Door Koen Vervloesem

Freelanceredacteur

Raspberry Pi als brein van je smarthome

Deel 2: geïntegreerde domoticasoftware

11-10-2021 • 06:00

122

Singlepage-opmaak

openHAB

Een derde opensourceplatform voor domotica dat ook op de Raspberry Pi draait, is openHAB, wat staat voor open Home Automation Bus. Het werd in 2010 door de Duitser Kai Kreuzer gestart en is in Java geschreven. Op het Tweakers-forum wordt openHAB besproken in het topic Het Grote OpenHAB topic - deel 1. Een voorproefje van de gebruikersinterface vind je in de demo van openHAB. Er zijn ook apps voor Android, iOS en Windows 10.

De instapdrempel ligt bij OpenHAB wel wat hoger dan bij andere oplossingen. Zo dien je voor een boel taken nog altijd in de opdrachtregel of configuratiebestanden te duiken, al is dat met de overstap naar openHAB 3 al verbeterd en wordt er aan gewerkt om openHAB gebruiksvriendelijker te maken. Voor updates wordt bijvoorbeeld pas in de volgende versie, openHAB 3.2, voorzien dat dit vanuit de webinterface mogelijk is.

OpenHAB is sterk in de ondersteuning van witgoed. Zo ondersteunt het platform niet alleen Home Connect (met apparaten van onder andere Bosch en Siemens), maar ook Miele@home. Miele heeft volgens de ontwikkelaars van openHAB zelfs actief meegewerkt aan de ontwikkeling van de ondersteuning. Beide zijn cloudgebaseerde integraties.

Installatie

OpenHAB heeft een halfjaarlijkse releasecyclus. Voor de installatie op een Raspberry Pi kun je zelf Raspberry Pi OS installeren en daar bovenop openHAB. Maar openHABian is de aangewezen optie; je schrijft dan eenvoudigweg een voorgeconfigureerd image met Raspberry Pi OS en openHAB naar je microSD-kaartje. Met de openHABian Configuration Tool installeer je snel ondersteunende tools, zoals de MQTT-broker Mosquitto, de database InfluxDB, de visualisatietool Grafana, de grafische programmeeromgeving Node-RED, het localisatiesysteem FIND (Framework for Internal Navigation and Discovery) en Tailscale VPN en WireGuard voor veilige toegang op afstand. De makers raden een Raspberry Pi 4 met 2GB ram aan, en een microSD-kaartje van 16GB.

Een andere manier is om openHAB in Docker te draaien op je Raspberry Pi. Er zijn diverse varianten van de images, voor stabiele versies, milestones en ontwikkelversies, zowel met Debian 10 als Alpine 3.13 als basis. Die laatste zijn kleiner, maar er is geen Alpine-gebaseerd image voor linux/arm/v7 voor openHAB 3 omdat OpenJDK 11 op dit platform niet beschikbaar is.

OpenHAB

Uitbreidingsmogelijkheden

OpenHAB heeft allerlei add-ons. Die zijn er in verschillende soorten. De bindings integreren fysieke hardware of externe systemen. De nieuwste versie (openHAB 3.1) heeft er meer dan 350. Er zijn ook systeemintegraties die openHAB beschikbaar maken voor externe systemen. Zo kun je dankzij de HomeKit Add-on je openHAB-systeem met Apple Siri aansturen. Met de openHAB Cloud Connector kun je op afstand met je openHAB-systeem verbinden via een openHAB Cloud-installatie, zoals myopenHAB. Dit is een gratis clouddienst van de openHAB Foundation, voor toegang tot afstand, pushnotificaties en integratie met Ifttt, Amazon Alexa en Google Assistant.

Er zijn ook add-ons voor automatisering. Die voegen onder andere enkele scriptingtalen toe om openHAB te automatiseren, zoals JavaScript, Jython en Groovy. Voor wie al programmeerervaring in een van deze talen heeft, is dat wellicht interessanter dan het gebruik van de Xbase-gebaseerde taal van openHAB voor automatiseringsregels. Andere add-ons voegen manieren toe om data op te slaan of data te transformeren, en de mogelijkheid om tekst naar spraak en andersom uit te voeren. Op het openHAB-forum vind je meer hulp over add-ons, en het is ook dé plaats om nieuwe add-ons te ontdekken die er door de makers worden voorgesteld.

OpenHAB 2
OpenHAB 3.0 met Blockly