De videokaart is het belangrijkste en vaak ook duurste onderdeel van een game-pc. In grote mate bepaalt de grafische kaart hoeveel frames per seconde je haalt in een game. Traditioneel zijn er twee grote spelers in deze markt: AMD met zijn Radeon-kaarten en Nvidia met zijn GeForce-modellen. Sinds enige tijd verkoopt ook Intel losse videokaarten, onder de serienaam Arc.

In onze Videokaart Best Buy Guide delen we onze actuele aanbevelingen voor het kopen van een videokaart, op basis van enerzijds testdata uit ons eigen testlab en anderzijds natuurlijk de prijzen. We geven advies in drie categorieën, gebaseerd op de drie populairste schermresoluties onder gamers: 1080p, 1440p en 4k. In elke categorie doen we aanbevelingen voor gamers die genoegen nemen met een ruime 60fps en voor gamers die echt het maximale uit hun monitor met hoge refreshrate (120/144/165Hz) willen halen.

Beste videokaart voor 1080p-gaming

1080p, oftewel full hd, was jarenlang de standaardresolutie voor gamers. Met in totaal iets meer dan twee miljoen pixels is een game op deze resolutie relatief makkelijk te renderen, waardoor je ook met een goedkope videokaart al een heel eind kunt komen. In deze categorie geven we al aanraders vanaf ongeveer 200 euro, al kun je ook wat meer uitgeven voor een betere game-ervaring.

Beste videokaart voor 1440p-gaming

1440p is misschien wel de populairste resolutie onder tweakers die nu een nieuwe game-pc uitzoeken. Met 3,7 miljoen pixels is je beeld heel wat scherper dan op een 1080p-scherm, wat zeker op schermen van 27" en groter bijna een must is, maar toch kun je met een videokaart uit de hogere middenklasse nog uit de voeten.

Beste videokaart voor 4k-gaming

Voor de allerbeste game-ervaring is de 4k-resolutie op dit moment het neusje van de zalm. Een respectabele framerate halen op deze resolutie met ruim 8 miljoen pixels vereist een high-end videokaart, en zeker voor wie een 4k144Hz-scherm heeft, voldoet eigenlijk alleen de allersnelste videokaart die je op dit moment kunt kopen.

Ben je op zoek naar aankoopadvies voor een complete pc? Check dan onze recentste Desktop BBG.

Nvidia GeForce AMD Radeon Intel Arc

De videokaart: het belangrijkste onderdeel voor gamingprestaties

Wie graag pc-games speelt, weet dat de videokaart bepalend is voor de framerates die je in spellen haalt: zonder capabele gpu geen goede gamingprestaties. Dat is ook de reden dat fanatieke gamers een groot deel van hun budget voor dit onderdeel reserveren. Wil je hierover meer weten, lees dan ons achtergrondartikel over hoe een videokaart werkt. Net als bij andere componenten kun je natuurlijk stellen dat de duurste videokaart de beste is, maar voor de meeste consumenten speelt de prijs ook een belangrijke rol.

Reviews van courante videokaarten

Hieronder vind je links naar onze uitgebreide reviews van courante videokaarten. Die bevatten testresultaten van het moment van introductie, die soms ouder zijn dan de testresultaten in deze BBG, maar gaan wel dieper in op de specificaties en mogelijkheden van een specifieke videokaart.

Belangrijkste overwegingen

Resolutie

Welke videokaart voor jou de beste keus is, hangt behalve van het budget ook voor een aanzienlijk deel af van de schermresolutie en de refreshrate van je monitor. Speel je op een 2160p-scherm, dan heb je flink meer grafische rekenkracht nodig dan wanneer je games nog op full-hd-resolutie draaien. Heb je een beeldscherm met een hogere refreshrate dan de standaard 60Hz, zoals veel gamingmonitors, dan heb je onder andere een snellere videokaart nodig om ook een hogere framerate te halen.

