Software-update: Apache OpenOffice 4.1.14

OpenOffice logo (75 pix) Versie 4.1.14 van OpenOffice is uitgekomen. Dit opensource-officepakket is in 1984 begonnen als StarOffice. In 1999 is het in handen van Sun Microsystems gekomen en vervolgens is het in 2010 bij Oracle terechtgekomen. Nadat een groot aantal ontwikkelaars naar LibreOffice waren overgestapt uit onvrede over hoe Oracle dit project aanstuurde, is de broncode uiteindelijk aan de Apache Software Foundation gedoneerd. OpenOffice wordt geleverd met een tekstverwerker (Writer), een spreadsheetprogramma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw), een databaseprogramma (Base) en een programma om wetenschappelijke notaties te maken (Formula). De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Improvements/Enhancements
  • Writer: Dialog "Frame" in Writer / automatic size / changing shortcut keys (German)
  • Calc: Protect Table – Dialog too narrow for German heading string
  • Base: Dialog text in "Datenbank austauschen" (exchange database) dialog is cut (German)
  • Calc: Use the existing icon for "Remove Filter" in toolbar and menu
  • Calc: Text in cell comments is more readable
  • Calc: Added support for Excel 2010s DateTime type cells.
Improvements/Enhancements
  • Calc: Rich text cells imported from XLSX files have their contents duplicated
  • Several fixes for importing OOXML documents
    • All applications: Import fails when the Relationship "Target" attribute in _rels/.rels has superfluous slashes
    • Calc: XLSX with omitted cell references opens with empty cells
    • Calc: no text imported from XSLX when xl/sharedStrings.xml has wrong case
  • Several fixes for importing MS Excel 2003 SpreadsheetML files
    • Calc: ss:DateTime cell value is loaded as either only a date or a time
    • Calc: fractional seconds are silently ignored during import
    • Calc: cell with ss:MergeAcross="0" gets an extra empty cell to the right
    • Calc: import corrupts references to columns that are multiples of 26 (eg. Z)
  • Writer: Importing apostrophes from HTML fails
  • Calc: Cut-and-paste between spreadsheets causes incorrect cell reference changes
  • Writer: Awkward Chinese (ZH-TW) numbering suffix when importing RTF document
  • Calc: Last CSV line is silently lost on import if last field is quoted and end-of-file is reached before closing quote

For a complete overview of all resolved issues, please see the list in Bugzilla.

Versienummer 4.1.14
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Apache
Download https://www.openoffice.org/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

28-02-2023 • 15:18

17 Linkedin

Submitter: sebati

Bron: Apache

Reacties (17)

17
17
7
2
0
7
Wijzig sortering
OpenOffice is een prima pakket hoor. Maar eigenlijk is het steeds overbodiger aan het worden omdat Apache Open Office al jarenlang zó mijlenver achterloopt op de ontwikkeling van de fork LibreOffice, dat het eigenlijk nog weinig zin heeft om dit als jouw kantoorpakket te kiezen. En die achterstand wordt steeds groter naarmate de tijd verstrijkt. Alles wat OpenOffice kan, kan LibreOffice ook. En nog véél meer.

LibreOffice is ALTIJD de betere keuze als je zou moeten kiezen tussen OpenOffice en LibreOffice. Ik snap ook niet zo goed waarom die vergelijkingen nog steeds worden gemaakt, want het is een uitgemaakte zaak.

Nogmaals: OpenOffice is heus geen slecht kantoorpakket. Maar voor compatibiliteit en uitwisselbaarheid met andere programma's is OpenOffice gewoonweg NIET de keuze die je vandaag de dag nog moet maken in vergelijking met LibreOffice.
Beide gebruik ik niet meer, maar in het verleden had ik de voorkeur voor Openoffice.
Maar een goede vergelijk tussen beide applicatie's kunje hier vinden, kort geleden nog een update op hun site:
https://www.ionos.com/dig...ibreoffice-vs-openoffice/

The Coins and the Pro's :)
Beetje rare vergelijkingssite. Waarom zou OpenOffice niet geschikt zijn voor bedrijven en LibreOffice wel? Of wat moet je met punten als 'no integrated email client'?

Van "Office" pakketten in het algemeen (ongeacht de leverancier) word ik altijd een beetje treurig. Documenten/spreadsheets of presentaties worden vrijwel altijd een rommelige mismatch tussen inhoud, styles en handmatige formatting. Het lijkt er op dat de tijd zo'n 20 jaar stil is blijven staan want die tools veranderen amper. Ik blijf hopen op mainstream acceptatie van betere manieren om computers te gebruiken...

OpenOffice wordt te weinig onderhouden en gereleased. Er is kritiek geweest op kritische bugs die ze meer dan een jaar hebben laten liggen - en in de tussentijd werd wel een kwetsbare versie als 'aanbevolen download' gepromoot. Dat is voor mij genoeg om zo'n pakket nooit meer te willen gebruiken.
Waarom zou OpenOffice niet geschikt zijn voor bedrijven en LibreOffice wel?
Omdat bedrijven zekerheid willen hebben en dus graag betalen voor ondersteuning om risico's af te dekken. Die optie is er bij OpenOffice niet. Bij LibreOffice wel, in de vorm van een aantal commerciële partners en bedrijven die een bijvoorbeeld een enterprise-ready versie van LO bieden met response contracten, voorzien in snel beschikbare (beveiliging) updates, advies en ondersteuning bij de integratie en migratie, maatwerk leveren, etc. Rond LibreOffice is daarmee sprake van een ecosysteem van partners, die dus niet niet alleen aan LibreOffice meewerken, maar ook koppelingen maken, integraties verzorgen, trainingen geven. Er wordt bijvoorbeeld een Online versie en Apps van LO gemaakt en actief gewerkt aan toekomstige ontwikkelingen zoals een WASM van LO die volledig in de browser draait. Ook werkt de Document Foundation, de partij boven LibreOffice, mee aan de verdere ontwikkeling van het OpenDocument formaat. Ook zijn er 3e partijen zoals Nextcloud, Owncloud, Micro Focus, etc die de LibreOffice/Collabora Office Online (optioneel) meeleveren met hun oplossingen.
[...]
Omdat bedrijven zekerheid willen hebben en dus graag betalen voor ondersteuning om risico's af te dekken. Die optie is er bij OpenOffice niet.
https://www.openoffice.org/bizdev/consultants.html

Staan wel meer vage vergelijkingen zonder motivatie op die site.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 1 maart 2023 09:00]

Ik zou er niet op vertrouwen dat al die bedrijven dat nog steeds doen, veel informatie op de site van OO is verouderd. Op basis van een aantal mailinglist die ik nog volg lijkt het me voor de hand liggend dat OO deze informatie gewoon laat staan totdat iemand aangeeft het asap te verwijderen.
Lijkt me ook onwaarschijnlijk dat je als bedrijf/persoon een risico neemt met het implementeren van OO bij een bedrijf op basis van een product dat nauwelijks wordt onderhouden, lijkt mij in ieder geval niet heel verstandig.
LibreOffice heeft ook een echt certificeringsprogramma, is mij niet bekend dat OO dat ook heeft. Dus niet iedereen kan zicht zomaar LibreOffice gecertificeerd noemen, dit geeft bedrijven enige houvast bij het inhuren.
https://www.libreoffice.org/about-us/certification/

Edit: Typo en verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door sebati op 1 maart 2023 18:44]

Ik ga er vanuit dat bedrijven - wanneer het consultancy tarieven waard is om een implementatie te doen - wel due diligence doen over welk pakket het meest geschikt is.

Persoonlijk vind ik het jammer dat na meer dan een decennium LibreOffice ook een beetje stagneert, alles is het 'net niet', er worden wel bugs gefixed maar de algemene architectuur, responsiveness en ietwat slordige look blijven maar. Scrollen van een leeg document op een high-dpi Mac stottert en letters verschijnen traag. Icons staan een beetje lukraak op de balk, visueel slecht herkenbaar. Controls zijn niet consistent met het OS. Veel visuele foutjes in de UI. Ik vermoed dat er aan beide pakketten minimaal ontwikkeld wordt.

In de tussentijd heeft zelfs Microsoft Office een beetje stabiel gekregen, Google een echte multiuser omgeving opgetuigd en Apple hun iWork bundel volledig herschreven.
Ik ben geen fan van Office pakketten in het algemeen, maar zowel Open- als LibreOffice kunnen eigenlijk nauwelijks meekomen met de commerciële clubs.
Ik ga er vanuit dat bedrijven - wanneer het consultancy tarieven waard is om een implementatie te doen - wel due diligence doen over welk pakket het meest geschikt is.
Dat lijkt mij ook, dat is waarom ik ook aangeef dat het me extreem onwaarschijnlijk is dat een bedrijf OO ipv LO zou kiezen. Onderbouwing daarvoor is ook dat ik bij LO regelmatig gesponsorde bugfixes/verbeteringen zie voorbijkomen. Bij OO zie ik dat helemaal niet. Zie aantal recente voorbeelden verder in mijn antwoorden.

De patch release van LO en ontwikkelingen in een maand zijn vele malen hoger dan die bij OO, zie het overzicht van enkel januari https://qa.blog.documentf...-dev-report-january-2023/
Persoonlijk vind ik het jammer dat na meer dan een decennium LibreOffice ook een beetje stagneert, alles is het 'net niet', er worden wel bugs gefixed maar de algemene architectuur, responsiveness en ietwat slordige look blijven maar. Scrollen van een leeg document op een high-dpi Mac stottert en letters verschijnen traag. Icons staan een beetje lukraak op de balk, visueel slecht herkenbaar. Controls zijn niet consistent met het OS. Veel visuele foutjes in de UI. Ik vermoed dat er aan beide pakketten minimaal ontwikkeld wordt.
Dat aan OO weinig meer gebeurd is geen verrassing, dat is een feitelijke constatering gezien de beperkte verbeteringen in de 4.1.x release cycle. Dat je stelt dat dit voor LO hetzelfde voelt komt niet overeen met wat er binnen het project gebeurd aan ontwikkelingen. Zal hieronder een aantal recente zaken benoemen, maar dan doe ik veel ontwikkelaars tekort door hun belangrijke bijdragen niet te benoemen.

Zoals ik al aangaf zie ik bij LO regelmatig betaalde verbeteringen toegevoegd worden, die door derde partijen direct in opdracht worden gegeven aan de gecertificeerde partners. Recente voorbeelden voor gesponsorde verbeteringen in LO, enkel in de afgelopen maanden:
https://vmiklos.hu/blog/sw-number-portion.html (docmosis)
https://vmiklos.hu/blog/pdf-watermark.html (docmosis)
http://caolanm.blogspot.com/2022/11/macos-dark-mode.html (redhat)

Daarnaast zijn er de grotere partners zoals Collabora en Allotropia die direct en indirect verbeteringen maken in LO, die gedreven worden door betalende klanten en partners (Nextcloud, Owncloud, IONOS, Micro Focus, etc) om hun enterprise versies en producten op basis daarvan (zoals Collabora Online/Nextcloud Office) te verbeteren. Recente voorbeelden:
https://blog.allotropia.d...s-list-numbering-feature/
https://vmiklos.hu/blog/sw-floattable.html
https://vmiklos.hu/blog/sw-zotero-plumbing.html
Dit zijn dan ook alleen maar de ontwikkelaars die de tijd nemen en krijgen om deze ontwikkelingen ook goed te documenteren zodat derden hier weer verder op kunnen bouwen.

Dan zijn er nog ontwikkelingen die betaald worden door de The Document Foundation (TDF), die de belangen behartigd van LO. TDF heeft een aantal mensen in dienst die de organisatie rond TDF en LO in gang houden. Met het geld kunnen zijn bijvoorbeeld ook aanbestedingen doen om bepaalde ontwikkelingen te stimuleren dan wel zaken op orde te brengen die voor iedereen van belang zijn om verder te kunnen bouwen op LO. Dit zijn met name verbeteringen die te complex zijn voor iemand die in zijn vrije tijd bijdraagt aan LO, maar te veel werk voor commerciele partners om "gratis" op te pakken. Hier kun je denken aan de verdere ontwikkeling van het ODF document formaat, ondersteuning in LO voor mensen met beperkingen, additionele talen (naast links-naar-rechts ook een goede rechts-naar-links ondersteuning), e.d.

Als laatste zijn er de eenpitters of mensen die in hun vrije tijd (kleine) bijdragen aan de code, documentatie, forum support, bug testen etc. etc. etc. doen. Deze zaken zijn van groot belang zodat anderen efficiënt hun tijd kunnen besten. In hun vrije tijd zitten zijn samen met een aantal van eerder genoemde partijen ook in verschillende werkgroepen waar de belangen van een ieder worden behartigt en sturing en richting wordt gegeven aan de gestage ontwikkeling van LO.

Een groot verschil met LO en commerciële software is dat LO natuurlijk open source is, er is dus in principe niemand die afdwingt waaraan moet worden ontwikkeld! De enige partij die ontwikkelingen "afdwingt" is TDF door het uitschrijven van een aanbesteding. De keuze om zaken aan te besteden wordt vooral bedreven door de werkgroepen waar dus vertegenwoordigers van alle belanghebbenden een stoeltje hebben. Het is aan commerciële partners om te beslissen waar zij zelf aan werken, hetzelfde geld voor jouw en mij in onze vrije tijd al we zouden willen bijdragen.
In de tussentijd heeft zelfs Microsoft Office een beetje stabiel gekregen, Google een echte multiuser omgeving opgetuigd en Apple hun iWork bundel volledig herschreven.
Ik ben geen fan van Office pakketten in het algemeen, maar zowel Open- als LibreOffice kunnen eigenlijk nauwelijks meekomen met de commerciële clubs.
Ik werk dagelijks met LO en mijn ervaring is dat het redelijk stabiel is, maar ik zit vrijwel altijd op de laatste versie en heb ook dev versies om zaken te testen. Dat doet niets af aan de ervaringen van jouw of een ander, software is complex en er zijn allerlei zaken die invloed hebben op stabiliteit. Feit is dat LO na de afsplitsing van OO.org initieel ontzetten veel tijd heeft gestoken in het verbeteren van de code/vertaling/documentatie om daarmee toekomstige ontwikkeling eenvoudiger te kunnen maken. Dit verdient zich nu terug in onder andere de WASM, Collabora Online en IOS/Android Apps ontwikkelingen.

Is alles 1:1 te vergelijken met de door jouw genoemde pakketten, nee. Dat is commerciële software waar ontwikkeling geheel door betalende klanten voor de oplossing wordt gefinancierd. LO is open source en ontwikkeling is dus geheel op vrijwillige basis.

Werk overigens minstens zoveel met Microsoft producten, bij verschillende klanten, in advies/ondersteuning/deployment in fysiek/virtuele/cloud/omgeving en ook daar is het niet allemaal rozengeur en maneschijn:)

Herschrijven van een oplossing is niet perse beter, naast dat het ontzettend tijdrovend is, je ondertussen die tijd niet aan andere zaken kan besteden is de praktijk dat ook in nieuw code fouten en regressies zitten. Dit is ook de reden dat LO (maar daarin zijn ze niet uniek) er bewust niet voor kiest LO in een andere taal te herschrijven. Herschrijven is in zekere zin een mode verschijnsel, welke taal ga je dan bijvoorbeeld kiezen en bestaat die taal over 20 jaar nog? Je gooit ook alle kennis weg van de huidige code en van de mensen die eraan werken. Dat betekend in dit geval van LO dat je de hele community van ontwikkelaars opnieuw gaat opbouwen?! Realiteit is dat ontwikkelaars liever wat anders gaan doen of een "fork" maken van de bestaande code om verder op te werken. Zijn tal van voorbeelden van projecten die even een "fork" maken met de ambitie om te herschrijven want na korte tijd doodbloed. Kanttekening daarbij is dat je dit in de open source merk doordat projecten komen en gaan, in de commerciële wereld gebeurd hetzelfde alleen zal niemand een persbericht uitdoen dat een interne ontwikkeling is stopgezet. Denk dat de enige keer dat je hoort dat projecten falen of worden stopgezet is dat dit bij de overheid is, omdat zij zich moeten verantwoorden. Dit is IMO ook deels waarom we het gevoel hebben dat "alles bij de overheid faalt".

Mooi recent voorbeeld in de open source is GIMP vs GLIMPSE. De laatste maakte een "fork" van GIMP omdat ze de ontwikkeling te traag vonden gaan en ze als onderdeel daarvan C++ wilden herschrijven in Rust. Ambitie is eenvoudig uit te spreken, maar ook de tijd maken en hebben om het uit te voeren is niet zo eenvoudig. Niets verslaat toewijding van de originele ontwikkelaar(s) en ook hier geld de codebase van GIMP en LO is in die zin vergelijkbaar en kun je niet "even" herschrijven.

Collabora Office Online (=Nextcloud Office/LibreOffice Online) + Nextcloud is een alternatief voor de "volledige" Google Online samenwerk omgeving. Collabora Office Online integreert met verschillende andere oplossingen zoals Owncloud, Sharepoint, Micro Focus Filr en Teamworks, zijn een aantal web hosters die het aanbieden als onderdeel van het webmail portaal (1on1 uit m'n hoofd) en dit is een groeiende groep. Zoals ik al eerder aangaf zie ik LO meer als een ecosysteem van producten en partijen, dat wat je mist bij bijvoorbeeld OO.

Toevoeging: zie net dat Deutsche Telecom Nextcloud en Collabora Office aan al hun cloud klanten aanbied https://opensourcewatch.b...ud-office-cloud-customers

[Reactie gewijzigd door sebati op 2 maart 2023 16:19]

Is alles 1:1 te vergelijken met de door jouw genoemde pakketten, nee. Dat is commerciële software waar ontwikkeling geheel door betalende klanten voor de oplossing wordt gefinancierd. LO is open source en ontwikkeling is dus geheel op vrijwillige basis.
IMO is dat precies waar het probleem zit. OSS is in dat opzicht te vergelijken met commerciele software waar met Agile 'sprints' iedere keer een minimale aanpassing wordt doorgevoerd om een specifiek stukje 'waarde' toe te voegen. 0% aandacht voor algemene architectuurbeslissingen en of die na 20 jaar nog steeds een goed plan waren.
Werk overigens minstens zoveel met Microsoft producten, bij verschillende klanten, in advies/ondersteuning/deployment in fysiek/virtuele/cloud/omgeving en ook daar is het niet allemaal rozengeur en maneschijn:)
Alle software heeft bugs. Alleen werkt het spul van Microsoft - ondanks de bugs - beter. (en dat zeg ik als iemand die graag zou willen dat LibreOffice het stokje overgenomen had, ik ben alleen wel zo realistisch te zien dat dit niet op korte termijn gaat gebeuren en als het gebeurt vrijwel zeker niet door LibreOffice. Google heeft in een fractie van de tijd meer marktaandeel voor hun Drive tooling gekregen omdat dat wel op meerdere punten beter werkte wat bewijst dat mensen best willen switchen naar iets wat beter voldoet)
Herschrijven van een oplossing is niet perse beter, naast dat het ontzettend tijdrovend is, je ondertussen die tijd niet aan andere zaken kan besteden is de praktijk dat ook in nieuw code fouten en regressies zitten.
Ik heb ook nergens voorgesteld alles maar te herschrijven. Maar als de onderliggende architectuur niet deugt kan je er honderd keer een extra vertaling, dark mode of watermerk functie in hacken - het blijft gewoon een rommeltje.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 2 maart 2023 10:00]

IMO is dat precies waar het probleem zit. OSS is in dat opzicht te vergelijken met commerciele software waar met Agile 'sprints' iedere keer een minimale aanpassing wordt doorgevoerd om een specifiek stukje 'waarde' toe te voegen. 0% aandacht voor algemene architectuurbeslissingen en of die na 20 jaar nog steeds een goed plan waren.
Dat zie ik dan weer anders, beide kunnen sprints vs lange cyclus gebruiken maar geen enkel model is perfect. Korte sprints hebben wel het voordeel dat je snel kunt bijsturen, maar dat wil niet zeggen dat er op de achtergrond ook lange termijn ontwikkelingen plaatsvinden binnen de code. Ik denk dat er meer gebeurd dan dat de gebruiker ziet. Vergelijkbaar is ook closed vs open source, ook hier geld dat beide modellen voor en tegens hebben.
Alle software heeft bugs. Alleen werkt het spul van Microsoft - ondanks de bugs - beter. (en dat zeg ik als iemand die graag zou willen dat LibreOffice het stokje overgenomen had, ik ben alleen wel zo realistisch te zien dat dit niet op korte termijn gaat gebeuren en als het gebeurt vrijwel zeker niet door LibreOffice. Google heeft in een fractie van de tijd meer marktaandeel voor hun Drive tooling gekregen omdat dat wel op meerdere punten beter werkte)
Het doel van TDF/LO is ook niet om het grootste marktaandeel te hebben, maar dat zou natuurlijk wel prettig zijn:) Het doel is om een office pakket voor iedereen in iedere taal beschikbaar zo goedkoop mogelijk beschikbaar te maken.

Je geeft eigenlijk al aan waar de angel zit, Google Drive/ Microsoft OneDrive etc is niet waar LibreOffice een equivalent voor heeft, net als dat je geen email client in LO hebt zitten. De focus van LO ligt om het bewerken van documenten. Je kunt genoemde oplossingen (Google Workspace, MS365) niet in een adem met LO noemen als vervanger daarvoor, omdat het gewoonweg niet alle onderdelen dekt. Dat geld voor vrijwel alle Open Source projecten, het zijn puzzelstukjes ("producten") die je gebruiken kunt om een "oplossing" samen te stellen. Vandaar dat Nextcloud ook inzet op "Nextcloud Hub" door onder andere Nextcloud Office toe te voegen zodat je een totaaloplossing gaat krijgen, want wat heb je (kort gezegd) aan het online delen van bestanden wanneer je (samen) geen documenten kunt bewerken. Het idee is om de LO WASM component te gaan gebruiken om Offline te gaan wanneer je Online in de browser zit te werken. Stel je verliest de verbinding, maar je document staat dan nog wel gewoon Online actief op de server, je kunt dan van Online automatisch Offline gaan en weer terug als de verbinding terugkomt. Ondertussen wordt je document en wijzigingen gecached en aanpassingen na Online gaan weer samengevoegd. Dit is vrij complex om te maken, waar wordt wel degelijk aan gewerkt. Er is dus wel spraken van een plan en niet maar enkel sprake van onsamenhangende individuele ontwikkelingen. Er zijn meerdere bedrijven betrokken in dit proces.
Scrollen van een leeg document op een high-dpi Mac stottert en letters verschijnen traag. Icons staan een beetje lukraak op de balk, visueel slecht herkenbaar. Controls zijn niet consistent met het OS. Veel visuele foutjes in de UI. Ik vermoed dat er aan beide pakketten minimaal ontwikkeld wordt.
Wellicht dat native ondersteuning voor MacOS beter wordt nu sinds kort de ontwikkelaar Patrick Luby van Neoffice voor Collabora werkt.
Two engineers created NeoOffice in 2003 when they made OpenOffice run natively on OS X for the first time. Since then, the NeoOffice engineers have continually added improvements to NeoOffice that you will not find in OpenOffice or LibreOffice.
https://www.neooffice.org

[Reactie gewijzigd door sebati op 2 maart 2023 15:39]

Soms moet je ook gewoon een pakket naar z’n laatste rustplaats brengen. Heel de gemeenschap is het eens dat LibreOffice het betere pakket is. Niemand gebruikt nog Lotus 1-2-3 en nog maar een enkeling de Corel WP suite.
Ik was vroeger een grote fan van WordPerfect (leve het onderwaterscherm! kleine bestanden!) en heb nog zo lang mogelijk geprobeerd Corel WP te gebruiken, maar inmiddels heeft die twee onoverkomelijke problemen: (1) WP is alleen nog maar beschikbaar voor Windows en (2) belangrijker, WP ondersteunt nog steeds geen Unicode.

Gelukkig kan LibreOffice probleemloos .wpd-bestanden openen en nog een hele hoop andere legacy-formaten.
Ik geloof dat Apache (nog?) geen zin in een samenvoeging heeft. Zie ook https://blog.documentfoun...ter-to-apache-openoffice/
-

[Reactie gewijzigd door sebati op 28 februari 2023 20:35]

Nou tegenwoordig, als je even het internet na zoekt, kun je voor een paar tientjes al een licentie kopen van MS office. Zo heb ik een licentie voor 29 euro voor MS office pro zelfs met publischer, die al niet bij libre of open office zit.
Ga niet meer terug naar Libre of open office
De changelog vermeldt "Calc: import corrupts references to columns that are multiples of 26 (eg. Z)" als opgelost, maar nu blijkt het mis te gaan bij referenties naar de kolommen 677 t/m 702.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee