Gemeente Groningen stapt over op OpenOffice.org

De gemeente Groningen heeft besloten om een overeenkomst met Microsoft voor de levering van de Office-suite van de softwaregigant te laten verlopen. De noordelijke gemeente heeft namelijk besloten om over te stappen op het opensourcepakket OpenOffice.org. Hiermee is de gemeente Groningen volgens eigen zeggen de grootste gemeente in Nederland die serieus met opensourcesoftware aan de slag gaat.

Gemeente Groningen logoOp de website van de Groenlinks-afdeling Groningen is te lezen dat de raadscommissie van de gemeente op 12 juli heeft ingestemd met het voorstel van de wethouder Karin Dekker om het contract met Microsoft op te zeggen. Gisteren is dit voorstel bekrachtigd in een raadsvergadering, waarmee Groningen geen nieuwe versies van het Office-pakket van Microsoft zal krijgen. De gemeente bespaart met deze stap jaarlijks een bedrag van 330.000 euro, zo blijkt uit het voorstel. De helft van dit bedrag, 160.000 euro, zal worden gebruikt voor de migratie naar OpenOffice.org, terwijl het resterende bedrag zal worden gereserveerd voor licentiekosten voor wanneer het in de toekomst toch nog noodzakelijk blijkt om nieuwe versies van Microsoft Office aan te schaffen. De gemeenteraad heeft echter gemeld dat dit scenario niet zijn voorkeur heeft, en dit gereserveerde bedrag uiteindelijk benut kan worden voor andere dingen.

De gemeente Groningen werkt al geruime tijd aan aan de invoering van Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) met als streven om de afhankelijkheid van één softwareproducent te verminderen. Uit een recent onderzoek door de gemeente blijkt echter dat het nog niet haalbaar is om over te stappen op een volledige opensourcedesktop, waarbij als besturingssysteem voor Linux zou worden gekozen. De gemeente Groningen zal daarom nog wel het contract met Microsoft voor het gebruik van Windows verlengen, wat jaarlijks 135.000 euro kost. Groningen streeft er nu naar om de werkplekken 'besturingssysteem onafhankelijk' te maken, zodat in de toekomst wellicht wel volledig naar Linux kan worden overgestapt.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

20-07-2006 • 21:38

150

Submitter: Dav1d

Bron: Groenlinks

Reacties (150)

150
150
80
28
0
49
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 20 juli 2006 21:45
Men vergeet dat er bij open source producten vaak andere kosten komen kijken die soms hoger zijn dan de licentie van een product als MS office. Denk hierbij aan extra onderhoud, het niet compleet voldoen aan de defacto standaard, training van personeel (die vaak wel al met MS office hebben gewerkt), training van de beheersorganisatie etc.
@Bor
Zou je daarom Eeuwig aan 1 platform vast moeten zitten?
Ik denk dat de overstap van MSO naar OO.o veel kleiner is als destijds van WP naar Word.
Anoniem: 56507 @Emielio20 juli 2006 22:20
Bovendien is MS Office 2007 weer heel anders in gebruik dan voorgaande versies, waardoor je dan ook te maken krijgt met het opnieuw trainen van je personeel...
Geen zorgen daarvoor, overheidspersoneel wordt eigenlijk nooit getraind in kantoorapplicaties, maar dat is weer een ander probleem
Dat is het geval bij elke migratie, OSS of propietary... is geen verschil. Alleen hangt daar per product een ander prijskaartje aan, en voor OSS is die niet per definitie duurder of goedkoper dan voor propietary software.
Daar is dus rekening mee gehouden. ze houden het geld dat ze nu niet moeten betalen vrij zodat ze het kunnen gebruiken. In the long run is het goedkoper want omscholen van personeel en het veranderen van al je documenten hoeft maar 1 maal te gebeuren. Daarna kunnen die altijd perfect ingelezen worden. Voordeel van open standaarden. En nu niet voor het 1 of ander maar sommige mensen zijn gewoon lui: mijn broer was ambetant omdat hij zijn paginainstelling niet op landscape kon zetten omdat er geen knop: eigenschappen bestond. Dat hem onder Opmaak moest zoeken had hij ni door. Dat mensen maar eens leren na te denken en kijken, in plaats van als schapen maar achter hetzelfde aan te lopen.
Men vergeet dat er bij open source producten vaak andere kosten komen kijken die soms hoger zijn dan de licentie van een product als MS office. Denk hierbij aan extra onderhoud, het niet compleet voldoen aan de defacto standaard, training van personeel (die vaak wel al met MS office hebben gewerkt), training van de beheersorganisatie etc.
Welke standaard? MS heeft altijd gewijgerd om mee te werken aan een standaard dus daar kan je al niet over klagen. Het bestandsformaat van OOo is nu erkend als ISO standaard en dat betekent heel wat.

Daarbij komt nog dat een omschakeling naar Office 2007 dezelfde problemen met zich zal meebrengen. Een totaal nieuwe interface, nieuwe bestandsformaten, personeel dat opnieuw opgeleid dient te worden, ... .
Niet voldoen aan defacto standaarden maakt voor een overheid niets uit, in tegenstelling tot bij een bedrijf kunnen de klanten toch niet naar een concurrent.

Als jij je huis wil verbouwen vraag je een aannemer om een offerte te maken, als die z'n voorstel inlevert als een bestandformaat wat jij niet kan lezen en hij weigert dit aan te passen ga je naar een andere aannemer toe. Als tijdens de aanvraag voor je bouwvergunning de gemeente hetzelfde doet heb jij geen mogelijkheid om naar een andere gemeente te gaan. Dit is imho een reden waarom een overheids-instelling altijd de defacto standaard zou moeten ondersteunen en eventueel als extra ook alternatieve standaarden. Ze zouden nooit via dit soort slinkse manieren de v rije markt mogen beinvloeden.
Ik ga niet met je akkoord. Een overheid heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid om informatie voor iedereen leesbaar te maken. Ze MOETEN dus informatie in een open standaard afleveren. Een overheid gaat per definitie tegen de vrije markt in; een overheid is gemaakt om alles waar de vrije markt in tekort schiet op te vangen: leger, wegen, maar ook open standaarden.
Afgezien daarvan, kun je eigenlijk niet van een standaard spreken, aangezien de formaten afhankelijk zijn van de office versie, en printer instellingen.
Bovendien mogen documenten bij veel bedrijven alleen in PDF formaat verstuurt worden, om zo to voorkomen dat anderen het gaan wijzigen, of dat er virussen in terecht komen.
probleem is dat de defacto standaard niet door iedereen (goed) leesbaar is. Dus dat argument van jou geldt niet.
Ik denk dat in geval van Office er maar 1 wezenlijk probleem is: compatibileit met het microsoft formaat. Word is lastig, maar conversie van Excel bestanden naar OOo is gewoon een ramp. Getalletjes komen wel over, maar van de formules blijft meestal weinig heel.
Echter iedereen die MS gewent is, kan zo met versie 2 van OOo aan de slag, die twee werken vrijwel identiek.
Dat vergeet men niet, het staat alleen niet genoemd in het artikel. Dat is eerder falende journalistiek...
Als je switch naar een nieuwe versie van MS Office moet je je personeel ook opleiden.

Inderdaad zullen de kosten eerst wat hoger zijn, maar daarna heb je wel een produkt dat geen vendor lock-in kent, want het documentformaat is open. Het product is multiplatform, dus je kunt je werkstation-OS overwegen (handig bij licentieonderhandelingen met MS...) Bovendien worden bugs op Openoffice.org sneller gepatched dan de bugs in MS Office. Neem bijvoorbeeld de laatste '0 day exploit' in PowerPoint, waarvan MS het volgende zegt over de patch:
Microsoft may issue a security fix in the future, said the spokesman, but as usual, he wouldn't commit the company to a delivery date. "[Microsoft] will take the appropriate action, which may include issuing a security advisory or providing a security update through our monthly release process."
(Lees details)
Anoniem: 35717 20 juli 2006 22:31
Och, de gemeente Haarlem heeft destijds 800 werkplekken van MS Office naar Open Office gemigreerd.
Daarmee hebben ze 450.000 euro bespaard.
50.000 euro was gereserveerd voor training e.d..
en zijn ze inmiddels weer terug naar MS office
Niet terug, ze hebben gewoon nooit gemigreerd en inmiddels vastgesteld dat migratie teveel kost (ivm sjablonen/macro's e.d.).
zie automatiseringsgids van afgelopen vrijdag.

zie ook: http://www.livre.nl/nieuw...noffice.org-17072006.html
Dus Haarlem heeft ooit nagedacht over migregeren?

Wowww!
Anoniem: 80466 @Semt-x21 juli 2006 00:57
Heb je daar toevallig een bronvermelding bij ?
Yep, Haarlem heeft de migratie niet doorgevoerd wegens problemen met koppelingen.

http://www.livre.nl/nieuw...noffice.org-17072006.html
Mooi initiatief :) Hoewel gemeentelijke ICT maar voor een marginaal deel uit Office applicaties bestaat en volledig overstappen dus relatief is. Ik denk niet dat bedrijven als Centric en PinkRoccade hun systemen OpenSource zullen maken (=zelfopheffing, doet geen enkel bedrijf natuurlijk).

Desalniettemin, een mooie pilot om eens te zien of de totale kosten nu ook echt dalen of niet. :7 En of gebruikers de overstap aan kunnen zonder de gordijnen in te vliegen omdat knopjes elders zitten enzo. En ja, normale computergebruikes raken daar van in de stress. Wie dat bagataliseert kan nog voor vervelende verrassingen komen te staan (ervaring ;)).
ook ervaring mee grmbl... daarvoor alleen al zouden ze om de zoveel jaar moeten veranderen van office suite, dat mensen gewoon worden na te denken waar iets zit, we zijn mensen voor iets en geen beesten of machines die niks kunnen zonder dat het voorgekouwd is (ok beesten kunnen soms ook meer dan dat). De mens is "groot" geworden omdat het zich nogal goed kan aanpassen en gewoontes snel kan veranderen, kan geen kwaad om die eigenschap ook te houden.
Je heb geen idee hoeveel mensen een vastgeroest hoofd hebben.

Kijk naar je ouders.

Mocht je zelf wel (nog) het vermogen hebben om progressief te zijn, koester het.

En niet alleen op ICT vlak.
Anoniem: 80466 @Amzika21 juli 2006 01:00
Ik denk niet dat bedrijven als Centric en PinkRoccade hun systemen OpenSource zullen maken
Nee maar ze willen best graag voor je migreren naar linux. Dat is gewoon een extra bonus migratie trajectje voor dergelijke bedrijven.
GetronicsPinkRoccade gebruikt wel degelijk open source software in huis.
Een voorbeeld is Nagios, een monitor tool.
Op de Novell afdeling gebruikt een groeiend aantal mensen de Suse Linux Enterprise desktop om dagelijks werk mee te doen (en dat gaat prima).
de industrie ziet gelukkig al lang in dat Open Source in veel gevallen beter is dan closed source en dat er geld is te verdienen met de dienstverlening.
Laat dat nou ook al in veel gevallen stukken goedkoper uitpakken dan een Microsoft-omgeving.... :)
En of gebruikers de overstap aan kunnen zonder de gordijnen in te vliegen omdat knopjes elders zitten enzo. En ja, normale computergebruikes raken daar van in de stress. Wie dat bagataliseert kan nog voor vervelende verrassingen komen te staan (ervaring ).
Ook mijn ervaring. Ik ken genoeg mensen die nog steeds op Office 97 zitten omdat de overstap naar Office 2000 ze te groot was. Hartstikke leuk natuurlijk als je sjablonen moet onderhouden die op 4 office-versies werken, die allemaal gebruikt worden in één organisatie.

Verschillen zijn klein en lijken onbelangrijk, tot je een herinstallatie van een PC treft waarbij even vergeten was dat voor Office 97 ook patches uitgebracht zijn, die juist voor de forward compatibility belangrijk zijn (gelukkig heeft Microsoft ondanks stopgezette support alles nog online).
Grofweg een besparing van €1,80 per inwoner. Dan is er in heel Nederland op gemeenteniveau maximaal
€1,80 . 16,3 . 106 =
29,3 miljoen euri te besparen. Klinkt goed!
Ik vraag me af of de herscholings kosten voor het personeel (eindgebruikers) en beheerders hier ook in meegenomen zijn.

Openoffice is dermate anders dan Office 2003, dat je echt een korte training nodig hebt om de meest essentiële zaken goed onder de knie te krijgen.
Voor beheerders geldt eigenlijk hetzelfde. Die moeten nieuwe sjablonen bouwen, nieuwe manieren zoeken om centraal instellingen te beheren, koppelingen met applicaties ombouwen etc.
Kortom ik denk dat de besparing helemaal niet zo groot is als men denkt. Daar komt nog bij dat je bij MS ook voor support betaald. Support op een Opensource pakket is er NIET en bij een groot probleem kan je nergens op terugvallen en kan een enorme onkostenpost het gevolg zijn.
Ik weet niet of jij de beta's al hebt gezien van Office 2007?
Maar die wijkt nog meer af van de vorige Office versies als OO.org van de oude MS Office.
Je bedoelt dus eigenlijk te zeggen dat de gemeente scholingkosten uit gaat sparen door over te stappen op OO.org.
90% van de mensen typen gewoon een briefje of vullen een standaard document in.
Voor OO.org heb je dus geen cursus nodig maar even een info middag en het een en ander uit te leggen.

De meeste tijd en kosten zitten in de voorbereiding van de migratie om alles op de servers om te zetten en sjablomen te maken.

