Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 171, views: 534.676 •

Budgetgame- en basisgamesysteem

De volgende systemen zijn bedoeld voor de spelfanaten. We beginnen met het budgetsysteem, voor mensen die niet al te veel te besteden hebben. De grens die we onszelf hebben opgelegd is 425 euro, exclusief randapparatuur.

Basisonderdelen

Score: 4OnbekendProcessor AMD Athlon II X4 640 Boxed
AMD Athlon II X4 640 Boxed

Het budgetsysteem rusten we deze keer toch met een AMD Athlon-processor uit. Niet de zuinigste keuze, maar het voordeel is dat het een krachtige op 3GHz geklokte quadcore-processor is, die behoorlijk toekomstbestendig is. Bovendien biedt het mogelijkheden tot overklokken, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Intel Pentium G860, waarover we ook lang gewikt en gewogen hebben.
linkReview @ LegitReviews

Score: 4.5€ 47,90Moederbord Gigabyte GA-78LMT-USB3
Gigabyte GA-78LMT-USB3

De Gigabyte GA-78LMT-USB3 is een micro-ATX moederbord, dat ondanks zijn kleine formaat over voldoende functionaliteit beschikt. Zo zijn er onder meer vier geheugensloten, zes sata II-aansluitingen, usb 2.0 én 3.0 en kunnen als videouitgangen d-sub, dvi-d en hdmi worden gebruikt. Het enige wat hij niet heeft is sata-600, iets wat je in je achterhoofd moet houden als je ooit nog een ssd overweegt.
linkProductspecificaties @ Gigabyte

Corsair CMV4GX3M2A1333C9

Het budgetsysteem rusten we uit met twee reepjes ddr3-geheugen van 2GB elk. Met 4GB hebben we voldoende werkgeheugen voor de meeste programma's en taken, terwijl we ook niet teveel uitgeven.

Score: 4.5OnbekendHarde schijf Hitachi Deskstar 7K1000.C, 500GB
Hitachi Deskstar 7K1000.C, 500GB

De Hitachi Deskstar 7K1000.C is een van de goedkoopste harde schijven met platters die een toerental van 7200rpm hebben. De capaciteit is met 500GB voldoende te noemen. Er zijn uiteraard grotere en beter presterende harde schijven te vinden, maar voor het geld wat we te besteden hebben is dit absoluut de beste keuze.
linkProductspecificaties @ HGST

Club3D Radeon HD7850 1Gb royalKing

De Club3D Radeon HD7850 1Gb royalKing is een van de goedkoopste videokaarten die is uitgerust met een HD7850. Dat komt omdat hij maar 1GB geheugen aan boord heeft. Wel is de gpu op 910MHz geklokt, waar de directe concurrenten tussen de 860 en 900MHz lopen.
linkProductspecificaties @ Club3D

Score: 4.5€ 32,98Behuizing Cooler Master K280
Cooler Master K280

De Cooler Master K280 is geschikt voor atx- en micro-atx-moederborden en heeft aan de voorkant naast de standaardaansluitingen ook een usb 3.0-poort. Met ruimte voor een 12cm-fan aan de voor-, zij- en achterkant beschikt de kast ook over voldoende koelingsmogelijkheden.
linkProductspecificaties @ Cooler Master

Score: 4.5€ 35,-Voeding Antec VP350P
Antec VP350P

De VP350P komt uit de Basiq-serie, het instapmodel van Antec. De psu levert voldoende vermogen en aansluitingen om al onze componenten van stroom te voorzien. Tel daar de schappelijke prijs bij op en we hebben hier een prima koop.
linkReview @ techPowerUp

Score: 4€ 18,-Optische drive LG GH24NS90 Zwart
LG GH24NS90 Zwart

Hoewel een optisch station steeds minder gebruikt wordt, zijn we van mening dat we nog niet helemaal zonder kunnen. Daarom is ook deze keer weer de bekende GH24NS90 van LG opgenomen, die goedkoop en relatief stil is.
linkProductspecificaties @ LG

€ 312,64Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor AMD Athlon II X4 640 Boxed € 61,45 Onbekend
Moederbord Gigabyte GA-78LMT-USB3 € 56,86 € 47,90
Geheugen Corsair CMV4GX3M2A1333C9 € 18,46 € 37,26
Harde schijf Hitachi Deskstar 7K1000.C, 500GB € 44,81 Onbekend
Videokaarten Club3D Radeon HD7850 1Gb royalKing € 156,72 € 141,50
Behuizing Cooler Master K280 € 31,92 € 32,98
Voeding Antec VP350P € 35,50 € 35,-
Optische drive LG GH24NS90 Zwart € 16,99 € 18,-
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 422,71 € 312,64

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door het systeem te bekijken.

Basisgamesysteem

Voor het basissysteem hebben we de grens op 650 euro gelegd. Hiermee kunnen we onder meer de grafische- en processorkracht flink uitbreiden en zowel het werkgeheugen als de opslagcapaciteit verdubbelen.

Basisonderdelen

Intel Core i5 3350P Boxed

De Core i-serie van Intel is een zogenaamde apu, een processor met ingebouwde geheugen- en grafische controller. Er zijn tegenwoordig ook een aantal modellen waarin de gpu is uitgeschakeld. De Core i5 3350P is zo'n model. Als je toch van plan bent een losse videokaart aan te schaffen, haal je hiermee een krachtige quadcore-processor in huis, waarin je niet hoeft te betalen voor een onderdeel wat je niet gaat gebruiken.

Let op! Voor ondersteuning van deze processor is bij de meeste moederborden een bios-update vereist.

linkReview @ PC Perspective

Score: 4.5€ 47,29Moederbord ASRock B75 Pro3-M
ASRock B75 Pro3-M

De ASRock B75 Pro3-M beschikt over vier geheugensloten, twee pci-express x16-sloten, vijf sata 300- en drie sata 600-aansluitingen, en een flink aantal usb 2.0- en 3.0-aansluitingen. Kortom het is een moederbord rijk aan features en voldoende toekomstbestendig.
linkProductspecificaties @ Asrock

Corsair CMV8GX3M2A1333C9

Voor het basisgamesysteem hebben we dezelfde soort geheugenmodules uitgezocht als bij het budgetgamesysteem, maar nu zijn het twee modules van 4GB. Hiermee hebben we dus de dubbele hoeveelheid werkgeheugen tot onze beschikking.

Western Digital Blue WD10EZEX, 1TB

Bij Western Digital worden harde schijven in een kleurcategorie ondergebracht. Zwart betekent maximale prestaties en groen geeft een laag verbruik en warmtegeneratie aan. De WD10EZEX valt in de blauwe categorie en is voor alledaags gebruik. De drive beschikt over een snelle sata 600-aansluiting, heeft 64MB cache aan boord en de schijf draait 7200 rondjes per minuut.
linkProductspecificaties @ Western Digital

Score: 4.5OnbekendVideokaarten Club3D Radeon HD 7870 jokerCard
Club3D Radeon HD 7870 jokerCard

De gekozen Club3D Radeon HD 7870 heeft het stempel JokerCard meegekregen en is de beste uit Club3D's Poker-serie, wat onder meer een verbeterde koeler inhoud. Deze met een Tahiti LE-gpu uitgeruste videokaart heeft 2GB gddr5-geheugen aan boord beschikt over een pci-express 3.0-aansluiting. De kaart heeft verder uitgebreide besparingsmogelijkheden, waardoor het verbruik in idle tot maar liefst 3W kan afnemen.
linkProductspecificaties @ Club3D

Score: 4.5€ 48,95Behuizingen Corsair Carbide 200R
Corsair Carbide 200R

De Corsair Carbide 200R is een strakke en goed afgewerkte kast voor een zacht prijsje. De 200R wordt geleverd met twee fans, maar heeft ruimte voor in totaal acht stuks. De voeding wordt onderin de kast geplaatst en aan de voorkant zitten twee usb 3.0-poorten.
linkReview @ Hardware Secrets

Score: 5€ 63,28Voedingen Antec HCG-520
Antec HCG-520

De voeding komt deze keer uit de stal van Antec. Hij is gebaseerd op een bewezen ontwerp van Seasonic en heeft een aantrekkelijk prijskaartje. Het vermogen van 520W is ruim voldoende voor dit systeem en de 80 Plus Bronze-certificering is een groot pluspunt, aangezien enige vorm van zuinigheid nooit mis is. Al met al is dit een degelijke voeding waar je jaren plezier van kan hebben.
linkReview @ techPowerUp

Score: 4€ 18,-Optische drives LG GH24NS90 Zwart
LG GH24NS90 Zwart

Hoewel een optisch station steeds minder gebruikt wordt, zijn we van mening dat we nog niet helemaal zonder kunnen. Daarom is ook deze keer weer de bekende GH24NS90 van LG opgenomen, die goedkoop en relatief stil is.
linkProductspecificaties @ LG

€ 434,09Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor Intel Core i5 3350P Boxed € 153,95 € 144,98
Moederbord ASRock B75 Pro3-M € 57,90 € 47,29
Geheugen Corsair CMV8GX3M2A1333C9 € 32,22 € 64,80
Harde schijf Western Digital Blue WD10EZEX, 1TB € 62,85 € 46,79
Videokaarten Club3D Radeon HD 7870 jokerCard € 213,50 Onbekend
Behuizingen Corsair Carbide 200R € 51,50 € 48,95
Voedingen Antec HCG-520 € 58,95 € 63,28
Optische drives LG GH24NS90 Zwart € 16,99 € 18,-
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 647,86 € 434,09

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door het systeem te bekijken.

Opties/randapparatuur

Tenslotte hebben we nog een kleine selectie randapparatuur en opties in de aanbieding, die goed bij de budget en basis gamesystemen gebruikt kunnen worden.

Basisonderdelen

Score: 4.5€ 115,47Solid State Drives Samsung 840 series SSD 120GB
Samsung 840 series SSD 120GB

Met een ssd als systeemschijf start de computer razendsnel op en starten applicaties zonder vertraging. Het heeft kortom een positieve invloed op de gebruikerservaring. De Samsung 840-serie is opvolger van de populaire 830-serie, die op dit moment wat lastig in de winkels te vinden is.
linkReview @ AnandTech (250GB model)

Dell Ultrasharp U2312HM Zilver, Zwart

De Dell U2312HM is de opvolger van de populaire U2311H. Dit ips-scherm is voorzien van een 23-inch led-backlight met een resolutie van 1920x1080. Zowel de lage input-lag als de korte responstijd maken het zeer geschikt voor het spelen van games.
linkReview @ TFTcentral

Score: 4OnbekendToetsenborden Logitech K200 Media Keyboard
Logitech K200 Media Keyboard

Logitech heeft een aantal speciaal voor gamers bedoelde keyboards in zijn assortiment, maar die kosten een lieve duit. We hebben daarom voor de goedkope en degelijke K200 Media Keyboard gekozen. Naast de standaard toetsen zijn er ook acht extra toetsen aanwezig, waar bijvoorbeeld een mediaspeler bestuurd mee kan worden.
linkProductspecificaties @ Logitech

Score: 4.5OnbekendMuizen Logitech G400 Gaming Mouse
Logitech G400 Gaming Mouse

De G400 is de opvolger van de populaire MX518. Deze muis biedt dezelfde functies als zijn voorganger, zoals programmeerbare knoppen en hij ligt lekker in de hand, maar de sensor is nauwkeuriger geworden.
linkProductspecificaties @ Logitech

Score: 4€ 31,70PC speakersets Logitech Z323
Logitech Z323

De Logitech Z323 is een degelijke, maar verder standaard middenklasser speakerset. Hij is goed in staat een kamer te vullen en de subwoofer levert voldoende lage tonen. Hij heeft verder nog de nodige ingangen en kan ook op zichzelf gebruikt worden, in combinatie met bijvoorbeeld een mp3-speler.
linkProductspecificaties @ Logitech

Creative SoundBlaster Tactic3D Alpha

Er zijn voldoende scenario's te bedenken waar een headset is te prefereren boven speakers. Niet alleen voorkom je dat je de omgeving stoort, ook stoort de omgeving jou minder. We hebben ditmaal voor de Creative SoundBlaster Tactic3D Alpha gekozen, een voor zijn prijsklasse goede headset.
linkProductspecificaties @ CreativelinkReview @ bit-tech

ProductPrijsAct.Prijs
Solid State Drives Samsung 840 series SSD 120GB € 88,- € 115,47
Monitoren Dell Ultrasharp U2312HM Zilver, Zwart € 189,- € 210,80
Toetsenborden Logitech K200 Media Keyboard € 9,12 Onbekend
Muizen Logitech G400 Gaming Mouse € 27,04 Onbekend
PC speakersets Logitech Z323 € 33,30 € 31,70
Gaming headsets Creative SoundBlaster Tactic3D Alpha € 34,46 € 33,09

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door het systeem te bekijken.


