Door Willem de Moor

Redacteur

Fractal Design Meshify 2 Compact

Kleine update voor kleine kast

24-02-2021 • 15:00

89

Multipage-opmaak

Inleiding

Fractal Design Meshify 2 Compact

Met de Meshify 2 Compact heeft Fractal Design zijn populaire Meshify C-behuizing een welkome update gegeven. Zo heeft de M2C een USB-C-poort gekregen op het frontpaneel, is de koeling uitgebreid met meer én grotere ventilators, en is het systeem om de zijpanelen los te maken sterk verbeterd. Bovendien koelt de compacte behuizing beter dan zijn voorganger en is de M2C ook nog eens lekker stil, zo stil dat hij ook de Define 7 Compact het vuur na aan de schenen legt. Een verdiende Excellent-award dus.

Tot 2017 kenden we Fractal Design vooral van de strakke Define-serie behuizingen en in iets mindere mate van de budgetserie Core, en de Focus- en Node-series. Met de Meshify C, die in augustus 2017 uitkwam, begon het Zweedse bedrijf aan een serie behuizingen met een kenmerkend frontpaneel van een metalen mesh met stealth look, of een low-polylook, zo je wil. Met de Meshify C werd ook een kleinere versie geïntroduceerd, en later volgden de Meshify 2 en 2 XL voor eATX-borden en groter, en ook de Meshify S2 is een grotere variant.

Na bijna vier jaar vindt Fractal Design het stilletjes tijd worden voor een nieuwe versie van de populaire Meshify C-behuizing. In de tussenliggende periode is er niet extreem veel veranderd in de wereld van zelfbouw-pc's, maar waar andere behuizingen gedurende hun levensduur nog weleens een update kregen, is dat voor de Meshify C tot dusver niet gebeurd. Zo kreeg de Define R6 na verloop van tijd een upgrade naar een frontpaneel met USB type C-ondersteuning en de R3 daarvoor kreeg een USB 3.0-update.

Met de introductie van de Meshify 2 Compact krijgt de originele Meshify C min of meer ook zo'n update. De behuizing wordt niet compleet herontworpen of flink gewijzigd, maar met enkele subtiele verbeteringen en kleine updates wordt de Fractal Design Meshify 2 Compact, zoals de opvolger voluit heet, weer helemaal geschikt gemaakt voor 2021. Mede door de problematiek rondom verzendkosten via containerschepen is de prijs wat hoger dan bij introductie van de Meshify C destijds; de vanafprijs bedraagt 100 euro. Daar krijg je een versie met gesloten zijpanelen voor. Wil je een uitvoering met een al dan niet getint en gehard glazen zijpaneel, dan kost je dat 109 euro. Wij hebben die laatste variant getest.

Fractal Design Meshify 2 Compact

Verschillen met de originele Meshify C

'Never change a winning team' moet Fractal Design hebben gedacht, want zo op het oog is er bar weinig onderscheid tussen de Meshify C en zijn opvolger, de Meshify 2 Compact. Toch zijn er wel degelijk verschillen, die in de meeste gevallen vrij subtiel zijn en vooral verbeteringen voor het gebruik behelzen. We zetten de grootste verschillen, en de overeenkomsten, tussen de Meshify C en Meshify 2 Compact op een rij.

Het frontje, gemaakt van het voor de Meshify-serie kenmerkende low-poly-, fijnmazige metaalgaas, oogt ongewijzigd. De M2C, zoals we Meshify 2 Compact voor het gemak afkorten, heeft dezelfde stealth look als de Meshify C, en ook het Fractal Design-logo vinden we op dezelfde plaats. Het frontje is echter uitgevoerd als een deurtje. Zo kun je makkelijk bij de stoffilters voor de inlaatventilators. Ook als je wat extra airflow wil, kun je het deurtje openzetten of simpelweg verwijderen om de kast alle lucht te geven die je nodig vindt. Het deurtje kan overigens wel de neiging hebben wat makkelijk los te schieten; een beetje beleid is aan te raden.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 Compact

Met het redesign van het frontje is ook het frontpaneel aangepakt. Dat heeft bovenal een update gekregen naar actuelere poorten. Fractal heeft namelijk een USB type C-aansluiting toegevoegd. De overige aansluitingen zijn identiek gebleven. Zo heb je nog steeds twee USB 3.0-poorten, twee audioaansluitingen en de power- en resetknoppen. Waar de frontpaneelaansluitingen met de Meshify C meekwamen met het frontje, blijven die nu netjes aan de behuizing zitten mocht je het hele frontpaneel verwijderen.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 Compact

De Meshify 2 Compact is iets minder compact geworden dan zijn voorganger. Zowel in de diepte als in de hoogte is er een paar centimeter bijgekomen, maar de breedte is ongewijzigd gebleven met 210mm. In hoogte is de M2C gegroeid van 453 naar 474mm en in de diepte van 413 naar 427mm. Ook zonder de voetjes en andere uitstulpingen en schroeven mee te rekenen, is de M2C iets groter: van 440 naar 451mm hoog en van 399 naar 415mm diep.

Aan de bovenkant is het magnetische stoffilter vervangen door een geïntegreerde bovenkant met stoffilter. De hele bovenkant kan losgekoppeld worden om toegang te geven tot het stoffilter, dat nu van nylon is gemaakt, en om toegang te bieden tot eventuele koeling onder het 'deksel'.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify CFractal Design Meshify C

De bovenkant van de Meshify 2 Compact (links) en de Meshify C

We hebben het nog niet over de deurtjes gehad, want waar de Meshify C een glazen paneel heeft dat met vier kartel- (of 'duim')schroeven vastzit, heeft Fractal voor de M2C voor hetzelfde systeem als bij de Define-serie gekozen. Dat betekent zonder schroeven de zijpanelen losmaken, omdat ze via een kliksysteem op hun plaats worden gehouden en eenvoudig opengeduwd kunnen worden.

De binnenkant en koeling

Als je de vernieuwde zijpanelen losklikt, krijg je een binnenkant te zien die op het eerste gezicht niet veranderd is ten opzichte van de Meshify C. Toch zijn er wel degelijk aanpassingen voor de Meshify 2 Compact doorgevoerd.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify C

Meshify 2 Compact (links) en Meshify C

De voedingstunnel, of psu-shroud, heeft een vernieuwd roosterpatroon gekregen en bovendien is het plastic deksel aan de voorzijde in twee delen gesplitst. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om een radiator tot de onderkant door te laten lopen zonder een groot gat in de shroud te creëren. Ook de moederbordplaat is behoorlijk aangepakt en strakker vormgegeven. Doordat de zijpanelen met een kliksysteem vastzitten in plaats van met schroeven, heb je iets meer ruimte. De montagepunten voor het glas bij de M2C zijn immers weg.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 Compact

De uitbreidingsslots zijn ook aangepast en zijn niet meer door spijlen gescheiden. Als je twee slotplaatjes weghaalt, krijg je een grote opening, zodat je niet in de knoei komt met de i/o van videokaarten. Voor ssd's is er geen losse bracket achter de backplateopening meer, maar de ssd's worden in caddies net boven de psu-shroud geplaatst. Ook kun je een 3,5"-drive op de bodemplaat monteren, zodat je de drivecage kunt verwijderen. Mocht je behoefte hebben aan nóg meer 3,5"-drives, dan kun je losse 'multi-brackets' (à 10 euro per twee) kopen, waarmee je harde schijven aan de radiatorbevestiging boven in de behuizing kunt monteren.

Videokaarten mogen iets langer zijn in de M2C. Met radiator voorin heb je 341mm ruimte en zonder radiator kunnen videokaarten 360mm lang zijn. Dat is iets langer dan bij de Meshify C, die respectievelijk 315 en 340mm biedt. De hoogte van de processorkoeler is wel iets minder geworden. In de M2C is 169mm beschikbaar, voor de MC is dat 172mm. De voeding mag 165mm lang zijn met de harde schijfkooi geïnstalleerd; zonder heb je uiteraard meer ruimte. In de Meshify C heb je standaard 175mm ruimte daarvoor.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 Compact

Het kabelmanagement is iets verbeterd. Achter de moederbordtray is er in de M2C minimaal 17mm ruimte voor je kabels, tegenover 15mm bij zijn voorganger. De Meshify C heeft wel meer ruimte achter het voorste deel van de moederbordplaat: 35mm, waar de nieuwe M2C maximaal 28mm ruimte biedt. Er zijn nu wel kabelmanagementvoorzieningen voorgeïnstalleerd; de M2C heeft zes klittenbandbinders en geleidingen voor je kabels. Uiteraard zijn er ook nog steeds rubberen doorvoergaten voor je kabels naar het hoofdcompartiment.

Koeling

De Meshify 2 Compact heeft fabriekshalve verbeterde koelcapaciteiten. Fractal levert drie ventilators mee, waar er in de voorganger twee zijn voorgeïnstalleerd. De achterste ventilator is nog steeds een 120mm-Dynamic X2 GP-12, maar aan de voorkant is de enkele X2 GP-12 van de Meshify C vervangen door twee Dynamic X2 GP-14-ventilators.

Fractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 CompactFractal Design Meshify 2 Compact

De mogelijke fanconfiguraties zijn verder niet veranderd. Voorin passen nog steeds drie 120mm- of twee 140mm-ventilators, bovenin kunnen twee 120mm- of twee 140mm-ventilators worden geplaatst, en zowel achterop als op de bodem kan een 120mm-exemplaar worden gemonteerd. Een frontradiator van maximaal 360mm in de M2C kan met maximaal 145mm breed een hele millimeter groter zijn dan bij de Meshify C en bovenin passen nog steeds radiators van maximaal 240mm, mits je moederbordcomponenten niet in de weg zitten en onder de 40mm hoogte blijven.

De stoffilters aan de voorkant zijn bij de M2C verwijderbaar, waar ze bij de Meshify C vastzitten. Bovendien kun je bij de M2C de bovenkant van de behuizing verwijderen om makkelijker ventilators of radiators te installeren. Bij de Meshify C zit de bovenkant vast en kun je alleen het magnetische stoffilter verwijderen.

Testmethode

We meten de prestaties van de behuizingen aan de hand van een mITX-systeem met mITX-videokaart, waarbij we de cpu én gpu vervangen hebben door vermogensweerstanden. Dat zijn voor de cpu en gpu twee weerstanden van 50W, die apart aangestuurd worden. Door een van de weerstanden in te schakelen, laten we de cpu of gpu 50W aan vermogen dissiperen en op vol vermogen is het 100W. Gecombineerd levert dat 200W aan vermogen dat door de koeling van de kast gedissipeerd moet worden. Voor high-end systemen is dat niet genoeg, dus we hebben ook een tweede videokaart gemodificeerd, met vier vermogensweerstanden voor een vermogen van 200W. Die combineren we uiteraard alleen met de 'processor' van 100W en de casefans op vol vermogen. In alle gevallen blazen processor- en videokaartkoelers over de weerstanden om de warmte te verspreiden.

Om de temperaturen te meten die binnen de behuizing heersen, hebben we de cpu en gpu van thermocouples voorzien en ook in de behuizing meet een sensor de casetemperatuur. We normaliseren de temperaturen op een omgevingstemperatuur van twintig graden. Zo meten we de temperaturen van de behuizingen met:

  • 50W voor de processor;
  • 50W voor de processor en 50W voor de videokaart;
  • 100W voor de processor;
  • op vol vermogen van 100W voor zowel processor als videokaart;
  • 100W voor de processor en de 200W-videokaart op vol vermogen.

Voor de eerste twee metingen laten we de casefans op 7V draaien en zo simuleren we een idle systeem. Voor de laatste drie metingen draaien de ventilators op vol vermogen.

Behuizingen testopstelling
Behuizingen testopstellingBehuizingen testopstellingBehuizingen testopstellingBehuizingen testopstellingBehuizingen testopstellingBehuizingen testopstellingBehuizingen testopstelling

Op deze manier zijn we niet onderhevig aan fluctuaties van processors of gpu's die throttlen of niet altijd hetzelfde vermogen dissiperen terwijl we bijvoorbeeld Prime of Furmark draaien. We laten de temperaturen tijdens de metingen bovendien altijd stabiliseren. We meten met de bijgeleverde casefans op de positie waarin ze voorgemonteerd worden geleverd.

Voor de geluidsmetingen bouwen we hetzelfde testsysteem als voor de temperatuurmetingen in, maar we voegen ook een voeding, de Seasonic Prime Titanium 650W en een Seagate Barracuda 1TB-hdd aan het systeem toe. De metingen vinden plaats in een geluiddichte box met een microfoon op 15cm afstand van het midden van het frontpaneel. De ondergrens van de metingen in deze box ligt op 17dB(A). Ter vergelijking: in een stille kamer is het omgevingsgeluid ongeveer 30dB(A).

We testen eerst alleen het geluiddempend vermogen van de behuizingen door alleen de harde schijf te laten draaien, zonder ventilators dus. Vervolgens laten we het lege systeem met de eigen casefans op 7 en 12V draaien, en ten slotte doen we geluidsmetingen met het ingebouwde testsysteem met zowel de casefans als de koelers op 7 en 12V.

Koelprestaties

We vergelijken de Meshify 2 Compact (in het rood) uiteraard met zijn directe voorganger, de Meshify C (in het lichtblauw) en hebben diverse andere ATX-kasten in een vergelijkbaar prijssegment in de grafieken opgenomen.

50W vermogen + ventilators op 7V

We kijken eerst naar de temperaturen van ons simulatiesysteem met slechts 50W die door de processor wordt verstookt. Dit beschouwen we als een idle of licht belast systeem en de ventilators draaien dus op lage snelheid, met 7V-aansturing.

De behuizingtemperatuur van de M2C is aan de hoge kant en dat geldt ook voor de processortemperatuur. In beide gevallen is de Meshify C iets koeler, ook al draait daar een enkele 120mm-ventilator voorin waar de Meshify 2 Compact over twee 140mm-ventilators beschikt.

  • Temperatuur behuizing
  • Temperatuur processor
Temperatuur behuizing 50 watt 7 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Design Meshify C
24
Thermaltake Level 20 MT
24
Antec P82 Flow
24
NZXT H510
25
Corsair 4000D Airflow
25
be quiet! Pure Base 500DX
25
BitFenix Nova Mesh
26
DeepCool CL500
27
Fractal Design Meshify 2 Compact
27
be quiet! Pure Base 500
27
Fractal Design Define 7 Compact
28
Temperatuur processor 50 watt 7 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
45
be quiet! Pure Base 500DX
45
Antec P82 Flow
46
NZXT H510
47
Fractal Design Meshify C
47
Thermaltake Level 20 MT
47
BitFenix Nova Mesh
47
be quiet! Pure Base 500
48
Fractal Design Define 7 Compact
48
Fractal Design Meshify 2 Compact
49
DeepCool CL500
49

50W + 50W vermogen + ventilators op 7V

In het volgende scenario zetten we ook de videokaart aan het werk en laten we die net als de processor 50W aan vermogen dissiperen. Met een totaal vermogen van 100W mogen de ventilators nog steeds op 7V draaien.

Met meer vermogen is de Meshify 2 Compact dankzij zijn open structuur én twee 140mm-ventilators achter het mesh nauwelijks warmer dan op halve kracht. Enkel de processor is relatief wat warmer dan de overige componenten. De videokaart in de M2C is aanzienlijk koeler dan die in de Meshify Compact.

  • Temperatuur behuizing
  • Temperatuur videokaart
  • Temperatuur processor
Temperatuur behuizing 50+50 watt 7 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
27
Fractal Design Meshify 2 Compact
28
Thermaltake Level 20 MT
28
Antec P82 Flow
28
DeepCool CL500
29
NZXT H510
30
Corsair 4000D Airflow
30
be quiet! Pure Base 500DX
30
Fractal Design Define 7 Compact
31
Fractal Design Meshify C
31
be quiet! Pure Base 500
33
Temperatuur videokaart 50+50 watt 7 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Antec P82 Flow
37
be quiet! Pure Base 500DX
37
Fractal Design Meshify 2 Compact
39
Corsair 4000D Airflow
39
DeepCool CL500
40
Fractal Design Define 7 Compact
44
NZXT H510
45
Fractal Design Meshify C
47
BitFenix Nova Mesh
47
Thermaltake Level 20 MT
48
be quiet! Pure Base 500
49
Temperatuur processor 50+50 watt 7 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
51
Fractal Design Meshify C
52
NZXT H510
53
Thermaltake Level 20 MT
53
Antec P82 Flow
53
be quiet! Pure Base 500DX
53
be quiet! Pure Base 500
54
Fractal Design Define 7 Compact
54
Fractal Design Meshify 2 Compact
54
DeepCool CL500
56
Corsair 4000D Airflow
56

100W vermogen + ventilators op 12V

We zetten de videokaart weer even uit, maar met de processor op 100W laten we de ventilators op vol vermogen draaien.

Met de twee 140mm-ventilators van de M2C op vol vermogen daalt de temperatuur in de behuizing naar de laagste in het testveld. De processor blijft wel vrij warm, maar de airflow is dankzij de 140mm-ventilators dik in orde.

  • Temperatuur behuizing
  • Temperatuur processor
Temperatuur behuizing 100 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Design Meshify 2 Compact
26
Fractal Design Meshify C
27
Thermaltake Level 20 MT
27
BitFenix Nova Mesh
27
NZXT H510
29
Corsair 4000D Airflow
29
Antec P82 Flow
29
be quiet! Pure Base 500DX
31
be quiet! Pure Base 500
32
DeepCool CL500
32
Fractal Design Define 7 Compact
33
Temperatuur processor 100 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
68
Antec P82 Flow
68
Corsair 4000D Airflow
70
be quiet! Pure Base 500DX
70
NZXT H510
72
Fractal Design Meshify C
72
Thermaltake Level 20 MT
72
be quiet! Pure Base 500
73
Fractal Design Define 7 Compact
75
Fractal Design Meshify 2 Compact
75
DeepCool CL500
76

100W + 100W vermogen + ventilators op 12V

Met de ventilators nog op 12V zetten we ook de gpu aan, zodat in totaal 200W aan vermogen in warmte wordt gedissipeerd.

Ook met 100W aan vermogen extra dat door de gpu wordt verstookt, stijgt de systeemtemperatuur in de Meshify 2 Compact nauwelijks en blijft die ruim onder die van de rest van het testveld. Ook de gpu krijgt voldoende airflow om lekker gekoeld te worden, terwijl de processor redelijk gemiddeld opwarmt.

  • Temperatuur behuizing
  • Temperatuur videokaart
  • Temperatuur processor
Temperatuur behuizing 100+100 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Design Meshify 2 Compact
27
BitFenix Nova Mesh
32
Corsair 4000D Airflow
33
Fractal Design Meshify C
35
Thermaltake Level 20 MT
35
Antec P82 Flow
35
NZXT H510
36
DeepCool CL500
36
Fractal Design Define 7 Compact
38
be quiet! Pure Base 500DX
38
be quiet! Pure Base 500
42
Temperatuur videokaart 100+100 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
60
Antec P82 Flow
62
be quiet! Pure Base 500DX
62
Fractal Design Meshify 2 Compact
62
DeepCool CL500
68
Fractal Design Meshify C
69
NZXT H510
70
Fractal Design Define 7 Compact
71
Thermaltake Level 20 MT
74
be quiet! Pure Base 500
77
BitFenix Nova Mesh
95
Temperatuur processor 100+100 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
71
Fractal Design Meshify C
78
Antec P82 Flow
79
Corsair 4000D Airflow
80
NZXT H510
81
Fractal Design Meshify 2 Compact
82
be quiet! Pure Base 500
82
Thermaltake Level 20 MT
82
Fractal Design Define 7 Compact
83
be quiet! Pure Base 500DX
83
DeepCool CL500
86

100W + 200W vermogen + ventilators op 12V

Voor het laatste scenario wisselen we de videokaart in voor ons grote exemplaar met triplefancooler en stellen we het vermogen van die kaart in op 200W.

De Meshify 2 Compact moet dit keer weer de andere Mesh-behuizing, die van BitFenix, voor laten gaan. Die blijft een graadje koeler, maar beide behuizingen houden de systeemtemperatuur ruim onder die van de concurrentie. De M2C houdt ook de videokaart redelijk koel, maar scoort vrij gemiddeld. Dat geldt ook voor de processortemperatuur. In beide gevallen is de M2C wel koeler dan de originele Meshify C.

  • Temperatuur behuizing
  • Temperatuur videokaart
  • Temperatuur processor
Temperatuur behuizing 100+200 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
35
Fractal Design Meshify 2 Compact
36
Corsair 4000D Airflow
41
DeepCool CL500
42
NZXT H510
42
Thermaltake Level 20 MT
43
Antec P82 Flow
44
Fractal Design Meshify C
45
Fractal Design Define 7 Compact
48
be quiet! Pure Base 500
49
be quiet! Pure Base 500DX
50
Temperatuur videokaart 100+200 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Thermaltake Level 20 MT
48
Corsair 4000D Airflow
51
Antec P82 Flow
51
be quiet! Pure Base 500DX
51
DeepCool CL500
51
Fractal Design Meshify 2 Compact
52
NZXT H510
52
Fractal Design Meshify C
55
BitFenix Nova Mesh
55
Fractal Design Define 7 Compact
56
be quiet! Pure Base 500
57
Temperatuur processor 100+200 watt 12 volt
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
BitFenix Nova Mesh
81
Antec P82 Flow
81
Corsair 4000D Airflow
82
Fractal Design Meshify 2 Compact
85
Fractal Design Meshify C
86
be quiet! Pure Base 500DX
86
NZXT H510
87
Thermaltake Level 20 MT
87
DeepCool CL500
88
be quiet! Pure Base 500
89
Fractal Design Define 7 Compact
89

Geluidsontwikkeling

De keerzijde van goede koeling is in menige behuizing een flinke geluidsproductie, dus in deze tests kijken we naar de demping en geluidsproductie van de behuizing. Dat doen we eerst met alleen een harde schijf gemonteerd om de genoemde demping, die bijvoorbeeld trillingen en resonanties tegengaat, te meten. Vervolgens meten we de geluidsproductie van enkel de casefans bij 7 en 12V, en ten slotte de geluidsproductie van de casefans in combinatie met ons testsysteem, opnieuw met de ventilators op 7 en 12V.

Om een indicatie te geven van de geluidsniveaus die we hier optekenen: een erg stille kamer heeft een geluidsdruk van 20 tot 30dB(A); een normaal gesprek zit tussen 40 en 50dB(A). We meten vanaf 16dB(A) in onze geluiddichte box. Dat is een nauwelijks hoorbaar geluidsniveau.