Maar dat geld net zo goed voor een niewe pakket van MS Office.
Er heerst in Nederland de gedachte dat alles van MS wel goed met elkaar kan samen werken!
Maar het is nog niet zo lang geleden dat op bijvoorbeeld een PDA dat Palm beter met MS office documenten om kon gaan als Pocket Office van MS!

Ik denk dat de overstap mits goed voor bereid en zorgen dat alle uitgaande documenten gewoon in PDF weg gaan helemaal niet zo'n probleem hoeft te zijn.
Er heerst in Nederland de gedachte dat alles van MS wel goed met elkaar kan samen werken!
Klopt als een bus. (Beetje offtopic nu)

Ik ben sinds een tijdje met Linux bezig en ik merk gewoon dat het donders eenvoudig is. Zeker mensen die gewoon eens af en toe mailen, tekstverwerken, chatten en internetten kunnen het gemakkelijk gebruiken. Zij zijn vaak weinig bezig met het systeem zelf, maar ze hebben dan gratis (mits je voor hen even een distrootje download) een stabiel systeem waarop ze alles kunnen doen wat ze moeten doen. Helaas heerst in Nederland inderdaad de mentaliteit dat MS roelt en al het andere maar niets zal wezen. Dit komt voornamelijk doordat MS spul overal met de paplepel ingegoten wordt.

Dit is niet bedoeld als MS-bash, ook andere softwarepaketten hebben hun minpunten, maar zomaar als domme koe overal MS willen hebben is gewoon ongelooflijk stom...
Anoniem: 95344 @smartsys21 juli 2006 10:19
Uiteraard betaal je voor support bij microsoft omdat de broncode gesloten is!!!!!

Bij openoffice ben je geen support nodig (geen enkel opensource product) omdat je gewoon een willekeurig persoon die kan programmeren kan aantrekken die dat probleem voor je oplost!!

Maar afijn verder een zeer goede stap.


edit: geen enkel opensource product
@Jan de Groot

Jammer dat je me loopt af te zeiken maar je ziet de wereld nu wel erg klein als beheerder!

De persoon of bedrijf doet dat niet gratis maar als jij een specifiek probleem tegen komt in microsoft office moet jij aan microsoft vragen of ze met een oplossing komen! Denk jij dat wanneer ze duizenden tevreden users hebben en 1 die klaagt dat iets niet werkt voor zijn of haar bedrijf dat ze je zullen helpen? Nee dat doen ze niet of je moet ze een X bedrag betalen. Met opensource kun je wel een specifiek probleem oplossen als je een goede programmeur inhuurt.

En nee ik ga niet 2 GB aan source doorspitten maar ik kan het wel doen! Bij microsoft gaat dat wat lastig he!
Die persoon doet dat ook gratis voor je zeker?

Veel mensen gebruiken overigens de support van MS niet eens als het om een office pakket gaat. Verder dat de broncode van MS Office gesloten is zal het gros ook een rotzorg zijn: jij gaat als eindgebruiker of systeembeheerder echt niet 2GB aan sourcecode van OpenOffice doorspitten.
Inderdaad ze leveren ook support.. heb ik zelf geen ervaring mee. Wie wel ? :?

Ik vraag me af hoeveel gebruik er van word gemaakt en of je er als gebruiker wat aan hebt. Ik denk dan aan de gemiddelde kabel/adsl helpdesk, die alleen standard vragen kunnen beantwoorden.
Groot deel van de support gaat waarschijnlijk over de key en het activerings mechanisme. En dat probleem heb je niet met OO.

Al met al hoe nuttig is die support werkelijk? :?
Support op een Opensource pakket is er NIET
Onzin! Behalve dat er talloze 3d party bedrijven zijn die support voor OpenSource pakketten bieden (RedHat en MySQL verdienen er zelfs hun brood mee), kan men gewoon support voor OOo (en vrijwaring van IP-claims vanuit MS) in de vorm van StarOffice kopen. Kost voor één enkele licentie maar 45 dollar (en dan hebben we het nog niet over volume licenties), en is daarmee veel goedkoper dan MS Office.

Bovendien kan men als men een extrta feature wil, die de fabrikant niet wil implementeren, gewoon een externe developer betalen om die feature te implementeren omdat het OpenSource is; iets wat bij MS Office (doorgaans) niet kan.
Anoniem: 56507 @kidde21 juli 2006 13:12
Onzin!
Inderdaad, bij opensource kan elk willekeurig bedrijf support bieden, je bent niet gebonden aan 1 leverancier. En als ik webwereld goed begrijp wordt door openoffice.nl (let op, heeft geen banden met openoffice.org) ondersteuning verleent aan de gemeente groningen.
Anoniem: 171084 @kidde21 juli 2006 08:45
En dan heb je het alleen nog maar over een tekstverwerkertje! Het totale softwarepakket kost nog veel meer.
Anoniem: 62272 20 juli 2006 22:15
Ik vind het een goede stap, als die ook nog eens uitdraaid dat we minder gemeentebelasting gaan betalen is helemaal oké. Het is helemaal niet ondenkbaar dat er veel mensen gaan werken onder Linux en OOo. Voor het bedrijf waar ik voor werk zien dat er steeds vaker Linux wordt geinstalleerd ipv Windows. De meeste zijn wel jongere gebruikers maar ik zie ook dat oudere gebruikers aan het overstappen zijn naar Linux en OOo. Dan zullen de systeembeheerders weer eens de boeken in moeten om iets bij te leren, daar blijven ze alleen maar wakker van.
Vraag me altijd af waarom er voor elk dingetje of datje gelijk cursussen of boeken te pas moeten komen. Wat is er mis met zelf uitproberen en wat informatie op internet.

Krijg zo altijd het idee dat IT-ers alleen dingen kunnen die ze hebben gelezen in een boek.....
Ja maar met het uitproberen zal je 9 van de 10 keer nooit grondig de achterliggende theorie kennen, maar stukjes daarvan. Zeker in een professionele omgeving is het van belang dat iedereen de software van top tot teen kent. Anders krijgt de service desk te veel problemen aan hun kop van gebruikers, duurt het verhelpen van server/netwerk problemen langer etc etc. Daarbij kan je dan ook een exactere schatting maken bij het plannen van een implementatie. (Hoeveel moeite kost iets? Hoeveel data moet er geconverteerd worden? Hoe lang ligt het netwerk er uit? Hoeveel manuren gaat er in zitten?) etc etc etc
een hele gemeente overschakelen op een ander office pakket, nee dat is inderdaad een ditje of datje...:S

een it afdeling, is dat inclusief of exclusief helpdesk?

stel jij werkt op die gemeente, en je moet een documentje maken met een tabel en een grafiek en de gevgevens moeten uit een door een klant opgestuurd excel bestand komen dat niet geheel goed wordt geopend in open office.

dan moet je dus minimaal 4 keer een beroep doen op deit afdeling, omdat het je zelf niet lukt ( je bent aan het werk, en het moet egwoon af in de tijd die er voor staat om dat te doen met MS office.
die it afdeling vertelt je dan doodleuk 4 keer achterelkaar dat ze na de middag pauze wel even tijd hebben om cvoor jou pecifike geval even wat te gaan surfen.. we nemen voor het gemak aan dat ze op hun werkplek al overweg kunnen met bijvoorbeeld een linux desktop en firefox, en dat ze zelf ook wat kunnen prutsen met open office, want de specifieke oplossing staat natuurlijk ook op internet niet in hapklare brokken voor ze klaar. uiteeindelijk heb je je documentje dan na een dag of 2 a 3 wel klaar ( let wel het is maar drie a4tjes of zo.

nee. nu begrijp ik het
dat is de reden dat het nu ook al zo lang duurt. dat zijn ze zo gewend bij de gemeente, dat trage.... een it afdeling die dingen pas uitzioekt als er iemand mee zit.

ik vind jou voorstelling van zaken echt kant nog wal raken.
zelfs de laatste zin slaat nergens op. alsof e alleen maar dingen kunnen die ze eens gelezen hebben. "gelukkig!" is it meer dan iets doen wat in een boekje staat, maar omvat het het daadwerkelijk begrijpen en ervaring hebben met een systeem, om daarover ook na te kunnen denken, en daarop gebaseerd beslissingen te maken, en mensen te adviseren en bij te staan op een manier dat ze er iets aan hebben, ipv ze met een kluitje google proberen te laten raken. it is is zo enorm breed dat alles wat een it-er al gelezen heeft alleen maar zo oppervlakkig is, maar toch noodzakelijke informate is, en het dus ook meer belangrijk is dat hij het gelezen heeft, dan dat hij het je zo na kan vertellen. weten waar je informatie kunt vinden, of in welke "hoek" je moet kijken om een probleem op te lossen is precies de taak van een it-er
blijkbaar is zo'n hoog nivo voor jou te hoog gegrepen...
ie it afdeling vertelt je dan doodleuk 4 keer achterelkaar dat ze na de middag pauze wel even tijd hebben om cvoor jou pecifike geval even wat te gaan surfen..
Jij gaat je boek ook pas lezen als je gebeld wordt? Deze dingen doe je natuurlijk gewoon vooraf. Beetje krom zo.
we nemen voor het gemak aan dat ze op hun werkplek al overweg kunnen met bijvoorbeeld een linux desktop en firefox, en dat ze zelf ook wat kunnen prutsen met open office, want de specifieke oplossing staat natuurlijk ook op internet niet in hapklare brokken voor ze klaar. uiteeindelijk heb je je documentje dan na een dag of 2 a 3 wel klaar ( let wel het is maar drie a4tjes of zo.
Wie had het over eind-gebruikers? Heb ik geen enkel woord over gezegt.
nee. nu begrijp ik het
dat is de reden dat het nu ook al zo lang duurt. dat zijn ze zo gewend bij de gemeente, dat trage.... een it afdeling die dingen pas uitzioekt als er iemand mee zit.
Zie eerste punt.
ik vind jou voorstelling van zaken echt kant nog wal raken.
zelfs de laatste zin slaat nergens op. alsof e alleen maar dingen kunnen die ze eens gelezen hebben. "gelukkig!" is it meer dan iets doen wat in een boekje staat, maar omvat het het daadwerkelijk begrijpen en ervaring hebben met een systeem, om daarover ook na te kunnen denken, en daarop gebaseerd beslissingen te maken, en mensen te adviseren en bij te staan op een manier dat ze er iets aan hebben, ipv ze met een kluitje google proberen te laten raken. it is is zo enorm breed dat alles wat een it-er al gelezen heeft alleen maar zo oppervlakkig is, maar toch noodzakelijke informate is, en het dus ook meer belangrijk is dat hij het gelezen heeft, dan dat hij het je zo na kan vertellen.
Als informatie juist oppervlakkig is, kan je dit prima zelf achter halen. Juist door het zelf te proberen zal je het beter onthouden, zelf de logica ergens in zien, daar gaat het om! Als je voor elk dingetje een boek nodig voor hebt, ben je alleen maar informatie in je hoofd aan het proppen. Zie ergens de logica in, en de informatie is minder van belang. Waardoor de persoon gemakkenlijker een beslissing kan maken in de toekomst, zonder eerst weer een aantal hoofdstukken te gaan lezen. Indien het er uiteindelijk alleen maar om de globale informatie gaat, kan internet een geschikt medium zijn.
weten waar je informatie kunt vinden, of in welke "hoek" je moet kijken om een probleem op te lossen is precies de taak van een it-er
blijkbaar is zo'n hoog nivo voor jou te hoog gegrepen...
Indien je logica gaat begrijpen weet je dus ook waar je moet zoeken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben zeker geen tegenstander van boeken. Ik vind alleen niet dat er voor elk klein ding gelijk een boek gelezen moet worden.

En wat heeft mijn stelling met mij niveau te maken? Want zo opmerking dat toont pas niveau aan.
Het gebruik van OpenOffice.org is alvast een eerste goede stap om werknemers straks crossplatform te laten werken :) niet dat ik vind dat iedereen straks op Linux-desktops moet gaan werken, maar betalen voor Windows-licenties wanneer dat niet strikt noodzakelijk is, is ook overbodig natuurlijk.
Anoniem: 27915 @JeRa21 juli 2006 15:27
Ze hebben natuurlijk nog lang te gaan; het is moeilijk om verschillende systemen binnen een netwerk te laten samenwerken. Denk aan ADS e.d. (het zal je nogal wat moeite kosten om een cross-platform variant daarvan op te zetten; het is te doen, maar overstappen kost tijd...).
Het verschil is dat veel gemeentes met Novell en eDirectory draaien. Dat draait ook op Linux en er is tegenwoordig ook een Novell client voor Linux-clients, maar daar heb ik nog geen ervaringen mee.
Daarnaast kun je dan nog een Active Directory hebben draaien, maar die kun je via de Novell Identity Manager bijhouden. De eerste authenticatie en file- en printservices kun je netjes via de eDirectory laten lopen.
Anoniem: 64607 20 juli 2006 21:52
Even ter verduidelijking voor de mensen die niet uit het noorden komen. De stad Groningen is eigenlijk de hoofdstad van het noorden (alhoewel Leeuwarden ook niet klein is). Ik kan me dus goed voorstellen dat veel administratieve zaken niet in de provincie geregeld kunnen worden maar dat je daarvoor naar 'de stad' moet. Overigens bevind de IBG zich daar ook (weet niet of die hier mee gerekend wordt)
Wat ik bij aardrijkskunde vroeger altijd geleerd heb is dat stad Groningen alleen hoofdstad van Groningen is en dat je als Fries of Drent helemaal niets met gemeente Groningen te maken hebt. Dit zou hetzelfde zijn als mensen uit Noord-Holland alles maar in Amsterdam moeten regelen omdat dat de grootste stad uit de buurt is.
En zoals Bartware al zegt is IBGroep een landelijke organisatie en heeft die helemaal niets met de gemeente temaken.

ps en ja ik ben een Fries en kom uit Leeuwarden
Volkomen correct! De GEMEENTE Groningen doet alleen zaken met/voor de gemeente Groningen (de stad en een paar dorpjes). En burgers moeten bijna altijd bij hun gemeente zijn en hebben weinig (direct) te maken met hun provincie.

