Amsterdam start pilot met open source software

De gemeente Amsterdam vraagt zich af of open source een goed alternatief is voor de software die op dit moment gebruikt wordt binnen de organisatie. Mark van der Horst, wethouder ICT van Amsterdam, heeft opdracht gegeven voor een pilot project met open source software. Het zal duidelijk moeten worden of open source software geschikt is voor de 15.000 pc's, laptops en servers van de gemeente. "In Amsterdam werken alle ambtenaren met dure kantoorsoftware", zo zegt de wethouder, "ik wil wel eens weten of dat niet goedkoper kan". Eén afdeling van de gemeente, de Directie Informatisering, zal systemen gaan gebruiken die voorzien zijn van open source software. Belangrijke punten tijdens de testfase zijn: kwaliteit, functionaliteit, virus-gevoeligheid en de kosten van het omschakelen naar een ander systeem. Het is niet de eerste stap die de gemeente zet op de weg naar meer gebruik van open source:

AmsterdamDe proef bouwt voort op al eerder ingezet beleid om het gebruik van Open Source te stimuleren. Binnen het Cyburg-programma loopt het Open Source Lab, gericht op het ontsluiten en verspreiden van Open Source voor burgers en instellingen. De gemeente zelf heeft AmsterdamMail met open source middelen ontwikkeld, evenals Web-in-a-Box: deze kant-en-klare webtechnologie van de gemeente die inmiddels aan de gemeenschap is overgedragen.

Door Gabi Gaasenbeek

13-10-2003 • 22:19

36

Bron: Amsterdam.nl

Reacties (36)

36
35
23
8
0
0
Wijzig sortering
Door de overstap op OpenSource kun je in principe geld verdienen. Je koopt 1 doos SuSe Linux voor pak hem beet € 100,= welke voorzien is van allerlei productiviteit programma's (txt verwerking, reken gedoe, etc) of je download OpenOffice.
Deze combi mag je vervolgens gewoon over 15.000 pc's installeren, dit in tegenstelling tot Windows en Office (licentie per pc a ca 500 euro).

Onder Linux zijn er beduidend minder virussen beschikbaar dus hier kun je in beginsel besparen, echter is dit een fout punt om op te bezuinigen gezien de gevoeligheid van de info die er binnen een gemeentehuis om gaat. Op dat punt hoop ik voor ze dat ze mbt veiligheid wel kennis binnenhalen, zou anders wel eens onaangename verrassingen kunnen geven. Een linux bak beheren vergt iets meer werk daneen XP machine (ik doel op actieve services en programma's die linux standaard met zich meebrengt welke je in windows apart moet aanschaffen en installeren)

Beheer zal om te beginnen duurder zijn. Nu lopen er een handje windows/netware admin's rond, waarschijnlijk zonder echte linux kennis. Een gedegen cursus linux admin is niet echt goedkoop. Maar dit moet je als diepte investering zien, dat is in het verleden ook gedaan voor de investering in een windows/netware omgeving qua admin gebeuren.

Tja en dan de gebruikers, t zal even wennen zijn t.o.v. de windows gebruikersschil, maar uiteindelijk maakt het geen biet uit. Zelfs pc onkundige mensen kunnen op een windows gelijkende schil onder linux vrij snel uit de voeten. Een aan de nieuwe software moeten ze net zo goed wennen als aan de nieuwigheden in de nieuwste MS Office suite.

In ieder geval een goede zet van de gemeente A'dam om er serieus naar te gaan kijken.
Ook goed voor het imago van Linux. Hoe meer bedrijven/overheden het gaan gebruiken, hoe minder mensen het idee hebben dat Linux enkel voor über 1337 nerds zijn die alles in een terminal doen...
Prachtig initiatief :)

Alleen ik vind het meestal jammer wat de reden is. Meestal wordt OSS binnen de overheid geinitieerd vanwege "dan kunnen we tonnen aan licenties besparen".
Zo werkt het natuurlijk niet. Je zult eerst geld besparen aande licenties, maar de andere kant is weer het investeren in een "overgangssituatie" en er moeten gespecialiseerde mensen aangetrokken worden.

