FBI-directeur James Comey verwacht dat de Amerikaanse overheid in de toekomst meer rechtszaken zal aanspannen die te maken hebben met toegang tot informatie. De federale onderzoeksdienst zegt veel last te hebben van encryptie.
Comey noemde woensdag encryptie een 'essentieel werktuig' van terroristische groeperingen, zo meldt Reuters. Hij voegde daaraan toe dat de FBI veel last ondervindt van de onlangs ingevoerde end-to-end-encryptie van WhatsApp. De dienst zou geen plannen hebben om moederbedrijf Facebook aan te klagen.
De FBI-directeur legde ook uit dat er sinds oktober in vierduizend gevallen is geprobeerd om toegang te krijgen tot een apparaat. In vijfhonderd van die gevallen waren deze pogingen zonder succes, waarbij het bij geen van de onderzochte apparaten om een iPhone 5c gaat, zoals in het geval van de San Bernardino-schutter. De FBI wist eind maart dat toestel te kraken met behulp van een onbekende derde partij en onderzoekt mogelijkheden om de gebruikte tool ook bij andere apparaten in te zetten. Comey zei volgens Reuters dat hij zelf ook niet weet wie de partij is die de FBI voor hulp heeft benaderd.
Ook de Europese tegenhanger van de FBI blijkt te worstelen met encryptie. Zo meldde Europol-directeur Rob Wainwright een aantal dagen geleden via Twitter dat 'encryptie een probleem is in 75 procent van alle Europol-zaken'. Hij legde dit niet verder uit, maar reageerde in een andere mededeling dat volgens hem de oplossing gezocht moet worden in 'regulated front door access', en niet via backdoors.
Het is onduidelijk hoe die gereguleerde toegang 'via de voordeur' er volgens hem uit zou moeten zien. Hij reageerde in eerste instantie op een column in The Guardian, waarin journalist John Naughton betoogde dat er op een gegeven moment een antwoord zal moeten komen op de vraag of iedereen recht heeft op niet of nauwelijks te kraken versleuteling of dat overheden op verzoek data moeten kunnen inzien.