EU en justitie VS geven groen licht voor samenwerking Microsoft Yahoo

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Europese Commissie hebben beide hun goedkeuring gegeven aan de samenwerking tussen Microsoft en Yahoo. De overeenkomst tussen de twee bedrijven zou de concurrentie niet belemmeren.

In juli 2009 kondigden Microsoft en Yahoo een omvangrijk samenwerkingsverband aan, dat gezien wordt als een pact om de hegemonie van Google op de online zoek- en advertentiemarkt te doorbreken. Zowel de Europese Commissie als het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben onderzocht of de overeenkomst de markt niet te veel zou verstoren en beide instanties zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is.

Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat Microsoft de exclusieve leverancier van zoekdiensten op Yahoo-sites wordt en het bedrijf uit Redmond zal ook de bijbehorende advertenties serveren. Microsoft zal in de eerste vijf jaar 88 procent van de inkomsten die het via de Yahoo-pagina's weet binnen te halen, aan Yahoo afdragen. Verder neemt Microsoft een licentie met een looptijd van tien jaar op Yahoo's zoektechnologie, en neemt het personeel van de zoekafdeling over.

"Het onderzoek van de Commissie heeft aangetoond dat marktpartijen niet verwachten dat de transactie een negatieve impact op de concurrentie zal hebben en dat deze op zoek- en advertentie-gebied toeneemt als Microsoft in staat gesteld wordt een sterke concurrent van Google te worden", meldt de Europese Commissie in een verklaring.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte zijn toestemming in vergelijkbare bewoordingen bekend. Volgens de Amerikanen kan de overeenkomst 'waarschijnlijk' geen kwaad, al werd gewaarschuwd dat de antitrust-wetgeving voor de zoek- en advertentiemarkt 'krachtig' zal worden gehandhaafd.

Microsoft-ceo Steve Ballmer sprak van een mijlpaal: "Ik geloof dat Microsoft en Yahoo samen meer keuze en innovatie aan klanten, adverteerders en uitgevers bieden." Eind dit jaar beginnen de bedrijven met de uitrol van Microsofts Bing-zoekdienst naar de Yahoo-sites en begin 2012 moet het omvangrijke project wereldwijd voltooid zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-02-2010 • 10:10

28

Submitter: Nullius

Reacties (28)

28
25
18
0
0
0
Wijzig sortering
Keurt de EU ook nog eens overnames en samenwerkingsverbanden af? Oracle mocht Sun ook overnemen, terwijl zij dan wel een heel groot aandeel krijgen in de database wereld.
Nouja Oracle+Sun is wel een grote speler maar daar staan wel PostGre, MSSQL, Sybase, en MySQL nog tegen over. Dus het viel eigenlijk allemaal wel mee.
MySQL is van Oracle ;-)

En er zijn natuurlijk ook nog DB2, Informix en een hele lange lijst met andere oplossingen van SQLbase en SQLite tot BerkelyDB en zo vele anderen.

Daar naast heeft Oracle ook redelijk wat toezeggingen moeten doen aan de EU om SUN over te mogen nemen. We zijn nu eenmaal in een tijd beland waar hele grote bedrijven zo veel geld kunnen verdienen dat ze andere enorme bedrijven over kunnen nemen en op die manier met redelijk gemak een zeer groot deel van de wereld markt in handen kunnen krijgen.
Google bijvoorbeeld dat een erg groot aandeel in de online en mobiele advertentie markt in handen heeft. Microsoft dat de personal computer operating system markt heel erg stevig in handen heeft, net als de office suite markt. En zo zijn er nog al wat andere voorbeelden te vinden, die zich voornamelijk bevinden in sectoren die heel erg veel kennis en onderzoek vereisen.
Het is redelijk ondenkbaar dat een bedrijf alle graan op de wereld gaat produceren of alle fietsen doet maken, simpel weg omdat het simpele dingen zijn om te doen. Iedereen met een zak geld kan immers land kopen of een metaal werkplaats en de kennis die nodig is om deze producten te maken is een stuk minder complex dan de kennis die nodig is om bijvoorbeeld een OS te bouwen. Juist om die reden zul je dit soort monopolie problemen voornamelijk tegen komen in industrieën die heel erg veel onderzoek en kennis behoeven.
DB2 en Informix zijn tegenwoordig beide van IBM, maar ik krijg het idee dat Informix een beetje dood is..
Ditto with Sybase, bestaat ook nog wel, maar ik hoor zelden dat het gebruikt word.

In de enterprise markt zijn Eigenlijk alleen Oracle, MS SQL en DB2 een beetje actueel.

DBMSen als mySql zijn van een heel ander caliber en niet te vergelijken..
Was MySQL niet juist onderdeel van Sun en nu dus van Oracle?
Nouja Oracle+Sun is wel een grote speler maar daar staan wel PostGre, MSSQL, Sybase, en MySQL nog tegen over. Dus het viel eigenlijk allemaal wel mee.
Zo is het goed. :)
MySQL was/is van Sun en dus nu van Oracle, daar draaide het meeste gezeur bij die fusie nu juist om: Oracle zou teveel macht op de database markt krijgen, omdat ze naast hun eigen database producten nu grote macht over MySQL, de grootste opensource DBMS in de wereld, zouden krijgen.

[Reactie gewijzigd door Evi op 23 juli 2024 00:48]

Keurt de EU ook nog eens overnames en samenwerkingsverbanden af? Oracle mocht Sun ook overnemen, terwijl zij dan wel een heel groot aandeel krijgen in de database wereld.
Dat komt regelmatig voor, meestal word het dan zodanig aangepast (door bijvoorbeeld onderdelen of activiteiten af te stoten), zodat men wel aan de eisen voldoet.

Alleen komt dat gewoon minder breed in het nieuws, omdat men dat soort informatie natuurlijk pas naar buiten wil brengen als alles in orde is, om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze zijn, en geen slapende honden wakker te maken.
Bijv.: een misser zoals dat ABN-AMRO onderdelen moest verkopen vóór een bepaalde datum, en alle geinteresseerde partijen ver onder de marktprijs bleven zitten omdat ABN-AMRO tóch moest verkopen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen...
Het is daarom dat Oracle een aantal toegevingen heeft gedaan.

Ook gebeurd het regelmatig dat Europa een bedrijf verplicht om een bepaald onderdeel te verkopen.
Maar het is wel zo, dat men inderdaad heel zelden (of zelfs nog nooit) een overname in zijn geheel afkeurt..
Ik snap niet dat dit slecht zou zijn voor de concurrentie? Dit is imho alleen maar GOED voor de concurrentie. Google heeft deze markt voor 90% in zijn zak en het zou alleen maar goed zijn als er een goed alternatief voor zou zijn.

Ik hoop dat Bing wat gaat doen tegen domeinboeren die nu vrij spel hebben bij Google. Waarschijnlijk niet, want daar valt heel veel geld mee te verdienen. (Ik las 500 miljoen per jaar.)
Er zijn wel mogelijke nadelen aan deze overname. Vergeet niet dat je nu van 3 kapitaalkrachtige spelers naar 2 gaat.
Ik hoop dan ook dat Microsoft de zoek technologie van Yahoo goed weet te integreren binnen Bing, aangezien naar mijn mening Yahoo veel betere resultaten geeft dan Bing.

Zou jammer zijn als het enige fatsoenlijke Google alternatief simpelweg verdwijnt.
Microsoft zal in de eerste vijf jaar 88 procent van de inkomsten die het via de Yahoo-pagina's weet binnen te halen, aan Yahoo afdragen
Ze lijken dan toch de intentie te hebben Yahoo naast MS te laten bestaan, had toch eerst het vermoeden dat het samenwerken en meteen opkopen zou worden. Met name in Amerika is afaik yahoo nog steeds een erg grote naam, mogelijk dat het eerst op de amerikaanse markt wordt gestort alvorens weer verder te gaan.

(ze kunnen natuurlijk een leuk spelletje spelen bij de issues in China).
Dat wordt nog interessant! Krijgen we straks Ubuntu standaard met MS-zoekmachine!
Anoniem: 208019 @mcDavid19 februari 2010 10:22
Hahaha, nee dat zal nooit gebeuren :P
Want? Anders dan veel gebruikers zijn de mensen achter Ubuntu echt niet blind door anti-MS gevoelens.

Als er in de toekomst een deal zou zijn, waar Ubuntu van kan profiteren, zullen ze dat echt niet nalaten.
Gelukkig maar, niet dat ik een fan ben van MS maar zolang Google maar terrein verliest is alles best. Bovendien werkt Bing best goed en zelfs beter qua plaatjes
Anoniem: 332950 19 februari 2010 10:38
Bing Is Not Google. En de naam zegt genoeg.

De zoekresultaten vindt ik erg bedroevend.

Aan de andere kant. Alle concurrentie is welkom. Concurrentie resulteert in innovatie.
Bing Is Not Google.
Gelukkig niet.
Als EU en VS samen zeggen dat het goed is dan zal het zo misschien wel zijn maar ik heb er toch mijn twijfels bij.
En persoonlijk zal microsoft of yahoo nooit een echte concurent worden van google, toch zeker als het op zoekmachine aan komt.
En persoonlijk zal microsoft of yahoo nooit een echte concurent worden van google, toch zeker als het op zoekmachine aan komt.
Mwah, meningen verschillen. Zeker als je bedenkt dat Bing gewoon kwalitatief echt niet meer onderdoet voor Google, en zeker de imagesearch die bij Bing beter is, is het echt niet zo raar om te verwachten dat de combi Bing/Yahoo Google wel naar de kroon kan steken hoor.

Vergeet niet dat Yahoo erg groot is buiten de EU, alleen in de EU is Google zo enorm groot. Yahoo is erg populair in de VS, Latijns-Amerika en Azië.

Een beetje tegenwicht tegen het de facto monopolie dat Google op de zoekmachine markt heeft binnen de EU kan geen kwaad imho, dat is alleen maar goed voor de consument.
Het is vooral de interface van de Bing image search die stukken beter/gebruiksvriendelijker is, de werkelijke resultaten kan ik niet echt beter noemen. Ik gebruik de image search niet zo vaak en merkte vooral dat het andere resultaten zijn, wat het interessant maakt om beide te gebruiken.

De gewone search van Bing vind ik ronduit slecht en veel te zwaar gelokaliseerd ondanks dat ik geprobeerd heb om lokalisatie uit te schakelen.
Als Microsoft of Yahoo toch al geen concurrent worden (individueel), waarom zouden ze dan niet samen iets mogen proberen dan?

Mijn voorkeur gaat ook uit naar meer dan 1 concurrent voor Google, maar in Europa is de kans dat zoiets gaat lukken vrijwel nihil...

Mijn ideaalplaatje zou overigens een zelfstandig Yahoo zijn dat 45% marktaandeel zou hebben oid...
WordPerfect was ook te groot om ten onder te gaan, Netscape was veel beter dan Explorer, en voor grafische grappen moest je bij Mac zijn. Als er 1 ding heel hard is aangetoond in de computer-industrie is het wel dat 'too big to fail' niet opgaat. Zeker Microsoft is redelijk goed in het vanuit het niets opduiken, en de markt overnemen (of er althans een leuk stukje aandeel wegsnoepen, zie XBOX).
Hoe durf je "nooit" te zeggen?

Google kwam ook uit het niets en misschien slaat bing wel ineens heel goed aan bij mensen. Je weet het nooit zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.