Er zitten in Groningen natuurlijk ook een aantal regionale hoofdkantoren van overheidsinstellingen die meer dan alleen de stad of provincie bedienen (die heb je overigens ook in Assen en Leeuwarden), maar die staan volkomen los van de GEMEENTE Groningen. Ook voor het feit dat heel Noord-Nederland naar de IKEA in Groningen gaat (als ze naar de IKEA gaan natuurlijk), krijgt de gemeente geen extra ambtenaren :).

Maar dit verhaal geldt natuurlijk voor elke gemeente, als de gemeente Den Haag op Linux overstapt wil dat nog niet zeggen dat de in Den Haag gevestigde onderdelen van de Rijksoverheid óók iets met linux gaan doen.
Anoniem: 68535 @Tankcsapda21 juli 2006 11:50
Klopt helemaal wat je zegt. Maar het is natuurlijk wel zo dat Groningen als verreweg de grootste stad van het noorden een bepaalde uitstraling heeft naar buiten toe. Veel mensen van buiten de stad werken of studeren hier, waardoor ze indirect wel met de gemeente Groningen te maken hebben.
Anoniem: 182716 @Tankcsapda21 juli 2006 17:35
Hmmm, en toch:

D'r gait niks boo'm Grunn'n !

:D
Allemaal leuk en aardig dat er zoveel studenten op Tweakers zitten, maar toch wel handig voor de overige lezers als je er rekening mee houdt dat niet iedereen nog studeert en dat IBG voor "Informatie Beheer Groep" staat. Ik moest het - als ouwe l*l - namelijk opzoeken...

http://www.ib-groep.nl/particulier/index.asp
Natuurlijk wordt de IBG niet meegerekend. Dit is een zelfstandige organisatie die 0,0 met de gemeente Groningen te maken heeft.
IBG bepaalt zelf wel wat ze aan software gebruiken.
Ik kan me dus goed voorstellen dat veel administratieve zaken niet in de provincie geregeld kunnen worden maar dat je daarvoor naar 'de stad' moet.
Gemeentelijke administratieve zaken regel je bij de gemeente waarin je woont, en niet bij de 'grootste stad in de omgeving'. Dus als ik in Tytsjerk iets administratiefs wil regelen, dan ga ik naar gemeente Tytsjerkstradiel, en niet naar gemeente Groningen.

Voor administratieve zaken die niet door de gemeente worden afgehandeld ga je naar de provincie.
En da's weer een andere organisatie dan de gemeente. Dus dat gemeente Groningen openoffice.org gebruikt wil niet zeggen dat provincie groningen dat ook doet.

En bij procincies geldt hetzelfde als bij gemeentes.
Dus als je in bedum woont en je wilt iets administratiefs met de provincie afhandelen, dan ga je naar provincie groningen, woon je in lutjelollum, dan ga je naar provincie fryslân
Misschien ga je fysiek wel naar het gemeentehuis in je stad/plaats, maar dat betekend niet dat de informatie stroom die daarmee in werking wordt gezet in je stad/plaats blijft. Je meldt bijvoorbeeld diefstal van je paspoort en je wil dus een nieuwe hebben. Ik kan me voorstellen dat deze informatie naar een centraal punt gaat en dat deze uiteindelijk de informatie verwerkt. Een statistiek trekken over hoeveel paspoorten er gestolen zijn in lutjelollum met 1000 inwoners heeft bijvoorbeeld weinig zin. Dat zijn er per jaar 0,1 of 2 (maar das toch wel echt de max :) ). Een speciaal software pakket om de aanvragen te verwerken in een daaraan gekoppelde databank voor 1000 inwoners lijkt mij ook een beetje ineffectief. Iemand speciaal in dienst nemen die paspoort diefstal onderzoekt lijkt mij dus ook overdreven.
Ik kan me voorstellen dat deze informatie naar een centraal punt gaat en dat deze uiteindelijk de informatie verwerkt.
Ik ook, maar dat centrale punt is dan niet een andere gemeente uit de buurt, maar gewoon een andere overheidsinstantie.
even ter verduidelijking, deze post gaat over een gemeente,
de hoofdstad van het noorden is sneek :P
en jij moet niet zo zaniken.

als je bedoelt "de stad waar het gebeurt"dan is dat inderdaad niet assen, maar waarom zou dat wel groningen zijn? Je opmerking over de ib-groep maakt je post er niet meer intelligent op. misschien had je meer met de ib-groep te doen moeten hebben tijdens je studie jaren?

Het kan ook al niet zijn omdat groningen een universiteit heeft, want behalve e studenten heeft de rest van groningen daar tot nog toe niks van opgestoken.

misschien is het omdat groningen een heel hoog percentage jonge mensen heeft, ik geloof dat meer dan 50% onder de dertig is.

daarvan zou je ook de conlcusie kunnen trekken dat groningen iet volwassen is en wordt geregeerd door studenten met studenten wensen. en zijn ze in groningen eerder geneigd zich in het wilde weg op OSOSS te storten, het is immer een mode woord! maar moet ik je dan vertellen dat mode meestal een jaar later er weer heel anders uitziet?

als je nou zegt dat groningen de grootste stad is die erg ver van de randstad ligt, dan ben ik het met je eens. amsterdam groningen is ongeveer 200 km. net zover als amsterdam maastricht. ( dat valt dan buiten je vergelijking, want maastrich ligt nou niet echt noordelijk.

leeuwarden amsterdam is 140 km en dus al een stuk makkelijker te bereiken vanaf amseterdam.. en sneek.. was dat niet ook al watersport stad nr 1 van de hele wereld? (volgens Cnn, en dus niet volgens eddy zoey van bnn of zoiets) en sneek amsterdam kan binnen een uur ( 120 km)

oh ja mijn post bevat zeker wel humor, dus vat het niet te zwaar op svp ;-)

nu is er wel veel te doen geweest over een hanzelijn , en of die nou wel of niet door het neusgat van dikkedouwe geboord ou worden en of die dan misschien ook nog ergens een halte zou krijgen, maarhet EINDPUNT zou in groningen zijn, dat zegt toch wel iets
de enige plek die nog net de moeite waard is om naar toe te gaan , maar dan ook absloluut niet verder.
deze zou ok via heerenveen rijden.. ik zie meteen al kandidaat nummer 3 voor hoofdstad van het noorden en JA weer is het een fries...

niet om het een en ander.. stemmingmakerij, dat kan ik ook....
niks slechts over groningen verder, maar waarom moet jeij nu zulke info verkondigen aan mensen die niet uit het noorden komen en best al geneg kennis hebben opgedaan op de basisschool? Groningen Groningen, Utrecht Utrecht, Fryslân Ljouwert, noord holland.... ? zuid holland.... ? Nederland? weten we DAT ook allemaal echt?
Totaal offtopic, maar je leert op school dat Leeuwarden de hoofdstad van Friesland is en niet Ljouwert.
En wat de afstand Leeuwarden-Amsterdam hier nu mee te maken heeft, gaat mijn petje te boven. :?

p.s.