  Resolutie (horizontaal x verticaal) Aantal pixels (totaal)
1080p (full hd) 1920x1080 pixels 2.073.600
1440p (wqhd) 2560x1440 pixels 3.686.400
2160p (4k-uhd) 3840x2160 pixels 8.294.400

Raytracing

Voor de huidige generatie videokaarten is de ondersteuning van raytracing een belangrijk punt. Nvidia heeft met de RTX 50-serie al zijn vierde generatie kaarten met support voor raytracing, wat de reden was voor de naamswijziging na de GTX-serie. AMD heeft zijn derde generatie videokaarten met ondersteuning voor raytracing uitgebracht in de vorm van de RX 9000-serie op basis van de RDNA 4-architectuur. Bij de Radeons is de hardwarematige versnelling voor raytracing niet precies even snel als bij Nvidia's tegenhangers, maar het verschil is kleiner dan het vorige generaties was. Niet elke nieuwe game wordt uitgebracht met ondersteuning voor raytracing, maar het aantal games daarmee neemt wel gestaag toe. Ook beginnen we games te zien die ondersteuning voor raytracing vereisen, zoals Indiana Jones and the Great Circle.

Upscaling en framegeneration: DLSS, FSR en XeSS

Dan zijn er de kwesties van upscaling en framegeneration. Bij upscaling worden beelden op een lagere resolutie gerenderd en met zo min mogelijk kwaliteitsverlies omgezet naar een hogere resolutie. Voor deze upscaling heeft Nvidia DLSS ontwikkeld, dat gebruikmaakt van Tensor-cores op zijn GeForce-kaarten om de upscaling te versnellen. Radeon-kaarten kunnen geen DLSS gebruiken, maar AMD heeft FSR als tegenhanger geïntroduceerd, dat tot en met versie 3 vrij beschikbaar is gesteld en zo wél op alle videokaarten ondersteund kan worden. FSR 4 werkt dan weer enkel op Radeon RX 9000-kaarten, en maakt eveneens gebruik van speciale hardware op de gpu om de upscaling te versnellen. Intel heeft zijn eigen upscalingtechniek ontwikkeld onder de naam XeSS, dat eveneens door andere gpu-fabrikanten gebruikt kan worden maar wel efficiënter kan worden uitgevoerd op Arc-gpu's. Regelmatig worden voor deze drie upscalingtechnieken nieuwe versies uitgebracht die de kwaliteit van de upscaling moeten verhogen om zo het aantal artefacten bij gebruik ervan verder omlaag te brengen.

Bij framegeneration worden er tussen gerenderde beelden door één of meerdere gegenereerde beelden getoond om de animatie op het beeldscherm vloeiender te doen overkomen. Vanaf Nvidia's RTX 40-serie is het mogelijk om een enkel beeld te genereren tussen gerenderde frames, bij de RTX 50-serie kunnen er tot drie beelden gegenereerd worden. In antwoord hierop hebben AMD en Intel respectievelijk FSR Frame Generation en XeSS Frame Generation geïntroduceerd, dat eveneens specifiek door ontwikkelaars geïmplementeerd moet worden, en een enkel beeld tussen gerenderde frames kan genereren.

SLI en CrossFire?

Het is al jarenlang mogelijk om verschillende videokaarten in een systeem te laten samenwerken. Bij Nvidia heet dit SLI, bij AMD is dat CrossFire. Een goede implementatie hiervan vereist veel extra werk voor ontwikkelaars van games, wat een van de redenen is dat goede en brede ondersteuning nooit van de grond is gekomen. De driverondersteuning vanuit zowel Nvidia als AMD laat op dit gebied ook te wensen over. Met de komst van DirectX 12 leek hierin verandering te kunnen komen, maar tot op heden blijft het goed zoeken naar games die rendering met meer dan één gpu ondersteunen. Voor creatieve en professionele workloads kunnen verschillende videokaarten in sommige gevallen duidelijk meerwaarde bieden, maar in de meeste games ben je beter af met een enkele, snelle videokaart.

Hoe wij testen

Tweakers test meerdere keren per jaar alle courante videokaarten van AMD, Nvidia en Intel. Ons uitgangspunt is daarbij dat de rest van het systeem zo min mogelijk een bottleneck vormt voor de geteste videokaart; daarom gebruiken we onder meer een watergekoelde high-end cpu. We testen alle videokaarten in tien games die we selecteren op basis van de api, de engine, het genre, de AMD/Nvidia-verhouding, de leeftijd en de technische benchmarkdetails om op een zo representatief mogelijke suite uit te komen.

Een uitgebreide beschrijving van onze testmethode én alle onderliggende benchmarkresultaten vind je op de pagina Videokaartbenchmarks.