Software-update: Apache OpenOffice 4.1.12

OpenOffice logo (75 pix) Versie 4.1.12 van OpenOffice is uitgekomen. Dit opensource-officepakket is in 1984 begonnen als StarOffice. In 1999 is het in handen van Sun Microsystems gekomen en vervolgens is het in 2010 bij Oracle terechtgekomen. Nadat een aantal ontwikkelaars uit onvrede over hoe Oracle dit project aanstuurde naar LibreOffice is overgestapt, is uiteindelijk de broncode aan de Apache Software Foundation gedoneerd. OpenOffice wordt geleverd met een tekstverwerker (Writer), een spreadsheetprogramma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw), een databaseprogramma (Base) en een programma om wetenschappelijke notaties te maken (Formula). De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Improvements/Enhancements
  • Zoom in Page Preview - negative values were treated as max factor
  • File selection box too small in Navigator
  • Several corrections in translations
  • Visual improvements in Sidebar
Bug Fixes
  • Search for strings in date formats fails
  • Rendering for extrusion depth of custom shapes was wrong

For a complete overview of all resolved issues, please see the list in Bugzilla.

Versienummer 4.1.12
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Apache
Download https://www.openoffice.org/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

05-05-2022 • 21:57

16 Linkedin

Submitter: 1DMKIIN

Bron: Apache

Reacties (16)

16
16
13
2
1
2
Wijzig sortering
Ik ga geen vergelijking maken met LibreOffice maar het opvallendste aan deze release vond ik deze bug https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=60307

Die bug is uit 2006! en in 2015 is een patch voor gemaakt die nu 7 jaar later wordt uitgeleverd voor een P3 issue.

Er zijn meer dan 10000+ open bugs voor dit project dus dan weet je ook waar de prioriteiten liggen van het team.
Ik vraag me ook enorm af wie dit maakt en voor wie. Zijn er betalende klanten? En waarom gebruiken die niet gewoon libreoffice?
Zoals bij de vorige versies aangehaald is: een vrijere open source licentie (vergeleken met de virale licentie die LibreOffice gebruikt) en naamsbekendheid.

En omdat LibreOffice meer slechte dingen van MS Office wil overnemen (zoals de ribbon) zie ik potentie in Apache Open Office.
En omdat LibreOffice meer slechte dingen van MS Office wil overnemen (zoals de ribbon) zie ik potentie in Apache Open Office.
Wat voor slechte dingen willen ze in LO dan overnemen uit MS Office? De ribbon, die een heel andere werking heeft dan binnen MS Office, is binnen LO optioneel. Je wordt helemaal nergens toe gedwongen, maar ik neem aan dat je dat wel weet. Er zijn een negen manieren om je menu balk in te richten van traditioneel (standaard) menu tot "tabbladen" (lijkt op ribbon), maar ook varianten met een enkele balk om ruimte te sparen. Deze "ribbon" discussie speelt alleen wanneer je LO op Windows gebruikt, op andere platformen wordt steeds meer de native interface gebruikt; onder Linux heb je ondersteuning voor onder ander Gnome 4 en KDE 5. Er is dus echter voor ieder wat wils en heeft weinig van doen met overnemen van Microsoft. Gebruiker verwachten nou eenmaal herkenning en dus zul je bepaalde functionaliteit moeten bieden om relevant te zijn. Er wordt ook gewerkt aan een dark-mode ondersteuning. Realiteit is dat de meeste LO gebruikers nu eenmaal ook Windows gebruikers zijn. Een tabbed interface is ook relevant voor mobiele devices, al het (voor)werk dat is gedaan binnen LO om dit te ondersteunen kan daardoor gebruikt worden in de IOS en Android App (Collabora Office) en browser versie (Collabora Online).

Houd dus ook in een betere OOXML ondersteuning... hoe graag we ook ODF zouden willen gebruiken, realiteit is dat bedrijven en overheden nu eenmaal MS Office gebruiken en dus (Transitional) OOXML. De truuk die LO toepast bij de implementatie van OOXML functionaliteit is dat ze deze dan ook voor ODF implementeren en gebruiken om de ODF specificatie uit te breiden. Uiteindelijk zal ODF dan alle relevante zaken bevatten en is er geen technische reden meer om OOXML te gebruiken.

Gebruikers malen niet om dit licentieverschil, die willen gewoon een goed werkende software. Er is ook niets wat je tegenhoud om de code van LO te gebruiken voor je eigen project. Collabora kan immers gewoon Collabora Offiice uitgeven en CIB "LibreOffice powered by CIB". Relevant is ook dan AOO pas is ontstaan nadat LO al was ontstaat uit OO. Vervelend voor AOO dat ze de code niet kunnen overnemen, maar binnen dat project zijn ook echt te weinig ontwikkelaars. Alle (commerciële) partijen die aan OO werkten hebben juiste LO en TDF opgezet om een onafhankelijk toekomstbestendig ecosysteem te ontwikkelen.

Omdat AOO geen commerciële partijen achter zich heeft zie ik geen enkele potentie. Prima project voor een individu dat enkel een briefje wil typen. Echter voor bedrijven die willen overstappen naar open source office systemen of integraties willen maken zullen naar partijen zoeken die dat kunnen realiseren en ondersteunen. Dat ecosysteem van partijen is er wel rond LO, maar niet rond AOO. Het zijn ook deze ecosysteem partijen die in opdracht van die bedrijven de functionaliteit van LO verder uitbreiden (sponseren van functionaliteit).
Die Ribbon is gewoon een optionele interface. Qua UX is dat nou eenmaal beter, maar je hoeft er niet aan. Een pakket die (security) bugs wel tijdig oplost en je keuzes geeft... Tjsa ik zou het wel weten...
Die Ribbon is gewoon een optionele interface. Qua UX is dat nou eenmaal beter
Daar ben ik het totaal niet mee eens.
Op een 4:3 scherm zou ik je nog gelijk kunnen geven. Op een breedbeeld is het een slecht gebruik van beschikbare schermruimte. Het beschikbaar gebied dat al smaller is, wordt nog smaller. En telkens de ribbon in en uit klappen is niet praktisch noch logisch.
Dus kun je de "Zijbalk" optie kiezen, die toont de zijbalk en een nog kleinere menubalk zodat je nog meer ruimte hebt tov van de instelling "Standaard" AOO/LO menubalk.
Ik ben superblij met de ribbon in LibreOffice. Ik vind het in MS Office inmiddels ook prima. Beter dan de menu's. Smaken verschilllen. Ik krijg soms het idee dat MS alleen maar slecht kan doen, dat is natuurlijk niet zo.
Ik ben ook een fan van LibreOffice. Maar in mijn ervaring zijn zowel LibreOffice als MS Office grotendeels 100% inferieur als je Linux of BSD gebruikt.

Stel dat je een spreadsheet gaat openen, dan is CSV waarschijnlijk het populairste formaat, omdat het compatibel is met databases en bovendien veel makkelijker te bewerken met een text editor dan Excel bestanden. Gnumeric opent CSV bestanden veel sneller dan dat LibreOffice of MS Office het doet. Maar ook na het openen zit je met prestatieverschillen die zo groot zijn, dat het gebruik van LibreOffice/MS Office moeilijk te verdedigen is: 1. https://www.larrygowdy.com/gnumericreview.html
2. https://www.reddit.com/r/...s_alternative_to_excel_i/

Dan komen we bij features:
1. https://www.reddit.com/r/...tm_medium=web2x&context=3
2. https://tech.slashdot.org...excel-worksheet-functions

Op gebied van correctheid, Gnumeric is onwaarschijnlijk precies in berekeningen, waar bij MS Office heel goed bekend is dat het incorrecte calculaties maakt bij grotere getallen.

En dan komen we tenslotte bij veiligheid:
gnumeric security issue --> https://www.google.com/se...6BAgBEB4&biw=1920&bih=980
excel security issue --> https://www.google.com/se...AoAEBwAEB&sclient=gws-wiz

Met betrekking tot Word. Stel dat je een document van meer dan 30 pagina's wilt maken, dan is LaTeX productiever. Dus het is uiteindelijk enkel optimaal voor bestanden van minder dan 30 pagina's. Maar dit soort simpele artikels kun je veel sneller maken via bvb AbiWord + MiKTeX. Want AbiWord opent veel sneller dan Word, en heeft alle functies die je nodig hebt voor korte tekstbestanden te maken.

Dus zowel LibreOffice als MS Office zijn minder productieve Office suites als je Linux of BSD gebruikt.
'Slechte dingen' is hier subjectief, ik vind de ribbon interface namelijk best fijn.
Zoals bij de vorige versies aangehaald is: een vrijere open source licentie (vergeleken met de virale licentie die LibreOffice gebruikt) en naamsbekendheid.
Dat eerste is totaal irrelevant voor eindgebruikers van het pakket, dat tweede is best wel nadelig: veel gebruikers kennen OpenOffice en komen dan bij de mindere van de 2 versies uit. Deze release is amper anders dan de eerste 4.1 release van OpenOffice uit 2014(!).
Zelfs voor dringende security issues brengt OpenOffice geen tijdige updates uit en ben je maanden kwetsbaar.
En omdat LibreOffice meer slechte dingen van MS Office wil overnemen (zoals de ribbon) zie ik potentie in Apache Open Office.
En omdat ze totaal geen capaciteit hebben om überhaupt iets te ontwikkelen zie ik Apache OpenOffice als een dood spoor. Eigenlijk is dit precies wat de andere grote Office bouwer wil: een bekende concurrent zonder ontwikkelcapaciteit, en de vrijwilligers en bedrijven die wel willen doorontwikkelen staan in de schaduw.
Ik weet dat Brugman Keukens OpenOffice gebruikte. Dat is inmiddels alweer 5 jaar geleden, maar blijkbaar zijn er nog steeds gebruikers. Wat ik zelf ook onbegrijpelijk vindt, want het loopt inmiddels lichtjaren achter op LibreOffice. Maar er zal nog wel een reden zijn dat het nog steeds bestaat....
Maar er zal nog wel een reden zijn dat het nog steeds bestaat....
Het blijft bestaan zolang er mensen zijn die het onderhouden en regelmatig (uit m'n hoofd ~eenmaal per jaar) een update uitbrengen om de "illusie" in stand te houden dat het nog een actief project is. Als ze dat niet doen dan zal de Apache Foundation het project in de ijskast zetten.
https://arstechnica.com/i...-neglect-could-shut-down/
Ik vraag me ook enorm af wie dit maakt en voor wie.
Een groepje (mijn ervaring) mensen die nog steeds boos zijn dat LO/TDF zich van OO heeft "afgesplitst" en zich daarna niet achter AOO heeft geschaard. Zijn ook boos dat LO de code heeft gesynchroniseerd na het opzetten van AOO, maar dat zij nu niet de updates van LO kunnen gebruiken ivm het licentieverschil. Verder staat het een ieder natuurlijk vrij om zich achter een project te scharen dat je aan het hart gaat, daar is helemaal niets mis mee. Doelgroep is iedereen die (A)OO kent en niet bekend is met alternatieven zoals LO.
Zijn er betalende klanten?
Ik denk van niet, als dat het geval zou zijn dan zouden er betaalde ontwikkelaars full time aan AOO moeten werken en dat is niet het geval.
En waarom gebruiken die niet gewoon libreoffice?
Ik denk dat ze dat al doen, rond LO zijn verschillende ecosysteem partners die bedrijven kunnen ondersteunen bij de implementatie en support.
Open Office, ik dacht dat dat allang niet meer geüpdatet werd?
Om je vraag te beantwoorden: Kennelijk wel he, kun je ook vrij gemakkelijk zien zelfs hier - als je kijkt naar de update geschiedenis zie je dat er ook nog wel geregeld wat updates zijn. Ze lopen wel echt achter bij LibreOffice inmiddels.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 6 mei 2022 09:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee