Inleiding
Er mag weer van alles. De terrassen zijn open, de parken stromen vol en er mogen weer feestjes worden gegeven. Er zijn dus ook weer allerlei gelegenheden om een bluetoothspeaker op te zoeken en muziek af te spelen. Als je zo'n speaker nog niet hebt en er wel een wil, is het uiteraard de vraag wat het meest geschikte model is, want er zijn er nogal wat te koop. Daarom zetten we vijftien bluetoothspeakers op een rij, van spotgoedkoop tot behoorlijk aan de prijs, en voelen ze uitgebreid aan de tand.
Om de vergelijking een beetje eerlijk te houden, hebben we de speakers verdeeld in drie prijscategorieën: goedkoop, duur en het segment daartussen dat we 'midden' hebben gedoopt. In elke categorie hebben we vijf speakers gekozen. Die keuze is grotendeels gebaseerd op de mate waarin speakers populair zijn in onze eigen Pricewatch, al hebben we hier en daar een ouder model vervangen door een nieuwer en laten we wat modellen buiten beschouwing omdat ze binnenkort uit de handel gaan.
We hebben de keuze beperkt tot draagbare bluetoothspeakers, dus modellen met een ingebouwde accu. Verder hebben we ons beperkt tot 'domme' speakers en het groeiende aanbod 'slimme' speakers buiten beschouwing gelaten. Het aanbod is dan nog steeds enorm en de beperking zorgt ervoor dat de geteste speakers enigszins vergelijkbare eigenschappen hebben. Omdat we op zoek zijn naar draagbare speakers, hebben we hebben ook het groeiende aanbod van de flink uit de kluiten gewassen partyspeakers buiten de selectie gehouden.
Testpanel
Met vijftien speakers op kantoor is vervolgens de vraag: hoe gaan we die testen? Voor hoofdtelefoons hebben we een mooie geluidsdichte box waarin we onder gelijke omstandigheden de geluidskwaliteit in kaart brengen. Bij speakers is dat een stuk lastiger, vooral omdat ze sterk verschillen in vorm en grootte. Daarom hebben we een andere testmethode gekozen, die wellicht een stuk objectiever is: we hebben een testpanel samengesteld. Dat panel bestond uit collega's die op het moment van testen toevallig op kantoor aanwezig waren. Daardoor betreft het een bont gezelschap van oudgedienden en stagiaires, technisch geschoolden en n00bs, schrijvende en commerciële collega's, en zowel mannen als vrouwen.
:strip_exif()/i/2004454776.jpeg?f=imagenormal)
Dat testpanel hebben we naar alle vijftien speakers laten luisteren, zonder dat de testers ze konden zien. Om dat mogelijk te maken, hebben we de ruimte gekaapt waar we normaal tv's testen. Die is groot genoeg en geblindeerd met dikke gordijnen, dus akoestisch 'redelijk dood'. We hebben er een opstelling gemaakt met de vijftien speakers aan de ene kant van een doek en steeds een tester aan de andere kant van het doek, met een tafel en enquêteformulier voor zijn of haar neus.
We hebben de testers uiteraard zoveel mogelijk in het ongewisse gelaten. Er is ze alleen verteld dat ze eerst vijf goedkope speakers te horen kregen, dan vijf iets minder goedkope en vervolgens vijf dure exemplaren. We hebben ze gevraagd het geluid van elke speaker te beoordelen met een cijfer en er eventueel een toelichting bij te geven. De testers gaven de weergave van het het laag, de middentonen en de hoge tonen een cijfer en er is ze gevraagd om de definitie te beoordelen, dus hoe goed de verschillende geluiden en instrumenten in het geluid zijn te onderscheiden. Vervolgens zijn door elke speaker steeds dezelfde vier muziekfragmenten afgespeeld, gekozen uit onze vaste lijst met testmuziek. Van alle genoteerde cijfers hebben we de gemiddelden berekend. Die gemiddelden vind je in de rest van dit artikel terug als cijfermatige waardering van het geluid van de speakers.
Uiteraard zijn meer aspecten getest. We hebben gekeken of de speakers voldoen aan de opgegeven IP-rating en hebben de accuduur gemeten. Dat laatste is gebeurd door elke speaker muziek af te laten spelen waarbij het volume op 80dB is afgesteld en vervolgens simpelweg te noteren hoelang hij het volhoudt. Waar mogelijk hebben we draadloze verbinding daarbij via Bluetooth 5.0 laten lopen, wat iets energiezuiniger zou moeten zijn dan een verbinding middels eerdere bluetooth-versies.
JAM Zero Chill
Specs
Prijs |
€ 58,52 |
Beoordeling geluid |
5,4 |
Accutest |
13,47u |
Gewicht |
495g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
onbekend |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
Het Amerikaanse JAM is niet de meest bekende audiofabrikant. Het brengt met de Zero Chill een goedkope, maar ook wat onalledaagse bluetoothspeaker op de markt. Dat onalledaagse zit hem vooral in de behuizing. JAM heeft daarvoor goed gekeken naar de speakers in de Boom-serie van Ultimate Ears. De Zero Chill heeft ook een + en - op een zijkant aangebracht om het volume mee te regelen. Het geeft echter een eigen draai aan het concept, doordat het onderaan de behuizing een waterdicht compartiment heeft geplaatst dat twee lipjes heeft die je open kunt trekken. De eerste keer kost dat wat moeite, maar daarna gaat het soepel. Als je op die manier de bodem verwijdert, zie je een compartiment waarin JAM een Micro-USB-kabeltje op een klein haspeltje heeft geplaatst waarmee je de speaker op kunt laden. Handig dat het zo'n snoer meelevert, maar het hoeft wat ons betreft niet in een waterdicht compartiment te worden opgeborgen.
We hadden de ruimte die het compartiment inneemt liever benut zien worden voor extra ruimte voor de twee ingebouwde luidsprekers, zodat de basweergave van de Zero Chill wellicht wat beter was geweest. Toch heeft de oplossing van JAM een paar voordelen. Zo zit in het compartiment niet alleen de Micro-USB-aansluiting, maar ook een 3,5mm-ingang. De Zero Chill is de enige waterdichte speaker in deze categorie die dat heeft.
Het compartiment heeft nog een voordeel: het fungeert als drijver. Als je de Zero Chill in het water gooit, komt de onderkant van de speaker bovendrijven, op zo'n manier dat de luidspreker boven water blijft. Er blijft dus veel van het geluid van de Zero Chill over als je hem naast je in het zwembad laat drijven. Dat is het grootste pluspunt van deze speaker. Het geluid van de speaker is echter niet overtuigend. Onze testers vinden vooral dat de basweergave tekort schiet en de speaker wat schel klinkt. Er zijn in deze prijsklasse speakers die beter klinken.
De bediening van de Zero Chill is dus afgeleid van die van de Boom-speakers van Ultimate Ears. Je ziet een + en - op de zijkant, maar in werkelijkheid zijn het drie knoppen. De streep tussen de twee tekens is ook een knop en daarmee zet je de speaker aan of uit. Alle knoppen hebben dubbele functies. Zo kun je ook een volgend of vorig nummer selecteren en de muziek pauzeren. Hoewel de speaker geen ingebouwde microfoon heeft, kun je de luidspreker gebruiken om gesprekken te beluisteren en ze aan te nemen, te beëindigen of te weigeren. Je gebruikt daarvoor een combinatie van de knoppen. Het is overzichtelijk en de knoppen laten zich prettig bedienen. De Zero Chill heeft nog meer functionaliteit. Als je een tweede exemplaar hebt, kun je de twee speakers draadloos met elkaar verbinden. Daarbij kun je vervolgens kiezen of je beide speakers stereo wil laten klinken of mono. Het is functionaliteit die wel meer speakers hebben. Zo zien we hem in deze prijsklasse ook terug bij de speakers van LG en Sony.
Conclusie
De Zero Chill is een stevige en vooral goedkope bluetoothspeaker die klein en handzaam is, al zijn er concurrenten die kleiner zijn en desondanks niet slechter klinken. Hij is verkrijgbaar in vijf verschillende kleurstellingen en heeft een klein lipje waaraan je hem op zou kunnen hangen, al gaat dat niet zo makkelijk als bij de twee concurrerende speakers van JBL. Het geluid is in vergelijking met de concurrentie middelmatig, maar in deze prijsklasse is het wel een van de weinige speaker die je voor je poolparty kunt gebruiken.
JBL Clip 4
Specs
Prijs |
€ 49,99 |
Beoordeling geluid |
5,5 |
Accutest |
11,95u |
Gewicht |
230g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
5.1 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
Wie een klein en licht systeem zoekt, zit bij JBL goed. In zijn zeer uitgebreide assortiment heeft JBL een aantal minispeakers opgenomen die niet alleen klein en licht, maar ook goedkoop zijn. De Clip 4 is niet de goedkoopste speaker uit deze test en ook niet de lichtste, maar veel scheelt dat laatste niet. Wat gewicht betreft scoort alleen de JBL Go 3 lager; die speaker is overigens ook beduidend goedkoper.
De Clip 4 is volledig op mobiel gebruik gericht. Het kleine speakertje is ontworpen om makkelijk mee te nemen, neer te leggen en vooral op te hangen. De naam sluit perfect aan bij de vormgeving, waarbij vooral de grote beugel bovenaan de behuizing opvalt. Daarmee hang je de Clip 4 heel makkelijk aan je broekriem, je rugzak, een tak van een boom, de scheerlijnen van je tent of waar dan ook. Nadeel van de vormgeving is wel dat de Clip 4 niet kan staan; hij kan alleen hangen of liggen. Dat kan onhandig zijn als je wil dat het geluid op je wordt gericht en de Clip 4 naast je op tafel of bureau wil plaatsen.
Net als bij veel van zijn andere speakers heeft JBL de buitenkant van de Clip 4 bekleed met een prettig grof geweven stof die strak om de kunststof behuizing is gespannen. De stof, en daarmee de Clip 4, is in acht verschillende schakeringen verkrijgbaar. Het is een stevige constructie. Op de achterkant heeft JBL wat rubber strips bevestigd zodat de speaker goed blijft liggen, ook op gladde of natte oppervlakken.
De Clip 4 is gemaakt voor dat soort omgevingen. Met zijn IP67-rating kan hij een bui weerstaan. Sterker, je kunt hem in het water gooien, al blijft er dan weinig over van het geluid. De Clip 4 blijft drijven, maar in in tegenstelling tot bijvoorbeeld de JAM Zero Chill of de grotere speakers van JBL zelf blijft het deel waar het geluid uitkomt, daarbij onder water. Op de rand van het zwembad komt hij prima tot zijn recht, maar dus niet in het water van datzelfde zwembad. Je kunt er wel prima mee onder de douche. Wellicht is het daarom niet vreemd dat je geen 3,5mm-ingang op deze speaker vindt.
JBL heeft het heel overzichtelijk gehouden. De Clip 4 heeft maar weinig knoppen en ook weinig functionaliteit. Je kunt het volume regelen, de muziek pauzeren en er zijn knoppen om de speaker aan te zetten en te koppelen; daarmee is alles wel benoemd. Dat betekent vooral dat de Clip 4 de optie mist om verschillende exemplaren met elkaar te verbinden om zo bijvoorbeeld stereo te creëren. De Zero Chill heeft die optie wel, net als veel duurdere speakers, waaronder de duurdere modellen van JBL. Wellicht is het functionaliteit die je bij een kleine speaker als de Clip 4 kunt missen.
Conclusie
De Clip 4 klinkt opvallend goed. In deze prijsklasse klinkt alleen de veel grotere Xboom PL5 van LG beter, maar dat is een heel ander soort speaker. In deze prijsklasse vinden we een aantal heel kleine en handzame speakers en van die speakers klinkt de Clip 4 het best, wat knap is voor zo'n klein apparaatje. Ook op technisch vlak heeft JBL de zaken goed voor elkaar. De Clip 4 beschikt over Bluetooth 5.1 en heeft een USB-C-aansluiting. Een erg prettige eigenschap is dat de accu van de Clip 4 het langer uithoudt dan die van de net zo kleine JBL Go 3 en Sony SRS-XB13. Als je een kleine speaker zoekt die redelijk klinkt, het lang uithoudt en makkelijk overal aan kan worden opgehangen, is de Clip 4 een aanrader.
JBL Go 3
Specs
Prijs |
€ 72,85 |
Beoordeling geluid |
4,6 |
Accutest |
9,60u |
Gewicht |
210g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
5.1 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
JBL heeft verschillende bluetoothspeakers in elke prijsklasse en dus ook in de laagste prijsklasse. Sterker, met de Go 3 heeft het de goedkoopste speaker uit deze test in de aanbieding. De Go 3 is ook de kleinste en lichtste speaker uit de test. Net als de Clip 4 en een aantal andere speakers van JBL is hij bekleed met een grof geweven stof die op de stevige kunststof behuizing is geplakt. De Go 3 heeft op de achterkant een rubberen vlak, zodat hij goed blijft staan op gladde of natte oppervlakken. Net als de Clip 4 is de Go 3 dan ook nadrukkelijk bedoeld om te gebruiken in natte omgevingen.
Met zijn IP67-rating kan de Go 3 wel wat water hebben. Als je hem in het water gooit, blijft hij drijven, maar alleen het stoffen lusje steekt daarbij boven het water uit. Het deel waar het geluid uitkomt gaat kopje onder. Als je een goedkope speaker zoekt om naast je luchtbed te laten drijven, ben je hier aan het verkeerde adres.
Dat lusje geeft aan welke plannen JBL met de speaker heeft: hij is bedoeld om makkelijk mee te nemen en ergens aan te bevestigen. Dat makkelijk meenemen gaat uitstekend. De Go 3 is licht genoeg en past makkelijk in je hand. Het lusje is handig, maar de clip van de Clip 4 werkt fijner. De Clip 4 klinkt ook beduidend beter, ondanks dat de twee elkaar qua formaat weinig ontlopen. Het geluid is dan ook de grootste tegenvaller van de Go 3. Daarnaast houdt de accu van de Go 3 het beduidend minder lang uit dan die van de Clip 4. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Clip 4 een stuk duurder is.
Verder heeft JBL het heel overzichtelijk gehouden. De Go 3 heeft maar weinig knoppen en biedt weinig functionaliteit. Je kunt het volume regelen, de muziek pauzeren en er zijn knoppen om de speaker aan te zetten en te koppelen, maar dat is het wel. De Go 3 mist ook de optie om verschillende exemplaren met elkaar te verbinden om zo bijvoorbeeld stereo te creëren. Andere speakers, ook in deze prijsklasse, hebben die optie wel, waaronder ook de duurdere modellen van JBL. Wellicht is het functionaliteit die je bij een kleine speaker als de Clip 4 kunt missen. Net als de Clip 4 heeft ook de Go 3 geen 3,5mm-ingang. De Go 3 beschikt over bluetoothversie 5.1 en heeft een USB-C-aansluiting.
Conclusie
De JBL Go 3 is vooral een erg handzame en goedkope bluetoothspeaker. Dat de prijs lager is dan die van concurrerende speakers in het goedkope segment is helaas merkbaar. De accuduur kan beter en vooral het geluid van de Go 3 valt wat tegen. We sparen daarom liever door voor een iets duurder exemplaar.
Sony SRS-XB13
Specs
Prijs |
€ 66,09 |
Beoordeling geluid |
4,4 |
Accutest |
4,98u |
Gewicht |
265g |
Codecs |
SBC, AAC |
Bluetoothversie |
4.2 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
In de categorie 'klein en goedkoop' doet ook Sony mee met zijn SRS-XB13. Ons exemplaar is stemmig zwart, maar het kleine speakertje is ook in vijf andere kleuren verkrijgbaar. Sony heeft gekozen voor een aluminium behuizing, wat de SRS-XB13 een chique uitstraling geeft. Het maakt hem uiteraard prettig stevig, al is hij niet zo stootvast als de modellen van JBL. Sony levert een flinke polsband bij de SRS-XB13 waarmee je hem eenvoudig aan van alles en nog wat vast kunt maken. De band werkt nog handiger dan de clip van de JBL Clip 4.
Bij de behuizing van de SRS-XB13 valt vooral de opening aan de onderkant op, die bedoeld is om de lage tonen meer ruimte te geven. Sony noemt dit Extra Bass, maar ons testpanel neemt het beoogde effect niet waar. Sterker, het geeft de SRS-XB13 de laagste score van de vijf speakers in deze categorie en valt daarbij vooral over de weergave van het laag. Daarbij is bovendien een kleine waarschuwing op zijn plaats: als je de SRS-XB13 met een Windows-pc verbindt, bestaat de kans dat Windows hem twee keer in de lijst met beschikbare apparaten zet, waaronder een keer als 'handsfree oordoppen'. Als die optie vervolgens wordt geselecteerd, blijft er van het geluid helemaal weinig over. Ook met de juiste optie geselecteerd wist het geluid van de SRS-XB13 ons testpanel echter niet te bekoren. Vreemd, want de ingebouwde driver is met een doorsnede van 46mm best groot.
De SRS-XB13 blijft drijven als je hem in het water gooit en omdat het meeste geluid naar buiten komt via de grill op de bovenkant blijft het geluid daarbij behoorlijk overeind. De Zero Chill scoort op dit vlak net iets beter, maar de SRS-XB13 is een goede tweede.
Zoals we gewend zijn van Sony heeft de SRS-XB13 een keurig pakket aan andere eigenschappen. De speaker mist een 3,5mm-ingang, maar heeft wel USB-C. Erg handig is dat hij met Fast Pair overweg kan, zodat het eenvoudig is om hem te verbinden met je Android-telefoon. Ook voor iPhone-bezitters is er goed nieuws, want de SRS-XB13 kan behalve met de standaard SBC-codec ook overweg met AAC. Verder kun je twee speakers draadloos koppelen zodat je het geluid in stereo hoort. Tot slot heeft Sony zelfs een microfoon gebouwd. Hiermee kun je de speaker ook gebruiken om telefoongesprekken te voeren, zelfs als je op je luchtbed in het zwembad ligt.
