Specs
Prijs | Onbekend |
Beoordeling geluid | 6,7 |
Accutest | 25,73u |
Gewicht | 2095g |
Codecs | SBC, AAC, LDAC |
Bluetoothversie | 5.0 |
Waterdichtheidsgraad | IP67 |
Met de SRS-XB43 levert Sony de grootste, duurste en zwaarste speaker die we in deze prijscategorie onder de loep nemen. Dat is op verschillende manieren te merken. Zo mag je verwachten dat een speaker met een dergelijke omvang een lange accuduur heeft, en dat is bij de SRS-XB43 inderdaad het geval. Je kunt hem een etmaal lang onafgebroken laten brullen. Dat is aanzienlijk. Alleen de veel kleinere Xboom PL7 van LG gaat langer door op een acculading.
Sony heeft de SRS-XB43 een uiterlijk meegegeven dat opvalt door het overvloedige gebruik van rgb-verlichting. Die is niet alleen verwerkt in de grill waar de speakers achter schuilgaan, maar ook in twee strips aan de zijkanten. Dat had van ons wel wat minder gemogen. De behuizing van de SRS-XB43 bestaat grotendeels uit die grill, die rondom de hele cilindrische behuizing van de SRS-XB43 is gespannen. In de grill zijn kleine eilandjes te vinden. Bovenop vind je wat knoppen en achterop een klein klepje waaronder enkele aansluitingen en nog meer knoppen zijn verscholen. De zijkanten van de speaker worden gevormd door twee passieve radiatoren die enigszins worden beschermd door dikke kunststof randen.
Bovenop de behuizing vind je ook een kleine vierkante uitsparing die verraadt dat de SRS-XB43 NFC aan boord heeft. Je kunt via die weg de speaker aan je telefoon koppelen. Dat kan overigens ook via Fast Pair, waarmee je de SRS-XB43 via bluetooth snel met een Android-apparaat verbindt. De SRS-XB43 heeft meer extra's die de meeste andere speakers in deze prijsklasse missen. Zo heeft hij niet alleen een 3,5mm-ingang maar ook een USB-A-uitgang, zodat je de stevige accu van de speaker kunt gebruiken als powerbank.
Achter de grill en de rgb-verlichting gaan vier duidelijk zichtbare luidsprekers schuil. Het zijn twee tweeters en twee vierkante woofers, waarmee duidelijk is dat de SRS-XB43 stereo kan weergeven - al zijn de speakers van de twee kanalen daarvoor wel erg dicht bij elkaar geplaatst. Die vierkante woofers zouden volgens Sony een hogere geluidsdruk opleveren, wat voor een krachtiger bas moet zorgen. De SRS-XB43 kan inderdaad best hard en heeft een stevige bas. Zowel de bas als het volume gaat niet uitzonderlijk hard, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Wat ons testpanel betreft, heeft de SRS-XB43 het beste geluid van de speakers in deze prijscategorie. Door de passieve radiatoren ligt er veel nadruk op de lage tonen, maar volgens de testers niet op een vervelende manier. De overige tonen blijven helder en vooral stemmen zijn goed verstaanbaar, zo geven de testers aan.
De SRS-XB43 heeft een IP67-classificatie zodat je hem mee het water in kunt nemen. Hij blijft echter niet drijven en ondanks dat hij via Bluetooth 5.0 verbinding kan maken, verliest hij die verbinding snel als je hem onder water houdt. Overigens zit de vormgeving een beetje in de weg bij gebruik in het zwembad. Als je de SRS-XB43 onderdompelt en weer boven water haalt, blijft er water staan in de dikke kunststof randen waar de passieve radiatoren in zijn verzonken. Dat water is er vervolgens moeilijk uit te krijgen.
Net als veel concurrenten kun je de SRS-XB43 verbinden met andere exemplaren. Je kunt hem als Stereo Pair aan een tweede speaker koppelen of meerdere speakers via Party Connect met elkaar verbinden. Dat kan met knoppen onder het klepje op de achterkant van de speaker, maar ook via een app van Sony.
Sony heeft twee apps voor deze speaker ontwikkeld. De Sony | Music Center-app is de belangrijkste. Daarmee selecteer je de muziek die je wil horen en kun je wat geluidsinstellingen veranderen. Zo zijn er een Extra Bass- en ClearAudio-functie en heeft de app een beperkte equalizer aan boord. Interessanter is de Fiestable-app waarmee je niet alleen uitgebreid met de verlichting van de speaker kunt spelen, maar ook geluid aan de muziek kunt toevoegen door je telefoon te bewegen.
Door je telefoon naar links, rechts, boven of onder te bewegen, kun je van alles bedienen. Je kunt het volume aanpassen en een volgend of vorig nummer selecteren. Leuker wordt het als je op die manier de verlichting aanpast of drumsounds aan de muziek toevoegt. Bij dat laatste merk je overigens dat het geheel niet echt vloeiend werkt. Het valt niet mee om geluiden strak in de maat te laten klinken en het is onmogelijk om twee klanken snel na elkaar te laten klinken. Het geheel is vooral een gimmick die je even wil showen tijdens een feestje.
Tot slot heeft de SRS-XB43 nog een functie die je van een duurdere speaker van Sony mag verwachten: hij kan niet alleen met de standaard SBC-codec overweg, maar ook met AAC en Sony's eigen LDAC. Vooral die laatste codec is prettig, al beschikt ook een speaker als de SRS-XB43 niet over de geluidskwaliteit waarmee je de verschillen tussen de codecs makkelijk kunt horen.
Conclusie
Sony heeft met de SRS-XB43 een behoorlijk complete bluetoothspeaker op de markt gebracht. Mede dankzij de passieve radiatoren klinkt hij behoorlijk goed, hij heeft stereogeluid, kan met de juiste codecs overweg, heeft een accu aan boord die het lang uithoudt en kan wat water verdragen. Sony levert bovendien twee apps mee waarmee je een feestje kunt bouwen. De SRS-XB43 is echter ook aan de dure kant en er zijn concurrerende speakers die weliswaar minder opties hebben, maar beter klinken.