanden voor 99 cent). Vind er niks aan.

Maar ieder zijn de keuze.

Dat geld heb ik weer uitgegeven aan 4K Netflix.

[Reactie gewijzigd door Kevin2032 op 24 oktober 2024 10:42]

Het enige moment dat ik radio luister is wanneer ik mijn auto start. Ongeveer 3 seconden en dan druk ik op het knopje om naar de AUX-in te schakelen.

Luistert er iemand <30 jaar nog radio?
Ja hoor, in de auto Kink Distortion.
Veel mensen zijn helaas onbekend met Kink en de themakanalen, maar dit is wel 1 van de betere al dan niet beste zenders op dit moment. Ik ken genoeg jongeren , 15-35 jaar, die ook naar Kink luisteren
Eigenlijk de enige radio die ik luister samen met slam op vrijdag. Alleen jammer dat mijn collega' s bijde niet kunnen waarderen. Dan toch maar weer de koptelefoon op
Ja, maar dan heb je wel DAB+ wss, op FM is het alleen gewoon KINK
als je in de randstad woont. In de rest van Nederland is er geen Kink op FM.
Ah ja, de ironie. Hadden zelf alles in het werk gesteld om die FM veiling op gang te krijgen, want ze wilden ook een FM frequentie, konden ze er geen bemachtigen omdat ze niet genoeg geld hadden 8)7
Door die veiling, en door Kink dus, verloor Slam ook nog eens hun FM frequentie (euh, in het hele land dan, net als Kink nog wel in de randstad).

Niks tegen Kink hoor, goeie zender, luister er ook wel eens naar... maar dit was wel een gevalletje had-maar-gewoon-niks-gezegd...

[Reactie gewijzigd door Armselig op 25 oktober 2024 02:46]

Dat doe ik tegenwoordig ook, maar ik heb meer dan 30 jaar vrijwel geen radio geluisterd, en ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de luisteraars op Kink Distortion ook richting de 50 gaat (gezien de verzoekjes die binnenkomen). Ik vraag me erg af of er veel GenZs zijn die uberhaubt nog naar de radio luisteren.
AUX? What year is this :+

Auto start in Bluetooth of Android Auto (spotify) en gaat daar nooit meer vanaf :+
sommige auto's lopen 'wat achter', zoals mijn oude, maar nog steeds zuinige Prius. Ga je geen nieuwe wagen voor kopen.
Ik kan er natuurlijk een andere radio inzetten 800 euris, maar een goedkope Chinese bluetooth naar aux converter werkt prima.
Wist je dat je voor +-70 euro je radio kan vervangen voor een Prius-passende (wireless) Android Auto/Apple Carplay variant, ook van ome Ali?

Ik doe bij al mijn auto's niet anders meer. Ook meteen Waze e.d. op je radio.

https://www.aliexpress.com/item/1005006196246370.html

(Wel even kiezen voor 2p/2c optie anders is het alleen trage Android built in)
Ach tis voor je auto, ga je veel langer gebruiken dan een smartphone. Doe er nog 100 bovenop en neem minimaal 8GB RAM. Zit vaak ook een betere processor in dan de 2GB versie. Al ga je alleen Android Auto gebruiken, scheelt haperingen. Heb hier eentje die inmiddels 8 jaar oud is. 4GB RAM was destijds de top of line. Zit nu met de moderne zwaardere apps net op het lijntje wat nog acceptabel is.
De apps draaien op je telefoon. RAM van het apparaat zelf merk je niks van.
Een andere radio in je auto ? voor 5 tientjes was je al klaar in de 80's.
Bijna heel Tweakers is al direct op de AI hype train gesprongen, zien er al amper nog gevaar in.

Ja want wanneer je het goed doet, zorgvuldig en veiligheidsprotocollen bablabla.
En Gij geleuf da echt ?

Ik blijf het naïef vinden, alleen maar omdat het weer nieuwe techniek is word er als een kip zonder kop achteraan gerend.
Ik snap de interesse heel goed, maar er komen pas echt goede regels en veiligheidsprotocollen wanneer het alweer te laat is en er eerst flinke ongelukken mee zijn gebeurt.

Maar dat is mijn mening, en afwijkende meningen zijn tegenwoordig meestal al niet meer gewenst.
Verdeel en heers werkt geweldig sinds het internet en social media...
waar heb je het over? Ik gebruik zo'n dingetje dat je in je 'aux' poort stopt en dan net als een bluetooth speaker koppelt met je telefoon, die je natuurlijk al voordat je gaat rijden op een playlist hebt staan. verder gewoon afblijven tijdens het rijden natuurlijk.
Voor al het overige gebruik ik AI in diverse vormen en maten op het werk.
Nope. Ik luister nooit naar radio, het is óf platvloers of vreselijk slecht politiek commentaar. >30jaar wel.
Hier ook, om de haverklap reclame of gekletst, ik wil alleen muziek horen, voor de rest niet. Voor mij is radio al meer dan 30 jaar een gepasseerd station. Dat is echt iets voor opa's van 80 of zo.
https://player.arrow.nl/

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 24 oktober 2024 11:40]

Als het enkel voor de ochtendshow is, begrijp ik het. Jonge mensen (en ik) zijn meestal geen vroege vogels. :P
Ochtendshows zijn precies het type programma dat ik AI niet zie maken. Meestal erg platte humor dat soms de grens wat opzoekt. Is het 1 op 1 een text to spraak dan noem ik dat geen AI.
De nachtshow zou dan inderdaad geschikter zijn. Saaie lange zinnen waarvan je inslaap valt :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.