Reacties (171)

Reactiefilter:-11710169+1111+212+30
1 2 3 ... 6
De thuisserver mist een of meerdere HD's

-- edit zie hieronder --

Daar had ik dus overheen gelezen :+

[Reactie gewijzigd door Ashrah op 1 januari 2013 12:12]

"De basisconfiguratie heeft een budget van 225 euro gekregen, exclusief harde schijven."
Waarom wordt er bij het maintstream systeem voor een Crucial m4 gekozen en bij het budget systeem staat er een Samsung 840 in de opties?

Welke is nu beter? Waarom niet bij allebei hetzelfde aanraden?
Volgens mij is de crucial m4 (ik heb er zelf net een gekocht) ook beter, Vreemd.
Vooral de schrijf snelheid van de samsung 840 schijnt slecht te zijn.

[Reactie gewijzigd door GTX660TIGamer op 1 januari 2013 12:18]

Op zich is de 840 niet echt langzaam in dagelijks gebruik, waar ik het grootste probleem mee heb is de goedkope NAND die gebruikt word in de 840
  • De m4 is een goed alternatief. (op het moment mijn eerste keuze)
  • De 840 Pro is nog te duur, en is nouwelijks sneller dan de m4 in de praktijk.
  • En de gewone 840 met TLC heb ik gewoon geen vertrouwen in, op de lange termijn.
NAND cell's werken als condensatoren de meer elektronen je voor een bepaalde waarde in een cell stopt des te betrouwbaarder hij is.

1 bit SLC heeft twee statusen aan of uit
2 bit MLC heeft vier statusen aan, twee tussen standen of uit
3 bit TLC heeft acht statusen aan, zes tussen standen of uit

Als je nu voor een SLC 100 elektronen heb om een stand van de cell te schrijven.
Dan heb je voor een MLC er nog maar 25 elektronen heb om een stand van de cell te schrijven.
En heb je voor een TLC er nog maar 12.5 elektronen heb om een stand van de cell te schrijven.

Voor mij TLC is iets waar ik iig nog geen vertrouwen in heb op de lange termijn, en met een of twee proces shrinks waar door het aantal elektronen weer verminderen, dan is het iets dat misschien dan zelfs niet meer betrouwbaar/mogelijk is.

LSI eigenaar van SF heeft het hier over de huidige maar vooral toekomstige problemen met NAND.

Misschien valt het probleem in de praktijk best mee, zeker voor een HTPC, zo lang hij niet gebruikt word voor Torrent downloads, maar ik wil iig niet het risico lopen.

[Reactie gewijzigd door player-x op 2 januari 2013 07:26]

Heb je ook geen vertrouwen in transistors die gebakken zijn op minder dan 200nm ?
SLC, MLC en TLC gaat inderdaad meer over de write endurance, wat vooral van toepassing is als er hťťl veel geschreven kan worden. In de praktijk is het gewoon geen probleem. Je verhaal over "elektronen" is ook leuk-en-aardig, maar het gaat niet om hoeveel materie jouw informatie vasthoud, het gaat er om hoeveel fouten je per 10^13 bits maakt. Een goede TLC kan minder fouten maken dan een slechte MLC en omgekeerd.

TLC kan nog steeds 1000 keer zijn capaciteit schrijven voordat het aantal dode cellen te hoog wordt. Dat is dus een goede 120 terabyte. Zelfs met slaapmodus (iedere keer de capaciteit van RAM naar de ssd schrijven) en een standaard pagefile (1.5◊RAM?) gaat je machine heel wat jaartjes mee. Dus als je wil dat je SSD langer mee gaat, koop wat extra ram zodat je pagefile uit kan zetten, zet slaapstand uit, en geen gekke dingen doen met de OS schijf :) . Ik voorspel dat je op die manier nauwelijks writes krijgt op de SSD.

Alhoewel ik nog steeds zelf een MLC zou kopen als de prijs (bijna) identiek is aan MLC.. Early adopters zijn altijd onbetaalde beta testers en daar doe ik niet aan mee :P
TLC = triple level cell, heeft 3 bits per cell, geen 4.
TLC = triple level cell, heeft 3 bits per cell, geen 4.
Je hebt gelijk, was aan het dat er met een 3 bits byte, en dus dat je met elke 3 bit cell kan je 8 waardes weergeven, wat zich terug vertaalt in 4 individuele bit's.

1 - 000
2 - 001
3 - 010
4 - 011
5 - 100
6 - 101
7 - 110
8 - 111

Maar zo werkt het natuurlijk niet. :+
Nee daar klopt niets van.
Met een TLC heb je 3 bits per cell.
8 waardes vertalen zich niet naar 4 bits maar naar 3.
die 830 bij de thuisserver upgrade dan... jullie geven vlak daarvoor zelf aan dat die niet meer leverbaar is maar zetten hem wel doodleuk bij de upgradeopties voor de thuisserver... :| Ook daar dus gewoon lekker voor een Crucial M4 kiezen.
Onvergeeflijke fout? W lezen goed dus komt goed toch?
Inderdaad. Ik heb niet gezien dat die niet meer leverbaar was... De BBG wordt niet door ťťn persoon opgesteld. Normaal gesproken checkt de redactie het op saamhorigheid, maar door deze dagen is dat helaas niet gelukt.
De boxed versies van de Athlon X4 in het budgetgamesysteem zijn volgens mij per definitie van een serie die dat niet kan, maar bepaalde modellen van de Athlon X4 640 (Revisie E0) zijn te unlocken naar een Phenom X6, zie bijvoorbeeld deze link, dat zijn wel allemaal tray modellen dacht ik.
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk teleurgesteld ben in deze BBG...

HTPC:
Deze kan natuurlijk veel goedkoper.
- De SSD kan makkelijk verdwijnen; gebruik voor het snel opstarten gewoon een Hibernate functie en je gaat het verschil niet merken.
- Een eenvoudiger moederbord bespaard je zo enkele tientjes en kost je helemaal niets aan functionaliteit.
- 8GB geheugen in een HTPC is aperte onzin; het ding zou met 2GB meer dan genoeg hebben en waarschijnlijk met 1GB nog steeds geen probleem hebben. Op dit soort bedragen ga je die 20 euro die je bespaard door het geheugen te halveren wel merken.
Alles bij elkaar gok ik dat 400 euro ook genoeg is.

Thuis server:
- Waarom in godesnaam voor een Pentium gaan? Er wordt gesteld dat het systeem een lage load gaat hebben dus een Atom of zelfs een E-350 is ook genoeg. Het verschil in verbruik ga je behoorlijk merken op je jaar afrekening.
- Ook hier weer: 8GB?! Het ding heeft een lage load volgens het verhaal, wat gaat die 8GB dan doen? Mijn thuis server komt nauwelijks boven de 512MB uit.
Al met al ben je met een euro of 50 minder aanschafprijs ťn een euro of 50 minder elektriciteit per jaar hetzelfde systeem aan het bouwen.

Over het algemeen gebruik ik de BBG als richtlijn voor mijn systemen maar in dit geval slaat het de plank volledig mis.
Op de thuisserver wil ik ook even inspringen.

Ik ben zelf helemaal van het zelf bouwen, laat dat duidelijk zijn. Ik bouw al mijn systemen zelf inc. homepad water cooling etc. Ook 2 servers waarvan 1 homebuild.

Waarom 1 homebuild, omdat de andere de HP Microserver is.

pricewatch: HP Proliant Microserver N40L (664447-425)

Voor een zeer low power (60Watt voeding zit er standaard in als ik me niet vergis) is dat een 'perfecte' micro-server. Het is stukken steviger dan een ARM nas, maar licht en zuinig genoeg met genoeg uitbreidingsmogelijkheden (heb zelf 10! harddisks erin zitten).

8GiB snap ik dan wel weer, als hij meer moet doen dan enkel fileserver. Paar KVM hosts (hoeft natuurlijk niet per see ESXi te zijn) slokken natuurlijk het nodige geheugen op. Ook andere diensten (mediatomb, www, ftp sql) willen wel beetje geheugen. Al komt de microserver standaard met 1GiB en dat is ruim voldoende voor veel dingen.
10 harde schijven? Zijn dat dan 2.5 inch exemplaren?
heb ook een N40L op FreeBSD (zfs) draaien hier, werkt perfect, doet zelfs dienst als perfecte HTPC met een GT 520 kaartje erin voor vdpau.

N40L is echt een begrip, net als zijn voorganger.
@Croga
Discussieer dan lekker mee op het forum wanneer hier over gepraat wordt ? :+
Dit wordt gemaakt door de community.

Complete Systemen & Laptops

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 januari 2013 13:15]

@Croga:

Voor de HTPC zou ik liever eerst een andere liggende kast kiezen die niet 126 euro kost (26%).
Voor een htpc is een kubus behuizing imho niet de meest logische keuze.

Verder kan ik me, eigenlijk voor het eerst, wel redelijk vinden in deze BBG. _/-\o_
HTPC:
- De SSD kan makkelijk verdwijnen; gebruik voor het snel opstarten gewoon een Hibernate functie en je gaat het verschil niet merken.
Er zit best wel voordeel aan het gebruik van een SSD, mits het in het budget past, ze zijn stiller en zuiniger, en daarnaast ook nog eens vlotter, alleen is 64GB al meer dan voldoende.
bv, mijn +30TB server, en HTPC draaien beide op oude 30GB Vertex 1's van mijn game PC
- Een eenvoudiger moederbord bespaard je zo enkele tientjes en kost je helemaal niets aan functionaliteit.
Tja persoonlijk zou ik voor een mATX bordje gaan, in samenwerking met een andere kast, maar dit is het goedkoopste M-ITX bordje dat alles heeft dat je nodig hebt voor een HTPC
- 8GB geheugen in een HTPC is aperte onzin; het ding zou met 2GB meer dan genoeg hebben en waarschijnlijk met 1GB nog steeds geen probleem hebben. Op dit soort bedragen ga je die 20 euro die je bespaard door het geheugen te halveren wel merken.
4Gb is voldoende, maar de lage meerkosten van 8GB is het best een overweging waard, en zou ook mijn eerste keuze zijn, zeker als je een A10 neemt en misschien wat spelletjes wil spellen.
Thuis server:
- Waarom in godesnaam voor een Pentium gaan? Er wordt gesteld dat het systeem een lage load gaat hebben dus een Atom of zelfs een E-350 is ook genoeg. Het verschil in verbruik ga je behoorlijk merken op je jaar afrekening.
Een G860 verbruikt net zoveel als een E-350, en is waarschijnlijk zelfs nog zuiniger, maar het gekozen bord heeft wel veel meer SATA aansluitingen, en uitbreidingsmogelijkheden, een E-350 is juist een foute keuze imho, vooral van wegen alle beperkingen die de chipset heeft.

Daarnaast heeft een G860 heel wat minder problemen met het uitpakken van je downloads dan een E-350
- Ook hier weer: 8GB?! Het ding heeft een lage load volgens het verhaal, wat gaat die 8GB dan doen? Mijn thuis server komt nauwelijks boven de 512MB uit.
Het ligt er maar helemaal aan wat je met je server doet, heb in mijn systeem 16GB zitten, waarvan 14GB als HDD cache in uTorrent kan worden gebruikt en de belasting op de download HDD, zwaar verminderd, ook als kopieer buffer is extra geheugen best prettig, zou zeker voor 4GB gaan als minimum, en met de huidige prijzen is 8GB zeker een goede optie.
Al met al ben je met een euro of 50 minder aanschafprijs ťn een euro of 50 minder elektriciteit per jaar hetzelfde systeem aan het bouwen.
Stroom verbruik is uitgebreid besproken en een G860 verbruikt niks meer dan een E-350, waarschijnlijk zelfs minder!

Hier word er wat diepgaander over gesproken, zou ik ff doorlezen als ik jou was, voordat je onzin verklaringen doet als een zeggen dat G860 25W (1W = 2 §/j) meer verbruikt dan een E-350:
Stroomverbruik van een systeem
Over het algemeen gebruik ik de BBG als richtlijn voor mijn systemen maar in dit geval slaat het de plank volledig mis.
Ben het ook niet geheel eens met alle keuzes, maar dat zijn persoonlijke keuzes, maar om nu zo ver te gaan als jij, dan sla jij volgens mij de plank wel geheel mis.

Heb zelf andere keuzes gemaakt die je in mijn wensen lijst terug kan zien, inclusief aanvullende degelijke redenering voor de bepaalde keuzes.

[Reactie gewijzigd door player-x op 3 januari 2013 00:34]

Je hebt weinig aan stiller, zuiniger en vlotter in een HTPC. Als die aan staat is hij content aan het afspelen, die content is van dermate hoog volume dat je een enkele hardeschijf echt niet meer hoort.
Speel je van een netwerkshare zal de hardeschijf toch in standby gaan en speel je van een interne hardeschijf dan maakt het helemaal geen verschil.
Zuinigheid is niet relevant in een HTPC, die zal altijd op het lichtnet aangesloten zijn en het extra stroomverbruik is zo marginaal dat hij 24/7 voor een aantal jaar moet draaien om een SSD terug te verdienen.
Snelheid lijkt me ook weinig relevant, wie start zijn systeem tegenwoordig nog op? Daar hebben we al jaren lang standby voor. Een systeem dat uit standby komt kan in 5 seconden klaar zijn voor gebruik, dat gaat een cold boot met een SSD echt niet sneller doen.

SSD's zijn leuk als je de prestaties of zuinigheid nodig hebt maar ik heb het idee dat ze tegenwoordig zeer sterk gehyped worden en overal maar in gepropt worden zonder dat er intelligent over na gedacht wordt. Zie ze ook constant terug komen in game pc's waarbij een goedkope videokaart gecombineerd wordt met een dure SSD om die SSD maar te kunnen betalen.
Leuk dat je PC snel op start en je games wat sneller laden maar geef mij maar standby en een betere videokaart, daar heb je in de praktijk veel meer aan simpelweg omdat het laden maar zo'n klein aspect is.
Jaja, alsof er in films geen stille momenten zitten...

Stilte is zeker wel een groot goed voor een HTPC. En om die reden ben ik ook niet echt happy met de 3x 6cm fans in m'n huidige kast.

De SSD upgrade heeft hier overigens zeker goed gedaan!
SSD is onzin als je iets als OpenElec (kant-en-klare Linux/XBMC distributie) gaat draaien. Dat start vanaf een SD-kaartje van pakweg 16GB al binnen 20s op. Ik heb ook een SSD in mijn Zotac Z-box htpc's zitten, maar ik heb er eigenlijk spijt van: weggegooid geld. De snelheid heb je nooit nodig en als je stil en goedkoop wil, neem dan een SD-kaartje of USB-stick. Die kosten geen drol meer.
Wie zegt dat ik zo graag een Linux distro wil hebben?

Draai momenteel win7 met MediaCenter/ Mediabrowser, en dat draait als een tiet. Heb het in een mooie kast (Dign HV5) zitten, met IR, zodat mijn vriendin er met de Harmony ook mee overweg kan.

Heb een Spinpoint F2 vervangen door een Crucial M4, van 256 gb. Hierop heb ik dus windows, een backup van m'n muziekcollectie en een backup van m'n foto-collectie op staan.

Gaat al een aardige eind de volle kant op.

Maar het mooiste; een snelheidsverschil van dag en nacht! Opstarten, maar ook scrollen door collecties heen gaat verschrikkelijk snel. En nog een heel stuk stiller ook. Een aanrader dus!
Helemaal mee eens, dit is juist de reden dat ik de HDD in mijn HTPC heb vervangen door een SSD (16GB geloof ik, ruim voldoende voor XBMCLive, had nog kleiner gekund). Opstarten wordt veel sneller en geen geluid.

In het kort mijn HTPC

- MS-Tech MC-1200 behuizing
- Kingston 16GB SSD
- Zotect IONITX mobo
- 2GB RAM
- Losse fan van noiseblocker ter vervanging van de prutsfan die in de standaard voeding van MS Tech zit.

Alles bij elkaar: ca nog geen 300 euro en speelt alles zonder problemen af.
Opslag en downloaden doe je natuurlijk op een NAS :-)
Juist een ssd voegt instant merkbare snelheid toen aan je systeem. Dat valt al op bij het aanzetten van je systeem tot het browsen. Het gros van de mensen die een gamesysteem hebben gebruiken die niet enkel voor gamen; nee, ook browsen (hey, Tweakers), een document schrijven of je mail beantwoorden behoort tot de dagelijkse taken. Ik weet niet of je zelf al een systeem hebt (of mee hebt gewerkt) met een ssd, maar het is zeker de moeite om het eens uit te proberen.

Er zou bij het mainstream gamesysteem ook gekozen kunnen worden voor een HD7970 i.p.v. de HD7950 en dan de ssd laten vallen. Zullen gebruikers dat verschil merken? Waarschijnlijk nog veel minder.

@ Croga
player-x beantwoord vele vragen al, maar de meeste claims die je doet zijn ongefundeerd. Noem eens moederbord met dezelfde eigenschappen voor tientjes minder? Geef eens eens een rekensom van die 50 euro elektriciteitsbesparing?

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 januari 2013 17:36]

Dt is natuurlijk een mening. :-) Mijn htpc is stil, zuinig en snel, omdat ik dat nodig acht. Standby gebruik ik bijna nooit, deze is op de wcd aangesloten die s nachts uitgaat. 's Ochtens is het fijn als deze snel opstart.
Er zit best wel voordeel aan het gebruik van een SSD, mits het in het budget past, ze zijn stiller en zuiniger, en daarnaast ook nog eens vlotter, alleen is 64GB al meer dan voldoende.
bv, mijn +30TB server, en HTPC draaien beide op een oude 30GB Vertex 1 van mijn game PC
- Het zuiniger wordt uitgedrukt in single-digit watts. Het prijsverschil ga je dus van z'n leven niet terugverdienen in verbruik.
- Stiller wel maar door de harddisk die in tandem staat ga je dat niet merken
- Sneller ga je in een HTPC nooit merken
Nee, die SSD is 100 euro weg gegooid waar je nooit een verschil van gaat merken.
Tja persoonlijk zou ik voor een mATX bordje gaan, in samenwerking met een andere kast, maar dit is het goedkoopste M-ITX bordje dat alles heeft dat je nodig hebt voor een HTPC
Wat heeft de MSI dan wat de Asrock van 10 euro minder niet heeft?
Waarom zou je voor M-ITX gaan als je er vervolgens zo'n gigantische kast omheen bouwt? Door naar mATX te gaan spaar je nog eens 30 euro extra uit. Vervolgens neem je de aanbevolen Silverstone kast en je bent nůg 20 euro goedkoper uit.
4Gb is voldoende, maar de lage meerkosten van 8GB is het best een overweging waard, en zou ook mijn eerste keuze zijn, zeker als je een A10 neemt en misschien wat spelletjes wil spellen.
Ńls je spelletjes wilt spelen dan is 8GB een goed idee. Maar dat is niet het doel van deze HTPC. Dķs kun je alweer 20 euro uitsparen.

