Wat ons betreft is Age of Empires IV exact zoals verwacht en gehoopt. Het speelt als vanouds, al bevat het ook leuke vernieuwingen, en voor bestaande Age-spelers is dat goed nieuws. Microsoft en Relic hebben uitstekend geluisterd naar de community door de middeleeuwen als tijdperk te kiezen en daarmee voort te borduren op het succesvolle Age of Empires II. Tegelijk is het de vraag of dit deel net zo populair wordt als zijn illustere voorganger(s), want de gamewereld is een stuk sneller geworden. Verwacht dus geen innovatieve rts die de wereld op z'n kop zet; het gaat nog steeds om het winnen van grondstoffen en de juiste strategie om de vijand te verslaan.
24 jaar na het eerste en 16 jaar(!) na het laatste deel is er een compleet nieuwe versie van Age of Empires verschenen. Nadat in de afgelopen jaren van ieder deel een Definitive Edition was gemaakt, feitelijk remasters, was het eindelijk tijd voor een echt vervolg: Age of Empires IV. Nou ja vervolg, versie vier sluit niet aan met een nieuw tijdperk na deel drie, maar gaat een stukje terug in de tijd. Het is weliswaar een compleet nieuw spel dat from scratch is gebouwd, maar grotendeels is gebaseerd op deel twee, de populairste editie van de serie, die zich afspeelt van de vroege tot late middeleeuwen.
Het is een keuze die we kunnen begrijpen, gezien de populariteit die deel II tot op de dag van vandaag nog geniet, vooral bij de originele Age of Empires-fans. Een nieuw tijdperk na deel drie zou zich afspelen na de Amerikaanse burgeroorlog en dan kom je al snel bij slagvelden met tanks uit. Dat zou van Age of Empires een compleet ander spel maken dan voorheen. Niets houdt Microsoft en Relic tegen om later nog zo'n vervolg uit te brengen, maar voor nu zijn we blij met de keuze voor de middeleeuwen. Dat betekent dat je eenheden beginnen met pijl en boog, en eindigen met hand cannoneers en kanonnen.
Toch is Age of Empires IV niet zozeer deel II in een nieuw jasje; het is meer dan dat. Het haalt de beste elementen uit de hele serie en combineert die met nieuwe elementen. Het heeft een sterk verbeterde grafische vormgeving met fraaie landschappen en de volken spelen diverser dan ooit. In deze review bekijken we wat er in zowel positieve als negatieve zin anders is, of het spel anno 2021 nog wel modern aanvoelt en of er voor zowel oudgedienden als nieuwkomers voldoende spelplezier in zit.
Middeleeuwen en wincondities
Als we het extreem kort samenvatten, kunnen we stellen dat de makers van Age of Empires IV hebben voortgebouwd op de motor van Age of Empires III Definitive Edition. Grafisch lijkt deel IV hier sterk op en ook de militaire strijd voelt vergelijkbaar aan. Tegelijk zijn juist de nieuwigheden van dit deel vakkundig gesloopt om terug te gaan naar de basis van deel twee. Dorpelingen moeten hun hout, goud en voedsel weer naar het dorp of een verzamelpunt brengen, zoals ook logisch is. In deel drie hoefde dat niet en werd alles op magische wijze verzameld. Er zijn in deel IV geen hero-units en handelsroutes meer en ook het Deck, waarmee je troepen en ontwikkelingen vanuit je thuisstad kon laten overkomen, is weggelaten.
In het begin draait alles om het verzamelen van grondstoffen.
Terug naar de middeleeuwen
Tegelijk is deel IV ook geen kloon van deel II. Hoewel de makers teruggaan naar de oerprincipes van de klassieke Age-rts, hebben ze het moment aangegrepen om ook vernieuwingen door te voeren. Zie de volgende twee pagina's.
In de basis draait het echter allemaal weer om het verzamelen van grondstoffen waarmee gebouwen, technologieontwikkelingen en manschappen kunnen worden gemaakt. Daarvoor zijn bepaalde locaties op de kaart van strategisch belang, vooral voor de lange termijn. Hout en voedsel zijn bijna tot in de oneindigheid beschikbaar, maar dat geldt niet voor goud en steen. Die grondstoffen zijn cruciaal voor geavanceerde troepen en verdedigende gebouwen, dus is het uitbouwen van je basis en het veroveren van strategische punten van groot belang. Als goud of steen op zijn, moet je terugvallen op simpelere units en gebouwen die alleen voedsel en hout vereisen. Bij een spel dat erg lang duurt, is dat problematisch, want goud is eigenlijk onmisbaar. De enige optie is om voedsel of hout om te wisselen via de marktplaats, maar dat gaat tegen steeds lagere koersen (10:1) en vereist veel multitasking. Via die marktplaats kun je overigens wel een handelsroute naar twee handelsposten opzetten, wat een beetje goud oplevert.
Net als voorheen bestaat het spel uit verschillende fasen: Ages. Het zijn er vier: de Dark, Feudal, Castle en Imperial Age. Oftewel dezelfde als in Age II, hoewel die laatste ook in Age III voorkwam. Als je liever snel wilt starten, kun je er in een skirmish of custom multiplayerpotje ook voor kiezen om direct in een later tijdperk te beginnen. Dan kun je eerder de technologie of troepen gebruiken die je wilt, maar je zult nog steeds dorpelingen moeten produceren en aan het werk zetten. En je mist de strategische keuze voor een bepaalde landmark. Zie de volgende pagina.
Wincondities
Je wint een spel als je je vijand(en) hebt verslagen, net zoals bij iedere rts. Toch zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd op dit vlak en wat ons betreft in positieve zin. Bij de oude Age-games moest je letterlijk alle gebouwen en troepen verslagen hebben voordat je gewonnen had, wat soms frustraties opleverde als de vijand zich ergens in een hoek op de kaart verstopt had of als daar nog een enkele dorpeling hout aan het hakken was. Bij Age III DE was dit al een stuk beter doordat de vijand zichzelf overgaf als hij bijna helemaal uitgeschakeld was. Bij Age IV heb je je vijand(en) verslagen als je de landmarks hebt vernietigd, oftewel de gebouwen die gebruikt zijn om verder te ontwikkelen naar een nieuw tijdperk. Afhankelijk van hoever je vijand is ontwikkeld, zijn dat maximaal vier gebouwen. Let op: een gebouw dat is neergehaald, kan altijd weer opnieuw worden gebouwd en de dorpelingen van AI-spelers zullen dat ook fanatiek doen. Als je daar geen rekening mee houdt door een deel van je troepen achter te laten, dreigt een never ending story.
Een andere manier om te winnen, die al vanaf het begin in Age of Empires zat, is het bouwen van een wonder. Dat kost bijzonder veel grondstoffen en de bouw duurt lang. Het gebouw zelf heeft geen enkele functie, maar zodra het af is, start er een timer en heeft de vijand nog een kwartier om het wonder te vernietigen. Gebeurt dat niet, dan heeft de bouwer daarvan gewonnen. Het is een manier om een spel dat helemaal vastgelopen is en waaruit ook na lange tijd geen winnaar komt, toch te beëindigen. Iemand die zijn basis maximaal verdedigd heeft, moet dan toch in actie komen om een ondergang te vermijden.
Als je drie sacred sites verovert en vasthoudt, heb je gewonnen.
Met Age of Empires IV is er nóg een optie bijgekomen. Of eigenlijk in de plaats gekomen van de relics die priesters konden verzamelen. Wie in oudere Age-games alle relics, heilige relikwieën, van het speelveld had verzameld, zette hetzelfde proces als bij een wonder in gang. Nu was dat in de praktijk soms lastig, omdat die relics ook in of in de buurt van de dorpen van anderen te vinden waren. Relics verzamelen is geen winstrategie meer, maar levert wel flinke bonussen op, zoals extra grondstoffen.
In Age IV zijn er sacred sites, heiligdommen, voor in de plaats gekomen. Dat zijn, afhankelijk van de kaart en omvang, twee, drie of vier centrale locaties op de kaart, min of meer vergelijkbaar met bijvoorbeeld de strategische punten van Company of Heroes, dat ook door Relic ontwikkeld is. Je kunt met een geestelijke zo'n punt veroveren en zult er dan legers moeten verzamelen om het te behouden. Een enkele vijandelijke unit kan zo'n punt namelijk weer neutraliseren. Als je alle punten in bezit hebt, heeft de vijand nog een kwartier om in actie te komen, net als bij een wonder. Het is dus een tweede manier om een defensieve speler uit z'n tent te lokken. In tegenstelling tot een wonder is het heroveren van een enkel punt al voldoende. Dit leidt tot de nodige gevechten, niet alleen rondom dorpen, maar ook om die strategische punten. Overigens zijn alle wincondities naar believen in- of uit te schakelen.
Rts-discipline
Net als bij de meeste rts-games vergt het spelen een bepaalde discipline. Je bent in het begin vooral druk met het op gang brengen van je economie en het verder ontwikkelen van bepaalde technologie, zodat je daar later de vruchten van kunt plukken en massaal legers kunt produceren om terrein te veroveren. Voor jonge, nieuwe spelers die moba-achtige games gewend zijn, kan dat even aanpassen zijn. Je bent zo een kwartier verder voordat je eindelijk je vooraf bedachte strategie kunt uitvoeren. Tegelijk is er zoveel variatie mogelijk als je wilt. Rushen, oftewel de vijand in een zeer vroeg stadium aanvallen en op die manier winnen, is nog steeds mogelijk. Over het algemeen is een mix van een defensieve en offensieve strategie wenselijk als je niet weet wat voor vijand(en) je tegenover je hebt. Weet je dat wel, dan ken je de zwakke punten van je vijand en kun je daar direct op anticiperen.
Age-verschillen, tijdperken en landmarks
De originele Age of Empires-delen hadden al Scouts en schaapjes. Die Scouts waren goedkope units om de map mee te verkennen. Tegelijkertijd pikten ze schapen op die je naar je basis kon doorsturen, zodat die later als bron voor voedsel dienden. Dit was niet exclusief; iedere unit kon de schapen in bezit krijgen als hij maar dichtbij genoeg was. In Age of Empires IV kunnen alleen de Scouts dat, wat reden is om ze in het begin zo snel mogelijk het speelveld te laten verkennen en daarna terug te laten keren naar je basis. Opgepikte schaapjes rennen namelijk mee met je Scout en je kunt ze vervolgens droppen op je basis.
Door de shifttoets in te drukken kun je units verschillende opdrachten achter elkaar laten uitvoeren en daarmee kun je dus ook een Scout over het veld laten rennen. Helemaal op eigen houtje verkennen, zoals in Age of Empires II, kunnen ze niet meer. Zeker in de Feudal Age is het zaak om zo snel mogelijk voedsel te produceren en de schaapjes spelen daarbij een sleutelrol.
Een landmark kiezen voor een nieuw tijdperk
Naar een volgend tijdperk
Een van de veranderingen betreft de manier van evolueren naar een volgend tijdperk. Bij Age of Empires I, II en III ging dat via de 'home town', zeg maar het dorpshuis. Als er genoeg grondstoffen verzameld waren, werden alle gebouwen geüpgraded naar het nieuwe tijdperk. Dorpelingen waren hiervoor niet nodig; het ging als het ware vanzelf, maar betekende wel dat je tijdelijk geen nieuwe dorpelingen of verbeteringen kon doorvoeren in je home town. Bij Age IV doe je dit niet via dit gebouw, maar via dorpelingen. Zij bouwen hiervoor een gebouw, een landmark, en als dit klaar is, is het tijdperk aangebroken. Het is dus zaak dit zo snel mogelijk te doen, via zoveel mogelijk dorpelingen in de buurt, want hoe meer eraan werken, des te sneller het gaat.
Dat principe werd ook voor sommige volken van Age III DE gebruikt. Het is een leuke en dynamische vernieuwing en het is ook prettig dat je tijdens dit proces gewoon nog dorpelingen kunt produceren. Je krijgt overigens een geluidssignaal als er voldoende grondstoffen beschikbaar zijn en ook het icoon van het tijdperk krijgt een gouden omhulsel om je eraan te herinneren dat je verder kunt.
Landmarks
Iets dat is overgekomen uit Age of Empires III en Age of Mythology, is een strategische keuze die je moet maken als je ontwikkeling verdergaat. Je kunt kiezen uit twee soorten gebouwen, 'landmarks', met ieder unieke eigenschappen. Het is mede afhankelijk van het volk en het tijdperk hoe groot de gevolgen zijn. Soms kun je via dat gebouw goedkopere of unieke units produceren en soms verandert het bepaalde eigenschappen, zoals de voedsel- of unitproductie. Ook zijn er unieke gebouwen met een zeer specifieke functie, bijvoorbeeld het Palace of the Sultan van het Delhi Sultanate, dat oneindig en automatisch olifanten produceert en de Guild Hall van de Fransen, waarmee je, ook als ze op zijn, grondstoffen naar keuze kunt produceren. Bij de Chinezen kun je ook achteraf nog landmarks maken die je niet had gekozen, maar bij de overige volken is de keuze definitief. Dat maakt het spel dynamischer, doordat zowel jij als je tegenstanders tijdens het spelen van strategie kunnen wisselen, totdat je bij het uiteindelijke vierde tijdperk bent aangekomen.
Muren spelen een grotere rol.
Muren
Muren spelen een iets grotere rol dan voorheen in het spel. Net als in Age II heb je houten én stenen muren. Je kunt houten muren echter niet halverwege upgraden naar steen, zoals dat mogelijk is in Age III. Muren zijn een mooie manier om de vijand letterlijk en figuurlijk op afstand te houden en je basis te beschermen. Al dan niet tijdelijk, zodat je tijd hebt je troepen te verzamelen om een aanval af te slaan. Ook sluiten de muren mooi aan op heuvelachtige landschappen, waardoor je hoogteverschillen krijgt.
De stenen muren van Age of Empires IV zijn een stuk groter en vooral breder dan voorheen. Dat maakt het mogelijk om troepen op je muren te zetten en dat is nieuw. Zo kun je bijvoorbeeld een arsenaal boogschutters op verschillende locaties plaatsen, zodat ze vijandelijke troepen die in de buurt komen, kunnen verjagen. Die boogschutters en de gebouwen daarachter zijn door de muur ook nog eens extra beschermd; ze krijgen een derde van de 'damage'.
Zo hebben muren niet alleen een defensieve rol, maar ook een potentieel offensieve. Zeker verder ontwikkelde kruisboogschieters en hand cannoneers kunnen een grote rol spelen bij het afslachten van vijandelijke troepen. Ook kun je nu verdedigende torens op de muren bouwen, die verschillende opties hebben om te schieten. Muren in combinatie met verdedigende torens kunnen een compleet leger wegvagen. Je kunt ze zo dicht bij een vijandelijke basis bouwen dat ze niet alleen troepen, maar ook gebouwen aanvallen. Je eenheden kunnen stormrammen en 'siege towers' bouwen om vijandelijke muren en poorten aan te vallen.
Van campaign tot skirmish en multiplay
Net als voorheen heb je verschillende manieren om het spel te spelen. Microsoft heeft de Age of War overgenomen van de Definitive Editions. Dit bestaat uit diverse uitdagingen waarmee XP te winnen is en leert je tegelijkertijd meer over de werking van het spel. Ook nieuw zijn Presets voor gevechten tegen de AI. Die zijn volledig voorgeprogrammeerd, zodat je direct aan de slag kunt. Toch zijn ze ook wat saai en lijken ze niet veel toe te voegen als je eenmaal je draai in het spel gevonden hebt.
Uiteraard kun je ook volledig je eigen skirmishpotje of custom multiplayer opzetten. Multiplayer werkte beperkt tijdens de reviewperiode, maar we hadden hier in een eerder stadium wel al kennis mee kunnen maken via een gesloten en een open bèta. Het werkte behoorlijk vlot, al wordt het spel wel wat trager als je vier tegen vier speelt en iedereen het maximale aantal units heeft: 1600 in totaal. Het leuke van potjes met mensen is dat de strijd volledig onvoorspelbaar is en er dus onverwachte dingen gebeuren. Zo werden we eens al na twee minuten aangevallen door een groep Scouts. Die zijn vrij zwak, maar in groten getale toch destructief tegen dorpelingen. Toch is de AI ook veel uitdagender en afwisselender dan voorheen. Zie de volgende pagina.
Eerst nog even over de campaign, want ook die is zeker de moeite waard. Het unieke van Age of Empires is en was natuurlijk altijd de historische setting. Ook tijdens de campaign krijg je veel historische informatie. Fantastisch voor liefhebbers, maar zeker ook leuk en leerzaam voor mensen die dit vak niet hadden opgenomen in hun vakkenpakket. Je leert er een bepaalde factie veel beter door kennen en het biedt meer gevoel en affiniteit.
De makers hebben een combinatie gemaakt van gelikte filmbeelden, deels gemaakt door drones, en animaties, bijvoorbeeld waar historische veldslagen zich hebben afgespeeld. Sommige gevechten, zoals het Engelse gevecht tussen King William en King Harold, doen een beetje Total War-achtig aan, waarbij je op een groot slagveld steeds strategisch bepaalde groepen laat aanvallen. Bij andere delen wordt de reguliere engine gebruikt en moet je bijvoorbeeld dorpen heroveren. Die missies zijn leuk om te spelen, maar verder niet heel verrassend, misschien zelfs wat saai. De Campaign unlockt ook informatieve video's over historische wapens, zoals de ontwikkeling van de kruisboog. Al met al oogt het heel verzorgd. Als je een nieuwe factie wilt leren kennen, is het raadzaam om te starten met de campaign.
Intelligentie van de computer: AI
Age of Empires dateert van een compleet ander computertijdperk en iets wat daarbij hoorde, was de matige intelligentie van computerspelers: de AI. Microsoft had voor de Definitive Editions minimaal aan de AI gesleuteld om de spelervaring zoveel mogelijk overeen te laten komen met die van de originelen van weleer. Dat leidde soms tot grote frustraties, want computertegenstanders liepen soms oerdom je basis binnen op zoek naar grondstoffen en bij poorten in muren ontstonden virtuele files waarbij je eigen units vast kwamen te zitten. Oudgedienden herkennen wellicht ook nog wel dat als je een gebouw dat troepen produceert, te zichtbaar bij het bos neerzette, deze units daar vast kwamen te zitten.
De AI is veel slimmer en creatiever.
Slimmere computertegenstanders
Dat zal je in Age of Empires IV niet meer overkomen. Gebouwen zijn zo vormgegeven dat er altijd ruimte rondom is en units erlangs kunnen. De AI is echt flink verbeterd ten opzichte van haar illustere voorgangers. Er is minder filevorming bij drukke knooppunten en je eigen units gaan vanzelf aan de kant als dat nodig is. Ook zijn computertegenstanders veel slimmer én creatiever. Zo trekken ze zich bijvoorbeeld eerder terug als een aanval dreigt te mislukken. Ook vallen ze niet meer steeds op hetzelfde punt aan, maar wordt er echt geprobeerd om zwakke punten in je verdediging te vinden. Ook dorpelingen vluchten bij voorbaat als ze vijandelijke troepen zien aankomen, in plaats van te wachten totdat ze worden afgeslacht.
Daarbij kan de AI haar strategie halverwege omgooien als het niet lukt om te winnen en is ze daarbij veel creatiever dan eerst. Als massale aanvallen op zwakke plekken weinig meer opleveren, kan de computer bijvoorbeeld besluiten om een wonder te bouwen, iets wat je pas laat door kunt hebben als de gebruikelijke fog-of-war aanstaat. In ons geval deed de AI (in Hard) dat door deze ook nog eens in een hoek te plaatsen, naast een kasteel en andere verdediging, en alle troepen erbij. Niet alleen in Hard en Hardest, maar ook in Intermediate en Easy probeert de AI onvoorspelbaar te zijn en in alle gevallen is het goed om rekening te houden met een vroege aanval. Nieuw is ook dat je je legers in het bos kunt verstoppen, zodat je vijand je niet direct ziet. Al met al is het daardoor veel leuker om tegen de AI te spelen dan voorheen.
Tegen de AI spelen is leuker dan voorheen.
Irritaties
Dat betekent niet dat er niets meer te klagen valt. Het komt toch nog weleens voor dat een unit van de AI komt vast te zitten. Dat kan bijvoorbeeld een priester zijn die een relic wil pakken, maar letterlijk tegen een muur aanloopt en daar dan blijft staan als er geen andere optie is. Iets wat we bij onze eigen troepen irritant vonden, is dat als ze worden aangevallen, ze direct massaal in de tegenaanval gaan. Dat doen ze ook als ze daardoor in een fuik lopen, zoals een vijandelijke basis met verdedigende torens. Gelukkig is daar een oplossing voor; in plaats van diverse assertiviteitsstanden is er nu een 'stand ground'-knop waarbij je troepen hun locatie behouden. Als ze wel op vijandige troepen in de buurt reageren, is het prettig dat ze naar hun oorspronkelijke positie terugkeren als deze op de vlucht slaan.
Een andere irritatie is dat vijandelijke units die op de vlucht zijn en waarvoor je opdracht geeft ze aan te vallen, heel lastig door mêlee-units kunnen worden uitgeschakeld. Alleen als ze van richting veranderen, kunnen je troepen echt toeslaan. Het leidt er vaak toe dat je troepen de vijand zowat over het hele slagveld achtervolgen zonder dat er iets gebeurt. Het is ook wat vreemd dat dorpelingen bijna net zo snel kunnen rennen als paarden. Verder kan het voorkomen dat je een groep de opdracht geeft een vijandelijke groep aan te vallen, maar dat deze dan stopt met de aanval als de specifieke unit die je selecteerde, het bijltje erbij neergelegd heeft, terwijl de rest daaromheen er nog steeds is. Dit is echter wel verbeterd ten opzichte van de bèta. Path finding is goed, maar zeker niet perfect. Je ziet computerspelers soms ook onnatuurlijk twijfelen; dan gaan ze op weg naar je basis om na een seconde alweer om te keren. Het zou fijn zijn als dit soort bugs, irritaties en onnatuurlijk gedrag in de toekomst nog wat worden gefinetuned.
Acht volken met eigen speelstijl, materialen en legereenheden
Van oudsher biedt Age of Empires variatie met de diverse volken die je kunt spelen. Nog meer dan voorheen is er extra aandacht besteed aan hun taal. Die is historisch accuraat en ontwikkelt zich mee met het tijdperk. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de vroege Engelsen amper kunt verstaan, maar in de latere ages wordt dat beter. Ook zijn de onderlinge verschillen tussen volken nu veel groter dan voorheen. Weliswaar vormen bepaalde standaardtroepen nog steeds de basis, zoals pikemen, zwaardvechters, archers en units te paard, maar daarbovenop zijn er enkele unieke units die alleen voor een bepaald volk beschikbaar zijn. Daar stopt het niet, want de manier van spelen verschilt ook per volk en vereist soms een compleet andere speelstrategie.
Het spel bevat uitleg over de verschillende volken en hun techtree.
English
De English zijn de meest klassieke en overzichtelijke factie. Daar is met opzet voor gekozen, want ze dienen als basisvolk om het spel (opnieuw) te leren kennen. Zowel de units als de gebouwen en ontwikkelingen voelen vanaf het begin vertrouwd aan. Tegelijk is het een sterke factie, met de unieke longbows die verdedigende werken kunnen plaatsen tegen paarden, en infanterie die stormrammen en belegeringstorens kan produceren. Ook economisch en militair staan ze hun mannetje, met unieke eigenschappen voor de verdediging met een 'Network of Castles', dat dorpshuizen, outposts, torens en kastelen extra aanvalskracht geeft.
French
De French lijken erg op de English en zijn ook door beginnende spelers snel onder de knie te krijgen. Wat hen onderscheidt, is de sterke cavalerie met Royal Knights, goedkopere economische technologie en wat handels- en grondstoffenvoordelen, onder andere met de landmarks. Ook de campaign, met Jeanne d'Arc, van de Fransen is sterk.
De Fransen staan bekend om hun sterke cavalerie.
Holy Roman Empire
De Holy Roman Empire, met in de middeleeuwen Duitse roots in plaats van Italiaanse, lijken in de basis ook erg op de English, maar kennen al iets meer afwijkingen, zoals de Prelate. Dat is een hoge geestelijke die units kan boosten. Door bij dorpelingen in de buurt te staan zullen ze sneller grondstoffen produceren. Relics zijn extra belangrijk, want deze kun je in outposts, keeps en towers plaatsen, waardoor hun zicht, kracht en bereik toenemen, terwijl die verdedigingswerken ook nog eens voordeliger zijn om te bouwen.
Rus
De Rus hebben alleen houten muren en verdedigingstorens, waarmee in de campagne ook verwezen wordt naar de slag om Moskou, met de historische strijd tussen de Mongolen en de Russen. De houten torens zijn wel groter en sterker dan gebruikelijk, en kunnen ook meer units huisvesten. Ook hebben de Rus sterke Warrior Monks te paard die zowel kunnen vechten als healen.
De Mongols kunnen hun hele basis oppakken en elders weer opzetten.
Mongols
De overige volken wijken meer af. Zo bestaan de gebouwen van de Mongols uit tenten, die af te breken en in te pakken zijn, zodat je ze elders kunt zetten. Ook kun je zelf de locatie bepalen van je eerste dorp. Vanwege hun nomadische bestaan hebben de Mongols geen muren, van hout noch van steen. Ze kunnen makkelijker grondstoffen winnen, onder andere door vijandelijke gebouwen in brand te steken. Verder hebben ze geen huizen nodig en kunnen ze snel nieuwe troepen produceren om vijanden aan te vallen. Tot slot hebben ze de Khan, een soort Hero-unit met bepaalde krachten.
Delhi Sultanate
De Delhi Sultanate en Abbasid Dynasty zijn min of meer variaties op de Persians uit Age II, waarbij de eerste de olifanten en de tweede de kamelen hebben overgenomen. Beide volken vinden hun basis in de Arabische wereld, waarbij de Delhi Sultanate meer op het oude India is gebaseerd en de Abbasid Dynasty op het Midden-Oosten. Beide volken hebben moskeeën. Bij de Delhi Sultanate zijn alle technologie-upgrades helemaal gratis, maar ze ontwikkelen zich erg traag. Wat helpt, is om moskeeën te bouwen en er Scholars, islamistische geleerden, in te plaatsen. Ook kunnen ze gebouwen voor militaire eenheden boosten. Dat betekent wel dat je als speler van deze factie in het begin kwetsbaar bent, maar aan het eind profiteer je met twee oersterke typen olifanten.
De olifanten zijn traag maar oersterk.
Abbasid Dynasty
De Abbasid Dynasty kennen een andere methode om naar een nieuw tijdperk te gaan. Dit werkt via uitbreidingen van het House of Wisdom. Dat maakt het mogelijk om bepaalde onderdelen te vervroegen om zo een voordeel te hebben. Iedere uitbreiding bevat drie onderdelen van drie tijdperken. Dat is wel even schakelen, want de beschikbaarheid van bepaalde troepen en ontwikkelingen wordt hiermee compleet op de schop gegooid en in de looptips staan nog steeds de standaard aanwijzingen voor beschikbaarheid, zoals Castle Age. Zoals eerder genoemd heeft dit volk als enige kamelen, als ridder en als boogschutter.
Chinese
Ook de Chinese hebben een afwijkende manier om te ontwikkelen. Iedere keuze die je maakt voor een bepaald gebouw om naar een volgend tijdperk te gaan, staat ook voor een bepaalde dynastie. Je begint in de Song-dynastie, waarbij Scouts meer line-of-sight dan normaal krijgen. Als enige factie kun je ook een tweede landmark van dezelfde Age bouwen, wat betekent dat je in een andere dynastie verandert. Die keuze let nauw, want sommige units of voordelen heb je alleen in een bepaalde dynastie. Je hebt er bij de Chinese dus als het ware nog een laagje met extra tijdperken bij. Dat maakt het interessant, maar in het begin ook ingewikkeld. Een laatste unicum van de Chinese, los van de imposante architectuur, zijn Imperial officers. Deze halen belastingen op bij je gebouwen, wat tot extra goudinkomsten leidt. Een punt van kritiek is dat de Imperial officers niet ieder moment actief zijn en dan als idle villager worden aangemerkt.
Minder volken
Zoals beschreven zijn de acht verschillende volken vrij divers en zijn de onderlinge verschillen veel groter dan in eerdere Age of Empires-versies. Dat maakt het spel extra afwisselend én uitdagend. Zodra je het ene volk onder de knie hebt, begin je aan het volgende, dat toch weer wat anders werkt en zijn eigen voor- en nadelen heeft. Uiteindelijk hou je zo een of meer favorieten over. Toch wringt daar de schoen een beetje, want we missen nogal wat volken uit de eerdere Age-games. Age of Empires IV begint met acht volken, terwijl Age of Empires II van start ging met dertien stuks. Later kwam daar nog een hele reeks volken bij na diverse uitbreidingen en het zijn er nu bijna dertig. Toegegeven, Age of Empires III begon ook met acht verschillende volken en daarbij waren de verschillen minder groot dan in dit geval. Het lijkt aannemelijk dat Microsoft en Relic nog een heel lijstje gereed hebben staan om later als betaalde add-on toe te voegen, net zoals bij de Definitive Editions gebeurde.
De English (Britons), Chinese en Mongols zaten allemaal ook in Age II. We zouden de Perzen en Turken als het Delhi Sultanate kunnen zien en de Abbasid Dynasty als afsplitsing daarvan met de kamelen. We missen echter nog een flink rijtje, zoals de Celts, Vikings, Teutons, Japanese, Byzantines, Franks en Goths. Dan hebben we het nog niet over de volken van het uitbreidingspakket The Conquerors en latere toevoegingen in de Definitive Edition van Age II.
Grafische kwaliteit, geluid en interface
De grafische kwaliteit van Age of Empires IV is goed, maar niet schokkend. Wat landschap betreft lijkt het veel op de Definitive Edition van Age of Empires III, maar het is niet een-op-een hetzelfde. We missen de reflectie van schepen op het water - ze zijn er wel, maar minimaal - de rimpelingen die het varen op het water achterlaat en de reflectie van het licht van vuur op de omgeving. Op die vlakken oogt Age III DE iets mooier. De reflectie van wolken op water is dan wel weer mooi om te zien. Verder zien vooral de bergen, heuvels en waterpartijen van Age IV er goed uit. Ook de grote en brede muren zijn fraai, doordat ze meeglooien met het landschap. Units ogen soms een beetje cartoonesk, al was het maar door de kleuren waaraan je teams kunt onderscheiden. Die zie je ook dwars door gebouwen heen: handig, maar ook minder mooi. Toch zijn er wel fraaie details te zien als je maximaal inzoomt. Aan kleding, architectuur en markeringen is zeker aandacht besteed. Ook aan de trebuchet is duidelijk veel aandacht besteed. Eveneens mooi: rond gebouwen vormen zich wegen en tuinen; het lijkt daardoor meer op een echt dorp.
Systeemeisen
Hoewel je het je pc zwaar kunt maken dankzij de vele grafische settings in combinatie met grote kaarten en een 4x4-spel, is Age of Empires IV ook speelbaar op minder recente pc's. De minimale systeemeisen zijn Windows 10 64bit met een Intel Core i5-6300U of AMD Ryzen 5 2400G-cpu (met AVX-instructieset), 8GB geheugen en een Intel HD 520, AMD Radeon RX Vega 11 of Geforce GTX 760-grafische kaart.
Er zijn behoorlijk veel instellingsmogelijkheden waarmee je de kwaliteit flink kunt opvoeren, van antialiasing tot physics, en de details van shadows, textures en geometry. Met alle settings op High ging onze AMD Ryzen 7 met Geforce RTX 2060 er flink van loeien. Een optie die een groter verschil maakte dan verwacht, was hdr. Niet alleen is het verschil tussen licht en donker dan veel groter, waardoor alles er een stukje realistischer uitziet, ook oogt metaal ineens echt als metaal. Dat is te zien aan het goud dat je kunt minen, maar ook aan de daken van gebouwen en de metalen beplating van je units. Het is een absolute aanrader om dit aan te zetten, maar je moet dit eerst activeren in Windows en je monitor moet het ook ondersteunen. Ook zonder hdr is er sprake van enerzijds bewolking, en anderzijds zon en schaduwen, maar hdr vergroot dit effect. Net als in het echte leven zien landschappen in de schaduw er minder mooi uit dan in de zon, iets om rekening mee te houden als je de screenshots bekijkt.
Het startscherm van het spel
Interface
De interface ziet er overzichtelijk uit, maar we missen opties om dit meer aan je persoonlijke voorkeuren aan te passen, zoals dat in Age of Empires III DE mogelijk was. Hoewel het menu er wellicht wat saai uitziet, is gekozen voor een duidelijke eigen stijl met donkerblauwe kleuren en gouden elementen. Die gouden elementen komen overal terug, onder andere in animaties in het menu en op het speelveld. Ook nieuwe, bijpassende geluidseffecten sluiten hierop aan. Dat geeft dit deel een eigen smoel.
De panelen met informatie zijn naar de randen van het scherm verplaatst, waardoor er veel ruimte overblijft voor de actie op het slagveld. Het belangrijkste paneel vind je links onderin, met informatie over je voorraden en shortcuts naar de verschillende formaties die je je leger kunt laten aannemen. Een lijstje met de doelen die je moet halen, de algemene wincondities of die van een campaignmissie, vind je links bovenin en een lijstje met actuele waarschuwingen rechts, vlak boven de minimap.
De interface is zo opgezet dat er veel ruimte is voor het speelveld.
De maps zijn erg gevarieerd. Je ziet vooraf enkele uitgangspunten, zoals een rivier, eilanden, bos, een kale vlakte, heuvels enzovoort. Vervolgens wordt het landschap geheel willekeurig vormgegeven op basis van de vastgestelde definities en de omvang. De kaart wordt in een wisselende hoek geplaatst, waardoor je nooit helemaal zeker weet hoe alles er van te voren uitziet. Je moet dus verkennen.
Een van de meest gehoorde klachten tijdens de gesloten bèta was dat je te dicht op het veld zat en niet ver kon uitzoomen. Daaraan is gehoor gegeven, want dit is aangepast. Het wordt dan wel een beetje mistig. Daar valt iets voor te zeggen, maar echt mooi is het niet. Zeker met een groot arsenaal troepen of een bepaald gebied dat je in de gaten wilt houden, is het overzicht van het speelveld nog steeds wat krap, ook in vergelijking met de ludicrous-zoomoptie in Age III DE. Hopelijk komt daar nog verandering in, al dan niet via een mod.
In- en uitgezoomd
Overigens was de Age of Empires-community al sinds de aankondiging in 2017 betrokken bij de ontwikkeling van dit spel en de DE-remasters. Microsoft en Relic kregen dus niet alleen feedback en advies tijdens de bèta's, maar ook van een vaste groep enthousiastelingen via een Community Council. Zij hebben ook meegeholpen met het balanceren van de acht facties. Ook hielden ze in de gaten of het spel niet te drastisch veranderd zou worden. Mede daardoor was de koers misschien wat behoudend, maar juist voor oudgedienden en bestaande Age-fans is dat een pluspunt; het spel voelt aan als een 2021-versie van Age of Empires II. Net als bij andere rts'en is het gebruik van sneltoetsen waarmee je groepen units kunt groeperen, echt een must als je snel wilt handelen, omdat ieder type leger kwetsbaar is voor een specifieke andere groep. Ook gridkeys worden ondersteund. Verder is het indrukken van de shifttoets handig om een unit verschillende opdrachten achter elkaar te geven, die serieel worden uitgevoerd, al zat dit al langer in het spel.
Tijdens gevechten is de interface wat onoverzichtelijk, zeker als je units tussen gebouwen, muren en bergen staan. Je ziet ze wel, als blauw silhouet, maar je kunt niet zien wat voor troepen het zijn. Groeperen is dus onvermijdelijk, maar zelfs dan ontkom je er soms niet aan om je complete leger te laten aanvallen, ook al staat niet iedere eenheid op de juiste positie. Het is wel mogelijk om je troepen in een bepaalde formatie te laten lopen, maar dit werkt alleen in een open veld. Dat ziet er overigens indrukwekkend uit, maar kennen we ook van Age III DE.
Geluid
Aan de audio is veel aandacht besteed. Alle muziek is opnieuw gemaakt, en bevat bestaande en nieuwe onderdelen. Ieder volk heeft zijn eigen muziek, waardoor je een bijpassende sfeer krijgt. Toch heeft de muziek duidelijk het herkenbare Age-sfeertje. Ze verandert wanneer je aangevallen wordt, een muur of gebouw instort of je zelf de aanval inzet. De geluidseffecten, zoals die van de trebuchet, zijn eveneens fraai. De veranderende en waarheidsgetrouwe taal van je eenheden hebben we al eerder genoemd en zijn echt een verrijking, ook als je niets met geschiedenis hebt. Als je je troepen opdracht geeft om aan te vallen, gaan ze schreeuwen als ze in de buurt van de vijand zijn. Ook de geluidseffecten in combinatie met de activiteit in de interface zijn goed en ook duidelijk anders dan bij andere Age-spellen. Al met al is de aandacht voor het geluid van grote meerwaarde voor de beleving van het spel.
Mods en map-editor
Een tijdelijk minpunt is dat een map-editor momenteel nog ontbreekt, evenals ondersteuning voor mods en maps die door de community zijn gemaakt. Dat is jammer, want het was altijd erg leuk om je eigen landschap te ontwerpen en dan te spelen. Bij de Definitive Editions waren de mods vanaf het begin aanwezig en dat had een positief effect. Niet alleen werden zo bepaalde ontwerpkeuzes omzeild, zoals de beperkte zoommogelijkheid, ook kon je al snel zelfgemaakte maps van anderen downloaden, zodat de variatie vrijwel oneindig werd. Verder staat er in het menu een Tuning pack-optie, die tijdens de reviewperiode nog niet actief was. Naar verluidt wordt deze functionaliteit begin 2022 vrijgegeven. Misschien willen de makers eerst de prestaties en stabiliteit na de release beoordelen, voordat third-partyadd-ons het spel verder op de proef stellen. Begrijpelijk, maar ook erg jammer, op dit moment althans.
Om een of andere reden konden we hier geen stukje muur bouwen.
Kleine eigenaardigheden
Verder zijn er nog wat kleine eigenaardigheden. Zo konden we soms op bepaalde punten geen muur bouwen, terwijl daar visueel niets in de weg leek te staan. Verder blijven, net als bij AoE III DE, weliswaar de basisinstellingen van skirmishpotjes behouden, maar niet het volk dat je speelt of de tegenstandigers die je geselecteerd had. Dit moet je iedere keer opnieuw instellen. Dat geldt ook voor het speelniveau, hoewel je het basisniveau wel van te voren kunt vastleggen. Dit geldt dan zowel voor skirmish als voor de campaign. Wat we jammer vinden, is dat je AI-tegenstanders geen willekeurige factie kunnen kiezen. Dat zou het toch een beetje spannender maken, net zoals multiplayer. Nu moet je dit handmatig instellen, want een vijand begint automatisch met English. Daardoor weet je van te voren welke tactiek je moet gebruiken en dat is toch wat voorspelbaar. Ook kan het voorkomen dat je vergeet een tegenstander in te stellen, waardoor je dus alleen op de wereld bent en hier pas na verloop van tijd achterkomt. Is dit een bug of een feature?
Een kleinigheidje is dat het menu soms niet helemaal logisch is. Als je bezig bent met een skirmishpotje, maar dit even moet opslaan om op een later moment verder te gaan, klik je in het hoofdmenu op 'Single player', maar dan kom je in het Campaign-menu terecht. Daar vind je alleen de savegames van de campaign. Je moet dus nog een keer op Skirmish klikken voordat je een spel kunt laden. Dit kan ook niet direct vanuit het hoofdmenu, want als je op 'Play again: Skrimish' klikt, kom je in het startscherm van een nieuw spel.
Conclusie
Het heeft even geduurd, maar het is er eindelijk, het langverwachte vervolg van Age of Empires. Niet zozeer een opvolger van versie III, maar meer een 2021-versie van Age II. Niet in de vorm van een kloon, maar echt een modernere variant met de nodige aanpassingen en verbeteringen. Microsoft en rts-expert Relic hebben wat ons betreft de verwachtingen van de Age-fans waargemaakt. Wat daarbij ongetwijfeld hielp, is de ingestelde Community Council die al sinds 2017 betrokken is bij de ontwikkeling van het nieuwe spel en de Definitive Edition-remasters van deel I, II en III.
Die originele delen bleven trouw aan het origineel, waardoor ze net zo speelden als voorheen. Met Age of Empires IV hadden de ontwikkelaars veel meer vrijheid om nieuwigheden toe te voegen. Dat is ook gedaan, maar wel door trouw te blijven aan de basisuitgangspunten van het origineel. Daarmee zal niet iedereen tevreden zijn, want onder het mom van 'stilstand is achteruitgang' zien we vaker radicale vernieuwingen bij het vervolg van een spelserie. In dit geval was de kans echter groot dat dit slecht zou uitpakken, omdat het de spelbeleving zou veranderen. Microsoft heeft daar ervaring mee met deel III, waarbij niet alle vernieuwingen gewaardeerd werden. Tegelijk kunnen sommigen deze editie daarom als saai ervaren.
Age of Empires IV speelt exact zoals verwacht en gehoopt.
Wat ons betreft is dat niet het geval en is de stelregel "If it ain't broke, don't fix it" prima nageleefd. Age of Empires IV speelt min of meer alsof Age of Empires II in 2021 is uitgekomen. Moderne resoluties en grafische opties als hdr worden ondersteund, het spel is prima speelbaar op 21:9-monitoren, de audio is vernieuwd en reageert dynamisch, en de bediening is verder verbeterd. Tegelijkertijd zijn er nieuwe elementen toegevoegd, zoals de dartelende schaapjes die meerennen met Scouts, de sacred sites die je kunt veroveren, de landmarks die je bouwt om naar een volgend tijdperk te gaan, de muren die verdedigende troepen kunnen huisvesten, en de volken die zeer divers zijn en soms ook een compleet andere strategie vereisen.
En wat wel broke was, is gefixt. Waar de AI van de DE-versies minimaal getweakt was, is ze nu helemaal opnieuw opgebouwd. Aanvallende vijanden trekken zich plots weer terug, computertegenstanders vallen vaker op verschillende plekken aan en veranderen soms ineens van strategie. Skirmish is daardoor een stuk leuker geworden. De path finding werkt over het algemeen goed, zonder troepen die vast komen te zitten of verdwalen op het speelveld. Perfect is het echter niet en we hopen dat we nog wat updates kunnen verwachten om de overgebleven haperingen op te vangen.
De campaign is fraai om te zien en vooral voor beginnende spelers een interessante manier om kennis te maken met het spel en de verschillende volken. Het draait echter natuurlijk vooral om de skirmish en multiplayerpotjes, en de acht facties. De onderlinge variatie van de volken is groter dan je wellicht in eerste instantie zou denken, wat het spel veelzijdig en verrassend maakt. In vergelijking met Age II ontbreken nog wel wat volken en we hopen dat de uitbreidingen niet lang op zich laten wachten, evenals de mods en maps die door de community gemaakt kunnen worden. Bij Age III DE betaal je vijf euro voor een add-on met een nieuwe factie; we hopen dat dit bij Age IV niet veel meer wordt, temeer omdat je voor dit spel de volle mep van zestig euro moet betalen, in tegenstelling tot de DE-versies, die circa twintig euro kostten. Wie een Microsoft Game Pass-abonnement heeft, kan het spel overigens zonder extra kosten gaan spelen.
Wat ons betreft is Age of Empires IV absoluut geslaagd. Ondanks vernieuwingen speelt het als vanouds en voor bestaande Age-spelers is dat goed nieuws. Microsoft en Relic hebben goed geluisterd naar de community door de middeleeuwen als tijdperk te kiezen en daarmee voort te borduren op het succesvolle Age of Empires II. Tegelijk is het de vraag of dit deel net zo populair wordt als zijn illustere voorganger(s), want de wereld is een stuk sneller geworden. Voor oudgedienden is Age of Empires IV een absolute aanrader. Tegelijk hopen we dat ook jongeren en rts-liefhebbers die opgroeiden ná het Age-tijdperk, er plezier aan kunnen beleven, zodat het genre nieuw leven ingeblazen wordt. Het spel is in zijn huidige vorm al goed voor honderden uren spelplezier, maar met toekomstige extra volken, mods en maps wordt dat alleen maar meer.
Best interessant hoe deze reviewer schrijft dat 4 trouw blijft aan 2. Ik weet niet of de reviewer 2:DE veel gespeeld heeft, of de scene wat volgt - maar de conclusies van pros en community is net dat het best een goed spel is maar totaal anders is qua speelstijl dan 2. Veel minder civs maar veel meer uniekheid per civ, totaal andere eco-balance, totaal andere micro (projectielen kunnen niet meer "missen" wat vroeger wel kon). Het speelt veel meer als een macro-spel met een focus op stabiele economie en een gebalanceerd leger. Dat is niet per se slecht, maar wel helemaal anders dan de pro-scene van 2. Ik heb de beta gespeeld en me er goed mee vermaakt, maar ik zal toch meer teruggrijpen naar 2:DE. Ik wacht af op een sale en dan haal ik de 4 misschien wel in huis.
Ik zag gisteren ook een playthrough van de eerste campaign-missie, en het verhalend, historisch aspect is wel ERG mooi ingevuld. Voor degenen die benieuwd zijn: https://www.youtube.com/w...ab_channel=SpiritOfTheLaw
Ja, ik heb AoE II grijs gespeeld en ook de HD-versie (2013) en DE (2019) veel gespeeld, zij het minder dan het origineel destijds. Ik bedoelde vooral dat AoE IV trouw blijft aan het klassieke concept van een rts ala AoE II. Dus zonder allerlei nieuwe elementen toe te voegen die een enorme impact op de gameplay hebben zoals tijdens AoE III gebeurde.
Maar het is inderdaad geen remake van Age II. De basis is hetzelfde, maar de facties zijn echt anders ingevuld en dat leidt ook tot een andere speelstijl. Of dat goed of slecht is kun je over discussiëren. Ik denk dat de makers redelijk behoudend waren met vernieuwingen, maar dat het tegelijkertijd ook goed is om bepaalde zaken tegen het licht te houden en wél te veranderen. De civs van Age II leken erg op elkaar, los van kleine verschillen. In die zin is Age IV iets meer de kant op gegaan van StarCraft II, C&C Generals en in mindere mate CoH: minder civs maar veel meer onderling onderscheid. Daar valt wat voor te zeggen, maar dit maakt het inderdaad wel een ander spel. Met een iets andere gameplay. Het past denk ik wel echt bij de tijdsgeest.
Ik ben het met je eens dat Age IV daardoor anders is dan Age II (DE) - zowel in positieve als in negatieve zin. En ik kan me goed voorstellen dat die-hard fans van AoE II dit nog steeds blijven spelen. Als het een remake van Age II zou zijn geweest hadden ze het ook beter een andere naam kunnen geven. Ik denk dat Microsoft en Relic met IV echt een nieuw spel wilden neerzetten gebaseerd op klassieke AoE-elementen, maar wel met een eigen smoel. Als dit aanslaat gaan we er vermoedelijk nog veel meer van zien (nieuwe volken, uitbreidingen, Age V, etc.).
Heb je AoM gespeeld? Veel 'vernieuwingen' (zoals de age-up met gebouwen) zaten daar al in. Misschien enkel dat ik het strategisch overzicht een vernieuwing zou noemen, de rest komt uit een eerder Ensemble spel Wat niet slecht is natuurlijk, maar AoM is belangrijk om te vermelden omdat het de meest vernieuwende game van Ensemble was.
Dit zat trouwens ook in Age of Empires Online als je als de Egyptenaren speelde. Hier werden dan bepaalde tempels vereist om een age vooruit te gaan.
(Dat spel is inmiddels nog steeds speelbaar, echter wel met een mod erbij)
Hé, dat is leuk. Ik vond Age of Empires Online leuker dan verwacht, destijds. Is er een fatsoenlijke community nu? Toen ik het speelde (bij launch) veel onnozelaars.
Zeker, Age of Mythology ook veel gespeeld. Dat was toen als eerste 3D in plaats van 2D en voelde daardoor veel moderner aan - nog los van de vele andere vernieuwingen. Heb ook de Extended Editon (2014), maar ik moet bekennen dat ik die niet zoveel gespeeld heb als het origineel. En je hebt gelijk, daar zat al bij een nieuwe Age ook een keuze met twee gebouwen in. Heb ik nu alsnog kort benoemd in de review.
Voor animatiefilms verkies ik ook soms 2D, maar niet voor games. Heb je 0 A.D. al eens geprobeerd? Het is een spel waar je misschien nog wel aan kunt wennen ook al is het 3D.
Zeker, Age of Mythology ook veel gespeeld. Dat was toen als eerste 3D in plaats van 2D en voelde daardoor veel moderner aan - nog los van de vele andere vernieuwingen. Heb ook de Extended Editon (2014), maar ik moet bekennen dat ik die niet zoveel gespeeld heb als het origineel. En je hebt gelijk, daar zat al bij een nieuwe Age ook een keuze met twee gebouwen in. Heb ik nu alsnog kort benoemd in de review.
No offense, maar vind het merkwaardig dat deze review niet door een Jur of een Paul is geschreven.
Deze game is veel meer cartoon/arcade dan de eerdere games. Gameplay lijkt veel meer op 3 dan op 2. De engelse factie met een vuurwapen bijvoorbeeld, het ziet er allemaal heel erg onrealistisch uit.
Persoonlijk vind ik de 4 totaal niets hebben met de 2, het zijn eerder 2 totaal verschillende games. AoE2 doet wat een Mario kart of een Super Smash Bros, easy to play maar hard to master.
Als ik naar de 4 kijk is hij niet easy to play, facties spelen helemaal anders wat ook invloed heeft op hoe je zelf speelt maar ook hoe je een teganstander moet aanpakken. Maar ook units verschillen dus je zit met een héél grote learning curve.
Maar de 4 is ook niet hard to master, om te compenseren dat de basis veel uitgebreider heeft men dat er uitgehaald, alles is dumbned down. Enkel muren geven nog bescherming, macro is nauwelijks aanwezig en als een tegenstander een uitdaging vormt dan bouw je gewoon een super defended wonder.
AoE2 kan je héél relaxed spelen, een jong kind kan heel snel aan de slag met de basis vanwege de simpelheid maar ook herkenbaarheid, Civs die heel sterk op elkaar gelijken is geen nadeel maar net een voordeel. Maar als je competitief online wilt spelen ben je om te beginnen verplicht alles op hotkeys te zetten omdat het tempo absurd hoog is en ben je na een match letterlijk uitgeput. Dat is wat AoE2 net AoE2 maakt.
Ik zou de 4 dus veel meer vergelijken met versie 3 dan met 2, 3 was immers ook al afgestapt van easy to play hard to master. Begrijp mij niet verkeerd, ik kijk zeker uit om de 4 te spelen maar ik heb de indruk dat weiningen begrijpen waarom de 2 net zo populair was.
De huidige generatie kinderen spelen (meestal) geen AoE meer. Dat is dus niet de doelgroep waar Microsoft zich op richt. Ze richten zich op de personen die in hun kindertijd AoE I of AoE II gespeeld hebben. En AoE IV is niet veel veranderd tov AoE II exact om deze redenen, omdat AoE hoofdzakelijk nog uit nostalgische redenen gespeeld wordt. Daarom waarschijnlijk ook dat de basismoeilijkheid iets verhoogd is, bijna alle spelers zijn zonder twijfel goed bekend met het concept.
Persoonlijk denk ik dat Microsoft ook niet zo veel moeite in AoE IV gestoken heeft, omdat ze weten dat ze maar enkel AoE II moeten herpubliceren met een paar nieuwere maps en (lichtjes) modernere graphics. Stel dat ze innoveren op één van de basisconcepten dan zullen ze veel kritiek krijgen van de oudere fanbasis, wat bvb in AoE III gebeurd was. Daarom hebben ze een 2021 editie van Age of Empires II gefabriceerd.
Persoonlijk denk ik dat om deze redenen 0 A.D. een beter spel geworden is dan Age of Empires IV. De ontwikkelaars van 0 A.D. durven te vernieuwen en te verbeteren.
Ik zie vooral een hoop elementen terug van Age of empires 3 asian dynasties.
Z'n beetje alle gameplay toevoegingen namelijk.
Age up met wonders? Check China Japan en India.
Ook de bonussen van die wonders zijn te vergelijken.
winnen door landmarks en timer?
Kon ook met de Trading posts in AoE3.
Je had ook de native sites waar je bonussen of units kon maken.
Ook het punt met grote verschillen tussen fracties is iets wat in AoE 3 met de 2 uitbreidingen van toepassing is.
Ik krijg van deze review heel erg een het is een AoE3 zonder hometown in de middeleeuwen.
Dat vind ik niet negatief, ik ben zelf meer een liefhebber van AoE3.
k bedoelde vooral dat AoE IV trouw blijft aan het klassieke concept van een rts ala AoE II. Dus zonder allerlei nieuwe elementen toe te voegen die een enorme impact op de gameplay hebben zoals tijdens AoE III gebeurde.
Nieuwe elementen niet zozeer, maar wel het verwijderen van featuers, met veel impact. AoE II rust, zeker in professionele competitieve spellen, zeer op micro. Dat is in IV heel anders: ballistiek bestaat niet meer. Werkelijk elk projectiel raakt altijd. Pijlen, mangonels, trebuchets. Hill bonus is verdwenen. Quickwalls (je bent fan of je haat het) zijn niet meer mogelijk. Misschien dat ik dit een groot verschil vind omdat ik diep in de scene zit. Maar dit zorgt voor het wegvallen van veel micromogelijkheden die alleen voor de grotere helden zijn weggelegd, en de nodige opwinding bij het volgen van wedstrijden.
Ook het maken van unieke civs ligt dichter bij AoE III en AoM. In II zijn civs in grote lijnen gelijk met hier een daar een unieke unit of tech.
Dit maakt wat mij betreft dat de uitwerking van de gameplay juist redelijk dicht bij III komt te liggen.
[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 juli 2024 17:32]
Dat projectielen niet meer kunnen missen vind ik echt teleurstellend... Dat vond ik juist het leukste om te doen in AoE 2:DE, dodgen van catapults en arrows met cavalerie. Nu lijkt het net of het guided missiles zijn die op hun doel af schieten.
Indien je kunt programmeren kun je een mod maken voor 0 A.D. die deze functie heeft. 0 A.D. is in mijn mening Age of Empires voorbijgestoken in veel basiszaken, dus ik zou je aanraden om het eens uit te proberen.
0 A.D. heeft wel balistiek. Bvb boogschutters en ook het type wapen waarmee Euron Greyjoy in Game of Thrones één van de draken vermoord heeft (ik weet de naam niet van dit wapen).
Het spel is inderdaad zogezegd in 'Alpha status', maar ik weet niet in hoeverre dit representatief is voor iets.
Het spel start in twee seconden op op mijn oude en zwakke hardware (veel sneller dan alle AOE games dus) En ik heb nog nooit een crash gehad in het spel. Dus het is voor mij volledig stabiel. Wat ik niet kan zeggen van games als Assassin's Creed Odyssey in de eerste maanden na release, en eigenlijk gewoon de meeste games hebben nu veel bugs zelfs maanden na release.
Ook op gebied van features zou ik het spel niet omschrijven als 'Alpha status' aangezien het op veel gebieden verder staat dan AOE IV (bvb meer historische accuraatheid, realistische verschillen in vaardigheden tussen mannen en vrouwen en cavalry, correctere unit schaling, details, base building, recruitment, formaties, veel fantastische hotkeys die niet eens aanwezig zijn in AOE II: DE, dat soort basisdingen)
[Reactie gewijzigd door FateTrap op 22 juli 2024 17:32]
Klinkt goed, zal er eens naar kijken.
Met ballistiek bedoelde ik meer dat de baan van projectielen zich niet gedraagt als een homing missile maar dus ook kan missen.
Het wapen dat je bedoelt is denk ik heel toepasselijk een ballista
Het voordeel van 0 A.D. ten opzicht van AOE is dat het spel open source is. Als je zelf kunt programmeren, of mensen kent die kunnen programmeren, dan is het een relatief simpel werk om een MOD te maken die de projectielen laat missen.
Je kunt de MOD dan publiceren op bvb deze pagina: https://0ad.mod.io/ Zo kunnen de mensen die liever hebben dat projectielen missen deze MOD gebruiken.
En daar ben ik helemaal blij om. Ik ben geen 13 meer, en als ik micro spellen wil spelen speel ik wel Starcraft, wat overigens een veel groter eSports scene heeft. Eindelijk een Age of Empires waar macro en strategie belangrijker is dan hoe snel je kan klikken. Misschien kom ik verder dan 1200 ELO
Ik denk dat AoE2 competitive sowieso niet echt "groot" te noemen is, dus hoe veel spelers ga je daar nou realistisch mee verliezen? Een paar honderd? Duizend?
Iedereen die ik ken speelt het voor het plezier, en zo te lezen hebben ze het op dat vlak commercieel gezien in ieder geval goed aangepakt.
Redbull Wololo V had een prijzenpot van 100.000 dollar en vond plaats in een kasteel. King of the Desert IV is volgende maand en heeft een prijzenpot van 72.000 dollar. De prijzenpotten worden nog steeds groter. Sponsoren doen dat niet als er geen hond naar kijkt.
Het zal wel weer aan mij liggen, maar volgens mij gaat het er bij spellen om of je er zelf plezier aan beleefd. En precies door de vele, soms slecht onderbouwde en vaak veel te sterke meningen worden goede spellen aan de kant gegooid en vice versa.
Ik kan hem met mijn game-pass gelukkig "gratis" spelen, dus we gaan gewoon kijken of we plezier uit halen
Je kan zelf heel veel plezier beleven aan een spel, maar dat wil niet zeggen dat het een competatieve scene zal opbouwen. Dat zijn echt twee losse vragen.
Dat de campaign fantastisch is is erg leuk nieuws. Maar als je op zoek bent naar een opvolger van AoE2, dat na vele jaren nog een actieve community heeft met mods, tournooien en updates dan is het belangrijk om te zien of een competatieve / pro scene zich eromheen ontwikkelt. En daarvoor zijn de meningen van de AoE2 Pro's natuurlijk om naar uit te kijken.
Denk dat veel mensen dat weinig kan schelen die competitive scene voor dit spel, veel mensen spelen age of empires casual met hun vrienden, competitive kan je beter andere snellere rts games spelen zoals sc2 of command and conquer spellen.
De competitive scene is in AoE II nog best levend. Afgelopen maand was er nog een toernooi met 100.000$ prijzengeld. Oké, niet zoveel als voor SC2, maar zeker niet onbestaand.
Zelf denk ik dat juist het eSports gedeelte van de game ervoor zorgt dat er nog zo relatief veel mensen online AoE II 2 spelen. AoE IV kan dit stokje prima overnemen met de juiste aanpassingen. Of dat ook gaat gebeuren is natuurlijk afwachten.
C&C wordt volgens mij dan weer totaal niet competitief gespeeld, ben wel benieuwd waar je die informatie vandaan hebt.
C&C wordt zeker wel competetief gespeeld, het is alleen niet zo groot, heb ik ook niet gezegd, ik zei dat ik dat een betere game vond voor competitve rts, omdat het zeer snelle gameplay heeft net als sc2.
Ik zeg niet dat ik AoE online competitive onzin vind, ik denk gewoon dat er meer mensen zijn die met een groep vrienden een casual game opstarten, waardoor ik denk dit spel ook zonder competitve scene alsnog een succes zal wezen.
Zelfs bij Starcraft. Games worden niet per definitie in beginsel voor eSports gemaakt. Het is eerder andersom. eSports past in het concept of niet.
Games waarbij dat wellicht anders is, zijn denk ik eerder de MOBA, de Battle Royales, en de arena shooters (dus geen BF, wel Quake of CS), simpelweg omdat daar het competitieve spel volledig in lijn ligt qua concept met de casual gameplay. Iedereen komt daar om zo efficient mogelijk de andere spelers uit te schakelen. Niemand speelt CS om de textures te bewonderen.
Bij RTS games is dat helemaal niet zo, een groot deel van de spelers wil de immersie, het bouwen, de 'sim', en speelt het niet competitief.
[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 17:32]
Toch zie je ook dat hoe meer een developer de proscene van een game probeert te pushen en daar speciaal voor ontwikkelt, hoe minder succes het soms is. Daarbij zijn games zoals AOE2 waar de developer geen rekening hield met een proscene die nog steeds zou bestaan juist leuker.
Gelijk heb je! Ik ben het ook zat dat alles wat multiplayer is ook gelijk helemaal besproken en bekritiseerd wordt alsof het CSGO is.
Laten we please nog gewoon fun aan games kunnen hebben zonder maar die drang om steeds beter dan andere te willen zijn. Gewoon fun hebben in games, het is ten slotte entertainment en geen werk.
Storend vind ik ook dat als een spel geen focus op multiplayer heeft het in de ogen van veel reviewers niet telt. Ik heb ook helemaal geen zin in multiplayer en het interesseert me geen biet of dit spel er goed voor is.
Ik denk dat de reactie wordt gevoed door het feit dat hij (en ik ook) het leuk vinden om naar competitieve wedstrijden te kijken. Dan maakt het voor je eigen plezier dus uit of deze mensen het gaan oppakken of dat het überhaupt potentie heeft.
Zeker, terecht punt. Groot deel van het plezier van AoE2 voor mij zit ook in de e-sports scene. Dus naast zelf spelen vind ik het ook mooi om compos te volgen en zien wat de pro’s doen. In dat licht bezien vind ik het wel belangrijk wat zij er van vinden.
The viper heb ik nog tegen gespeeld, was een halve finale om te kwalificeren voor aoe 2 tournooi in korea, was idd 15-20 jaar geleden, ga deze nieuwe kopen voor het eerst in 15 jaar weer aoe spelen
Tja mensen vinden het wel vaker niet leuk als iemand hun favoriete spel niks vinden . Dat gezegd, de video is gewoon niet goed. Probleem is dat hij 60 problemen wil melden (in relatie tot de prijs), waardoor er echt gemierenneuk voorbij komt, en hij voor daadwerkelijk valide problemen niet meer dan een zin of twee de tijd heeft. Hij had beter zijn top 5 issues kunnen pakken.
Ik speel al bijna 30 jaar de age games maar ik vindt dit dus absoluut bagger slecht. Toen Starcraft 2 uitkwam was dat in mijn ogen de perfecte upgrade op Starcraft 1. Precies die upgrade had AoE2 nodig en mijn hoop was dat met AoE4 wij dus gewoon dezelfde game als AoE2 kregen maar dan met mooiere graphics en wat nieuwe functies en unieke civs. Dat is wat de community al meer dan 20 jaar wil en ook vraagt.
Maar ipv die upgrade krijgen we bij wijze van spreken een nieuwe AoE3 fiasco en laat de Age team nu gewoon zien dat ze geen idee hebben wat de community nou echt wilt!
Om wat constructieve argumenten te geven:
Er zit compleet geen logica in icoontjes.
1. Jouw gezicht wordt letterlijk je Town Center ingedrukt en je hebt absoluut geen overzicht. De zoom levels zijn veel te dichtbij. En geen enkele manier om verder uit te zoomen? In AoE2 was 1 van de grote klachten altijd al dat je niet ver genoeg kon uitzoomen, echter ben je nu in AoE4 op bijna 40% van de zoom level die je in AoE2 had.
WHAT WHERE THEY THINKING? In een RTS kan dat echt gewoon niet!
2. Niks is herkenbaar door de overload aan icoontjes met dezelfde kleur en hun simplistische designs. Waar je in AoE2 gewoon gelijk een Molen zag moet je nu uitvinden welk van de velen icoontjes een Molen is.
3. Om iets te deleten moet je delete 5 SECONDEN VAST HOUDEN?!!!! Zijn ze gek?
4. Quick walling, Tower Rush, Forward Castle alle leuke elementen uit AoE2 zijn simpelweg verdwenen! Sterker nog, units kunnen door bomen heen lopen dus je speelt bij wijze van spreken altijd een Arabia game in AoE4(zonder bescherming om je heen en vaste routes waar men doorheen moet om iemand te bereiken)
5. Ze zijn afgestapt van de grid system naar een free vorm. Precies wat niemand dus wilde. We wilden een RTS die hetzelfde werkte als AoE 2, StarCraft2 of zelfs een They Are Billions. Free Vorm en over designed 3D vorm is precies wat de community niet wilde!
6. Geen map editor, Mods
7. GEEN CUSTOM HOTKEYS! Hoe kun je een nieuwe game aanbieden en vrijwel 60% minder hotkeys uitbrengen dan voorgaande versies. Een AoE2 speler kan nu niet zijn hotkeys over brengen in deze game.
8. Alle leuke Taunts zijn verdwenen en geen nieuwe. Het meest unieke aan Age of Empires is daarmee dus ook weg!
9. Wellicht meer subjectief dan de andere punten maar de build order en start "bread & butter" is absoluut niet meer zo leuk als dat was in AoE2. 2 huizen, Schapen zoeken, Scouten met zowel je scout als je schapen, BOAR Luren(Leukste van de start vindt ik persoonlijk) en schapen stelen. Nu kun je geen schapen meer stelen als ze jouw scout volgen en een boar is niet langer relevant in de game. Gek genoeg is het niet langer een early wild animal maar juist late omdat je hem niet dood krijgt met 6 villagers en hij vrij ver van jou vandaan spawned.
10. Simpelweg geen overzicht in deze game. Zelfs na 40 potjes spelen in de beta en nu met mijn gamepass abo heb ik geen idee wat er allemaal gebeurd in de game. De game is overdesigned en ziet er te modern uit maar het had juist klassieke graphics en design moeten hebben in een grid systeem, lekker uitgezoomed en simpele building en unit designs.
11. Buildings, Castles(Keeps), Units ze zien er allemaal hetzelfde uit. Ik zie absoluut niet in 1 oogopslag een verschil tussen gebouwen en raak alles constant kwijt. Zelfs na 40 potjes vindt er geen gewenning plaats. Verder zijn units wapens en schoten heel apart en groot en zij zelf klein. Ze hebben het flink overdreven in mijn opzicht. Pijlen zijn enorm.
Mijn enige positieve aan AoE4 vindt ik de unieke civs. Maar de game speelt echt absoluut ruk en zal ook nooit met updates anders spelen dan het nu speelt dus in mijn ogen zullen de komende 5 jaar ook een verspilling aan aandacht zijn voor deze game. Ik hoop echt dat ze snel inzien hoe hard AoE4 de community heeft gefaald en ze weer snel gaan focussen op AoE2 of nog beter AoE5 die wel de game gaat zijn waar ik en velen anderen op hoopten.
Deze game is absoluut niet te vergelijken met AoE2 en heeft ook absoluut niet dezelfde elementen of watch value voor eSports. De energie en aandacht die ze nu stoppen in AoE4 zie ik daarom ook alleen maar als afleiding van waar echt de focus op zou moeten.
Wat een ruk spel en ik hoop echt dat ze gaan inzien wat de community echt wilt.
Edit:
Ik vergat wat punten nog die best wel huge zijn.
Er zit ALTIJD 0.4 sec delay in een actie! ALTIJD. Units respond nooit gelijk!
Geen patrol optie in de game. De meest gebruikte functie in iedere RTS bestaat niet in deze game.
Geen veto system voor ranked en Social games!
Geen Replay functie!
Geen Pauze Functie
Archers die nooit arrows missen? Why? Micro heeft dus geen nut?
Terrein hoogte verschillen zijn heel apart wanneer je wilt bouwen
Hitboxes van units zijn te klein en niet te klikken
Building hitboxes zijn groter dan de building zelf dus als er een unit precies naast staat kun je die niet klikken.
GEEN SHIFT FUNCTIE VOOR MEER UNITS OF MEER KOPEN/VERKOPEN als je op units klikt. Je moet dus 20 keer klikken als je 20 units wilt queuen ipv 4 keer.
Relic win kun je niet uitzetten
Geluiden van buildings en Units zijn vreselijk en niet iconische. (Dat heeft niks te maken met gewenning, het is simpelweg niet herkenbaar)
Geen feedback bij rechtsklikken(Geen geluid bij rechtsclicks)
Layout kun je op geen enkele manier aanpassen. Ik wil mijn overzicht compleet anders hebben maar kan niks aanpassen. Bovenin heb je geen informatie alle informatie staat onderin en dat is teveel.
[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 17:32]
Hoewel ik het met een aantal punten eens ben, en AoEIV ook links ga laten liggen daarom, is het duidelijk dat je helemaal niet naar een nieuwe AoE op zoek bent. Moest de start van een game exact hetzelfde zijn als in de II (2 huisjes, schapen, boar lokken, ...) dan had je dus exact hetzelfde spel met andere graphics. Jij misschien blij, maar dan staat er een heel leger op dat zegt dat het exact hetzelfde is met andere graphics.
