Ondertussen is er een enorme verplaatsing van Office werk naar online (Google Drive, Office365) wat in teamverband een stuk handiger werkt dan documenten op je lokale schijf.
Oh dan heb ik denk ik nieuws: LibreOffice heeft al een aantal jaren gewerkt aan LibreOffice Online, waarbij met name Collabora dit in eerste instantie opgepakt heeft en dit beschikbaar stelt als Collabora Online (COOL). COOL is natuurlijk de versie met ondersteuning voor bedrijven, maar CODE is de develop/community versie en kun je gewoon als docker image downloaden en koppelen aan je favoriete file sync oplossing. Ondersteund worden onder andere NextCloud, OwnCloud, Pydio, Moodle, een hele lijst andere open source oplossingen waaronder ook providers zoals de grootste Duitse hostingprovider die dat in hun mail integreert, veel scholen en universiteiten, maar ook integratie met commerciële software zoals Sharepoint (dan geen MS Office Server nodig) en Micro Focus File en Teamworks dat dit onder de naam "Content Editor" mee levert.
Zie oa
https://www.collaboraoffice.com/collabora-online/
Het project is natuurlijk gewoon open source en staat op github, zie
https://collaboraonline.github.io/
Collabora Online is ook de basis voor Collabora Office Apps voor IOS en Android en is ook voor Chromebooks beschikbaar. Collabora Office staat ook in de MacOS App Store en volgens mij ook in de Windows Store.
Ofwel, LibreOffice is op alle platformen beschikbaar, zij het dat het soms een andere naam heeft. Dat is overigens een keuze (compromis) welke voor korte termijn gemaakt is. Heb beschikbaar stellen van de apps in de App Stores kost namelijk tijd en geld en wordt op dit moment gesponsord door Collabora. Op termijn is het de bedoeling dat ook TDF deze apps onder de naam LibreOffice in de verschillende App Stores wil hebben. TDF is geen bedrijf en kan dat niet zelf doen omdat ze een non-profit zijn, plan is dus om daarvoor een bedrijfsconstructie op te zetten die enkel als doel heeft de apps beschikbaar te maken. Vanzelfsprekend mogen ze natuurlijk geen concurrent zijn van de andere TDF eco-system partners.
Voordeel is dat je dus ODF, of OOXML, maar ook alle ander document formaten kunt gebruiken die LO ondersteund en kunt openen en bewerken met genoemde oplossingen. OnlyOffice ondersteund geen ODF maar enkel OOXML. De documentserver van OnlyOffice is volgens mij ook niet open source. Met CODE/LibreOffice Online kun je met bijvoorbeeld NextCloud een volledige O365/Google omgeving maken. In Nextcloud is CODE ook geïntegreerd als flatpack (dus niet perse een docker server nodig) en kun je deze als 1-klik install gebruiken, zie
https://apps.nextcloud.com/apps/richdocuments
Als je meer wilt weten hoe COOL/CODE werkt bekijk dan de volgende presentatie:
https://fosdem.org/2021/s...abora_Online_for_docs.pdfZowel de weinige OpenOffice als LibreOffice ontwikkelaars hebben de handen vol met het onderhoud op hun huidige 'suite' en daar geen echt antwoord op. Naar mijn verwachting hoeven we naast beperkte updates geen grote veranderingen meer te verwachten en zijn beide pakketten in de huidige opzet eigenlijk aan het uitsterven.
Dat zie je dus echt verkeerd en blijkbaar volg je LO dus ook onvoldoende om deze claim te kunnen maken. Voor AOO is dat zeker het geval, tenzij daar magisch iets veranderd zijn ze wel uitgespeeld. Maar LO heeft zoals al aangegeven aan een Online versie en Apps gewerkt; de motor van al deze oplossingen is LO core. Daarnaast draait LO al op ARM (MacOS, Linux en tzt zal ook Windows hier wel weer op beschikbaar komen) en is LO al jaren beschikbaar als x86_64 bit versie (AOO is nog steeds enkel 32 bit).
Ondertussen wordt gewerkt om LO ook daadwerkelijk in een browser te laten draaien op basis van WebAssemby, omdat het nadeel van een Online Office natuurlijk is dat je "niet" Offline kunt werken, je de oplossing moet (laten) hosten en lokaal met je document werken kan een privacy of security technische eis zijn. Zie voor LO WASM
https://fosdem.org/2021/s...osdem_2021_wasm_final.pdf
Het voordeel van COOL/CODE/LibreOffice Online is dat je documenten altijd in het datacenter blijven en er enkel pixels over de lijn gaan. Heel veilig en enkel een browser nodig. Hele simpele techniek die het relatief eenvoudig voor derden maakt om het te integreren.