Wat betreft de spoorlijn, bedoel je waarschijnlijk de zuiderzeelijn en niet de hanzelijn. En Groningen is zeker niet het eindpunt, maar een tussenstop tussen Amsterdam en Berlijn.
Totaal offtopic, maar je leert op school dat Leeuwarden de hoofdstad van Friesland is en niet Ljouwert
Het is maar net naar welke school je bent geweest :Y)
vind het wel goed dat ze naar dit soort manieren kijken om geld te besparen

overigens vind ik het bedrag dat microsoft vraagt voor de softwarelicenties abnormaal veel en vraag ik me af hoeveel dat MS nou 'verdiend' door alle licenties in nederland
Volgens mij vallen de licentie-kosten voor de gemeente eigenlijk nog wel mee.
Op diverse nieuwssites stond van de week een aantal van zo'n 3650 PC's en ergens stond ook dat personeel voor thuisgebruik van die licentie gebruik kon maken.

Dus die 330'000 voor Office en de 135'000 euro voor Windows is dus voor minstens 3650 PC's.
Dat is dus 36 euro per PC voor Windows en 90 euro per PC voor Office. (per jaar)

Bijna studenten-licentie dus.
Ik vraag me af of je door de overstap niet meer geld kwijt bent per werkplek. Maar goed, het blijft natuurlijk een mooie stap om minder afhankelijk te zijn van 1 leverancier. Dat hoeft niet altijd meteen een geld-besparing te zijn.
Zoals gezegd zijn de kosten van het overstappen 1malig, die van MS office zijn dat niet. En grote licentiehopen kosten altijd minder dan aparte versies.
Anoniem: 118539 @TD-er20 juli 2006 23:07
In de automatisering gids van 23 juni stonden deze getallen ook vermeld.

de 135.000 voor windows en 330.000 voor office zijn de kosten voor het verlengen van het contract. Met Software Assurance als ik het goed begrijp, dit betekend dus dat men Vista en Office 2007 als deze uitkomen mag gaan gebruiken.

Door het contract te laten verlopen en later weer aan te schaffen kost het 205.000 euro voor windows en 633.000 euro voor office om de rechten van de nieuwe software te verwerven.

Zonder contract alles aanschaffen kost 577.000 euro en 1.405.000 euro.

Tevens staat vermeld dat het werken aan de overgang naar een besturingssysteem onafhankelijke werkplek 160.000 euro per jaar zal gaan kosten.

Aldus de automatisering gids.

Best al een pittig risico dus als je later weer terug zou moeten!
Anoniem: 178648 @TD-er21 juli 2006 09:35
De gemeente Haarlem was voorloper op OSS gebied maar zag er toch vanaf omdat de kosten van migratie net zo hoog waren als de licentiekosten voor een upgrade.

Alleen dat is korte termijn denken. Na die eenmalige migratiekosten nooit meer licentiekosten. Microsoft legt elk jaar weer een rekening op de mat
De gemeente Haarlem heeft er ook rekening mee gehouden dat het ombouwen van de koppelingen tussen diverse applicaties en MS-Office veelal in VBA zijn gemaakt. (Bron Automatiseringgids 14 juli). Het ontwikkelen en beheren van deze koppelingen in OOo is volgens de ICT-manager even duur als de MS-licenties.

Opmerkelijke zin in het Automatiseringgids artikel is wel:
... heeft de gemeente opzettelijk geen ruchtbaarheid gegeven aan het stoppen met de Open Office proef.
In het interviewhttp://www.openoffice.org/editorial/roundtable_haarlem.html verklaart men echter publiekelijk dat de gemeente Haarlem in november 2004 al gemigreerd was naar OOo.
Tja, bij een verlenging gaan ook kosten komen. Vista en vooral Office 2007 gaan ook weer een opleiding van het personeel vereisen. Die kost komt er toch aan.
85% van elk verkochte windows licencie is pure winst. :(
In Nederland? Dat kan niet. Weet je wat de omzet van Windows is?

Volgens mij is het 78% pure winst.

Twee procent materiaal, opslag, transport en winst handelaar. Koop je direct van MS dan is het iets minder.

Één procent R&D (omzet).

19% BTW :*).
Ik werk zelf bij een ICT-afdeling van ee nog veel grotere gemeente en ik zou er toch niet aan moeten denken dat de politiek gaat bepalen welke software ik moet installeren.
Begrijp me niet verkeerd, daarmee zeg ik niet dat de keuze voor OOo per se een slechte is, maar het is wat vreemd dat de raad die keuze maakt en niet de ICT-ers.
Het gaat anders wel om overheidsgeld en politieke idealen, lijkt me dus juist wel een beslissing voor de heren en dames politici.
Bovendien beslist de gemeente hier toch echt over haar eigen situatie, een bedrijf kan ook prima uit idealen of andere motieven een dergelijk besluit nemen (al dan niet met een ICT-afdeling erbij betrokken), dat het nu om een gemeente gaat doet daar niets aan af lijkt mij.
Het is ook voor een belangrijk deel een politiek besluit. Het is niet voor niks een Groen Links-raadslid geweest die dit geregeld heeft. In GL-kringen is OSS een stuk populairder dan bij de VVD om maar een dwarsstraat te noemen.
Anoniem: 77541 @Vunzz21 juli 2006 09:16
Ik werk op de IT afdeling van een stadsdeel in Amsterdam. Dat de raad het bepaald komt enkel omdat die mensen willen scoren richting de burgers. Ze vertellen hoeveel je kunt besparen door geen MS licenties te kopen. De rest van het verhaal vertel je niet, hoeveel het kost voor aanpassen ander programma's, training, productieverlies, etc etc. Maar daar is het politiek voor.

