Software-update: Blender 3.6

Blender logo (75 pix) Versie 3.6 van het cross-platform en opensource programma Blender is uitgekomen. Deze applicatie is bedoeld voor 3d-modelling, animatie, rendering, post-production, interactive creation en playback. Meer informatie over de uitgebreide mogelijkheden van Blender kan op deze pagina worden gevonden. Met dit programma zijn onder meer de korte opensource-animatiefilms Elephants Dream, Big Buck Bunny, Sintel, Tears of Steel, Cosmos Laundromat en Sprite Fright gemaakt. Versie 3.6 is wederom een release met heel veel veranderingen, te veel om hier op te noemen. Hier is een kort overzicht van de belangrijkste verbeteringen:

Blender 3.6 Released With Intel Arc Graphics Ray-Tracing, AMD HIP RT On Windows

Blender 3.6 is out today as the latest exciting update for this open-source, cross-platform 3D modeling software. Exciting with Blender 3.6 is adding Intel hardware ray-tracing support when making use of Arc Graphics. AMD graphics cards on Windows can also enjoy HIP ray-tracing but sadly isn't supported yet for Linux.

Versienummer 3.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows 11
Website Blender
Download https://www.blender.org/download/releases/3-6/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

27-06-2023 • 21:55

23

Submitter: scorpie

Bron: Blender

Update-historie

15-04 Blender 4.4.1 4
18-03 Blender 4.4.0 8
17-12 Blender 4.3.2 0
11-12 Blender 4.3.1 0
20-11 Blender 4.3 4
07-'24 Blender 4.2.0 0
04-'24 Blender 4.1.1 0
03-'24 Blender 4.1 4
12-'23 Blender 4.0.2 4
11-'23 Blender 4.0 10
Meer historie

Reacties (23)

23
23
15
3
0
7
Wijzig sortering
Blijft een ongelooflijk prachtig stukje software. En het is sinds 2.8 niet eens meer moeilijk om te leren ;)
Gewoon mooi om te zien hoe open source software het zo ver kan schoppen met genoeg support en funding.
Als je genoeg tijd had om te prutsen dan kon je er zelfs in de begintijd van Blender 1 al veel uit krijgen :D

Het heeft altijd enorme potentie gehad vanwege de flexibele configuratie en de flinke hoeveelheid mogelijkheden via een relatief beperkte set met tools. Eigenlijk kon alles wat met de commerciële pakketten ook kon, maar doordat je alleen de basistools had was het soms meer werk.

* Stukfruit weet nog goed dat hij, toen er nog geen geld was voor 3D Studio (voor MS DOS) of het nieuwere 3D Studio Max, op een dag ergens op het beginternet plotseling een gratis download van dit "Blender" tegenkwam.

Ton Roosendaal en alle mensen op sleutelposities die er later bij kwamen, zoals bv. Brecht van Lommel, hebben goud geleverd.

Blender is daarmee imho niet "alleen maar" een succes vanwege het open source zijn, wat je zou denken als je de tekst bij bovenstaande artikel leest. Het was namelijk ook één van de parels op het wereldwijde web van de jaren negentig en die vroege populariteit heeft uiteindelijk bijgedragen aan het vervolg na NeoGeo.

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 23 juli 2024 02:10]

* Stukfruit weet nog goed dat hij, toen er nog geen geld was voor 3D Studio (voor MS DOS) of het nieuwere 3D Studio Max, op een dag ergens op het beginternet plotseling een gratis download van dit "Blender" tegenkwam.
Toen paste het zeker nog op een diskette? Ik weet in elk geval nog dat het maar een paar MB was toen ik het voor het eerst probeerde, prima haalbaar op een 56k-modem.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 02:10]

Blender 1.60 is nog steeds te downloaden en past inderdaad op een floppy :)

Volgens mij had ik een versie eerder dan 1.60 omdat het echt in de begindagen was. Volgens mij 1.2x ofzo? Bijna niemand had een internetverbinding en je was als minder rijk persoon snel afhankelijk van bibliotheken en internetcafe's. Maar als 1.60 zo klein was dan is de kans groot dat de eerdere versies ook zullen passen. En anders was er nog zip of rar om het over meerdere diskettes te verspreiden.

