We zijn hier op zoek naar de beste bedrade headset voor pc in het goedkope segment, waarbij we de maximale straatprijs bij 70 euro hebben gelegd. Het aanbod in dat prijssegment is groot, al zijn er duidelijke verschillen. Voor gerenommeerde merken als Epos | Sennheiser, Razer en SteelSeries begint het aanbod bij een dergelijk bedrag, terwijl merken als Trust, Nacon en Turtle Beach meer goedkope modellen in de aanbieding hebben. We hebben onze keuze beperkt tot één headset per fabrikant.
Omdat we op zoek zijn naar de beste bedrade gamingheadset voor pc zijn er verschillende aansluitingsmogelijkheden en dat zien we ook terug bij de headsets die we hebben getest. Er zijn fabrikanten die een headset leveren met een enkele 3,5mm-aansluiting, er zijn modellen met een dubbele 3,5mm-aansluiting en er zijn fabrikanten die voor een USB-aansluiting gaan. Elk van de drie keuzes heeft voor- en nadelen. Een enkele 3,5mm-aansluiting is geschikt voor de geluidskaart van bijvoorbeeld een laptop, maar minder voor de aansluiting van de gemiddelde desktop, die doorgaans een geluidskaart met twee of meer uit- en ingangen heeft.
Een enkele 3,5mm-ansluiting maakt het echter wel mogelijk om de headset ook te gebruiken voor gamen op een console. Een enkele 3,5mm-ingang vinden we terug op de controllers van PlayStation en Xbox, en ook op een Nintendo Switch en telefoons en tablets. Vandaar dat het overgrote deel van de hier geteste headsets van een dergelijke enkele 3,5mm-aansluiting is voorzien. Gelukkig wordt daar in veel gevallen een verloopsnoer bijgeleverd dat eindigt in een dubbele 3,5mm-aansluiting, waarbij de signalen van drivers en microfoon zijn gesplitst.
Bij headsets met een USB-aansluiting is dat niet mogelijk. Die zijn enkel bedoeld voor pc en kunnen niet op een console worden aangesloten. Toch heeft een USB-aansluiting voor pc-gamers grote voordelen, want hij maakt het mogelijk om bij de headset een app te leveren waarmee allerlei instellingen kunnen worden vastgelegd. Bovendien zien we bij dergelijke headsets ondersteuning voor virtual 7.1-geluid, wat gamen uiteraard meerwaarde kan bieden. Gelukkig vinden we zelfs in dit prijssegment fabrikanten die beide combineren. Die leveren een headset met 3,5mm-aansluiting en een losse USB-dongle.
Enkel 3,5mm
Onder de veertien headsets die we hier testen zijn er acht met een 3,5mm-aansluiting. Eigenlijk zelfs tien, want Corsair en JBL leveren een USB-dongle bij hun headsets, zodat je zowel via 3,5mm als via USB aan kunt sluiten. Op die twee gaan we apart in. Zo blijven er dus nog acht modellen over die enkel een 3,5mm-aansluiting hebben.
Laten we beginnen met de tegenvallers. Die zijn er in de vorm van de Astro A10 en Nacon RIG 500 Pro HA. Vooral de A10 valt tegen. Hij zit niet lekker en klinkt minder dan de concurrerende headsets in deze test. De RIG 500 Pro is lekker licht en zit daardoor best goed, maar het geluid laat te wensen over. Voor de A10 geldt bovendien dat Astro niet eens de moeite neemt om een verloopje van een enkele naar een dubbele 3,5mm-aansluiting mee te leveren.
Veel beter bevallen de headsets van Epos, HyperX, Logitech, SteelSeries en Turtle Beach. Die hebben allemaal hun sterke en minder sterke kanten. We zijn groot fan van de robuuste constructie van de Epos GSP 300, een headset die bovendien een erg goede pasvorm heeft. Ook de bediening is uitstekend, met het van Epos bekende grote volumewiel op de rechteroorschelp. Vreemd dat niet meer fabrikanten voor een dergelijke oplossing kiezen. Het geluid van de GSP 300 is echter wat vlak en mist vooral wat laag. Er zijn headsets die we beter vinden klinken, en iets dergelijks geldt ook voor de Cloud Stinger van HyperX. Hij is licht en goedkoop, maar zit iets minder prettig. Het geluid is goed, maar net iets minder dan dat van de headset van Cooler Master.