Conclusie
Sony doet met de SRS-XB13 erg veel goed. Het is een mooie, lichte en handzame speaker met een polsband die het eenvoudig maakt om hem ergens aan te hangen. Met Fast Pair en de optie om twee speakers in stereo te koppelen, heeft Sony voorzieningen ingebouwd die lang niet alle speakers in deze prijsklasse hebben. Daar staan echter twee grote nadelen tegenover. De accuduur is erg matig en het geluid laat te wensen over - zelfs als je via de AAC-codec luistert.
LG Xboom PL5
Specs
Prijs |
€ 117,- |
Beoordeling geluid |
6,1 |
Accutest |
25,17u |
Gewicht |
620g |
Codecs |
SBC, AAC |
Bluetoothversie |
5.0 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX5 |
Met een straatprijs van € 59,- valt de Xboom PL5 van LG maar net binnen de categorie 'goedkoop'. Dat is te merken; de speaker is iets duurder dan de concurrentie in deze test en het is ook een heel andere en vooral veel luxere speaker dan de andere vier modellen in deze categorie. Dat heeft echter niet alleen maar voordelen, zo zal nog blijken.
De Xboom PL5 lijkt als twee druppels water op de duurdere Xboom PL7 die we elders in deze test bespreken. De PL5 is het kleinere broertje van de PL7, met niet alleen een vergelijkbaar uiterlijk, maar ook vergelijkbare eigenschappen.
LG heeft de PL5 een mooie, vrij stroeve bekleding meegegeven van een op rubber gelijkend materiaal. De speaker is beduidend zwaarder en groter dan de overige goedkope modellen en dat is niet altijd prettig. De overige vier modellen zijn volledig gericht op mensen die graag een lekker lichte speaker meenemen die je snel aan je tas hangt. Dat is er bij de PL5 niet bij. Hij is er niet alleen vrij zwaar voor, maar heeft ook geen bevestigingsmogelijkheid. Dit is een speaker die je neerzet. Met IP5 heeft hij ook de laagste rating van de goedkope modellen. Dat betekent dat hij best wat spatten water kan verdragen, maar dat je hem niet in het water kunt gooien.
Afgezien daarvan heeft de PL5 vooral pluspunten. Zo houdt de accu het ruim 25 uur vol. Er zijn maar twee speakers in deze test die het langer volhouden. Het is bovendien de eerste speaker in de test waarbij we passieve radiatoren aantreffen, wat het geluid van vooral de lage tonen zeer ten goede komt. Het geluid van de PL5 wordt door onze luisteraars dan ook opvallend positief beoordeeld. De kleine PL5 scoort zelfs beter dan zijn grote broer, de PL7. De speaker heeft een Sound Boost-knop, wat het geluid nog verder zou moeten verbeteren. Het maakt het geluid ruimtelijker, door iets meer laag en veel meer hoog toe te voegen. Wij luisteren liever zonder Sound Boost, omdat het geluid met deze optie ingeschakeld al snel schel gaat klinken.
De PL5 kan overweg met Bluetooth 5.0, SBC en AAC en LG heeft een versterker van 15 watt ingebouwd, waarmee hij beduidend harder kan dan de andere vier speakers in deze categorie. Toch zijn het vooral die twee passieve radiatoren die opvallen. Dat is met name zo omdat er cirkelvormige led-verlichting in is aangebracht die kan verkleuren op de maat van de muziek. Achterop de speaker zit een klepje waarachter de USB-C-aansluiting en 3,5mm-ingang zijn verscholen, samen met een knopje waarmee je de verlichting uit kunt zetten.
LG wil echter graag dat je gebruikmaakt van die verlichting, wat ook blijkt uit de app die het merk voor zowel Android als iOS heeft ontwikkeld. Middels die app krijg je een muziekspeler met equalizer en kun je allerlei effecten instellen voor de verlichting van de twee passieve speakers. Onder het klepje aan de achterkant van de PL5 vind je nog twee knoppen. Daarmee kun je twee of meer speakers in Dual Mode of Multi Mode schakelen. Met die eerste optie verbind je twee speakers die vervolgens stereogeluid kunnen weergeven. Met de tweede optie verbind je zelfs meerdere speakers. Omdat we ook een PL7 hebben getest, konden we de eerste optie uitproberen. Helaas gaat het koppelen van speakers niet zo makkelijk als bij de speakers van JBL en Ultimate Ears, die vergelijkbare functionaliteit hebben. Bij die modellen weten de speakers elkaar meestal moeiteloos te vinden. Bij de speakers van LG ging het opvallend vaak mis. Overigens is er ook de optie om een PL5 te koppelen aan een tv van LG, zodat hij in zo'n opstelling als extra speaker kan dienen. Tot slot heeft de PL5 een ingebouwde microfoon zodat je de speaker kunt gebruiken om telefoongesprekken te voeren. Je kunt er ook stemopdrachten mee geven aan je telefoon, al moet je eerst een knopje op de speaker indrukken om die optie te gebruiken.
Conclusie
LG heeft met de PL5 een zeer aantrekkelijk geprijsde bluetoothspeaker op de markt gebracht die dankzij de passieve radiatoren veel beter klinkt dan de overige speakers in het goedkope segment. Daarnaast heeft hij een accu die veel langer meegaat. Met de bijbehorende app en rgb-verlichting heeft de PL5 bovendien wat meer voorzieningen dan de andere goedkope speakers in onze test. In tegenstelling tot die andere goedkope speakers is hij echter behoorlijk zwaar en daardoor minder handzaam.
Conclusie goedkoop segment
Binnen het goedkope segment vallen twee speakers op in positieve zin. Beide vertegenwoordigen een iets andere manier van denken dan de andere speakers. De meeste speakers die we hier testen, zijn klein, licht, handzaam en waterdicht. Ze passen in je hand, je hangt ze aan je tas en je gooit ze in het water. In die categorie valt de Clip 4 van JBL op. Op alle net geschetste vlakken scoort hij goed, waarbij vooral de handige clip in het oog springt. Hij wint echter vooral van de concurrenten doordat hij beter klinkt. Gecombineerd met een laag gewicht en een goede accuduur leidt het tot een heerlijk handzaam speakertje. De Clip 4 heeft echter één nadeel: als je hem in het water gooit, blijft er van het geluid niets over. Als je een speaker zoekt die je naast je in het zwembad kunt laten drijven, is de Sony SRS-XB13 een betere keuze. Die klinkt minder goed, maar het geluid blijft wel overeind als je hem in het water gooit. Bovendien heeft hij een ingebouwde microfoon, zodat je er ook mee kunt bellen.
De andere speaker die in deze categorie opvalt, is de LG Xboom PL5. Met zijn twee passieve radiatoren heeft hij een geluid dat beduidend beter is dan dat van de concurrentie. Verder heeft hij een stevige accu die het erg lang uithoudt. De Xboom PL5 kan ook veel harder dan de concurrenten. De ingebouwde microfoon maakt het mogelijk om er telefoongesprekken mee te voeren. Daarnaast is dit de enige speaker in dit segment waar een app voor beschikbaar is waarmee je het geluid en de rgb-verlichting regelt. In tegenstelling tot de Clip 4 kun je de PL5 koppelen aan een tweede PL5 of aan de duurdere PL7, zodat je in stereo kunt luisteren. Nadelen van de PL5 zijn dat hij een stuk zwaarder is dan de concurrentie en alleen spatwater kan verdragen. Je kunt hem dus niet gebruiken voor je poolparty.
:strip_exif()/i/2004452544.jpeg?f=imagenormal)
JBL Flip 5
Specs
Prijs |
€ 149,90 |
Beoordeling geluid |
6,6 |
Accutest |
11,82u |
Gewicht |
550g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
4.2 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX7 |
De Flip is een oude bekende in het aanbod van JBL. De naam van de door ons geteste speaker geeft aan dat we inmiddels bij de vijfde generatie zijn aanbeland. De Flips hebben allemaal dezelfde opzet: een langwerpige cilinder van zo'n twintig centimeter lang en zeven centimeter in doorsnee, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De behuizing is steevast van een stevig kunststof gemaakt en de buitenkant is gedeeltelijk met een soort rubber bekleed, zodat de Flip tegen een stootje kan. Dat sluit aan bij wat JBL met de Flip voor ogen heeft: je pakt hem makkelijk beet, neemt hem dus eenvoudig overal mee naartoe en hij kan een beetje gesleep makkelijk weerstaan.
Dat JBL aan het ontwerp van de Flip blijft sleutelen, blijkt vooral uit de passieve radiatoren die je bij de Flip 5 aan beide uiteinden van de cilinder vindt. De voorgaande versies hadden die nog niet. Ze komen het geluid ten goede, dat door de testers dan ook positief is beoordeeld. In deze prijsklasse scoort alleen de SRS-XB43 van Sony beter, maar daarbij hebben we het over een veel grotere en beduidend duurdere speaker. De passieve radiatoren zorgen ervoor dat het kleine apparaatje verrassend stevige basgeluiden weet te produceren. Daar is echter ook een andere eigenschap van de Flip 5 verantwoordelijk voor; hij heeft een versterker aan boord die met 20 watt rms een indrukwekkend vermogen kan leveren waar vooral de lage tonen van profiteren.
Verder is de Flip 5 de eerste JBL-speaker in deze test die overweg kan met Connect+, waarmee je verschillende modellen JBL-speakers met elkaar kunt verbinden. Je kunt twee speakers koppelen om zo in stereo te luisteren, maar je kunt er ook meerdere koppelen. Het kan zelfs met meer dan honderd speakers tegelijk. Dat koppelen gaat heel eenvoudig, zolang je er maar voor zorgt dat elke tweede, derde en volgende speaker niet via bluetooth aan een apparaat is gekoppeld. JBL heeft bovendien een app beschikbaar waarmee je het netwerk van speakers aan kunt sturen.
Dat klinkt allemaal positief: handzaam, goed geluid, handige koppelfunctie. Toch zijn er ook wat minpunten aan te wijzen bij het al iets oudere ontwerp van de Flip 5. Hij heeft een IPX7-rating, dus je kunt hem gerust meenemen als je gaat zwemmen. Hij kan immers langere tijd in het water blijven liggen. De Flip 5 blijft echter niet drijven en dat is jammer, want er blijft weinig van het geluid over als hij onder water verdwijnt. Er zijn genoeg speakers - ook van JBL - die wel blijven drijven en ook een goed geluid blijven geven als je ze in het water gooit.
De accu gaat een kleine twaalf uur mee. Dat is respectabel, maar de meeste concurrenten in deze prijsklasse scoren beter op dit aspect. Daarnaast kan de Flip 5 enkel overweg met Bluetooth 4.2, wat invloed heeft op de accuduur, maar ook op het bereik van de speaker. Dat laatste is merkbaar bij het onderdompelen van de Flip 5; je verliest snel verbinding als je hem onder water houdt. Verder heeft de Flip 5 geen 3,5mm-ingang, al is dat een gemis waar we bij een speaker van dit formaat mee kunnen leven. Hij heeft ook geen microfoon, dus je kunt hem niet gebruiken om mee te bellen. Het is een optie die vooral de wat duurdere modellen hebben, al zijn er ook goedkopere speakers die de optie bieden en toch net zo waterbestendig zijn als de Flip 5.
Conclusie
Als we de prijs die JBL rekent in het achterhoofd houden, kunnen we niet anders dan positief zijn over de Flip 5. Afgezet tegen bluetoothspeakers uit dezelfde prijsklasse is ons testpanel opvallend positief over het geluid, wat te danken is aan een stevige versterker en twee passieve radiatoren. De Flip 5 is verder lekker stevig, waterdicht, klein en handzaam. Je kunt hem bovendien heel eenvoudig koppelen aan andere JBL-speakers. Hij mist wat eigenschappen die we bij duurdere speakers zien, maar de prijs maakt die tekortkomingen meer dan goed. Alles bij elkaar is dit een speaker met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
LG Xboom PL7
Specs
Prijs |
€ 209,- |
Beoordeling geluid |
5,0 |
Accutest |
34,33u |
Gewicht |
1470g |
Codecs |
SBC, AAC |
Bluetoothversie |
5.0 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX5 |
We bespraken hier al eerder de Xboom PL5 van LG. Die bluetoothspeaker heeft een grotere broer, in de vorm van Xboom PL7. Dit is een vrijwel identieke speaker, hij is alleen een maat groter. Dat wil zeggen dat je met de PL7 eenzelfde stevige, cilindrische speaker krijgt die een als rubber aanvoelende bekleding heeft die lekker stroef is. Opvallend is het gewicht van de PL7. Met 1470 gram is hij niet alleen ruim twee keer zo zwaar als zijn kleinere broer, maar vooral zwaarder dan je op basis van de afmetingen zou verwachten. Dat heeft een positieve kant, want dat gewicht wordt veroorzaakt door een flinke accu en de PL7 kan op een enkele lading lang muziek afspelen. De accuduur is ruim 34 uur, wat beduidend langer is dan die van andere speakers in deze test. Overigens houdt ook de PL5 het indrukwekkend lang vol.
Omdat de PL7 als twee druppels water lijkt op de PL5 heeft hij ook de twee passieve radiatoren aan beide uiteinden van de behuizing. Die zijn een beetje schuin geplaatst, zodat het geluid enigszins naar voren wordt geprojecteerd. De radiatoren vallen nogal op doordat LG er een cirkelvormige ring van rgb-leds in heeft verwerkt waarvan de verlichting verandert op de maat van de muziek. LG heeft een app voor Android en iOS ontwikkeld. Met die app krijg je een muziekspeler met equalizer, maar je kunt er ook de verlichting mee naar smaak aanpassen. Dat kan ook met een knopje dat verscholen gaat achter een klepje achterop de behuizing van de PL7, al heb je daarmee beduidend minder opties. Je kunt de verlichting overigens ook volledig uitschakelen.
Ons testpanel is opvallend negatief over het geluid van de PL7. Het wordt door een aantal deelnemers omschreven als hol, met dof klinkende hoge tonen en een te vette - en dus lelijke - weergave van de lage tonen. Eén van de deelnemers omschrijft het geluid van de PL7 treffend als 'een AliExpress-geluid'. Vooral de weergave van stemmen kan de jury niet bekoren. De speaker heeft een knop voor het inschakelen van Sound Boost, een optie die het geluid zou moeten verbeteren. Het maakt het geluid ruimtelijker, door iets meer laag en veel meer hoog toe te voegen. Het is een remedie tegen het wat dof klinkende hoog, al wordt het geheel er alsnog niet geweldig van. De PL7 kan behalve met SBC ook overweg met AAC. Op papier is dat een voordeel, maar met de geluidskwaliteit van de PL7 zul je weinig van dat voordeel merken.
De strakke vormgeving en het vrij hoge gewicht brengen een nadeel met zich mee. De PL7 is groot en ook aan de zware kant om bij je te dragen. Een handvat of de mogelijkheid om een draagband te bevestigen, was wat ons betreft welkom geweest. Veel concurrerende modellen hebben die optie wel. De PL7 is een speaker die je neerzet. De IPX5-rating van de PL7 is bescheiden. Die rating geeft aan dat de speaker best wat spatten water kan verdragen, maar je hem niet in het water kunt gooien.
Onder het klepje aan de achterkant van de PL7 gaan nog twee knoppen verscholen. Daarmee kun je twee of meer speakers in Dual Mode of Multi Mode schakelen. Met Dual Mode verbind je twee PL5- of PL7-speakers die vervolgens samen stereogeluid kunnen weergeven. Met de Multi Mode verbind je zelfs meerdere speakers. Omdat we ook een PL5 hebben getest, konden we de eerste optie uitproberen. Helaas gaat het koppelen van speakers niet zo makkelijk als bij de speakers van JBL en Ultimate Ears, die vergelijkbare functionaliteit hebben. Bij die modellen weten de speakers elkaar meestal moeiteloos te vinden. Bij de speakers van LG ging het opvallend vaak mis. Overigens is er ook de optie om een PL7 te koppelen aan een tv van LG, zodat hij in zo'n opstelling als extra speaker kan dienen.
Tot slot heeft de PL7 een ingebouwde microfoon zodat je hem kunt gebruiken om telefoongesprekken te voeren. Daarnaast kun je op die manier stemopdrachten geven aan je telefoon, al moet je eerst een knopje op de speaker indrukken om die optie te gebruiken.
Conclusie
Net als bij zijn kleine broer, de PL5, moet de PL7 het hebben van zijn prijs. Het is een speaker die veel biedt voor weinig. Hij zit in een stevige behuizing die vrij zwaar aanvoelt. Dat komt door de accu die LG heeft ingebouwd. Hij zorgt ervoor dat de PL7 op een enkele lading 34 uur onafgebroken kan worden gebruikt; langer dan elke andere speaker in deze test. Door het formaat en gewicht is deze speaker helaas niet zo handzaam. Een handvat had dan ook geen kwaad gekund. Het grootste nadeel van de PL7 is echter het geluid, waar ons testpanel opvallend negatief over is.
Marshall Emberton
Specs
Prijs |
€ 199,54 |
Beoordeling geluid |
6,4 |
Accutest |
12,12u |
Gewicht |
700g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
5.0 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX7 |
Het Zweedse Zound Industries mag audioproducten op de markt brengen onder bekende merknamen als Adidas en Marshall. Voor Marshall maakt het hoofdtelefoons, oordoppen en bluetoothspeakers die het allemaal een stoer uiterlijk meegeeft dat is gebaseerd op de gitaarversterkers waar Marshall bekend van is. Bij oordoppen en hoofdtelefoons is dat wat lastig, maar bij bluetoothspeakers niet en de Marshall Emberton lijkt dan ook op de vermaarde JTM-45 die Marshall in 1963 op de markt bracht. De Emberton voelt haast als een eerbetoon aan de versterkers waarmee gitaristen als Jimi Hendrix en Eric Clapton furore maakten.
De Emberton is een klein, rechthoekig kastje met een stevige zwarte kunststof bekleding en een grijze 'grill' aan de voorkant, met daarop uiteraard prominent het logo van Marshall. Aan de achterkant vind je eenzelfde grill, maar die is zwart - als je tenminste de zwarte variant kiest van de Emberton, want de speaker is er in vier verschillende kleurstellingen. Opvallend is dat je aan de achterkant geen knoppen of aansluitingen vindt. De bediening van de Emberton is heel minimalistisch gehouden. Net als bij de hoofdtelefoons vertrouwen de makers op een 'multidirectional control knob', een soort joystick op de bovenkant van de speaker. Deze opvallende goudkleurige knop kun je indrukken en in vier richtingen bewegen, waarmee je speaker aanzet, het volume regelt en een volgend of vorig nummer selecteert.
De Emberton heeft verder slechts één andere knop, waarmee je bluetooth activeert en de speaker koppelt. Verder vind je in de zijkant een USB-C-aansluiting en daarmee hebben we de opties benoemd. Bovenop de speaker is een rij rode leds aangebracht die als volume- of batterij-indicator dienen. Het is allemaal erg overzichtelijk en de Emberton is daardoor prettig te bedienen. De prijs voor dat minimalisme is wel dat de Emberton geen 3,5mm-ingang heeft.
Een serieuzer minpunt is dat de Emberton weliswaar prettig klein is, maar daardoor ook weinig ruimte heeft voor de batterij. De speaker kan op een enkele batterijlading twaalf muziek afspelen. Op zich is dat best lang, maar sommige concurrenten in deze prijsklasse scoren beter op dit aspect. Een ander minpunt is dat de Marshall-app waarmee je bijvoorbeeld de hoofdtelefoons kunt bedienen, niet overweg kan met de Emberton.
Ons testpanel is ook niet onder de indruk van het geluid van de Emberton. Het wordt bestempeld als 'redelijk gebalanceerd', maar luisteraars klagen ook over de bas die de stemmen wegdrukt. In dezelfde prijscategorie worden de Sony SRS-XB43 en JBL Flip 5 hoger aangeslagen. Van de SRS-XB43 is dat niet vreemd, want dat is een veel grotere en zwaardere speaker. De Flip 5 heeft een vergelijkbaar formaat maar is beduidend goedkoper.
De Emberton heeft een IPX7-rating, wat betekent dat hij geruime tijd onder water kan blijven. Als je hem in het water gooit, zul je echter merken dat de Emberton niet blijft drijven. Doordat de Emberton overweg kan met Bluetooth 5.0 blijft de verbinding ook onder water vrij goed, maar daar heb je vrij weinig aan. Wel zorgt versie 5.0 ervoor dat het bereik groter en de overdrachtssnelheid hoger is. Dat laatste kan van belang zijn als je muziek via een hoge bitrate zou willen versturen. Helaas kan de Emberton alleen overweg met SBC en niet met een van de codecs die een hogere bitrate ondersteunen.
Conclusie
We hebben gemengde gevoelens bij de Marshall Emberton. We zijn gecharmeerd van het kleine apparaatje met zijn klassieke en stoere uiterlijk en handige en overzichtelijke bediening. Dat de batterij wat minder lang meegaat komt door die kleine behuizing en nemen we graag voor lief. De Emberton klinkt echter niet zo goed als we hadden gehoopt. Er zijn even dure of zelfs goedkopere alternatieven die die beter klinken en zich net zo prettig laten bedienen.
Sony SRS-XB43
Specs
Prijs |
Onbekend |
Beoordeling geluid |
6,7 |
Accutest |
25,73u |
Gewicht |
2095g |
Codecs |
SBC, AAC, LDAC |
Bluetoothversie |
5.0 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
Met de SRS-XB43 levert Sony de grootste, duurste en zwaarste speaker die we in deze prijscategorie onder de loep nemen. Dat is op verschillende manieren te merken. Zo mag je verwachten dat een speaker met een dergelijke omvang een lange accuduur heeft, en dat is bij de SRS-XB43 inderdaad het geval. Je kunt hem een etmaal lang onafgebroken laten brullen. Dat is aanzienlijk. Alleen de veel kleinere Xboom PL7 van LG gaat langer door op een acculading.
Sony heeft de SRS-XB43 een uiterlijk meegegeven dat opvalt door het overvloedige gebruik van rgb-verlichting. Die is niet alleen verwerkt in de grill waar de speakers achter schuilgaan, maar ook in twee strips aan de zijkanten. Dat had van ons wel wat minder gemogen. De behuizing van de SRS-XB43 bestaat grotendeels uit die grill, die rondom de hele cilindrische behuizing van de SRS-XB43 is gespannen. In de grill zijn kleine eilandjes te vinden. Bovenop vind je wat knoppen en achterop een klein klepje waaronder enkele aansluitingen en nog meer knoppen zijn verscholen. De zijkanten van de speaker worden gevormd door twee passieve radiatoren die enigszins worden beschermd door dikke kunststof randen.
Bovenop de behuizing vind je ook een kleine vierkante uitsparing die verraadt dat de SRS-XB43 NFC aan boord heeft. Je kunt via die weg de speaker aan je telefoon koppelen. Dat kan overigens ook via Fast Pair, waarmee je de SRS-XB43 via bluetooth snel met een Android-apparaat verbindt. De SRS-XB43 heeft meer extra's die de meeste andere speakers in deze prijsklasse missen. Zo heeft hij niet alleen een 3,5mm-ingang maar ook een USB-A-uitgang, zodat je de stevige accu van de speaker kunt gebruiken als powerbank.
Achter de grill en de rgb-verlichting gaan vier duidelijk zichtbare luidsprekers schuil. Het zijn twee tweeters en twee vierkante woofers, waarmee duidelijk is dat de SRS-XB43 stereo kan weergeven - al zijn de speakers van de twee kanalen daarvoor wel erg dicht bij elkaar geplaatst. Die vierkante woofers zouden volgens Sony een hogere geluidsdruk opleveren, wat voor een krachtiger bas moet zorgen. De SRS-XB43 kan inderdaad best hard en heeft een stevige bas. Zowel de bas als het volume gaat niet uitzonderlijk hard, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Wat ons testpanel betreft, heeft de SRS-XB43 het beste geluid van de speakers in deze prijscategorie. Door de passieve radiatoren ligt er veel nadruk op de lage tonen, maar volgens de testers niet op een vervelende manier. De overige tonen blijven helder en vooral stemmen zijn goed verstaanbaar, zo geven de testers aan.
De SRS-XB43 heeft een IP67-classificatie zodat je hem mee het water in kunt nemen. Hij blijft echter niet drijven en ondanks dat hij via Bluetooth 5.0 verbinding kan maken, verliest hij die verbinding snel als je hem onder water houdt. Overigens zit de vormgeving een beetje in de weg bij gebruik in het zwembad. Als je de SRS-XB43 onderdompelt en weer boven water haalt, blijft er water staan in de dikke kunststof randen waar de passieve radiatoren in zijn verzonken. Dat water is er vervolgens moeilijk uit te krijgen.
Net als veel concurrenten kun je de SRS-XB43 verbinden met andere exemplaren. Je kunt hem als Stereo Pair aan een tweede speaker koppelen of meerdere speakers via Party Connect met elkaar verbinden. Dat kan met knoppen onder het klepje op de achterkant van de speaker, maar ook via een app van Sony.
Sony heeft twee apps voor deze speaker ontwikkeld. De Sony | Music Center-app is de belangrijkste. Daarmee selecteer je de muziek die je wil horen en kun je wat geluidsinstellingen veranderen. Zo zijn er een Extra Bass- en ClearAudio-functie en heeft de app een beperkte equalizer aan boord. Interessanter is de Fiestable-app waarmee je niet alleen uitgebreid met de verlichting van de speaker kunt spelen, maar ook geluid aan de muziek kunt toevoegen door je telefoon te bewegen.
Door je telefoon naar links, rechts, boven of onder te bewegen, kun je van alles bedienen. Je kunt het volume aanpassen en een volgend of vorig nummer selecteren. Leuker wordt het als je op die manier de verlichting aanpast of drumsounds aan de muziek toevoegt. Bij dat laatste merk je overigens dat het geheel niet echt vloeiend werkt. Het valt niet mee om geluiden strak in de maat te laten klinken en het is onmogelijk om twee klanken snel na elkaar te laten klinken. Het geheel is vooral een gimmick die je even wil showen tijdens een feestje.
Tot slot heeft de SRS-XB43 nog een functie die je van een duurdere speaker van Sony mag verwachten: hij kan niet alleen met de standaard SBC-codec overweg, maar ook met AAC en Sony's eigen LDAC. Vooral die laatste codec is prettig, al beschikt ook een speaker als de SRS-XB43 niet over de geluidskwaliteit waarmee je de verschillen tussen de codecs makkelijk kunt horen.
Conclusie
Sony heeft met de SRS-XB43 een behoorlijk complete bluetoothspeaker op de markt gebracht. Mede dankzij de passieve radiatoren klinkt hij behoorlijk goed, hij heeft stereogeluid, kan met de juiste codecs overweg, heeft een accu aan boord die het lang uithoudt en kan wat water verdragen. Sony levert bovendien twee apps mee waarmee je een feestje kunt bouwen. De SRS-XB43 is echter ook aan de dure kant en er zijn concurrerende speakers die weliswaar minder opties hebben, maar beter klinken.
Ultimate Ears Wonderboom 2
Specs
Prijs |
Onbekend |
Beoordeling geluid |
5,9 |
Accutest |
6,62u |
Gewicht |
425g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
onbekend |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
Met de Wonderboom 2 van Ultimate Ears hebben we de kleinste en goedkoopste bluetoothspeaker uit dit prijssegment te pakken. Om alvast op de conclusie vooruit te lopen: daarin zit ook meteen een probleem, waarover later meer. Vooropgesteld staat dat de Wonderboom 2 een prima speakertje is. Het is heel handzaam en laat zich heel makkelijk koppelen aan een tweede Wonderboom 2 of aan andere speakers van Ultimate Ears. Je kunt zo eenvoudig met twee speakers stereo creëren of nog meer speakers koppelen om een hele groep dezelfde muziek weer te laten geven. De Wonderboom 2 is zelfs als set van twee te koop. Voor de liefhebbers is hij bovendien te koop in vijf verschillende kleuren.
Ultimate Ears doet wel meer goed met de Wonderboom 2. Met drie knoppen op de bovenkant en de van UE bekende enorme + en - op de voorkant is de bediening heerlijk eenvoudig. UE houdt daarbij vast aan een eigen standaard. De knoppen, bediening en functionaliteit zijn gelijk aan die van een aantal andere speakers van het bedrijf, waaronder de MegaBoom 3 die we verderop in dit artikel bespreken. De behuizing is van kunststof, maar stevig genoeg en de Wonderboom 2 is zo klein dat je hem makkelijk meeneemt. Er zit zelfs een klein lusje aan, zodat je hem ergens aan kunt ophangen. Hij heeft een IP67-rating, wat betekent dat je hem in het water kunt leggen. Als je dat doet, blijkt dat de Wonderboom 2 blijft drijven en altijd met dezelfde zijde boven komt. Dat maakt dat de muziek vrij goed blijft klinken, maar wel veel van zijn volume verliest. De Wonderboom 2 moet het toch al niet van het volume hebben. In vergelijking met andere speakers uit deze prijsklasse kan hij niet hard en bovendien vervormt het geluid vrij snel als je het volume opschroeft.
De Wonderboom 2 is een al wat ouder ontwerp, wat ook blijkt uit de Micro-USB-aansluiting. Verder zal het niet verbazen dat in de kleine behuizing geen plek is ingeruimd voor een 3,5mm-ingang en er bovendien weinig ruimte is voor een batterij. Op een batterijlading houdt de speaker het ruim zes uur vol. Dat is niet alleen korter dan veel andere speakers in dit segment, het is ook korter dan veel goedkopere speakers die we hebben getest. Het is geen verrassing dat het kleine speakertje niet het beste geluid voortbrengt in deze prijsklasse. Zo legt de Wonderboom 2 het op dat vlak duidelijk af tegen de Flip 5 van JBL, die nauwelijks groter en duurder is.
Conclusie
We kunnen niet anders dan concluderen dat de Wonderboom 2 een lekker speakertje is dat in een andere prijscategorie thuishoort. Als Ultimate Ears de prijs zou verlagen, zou het apparaatje concurreren met speakers waar het zich mee kan meten. Dan klinkt het opeens even goed en heeft het zelfs een prettiger bediening. Wel blijft zelfs dan de batterijduur aan de magere kant.
Conclusie middenklasse
Onder de vijf bluetoothspeakers die we in de 'midden'-categorie vergelijken, zijn er twee die in negatieve zin opvallen. De Wonderboom 2 van Ultimate Ears is een lekker compact en handzaam speakertje dat zich heerlijk eenvoudig laat bedienen, maar duidelijk minder goed klinkt en een minder goede accu heeft dan speakers die even duur zijn. Ook de Xboom PL7 kan ons minder bekoren. Ons testpanel is vrij negatief over het geluid. Jammer, want de accuduur en functionaliteit van de PL7 zijn goed en de prijs is gunstig.
We zijn enthousiaster over de Marshall Emberton en de Sony SRS-XB43, hoewel het twee totaal verschillende speakers zijn. De Emberton is klein en robuust, maar heeft ondanks zijn kleine formaat volgens ons testpanel toch een 'redelijk gebalanceerd geluid'. Er is in de kleine behuizing weinig ruimte voor een stevige accu, dus op dat front blijft de Emberton achter. Marshall heeft de bediening echter heerlijk overzichtelijk gehouden. Bovendien zijn we zeer gecharmeerd van het klassieke uiterlijk van de Emberton.
In deze prijsklasse is ons testpanel het meest te spreken over het geluid van de Sony SRS-XB43. In de vrij ruim bemeten behuizing is dan ook plaats voor twee tweeters, twee vrij grote woofers en twee passieve radiatoren. Voeg daar een stevige accu bij en twee aparte apps waarmee je niet alleen de muziek, maar ook de verlichting van de speaker kunt bedienen en je hebt een speaker die veel waar voor zijn geld biedt.
Toch legt de SRS-XB43 het juist op dat vlak af tegen de Flip 5 van JBL. Ondanks het bescheiden formaat van de Flip 5 slaat ons testpanel het geluid vrijwel net zo hoog aan als dat van de SRS-XB43. De Flip 5 heeft geen flitsende rgb-verlichting, maar is erg makkelijk te koppelen aan een tweede exemplaar en desnoods op te nemen in een groep met nog veel meer JBL-speakers. Ook de accu van de Flip 5 gaat minder lang mee, maar daar staat tegenover dat JBL een beduidend lagere prijs voor de Flip 5 rekent. De Flip 5 biedt dus ongeëvenaard veel waar voor zijn geld.
:strip_exif()/i/2004452546.jpeg?f=imagenormal)
Ultimate Ears MegaBoom 3
Specs
Prijs |
€ 149,33 |
Beoordeling geluid |
6,9 |
Accutest |
5,2u |
Gewicht |
925g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
4.2 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
De Ultimate Ears MegaBoom 3 is klein voor een speaker in deze categorie, maar daardoor natuurlijk wel lekker draagbaar. Je zou hem zelfs in zo'n klein zijvakje van je rugzak kunnen stoppen. De speaker voelt robuust aan. Dat zijn we wel gewend in deze categorie. De boven- en onderkant zijn gemaakt van een rubberachtig materiaal, waardoor de speaker grip heeft. Achter het rubberachtige klepje aan de onderkant van de speaker zit slechts een inmiddels wat verouderde Micro-USB-aansluiting. Er zit een handig lusje aan de speaker, zodat je hem kunt ophangen.
Een bijzonder ontwerpelement zijn de enorme volumeknoppen aan de voorkant van de speaker. Je kunt alleen in het midden van de knoppen drukken om het volume te veranderen, maar ze zijn in elk geval goed te vinden. De knoppen bovenop zijn wat raar, al is dit wel standaard bij Ultimate Ears. In eerste instantie lijkt het alsof er maar één knop op zit. Het blijken er echter drie te zijn. Eén knop dient voor bluetooth-pairing, een andere voor het in- of uitschakelen van de speaker.
De middelste knop is de Magic Button en die is interessant. Als je er één keer op drukt, kun je een nummer op pauze zetten of weer verder afspelen. Als je er twee keer op drukt, skip je een nummer. Als de speaker uitstaat, kun je de knop ingedrukt houden om hem aan te zetten, te verbinden met je telefoon of de ingestelde playlist afspelen. Dat is in de praktijk best handig.
De app van Ultimate Ears is bovengemiddeld goed. Als je een tweede speaker hebt, kun je via de app stereo creëren. Sterker nog, als je zin hebt in een feestje kun je zelfs tot 150 speakers aan elkaar koppelen. Leuk, maar vast niet de meest gebruikte functie van de app. Handiger is dat je twee apparaten tegelijk als bron kunt gebruiken. De app heeft daar een speciale dj-functie voor. Hij heeft bovendien een equalizer en dat kunnen we waarderen.
Voor 40 euro kun je een oplaadstation kopen voor de speaker, waardoor je er niet zelf een stekkertje in hoeft te doen. We hadden echter liever een 3,5mm-poort gehad zodat je muziekdragers ook bedraad kunt aansluiten. Het is een vreemde en onnodige omissie. Er is geen microfoon ingebouwd, dus je kunt geen telefoongesprek middels het apparaatje voeren.
De geluidskwaliteit van de UE MegaBoom 3 is volgens ons panel de minste binnen de 'dure categorie'. Het scheelt echter niet veel met de beter gewaardeerde speakers en hij verslaat de speakers uit alle andere categorieën op dit gebied. Bovendien is het de goedkoopste speaker uit de dure categorie, iets waar we natuurlijk ook rekening mee houden in de uiteindelijke beoordeling.