En maar hopen dat bij thuiskomst niet een van de diskettes of deelbestanden van het archief corrupt waren geraakt... :P

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 23 juli 2024 02:10]

Niet moeilijk betekend voor mij "als beginner kan ik hier in 1-2 uur redelijk wegwijs in raken, bij voorbeeld MS Paint. Net even blender opgestart, ik gok dat je zo'n 10-20 uur aan video tutorials nodig hebt om er iets enigszins nuttig mee te doen.
Als het je interessant lijkt, kun je het beste hier beginnen:Daar ben je voorlopig wel even zoet mee, maar je leert de essentie van blender.
Als je meer wilt, abonneer je dan op bijvoorbeeld:
"Niet moeilijk" is een zeer relatieve en subjectieve term natuurlijk.
Deze bekende "Donut" tutorial serie is zo'n 7 uur totaal. In de eerste 2 uur / 7 videos wordt er al genoeg behandeld om "redelijk wegwijs te raken".
En als je even zoekt op Youtube dan zijn er genoeg andere tutorials te vinden waarin ze binnen 2 uur al een goede basis uit leggen. De vraag is wat voor jou de ondergrens van "nuttig" is en hoe makkelijk je de leerstof oppikt, maar als je bijvoorbeeld van een tutorial van een uur kijkt en een cheat sheet met de hotkeys bij de hand houdt dan kun je in het tweede uur al daadwerkelijk beginnen met modellen maken. Het zal geen "Pixar" kwaliteit zijn, maar je zult herkenbare objecten kunnen maken.

Verder denk ik dat vanwege de complexiteit van 3D in het algemeen dat je geen (general purpose 3D-)software zult vinden waarin je binnen 2 uur heel veel meer nuttigs zult kunnen maken. Software als Poser of OnShape zullen simpler zijn omdat ze veel meer toegespitst zijn op een klein deel van van wat Blender / 3DSMax / Maya etc. kunnen.
Maar heb je die 20 uur aan tutorials nodig om Blender te kunnen gebruiken of heb je die nodig om te weten wat je überhaupt doet in of met het programma? Als tool om iets voor elkaar te krijgen is Blender niet de moeilijkste, maar om iets te bereiken zul je kennis van zaken moeten hebben.
Precies. De beste basis om met Blender te beginnen is dezelfde basis die ook voor alle andere 3D programma's nodig is. En als je goed bent in offline tekenen en schilderen dan kun je er zelfs nog sneller mee aan de slag omdat je dan de basiskennis hebt over bv. "modelleren", shaden / belichting, perspectief en dingen zoals kleurtheorie.

Als je dat niet hebt dan moet je dubbel leren: die offline basiskennis, plus de concepten die in Blender worden gebruikt.

Dat is nogal wat om even te verwachten "na 1 - 2 uur" :p

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 23 juli 2024 02:10]

Helemaal mee eens, Blender zelf is het probleem niet. Het zijn de onderliggende principes die tijd kosten.

Wat het nog even mooier maakt is dat je dan ook nog redelijk vrij bent in hoe je binnen blender modelleert. "Eenvoudige" mesh modeling, sub-surf modeling, sculpting, geometry nodes, simulation-based... de mogelijkheden zijn net zo groot als de creativiteit van de gebruiker toelaat.

Uiteindelijk kom je voor een definitie van "effectief gebruik" toch wel uit op "veel meters maken" als vereiste. Maar je kunt enorm veel meters maken in weinig tijd als je de onderliggende principes al meeneemt vanuit ervaring met andere modeling tools.