De G335 van Logitech is licht en dat is prettig. Hij klinkt bovendien goed, maar de headset biedt verder weinig extra's en dan is de straatprijs van zo'n 70 euro toch stevig. Er zijn headsets die meer waar voor hun geld geven. De SteelSeries Arctis 1 is vergelijkbaar. Hij is licht en zit lekker, maar heeft weinig toeters en bellen. Het geluid laat echter wat te wensen over, al wordt dat flink gecompenseerd door de prijs die diverse shops ervoor vragen. Blijft over de Turtle Beach Recon 500. Ook die zit prima en hij heeft weinig toetsers en bellen. Met een straatprijs van 70 euro is hij echter aan de dure kant, zeker omdat Turtle Beach geen verloopje naar een dubbele 3,5mm-aansluiting meelevert.
Rest nog de headset waar we in deze categorie het meest enthousiast over zijn: de Cooler Master MH630. Hij heeft een lekker stevige constructie, zit prima en sluit goed af. De microfoon is prettig, de bediening ook en het geluid van de 50mm-drivers is bovengemiddeld. De straatprijs van 60 euro is bovendien acceptabel. Grootste nadeel van deze headset: het snoer is aan de korte kant.
Enkel USB
Waar de meeste fabrikanten kiezen voor een model met een analoge aansluiting, zijn er wel degelijk fabrikanten die vol voor pc gaan en een model op de markt brengen dat enkel een USB-aansluiting heeft. In deze prijsklasse kun je daarvoor terecht bij Philips, Razer en Trust. Onze ervaringen in deze categorie zijn wisselend. De TAGH401BL van Philips is licht, maar ook klein, wat maakt dat hij niet goed over je oren valt en gewoon niet lekker zit. Hij klinkt ook wat onevenwichtig. Het grootste minpunt is echter dat Philips geen app meelevert waarmee je het geluid kunt bijsturen. Dat heeft de concurrentie wel en daar doet Philips zichzelf ernstig mee te kort.
Trust levert bij de GXT 450 Blizz wel zo'n app, al is die niet echt gericht op gamers. Het lijkt meer een app die van een Chinese karaoke-boer is overgenomen. Bovendien zit ook de GXT 450 Blizz niet heel lekker en klinkt hij niet goed. Blijft over de Kraken V3 X. Daaraan is te merken dat Razer is uitgegroeid tot een gerenommeerd leverancier van gamingheadsets. De Kraken V3 X zit lekker en blijft comfortabel, ook bij lange gamesessies. Razer levert een app waarmee je van 7.1 virtual surround kunt genieten, met een behoorlijke kanaalscheiding. Dat is het goede nieuws. Helaas zijn we minder te spreken over het geluid van de Kraken V3 X. Het is bovendien een van de duurste headsets uit de test - en dat voor een headset die geen 3,5mm-aansluiting heeft.
Zowel 3,5mm als USB
Hier wordt het pas echt interessant. Er zijn drie fabrikanten die een headset in de aanbieding hebben met 3,5mm-aansluiting en daar een losse USB-dongle bij leveren. Daarmee kun je hem op een console aansluiten, maar via USB ook op een pc, waarbij je in dat laatste geval gebruik kunt maken van een bijbehorende app. Het gaat hier om de modellen van Corsair, HP en JBL.
HP is de meest onbekende partij van de drie, al slaat het merk met de Omen Blast geen gek figuur. Het is een flink uit de kluiten gewassen headset; erg stevig, maar daardoor ook erg zwaar. In vergelijking met de concurrentie is dat het grootste manco van de Omen Blast. Door zijn gewicht en omvang zit de Omen Blast minder prettig dan de modellen van Corsair en JBL. Tot slot is de app wat minder uitgebreid.
Bij de resterende twee headsets wordt de keuze lastig, omdat we over beide enthousiast zijn. Voor zowel de Corsair HS60 Pro als de JBL Quantum 300 geldt dat de headset goed afsluit en stevig maar toch ook comfortabel zit, al wint de HS60 Pro op dat terrein. Hij drukt wat minder stevig op je hoofd, zodat je het er langer mee uithoudt. Beide hebben een prima en lekker uitgebreide app, al is die van JBL daarin nog net iets beter en uitgebreider dan de app van Corsair. Beide headsets klinken vooral goed, wat uiteraard een niet te onderschatten factor is. Er zijn nog een paar kleine verschillen. Bij de HS60 pro is het snoer bijvoorbeeld aan de korte kant. Bij de Quantum 300 is het stuk langer, maar wat aan de dunne kant. De twee zijn wat ons betreft gelijkwaardig en bieden beide erg veel waarde voor hun geld.