Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

F1 2021 Review

Codemasters' beste F1-game tot nu toe

Conclusie

F1 2021 is onderaan de streep een ijzersterke game, zonder op enig moment echt verrassend te zijn. De verhaalmodus is een leuke toevoeging, al zal niet iedereen ermee weglopen, zeker niet als jouw manier van F1 spelen gewoon online met (meestal dezelfde) groep vrienden is. In dat geval profiteer je nog steeds van tal van andere verbeteringen die F1 2021 de beste game maken die Codemasters ooit heeft gemaakt. Dat is een compliment. Wel is het natuurlijk zo dat een deel van de verbeteringen mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe consoles, want die zorgen ervoor dat dit de mooiste F1-game ooit op console is, en de DualSense-controller laat zijn meerwaarde ook zien. Maar ook met die disclaimer genoemd, verdient het een compliment dat Codemasters in alle facetten van het spel verbeteringen heeft aangebracht, met diverse ‘quality of life’-verbeteringen in offline modi, de mogelijkheid om een volledige Career Mode met een vriend te spelen, een sterk uitgebreide online modus met aparte aandacht voor e-sports, en ga zo maar door. Een revolutie brengt F1 2021 niet, want het blijft een game die jaarlijks wordt doorontwikkeld, maar dat F1 2021 weer een goede stap vooruit zet en de moeite van de overstap waard is, durven we zeker wel te beweren.

Getest

F1 2021 - Standard Edition, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 49,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (120)

Wijzig sortering
Alleen blijft het jammer dat de game elk jaar vol bugs zit, meer dan een gemiddelde AAA game.

Daarnaast is het ook wel storend dat het seizoen totaal niet klopt op het gebied van de welke circuits er op geraced wordt. En de circuits die er zijn, kloppen ook niet helemaal met de werkelijkheid.

Braking Point is een magere uitwerking van een story in die zin dat er geen enkele keuze is, behalve die voor welk team je gaat racen. Het is dus allemaal erg lineair en saai.

De character models mogen ook wel eens naar het huidige decennium gehaald worden, als je dan toch cut scènes wil doen met interviews en podium ceremonies.

Voor mij voelt het overigens ook vreemd om, in het geval van de Deluxe editie, teamgenoten te kunnen inhuren zoals Prost, Schumacher en Senna. Dat is gewoon raar...

Zolang je het ziet als een arcade racer die enigszins overeenkomt met de werkelijkheid is het best een aardige game. Het is de enige officiële manier om rond te rijden in hedendaagse F1 bolides, maar zeker niet de beste.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 30 juli 2021 06:36]

Deze game moet een hele diverse groep spelers bedienen, en niet alleen diegenen die dagen of weken bereid zijn te oefenen om het apparaat überhaupt op de weg te houden. Dan kom je automatisch bij een iets meer arcade insteek terecht natuurlijk. Dat gezegd hebbende, vind ik het met alle assists uit nog best meevallen, en dan is snel rijden (met een controller) oprecht uitdagend. Even langs alle wanden stuiteren om op de baan te blijven is nooit sneller, en dat (samen met gemis van de betonnen lintjes van vroegâh) maakt dat het voor mij toch niet echt arcade is. ‘T zit er wat tussenin denk ik…

Gisteren bij de kids nog even ‘voorgedaan’ hoe het moet in de voorganger, maar alle assists stonden voor hen aan. Tja, daar is weinig uitdagends meer bij. Dat klopt.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 30 juli 2021 08:20]

ik vind het rijden met alle assists aan eigenlijk best moeilijk.
helemaal omdat ik gewend ben alles uit te hebben haha.
Inhalen is knudde omdat hij veel te vroeg ‘assisteert’ met remmen :+
Doet mij denken aan de aloude Grand Prix 2 game waar ook al die assists inzaten, die zorgde er altijd voor dat je voldoende afgeremd was, dus de truc daar was die assists uit te zetten op het rechte stuk, en op het allerlaatste moment voor de bocht weer aan te zetten :D
Klopt, als je alle assists uitzet kan het nog best een uitdaging zijn, maar dat komt dan ook omdat je totaal geen gevoel hebt met de controller over wat de auto doet en hoe dit te corrigeren. Met een stuur is dit al beter en heb je iets meer gevoel, maar voor mij is het gevoel wel echt heel vreemd en is het meer leren om te gaan met hoe F1 202x reageert op je input dan dat het strookt met de werkelijkheid.

Wel beter dit jaar is dat je niet zomaar hard over de kerbs kan gaan, maar dat voelt dan naar mijn idee weer net wat te heftig doorgevoerd.

Waar F1 2021, en zijn voorgangers, wel goed in waren is de immersie tijdens een race en dan vooral in de regen.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 30 juli 2021 08:29]

ik vind de curbs eigenlijk wel heel realistisch.
Ik ben zelf geen coureur dus praat alleen vanuit gamer perspectief maar in 2020 reed ik over curbs waar ik van wist dat ze in het echt vermeden werden als een malle.
In 2020 rushte ik er gewoon overheen.
andere curbs zoals frankrijk exit naar eerste rechte stuk sector 2 aan de rechterkant waren in 2020 beste om te vermijden.
dat is nu anders want die zouden geschilderd zijn op de weg. dus dat klopt nu wel beter
In het filmpje hierboven zal ook wel met de controller worden gereden. De wagen vliegt alle kanten op. Begrijp niet dat er spelers zijn die dat leuk vinden.
Klopt, als je alle assists uitzet kan het nog best een uitdaging zijn, maar dat komt dan ook omdat je totaal geen gevoel hebt met de controller over wat de auto doet en hoe dit te corrigeren.
Hier kan ik mij eigenlijk niet in vinden. Bij de controller krijg je veel feedback. Je krijgt feedback over tractie verlies door te veel gas geven in de gastrigger. Je krijgt feedback over de remdruk via de rem trigger. Je krijgt feedback over curbs en overige effecten via de algemene trilling. Bij een stuurtje mis je die feedback in het gasgeven én remmen. Hierdoor moet je vertrouwen op de visuele feedback. In het geval van remmen op de animatie van het blokkerende wiel en in geval van overstuur een onverwachtse verandering in de hoek. Je bent sneller 'snel' met een controller omdat er simpelweg meer feedback is.

(Duurdere stuurtjes hebben afaik overigens vibratie motoren in het gas/rem deel, zelf geen ervaring mee. Heb een Trustmaster TX/T300).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 juli 2021 04:10]

Daarnaast is het ook wel storend dat het seizoen totaal niet klopt op het gebied van de welke circuits er op geraced wordt.
Dat is normaal wel het geval. Maar in de laatste twee seizoenen zijn er veel last minute wijzigingen aan de echte kalender. Kan je de game moeilijk verwijten.

Ik snap wel dat de ontwikkelaars dan zeggen dat ze zich aan de vooropgestelde kalender houden.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 30 juli 2021 08:17]

Kan toch niet zo moeilijk zijn om de volgorde van races aan te passen of circuits eruit te halen die al lang voor de release duidelijk waren dat er geen race gehouden ging worden?

Vorig jaar was dat nog een goed excuus, nu is het gewoon lekker makkelijk. Ook geen aanpassingen aan de circuits, zoals de nieuwe layout van Catalunya die al in december vorig jaar bekend was.
Nee. Je kan niet zomaar even nieuwe circuits designen. Het is dan een betere keuze om gewoon de vooropgestelde kalender te behouden, dan halve aanpassingen doorvoeren (circuits weghalen kan nog, omwisselen ook wat, maar nieuwe toevoegen kan niet). Dit is de beste optie.

Sorry maar dat kan je de ontwikkelaar echt niet kwalijk nemen, ook dit jaar niet. Nieuwe circuits worden middenin het seizoen opgeworpen als vervangrace, sommige gaan door, andere worden snel weer afgeblazen. Moet EA/Codemasters dan telkens met grote haast aan de ontwikkeling van dat circuit starten en weer afblazen?

Dat het dit jaar een flauw excuus is, is vreemd. Ook dit jaar maakt de werkelijke kalender grote bokkensprongen.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 30 juli 2021 08:47]

De gewijzigde track layout van Catalunya was niet zo groot dat ze een hele nieuwe track moeten maken, en waarschijnlijk was dit voor insiders al veel langer bekend dan december vorig jaar.
Het gaat ook niet om het ontwikkelen van een nieuw curcuit.
maar meer om het trainen van de ai.
Daar gaan veel versies en een berg tweaks aan vooraf, voor het in de game kan.
Je kunt het goed zien met zandvoort in de laatste bocht waar de ai nooit, zelfs niet op 110% ai, vol gas doorheen gaat.

Dat duurt echt wel even.
Dan zou je denken dat een kleine wijziging als Spanje niet zo indrukwekkend hoeft te zijn.
Maar het gaat niet om 1 bocht.
het gaat dan om de ai trainen op nieuwe strategien, bandenslijtage, hoe nemen ze deze bocht, banden temperatuur, etc etc.

Dat duurt wel even voor ze dat allemaal goed voor elkaar hebben.
Bugs zijn er altijd en ook al wordt dezelfde engine gebruikt betekend dat niet dat de game hetzelfde gebouwd is.
assets zijn wellicht hetzelfde maar de tracks zijn dit jaar veel realistischer dan voorheen.
Dus daar zitten weer physics achter die anders werken en er zullen daardoor altijd bugs blijven.
Dat is zeker een aspect dat tijd kost, maar de AI trainen moet je ook weer niet overschatten.
Een aantal van de dingen die je noemt zou de engine zelf moeten kunnen 'oplossen', daar zou je niet perse heel veel tijd aan kwijt moeten zijn (bandenslijtage en invloed daarvan op de strategie e.d.).

Ik heb enige ervaring met tracks designen voor een F1 game (toegegeven: dat is 15-20 jaar geleden, dus geen zekerheid dat het bij Codemasters ook zo gaat), er komt inderdaad veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Vooral dat het er ingame uitziet zoals jij wil en dat de engine snapt wat kerbstones/gras/grind/asfalt is, dat je een piepschuimbord aan diggelen kan rijden, etc etc.

De AI trainen is echter makkelijker dan je zou verwachten. Voor de game waar ik tracks voor maakte was er een dev-versie met allerlei tools, waaronder een tool om de AI te trainen. Die tool was een soort hot-lap mode waarin je een rondje reed om de ideale racelijn te bepalen.
Dat moest natuurlijk wel een goed rondje zijn, anders bleef de AI rare dingen doen (zoals niet volgas door een bocht bijvoorbeeld ;) )
Codemasters zal ook getwijfeld ook dergelijke tools hebben ontwikkeld.

Dat de aanpassing van Barcelona niet verwerkt is lijkt mij meer een gevalletje van prioriteiten stellen. Er is genoeg tijd geweest om die te implementeren. Als ik het goed begrepen heb komt er nog een DLC met Jeddah, Imola en Portimao. Dat zijn 3 tracks die nieuw zijn voor Codemasters, dus ik kan begrijpen dat de aandacht daar eerst naar uitgaat.

[Reactie gewijzigd door P.K. op 31 juli 2021 12:10]

Dat is waar, ik leg enkel uit waarom de kalender niet overeenkomt.
Probleem is eerder dat er een kalender van 23 races was origineel en dat een seizoen in game 20 races is.
Het is zelfs mogelijk dat Zandvoort dit jaar ook niet doorgaat. Toch zit de track er voor dit jaar er ook weer in... Dus nee, met de wisselende kalender van dit jaar kun je ook niet last minute de tracks veranderen. Volgorde wel, maar dan zou het helemaal niet meer kloppen (omdat de vervangende tracks niet in de game zitten) en dat zou helemaal jammer zijn.
Dit dus. Erg veel bugs en rare dingen. Snap dan ook niet echt waarom de review grotendeels positief is.

Wat tot nu toe een nogal hardnekkige bug lijkt te zijn is dat de ffb van thrustmaster sturen soms niet werkt of ermee kapt na een tijdje. Codemasters zegt dat je de firmware van je stuur moet updaten maar dat werkt lang niet altijd. In 2020 werkte het prima dus je zou als ontwikkelaar toch zeggen:"goh, wat hebben we verandert op dat gebied?"
Helemaal eens. Zou liever zien dat we extra tijd steken in de gameplay/bugs en vooral de problemen die zich toch regelmatig in de multiplayer voordoen, dan een story als "Braking Point". Eerlijk gezegd is dat een leuke kennismaking/instap, maar niet hetgeen waar ik in elk geval de game voor koop/gebruik.
Klopt dat het buggy is maar je zit met een jaarlijkse cycle. De game moet uitkomen in de zomer. Veel zaken zoals de wagens zelf zijn nog geen half jaar beschikbaar als de game moet verschijnen. Het contract met formule 1 maakt dat het jaarlijks moet verschijnen en dan vind ik dat ze toch wel goed werk leveren.

Braking point is de start voor verhaallijnen in Formula 1 games en dan hebben ze het er echt goed vanaf gebracht. Het is net zoals Drive to survive een intro is voor nieuwkomers tot formule 1 is Braking point een een intro voor mensen die Formule 1 niet kennen.

Tja character models kan beter maar is met Braking point echt wel een grote stap vooruit gegaan.

Ik vind die Legends niet zo vreemd hoor. Ik heb Massa als mijn 2de rijder. Een goedkope optie om snel een ervaren rijder in je team te hebben zonder heel de grid te verschuiven. Tja Senna en Shumacher vind ik ook wel creepy maar er zijn vast wel grote fans die het niet erg vinden om een teletijdmachine in hun fabriek te installeren.

Ik vind het ook wat simplistisch om het weg te zetten als een arcade racer. F1 heeft AI waar de meeste sims niet tegenop kunnen. Het is geen realistische simulatie van Formule 1 dat klopt maar zonder assists kan je het ook niet echt meer een arcade game noemen.
Alleen zijn het vaak jaarlijks dezelfde bugs die terug komen en lijkt het alsof Codemasters, net als de meeste F1 teams, de ontwikkeling al vroeg in het seizoen naar het volgend jaar schuift en de bugs vergeet. Wel realistisch wat dat betreft ;)

Maar goed, misschien moeten ze dan met 2 teams gaan werken, om de kwaliteit hoog te houden maar goed het wordt toch wel gekocht en nu EA eigenaar is krijgen we vast F1 Ultimate Team waar je met veel geld rijders kunt kopen of hopen op die enge top coureur nadat je ontelbaar packs hebt gekocht.

Die Legends kun je gelukkig ook uitzetten, want of ze nu nog leven of niet, het blijft raar die in te kunnen zetten als ze al veel te oud of lang met pensioen zijn.

Braking Point vond ik matig uitgewerkt in de zin dat het volledig lineair is. Had dan nog ergens keuzes vrij gelaten als " negeer ik de team orders of niet", desnoods enkel een andere cutscene daarna. Vooral als ze dan marketing campagnes lanceren zoals deze week waarin het lijkt alsof jouw keuzes het verhaal beïnvloeden.

En de AI een sterk punt noemen, mwah. Voor F1 coureurs houden ze nogal van botsautootje rijden, omdat dit waarschijnlijk de enige manier is waarop ze een verdedigende AI voor elkaar krijgen. Maar dat is mijn ervaring/mening.
En de AI een sterk punt noemen, mwah. Voor F1 coureurs houden ze nogal van botsauto'tje rijden, omdat dit waarschijnlijk de enige manier is waarop ze een verdedigende AI voor elkaar krijgen. Maar dat is mijn ervaring/mening.
Botsautotjes? Je moet je zelf ook wel aan de regels houden. Ik ben die botsautootjes toch nog niet echt tegengekomen dit jaar. Of toch niet waar de AI echt in fout was
Regelmatig dat de AI gewoon op me instuurt terwijl ik op de racelijn zit, of er volledig naast of zelfs een halve autolengte ervoor of meer.

Weet niet of de AI moeilijkheidsgraad daar nog invloed op heeft maar ik vind ze best agressief. Ook sturen in de remzone om te blocken ervaar ik met hoge regelmaat.

En met beide damage settings op simulation levert dat meestal een bezoek aan de pitstraat op, want je verliest zo enkele secondes aan rondetijd met een lichte touché. (Maar dat is weer een ander kritiekpunt :D)

Maar ik blijf het dus gewoon spelen als een arcade game, even snel tussendoor. Je hoeft niet veel te oefenen om goed mee te komen en dat is ook wel eens leuk als afwisseling.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 30 juli 2021 13:17]

Ik hoor daar het Max Verstappen excuus. Racing incidents do happen :+
Ik kaap even jou top comment om te vragen of er nu een fatsoenlijke triple-screen support in zit? Dat dus elk scherm met een aparte camera (op een hoek die overeenkomt met de hoek van je triples) gerendered wordt.
Hoe kom je er bij dat die circuits niet kloppen? Heb je ze gereden?

Ik heb wel een paar GP banen gereden met de auto of motor. Monza en barcelona kloppen. De snelheid klopt, de bochten kloppen..

Dus ik ben benieuwd waar je de info vandaan haalt?
De layout van Barcelona is bijvoorbeeld anders, in het spel zit nog de oude, krappere, La Caixa bocht.
Dat is ook wat ze in het echt rijden voor zover ik weet…

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 30 juli 2021 23:13]

Die bocht is in de 2020 versie aangepast naar de realiteit.
Ik hoop dat je eindelijk de story mode kunt verlaten wanneer je deze per ongeluk gestart hebt... Nu moet je heel de game afsluiten 8)7 .
Je kunt toch gewoon op start/menu drukken en dan 'Exit to main menu'?
Nee niet in story mode, misschien als de initiële story mode, setup ding voorbij bent maar daar ben ik nooit geweest want ik heb daar niks te zoeken...
Ben ik nu de enige die de graphics niet meer zo ongelofelijk vindt? In vergelijk met pakweg 2 jaar geleden is er nauwelijks iets veranderd. Andere racegames behalen ondertussen toch al een ander niveau vind ik.

Edit: sp

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 30 juli 2021 09:22]

Sterker nog. De graphics van de weg is slechter geworden net als water / regen is minder realistisch dan zijn voorganger. De graphics zijn om sommige punten vooruit gegaan maar ook op heel veel plekken achteruit gegaan.
Vind je?
er zit juist meer detail op de weg.
Regen water op de weg is beter en je ziet de sporen, ook al zijn het textured, in het water een stuk beter.
Nevel is verbeterd en het gras en de omgeving van het curcuit ziet er beter uit.
Dat was ook mijn gedachte. Toen ik het gameplay filmpje keek zag ik geen verschil met wanneer mijn zoon F1 2020 speelt. En dan te bedenken dat we nu de nieuwe generatie consoles hebben. Dan moet er toch meer uit te halen zijn?

Of krijgen we weer te horen dat het programmeren voor de nieuwe consoles erg lastig is en de ontwikkelaars dat nog onder de knie moeten krijgen (zoals bij de PS3 destijd).
Een echte game voor de nieuwe generatie consoles is volgens mij nog niet gereleased. Het is denk ik afwachten op BF2042 die hopelijk de toon gaat zetten qua graphics.
F1 2021 ziet er toch grafisch een heel pak beter uit dan F1 2020 op de PS4 Pro. Ik had verwacht dat er grafisch geen verbetering meer zou in zitten voor vorige generaties consoles maar als ik PS5 eigenaars hoor is de grafische verbetering het meest merkbaar op de PS4.
Welllicht heeft de console er ook iets mee te maken? Ik speelde F1 2020 op een Xbox One S en ik speel nu F1 2021 op Xbox Series S en ik zie wel duidelijk een verschil in kwaliteit. In positieve zin.
Vind het Ray Tracing in deze game erg tegenvallen. Valt eigenlijk amper op. Ook DLSS staat standaard op Performance mode zo lijkt het en er is veel ghosting, geen optie om dit te veranderen helaas. En Het Nederlandse commentaar is niet om aan te horen. Dit maar snel weer op Engels gezet.

[Reactie gewijzigd door miknic op 30 juli 2021 09:29]

Ray tracing zie je niet tijdens het racen
dat het Nederlanse commentaar niet om aan te horen is klinkt dan wel weer als erg realistisch :)
Wat ik een beetje jammer vind is als je eerst 10 jaar met een stuurtje rijdt, en er achter komt dat je met een controller net zo snel bent maar dan veel gemakkelijker.

Ik speel de laatste tijd f12020 en tot mijn verbazing viel mij op dat met een controller meerdere voordelen had. Zo heb je veel minder wielspin en voornamelijk onderstuur hakt er met een stuur veel meer in. met een stuurtje volgt de game de positie van jou stuur maar met de controller bepaald de game hoeveel er echt gestuurd word, en ontwikkeld veel minder onderstuur. beetje jammer.
Met vrienden rijden is nu veel minder leuk omdat ik veel meer loop te stoeien in bochten en zij gewoon in kunnen sturen.

[Reactie gewijzigd door BlackEasterEgg op 30 juli 2021 10:30]

Vooral in de regen had je dit met F1 2019 uit mijn hoofd. Dat zelfs bepaalde esporters tijdens de regen wisselde naar een controller
Ik ben pas een maand geleden overgestapt op een stuur en schrok ervan hoeveel moeilijker het is. Ik dacht juist voordeel te hebben van een stuur en veel preciezer te kunnen rijden. Bij F1 gaat het me nog redelijk af maar in bijv. Forza Horizon 4 bak ik er helemaal niks van en vliegt die auto alle kanten op en bochten uit.
De boel goed afstellen, het stuur slaat maar een aantal graden uit in f1 bolides.
Daarom rijden degene met centjes teveel met volledig afstelbaar spul van bv fanatec. Kun je de pedaaltjes ook nog aanpassen.

Dat en wat hulpmiddelen aanzetten, die je wss hebt uitgezet vanwege stuur, en uw maten niet.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 3 augustus 2021 08:25]

Kan je de weersomstandigheden nu wel weer instellen bij online racen tegen elkaar ?
Dit kon toch gewoon bij de vorige versie(s)? (Ik heb weinig online gespeeld dus correct me if I'm wrong)
Correct, overlaatst nog gedaan in F1 2020.
Je moet wel de host zijn

[Reactie gewijzigd door RacerBas op 30 juli 2021 07:34]

Zelf heb ik breaking point al volledig gespeeld, ik vond het in tegenstelling tot veel negatieve reacties eigenlijk best vermakelijk. Er zat soms verrassend veel details in (tweets in het Nederlands omdat de coureur Nederlander is bijv.). Enige wat ik vond is dat de interviews geen invloed hebben en dat het verhaal vrij kort is. Ik vraag me af wat ze in de 2022 versie gaan doen, een heel nieuw verhaal lijkt me niet mogelijk.

Verder voelt het spel voor het grootste deel aan als de 2020 versie met hier en daar wat wijzigingen. Wat mij echter wel opvalt is dat het rijgedrag in 2021 soms niet helemaal te verklaren is. Bij sommige bochten sta je ineens achterstevoren als je te vroeg op je gas gaat of een curb raakt, dit voelt niet heel realistisch aan.

Verder vrees ik dat dit wel eens de laatste echt goede versie van F1 kan zijn voordat EA het gaat uitmelken.
Het spontaan spinnen is al jaren een feature bij de F1 game, je krijgt geen enkele feedback in je stuur waarom je spint en dat is nog het meest irritante.

Een van de redenen dat ik dit jaar de game niet koop.
dit jaar kun je je auto beter opvangen dan ooit.
ik heb 2019 en 2020 gespeeld en ik vang de auto nu vaker op dan ooit.
Daarnaast als jij met 300 een bocht in vliegt en de achterkant raakt zijn grip kwijt voel je dat niet aankomen.
dan is het BOEM weg.

Het is niet zoals een auto waar je het langzaam voelt en ziet.
Het klopt wat je zegt, maar ik rij normaal op iracing mijn rondjes en daar spin je echt niet zonder reden. Bij de f1 game spin je vaak op onverklaarbare wijzen, doe 10 keer hetzelfde en je spint 3 van de 10 keer bij bepaalde bochten/kerbs.
Het is dan ook formule 1, hoogste vorm van autosport.
Ja en dit spel doet daar geen eer aan :)
Klopt, alleen ik merk hier verschil in ten opzichte van de 2020 versie. Daar had ik er minder last van.
Ik merk het verschil ook hoor. Er zijn bepaalde bochten met kerbs die ik niet op dezelfde manier kan nemen in F1 2021 als in 2020. Dus je bent zeker niet de enige die dit merkt.
Ik vraag me af wat ze in de 2022 versie gaan doen, een heel nieuw verhaal lijkt me niet mogelijk.

Een heel nieuw verhaal niet, maar de F1 gaat in 2022 stevig veranderen… het spel gaat daarin mee, ga ik voorzichtig vanuit.
F1 2022 gaat aanzienlijk meer tijd kosten op “fatsoenlijk” te maken. Doordat de ontwikkelingen grotendeels stil hebben gelegen de laatste jaren, heeft codemasters de boel kunnen perfectioneren.

In 2022 gaan de regels dusdanig op de schop qua auto’s dat je een andere dynamiek en handling gaat krijgen. Ook is het goed mogelijk dat de krachtsverhoudingen anders worden. De vraag is in hoeverre codemasters dit “fatsoenlijk” in juli 2022 in het spel krijgt. Er zal aanzienlijk minder (telemetrische) data zijn om mee te werken en iets simpels zoals inhalen door een vermindering van “vieze lucht” is moeilijk om meteen goed te krijgen.

Ik denk dat ze voor de 2022 versie meer dan genoeg te doen hebben en hoop toch echt dat ze voor kwaliteit ipv kwantiteit gaan. Als dit gevolgen heeft voor de verhaal-modus dan laat ik hier geen enkel traantje om.
Caravanrace achteruit rijden 8)7 :Y)
Ik vond hem ook zeer vermakelijk. Enige wat ik jammer vond is dat ze geen Nederlandse stemacteur hebben kunnen vinden voor Casper Akkerman. En in plaats daarvan klinkt hij een beetje als een dronken Schot die een vaag neder-achtig accent probeert te imiteren.

Ik vind het een gemist detail, aangezien er genoeg Nederlandse acteurs zijn die de rol op zich hadden kunnen nemen.

Neemt voor de rest niet af dat het een vermakelijke story mode was.
Een nieuwe verhaal lijn is elk jaar mogelijk want elk seizoen kan er een nieuwe rookie tot de formule 1 toetreden en de reeds bestaande fictieve karakters zijn gemakkelijk inwisselbaar met andere coureurs op de grid zoals we zagen met Devon Butler die afhankelijk van het team je koos een coureur van eender welk team kon vervangen.

Maar F1 2022 verwacht ik dat helemaal in functie zal staan van de nieuwe wagens. Een nieuwe verhaallijn verwacht ik volgend jaar niet. Ik denk dat we een volledige revamp krijgen. Misschien wel een nieuwe engine. Ik verwacht dat de volgende versie een grote verandering zijn vooral omdat het de eerste onder EA zal zijn.
Ik verwacht jij verwacht pas een jaar later. Volgend jaar volledige focus op de nieuwe regels, de auto leren begrijpen en dat we dan het echte grote werk pas in F1 2023 gaan zien, inclusief nieuwe engine.
Wat ik wel echt slecht vind is dat Barcelona en Australië nog de oude layouts zijn. Dat kan wat jij betreft echt niet in een racegame die pretendeert de 2021 versie te zijn. Dat door corona veranderde circuits er niet in zitten snap ik wel, dat was in F1 2020 ook, maar dat wat bekend is moet er wel goed in zitten. Is wat mij betreft wel een minpuntje waard.

Verder een goede review. Ik ben nog wel benieuwd wat bijv. het verschil is qua rijden tussen de PS5 en XSX met de andere controllers. Juist dit leent zich hier automatisch voor, omdat het dezelfde game is. Zeker voor degene die beide consoles hebben best interessant.

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 30 juli 2021 08:49]

Er gaan met een gratis update nog circuits toegevoegd worden (Imola, Portimao, Jeddah).
De layout in Australie is aangepast, maar er is daar nog helemaal niet geracet.
Als je ziet hoeveel werk het heeft gekost om Zandvoort te verwerken in de game (staat een mini-doc van op YouTube), dan is een lastminute wijziging aan een circuit ook niet zomaar doorgevoerd.
In coronatijd met reisbeperkingen is dan wel begrijpelijk dat op een aanpassing van het circuit voor nu niet de focus ligt.
Ik snap het wel, maar vind het slappe hap dat er dan nu dus nog circuits missen, ondanks dat die toegevoegd worden. We zijn uiteindelijk al wel maanden in het seizoen, waarbij de aanpassing bij Barcelona ook nog eens zeer gering is. Racen draait natuurlijk wel om de circuits.
Codemasters heeft al aangegeven dat het zeker minimaal een jaar duurt om een nieuwe baan toe te voegen aan de game.
Het gaat hier om de ai trainen voornamelijk maar je moet alles scannen, alle hoogtes goed krijgen, curbs de juiste hoogtes geven, baan structuur van het wegdek, en ga maar door.

Het is echt niet van bouw een baantje in 3d en klaar.

Neem daarbij dat rijzen om alles in te scannen niet ging door de covid resticties en je hebt een dikke vertraging in zon beetje alle fases van het toevoegen van een baan.
Wat ik wel verbazingwekkend blijf vinden, is dat de online modus weer hopeloos is. Terwijl het spel een upgrade is van vorig jaar. We spelen elke week op vrijdag avond een F1 competitie. Afgelopen week direct F1 2021 gereden met 14 man. Maar mijn hemel:

- willekeurig geluid van andere auto’s opeens door je hoofdtelefoon (en ging niet meer weg)
- Na de safetycar was de stand weg, iedereen was op zijn eigen scherm eerste, en de tussentijden klopten niet meer. Duurde letterlijk rondes voordat dit weer goed kwam
- 2de safetycar, weer hetzelfde issue echter nu bleef de safetycar alleen rondjes rijden en moest je hem inhalen. En elke coureur die je inhaalt was prima, maar haalde je Bottas in kreeg je een penalty vanwege illegale inhaalactie….
- pitstops die mis gaan of blijven hangen

En dat waren nog een paar bugs. Ik kan er echt niet bij dat je een redelijk goed werkende online game met een upgrade zo kunt verknallen….

En dan, zoals hierboven benoemd de circuit, ok, een aantal komen nu zsm als DLC, maar Spanje is bijv aangepast, 1 bocht, zelfs dat is al teveel werk…. In 2019 is het de laatste keer geweest dat het spel actueel was! 2020 is begrijpbaar maar zelfs toen hadden ze het nieuwe circuit Vietnam al toegevoegd (die nooit gereden is), en nu is het te moeilijk om direct een Imola etc toe te voegen????
Klinkt aardig realistisch toch :P

Timing in echte f1 gaat ook wel eens over de zeik... en ze moeten bottas toch ergens mee beschermen want iedereen weer dat die niet kan verdedigen.

En je reedt vast in een mercedes die hebben afgelopen jaren wel wat ellende gehad met de pitstops..
Timing in echte f1 over de zeik? Nooit echt gezien, wel dat olav mol er zo een 23 keer naast zit tijdens een race.
Ik geloof 2019 dat f1 timing met regelmaat ernaast zat.

Tegenwoordig is het misschien 1 auto waarbij de timing uit sync gaat en even een paar plekken naar achteren gaat en dan terug komt

Ik geloof 2019 waarbij het hele veld rare timing liet zien.
Ja weleens gezien dat er een coureurs qua posities naar beneden schiet inderdaad, maar dat was vaak echt maar een paar seconde.
geen echte f1 fan dus :).. 2017 - 2019 waren er echt meerdere wedstrijden waar de timing compleet nergens op sloeg... de echte timing liep wel goed maar die op tv was regelmatig compleet van het pad af.
Zou olav mol nog steeds de bugged tijden lijst zien? :9

Oprecht, ik kan het me niet echt herinneren maar blijkbaar ben je dan geen fan |:(
inhaalacties is wel even een puntje.
licht er heel erg aan hoever je achter de safety car rijd of achter de auto voor je.
is die afstand te groot mogen ze je inhalen.

Wat wel storend is, is wanneer de iedereen afremt en gaat ghosten.
dan rijd iedereen ineens helemaal door naar voren.
dat verkloot je race wel als je pech hebt
Jammer dat er geen cross play is, iets dat ik wel had verwacht. Vind het nog meer een gemis dan VR.
Ik ben het niet echt eens met deze en meerdere andere reviews.

-Grafisch vind ik het maar matig, op de ps5 ziet het eruit als een ps4 game, schaduwen zien er ook slecht uit op de ps5, de karakter modellen zijn al helemaal matig.

- Het online lobby systeem is compleet waardeloos in vergelijking met Gt sport.

- Breaking point heeft het niveau van een porno film. Keuzes hebben totaal geen invloed op het verhaal en het is super liniear.

- Je merkt gewoon dat codemaster niet het budget heeft van Gran turismo of Forza.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True