Software-update: Apache OpenOffice 4.1.13

OpenOffice logo (75 pix) Versie 4.1.13 van OpenOffice is uitgekomen. Dit opensource-officepakket is in 1984 begonnen als StarOffice. In 1999 is het in handen van Sun Microsystems gekomen en vervolgens is het in 2010 bij Oracle terechtgekomen. Nadat een aantal ontwikkelaars uit onvrede over hoe Oracle dit project aanstuurde naar LibreOffice is overgestapt, is uiteindelijk de broncode aan de Apache Software Foundation gedoneerd. OpenOffice wordt geleverd met een tekstverwerker (Writer), een spreadsheetprogramma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw), een databaseprogramma (Base) en een programma om wetenschappelijke notaties te maken (Formula). De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Improvements/Enhancements
  • Visual improvements in Print Preview
Highlighted Bug Fixes
  • Inconsistent labeling of unsaved documents
  • Opening ODF document from LibreOffice 7 displays error
Updated Dictionaries
  • Danish (da)
  • English (en-GB)
Versienummer 4.1.13
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Apache
Download https://www.openoffice.org/download
Bestandsgrootte 136,00MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

23-07-2022 • 20:51

50 Linkedin

Bron: Apache

Reacties (50)

50
49
28
5
0
11
Wijzig sortering
Is er een reden dit te gebruiken ipv LibreOffice?
nee, het loopt mijlen ver achter, wordt nauwelijks gesupport, en bijna niemand uit de hele FoSS wereld snapt denk ik waarom dit nog bestaat... het komt er volgens mij op neer dat OpenOffice ondanks alles nog steeds een 'sterker' merk wordt gedacht .... maar goed ik heb al lange tijd het gevoel dat men bij de apache foundation gewoon stil is blijven staan.

Projecten die te lijden hebbe gehad zijn;
Java (openJDK) en Tomcat - ooit heel groot, nu minder,
openOffice (hebben ze in handen gekregen toen het al dood was, maar niet meer tot leven kunnen wekken)
Apache Webserver (op alle vlakken ingehaald door onder andere, litespeed en NginX, maar bijvoorbeeld ook door NodeJS. - dat maakt apache webserver niet metteen slecht natuurlijk, maar ik mist toch een duidelijk antwoord van 'the former leading webserver software in the world'

zijn er eigenlijk nog wel écht succesvolle projecten onder apache foundation?

edit:
ok ok, er zijn er wel een paar in de highend-data shizzle frameworks:
denk bijvoorbeeld aan SOLR een search-engine-lib die echt wel on par is met de concurentie, samen met elastix toch wel the way to go. Wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als je enterprise-level nextcloud uit wilt rollen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2022 21:19]

Java is en blijft heel groot. Het is zijn hype flink kwijtgeraakt en helemaal op de desktop is het verdwenen op de meeste plekken (RIP Java applets, maar kom alsjeblieft nooit meer terug) maar als je naar backendsoftware gaat kijken wordt de situatie heel anders. De veelgebruikte IDE's van Jetbrains draaien nog steeds op de JVM, al zullen ze hun code onderhand grotendeels naar Kotlin hebben omgezet.

Ook Apache blijft enorm juist vanwege hun Java-implementaties: kijk naar een middelgroot stuk Java-software en je zult bijna zeker Apache-pakketten terugvinden, al is het slechts Maven, of Log4J (zie het nieuws van een tijdje terug, dan zie je hoe vaak dat wel niet gebruikt wordt...).

Ook bij losstaande projecten als ActiveMQ is Apache nog redelijk vaak gebruikt, al zijn er meer dan genoeg alternatieven. Apache-projecten worden ook gebruikt voor het verwerken van "big data" (Kafka, Spark, en nog heel veel meer). Op mobiel blijft Cordova een makkelijke manier om je website in een app te stoppen omdat een of andere manager per se je webapp in de stores wil hebben.

Apache is zo'n organisatie die een product heeft voor zo'n beetje elk veld in de IT waar je kan programmeren, maar je zult nooit weten wat ze allemaal hebben totdat je in zo'n vakgebied komt. Ik kwam er eigenlijk zojuist pas achter dat Maven onder Apache valt.