@Pieeeeeee Het feit dat ik zoveel klachten heb geeft niet aan dat ik niet op een nieuwe AoE aan het wachten ben. Het feit dat de devs beloofd hadden ons een spiritual reboot te geven die zou voelen en spelen als AoE2 is wat mij absoluut woedend maakt als ik naar AoE4 kijk. Op zichzelf is het al een flop van een game, maar als je daar tegenover haalt dat dit een opvolger op AoE2 moet zijn maakt dat mij absoluut woedend en mogen de devs van mij part allemaal het team uit gegooid worden.
Als je grote woorden gebruikt en communiceert naar de comunitie dan mogen ze ook hoge verwachtingen verwachten. Ik ben een groot fan van vrijwel elke RTS die je kan vinden en stond zeer open voor zelfs AoE4 toen ik de beta kreeg. Maar al na 10 minuten spelen was mijn gezichtsuitdrukking, heb ik hier 20 jaar op zitten wachten? Was dit werkelijk het beste wat ze ons konden geven? En hoe kan het dat het fundamentele functies mist? Zelfs na 30 potjes in de beta en nu nog zo'n 10 potjes de afgelopen 2 dagen wordt deze game absoluut niet leuk.
Ik mag dit zeggen omdat ik genoeg heb getest om daar nu een oordeel over te geven. Feit is dat ik me aan alles stoor omdat de game fundamenteel gewoon niet goed in elkaar zit.
Als je al gelijk verkeerd begint met het design kan het ook nooit goed worden. Dit is een 3D graphical game geworden die er los van hoe lelijk het er alsnog uitziet te modern probeert te zijn terwijl iedereen gewoon een klassieke topdown view RTS wilde spelen met simpele maar duidelijke units/buildings en een hoge responsiveness en een beetje snelheid. Fundamenteel is dit al niet zo'n soort spel.
En ik zit zeker graag te wachten op een nieuwe AoE game of een Spirituele reboot/Remake. Maar dit is gewoon bizar slecht en dan mogen ze ook de volle lading krijgen. Als dit tenminste leuk was voor mensen was het wat anders. Maar de gehele AoE community is zo'n beetje net als mij zeer negatief over hun ervaringen tot nu toe met de game en zelfs mensen die nieuw in de game zijn zien het niet als een game die ze op de lange termijn blijven spelen los van story missions.
Dit is gewoon een flop en niks anders. Ik sta enorm open voor een nieuwe Age maar niet dit.
[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 17:32]
Beetje flauw dit, toch? Ik vind op zich ook dat @Nimac91 nogal emotioneel reageert, maar hij benoemt duidelijk en inhoudelijk waarom hij de game teleurstellend vindt. Zoals hij terecht benoemt is er een flinke community fans die al heel lang met deze release bezig zijn. Heel veel mensen zijn persoonlijk geraakt door cultuur, of dat nou gaat om muziek, sport, film, kunst, games of iets anders. Relic heeft genoeg verdiend aan de community aan fans die om de AOE-reeks is heen gebouwd en die fans hebben ook bijgedragen aan de waarde van de game. Sommige mensen voelen zich in zekere zin mede-eigenaar van de identiteit van het spel en @Nimac91 voelt dat zij buitenspel worden gezet door de makers.
Of het terecht is dat een community zich zo sterk onderdeel voelt van de game, daar kun je over twisten, maar als je het gek vindt dat mensen zich opwinden over cultuur raad ik je aan om eens te gaan kijken op andere plekken waar mensen gepassioneerd zijn - van voetbalstadion tot theaterzaal. Iemand naar een psychiater doorverwijzen is dan nogal neerbuigend.
Tuurlijk is het flauw, maar woedend associeren met een videogame en dan ook een analogie maken tussen een videogame vs. ouders en kinderen is niet normaal, hoe flauw de reactie ook is.
Pardon? Dus als ik boos wordt omdat ik al meer dan 15 jaar ergens naar uit kijk net als miljoenen anderen en wij allemaal worden teleurgesteld door devs die niks om hun community geven moet ik naar een psychiater. Maar als jij morgen woedend wordt op je kinderen of ouders of naasten ben jij wel altijd in je gelijk?
Wellicht dat jij nergens om geeft in het leven en je daarom nooit ergens boos over wordt in dat geval kan een psychiater ook helpen tegen depressie.
Absoluut onnodige opmerking gezien ik duidelijk beargumenteer hoe slecht deze game momenteel is. En het onacceptabel is om een game in zo'n staat uit te brengen en deze naam te geven.
[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 17:32]
Zegt wie? Jij vindt dat er een steekje los zit bij mij omdat ik veel geef om games terwijl jij nu letterlijk zegt dat iemand die woedend wordt tegen zijn kinderen, ouders en naasten wel oke is?
Je kent me niet dus wellicht moet je ook goed op je woorden passen voor je willekeurig mensen beledigd. Bij jou zit zeker een steekje los. Ik heb niemand beledigd maar jij hebt wel de zwakte om online anderen te beledigen om jezelf beter te laten voelen. Compensatie issues waar je wellicht niet oud genoeg voor bent om te beseffen.
Hij zegt niet dat woedend worden op naasten wel ok is, hij zegt wel dat een gelijktrekken van games en mensen enigszins ver gaat. Jij zou zeker niet mijn psycholoog naar keuze zijn
Daarnaast: je roept op tot voorzichtigheid in woorden, zeker in oordelen over anderen. Direct daarna zeg je: met joú is zeker wat mis. Daar gaat wel wat mis, denk je niet?
[Reactie gewijzigd door graey op 22 juli 2024 17:32]
Ik baseer dat op feitelijke informatie. Wellicht dat ik te gepassioneerd ben of te teleurgesteld. Wellicht ook niet.
Maar het uiten van jouw meerwaardigheidscomplex in een comment section is gewoon zielig. Hij vindt het blijkbaar belangrijk om ondanks zijn gelimiteerde kijk op de wereld, zijn set aan kennis en ervaringen op anderen te oordelen. Er zit geen steekje los bij mensen met passie voor games, kunst, films en anders. Dit komt van een diepe meerwaardigheidscomplex in hem om dan een ander gek te noemen omdat hij blijkbaar denkt dat zijn gedachtegang superieur is.
Bij dit soort mensen hoef ik absoluut niet eerst een uitgebreid onderzoek met vragen uit te voeren. We zitten in een comment section, we zijn anoniem en dan komt iemands ware aard vaak als eerste naar boven.
Volgens mij sta je niet open voor een nieuwe AoE. Alles moet precies hetzelfde blijven if zo gedaan worden als de "community" (waarschijnlijk 1000 nostalgische spelers) het wil.
Andere mensen zijn misschien best tevreden met wat verandering, ik heb destijds AoE wel gespeeld maar vond het niet zo geweldig, en zeker niet in die mate dat ik 20 jaar niets anders speel en "woedend" word als de aanpassingen niet zijn zoals ik dat gedroomd had.
Daarvan afgezien vind ik een aantal van je kritiekpunten wel interessant en vraag me af waarom dat de reviewer niet op is gevallen.
Ik speel al bijna 30 jaar de age games maar ik vindt dit dus absoluut bagger slecht. Toen Starcraft 2 uitkwam was dat in mijn ogen de perfecte upgrade op Starcraft 1. Precies die upgrade had AoE2 nodig en mijn hoop was dat met AoE4 wij dus gewoon dezelfde game als AoE2 kregen maar dan met mooiere graphics en wat nieuwe functies en unieke civs. Dat is wat de community al meer dan 20 jaar wil en ook vraagt.
Dat is toch gewoon AoE2:DE? Dat is precies waar iedereen om had gevraagd; een upgrade van AoE2 naar een modern platform.
Als ik jouw post lees ben je dus niet op zoek naar een nieuw spel. Maar naar AoE2:DE 2.
De game is bovendien erg nieuw. Map editors, custom hotkeys, etc kan allemaal nog komen.
Ik snap dat je AoE2 leuker vind, maar dat was some ook wel erg hetzelfde. Build orders zijn praktisch hetzelfde elke game. Zelfde scout rondje etc.. Ik heb het nog niet gespeeld maar het ziet er gaaf uit dat AoE4.
Nee dat is absoluut niet AoE2:DE. Hoe blij ik ook ben dat AoE2:DE onze liefde voor AoE2 voortzet en flink op de schop neemt zijn velen van ons toe aan een echte opvolger/remake ipv een remaster.
Starcraft 1 heeft met Starcraft 2 de perfecte upgrade gehad en dat is precies het type upgrade waar de AoE2 community nu al 20 jaar op wacht. Toen AoE3 uit kwam was dat al een dikke middelvinger naar de community en de devs weten heel goed wat voor flop dat is geworden. Ongeacht of er hier mensen zijn die AoE3 leuk vonden, het was echt een enorme blunder en absoluut niet de game die we kenden. Het had nooit AoE mogen heten want als je die naam geeft dan komen er verwachtingen. Net als AoE4. Dit had nooit Age of Empires mogen heten dan was ik misschien minder hard en vel geweest tegen ze. Maar nu zijn ze verschrikkelijk hard de AoE naam aan het verwoesten met zulke slechte games.
Ze doen geweldige zaken met AoE2:DE en juist daarom hadden wij hoop. Waarom is deze game niet zoals Starcraft 2 gewoon een verbeterde versie van AoE2 geworden met dezelfde type gameplay.
De fundamentals hadden ze nooit mogen veranderen. AoE4 mag dan geïnspireerd zijn op de naam maar het is absoluut niet de AoE die de community verdiend te krijgen na bijna 30 jaar wachten.
Ze hebben nu letterlijk een opvolger op AoE3 gemaakt ipv AoE2. En ze hadden beloofd dat juist niet te doen.
[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 17:32]
"Onze", "we", "community", wat een gatekeeping zeg. De meerderheid van de spelers vindt het fantastisch en kan het echt geen hol schelen dat het niet werkt zoals AoE2. Ik weet dat er mensen zijn die chronisch AoE2(:DE) spelen en zichzelf daardoor als een soort ereklanten zien. De werkelijkheid is dat de grootste en minst verbale groep gewoon een paar potjes in het jaar tegen een moderate AI speelt en daar plezier uit haalt.
Bij de technical stress test van september, en open beta van vorige maand was dit gewoon functioneel. Niet toevallig een setting ergens welke uit stond?
Wat is jouw argument daarvoor? Want ik denk niet dat jij de AoE community kent en ziet wat men online allemaal schrijft. Ik denk dat jij de community van deze game absoluut niet kent. Casual gamers kopen niet zomaar een deel 4 van een game. Dit is een game gericht voor de AoE2 fanbase met de hoop eSport waardig te worden. Dat is in beiden gevallen al absoluut geflopt.
Ik heb 1 en 2 erg veel gespeeld "vroeger" en ook deel 4 vind ik nu weer tof. En ja die esports en hardcore community kunnen mij/vrienden gestolen worden. Het is gewoon een rts game die iedereen op kan pakken.
Kan jou gestolen worden maar 90% denkt daar anders over. Vrijwel iedereen die nu AoE4 op pakt momenteel komt van een eerdere versie van AoE (eigenlijk altijd deel 2) enkeling zijn geïnteresseerd om AoE4 tijdelijk uit te proberen en misschien een story uit te spelen maar laten het dan liggen(zoals jij van wat ik begrijp) en wie blijven er dan over? De in jou woorden "hardcore" community. Of mensen die wekelijks wel een game willen doen iig. Voor hun is deze game absoluut niet goed genoeg.
Deze pagina bevat 22 keer het woordje absoluut. Daarvan heb jij hem 19 keer gebruikt.
Vond ik grappig. Verder bedoel ik daar natuurlijk absoluut niets mee.
Dat "vrijwel iedereen" van de Age IV spelers actieve Age spelers zijn, is een sterke aanname, heb je die ergens op gebaseerd? De doelgroep van IV is duidelijk ook een nieuwe of slapende spelersbasis, zoals bijvoorbeeld jellybrah op wie je reageert. Mensen die nu nog Age II spelen gaan een ander spel waarschijnlijk nooit meer beter vinden, ze zitten tenslotte al 22 jaar bij Age II.
[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 juli 2024 17:32]
Maar ipv die upgrade krijgen we bij wijze van spreken een nieuwe AoE3 fiasco en laat de Age team nu gewoon zien dat ze geen idee hebben wat de community nou echt wilt!
Ergo, ze wilden helemaal geen spel maken dat de community graag wil, maar een spel dat een grote groep gamers aantrekt. Of dat lukt gaat blijken.
Dat ze in de aanloop de Age community hebben betrokken blijkt vooral voor marketing. Daar doen ze ook lekker aan mee blijkt de afgelopen week.
Dus dan mogen wij als community woedend zijn om hun loze beloftes. Ze hebben ons immers flink teleurgesteld en gebruikt. Maar goed, wat weten wij gamers nou over wat wel en niet leuk is toch? Helemaal als we het hebben over 1 van de meest succesvolle RTS game ooit. Daar is een reden voor. AoE2 had elementen die geweldig waren. De meeste hiervan zijn nu gewoon weg.
Ze hadden deze game geen Age of Empires moeten noemen dan was ook niemand teleurgesteld.
Ik ben het er niet mee eens dat je dit geen Age om Empires kan noemen. Het ligt alleen meer in lijn met III dan met II. En de elementen van II zijn er nog steeds, namelijk in II DE.
Ik denk niet dat de communitiy ooit is beloofd dat dit een soort remake van II ging worden. En de betrokken streamers en spelers zullen dat aan de vroege versies ook best gezien hebben.
Volgens mij heeft het dus meer te maken met verkeerde (en niet bewust door de makers opgeroepen) verwachtingen.
Jammer dat je in tegenstelling tot AOE2 maar beperkt kan uitzoomen om zo een beter overzicht te krijgen op het slagveld of je dorp. Dat lijkt me toch een vereiste voor een RTS game.
Blijkbaar heeft MS liever dat je geniet van de details en de animaties, dan dat je efficiënt(er) het spel kan spelen.
