Ja het lijkt zo mooi, dezelfde applicaties én user interface op zowel desktop, notebook, netbook, tablet en smartfoon. Maar schijn bedriegt, dat heb ik als Ubuntu gebruiker al geruime tijd ervaren.
Ook Ubuntu propageert (net als Microsoft nu met windows 8 ) sedert april dit jaar een unified interface (Unity genaamd) dat in de nabije toekomst op alle apparaten van smartfoon tot desktop moet kunnen draaien.
Alle goede bedoelingen ten spijt, zien de ontwerpers echter 1 ding over het hoofd en dat is dat je een desktop op een heel andere manier gebruikt als een smartfoon.
Op een smartfoon draai je, behoudens misschien wat muziek op de achtergrond, meestal slecht 1 applicatie tegelijkertijd. Of je browst, of je chat of je belt etc. Een smartfoon is voornamelijk applicatie gericht.
Op een desktop werk je echter veel meer taakgericht en heb je, zeker als je hem voor je werk gebruikt en het liefst meerdere schermen hebt, soms wel 8-10 applicaties tegelijkertijd open staan zoals bijvoorbeeld browser, spreadsheet, tekstverwerker, workbench, meerdere handleidingen in pdf, bestandsbeheer, grafisch programma enz.
Wat zowel Ubuntu met Unity, MS met Windows 8 en (in mindere mate) Gnome met Gnome3 nu proberen te doen is de smartfoon interface ook op de desktop te zetten.
Dat kan nu eenmaal niet anders als je een unified user interface wil hebben, want daardoor ben je gebonden aan de beperkingen van met name het kleine formaat en het touchscreen van de smartfoon.
Door dat kleine formaat kan je echter maar met 1 applicatie tegelijkertijd werken en heb grote iconen nodig om de boel op een touchscreen te kunnen bedienen. Een touchscreen vereist ook een heel ander benadering van een applicatie. Je kan daar bijvoorbeeld nauwelijks vinkjes meer mee zetten en je kan niet meer met J of N antwoorden op de vraag of je het programma wil beëindigen.
En in een kantooromgeving met een touchscreen werken? Ik heb het voor de grap eens geprobeerd maar het is een ramp, ga daar maar eens een brief mee schrijven. Toetsenbord en muis werken in die omgeving aanzienlijk makkelijker dan een touchscreen.
Naar mijn mening is het hele idee van een unified interface voor zowel desktop en smartfoon en voor alles wat daar tussen zit dan ook volkomen onzinnig.
Dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt moge blijken uit het gegeven dat behoorlijk wat, al jarenlang trouwe, Ubuntu gebruikers, waaronder ikzelf, Unity laten voor wat het is en zijn overgestapt op Mint, dat wel probeert (ondanks de beperkingen van gnome3) een taakgerichte desktop omgeving te ondersteunen.
Ik begrijp de gedachtegang van zowel Zowel MS en Canonical wel. Die willen graag een graantje meepikken van de ontwikkelingen met de smartfoon. Daar zijn ze echter veel te laat mee. Ik zie het niet zo gauw gebeuren dat ze met een "
van alles wat" systeem, de specifiek op de smartfoon gerichte systemen zoals iOS en Android ooit nog in zullen halen.
In mijn ogen zullen zowel Windows 8 en Unity dan ook volkomen mislukken. Alleen die systemen die optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van hetzij de desktop hetzij de smartfoon zullen het redden. Dat zie je al gebeuren met de tablet, zelfs het voor de smartfoon ontwikkelde android is niet zonder meer geschikt voor de tablet.
Het concept van de unified interface voor alle apparaten is naar mijn mening al achterhaald voordat de ontwikkeling daarvan goed en wel begonnen is.
MS en Canonical zouden er beter aan doen zich te concentreren op de zakelijke markt met de desktop en server omgeving waar, zeker wat MS betreft, toch de meeste klanten zitten omdat die de desktop voor het werk gebruiken. Bij de particulier die zo nu en eens chat, browst of een brief schrijft zal de desktop sowieso verdwijnen ten gunste van de smartfoon en tablet.
Ook moeten zij zorgen dat een goede uitwisseling van gegevens met de smartfoon en tablets mogelijk is omdat deze mobiele apparaten uiteraard wél een uitstekende aanvulling op de desktop omgeving zijn.
De oorlog met iOs en Android hebben ze immers al lang en breed verloren. In ieder geval zolang het een "
van alles wat" Unified OS betreft.
Edit Grappig, ik ben blijkbaar niet de enige die er zo over denkt.
http://webwereld.nl/nieuw...-voor-pc-gebruikers-.html
[Reactie gewijzigd door jan-sloep op 23 juli 2024 03:56]