Apache heeft zoveel grote projecten dat ze ook heel veel oude, stervende projecten hebben. Ik geloof dat ze onderhand op 375 projecten zitten.

Het verschil met OpenOffice is dat het is gedoneerd door Oracle. De populaire "vrije" variant van OpenOffice werd LibreOffice, Oracle deed daarna niet zoveel met OpenOffice en heeft het uiteindelijk aan Apache gegeven. Ik geloof dat het momentum van het originele OpenOffice-project tegenwoordig in de forks van dat splitsmoment zitten; persoonlijk neig ik naar LibreOffice.
Volgens doneert Oracle helemaal niks meer in OpenOffice. Ze hebben het afgedankt aan Apache, kijken jullie maar wat je er mee wil.

Daarnaast is het elke keer gelul met software waar Java in zit. Begin dit jaar weer met log4j.

De enige reden waarom er bij sommige bedrijven nog Java wordt gebruikt is vanwege legacy waardoor ze er niet van af komen.
Het idee was geloof ik dat IBM-programmeurs het werk voor OpenOffice zouden overnemen, maar onderhand valt de hoeveelheid werk wel mee volgens mij.

Java alleen legacy? Wat een onzin. Java is een programmeertaal en een runtime. Het hele log4j-gezeik had net zo goed in dotnet of C++ kunnen gebeuren. Het gebeurt ook constant met dingen als GnuTLS en OpenSSL, of in je browser, of in Windows/Linux/iOS, maar dat betekent niet dat C, Javascript, of Objective C per definitie slechte talen zijn. Je kiest een taal naar gebruik en vaardigheden van je programmeurs.

Java is een saaie programmeertaal die qua nieuwe features behoorlijk achterloopt, wat arbitraire API-beperkingen heeft (geef me gewoon een List.getFirst() en List.getLast(), please) en een geschiedenis heeft van "gewoon werken", maar dat is een prima werkbare insteek als je software wilt die het gewoon doet zonder al te veel aanpassingen over vijf of tien jaar. Je moet uitkijken dat je als bedrijf niet met Oracle in zee gaat, maar Java is open source dus daar is triviaal omheen te werken. Jetbrains heeft bijvoorbeeld een zelfgebouwde versie van het OpenJDK runtime dat ze meegeven met hun IDE's omdat ze op behoorlijk moderne versies van het runtime ontwikkelen; kost een paar honderd MB extra maar dat is met Electron niet anders.

Ik vind het persoonlijk bizar dat Oracle nog steeds Java 8 als standaarddownload aanbiedt aan consumenten terwijl Java 17 (LTS) al lang uit is en Java 11 (ook LTS) nog veel langer. De performanceverbeteringen van de nieuwe runtimes zijn significant en helemaal zodra Loom eindelijk uitkomt kan zo'n beetje elk Java-programma met amper moeite multithreaded gemaakt worden, helemaal in vergelijking met "moderne" programmeertalen.

Dat wil echter niet zeggen dat de taal dood is. De meeste mensen kennen het vanwege applets, misschien hier nog Eclipse, en de vele vage tooltjes, maar dat is niet het soort software waar het gros van de Java-code voor wordt geschreven. Ik heb zelf verhalen gehoord over één of andere systeembeheerder die ging steigeren toen die werd verteld dat de backend van een SaaS-dienst Java draaide (dus niet eens lokaal op hun servers) want oh wat is Java slecht. Ik denk dat zo'n iemand meteen aan applets denkt, maar ik zou zo'n iemand op technisch gebied voor geen cent meer vertrouwen zodra hij zoiets zegt.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 juli 2022 11:29]

Je hebt er obviously verstand van. Maar noem mij 1 groot software pakket dat gebruikt maakt van Java 17 of zelfs 11.

Maar om even bij office te blijven, een van doelstellingen van LibreOffice was om alle Java meuk uit de codebase te krijgen dat ik openoffice zat. Dat zal toch niet voor niks zijn geweest?
LibreOffice heeft alle Java-code vervangen met C++ en Python omdat de meeste Linux distributies geen Java voorgeïnstalleerd hebben, niet omdat Java slecht is. OpenOffice heeft Java maar voor een paar functies nodig, dus dit was niet een al te groot karwei.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 24 juli 2022 15:39]

De halve financiële sector draait op Java (en blijft dat nog zeker wel een jaar of twintig doen verwacht ik) dus zodra jij een bedrag overmaakt kun je er donder op zeggen dat er ergens een Java programma tussen zit die het feitelijke werk verricht, ook al zie je dat niet terug in de consumenteninterface.
Belangrijkste reden om de afhankelijkheid van JAVA in LibreOffice te verminderen is dat portabiliteit naar andere platformen zoals IOS dan onmogelijk is. JAVA wordt met name nog voor Base gebruikt omdat veel database connectoren daarvoor beschikbaar zijn. Het merendeel van de gebruikers kan prima werken met LibreOffice zonder da de JRE gekoppeld is.
Minecraft en IDEA/Pycharm/Rider/GoLand zijn redelijk bekende Java-producten die voorbij 8 zijn gegaan. Ghidra werkt ook niet met lager dan Java 11.

Java 11 is onderhand vier jaar oud. Als je software nog steeds niet over is op 11, gaat dat ook nooit gebeuren ben ik bang. Iedereen is wat huiverig voor Java 11 omdat Oracle consumenten Java 8 laat downloaden (waar je flink voor betaald als bedrijf) maar daarom leveren sommige bedrijven dus een eigen JRE mee.

Ik kan hetzelfde ook vragen over andere producten: wat heeft er nou daadwerkelijk C++17 nodig, of dotnet4 in plaats van .NET 4.5. Je zult vast wel iets kunnen bedenken maar ik zou het niet kunnen zeggen. Dat betekent niet dat die ecosystemen dood zijn.
Zag inderdaad dat ze bij LibreOffice de oproep gedaan hebben gezamenlijk aan LibreOffice te werken

nieuws: LibreOffice roept Apache OpenOffice op zich achter LibreOffice te sch...

Apache heeft nog wel wat populaire projecten zoals Tomcat, Lucene, Spark, Maven, etc.
Probleem is dat de Apache Foundation de Apache-licentie wilt behouden en de Document Foundation die per sé niet wilt gebruiken om een of andere reden. |:(

Ondertussen lacht Microsoft ze allebei uit want OpenDocument is door dit gedoe geen succesvolle standaard geworden.
Ondertussen lacht Microsoft ze allebei uit want OpenDocument is door dit gedoe geen succesvolle standaard geworden.
Alle Office pakketten ondersteunen OpenDocument. Er is geen ander vrij document format dat in gebruik is. MS Office heeft de beste ondersteuning voor de oude formats zoals .doc(x) .xls(x)

Het boeit MS niet meer welk format je gebruikt. Alle features zitten nu in de cloud en niet meer in het bestand.
De XML formaten van Microsoft (docx, xlsx, ...) zijn helemaal geen oude formaten, ze zijn zelfs nieuwer dan ODF en zijn ook gewoon open standaarden bij ECMA, ISO en IEC. Daarnaast zijn ze, ondanks de tekortkomingen van de formaten, veel beter gespecifieerd dan ODF formaten. Die laatste laat nog altijd enorm veel ruimte voor interpretatie.

en om snel even een idee te geven over het verschil in specificiteit tussen de 2, OOXML specificatie beslaat 5036 bladzijden, de ODF specificatie 728. Het enige grote probleem met OOXML is dat er nog altijd ruimte is voor binaire blobs in dat formaat, zoals met OLE objecten. Dat is spijtig, maar niet rampzalig.
De ISO “Strict” versie van OOXML wordt door vrijwel niemand gebruikt. Het standaard bestandsformaat van Microsoft Office is “Transitional” OOXML. Microsoft had belooft hier van af te stappen in ruil voor ISO goedkeuring, maar dat hebben ze nooit gedaan. Het is geen echte standaard dus.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 24 juli 2022 15:26]

Probleem van interpretatie van de standaard is opgepakt als onderdeel van ODF 1.3 specificatie. Deze spec is onder andere door TDF en Microsoft verbeterd en inmiddels onderdeel van LO 7 en MS Office 2021.
De XML formaten van Microsoft (docx, xlsx, ...) zijn helemaal geen oude formaten, ze zijn zelfs nieuwer dan ODF en zijn ook gewoon open standaarden bij ECMA, ISO en IEC. Daarnaast zijn ze, ondanks de tekortkomingen van de formaten, veel beter gespecifieerd dan ODF formaten. Die laatste laat nog altijd enorm veel ruimte voor interpretatie.

en om snel even een idee te geven over het verschil in specificiteit tussen de 2, OOXML specificatie beslaat 5036 bladzijden, de ODF specificatie 728. Het enige grote probleem met OOXML is dat er nog altijd ruimte is voor binaire blobs in dat formaat, zoals met OLE objecten. Dat is spijtig, maar niet rampzalig.
Ik ben geen expert op het gebied van formats. Zelf ben ik in alle tijd dat ODF bestaat niet tegen een limitatie aangelopen. Blijkbaar beschrijven die 728 bladzijdes genoeg om een goed format neer te zetten.

OOXML aan de andere kant noem ik oud omdat het gewoon een oud formaat is met wat nieuwe xml er omheen gebouwd. Misschien is dat de reden dat de beschrijving van het format zo complex is. De specificatie is er even snel doorheen gedrukt om te concurreren met ODF. En daarna is de specificatie niet geupdate. Hoewel MS natuurlijk het OOXML formaat is blijven updaten. Het is alleen dat ze de standaard weg laten rotten.
In de tijd van de overgang van .doc naar .docx en van .xml naar .xmlx (office 2003 geloof ik) heb ik die formaten eens in detail bekeken:

De .doc en .xls fomraten zijn betrekkelijk eigen microsoft binaire formaten. Er waren toen wel wat specificaties bekend maar de meeste waren met reverse-engineering verkregen.

De eerste implementaties van xml formaten bij msOffice: De bestanden bevatten praktisch alleen maar de xml headers en een blob element: BinaryLargeObject. Daarmee voldeden ze helemaal aan de xml standaard....

Gelukkig is er ondertussen wel het een en ander veranderd. Helaas veranderd ook de microsoft implementatie met iedere nieuwe versie en variant op msOffice...
Dat microsoft de oude officer formaten (.doc en .xls en zo, zonder eind-x) beter ondersteunt is naar mijn ervaring niet helemaal waar: In het verleden heb ik diverser keren een corrupt .doc en .xls document gerepareerd door het met LibreOffice te openen en weg te schrijven als eigen formaat. Daarna de tool afsluiten en het bewaarde document opnieuw openen en als .doc of xls formaat wegschrijven en het document doet het weer.
Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom ODF niet succesvol is geworden, ik denk niet dat dit er 1 van is.
Hiermee doe je apache en de apache foundation echt wel te kort.
Voor OpenOffice en Java is de achtergrond naar mijn idee meer dat Oracle het naar zich toe heeft gehaald of in de schoot geworpen heeft gekregen (door de aankoop van Sun Microsystems). Oracle kon niet overweg met de licentie voorwaarden waaronder OpenOffice al werd uitgegeven en heeft het daarom qua licentie en zo onder de apache licentie uit gegeven.

En daar is het bij de afsplitsingen van veel open software die op 1 of andere manier onder de vleugels van Oracle terecht komt om gaat: Oracle heeft haar eigen licentie politiek en dat past niet echt op het gedachtegoed achter open en vrij bruikbare licenties.

Terug bij OpenOffice: De grootste (en voor mij einge) reden voor gebruik van OpenOffice in plaats van Libre Office is dat je om wat voor reden dan ook graag gebruik wilt maken van de licentie van OpenOffice. Bijvoorbeeld omdat je eigen product daar op aansluit. Daar wil ik dan wel bij aantekenen dat je zelf moet nazien hoe het document formaat van OpenOffice aansluit bij jou behoeften. Het open document formaat zoals LibreOffice dat voert is in OpenOffice mogelijk niet perfect doorgevoerd.
Een aantal heel grote diensten waaronder Discord gebruiken Apache Cassandra.
Doordat OpenOffice minder snel evolueert is het meer geschikt dan MS Office/LibreOffice voor educatief gebruik.

Ik denk dat Barcelona bvb hierom gekozen heeft voor OpenOffice te gebruiken in meerdere scholen en bibliotheken.
Dat is dan de domste reden ooit. De software wereld is de meest dynamische. Door opleidingen bewust stil te laten staan is je opgedane kennis al out-of-date als je je diploma krijgt. (niet dat dat op mijn opleiding anders was...)
Ik denk dat het in een educatieve context erg nuttig is om OpenOffice te gebruiken.

Stel dat je cursussen opstelt voor LibreOffice/MS Office aan te leren, het kan zijn dat na 2-3 jaar er al elementen gaan zijn die je gaat moeten herpubliceren omdat je info niet meer up-to-date is.

Een tweede zaak is compatibiliteit. De nieuwste MS Office staat ervoor bekend dat hij geen goede compabiliteit meer heeft met de documenten die 20 jaar geleden opgesteld waren. Dat is ook niet interessant vanuit een educatief opzicht. Je wilt net dat studenten onderzoeken/papers van 20 jaar geleden kunnen openen en exact dezelfde weergave van de inhoud hebben.

Dus Emacs Org Mode (+ LaTeX) of Markdown is in principe ook geschikter dan LibreOffice of MS Office voor educatieve doeleinden.
Denk het niet, zelf vindt ik LibreOffice de betere, met volgens mij nog steeds betere support voor Microsoft Open XML.

Weet eigenlijk niet zo goed waarom Open Office nog bestaat.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 23 juli 2022 21:15]

Inderdaad, helemaal nu je ook zoveel gratis online opties hebt. Voor de meeste mensen een prima optie.
dit is ook gratis, maar offline, wat voor veel mensen toch een meerwaarde is. Misschien een degout die is blijven hangen van hoe beperkt en slecht responsief ze vroeger waren, maar een apart pakket dat lokaal draait heeft toch telkens mijn voorkeur, tenzij het echt niet anders kan of meer gedoe is om een offline versie te installeren op een tijdelijk toestel dat ik maar voor een uurtje ofzo misbruik
Nadeel van offline pakketten is naar mijn idee dan weer wel dat gelijktijdig edits moeilijk zijn MS doet het via zijn online omgeving. Google werkt enkel online

Colabora office werkt alleen goed in zijn web versie maar de techniek is niet netjes teruggeport naar de desktop versies. Ik had maar wat graag gezien dat Libreoffice op één van zijn spin-offs een goede co-edit functie zou krijgen via gdocs als het moet. Maar liever iets eigen
Het is de bedoeling dat dit in de LibreOffice WASM versie komt

Zie oa de presentaties van Fosdem:
https://archive.fosdem.or...osdem_2021_wasm_final.pdf

En:
https://fosdem.org/2022/s...5218/fosdem_2022_wasm.pdf
dat is natuurlijk een beetje inherent aan de manier waarop met files wordt omgegaan door een offline pakket. Het is maar wat voor jou belangrijk is en dat is voor iedereen anders
Intussen bijna een cliché, maar "gratis online" bestaat nog steeds niet. Online services kosten geld, en dat moet ergens aan verdiend worden. Grote techbedrijven bewijzen keer op keer dat ze qua privacy niet te vertrouwen zijn. Hoeveel info wil je ze dan geven dmv online office-werk?

Ik doe ook zoveel mogelijk offline, maar in mijn geval meestal Gnumeric en een simpele tekstverwerker. LibreOffice is overkill voor wat ik ermee doe.

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 24 juli 2022 00:36]

Kunnen we het compleet irrelevante OO, nu eens definitief begraven en negeren?
Waarom, als jij het niet gebruikt, wil gebruiken, waarom zou je anderen dat willen ontzeggen?
Gebruik hier OO en LO, kan met beide prima uit de voeten.
Omdat een softwareproject dat 10 jaar geen ontwikkeling doorgemaakt heeft, geen aandacht verdient. Daarentegen is de fork LO, zeer actief in ontwikkeling.
Je kunt niemand het gebruik ontzeggen, maar aanmoedigen is weer iets anders.
Alhoewel ook deze aankondiging weer tamelijk hilarisch is. Kijk naar de tijd tussen de verschillende updates en de gerealiseerde wijzigingen.
Het lijkt er meer op dat er nog maar één ontwikkelaar op zit die ook nog de meeste tijd aan projecten heeft gewerkt die wél nuttig zijn.

Kortom, het is niet meer iets dat je serieus kunt nemen.
Opening ODF document from LibreOffice 7 displays error
Goed begin. Dat je een “update naar de nieuwste versie van OpenOffice” melding kreeg, ook al heb je de nieuwste versie, als je een OpenDocument 1.3 bestand opende, was nogal beschamend. Ik hoop dat Apache er nog aan toe komt om daadwerkelijk ODF 1.3 te implementeren, want zelfs Microsoft Office 2021 ondersteunt dat (volgens Microsoft tenminste; niemand lijkt het getest te hebben…)

[Reactie gewijzigd door novasurp op 24 juli 2022 17:17]

Volg de dev mailing list van OpenOffice regelmatig en verwacht niet dat dit op korte termijn het geval zal zijn. Zelfde voor ondersteuning van OpenXML (schrijven docx etc formaat).
Dat laatste is nogal ingewikkeld omdat je twee versies van Office Open XML hebt: Transitional en Strict. Strict is een ISO standaard maar wordt door vrijwel niemand gebruikt in de praktijk. Transitional is wat Microsoft Office daadwerkelijk gebruikt. Microsoft beloofde van Transitional af te stappen in ruil voor ISO goedkeuring maar dat hebben ze nooit gedaan.

Je zou wel denken dat Apache OpenOffice zou integreren met Apache POI (je hebt toch al Java nodig voor sommige functies).

[Reactie gewijzigd door novasurp op 24 juli 2022 12:59]

Plan van OO is inderdaad om op POI over te stappen, in ieder geval lijken de meeste devs het daar over eens te zijn. Grootste probleem lijkt te zijn dat iemand dat wel moet gaan doen en dat zie ik op korte termijn nog niet gebeuren gezien de hoeveelheid werkt dit is. Grootste nadeel is meer afhankelijkheid van Java en ik denk niet dat dit verstandig is op lange termijn, omdat dit de portabiliteit naar andere platformen zoals IOS moeilijker (onmogelijk) maakt.
OpenOffice geweldig, superstabiel. Na eea gelezen te hebben, laat ik eens LibreOffice installeren (laatste versie 7.3). Deïnstalled OO en installed LO. wat een DECEPTIE !!!!!!
Met LO. krijg ik de ene na de andere crash voor mijn kiezen met OO nooit een enkel probleem..
Blijf dan toch maar even hangen op OO denk ik dan.
Ga OO weer her-installeren dus.

[Reactie gewijzigd door edzard op 24 juli 2022 00:44]

Ik ben oprecht benieuwd wat jij met je systeem doet dat je LO laat crashen terwijl O.o blijft draaien

Draai je soms nog ubuntu trusty? Of winXP?
Draai "gewoon" Win11 Pro 64b met alle updates installed. Geen idee waarom, maar LO crashed zonder enige indicatie. Ben je bezig in een spreadsheet opeens is LO niet meer actief/verdwenen. Opnieuw opstarten (de applicatie)..... Alle gemaakte updates zijn "vergeten" cq verloren (ook geen recovery).
Zeeer onbetrouwbaar dus in mijn geval.
Ben zelf best wel IT begaafd. Kom af van Lotus123 en heb niets met microsoft Excel. OO was toendertijd de eerste Applicatie (enige?) die '.123' bestanden kon importeren.
Calc kan inderdaad wel eens blijven hangen bij grote spreadsheets. Enig geduld loont dan vaak wel. Recovery werkt op zich goed.
Het aantal openstaande bugs in OpenOffice is enorm, incl. security gerelateerde problemen. Ik zou er echt niet meer aan beginnen als ik jou was.
7.2 is de stabielere versie. Als je niet perse de nieuwste features wilt, zou ik die aanbevelen.
Super stabiel? De OpenOffice forums laten een heel ander beeld zien. Veel crashes en verlies van data. Bekende problemen in OO die al jaren geleden in LibreOffice zijn opgelost. Maar goed, als je gelukkig bent met OO dan moet je dat natuurlijk vooral blijven gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee