De Europese lobby-organisatie van telecom- en internetproviders wil dat contentproviders voortaan gaan betalen voor toegang tot hun netwerken. Om dat te realiseren heeft de organisatie een voorstel ingediend bij de Verenigde Naties.
In een persbericht noemt de lobby-organisatie ETNO compensatie door contentleveranciers noodzakelijk om de investeringen in breedbandnetwerken te kunnen terugverdienen. De verzamelde Europese telecom- en internetproviders willen een nieuw soort 'ecosysteem' voor ip-interconnects, waarbij sprake is van 'end-to-end-quality of service'. Daartoe heeft de organisatie een voorstel ingediend bij de International Telecommunication Union, onderdeel van de Verenigde Naties.
De site WCITLeaks heeft de letterlijke tekst van het voorstel gepubliceerd. Daarin is te lezen dat providers over compensatie moeten gaan onderhandelen met contentleveranciers. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen aflevering van data via 'best effort' en via 'quality of service', twee soorten netwerken die naast elkaar zouden moeten bestaan.
Momenteel handelen internetproviders altijd volgens het principe van 'best effort'; een provider doet zijn best om data af te leveren, maar levert daartoe geen garantie. Dat principe zou wat ETNO betreft enkel nog van toepassing zijn op leveranciers waarmee geen contract is gesloten. Partijen met wie wel een overeenkomst bestaat, krijgen wel garantie dat hun gegevens aankomen.
Vergeleken met de fysieke wereld bestaat er dan op het internet een situatie waarbij contentproviders tol kunnen betalen om toegang te krijgen tot snelwegen of ervoor kunnen kiezen om langzamere, regionale wegen te gebruiken. Dat is in strijd met de netneutraliteit, die in Nederland in de wet is vastgelegd. Nederland en Chili zijn echter de enige twee landen ter wereld die een wettelijke garantie op netneutraliteit hebben.
Het voorstel komt aan bod tijdens een conferentie van de ITU, die in december in Dubai wordt gehouden. Daar wordt bepaald of de International Telecommunication Regulations uit 1988 moeten worden herzien. Aan dat verdrag is ook Nederland gebonden.
De ITU heeft tot nu toe weinig macht over het internet; de Amerikaanse regering is nu nog direct of indirect verantwoordelijk voor het internetbeleid. De Verenigde Naties willen die macht echter graag overhevelen naar de ITU; iets waar de VS niet direct op zit te wachten. De vrees bestaat onder meer dat bepaalde landen, waaronder dictaturen als China, maar bijvoorbeeld ook Brazilië, via de VN sterke invloed op het internet willen uitoefenen.