[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 22 juli 2024 17:32]
Nu is AoE2 een hele tijd geleden, maar bijvoorbeeld bij een Starcraft (2) is dat ook beperkt. Kan vanwege performance issues komen (al lijkt dat in het geval van AoE4 maar door belabberde optimalisaties te komen dan doordat het nou zulke high end graphics zijn), maar belangrijker nog, je krijgt een enorm competitief voordeel door uitzoomen. Dus moeten ze ergens gewoon een limiet leggen.
Klopt, maar dan is het resultaat dat iedereen maximaal uitgezoomed moet zijn (nou ja, als je resolutie hoog genoeg is om nog steeds units te kunnen herkennen). En er zijn iig dus andere competitieve RTS'en die daarom gewoon een limiet hebben.
Het niet ver genoeg kunnen uitzoomen is mij ook een doorn in het oog. Dit kan namelijk al vele jaren (Supreme commander, BAR enzovoort). Vooral als je een zeeslag hebt, waarin je meerdere grote schepen (Galleons?) hebt, krijg je ze niet eens allemaal tegelijkertijd op je beeld en schieten ze ook verder dan dat het beeld groot is, echt mega irritant.
Wilde de game ook kopen, maar de prijs is gewoon te hoog. Zelfde geld voor back 4 blood, welke ook 60 euro is. Het is gewoon te veel voor mij. Dus wordt wachten totdat hij 50% afgeprijsd is.
Ik weet dat hij beschikbaar is op gamepass. Maar ik wil mijn games toch keurig op steam hebben ipv maandelijks betalen. Want ik ben echt tegen maandelijks betalen voor een service ik te gamen.
Vermoedelijk denken andere mensen hier compleet anders over. Maar dit is mijn persoonlijke reden dat ik de game nu links laat liggen.
Ah key resellers, het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat er nu al zoveel mensen zijn die een key hebben gekocht en nu alweer verkopen.Veel keys die in reseller wereld rond gaan, zoals bij G2A en dergelijke, zijn gekocht met gestolen creditcards om zo te kunnen witwassen.
Neem bij het kopen van dergelijke keys, zeker bij nieuwe releases, dan ook in acht dat er een mogelijkheid is dat je steam key revoked wordt, en dat je dus €35-40 lichter bent zonder game.
Hmm, ik denk eerder gewoon gekocht in andere landen waar de retailprijs lager ligt. Koop denk ik al een jaar of 5/6 keys bij dit soort sites en heb nooit problemen gehad eigenlijk.
Ja dat is het andere deel van de keys, er zijn inderdaad wel flink wat landen die goedkoper dan €30 hebben staan voor de key, maar vraag me wel af of de keys die in die landen gekocht zijn wereldwijde unlock hebben zoals de keys op de reseller-sites.
Keys zijn zelden region locked. MS game keys voor zover ik weet überhaupt niet. Overigens geldt dat voor alle MS producten, Indiase Windows/Office keys werken ook prima in Nederland.
[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 17:32]
Helaas kon mijn collega in de Filipijnen geen key voor me kopen want ze zijn region locked, zowel via steam als humble bundle niet. Vraag me af waar de keys dan wel vandaan komen
Keys intrekken komt maar heel zelden voor, een verwaarloosbaar risico. Ik koop al 10 jaar internationale keys en er zijn maar 2 keys ingetrokken, waarbij ik in beide gevallen gewoon een nieuwe kreeg die het wel weer deed en niet opnieuw ingetrokken werd.
Er is niks mis met het kopen van internationale keys, als de producenten van games gebruik mogen maken van de internationale markt die bestaat op het internet mag ik dat als consument ook.
Ik ben het in beginsel wel met Grote Oever eens. Ik ben ook niet dan van die ‘services’. Ik heb er al een aantal (niet voor games) en op een gegeven moment ben zie je dat je maandelijkse lasten alleen maar stijgen. Het maakt je ook afhankelijk van de leverancier wat ze aanbieden en of ze de prijs verhogen. Dat laatste voelt ook als een val. Eerst scherp aanbieden op de markt en dan later de prijs verhogen. Je bent daarnaast ook eigenaarschap over je content kwijt.
Dat gezegd hebbende, dat prijsje voor game pass zou ik nog wel overwegen met die redenatie. Na drie jaar stopzetten en games die je echt nog wil kopen voor goedkoop prijsje.
Tip, een cdkey website verkoopt het spel voor Steam voor 41 euro. Werkt prima en ik heb al honderden spellen zo gekocht zonder problemen zo ook AOE4.
Check anders eerst even de website gg.deals voor de beste aanbieding en veiligste verkoper.
Succes en veel plezier mocht je em kopen.
Jij bent de enige. Je kan 3 jaar gamepass nemen voor iets minder dan 80 euro.
Na 3 jaar, kan je alle games van de gamepass voor 5 a 10 euro kopen voor je verzameling.
Je bent een dief van je eigen portemonee als je daar geen gebruik van maakt.
Gears of War, Halo, Age of Empires... ik heb de 80 euro qua kosten al erruit en dan ik nog 2 jaar lang profiteren van de nieuweste games zonder iets te betalen.
[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 22 juli 2024 17:32]
"Jij bent de enige", mooi statement maak je zonder enige vorm van kennis. Ik heb namelijk dezelfde gedachtegang als grote_oever. Ben grote AoE fan, heb deel III compleet grijs gespeeld (online ook maxed out) maar vind hem te duur. Ik wacht tot aanstaande Steam kerstsale en ga hem dan aanschaffen.Er zullen nog genoeg andere zijn die ook geen maandelijkse abo willen.
Welke games koop je dan wel full price als je voorgangers helemaal hebt grijs gespeeld is € 60 toch niks voor een game waar je weer makkelijk honderd uur in stopt?
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt niet van te voren zeker weten dat het je net zo grijpt als een vorige versie van een spel. Daarom vind ik het jammer dat demo's en shareware niet echt meer een ding zijn, het 'try before you buy' idee dat ook de originele Age of Empires toendertijd had.
60 euro is aan de hoge kant voor een game waar je het nog niet zeker bij weet.
@Evernote @Mooraalkikker precies dit. Daarnaast, ik speel AoE3 al sinds 2006 en zit nu al 10 jaar op een opvolger te wachten, dan kunnen die twee maanden tot een kerstsale ook wel wachten. Dan weet ik of alle mogelijke kinderziektes eruit zijn, nog wat polishes zijn geweest en hij zal goedkoper zijn als meerdere reviews goed zijn. Ik kijk niet alleen naar Tweakers voor reviews van spellen en ik koop vrijwel geen spellen voor full retail. De enige uitzondering die ik nu nog zou maken zou waarschijnlijk (met nadruk hierop) Company of Heroes 3 zijn.
Maar is het dan geen optie om gamepass voor een maandje te proberen voor €1? Dan kan je het volledige spel een maandje uitproberen om te kijken of het zijn geld waard is?
Dat abonnementsdiensten een slechte ontwikkeling zijn en op lange termijn niet houdbaar. veel te veel mensen met weinig financieel inzicht die in de problemen komen.
Voorbeeld: wat doe je als je plots geen inkomen hebt maar wel 12 abonnementen/contracten voor een auto, fiets, games etc.
(dat is mijn mening althans; ik weet dat er veel mensen met een andere mening zijn)
Maar jij speelt bijvoorbeeld dan geen spellen als world of warcraft?
En wat betreft je voorbeeld. Ik zou dan de abonnementen op zeggen? Is toch niet zo heel lastig? Tuurlijk is dat met een auto lastig, maar zoals gamepass is gewoon maandelijks opzegbaar, dus zie het probleem niet echt.
"Keertje minder uiteten en je hebt 'm al..." Dat geldt voor een aanzienlijk deel van de consumenten, maar zeker niet voor iedereen. Er zijn genoeg mensen met een lager inkomen, voor wie uit eten ook een luxe is die ze zich niet al te regelmatig kunnen veroorloven.
Ik ben het met je eens dat €60 niet per sé veel is voor iets waar je honderd uur plezier uit haalt (ik vind het sowieso een leuk gedachtenexperiment om af en toe het aantal uur plezier per euro uit te rekenen; beste investering ooit was een wandelboekje, slechtste was lasergamen - maar ieder z'n eigen ding). Toch is de vraag of €60 veel is niet alleen een kwestie van de lengte en intensiteit van je plezier, maar ook gewoon van je inkomen. Zelfde geldt voor een abonnement, veel mensen met een laag inkomen staan onder druk door de stapeling van abonnementen (of dat hun eigen schuld is, daar kun je over discussiëren). De gemiddelde Tweaker verdient volgens mij meer dan de gemiddelde Nederlander, met als gevolg dat een hoog inkomen hier nog wel eens als uitgangspunt genomen wordt.
Maar die beredenering gaat toch niet op? Ik heb AOE2 helemaal grijs gespeeld (en de HD en de DE versie)
AOE3 vond ik dan weer helemaal niks. Ik had me daar echt bekocht gevoeld als ik die voor het volle bedrag had gekocht.
Maar als je wilt kijken of het wat is kan je toch ook voor €1 een proefabonnement nemen voor gamepass. Kan je het 1 maand spelen en daarna beslissen (is die waarschijnlijk al afgeprijsd) of je hem wilt aanschaffen?
[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 17:32]
je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Voor 1 Euro, is gewoon een super deal, of je nu van abonnementen houd of niet. The gaming pass is gewoon een goede deal, zeker nu dat je er ook nog EA play bij krijgt.
Maar als ik na mijn eigen omgeving kijk is meestal de echte rede dat ze niet buitenom steam willen.
Ik ken gamers, die zo aan steam gebonden zijn, dat als het voor 0 euro was dit nog niet gaan doen.
Hoewel als je het in deze tijd bekijkt dat het wel netjes is van MS om deze game toch uit te brengen bij steam, en niet alleen op hun platform.
Ik wil af van de maandelijkse abonnementen. Ik geef onbewust gewoon te veel uit en als ik nu mijn lopende abonnement optel dan schrik ik me rot. Dat weten de uitgevers, want anders wordt er niet massaal ingezet op maandelijkse abonnementen. Ik ben nog die persoon die een onderzoek doet voordat ik een game koop.
Overigens ben ik wel een persoon die makkelijk over een game heen kan stappen. Als ik 60 euro te duur vind dan krijgen ze me geld niet en laat ik de game ook links liggen.
Ik ben overigens niet de enige die het bedrag te hoog vindt. En deze nieuwe trend om games duurder te maken ben ik zeker geen voorstander van.
Ja en nee. Nieuwe AAA games waren lange tijd 60 euro - tegenwoordig gaan ze richting 70, en ze hebben vaak speciale edities, optionele aankopen en DLC.
Niet-AAA games waren vaak al goedkoper, of werden snel afgeprijsd.
En PC games zijn sinds Steam ook een stuk goedkoper gemaakt; 30 euro voor een goed, nieuw spel is wat je vaak ziet, en hier verdienen de makers evenveel, zo niet meer aan dan via een fysieke editie.
Dit lijkt me geen AAA game. Dit is geen 4-6 jaar werk door een team van honderden.
Het lijkt me wèl een game waar ze de komende tien jaar geld aan kunnen verdienen door continue uitbreidingen en ontwikkelingen, mits het die kritische massa bereikt.
En waarom is een game pas een AAA game als er 4 tot 6 jaar aan wordt gewerkt door een team van honderden? Het gaat toch uiteindelijk om de kwaliteit? Of vind jij Cyberpunk een AAA game? Ik vind dat alles behalve een AAA game, ook al valt het ruim binnen je opgestelde marges.
Je betaalt toch voor de kwaliteit, toch niet voor het aantal mensen die eraan heeft gewerkt en het tijdbestek? Want als je dat als maatstaf gaat nemen dan kan je voor een spel als Cyberpunk wel €200 vragen met alle mankracht en tijd dat erin heeft gezeten.
De 'AAA' noemer gaat specifiek over het budget. Het komt uit de financiele wereld, en betekent daar "de hoogst mogelijke kredietwaardigheid".
Het zijn dus de games met de hoogste budgetten, waar Cyberpunk zeker onder valt.
Uiteindelijk verwacht men voor €60 gewoon een bepaalde productiekwaliteit. Grafisch top, animaties top, gameplay met veel mogelijkheden. Veel bugs accepteert men in geen enkele prijsklasse.
Maar om weer on-topic te zijn; Ik denk dat Age of Empires inderdaad niet helemaal in die prijsklasse past. €40 was logischer geweest.
[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 17:32]
Rare wereld, waarin kredietwaardigheid en budget boven inhoud en kwaliteit staan. Het één is namelijk lang niet altijd een garantie voor het ander. Misschien eens tijd om dat soort overwegingen te heroverwegen?
In principe ben ik het met je eens maar Gamepass is op dit moment te krijgen voor ongeveer € 90. Dan heb je voor de komende 3 jaar (!) een abonnement. Dat is echt geen geld. Je kan automatisch verlengen gelijk uitzetten zodat je eind 2024 niet wordt verrast
Volgens mij kan je een eenmalig uitgifte doen voor een gamepass voor een bepaalde periode inplaats van maandelijkse kosten. Dat gezegd ben ik het met je eens dat subscription services onbewust een grotere kosten post kunnen worden dan je verwacht met de reclame van "tja tis maar 5 euro per maand"
Het is voor mij geen abonnement maar een dienst.
Ik heb 3 jaar lang voor een dienst betaald en daarna stopt mijn dienst ('abonnement').
Prima dat je het duur vindt. Maar duur is zeer subjectief. Het is jouw keuze om te wachten met spelen. Voor mij, als een spel echt goed is en de ontwikkelaar goede keuzes heeft gemaakt, dan vind ik dat ze ook mijn volle bedrag hebben verdient. Je geeft nu aan dat je het duur vindt maar inhoudelijk commentaar heb je niet. Terwijl de review uiterst positief is.
Dat mensen klagen die bijv. volle pond voor Cyberpunk hebben betaald en vervolgens content missen of niet goed werkt, kan ik nog volgen. Maar dat een game gewoon normaal geprijsd is, niet. Misschien moet je ook realiseren dat alles in de samenleving duurder wordt. Termen als inflatiecorrectie, jaarlijkse loonstijgingen etc. Terwijl de adviesprijzen van videogames 20 jaar lang hetzelfde zijn gebleven.