OSS is een visie wat goedkoper kan zijn op de lange termijn en dient er niet voor om snel geld te kunnen besparen.

Dit dachten ze bij de gemeente Nijmegen en Groningen ook, prachtige plannen bedacht, maar zodra Groen-Links bijvoorbeeld in Nijmegen kwam met een mooie lange-termijn visie, werd hij keihard afgekeurd door de gemeenteraad.

Zij dachten dat het alleen iets was om geld te besparen en wilde nergens geld bijleggen |:(

Zie hier het succesverhaal van Nijmegen, een witte bladzijde in de geschiedenis. :(

Nu hopen dat het in Amsterdam beter gaat :)
Volgens mij kunnen ze beter investeren in beter personeel. Volgens het bericht op de radio vanmiddag besteden ze nu 100 miljoen euro per jaar aan de computers. Dat is ruim 6.500 euro per jaar per computer. En aangezien een pakketje office + windows lang niet zoveel kost, en de serverlicenties ook niet zo extreem duur zijn moeten de kosten ergens anders zitten. Of hebben ze op al die computers de complete versie van Photoshop, Autocad en 3D studio staan ofzo?

Het maakt echt niet uit of je dan Windows, Netware of Linux gebruikt, dan heb je gewoon betere beheerders nodig. Zou me niets verbazen als daar zo'n rotte ambtelijke personeels struktuur staat dat er veel te veel mensen bezig zijn met niet nuttige dingen.
Ik denk dat je geen idee hebt hoe duur de software is die gemeenten en grote bedrijven gebruiken. Ze gebruiken echt wel meer dan alleen Windows en een Office pakketje.
Grote bedrijven en overheden gebruiken vaak veel (maatwerk) software die nergens anders gebruikt wordt en daardoor erg duur is. Menig bedrijf zou volgens mij erg blij zijn met gemiddelde kosten van "maar" € 6500 per jaar.
Dan gaat het ze dus zeker niet lukken om nu goedkoper uit te zijn. Maatwerk software die al 10x is afgeschreven is nog een keer laten ontwikkelen voor gebruik onder een Open Source systeem lijkt me niet echt gunstig.

Kan je beter je oude brakke terminal blijven gebruiken met software die 15 jaar geleden een keer gemaakt is.

En ja, dat doen ze echt. Ga bijv. maar eens bij de politie kijken wat die nog aan oude hardware in de lucht moeten houden (of terminal emulatie) voor een aantal systemen. 't zal bij de sociale dienst en andere ambtenarijen niet veel anders zijn vermoed ik.
Niet alles wat ze gebruiken is oud en niet bij alle overheden is de software oud. Ik denk dat Amsterdam vrij bij loopt met de software.
Maatwerk is makkelijker te maken als je stukken kan lenen van anderen.
Anoniem: 5951 @Boss14 oktober 2003 11:53
Maatwerk software die al 10x is afgeschreven is nog een keer laten ontwikkelen voor gebruik onder een Open Source systeem lijkt me niet echt gunstig.
Dat maatwerk wordt heus wel aan doorontwikkeld enzo. Daar zijn ook aardige onderhoudscontracten voor afgesloten. Dus 10x is afgeschreven... Ik denk dat je van de ambtenaren een aardig verkeerd beeld op je netvlies hebt.
En ja, dat doen ze echt. Ga bijv. maar eens bij de politie kijken wat die nog aan oude hardware in de lucht moeten houden (of terminal emulatie) voor een aantal systemen. 't zal bij de sociale dienst en andere ambtenarijen niet veel anders zijn vermoed ik.
Je suggereerd te veel en hebt geen feiten.
dat kunnen ze alleen doen als het zo snel genoeg werk. of als het helemaal werk zoals ze het willen.
als ze meer mogenlijkheiden willen hoord daar vaak nieuwe/snelere hardware bij.
Maar als je stapels maatwerk software draait, dan maakt het uiteraard geen flikker uit wat voor OS of andere apps je draait. Je betaalt dan immers hoofdzakelijk aan de leverancier van dat maatwerk...

Trouwens zeer dubieus of er zoveel maatwerk draait. Dat is toch echt een beetje verleden tijd. Tegenwoordig zijn voor adminstratie e.d. ook complete pakketten gekomen.
Net zo min als je op dit moment een maatwerk tekstverwerker laat ontwikkelen, laat je een maatwerk salaris administratie maken....

Verder staat men zich meestal blind op een onderdeel. gevalletje penny wise, pound foolish.
Die paar software licenties zullen bij grootverbruikers hooguit een paar honderd euro per persoon bedragen. Dat zijn dus een paar werkuren.... In dat licht beschouwd is dat peanuts...
Anoniem: 41933 @Boss13 oktober 2003 22:31
ze hebben er ook wat aan besturing van de 4 ovens van de vuilverbranding (1 over is 500 mio Euro, bijbehorende IT ook niet voor nix), dat GVB vraagt ook nog wat, datasystemen sociale dienst, bevolkingsregister noem maar op. Een gemeente is ff wat meer dan PC's. En die PC's zitten geloof ik nog vast aan zo'n 250 LAN's - dat moet je meerekenen.
15.000/250=60 lijkt me een erg laag gemiddelde tenzij ze met een dermate verouderde infra werken anders kunnen er toch zeker circa 254 pc op een lan en dan doorgeknoopt worden aan 1 kpn aansluitpunt (als alles met huurlijnen verbonden is). kom je qwa onderhoud mooi op circa 60 lan gebieden is al een stuk handiger toch?
Met investeren in personeel los je de problemen niet op. Zo is op dit moment met name het hele virusverhaal erg actueel en eerlijk is eerlijk, het scheelt klauwen met geld als je geen windows + dure virusscanner draaiT.

Trouwens, licensies niet duur? Beheer heb je toch inderdaad, windows, of linux, maar als je dus wat os kosten kunt wegstrepen, nou dan wist ik het wel.
Anoniem: 81927 @Q13 oktober 2003 22:34
draait is met een T ;)

Ik ben het met je eens dat de besparing op os wel wat uitmaakt alleen kan "iedereen" met windows werken en niet elke ambtenaar heeft thuis een linux smaak op zijn pc(kan natuurlijk ook BSD zijn of whatever ze gaan gebruiken).

Maar ik blijf het verhaal van virussen onder linux toch erg slecht vinden, alsof er voor een ander os geen virussen geschreven kunnen worden (dat het minder gebeurt wil niet zeggen dat je er geen rekening mee hoeft te houden) en het is aan de systeem beheerder om te zorgen dat het zo min mogelijk gevaar op brengt.
(dat het minder gebeurt wil niet zeggen dat je er geen rekening mee hoeft te houden)
Dat ligt er aan wat er uit je risico analyse komt. Als de kans op een virus op een ander OS zo klein is dat het te verwaarlozen is, hoef je er gewoon geen rekening mee te houden. (Of die risico analyse in zo'n geval ook klopt is natuurlijk een tweede)
voor windows zijn er 60.000 viruses bekent die nu nog bestaan en relevant zijn.
voor unix zijn er 6 en voor linux 4
het grootste deel van de *nix virusen zit trouwes opgesloten in een lab.
Een ambtenaar hoeft alleen maar een bepaalde routine te hebben, welk os eronder zit maakt niet veel uit
en hoeveel vulnerabilities en open gaten zitten en zaten er in linux en/of unix en 3rd party software?