Conclusie
De functionaliteit van de UE MegaBoom 3 valt een beetje tegen en dat komt misschien deels doordat hij al wat ouder is. Zo kun je je telefoon niet opladen met de speaker en is het niet mogelijk om bedraad naar muziek te luisteren. Aan de andere kant: niet iedereen hoeft zulke snufjes op een bluetoothspeaker. Als hij goed verbindt, goed geluid en een dito accuduur heeft, en degelijk is gebouwd, zijn de belangrijkste vinkjes gezet. Helaas heeft de speaker volgens ons panel niet de beste geluidskwaliteit en volgens ons testlab ook niet de beste accuduur. Wel is het een lekker compacte speaker die je gemakkelijk mee naar buiten neemt, ook omdat hij volledig waterdicht is en tegen wat regen kan.
Pluspunten
-
Lekker compact
-
Waterdicht
-
Goede app
Minpunten
-
Weinig aansluitingen
-
Matige basweergave
Harman Kardon Onyx Studio 7
Specs
Prijs |
Onbekend |
Beoordeling geluid |
7,6 |
Accutest |
6,4u |
Gewicht |
3280g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
4.2 |
Waterdichtheidsgraad |
Geen |
De Harman Kardon Onyx Studio 7 is een bijzonder vormgegeven bluetoothspeaker. Als zijn aangezicht je aanstaat, misstaat hij niet in een moderne inrichting. Het cirkelvormige aluminium handvat speelt een grote rol in het ontwerp en je pakt hem er makkelijk mee op, maar het apparaat is niet licht. Met 3280 gram is dit de op een na zwaarste speaker in deze categorie. Het is dan ook geen speaker om mee te nemen naar het strand; de Onyx Studio 7 is vooral bedoeld voor in en om het huis. Hij heeft namelijk geen IP-certificering en dat kan natuurlijk een minpunt zijn. Het huiselijke karakter van de Onyx Studio 7 wordt onderstreept doordat een voeding wordt meegeleverd.
De speaker zit solide in elkaar en de knoppen voelen prettig aan. Achter het strakke canvas van de rest van de speaker zitten een woofer en twee tweeters. Die klinken erg goed, als we ons panel mogen geloven. De meeste testpanelleden vinden vooral de bas erg prettig klinken. Niet te aanwezig, zoals bij de BoomBox 2, maar wel fijn.
Het is te hopen dat je dat zelf ook vindt, want er is geen equalizer om de frequentiegebieden aan te passen. Ook zit er geen microfoon in de speaker, dus telefoongesprekken voeren is er niet mee mogelijk. Wel kun je twee Onyxen koppelen, zodat je een ruimtelijke geluid krijgt. Meerdere afspeelapparaten koppelen kan uiteraard ook.
De Onyx 7 Studio heeft alleen de beschikking over de SBC-codec, zoals wel meer speakers in deze test. Bij de apparaten in de duurdere categorie was het echter fijn geweest als er meer codecs werden ondersteund. De implementatie van SBC verschilt immers per type afspeelapparatuur. Wanneer je alleen een regulier Spotify-abonnement hebt, is dit geen probleem. Als je voor hifi-kwaliteit gaat, is het echter beperkend. De accuduur van de Onyx Studio 7 Studio is ook een minpuntje. Hij houdt het in onze test zo'n zesenhalf uur vol op een acculading. Dat is net iets langer dan de UE MegaBoom 3, maar korter dan de rest.
Conclusie
De Harman Kardon Onyx Studio 7 is voor een iets ander publiek bedoeld dan de meeste andere bluetoothspeakers. Het is een speaker die in en rond huis het meest tot zijn recht komt. Als we dat in ogenschouw houden, zou hij wel wat meer functionaliteit mogen hebben, zoals een microfoon om te kunnen bellen of voor virtuele assistentie. Als het je echter vooral om de klank van de speaker gaat, is de Onyx Studio 7 een fijne optie. Hij wordt van alle speakers in onze test het beste gewaardeerd en ziet er ook nog eens bijzonder uit.
Pluspunten
-
Goede geluidskwaliteit
-
Interessant en solide ontwerp
Minpunten
-
Weinig extra functionaliteit
-
Matige accuduur
-
Geen IP-certificering
JBL BoomBox 2
Specs
Prijs |
Onbekend |
Beoordeling geluid |
7.0 |
Accutest |
14,7u |
Gewicht |
5960g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
5.1 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX7 |
De JBL BoomBox 2 voelt bijzonder robuust aan. Het canvas dat om de speaker heen zit kan wat hebben, evenals het kunststof van de greep die doorloopt rond de twee passieve radiators. Dat is slim, want de handgreep zal daardoor niet zomaar loslaten. De knoppen klikken, net als bij de andere JBL-speakers in deze test, lekker en duidelijk. Onderop zit een rubberachtig voetstuk waarop de speaker best goed blijft staan als je er niet te hard tegenaan duwt. Aan de achterkant van de speaker zit een klepje dat waterdicht is gemaakt met rubberen ribbels, met daarachter de powerpoort, USB-A-poort, 3,5mm-poort en servicepoort die bedoeld is om zo nodig softwareproblemen op te lossen. Een fijne feature is dat je de speaker als powerbank kunt gebruiken. Je kunt met de 10000mAh aan accucapaciteit bijvoorbeeld je smartphone opladen. Ook kun je meerdere JBL-speakers aan elkaar koppelen, middels de PartyBoost-functie.
De JBL BoomBox 2 heeft een IPX7-certificering, wat kort gezegd betekent dat je hem zou moeten kunnen onderdompelen. Dat hebben uitgeprobeerd en de speaker heeft het overleefd. Er is veel waterverplaatsing door de twee passieve radiators aan de zijkanten. Die radiators zorgen voor behoorlijk wat bastonen; waarschijnlijk zijn het zelfs de meest heftige van alle speakers in deze test. Door de resulterende tsunami klotst het water zelfs over de rand van onze testbak. De speaker blijft spelen en drijven, maar vreemd genoeg gaat het volume daarbij geleidelijk omlaag. Als je hem uit het water haalt, gaat het volumeniveau weer omhoog. Opvallend is dat de speaker geen stofdichtheidscertificering heeft. Ondanks dat de marketingteksten vermelden dat het een prima strandspeaker is, lijkt hij daar niet voor bedoeld. We zouden niet weten waarom de speaker de certificering mist. Hij is qua bouw namelijk vergelijkbaar met de JBL Xtreme 3 en die is wel stofdicht.
De JBL BoomBox 2 is duidelijk de zwaarste speaker uit deze test. Dat merk je zonder meer als je hem optilt. Als je er een eind mee gaat wandelen, is dat niet heel comfortabel, al heeft hij gelukkig ook weer niet het gewicht van een kratje bier. Als ghettoblaster op de schouder voelt hij ook niet heel fijn aan, door het randje van de kunststof plaat waar hij normaal op staat.
Bassige baas
De geluidskwaliteit krijgt van onze testpanelleden gemiddeld een 7. Het oordeel van de proefpersonen is wisselend en dat zou weleens kunnen komen door de bas. JBL gaat er prat op dat de BoomBox 2 een gruwelijke bas heeft en daar is geen woord van gelogen. Of het je smaak is, is wat anders. De bas is behoorlijk aanwezig en beukt hard. Hoewel we het oordeel over de geluidskwaliteit liever bij de blindtest willen houden, is het wel handig om je er bewust van te zijn dat de BoomBox minder geschikt lijkt voor klassieke muziek binnen dan voor edm buiten. Bij die laatste muzieksoort blijft de bas lekker intact, zonder dat het geluid in de buitenlucht te veel verwaait. Dat niet alles daarbij helemaal in balans klinkt, neem je wellicht voor lief. De accuduur is erg goed te noemen. Van alle speakers in het duurdere segment gaat deze speaker het langst mee op een lading.
Conclusie
De BoomBox 2 is een beuker en daar moet je van houden. De nadruk ligt op de bas. De speaker is een buitenbeestje, want hij kan wat water hebben en de bas verwaait niet snel. Een nadeel is wel dat hij door zijn enorme gewicht niet heel draagbaar is. De accuduur is wel weer erg goed voor een grotere speaker. De prijs is stevig, dus je mag ook wel wat verwachten.
Pluspunten
-
Goede accuduur
-
Enorm basgeluid
JBL Xtreme 3
Specs
Prijs |
€ 236,98 |
Beoordeling geluid |
7.2 |
Accutest |
13,7u |
Gewicht |
2095g |
Codecs |
SBC |
Bluetoothversie |
5.1 |
Waterdichtheidsgraad |
IP67 |
De Xtreme 3 is een stuk goedkoper en compacter dan de JBL BoomBox 2, maar krijgt opvallend genoeg een iets hogere score in onze blinde luistertest. De lage, midden- en hoge tonen van de speaker zijn meer in balans, dus dat zou eens deel van de reden kunnen zijn. De bas is wel wat zwakker, maar nog steeds prettig aanwezig.