Nogmaals, dat jij het duur vind en niet koopt = prima.
Maar dat je klaagt dat het duur is, doe je deze game gewoon te kort.
Dat een review nog zo goed kan zijn wilt niet zeggen dat iemand het zal kopen. Kijk naar telefoons, ze kunnen nog zo goed zijn maar als de prijs te hoog is koopt men ze niet, alleen echt de "gek" die het er voor wilt geven.
@grote_oever zegt in dit geval dat de prijs/kwaliteitsverhouding voor hem momenteel te ver uit elkaar ligt, lettend ook op andere andere financiën die hij heeft. Niks meer, niks minder.
[Reactie gewijzigd door Slavy op 22 juli 2024 17:32]
Het verschil is dat games een virtueel product zijn waarbij de meeste kosten in development zitten.
Na de development zijn er nog wat vlakken waar geld naar uitgaat: reclame, customer support, bugs.
Maar al in al zodra ze een x aantal keer het spel verkopen, wat ze zelf bijna niks kost, dan gaan ze winst maken.
Skyrim bijvoorbeeld, tig keer geport, wat een beetje geld kost om te porten, maar daarna stroomt het geld binnen.
Maar nu moet je je afvragen, waarom zijn de prijzen niet veranderd.
We betalen nu hetzelfde als voorheen, betaalden we destijds te veel?
Steeds meer zie je dat games minder content hebben dan voorheen, maar dat we hetzelfde betalen.
Juist door DLC en microtransacties zou je verwachten dat de prijs van een base game omlaag gaat, want het spel is niet compleet, waarom moeten we dan de volle prijs betalen en daarna nog meer?
Dit zou voor mij een leuk topic zijn waar tweakers een artikel over kan schrijven
En als je verder terugkijkt... naar de tijdperk van SNES / NES betaalde je VEEL meer voor de content die je krijg (een paar levels). Je gaat nu ook ports vergelijken met ene gloednieuwe game. Prima dat je daar een gesprek over wilt voeren (wat al 100.000 keer is gebeurd) maar het is en blijft subjectief. Ik kan 10 euro voor een game ook duur vinden. Uiteindelijk bepaalt de maker (en uitgever) wat ze willen voor hun product. Het is geen goededoel.
Waar vind je game pass die zo goedkoop is? Het is toch 9.99 (of 12.99 voor ultimate) per maand?
Ah VPN, naar Brazilië zie bij het antwoord van @SiNNeR-Ism
[Reactie gewijzigd door laibalion op 22 juli 2024 17:32]
maar niet iedereen is geïnteresseerd in oudere titels die in de game pass zit.
Een dief van eigen portemonnee? Ik zie dat anders want in dit geval kiest grote_oever ervoor om de game helemaal niet aan te schaffen en dus bespaart hij geld voor zowel aankoop als een abonnement nemen op een service. Of zie ik dat verkeerd?
Hangt er een beetje vanaf. Je betaald die €120 per jaar, maar als je dit jaar Age of Empires en Forza wilt spelen (en sowieso had gekocht) dan heb je het er al uit. De rest van de games zijn dan "gratis".
Het is dus mogelijk om door Game Pass minder aan games kwijt te zijn dan anders. De reden dat dit model voor ontwikkelaars werkt is niet omdat ze meer geld verdienen, maar omdat ze stabiel geld verdienen. Ze worden minder afhankelijk van hits.
[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 17:32]
De kwaliteit en daarom ook de definitie van AAA is volkomen verdwenen in mijn ogen. Ik heb deze game nog niet gespeeld dus ik kan daar niet over oordelen.
Maar over het algemeen is het zo dat AAA games te duur zijn voor de kwaliteit (lees ook bugs) die zij leveren.
Het komt enorm vaak voor dat een ontwikkelaar een chargeback krijgt omdat de creditcard gestolen bleek. Vooral wat betreft G2A zijn daar enorm veel voorbeelden van. Eén bron beweert zelfs dat 61% van de keys daar gestolen zijn.
[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 17:32]
Er is veel veranderd sinds 2016 en het komt niet vaak meer voor dat er gestolen keys in grote getallen verkocht worden op key resell sites. Het komt heus nog wel eens voor maar dat is niet anders dan met bijvoorbeeld eBay. Als je zoekt naar recente gevallen zul je er weinig vinden, de artikelen die over dit onderwerp geschreven zijn gaan steeds over dezelfde games.
G2A doet meer dan een eBay of Marktplaats zouden doen wanneer er gestolen waar verkocht wordt (wat op beide sites schering en inslag is). Als uitgevers kunnen aantonen dat hun keys gestolen zijn kunnen ze gewoon een vergoeding krijgen.
In het geval van de tweede link (TinyBuild) is het verhaal ook wat genuanceerder. De chargebacks gebeurden op de online store van TinyBuild zelf, die keys zijn misschien doorverkocht op G2A (maar hard bewijs hebben ze niet) en door hun eigen gebrekkige systeem waren ze niet in staat om de keys waarbij de chargebacks hebben plaatsgevonden in te trekken. Ik vind niet dat je G2A dit kwalijk kunt nemen, criminelen grijpen immers elke mogelijkheid aan om geld te verdienen. Marktplaats is ook niet verantwoordelijk wanneer er gestolen waar op hun site geplaatst wordt.
Het is niet eerlijk om te zeggen dat mensen die gebruik maken van de mogelijkheden van de internationale markt meewerken aan het witwassen van geld. We hebben een open economie, het staat eenieder vrij om spullen te kopen vanuit de hele wereld en daar is niets mis mee. Games zijn vaak goedkoper in bepaalde regio's en daar mag je als consument gewoon gebruik van maken.
Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind dat het er grafisch er echt niet mooi uitziet. Zeker door de stijl en de grootte van de legereenheden zien ze er zo nep uit.
Ik ben er ook niet van ondersteboven. Ik vind het op de screenshots hier ook allemaal een beetje vaag uitzien, een erg belabberde AA instelling misschien?
Ik snap wat je bedoelt, vind de screenshots hier idd beetje blurry en tóch rafelig... Tijdens het spelen van de beta merkte ik daar niks van (heb nu het spel nog niet gekocht haha)
Mijn account is al wel ouder als dat belangrijk is, en ik ben sinds AoE2 een fanatiek AoE speler geweest. Ook ik ben niet onder de indruk van het grafische. Zowel de cartoon-ish stijl is het niet echt voor mij, maar verder vind ik de screenshots hier ook gewoon niet echt lekker eruit zien. En natuurlijk is gameplay erg belangrijk, maar dat veranderd helemaal niks aan de discussie over hoe het grafisch eruit ziet. En voor een 2021 ziet het er wat mij betreft gewoon niet goed uit.
En dat is voor mij één van de redenen dat ik voor €60 toch erg twijfel of ik deze ga kopen, ondanks dat ik vorige delen helemaal plat heb gespeeld. En ja, die gameplay is belangrijk, maar daarvoor kan ik ook gewoon een oude AoE weer van de plank halen.
Serieus? Je gaat dit vergelijken met een pixelart spel? Moet ik nou echt uitleggen dat die voor compleet verschillende doelen gaan qua uiterlijk? Als het doel van AoE4 is om er als een spel uit 2010 uit te zien met een laag blur eroverheen, ja dan hebben ze volledig aan de verwachten voldaan...
Het is overduidelijk dat het doel is om het spel op zoveel mogelijk machines te laten werken, zonder dat het helemaal cartoony uit ziet, zoals bijv World of Warcraft of Age of Empires Online zelfs. Dat jij het niet mooi vindt kan best, en dat kan ik ook wel begrijpen, omdat het zeer subjectief is.
En toch als ik wat andere reviews erop na kijk en feedback van gebruikers lees, dan is de performance tussen matig en ronduit slecht (bij schuiven van scherm enorme frame drops schijnbaar). En dat met GPUs die het probleemloos moeten kunnen draaien.
Dus als het nou op een pannenkoek draaide, dan had je mogelijk een punt, maar dat doet het niet. Systeemeisen zijn hoog, grafische kwaliteit is laag. En wat is precies het excuus voor de laag blur eroverheen?
[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 17:32]
Zeker een kwestie van smaak. Ik vind het er fantastisch uitzien. Een perfecte combinatie van realisme, en de oude AoE games waarin je units en gebouwen goed herkenbaar moeten zijn.
Extra mooi gedaan zijn details als autogenerende grafische paden tussen je gebouwen om meer een dorp/stad gevoel te krijgen. Zo zit het vol met dat soort kleine dingetjes.
Sorry maar dit is toch te cartooneske? Je voelt de middeleeuwen niet en dat kon perfect met de huidige gpu-kracht. Nu voelt het zo ‘goedkoop’ aan zoals al die ads voor mobile games. Het klopt gewoon niet.
Stel al wilden ze het AO2 gevoel behouden, dan is ook die sfeer wat mij betreft ook onvoldoende aanwezig. Het is er gewoon niet ‘boenk op’. Te cartoonish.
Als een echte AO2 fan ben ik teleurgesteld. En ik sta helemaal niet alleen. Ik lees nergens ‘wow’ berichten over de stijl/graphics in reviews. Eerder twijfel.
Ik ben wel blij dat de gameplay hetzelfde is gebleven en zelfs verbeterd. Dus los van de telleurstelling ga ik hopelijk veel uren speelplezier tegemoed!
Haha totaal oneens. Dit is juist al erg realistisch. Settlers III is cartoonesk, en eigenlijk geeft dat alleen maar meer sfeer. Juist te realistisch haalt de smaak er van af.
Ik vermoed dat de meerderheid van de mensen het eens met me zullen zijn dat AOE IV er iets 'cheaper' uitziet tov 0 A.D.
Ik zou AOE IV omschrijven als een kunstmatige look. De objecten (gebouwen) gaan niet goed samen met de ondergrond (gras) en de begroeiing (struiken en bomen) zijn in mijn mening gewoon te 'fake' in AOE IV. Het lijkt dus of AOE IV geprogrammeerd is met een simpele AI ipv door echte mensen. Wat misschien wel ook zo is, Microsoft kennende.
Een RTS die competitief in 1v1s wordt gespeeld heeft nou eenmaal goed herkenbare gebouwen en units nodig, die je direct in een oogopslag kunt onderscheiden.
Elementen iets opvallender maken dan dat ze waren kan als cartoonesque beschouwd worden, maar dat heeft hier een duidelijke functie.
Ik vind dat ze een mooie middenweg hebben gekozen tussen betere modernere graphics, maar toch de look & feel bewaren van een AoE game.
Er zijn voldoende realistische (slow paced) RTS games (of op de planning) als Manor Lord.
[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 22 juli 2024 17:32]
Een beetje nitpicken misschien maar een deel van de features die in the video worden aangehaald als vernieuwingen komen regelrecht uit AoE2 (schapen verzamelen met scout).
Welke invloed heeft het verzamelen van experience points op de gameplay? Is dat puur om tegen gelijke tegenstanders te spelen bij online multiplayer of iets meer?
Een video moet kort een krachtig zijn, in de tekst staat het uitgebreider. De stelling is niet dat de scouts en schaapjes nieuw zijn, maar de wijze waarop deze worden ingezet. Vroeger (AoE II) moest je ze handmatig naar je basis sturen, nu volgen ze automatisch je scout. Je kunt dus én verkennen én snel voedsel verzamelen (en dit deels automatiseren door shift ingedrukt te houden en je scouts via waypoints de kaart over de sturen - helemaal automatisch verkennen is er niet meer bij).
Eerlijk gezegd is/was nog niet helemaal duidelijk wat je kunt met de XP. (wellicht o.a. avatars, zoals bij Age III DE)
Je kunt dus én verkennen én snel voedsel verzamelen
Juist niet lijkt mij?
In AOE2 kan je scouten, én voedsel verzamelen (schapen terugsturen) én scouten met je schapen.
Nu kan je maar 1 van die dingen tegelijk. Óf scouten, óf terug naar de basis om schapen af te leveren. Scouten met je schapen is er al helemaal niet meer bij.
Dit lijkt me juist een vermindering van de opties. Lekker makkelijk voor de casual speler maar totaal niet interessant voor de grote E-sports scene rondom AOE2
Ik heb de weekend stress-test gespeeld een tijdje geleden, en je kan schapen nog altijd manueel naar de basis doen lopen, terwijl de scout verder scout. Ze lopen wel gigantisch traag, dus schapen gebruiken om te scouten is misschien geen goede keus meer.
Maar voor Relics geldt hetzelfde, dat zat ook al in AoEII. Zoals het in de video omschreven wordt is gewoon onjuist. Geef dan gewoon aan dat de schaapjes net wat fijner werken dan voorheen en dat de relics ook net iets anders werken. Dat kan echt wel in dezelfde hoeveelheid woorden zonder feitelijk onjuiste dingen te zeggen.
Lees ook de tekst even - die is uitgebreider dan de beknopte video. 😉 Dat wat je beschrijft kon vroeger inderdaad, maar nu niet meer. Al zijn de relics nog steeds belangrijk voor verschillende onderdelen van het spelen. Maar winnen door alle relics te verzamelen kan niet meer; de sacred sites zijn daarvoor in de plaats gekomen.
Ja, maar niet om daar aftrekpunten voor te rekenen. Het was zeker mooi geweest als meerdere platformen, zoals Mac en Linux ondersteund waren. Tegelijkertijd: AoE (van MS) is altijd Windows-only geweest.
Maar ik begrijp je punt hoor. Mijn hoofdmachine is een Mac en ik heb er jarenlang ook prima op kunnen gamen. Uiteindelijk heb ik er toch een Windows bak naast gezet, onder andere omdat dit grafisch (DX12) toch betere performance biedt en het aanbod groter is. Via Steam neemt het aanbod Linux/Mac wel toe. Een uitgever als Blizzard is goed bezig op dat vlak.