Afhankelijk van 1 producent is dat slecht? De kans dat het allemaal goed samenwerkt is groter. De kans dat de producenten naar elkaar gaan staan wijzen is een stuk kleiner. Door concurentie gaan de prijzen (hopelijk) omlaag, of de kwalitiet er beter door wordt is nog maar de vraag. De wedloop tussen bv WP en Word bracht alleen maar producten op de markt die vaak nog niet klaar waren, enkel om eerder dan de ander weer een hoger versienummer te hebben.
Daar heb je wel een punt, maar normaal gezien lopen zo'n zaken per stedelijke aanbeveling of hoe noemt dat en moet de goedkoopste aanbieder genomen worden (hier openoffice dat een 1malig groot kostenplaatje heeft maar later goedkoper wordt).
Wat de politiek bvb ook kan bepalen is aan welke eisen een formaat moet voldoen, als er voor een volledig open-formaat gekozen wordt dan heb je al niet veel keus meer.
Wat de politiek bvb ook kan bepalen is aan welke eisen een formaat moet voldoen, als er voor een volledig open-formaat gekozen wordt dan heb je al niet veel keus meer.
Excuseer? Als je kiest voor een open formaat heb je net meer keuze. Zowat alle Office pakketten hebben (of krijgen in de nabije toekomst) ondersteuning voor ODF, het enige buitenbeentje is Office 2007 dat dit enkel via een plugin zal kunnen en dan mogelijk nog eentje van mindere kwaliteit.
Hoezo een plugin van mindere kwaliteit? Office 2007 komt pas over een half jaar op de markt, maar jij weet nu al dat de plugin slecht zal zijn? Het klinkt mij in de oren als FUD om MS in diskrediet te brengen.
Want we weten allen hoe goed MS met standaarden omgaat. Blokker_1999 heeft een gezond wantrouwen en dat neem ik hem niet kwalijk.
Anoniem: 80466 @Terracotta21 juli 2006 01:06
hier openoffice dat een 1malig groot kostenplaatje heeft maar later goedkoper wordt.
Dat moet je dan nog maar even afwachten. Als OO ook maar iets minder productief werkt dan MSO dan is het al gauw een verlies. Er is vrijwel geen data beschikbaar over de productiviteit van het werken met dergelijke office suites. Het is ook heel moeilijk te testen. Het gebruik van applicaties is vaak ook heel individueel bepaald. Eigenlijk is alleen bekend dat OO wat trager lijkt te werken dan MSO. Dat zou impact kunnen hebben maar misschien ook weer niet.
Het is echter niet zonder meer te zeggen dat OO op lange termijn geld oplevert.
de efficentie van een bepaalde afdeling is daarnaast niet 100 % afhankelijk van de efficiente van een simpel iets als een office suite. de meeste mensen gebruiken niet meer dn ze al kennen en leren soms iets bij. daarmee kunnen ze hun werk prima doen, en er wordt bijvoorbeeld geen aandacht geschonkeen aan de te kleine lettertjes ine en grafiek of de verkeerde kleuren of onleebare grafieken in zwart wit, als ze niet in het document zijn gestopt. meer is dus ook al niet altijd beter, en zodoende misschien ook wel efficient als ies er niet in zit.

het meeste werk moet hopelijk nog steeds met het hoofd en de handen gedaan worden, en de efficientie van een programma is daarbij slechts bron van ergernis of gemak, en maar heel weinig van invloed op de productiviteit (als de vergelijkbare pakketten een beetje van hetzelfde ivo zijn) appels met koeien vergelijken is niet handig)

een trage office zort ervoor dat mensen bewuster bepaalde zaken wel osf niet zullen gebruiken en daarmee met een langzamer pakket msschien sneller klaar zijn.

op school is het leuk een verslag te maken dt er visueel perfect uitziet, maar tehoretisch erg tekot schiet, als je na al die handige dingen te hebben uitgeplozen, geen tijd meer hebt voor de inhoud.

in de praktijk krijg je een zaak die om een echte opgave gaat en levert meteen data op, en een resultaat, dus inhoud. en is die compleet dan ga je geen fratsen meer toevoegen, als je eerst nog moet zoeken op google om te weten hoe iets werkt.
Ik neem aan dat ze zich wel goed hebben laten inlichten door hun eigen ict afdeling.......
Dan nog is het niet aan de raad om zich op zulk detailniveau met de bedrijfsvoering bezig te houden.
Als de ICT-afdeling bedacht heeft dat het een goed idee is om op OOo over te stappen, kunnen ze dat prima uitvoeren zonder raadsbesluit.
Behalve dat ik als ICTer niet op zulke bemoeienis zit te wachten is het raar dat de politiek zich met zulke zaken bezig houdt. Volgende maand bepalen ze dat de bureaus voortaan bij de Ikea vandaan moeten komen ;)
Als als jij een raadsadvies schrijft laat jij ze toch ook denken dat hun de keuze maken. De echte keuze word gewoon door de ambtenaat gemaakt en daar schrijft hij zijn advies naar...
Ik neem aan dat een investering van deze groote niet zomaar door een ICT afdeling kan gedaan worden maar dat de politiek daar zowiezo zijn zegje in zal moeten doen. Het is uiteindelijk geen klein bedrag.
Anoniem: 96211 @Vunzz21 juli 2006 01:02
Wat een onzin. De raad gaat over het geld, dus de raad bepaalt.
de aanbeveling die je doet neemt ook mee of de bestaande it afddeling (die ook door de raad is gekozen, en dus ook een doelstelling en ideaal zal hebben zoals de raad dat ziet, en is bemand met bekwaam personeel)
in staat is een bepaalde richting op te gaan. de ene it afdeling, van een bepaalde gemeente met zoveel inwoners, en een historie met een bepaalde hoeveelheid legacy aparatuur en software, ( kortom, het gaat er eigenlijk niet om wat pakket a kan, maar wat de mensen er mee kunnen. dat is dus complex en in elke gemeente, en in elke it afdeling een heel ander vraagstuk

als je mensen in de it afdeling hebben die echt voor de hobby alles met computer doen wat er mee gedan kan worden, linux en open office op hun duimpje kennen, er niet voor terug deinzen een on the fly scriptje in elkaar te flanzen, te goochelen met een database, en er een aantal handige programeertalen op na houdt als parate kennis zal zeer wel in staat zijn voor elk probleem dat er zou kunnen zijn bij een overstap op open source software het hoofd te biede, terwijl de 9-4 it s[ecialisten van de it specialisten mirosoft opleidingen er niet zo happig op ouden zijn om zelf iets op te zoeken, ipv de index van de handleiding van HET programma door te spitten. je prat dan over twee heel verschillend vormen van dienstveleningen, en twee heel verschillend in elkaar stekende beslissingsstructuren, en twee heel vrschillende mentaliteiten als wel mogelijkheden om iets te doen met nieuwe ontwikkelingen in het algemeen.

open source is een keuze die je aan de ene kant vrij maakt van vaste zaken en verplichtingen die een blok aan je been kunnen worden. voor andere mensen is het juist prettig dat iemand anders een werkend pakketje heeft gemaakt dat in 90 procent van de gevallen ook doet wat je er mee zou willen doen, ondanks dat je er grof voor betaald om zogenaamde ondersteuning te ontvangen.

beide kan voldoende zijn.voor een gemeente. het is maar welke mentaliteit / principes je hebt. en hoe vooruitstrvend je WILT zijn.
Grote gemeenten laten dit soort lange termijn beslissingen allang niet meer afhangen van de kennis of hobby van een enkel IT-afdelinkje.
Wat ik altijd frappant vind aan dit soort berichten is dat het besluit tot overstap naar open-source altijd groots (en zelfs triomfantelijk) wordt aangekondigd.