dat zijn er toch ff meer dan in windows 3rd party software :)

maw, voor een virus ben je onder windows schadelijker.. met serieuze security gaten ligt linux / unix regelmatig op zn kont. Ze worden wel snel (erg snel af en toe) gefixt, maartoch
Zal Microsoft reageren met een prijsverlaging van MS Office als deze tendens zich doorzet? Je ziet steeds vaker dat overheden, maar ook bedrijven, toch gaan kijken of ze kunnen gaan snijden in die gigantische kosten die ze nu kwijt zijn aan software.
MS zal de prijs verlagen zodra de markt weer vrij is (lees: zodra MS geen noemenswaardige monopoliemacht meer heeft). De marge op office en windows is erg hoog. Daar kan echt veel af. Microsoft maakt nog winst als het een factor 6 minder vraagt.

De prijs van windows is dus bijvoorbeeld te vergelijken met dat je 100.000 euro moet neertellen voor een kleine auto, 12.000 euro voor een nieuwe PC, of 1.800 euro voor een telefoon.

MS zou ook kunnen kiezen om meer te innoveren en zo een hogere prijs te rechtvaardigen. Maar dat is hun stijl niet. Ze breken een marktsegment open, zetten een monopolie neer, parkeren het en buiten het uit.
Anoniem: 14038 14 oktober 2003 00:10
Toevallig dat ik ook voor die gemeente (voor m'n baas) software heb gemaakt en da's Java dus draait prima op Linux hoor. Wat mij betreft mogen ze hun gang gaan. Ons maatwerk heeft hier geen last van en ze kunnen gewoon met dezelfde software doorwerken.
En naast het stukje maatwerk gebruiken we ook nog eens heel veel open source componenten ook nog.

Er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan. Vooral qua gebruikers en beheerders. Maar ook qua architekturen enzo. Maar in principe kan heel die gemeente overstappen naar open-source software voor hun OS en dagelijkse programmas. Er blijven natuurlijk altijd gebieden over waar je closed source moet blijven gebruiken of maatwerk nodig hebt maar je bent in ieder geval niet meer zo afhankelijk van een bedrijf.
Ik denk dat het belangrijkste is, dat ze overstappen op open standaarden. En toevalligerwijs is het zo, dat de meeste open source pakketten zich vrij netjes aan de open standaards proberen te houden.
De gemeente Amsterdam (stadsdeel de Baarsjes) heeft ook het open-source pakket site@school laten ontwikkelen (door mijzelf, zie > http://siteatschool.sourceforge.net). Wordt al door een aantal scholen gebruikt.

Deze gemeente is met deze projecten denk ik wel op de goede manier met ICT bezig.
www.phpnuke.org

Waarom het wiel opnieuw slechter uitvinden?
Tja, het sluit in ieder geval mooi aan op de pas ingediende open source nota.

http://www.computable.nl/artikels/archief2/d50mh2ij.htm

http://vereniging.opensource.nl/werkgroepen/PR+A/ipos/voorstel/node4.h tml

offtopic:
misschien zoeken ze nog een linux beheerder :7
Ik betwijfel of het op de korte tot middelange termijn veel besparing gaat opleveren, maar politiek vind ik het een belangrijke stap. Het gebruik van OpenSource maakt de afhankelijkheid van een (buitenlands!) bedrijf veel kleiner, en dat lijkt me vooral voor een overheid een goede ontwikkeling.
Anoniem: 81927 13 oktober 2003 22:29
15.000 pc's, laptops en servers van de gemeente........

15.000??? is dat niet een beetje erg veel? ik bedoel als je een laptop hebt hoef je toch niet ook een desktop?
okay amsterdam is natuurlijk een grote stad maar 15000 medewerkers bij de gemeente vind ik wel heel veel.......
Amsterdam kent 22.000 ambtenaren inclusief het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf (+/- 5000). Een paar duizend in de buiten dienst (vuilnismannen, groenvoorziening, etc..) Tel daarbij nog wat flexplekken voor externen, stagiaires, etc. 15.000 is dan snel een haalbaar getal..
De noordzuidlijn was in de eerste instantie ook geen metrolijn :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.