De demping van de harde schijf, in de drivecage onder de psu-shroud ingebouwd, is redelijk gemiddeld in de Meshify 2 Compact.

Geluid - Alleen HDD
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
27,4
NZXT H510
27,5
DeepCool CL500
28,3
Fractal Design Meshify 2 Compact
29,4
Fractal Design Meshify C
29,8
Antec P82 Flow
30,1
Fractal Design Define 7 Compact
30,4
be quiet! Pure Base 500
30,5
BitFenix Nova Mesh
30,5
Thermaltake Level 20 MT
33,1

Op laag toerental zijn de drie ventilators van de Meshify 2 Compact een stuk stiller dan de 120mm-ventilator van de Meshify C en alleen de Deepcool-behuizing is significant stiller. De M2C is ook stiller dan de Define 7 Compact, een behuizing van Fractal die voornamelijk stil moet zijn.

Op 12V aangestuurd zijn de grote Dynamic X2-ventilators nog steeds erg stil, zeker vergeleken met de Meshifty C. De stille kast van be quiet, de Pure Base 500, en de DeepCool CL500 zijn nog stiller, hoewel die laatste eveneens een airflowkast is.

  • Geluid - Case fans 7V
  • Geluid - Case fans 12V
Geluid - Case fans 7V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
DeepCool CL500
21,7
be quiet! Pure Base 500
24,5
Fractal Design Meshify 2 Compact
25,0
Fractal Design Define 7 Compact
27,0
Corsair 4000D Airflow
27,8
Fractal Design Meshify C
30,3
be quiet! Pure Base 500DX
30,7
NZXT H510
30,8
Thermaltake Level 20 MT
30,8
BitFenix Nova Mesh
32,7
Antec P82 Flow
34,2
Geluid - Case fans 12V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
DeepCool CL500
30,9
be quiet! Pure Base 500
33,8
Fractal Design Meshify 2 Compact
36,0
Fractal Design Define 7 Compact
36,9
Corsair 4000D Airflow
37,7
Thermaltake Level 20 MT
40,5
NZXT H510
40,6
be quiet! Pure Base 500DX
40,8
BitFenix Nova Mesh
42,6
Fractal Design Meshify C
43,7
Antec P82 Flow
46,5

Met het testsysteem ingebouwd en alle ventilators op 7V, dus op laag toerental, blijft de Meshify 2 Compact als enige kast onder de 30dB(A)-grens. Ook met de ventilators op vol vermogen blijft de M2C een van de stilste kasten, hoewel de CL500 een zeer geduchte concurrent blijft. In alle gevallen is de M2C stiller dan zijn voorganger, de Meshify C.

  • Geluid - Case fans + ITX setup 7V
  • Geluid - Case fans + ITX setup 12V
Geluid - Case fans + ITX setup 7V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal Design Meshify 2 Compact
29,6
DeepCool CL500
31,0
be quiet! Pure Base 500
31,1
Fractal Design Meshify C
31,2
Fractal Design Define 7 Compact
31,6
Corsair 4000D Airflow
32,1
BitFenix Nova Mesh
33,3
NZXT H510
33,4
Thermaltake Level 20 MT
34,3
be quiet! Pure Base 500DX
35,7
Antec P82 Flow
37,1
Geluid - Case fans + ITX setup 12V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
DeepCool CL500
39,5
Fractal Design Meshify 2 Compact
40,9
Fractal Design Define 7 Compact
41,7
be quiet! Pure Base 500
41,8
Corsair 4000D Airflow
42,2
Fractal Design Meshify C
42,7
Thermaltake Level 20 MT
43,3
NZXT H510
43,8
BitFenix Nova Mesh
44,7
be quiet! Pure Base 500DX
45,0
Antec P82 Flow
46,9

Koeling versus geluid

Met laag vermogen is de M2C de stilste behuizing in de test, maar duidelijk niet de koelste.

