Het uit Stockholm afkomstige Urbanista doet zijn naam eer aan door alle producten naar wereldsteden te vernoemen. Vandaar dat we hier een hoofdtelefoon bespreken die vernoemd is naar het zonnige Miami, die niet alleen verkrijgbaar is in zwart en wit, maar ook in knallend rood en opvallend groen. Het moet een beetje je smaak zijn, die felle kleuren, maar ook de groene variant die wij van Urbanista toegestuurd kregen, ziet er nog steeds zeer stijlvol uit. Wat ons betreft is de Miami de mooiste hoofdtelefoon uit de test, hoewel we ook snappen dat je wellicht liever rondloopt met een iets minder opvallend model. Mocht je echter van stijlvol houden, dan zit je bij Urbanista goed.
Miami
Merk | Urbanista |
Prijs | € 117,71 |
Gewicht | 311g |
Accu anc on | 37u55m |
Accu anc off | 49u27m |
Connector | USB-C, 3,5mm |
Bluetoothversie | 5.0 |
Codecs | SBC, AAC |
Profielen | A2DP1.3, Avrcp1.5, HFP1.6 |
Multipoint | Nee |
Dat stijlvolle uiterlijk heeft wel een prijs, want de Miami is zwaar. Van de hoofdtelefoons uit deze vergelijking is alleen de Positive Vibration XL ANC van House of Marley een fractie zwaarder. Toch is dat gewicht bij de Miami een minder groot bezwaar dan het lijkt. De hoofdtelefoon heeft een stevige, maar daarmee ook zware ronde metalen beugel die beide oorschelpen verbindt. Het kussen dat boven in de beugel gemonteerd is, is echter lekker zacht en dat geldt helemaal voor de zeer ruim bemeten oorkussens. Vooral dankzij die laatste zit de Miami opvallend lekker en door die brede kussens sluit hij nog goed af ook. Urbanista levert er bovendien een mooie en stevige case bij.
Bij de strakke vormgeving van de Miami hoort ook een minimalistische opzet van de bediening. De Miami heeft maar vier knoppen. Op de linkeroorschelp zit een brede knop die maar nauwelijks boven het metaal van de behuizing uitsteekt. Het is de knop waarmee je wisselt tussen ruisonderdrukking en de ambientmodus. Hoewel de knop maar nauwelijks boven het metaal uitsteekt, is hij makkelijk te vinden. Dat geldt minder voor de knoppen op de rechteroorschelp; daar vind je een serie van drie in elkaar overlopende knoppen waarmee je het volume regelt en de muziek pauzeert.
Het is de bekende opstelling waarbij je met dezelfde knoppen niet alleen het volume regelt, maar ook een volgend of vorig nummer selecteert. De middelste van de drie knoppen dient dan om de muziek te pauzeren, maar ook om gesprekken aan te nemen en te beëindigen. Waar de knop links heel prettig is, geldt dat niet voor de drie knoppen rechts. Ook die steken maar nauwelijks boven het metaal van de behuizing uit en dat maakt dat het moeilijk is om te voelen welk van de drie knoppen je te pakken hebt. Je drukt dan ook makkelijk de verkeerde in.
Dat zou niet erg zijn als Urbanista niet zoveel functionaliteit aan de knoppen had gekoppeld, want vooral de middelste van de drie dient veel doelen. Zo zet je er de hoofdtelefoon ook mee aan of uit en activeer je er de assistent mee. Doordat je met twee keer klikken de assistent oproept en met slechts drie seconden indrukken de hoofdtelefoon al uitzet, doe je makkelijk iets wat je niet wilt. Helaas zijn de knoppen op de rechteroorschelp daarmee iets te veel form over function: mooi, maar niet heel praktisch.
Wel heel praktisch, zelfs erg fijn, is de sensor die in de rechteroorschelp gebouwd is. Als je de oorschelp van je oor tilt, pauzeert de muziek. De sensor is lekker scherp afgesteld, dus je hoeft de schelp maar even op te tillen om te pauzeren en hij reageert ook weer lekker snel als je hem terugplaatst. De Miami heeft geen touchbediening. Wat hij echter vooral ontbeert, is ondersteuning door een app. Vreemd genoeg heeft Urbanista die wel, maar die app ondersteunt alleen de duurdere Los Angeles.
Daardoor mist de Miami functionaliteit die de andere fabrikanten wel leveren. Zo valt er niets in te stellen aan de ruisonderdrukking en de ambientmodus. De Miami ondersteunt ook al geen multipoint, wat helemaal een gemis is. Omdat er geen app beschikbaar is, kun je ook niets aan de klank instellen, hoewel daar uiteraard apps van derden voor zijn. Het is functionaliteit die gezien de prijs niet had misstaan.
Dat er geen app en dus geen equalizer beschikbaar is, is jammer, want de Miami kan wel wat bijsturing gebruiken. Het is een van de hoofdtelefoons met een duidelijk stevigere basweergave dan wenselijk. Het geluid van de Miami is bepaald niet neutraal. Het laag, in dit geval alles onder de 100Hz, klinkt hard en wollig. Het ligt als een dikke deken onder alle muziek. Vooral bij rap en dance is het te veel van het goede. Jammer, want het midden en hoog klinken best goed, zonder grote pieken en dalen in het spectrum. Hoewel in dit geval juist de hogere klanken als die van hi-hats en elektronische snaredrums de neiging hebben iets te vervormen op hoog volume. Overigens kan de Miami overweg met SBC en AAC, maar niet met codecs als aptX of LDAC.
De Miami heeft vooral een goede passieve ruisonderdrukking. De stevige behuizing en de dikke, goed afsluitende oorkussens houden van zichzelf al veel externe geluiden tegen. De actieve ruisonderdrukking doet daar gelukkig nog een schepje bovenop, waardoor er behoorlijk veel externe geluiden geblokkeerd worden. De Miami weet zelfs veel van de middentonen te blokkeren en dat is opvallend, want daar hebben veel concurrenten moeite mee. De ruisonderdrukking is niet helemaal van het niveau van Sony en kan zich ook niet zelf bijsturen, wat bij Sony wel kan, maar de Miami presteert op dit vlak toch opvallend goed. Bovendien heeft hij een goede accuduur en verslaat hij daarin de concurrenten van bekende merken als Sony en Sennheiser.
Samengevat
Wat ons betreft heeft Urbanista met de Miami een stijlvolle hoofdtelefoon afgeleverd, die ondanks het hoge gewicht en de stevige constructie prettig zit. Dat is vooral te danken aan de lekker dikke en goed afsluitende oorkussens. Die strakke vormgeving heeft ook nadelen, want de bediening is daardoor niet prettig. Vooral de knoppen op de rechteroorschelp hebben zoveel functies dat je er makkelijk iets onbedoelds mee doet. De Miami heeft wel een sensor in de rechteroorschelp waarmee je makkelijk de muziek kunt pauzeren door de oorschelp op te tillen. We missen ook functionaliteit. Zo ondersteunt de Miami geen multipoint en is er geen app beschikbaar. Juist omdat het aantal knoppen en daarmee de bedieningsopties beperkt zijn, is dat een gemis. We zijn beter te spreken over de accuduur en de ruisonderdrukking. De passieve ruisonderdrukking is al goed, maar met de functie ingeschakeld wordt het nog beter. Dat kunnen we niet zeggen van het geluid, waarin veel te veel lage tonen doorklinken. De geluiden onder de 100Hz worden flink opgepompt en er is geen equalizer om dat recht te zetten.