De bouwkwaliteit van deze bluetoothspeaker is vergelijkbaar met die van de BoomBox 2. De Xtreme 3 heeft echter een hengsel in plaats van een handvat - met flessenopener eraan - en is in werkelijkheid een stuk draagbaarder. Dit hengsel kun je eraf halen als je het niet gebruikt. Op de onderkant zijn ribbels aangebracht, waardoor de Xtreme 3 prima blijft staan. Ook hier voelen de knoppen weer prettig aan. De symbolen zijn duidelijk. De passieve drivers aan de zijkanten produceren een behoorlijk respectabel basvolume gezien de omvang van deze speaker. Dat is dan ook een kenmerk van passieve radiators ten opzichte van actieve speakers.
De speaker heeft een IP67-certificering en dat betekent dat hij stof- en 'dompel'-dicht is. Het certificaat geeft ook aan dat de speaker is getest door hem dertig minuten onder één meter water te houden. Ook wij gooiden de speaker in een bak met water. Hij blijft drijven, met een beetje sturing met de goede kant boven zodat het geluid aardig blijft klinken. In theorie kun je hem aan je opblaasbare eenhoorn met drinkhouder vastmaken en deuntjes beluisteren terwijl je ronddobbert. Dat is uiteraard op eigen risico.
Ook de JBL Xtreme 3 heeft een PartyBoost-modus, zodat je hem kunt koppelen met andere JBL-speakers die dat ondersteunen. Ook kun je twee apparaten tegelijk verbinden met de speaker. Eveneens net als de JBL BoomBox 2 kun je je smartphone opladen via de USB-A-poort achter het klepje. Met de USC-C-aansluiting is de Xtreme 3 bij de tijd, waar sommige speakers in deze test nog een Micro-USB-aansluiting hebben. Een microfoon om mee te bellen heeft de speaker niet. De accuduur van de JBL Xtreme 3 is net niet zo goed als die van zijn grote broer BoomBox 2, maar hij scoort wel beter dan die van de andere speakers in dit segment.
Conclusie
We zijn gecharmeerd van deze speaker. Hij is draagbaar, poolpartybestendig en solide. De geluidskwaliteit is daarnaast prima in orde en redelijk in balans. Ook de accuduur is goed en tot slot heeft de speaker diverse functies die van pas kunnen komen - al mist hij een microfoon - en heeft hij goede aansluitingen. Al met al verdient de Xtreme 3 een Excellent-award.
Pluspunten
-
Prima geluidskwaliteit
-
Fijne aansluitingen en functionaliteit
-
IP67-certificering
-
Prima accuduur
Teufel Motiv Go
Specs
Prijs |
€ 250,- |
Beoordeling geluid |
7,3 |
Accutest |
10,3u |
Gewicht |
905g |
Codecs |
SBC, AAC, aptX |
Bluetoothversie |
5.0 |
Waterdichtheidsgraad |
IPX5 |
De Teufel Motiv Go heeft iets weg van een klein radiootje en dat is best een geinige retroknipoog. Net als bij de andere speakers in de dure categorie is er weinig aan te merken op de bouwkwaliteit. De speaker voelt solide aan en heeft een prettig gewicht. Ook is hij vrij compact. Hij heeft geen handgreep, maar die is wellicht ook niet nodig.
De rand om de speaker heen is van metaal, wat hem stevigheid geeft. Aan de voorkant zit het canvas stevig en strak op de speaker en de achterkant is gemaakt van kunststof. Daar zit ook een extra grille. De Motiv Go heeft veel knoppen, wat handig is. Ze hebben helaas een wat minder duidelijke klik dan bijvoorbeeld de JBL-knoppen. Dat is een klein minpuntje bij een verder prima behuizing.
De Motiv Go heeft niet de allerhoogste waterdichtheidsgraad. Met een IPX5-certificering is hij 'sproeidicht'. Een klein regenbuitje moet hij dus overleven, maar meer niet. Dit is in principe ook geen speaker die je meeneemt naar het strand, in tegenstelling tot de speakers van JBL. We hebben de Motiv Go dan ook niet in ons gelegenheidsaquarium gegooid.
Aan de zijkant van de speaker zit een rubberachtig klepje, waarachter je de bijgeleverde oplader kunt inpluggen. Hij heeft geen USB-C-poort en je kun je smartphone er ook niet mee opladen, zoals bij de JBL-speakers wel mogelijk is. Verder vind je achter het klepje een 3,5mm-poort. Boven het klepje zit het bluetoothverbindingsknopje. De speaker heeft indicatielampjes om bijvoorbeeld aan te geven hoe vol de accu is.
Beter stereobeeld
Naast de gebruikelijke knoppen is er een knop met een minder herkenbaar symbool. Deze dient voor de functie Dynamore Stereo Widening. Het effect laat zich raden: de bedoeling is dat het geluid ruimtelijker wordt. Dat is zonder meer te merken wanneer je op de knop drukt. Volgens Teufel is het idee dat je ondanks de kleine omvang van het speakertje meer het idee hebt dat je naar twee verder uit elkaar geplaatste speakers luistert. Dat is ook hoe het klinkt, dus het is wat ons betreft een prima toevoeging. Met de partymodus kun je overigens twee smartphones tegelijk pairen met de Teufel Motiv Go. Verder heeft de speaker een microfoon zodat je kunt bellen of eventueel een slimme assistent kunt oproepen. Dat is niet standaard, ook niet in de dure categorie.
De Motiv Go klinkt aardig gebalanceerd en krijgt vrij consistente cijfers van ons testpanel. De bastonen stijgen er wat kwaliteit betreft bovenuit, volgens onze blindtestluisteraars. Als je het formaat van deze speaker in ogenschouw neemt, is het geluid verrassend goed. Het is fijn dat de Teufel de aptX-codec ondersteunt. Vooral voor Android-bezitters betekent dat vaak een betere geluidskwaliteit, als de stream tenminste van hoge kwaliteit is. Voor Apple-bezitters is AAC ideaal. De accuduur blijkt in onze accutest iets minder goed dan die van de JBL-speakers in deze round-up, maar met meer dan tien uur is hij nog altijd prima. De Motiv Go is ook meer voor in en om het huis bedoeld en heeft dus minder accuduur nodig, zou je kunnen zeggen. Dit wordt onderstreept doordat een voeding wordt meegeleverd.
Conclusie
De Teufel Motiv Go is aan de prijs, maar biedt waar voor zijn geld. Hij is klein van stuk, maar krijgt van ons panel een goede score op geluidskwaliteit. Dit is meer een speaker voor in en om het huis te gebruiken dan om mee te nemen naar een feestje. Hij heeft dan ook wel een microfoon, voor spraakassistentie of bellen, maar minder waterdichtheid dan partyspeakers van JBL en je kunt er je telefoon niet mee opladen. Hij past echter wel beter in de meeste interieurs en heeft de fijne Dynamore-functie voor een beter stereobeeld. Ook de ondersteuning voor aptX en AAC is fijn als je hoge kwaliteit audio streamt. Al met al krijgt de Teufel Motiv Go een Excellent-award voor zijn features en prestaties.
Pluspunten
-
Prima geluidskwaliteit
-
Ondersteuning voor aptX en AAC
-
Compact voor wat hij biedt
-
Dynamore voor ruimtelijker geluid
Conclusie duurder segment
Geen van deze speakers is een absolute afrader en dat is een fijne gedachte. De Harman Kardon Onyx Studio 7 is te duur voor wat je krijgt om echt een aanrader te zijn, maar klinkt volgens ons panel wel het best van allemaal. De UE MegaBoom 3 schiet tekort op het gebied van geluidskwaliteit en features om te winnen, maar heeft voor zijn prijs nog best wat te bieden. De JBL BoomBox 2 heeft een wat beperktere doelgroep. Dat komt door de hoge prijs in combinatie met de enorme focus op de bas. Als je echter een geweldige accuduur zoekt en wil dat je muziek buiten niet verwaait, zit je bij dit apparaat goed.
:strip_exif()/i/2004452548.jpeg?f=imagenormal)
Uiteindelijk zijn er twee duidelijke winnaars. Het kleinere broertje JBL Xtreme 3 heeft eveneens een goede bas, maar ook een gebalanceerder geluid en krijgt een hogere geluidskwaliteitscore van ons panel. Hij is ook erg geschikt om mee naar buiten te nemen - hij heeft zelfs een flessenopener aan zijn hengsel - en je kunt met deze speaker je smartphone opladen. Verder kun je hem koppelen aan andere JBL-speakers en is de accuduur goed. Bovendien is hij veel draagbaarder dan zijn grotere beukebroer.
De Teufel Motiv Go staat daar tegenover. Deze speaker is veel subtieler en bedoeld voor in en om het huis. Hij is dan ook minder waterdicht en heeft een minder goede accuduur, maar ondersteunt wel betere codecs, staat beter op de salontafel en biedt een beter stereobeeld. Ook kun je ermee bellen en een spraakassistent oproepen. Beide speakers krijgen een Excellent-award. Ze dienen elk een ander doel, maar doen dat beide op overtuigende wijze.
Appendix: grafieken accuduur en luistertest