In de praktijk blijkt de invoering echter lastiger te zijn dan de dames en heren politici in hun theoretische wereldje kunnen bedenken.

Naast de al eerder genoemde problemen met omscholing, porteren van bestaande documenten en aansluiting op systemen buiten de eigen organisatie, blijken patenten in de praktijk vaak het grootste struikelblok.

De gemeente München in Duitsland heeft 3 jaar geleden besloten om de overstap te maken van MS naar OS. Wie in google zoekt op 'gemeente münchen open source' komt dan ook (bijna) alleen maar juichverhalen tegen.

Juichverhalen over de beslissing om precies te zijn, want juichverhalen over de implementatie zul je niet snel vinden. Het blijkt dat er in de OC gemeenschap niet op een patentje meer of minder gekeken wordt. En hoewel dat in de hobbysfeer (zoals wij allen weten ;) ) niet zo'n probleem is, wordt het een ander verhaal als een professionele organisatie met in feite illegale software aan de slag gaat.

Gevolg hiervan is nu dat de hele implementatie in München momenteel is gestaakt. Uiteraard wordt een en ander onderzocht door een commissie.
Anoniem: 56507 @alexbl6921 juli 2006 00:50
Dat hele patentverhaal bleek een pr-stunt te zijn:


Als gevolg van de dreigende invoering van het softwarepatent door de EU, besloot München onder druk van de Groene Partij de migratie naar Linux uit te stellen. De hele zaak blijkt nu een pr-stunt te zijn geweest.
[..]
Ruim een week na de pr-stunt besloot München verder te gaan met de migratie naar Linux.

Bron: http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=55093&mxp=182

Verder is het niet zo dat opensource-programmeurs maling hebben aan patenten en dat het hobby-gehalte van opensource er voor zorgt dat patenten geen probleem is.
Linux-aanbieders als Novell en RedHat zijn alles behalve hobbyisten en moeten (vanwege hun amerikaanse achtergrond) bovendien ernstig rekening houden met eventuele patentschendingen in de linux-software.

Gemeente Munchen hoeft dat niet, aangezien de Amerikaanse patenten niet in Europa geldig zijn.

Verder zie je op internet ook zat succesverhalen over migraties naar bijv. Microsoft-software.

Bovendien is ook al genoemd dat elke migratie de nodige kosten wat betreft omscholing, omzetten van documenten etc met zich meebrengt. Daarin is migratie van MS Office naar OpenOffice niet anders.
Anoniem: 80466 @alexbl6921 juli 2006 00:50
De hele affaire in Munchen heeft vermoedelijk nu al meer geld gekost dan ze in vele jaren ooit aan MS licenties uit hadden kunnen geven. Een bevriende consultant werkend bij een 3 letterig bedrijf heeft me verteld dat zijn bedrijf alleen daar meer aan verdiend dan MS er ooit aan had kunnen verdienen.
Dat kan inderdaad kloppen, al voor de migratie werd duidelijk dat de migratie duurder zou zijn dan wanneer ze door zouden gaan met Microsoft.
Het bestuur van Munchen oordeelde echter dat een eventuele migratie verder in de toekomst nóg duurder zou uitpakken, omdat ze dan nog meer afhankelijk zouden zijn van Microsoft dan nu al het geval is.
Dus besloot men om de migratie toch te starten.
Niet zo slim dus want bij Microsoft kun je alle documenten vanaf de volgende versie in Open XML aanmaken en dat is een open formaat dat je in theorie veel makkelijker zou kunnen converteren dan de hudigie formaten.
Dat MS dat gaat doen was 3 jaar geleden nog niet te voorzien. Bovendien is juist de overstap van grote organisaties als Munchen de reden waarom Microsoft steeds opener begint te worden.
Bovendien is munchen niet alleen een overstap van ms office naar openoffice, maar ook een overstap van windows naar linux, waarbij dus àlle software moet worden overgezet of vervangen. Er spelen dus veel meer factoren een rol.
Bovendien komt office 2007 pas in 2007 uit en zal daarna pas worden aangevangen met het schrijven van eventuele conversieprogramma's die openxml kunnen omzetten naar odt.
Voordat er dus tools zijn die een overstap flekkeloos kunnen maken (mochten die er ooit komen), dan zitten we alweer tegen 2010 aan...
Niet zo slim dus want bij Microsoft kun je alle documenten vanaf de volgende versie in Open XML aanmaken en dat is een open formaat dat je in theorie veel makkelijker zou kunnen converteren dan de hudigie formaten.
Het lijkt simplere om zeker tot Office 2007 door te gaan met MS. Je hebt dan een ook open formaat voor ms office documenten kunt dan voor een office pakket keuze besluiten op basis van kosten overwegingen en minder vanwege de meer politieke motivaties die ik nu vaak bij dergelijke migraties hoor.
Als belastingbetaler zie ik graag een besluit op basis van financiele redenen. Interoperabiliteit en vendor lock in zijn zaken die nu toch nog geen probleem vormen in de bedrijfsvoering en zich met een volgende Office versie met OpenXML dus al grotendeels vanzelf oplossen en waar ik dus liever niet een overheid kapitalen extra aan uit zie geven aan migratiekosten.

En dat alles nog afgezien van de risico's die dergelijke migraties met zich meebrengen. Juist pas op het moment dat ook MS is overgegaan op Open XML en wanneer ODF eindelijk een formule definitie voor spreadsheets bevat is het veel makkelijker om migratierisico's in te schatten. Je zult dan ook makkelijker analyses kunnen doen op de dan bestaande XML documenten en behoorlijk exact vooraf de conversie mogelijkheden en kosten bepalen.
Bovendien komt office 2007 pas in 2007 uit en zal daarna pas worden aangevangen met het schrijven van eventuele conversieprogramma's die openxml kunnen omzetten naar odt.
Voordat er dus tools zijn die een overstap flekkeloos kunnen maken (mochten die er ooit komen), dan zitten we alweer tegen 2010 aan...
Ten eerste zullen de grote office pakketten zelf al software ontwikkelen die de bestanden onderling kunnen converteren bij het inlezen van elkaars documenten en ten tweede is het dan bijvoorbeeld nog een eitje om die code uit OpenOffice te rippen en er een bathc converter van te maken. OO kan bijvoorbeeld nu ook al heel aardig de OpenXML voorloper uit office 2003 WordprocessingXL inlezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.