Alles bij elkaar bouw ik dus een HTPC met dezelfde functionaliteit en alleen een iets ander uiterlijk voor minstens 150 euro minder.
maar het gekozen bord heeft wel veel meer SATA aansluitingen, en uitbreidingsmogelijkheden, een E-350 is juist een foute keuze imho, vooral van wegen alle beperkingen die de chipset heeft.
Dat is absoluut een punt. Als de chipset van de E350 te beperkt is voor je gebruik dan valt ie af. Maar zelfs dan is het nogsteeds dood eenvoudig om onder het verbruik van de G860 te komen. Je zou zelfs voor een Celeron kunnen gaan van dezelfde serie; geen verschil in moederbord opties maar toch slechts een 35W TDP.
Stroom verbruik is uitgebreid besproken en een G860 verbruikt niks meer dan een E-350, waarschijnlijk zelfs minder!

Hier word er wat diepgaander over gesproken, zou ik ff doorlezen als ik jou was, voordat je onzin verklaringen doet als een zeggen dat G860 25W (1W = 2 §/j) meer verbruikt dan een E-350:
Stroomverbruik van een systeem
Hoewel er in beide topics iets gezegd wordt over stroomverbruik, gaan ze geen van beiden verder dan de Intel Pentium en i-series. Er wordt nergens een vergelijk getrokken met echte low-power systemen zoals Atom- of Eseries-based.
Reviews op het Internet stellen dat een E350 systeem op een total system power consumption van een Watt of 6 Idle uit zou moeten komen, met een absoluut maximum van zo'n 30 Watt. Als die pentium in z'n eentje al op 4W idle uit komt ga je mij niet vertellen dat het hele systeem zuiniger gaat zijn dan die E350.

Het probleem wat ik heb met deze BBG is dat de systemen gebaseerd zijn op een specifiek budget waarbij dat budget hoe dan ook op moet. Een aantal van de keuzes zijn echter helemaal niet kosten effectief. Als een SSD 20% van de totale kosten van het systeem vertegenwoordigd dan moeten de voordelen ook navenant zijn, en dat zijn ze duidelijk niet. Vroeger bouwde ik systemen naar een budget. Tegenwoordig bouw ik systemen naar de eisen. Daarmee zou, bijvoorbeeld, de HTPC dus zo'n 25% goedkoper uit komen waardoor hij eerder vervangen kan worden doordat er budget over blijft.

[Reactie gewijzigd door Croga op 2 januari 2013 00:10]

Wat heeft de MSI dan wat de Asrock van 10 euro minder niet heeft?
Een goede stroomvoorziening waardoor de mosfets niet doorfikken. Ook heeft het Asrock moederbord nog enkele problemen met de bios (hoog energieverbruik in idle). Zie het forum, zie Newegg voor de ervaringen of google maar eens erop.
Waarom zou je voor M-ITX gaan als je er vervolgens zo'n gigantische kast omheen bouwt?
Gigantisch? In plaats van een plat model is hij vierkant van aard. Qua volume scheelt het niet veel met andere voorgestelde alternatieven. Hij is qua volume zelfs kleiner dan de Silverstone GD04 van de vorige keer. Volgens mij is het eerder spijkers op laag water zoeken.
Door naar mATX te gaan spaar je nog eens 30 euro extra uit. Vervolgens neem je de aanbevolen Silverstone kast en je bent nůg 20 euro goedkoper uit.
Welk moederbord van 30 euro goedkoper heeft dezelfde functionaliteit als de mini-ITX MSI uit de BBG?
Hoewel er in beide topics iets gezegd wordt over stroomverbruik, gaan ze geen van beiden verder dan de Intel Pentium en i-series. Er wordt nergens een vergelijk getrokken met echte low-power systemen zoals Atom- of Eseries-based.
Reviews op het Internet stellen dat een E350 systeem op een total system power consumption van een Watt of 6 Idle uit zou moeten komen, met een absoluut maximum van zo'n 30 Watt. Als die pentium in z'n eentje al op 4W idle uit komt ga je mij niet vertellen dat het hele systeem zuiniger gaat zijn dan die E350.
Ik weet niet of het dan nog enigszins zin heeft om het dan uit te leggen als je gelijk al aangeeft bij je standpunt te blijven ("ga je mij niet vertellen..").
De mensen die meededen in de discussie waren haast allen al op hoogte van de verbruiken van verschillende opstellingen. Wellicht is het daarom niet actief besproken omdat men het daar al over eens was.
Intel Atom en AMD Brazos zijn niet de echte 'low power'-systemen, ze zijn 'low cost' (in zekere zin).
Je moet trouwens niet enkel het verbruik van de chip meerekenen; er zit nog een moederbord om heen met zijn nodige verliezen. Geef anders eens de review waar ze met die 6 watt idle komen. Ik heb zelf zowel een Asrock E-350 en in het verleden een MSI E-350 moederbord gehad. De verbruiken liggen stukken hoger.
Hierbij nog een bron: http://www.anandtech.com/...pplants-ion-for-miniitx/7

En nog ťťn:
It appears that Intel’s Sandy Bridge microarchitecture turned out to have such well-optimized power management, that it could easily compete against Atom and Bobcat processors. [...] While its practical power consumption is comparable to that of Intel Atom D525 and AMD E-350 (with a few allowances), it is 3-4 times faster than them.
http://www.xbitlabs.com/a...re-i3-2100t_12.html#sect0

Bij dit soort lage vermogens is de voeding ook van zeer groot belang. De efficiŽntie van vele voedingen zakken namelijk erg in zodra ze erg licht belast worden (<10%).

Neem anders maar een kijkje in Nieuwe Zuinige Server (discussie)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 2 januari 2013 04:49]

@Croga, er zijn inderdaad betere BBG's gemaakt...maar ik denk dat het beoogde gebruik heel anders dan bij jou is.

Maar wat kost 8Gb aan geheugen nu? Daar kan je bijna niet voor gaan rijden en waarom downtime/geheugengebrek riskeren.
Die lage load, ik gok dat ze deze een stuk hoger inschatten dan jij, dan kan ik die keuze wel snappen en misschien is het ding wel samengesteld om een 5 jaar mee te draaien. Een beetje future-proof kan geen kwaad.

Bovendien is het een goedkoop alternatief om ''even'' een CFD/FEM-simulatie of iets dergelijks te draaien...op een efficiŽnte manier. Mijn gok is dat het ding nog best op z'n kloten kan krijgen en dat daarom er niet voor een Atom met een minimale configuratie gekozen is.
Dank Tweakers voor al het werk.
Alleen begrijp ik niet dat er bij de keuze van HTPC helemaal niet gekeken is naar te gebruiken OS en mediasoftware. De geselecteerde hardware doet het goed op Windows, maar op Linux zuigt het. Zou wel leuk zijn als dat meegenomen wordt, dat komt namelijk wel wat neutraler over. En scheelt ook weer in de aanschafkosten van OS.
Inderdaad, ik draai op dit moment een linux distro op mijn HTPC icm een amd A6 core. De grafische kracht van de chip is inderdaad meer dan voldoende alleen de driver support is om te huilen. Ik ben nu aan het overwegen om over te stappen op windows. Dit gaat me wel weer geld kosten gezien ik geen OS licentie op de plank heb liggen.
Absoluut mee eens. Een HTPC guide zou niet een besturingssysteem voor moeten schrijven, en dan slaat een systeem gebaseerd op het AMD platform nergens op. Ook zou ik er niet op vertrouwen dat het binnenkort wel goed zal komen. Jaren geleden toen ik mijn HTPC/NAS ging bouwen ben ik ook voor het AMD platform gegaan, dat was toen nog niet echt een probleem, want ik was nog niet over op HD. Maar na de aankoop van een Full HD tv, die inmiddels toch wel standaard zijn, ben ik langzaamaan alleen nog maar HD gaan verzamelen. Alleen dat kan natuurlijk niet afgespeeld worden. Na allerlei opties uit te proberen, spelen met instellingen, et cetera, heb ik er uit pure ellende maar een Geforce 8200 bijgeplaatst om HD af te kunnen spelen.

AMD is leuk, maar niet voor een HTPC onder Linux.
8gb in een home server is eigenlijk alleen nuttig als je er een NAS van maakt en dan met name omdat je in een nas ano nu alleen maar nas4free of zfs guru wilt... en laat zfs nu net een ram verslinder zijn...

MAAR dan zijn er wel nog goedkopdere 8gb modules... en als je vooral al verwacht nooit meer dan 16gb te willen gaan gebruiken, waarom dan niet gewoon een budget-setje met 4gb dims...

maar over die e1800 etc. ben ik het daan absoluut niet met je eens.

windows home server bestaat niet meer, en dan kijk je dus naar ofwel een linux alternatief met bijv samba4 en dan wil je gewoon wat meer power. ik heb bijv een test gedaan met samba4 op een 393 opterion 170 met 4gb ram. (die in de practijk toch aanzienlijk sneller is dan een 1800 ondanks z'n tragere geheuge... maar samba4 ging maar net aan ...

gezien die pentium niet bepaald duur is zou ik hem daarom lekker laten zitten...
Ik heb ook eenssd in mijn htpc en daar ben ik super blij mee. Windows en xbmc starten lekker snel op en voor sabnzbd werkt de ssd ook wel lekker met rarren en parren. Systeem blijft dan ook tijdens downloaden van blurays responsive. En dat met een A4-3400.
Zet jij hem lekker in hybernation dan zet ik hem gewoon uit avonds, ieder zijn voorkeur.
Verschil in verbruik ga je volgens mij niet merken.
Ssd vind ik persoonlijk erg relaxed in mijn htpc, daar surf ik ook op enzo...
Het is maar net wat je wilt met je thuisserver. Een Intel Atom is inderdaad ook genoeg voor een NAS only server, maar we willen het juist dieper insteken met de homeserver. Dat een Atom een nog lager verbruik heeft, zal niemand verbazen. We hebben alleen de bewuste keuze gemaakt om hem krachtiger te maken, juist dan zijn er meerdere keuzes waarbij het interessant is om over te discussiŽren.

Er zijn zoveel verschillende doeleinden voor een thuisserver dat het niet mogelijk is om ze allemaal te behandelen. Jij geeft bijvoorbeeld aan dat je hem juist liever nog zuiniger en wellicht goedkoper had gezien, maar ik het topic ontstond juist het idee dat het allemaal krachtiger moet als je hem wilde inzetten als hypervisor.
Voor de thuisserver snap ik heel goed waarom er voor een Pentium wordt gekozen! Een thuis server is er niet alleen om als file-server, backup-server, download-server, media-server etc. te dienen. Veel mensen willen meer, zoals bij voorbeeld een paar virtual machines draaien, of misschien zelfs een minecraft server. Die 8GB sluit daar weer mooi bij aan. Het ligt er dus maar net aan wat je wilt gaan doen met de server :)
@Croga: Thuisserver met 8Gb kan gezien de prijs nu zeker. En als je op de thuis server WHS 2011 gaat draaien is het niet verkeerd. Maar zeker aan te raden als je de opvolger gaat gebruiken Windows Server Essentials 2012.

Zelf gebruik ik mijn homeserver liever icm met de X4-640 of X4-965. Kosten ook niet meer de wereld. Als stroomverbruik belangrijker wordt schakel ik het wel weer terug naar mijn X2-240e.

Als je de server gaat gebruiken zoals ik het doe om 5 systemen te backuppen en 3 xtreamers gelijktijdig te laten streamen in HD dan is de power die men aanraad niet verkeerd hoor.

De voeding van be-quit met 350 watt trekt nu bij mij 12 HD en een X4-965 dus waarom een andere kiezen die 2 keer zo duur is. Gaan we dat verschil merken is stroomverbruik en wat is dan de te berekenen return of investment time?
Wat bedoel je precies? Wat wil jij dan graag zien?
Wat is er zo verouderd en uit de vorige eeuw?
zelfbouwsystemen uit de vorige eeuw?

Deze zelfbouwsystemen zijn nog altijd een betere koop dan de reeds gemaakte desktops die je in de winkel vindt.. of wil jij graag een game pc met een i7 3770 en dan een gt 620 of iets dergelijks? 8)7
Voor een thuis server zou ik liever een AMD apu gebruiken, veel zuiniger en het schelt ook flink in de kosten (voor 180 euro heb je al een met 4gb RAM en met een harde schijf van 750GB)

De mainstream PC is leuk maar is een voeding van 450 watt niet heel erg krap? je kan voor 10 euro meer al beter eentje van 600 watt nemen, kun je makkelijker in de toekomst upgraden.

De basis game pc is leuk maar ik heb zo vaak voor mensen eentje met een quad-core AMD in elkaar gezet, voor die 30 euro heb je er meer aan, zeker omdat steeds meer programma's gebruik maken van 4 cores.

De HTPC is wel goed, alles redelijk is in balans (het kan beter, 8Gb ram is overbodig) dus die is OK.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 januari 2013 12:45]

Heb je enige onderbouwing voor het feit dat een AMD APU veel zuiniger is? De APU's kenmerken zich juist door een sterke gpu, maar dat is niet van belang bij een server.

Goed leesvoer is daarbij ook Nieuwe Zuinige Server (discussie) . Daar worden vele opstellingen besproken en ook de bijbehorende verbruiken getoond.

Trouwens, de processor maakt niet eens heel veel uit voor het idle-energieverbruik. De echte winst kan je pakken door het juiste moederbord en voeding te kiezen in combinatie met de juist software. Zie ook de blogposts van mux.


En 450 watt is afdoende; het gaat hier om een voeding van hoge kwaliteit die in staat is zijn vermogen op de meest gevraagde spanningslijnen te leveren. Systemen verbruiken veel minder dan mensen denken. Kijk bijvoorbeeld eens naar reviews: AMD's HD 7950: betaalbare snelheid

Daar wordt de HD7950 gebruikt met de, veel minder zuinige, i7 920. Zoals je ziet komt het energieverbruik nog niet eens aan de 300 watt. En dat is al inclusief het verlies van de voeding, omdat je bij het stopcontact meet. :)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 januari 2013 17:04]

Waarom van die oude spullen in het budget systeem? Waarom geen Asrock FM2A75 PRO4-M mobo in combinatie met een AMD Athlon II X4 740? Nauwelijks duurder, moderner en zuiniger in gebruik.

[Reactie gewijzigd door Dirk_P_Broer op 1 januari 2013 16:52]

Ik vraag me af hoe je een AM3 cpu in een FM2 socket wil proppen :P
eenAthlon II X4 740 is wel degelijk een FM2 cpu. Het is een Trinity APU maar dan met het grafisch gedeelte uitgeschakeld.
Whut!? Athlon FM2's?

*in AMD CPU's herverdiepen gaat*
@Dirk_P_Broer
Discussieer dan lekker mee op het forum wanneer hier over gepraat wordt ?
Dit wordt gemaakt door de community.

Complete Systemen & Laptops

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 januari 2013 13:19]

Niet iedereen bezoekt het forum! En veel willen dat ook niet, ik bezoek het enkel om dingen op te zoeken.

Maar deze BGG had in mijn ogen wel vele malen beter gekund, als ik soms draadjes lees op het forum lijken er wel genieŽn op te zitten. Maar een budget PC of HTPC in elkaar zetten is teveel gevraagd lijkt het wel. En als er dan commentaar komt moet iedereen mar naar het forum komen...

Een high end systeem in elkaar zetten is natuurlijk wel vele malen makkelijker en gaat zonder na te denken. Uit deze BGG is te zien dat het aantal genieŽn op het forum zwaar gedaald is. Deze BGG zou ik zelf iig nooit erbij pakken als referentie om een systeem in elkaar te zetten.
Het is natuurlijk makkelijk zeggen dat hij 'vele malen' beter kan, zonder noemenswaardige verbeteringen aan te dragen of Łberhaupt niet de intentie hebben om het forum te bezoeken. Zoals in de inleiding staat van het artikel wordt de BBG samengesteld in discussie met de leden. Het forum leent zich daar goed voor en reacties op de frontpage veel minder.

Het is niet dat er geen commentaar gegeven mag worden, maar als er gevraagd wordt waarom er bepaalde keuzes (niet) zijn gedaan en dat mensen achteraf gaan zeggen dat het veel beter kan dan is die verwijzing wel op zijn plaats.
Uit deze BGG is te zien dat het aantal genieŽn op het forum zwaar gedaald is. Deze BGG zou ik zelf iig nooit erbij pakken als referentie om een systeem in elkaar te zetten.
Met deze opmerking vind ik dat je het werk verricht door het BGG forum geen recht doet. Dat je van mening verschilt kan twee dingen betekenen, of de hele BGG zit er naast, of jijzelf bent niet aangesloten op de motivatie waarom de niet gekozen opties zijn weggekozen. Zolang je voor jezelf niet de moeite neemt om vast te stellen waar het verschil van inzicht door is ontstaan, kan je de bovenstaande stellingname niet betrekken. Zolang je niet zelf je licht opsteekt in het forum zelf, heeft het vanuit mijn optiek dus ook weinig zin het bovenstaande uit te spreken.

Zelf ben ik ook niet betrokken bij de keuzes en heb soms ook moeite om een BBG keuze te volgen, maar voor een dergelijke conclusie is meer informatie nodig dan waar jij je nu op baseert.

Misschien moet je jezelf toch in die BBG discussie betrekken :/ . Toets die "genieŽn", pareer ze, daag ze uit. Daar is dat forum voor. Misschien is het zowel voor de genieŽn als voor jezelf een verrijking. Uitwisselen van ideeŽn is niet voor niets een veel beter (want parallel) proces om tot een goed resultaat te komen dan het lineaire denkproces van een enkeling (hoe geniaal die persoon zichzelf ook vindt). Het kost alleen allemaal tijd, en dat is hetgeen waar ondergetekende ook tegenaan loopt.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 2 januari 2013 15:33]

Vergeet niet dat die processor geen grafische kern heeft. Je zult dus op enig moment een externe grafische kaart erin moeten zetten. Voor 24/7 gebruik is dat minder zuinig, vandaar de keuze voor een processor met geÔntegreerde graphics. En ik vraag me af of deze setup nu wel echt zuiniger is dan een systeem op basis van Intel Pentium of iets hoger.
Grappig! Ik heb 4 maanden geleden een PC in elkaar geschroefd, en deze komt precies overeen met het actuele mainstream gamesysteem. Ik heb dus iets goed gedaan :D
Ik vind de keuze voor amd voor de htpc een slechte keuze. Sowieso wordt hd audio bitstreaming niet gesupport onder linux. Bovendien zijn er nog problemen met hardware matig afspelen van hd video.

Voor windows zijn deze problemen er niet. Mocht je xbmc-live overwegen, dan zou ik kiezen voor een intel core i3.

http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=142787
Het is dus een slechte keuze voor mensen die linux willen draaien. Voor mensen die Windows draaien met xbmc oid werkt dit uitstekend en is AMD de goedkopere optie.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.