Afhankelijk van wat je doel is kun je volgens mij redelijk goed op niveau komen met een tijdsinvestering van een paar honderd uur, als je vanaf nul begint. Als je dat vergelijkt met het opdoen van sommige andere vaardigheden is dat echt niets.
Blender zelf is het probleem niet. Het zijn de onderliggende principes die tijd kosten.
Nou, zo makkelijk kun je het ook weer niet afschuiven. :)
Blender kan enorm obscuur zijn. Soms moet je echt weten hoe blender het wil voordat je het resultaat krijgt dat jij wilt. Het gaat vaak niet om de onderliggende principes maar hoe blender ze implementeert/gebruikt.
Daarnaast omvat blender een handvol specialismes. Je kunt de tool configureren en gebruiken voor verschillende onderdelen van een art pipeline. Modeling, shading, animatie, etc, etc.Je moet dus goed weten wat je van blender kunt verwachten en in welke mate.
Ik denk dat je in 1 uur al wel een basis hebt in "wegwijs zijn". Maar dan komt het 3d modelen om de hoek kijken dat is een vaardigheid die tijd kost.
Een beetje zoals je het gebruik van verf en kwasten ook snel kan leren, maar een schilderij maken net wat lastiger is.
Waar dan bij komt dat je scherm plat is, terwijl je werkt in 3d. En je dus een flink deel niet ziet terwijl je bezig bent.
1 uur is veel te weinig. Je hebt dan alleen maar wat rond geklikt. Maar absoluut geen idee, wat de onderliggende relaties zijn. En hoe dingen zich met elkaar verhouden.
Ik kan het weten, ben een moderator van een Blender forum. Vaak krijg je vragen waarom het niet werkt zo als het werkt in een tutorial. Dat komt omdat mensen klikken op knoppen, zonder te realiseren, wat voor invloed het heeft op het geheel. Cycles ziet er anders uit dan Eevee, etc.
Het leren van de basis principes van 3D is al een cursus op zich.
Ik bedoel het ook meer dat voor 2.8 de interface van Blender zo omslachtig werkte dat het voor velen al niet te begrijpen was hoe ze de kubus moesten bewegen ;) Ik zeg niet dat je nu zo 1-2-3 Blender leert, maar de interface is nu zo gebruiksvriendelijk geworden dat je niet eens keyboard shortcuts hoeft te gebruiken om iets te doen. Het voelt allemaal wat natuurlijker om te gebruiken.
Bij zoveel zaken in het leven, leren kost tijd. Ik kan je zeggen dat er heel veel erg nuttige tutorials zijn die echt in zeer korte tijd (relatief) Blender aan kan leren. Als je een specifiek doel hebt (Product rendering/arch viz/animatie enz.) dan kun je een pipeline kiezen die daar het beste bij past. Blender is zo enorm uitgebreid dat het niet te doen is alles te leren. Ik zou beginnen met de videotutorials van Blender Guru, die zijn echt goed te doen en te volgen op eigen tempo.
Blender is briljant! De UI is tegenwoordig prima bruikbaar en overzichtelijk. En met de laatste versies is er heel veel functionaliteit bij gekomen in de vorm van geometry- en simulation nodes.
Ik heb geprobeerd Blender voor 3D-modellen te gebruiken voor de printer, maar ben weer afgehaakt en teruggegaan naar TinkerCad. Dat is voor mij begrijpelijk, met vormpjes aan elkaar plakken. 8)7
Ja, ik kan mij er iets bij voorstellen.
Het begint al bij Blender units en schaal verdeling.
Een Blender object wordt in de standaard instellingen veel groter geprint. Niet een supper probleem, maar wel irritant. Blender is dan ook niet direct geoptimaliseerd voor 3D print. Maar als je het wilt, is het goed te doen. En er zijn plug-ins die je wat helpen.
In twintig uur leren modelleren, texturen en materialen toepassen, uv unwrappen, belichten, compositie maken en het geheel in een interessante animatie gieten? Hoewel iets wat heel basic best mogelijk is gaat het toch wel wat meer tijd kosten om je een en ander echt eigen te maken en toe te passen zonder dat je na elke stap moet kijken hoe het ook alweer precies zat. Alleen al de hoeveelheid shortcuts (en die heb je echt nodig) en technieken/handigheidjes, die niet direct duidelijk zijn via de interface, onder de knie krijgen kost behoorlijk wat tijd. Maar zoals al is gezegd het is een fantastisch programma met een geweldige community!
Gebruik het als "amateur" nu een paar jaar en het is fantastische software.
Het mooie ervan is, weet je iets niet, je typt het in op DDG en je krijgt alle info van gebruikers zo voor je neus. Ik ben met een groot hobbyproject bezig, daarna ga ik me verdiepen in UPBGE, de game engine van Blender waar een 3.0 versie van gemaakt is. De interface is hetzelfde als van Blender.
Zo gaaf om te zien dat je een spelletje kan maken met een paar nodes.
Blender is enorm uitgebreid en kan daardoor erg intimiderend zijn, maar als je de basis weet is het een ongelooflijke bak aan mogelijkheden die je hebt.
Interessant! Ben al een tijd voornemens om er eens in te duiken. Als groen-als-gras amateur op dit vlak, welteverstaan b 8)7

Het was me even ontschoten dus fijn om weer herinnerd te worden op Tweakers.net. O-)

Alle reageerders (o.a. @delphium @Terr-E @Stukfruit @Thomaatje ) bedankt voor de tips. Daar zit heel wat bruikbaar materiaal tussen! Dank! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Sebas1974 op 23 juli 2024 02:10]

en niet te vergeten, je kunt het ook gebruiken om hele mooie 3d plots mee te maken via python.
En volgens mij zit het ook in performance testen die met nieuwe hardware vaak worden gedraaid: Het renderen van 1 van de voorbeeld-films uit het bron materiaal. Ongetwijfeld ook omdat deze software op een breed scala aan hardware kan worden uitgevoerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.