Met 100W aan warmteproductie is de M2C nog steeds de stilste van het stel en bovendien een van de koelere behuizingen, zowel wat casetemperatuur als wat cpu- en gpu-temperaturen betreft.

Met de ventilators op vol vermogen is de DeepCool-behuizing iets stiller, maar ook een stuk warmer wat de systeemtemperatuur betreft. De M2C is met afstand de koelste kast wat de systeemtemperatuur betreft, hoewel de cpu-temperatuur aan de hoge kant is. De M2C is na de CL500 wel de stilste kast.

Met 200W aan totaal gedissipeerd vermogen is de CL500 weer iets stiller dan de M2C, maar ook een stuk warmer wat alle metingen betreft. De M2C combineert weinig geluid met goede, maar niet de beste, koelprestaties.

Met nog meer vermogen dat wordt gedissipeerd, is opnieuw de CL500 iets stiller, maar tegen de prijs van een hogere systeemtemperatuur. De M2C is een van de stilste kasten, terwijl ook de temperaturen prima onder controle blijven.

Let op: de temperaturen van de 200W-gpu zijn in absolute zin lager, omdat we voor deze test een andere videokaart met een grotere koeler gebruiken.

Conclusie

De Meshify C is gedurende zijn leven een zeer populaire behuizing gebleken. De combinatie van goede koeling, een relatief lage prijs en een eigen 'smoel' hebben daaraan bijgedragen. Met de Meshify 2 Compact lijkt Fractal Design alle troeven in handen te hebben om dat kunstje te herhalen. De behuizing is weliswaar iets duurder dan de Meshify C, maar daar krijg je wel meer kast voor terug.

In de eerste plaats is de Meshify 2 Compact moderner en veelzijdiger dan de Meshify C, dankzij een herzien interieur, handigere zijpanelen, een frontje dat makkelijker naar je hand te zetten is, de USB-C-poort op het i/o-paneel en de betere koeling. Dat rechtvaardigt wat ons betreft de hogere aanschafprijs van pakweg 100 of 110 euro, tegenover de 90 euro die de Meshify C kostte, mét glazen zijpaneel overigens.

Voor die meerprijs krijg je een veel betere koeling en bovendien een stillere behuizing dan de Meshify C biedt, waarmee de keus tussen een Meshify C en een Meshify 2 Compact eenvoudig is. Koop de nieuwste behuizing als je in de markt bent voor een upgrade. Als je naar tevredenheid een Meshify hebt, is de noodzaak om 100 euro stuk te slaan een stuk kleiner.

De M2C concurrereert meer met Fractals eigen Define 7 Compact, die vergelijkbaar geprijsd is. Voor hetzelfde geld krijg je met de M2C ook in dit geval een behuizing die stiller is en beter koelt. Kijken we naar concurrenten als een Pure Base 500, dan krijg je voor een lager bedrag een stille kast, maar wel een die minder goed koelt, en bovendien USB-C ontbeert en een ventilator minder heeft. De 500DX is ongeveer even duur, koelt vaak vergelijkbaar, maar producert daarbij een stuk meer geluid. Bij een andere, goedkopere concurrent, de DeepCool CL500, lever je helemaal flink in op meegeleverde koeling. Die heeft maar één 120mm-ventilator ingebouwd, die ook nog aan de achterkant zit, wat de geringe geluidsproductie verklaart.

We twijfelden over een award voor de Meshify 2 Compact. Niet zozeer over óf er een award moet komen, maar wélke: Excellent of Great Value. We hebben voor die eerste gekozen, enerzijds omdat we toch een iets lagere prijs voor Great Value zouden wensen en anderzijds omdat de Define 7 Compact op alle fronten voorbijgestreefd wordt, terwijl daarnaast een Excellent-etiket prijkt. Maar bovenal is de Meshify 2 Compact een behuizing die weinig verkeerd doet en voor menige tweaker een serieuze overweging voor een verse build mag zijn.

Reacties (89)

89
87
39
9
0
48
Wijzig sortering
Uit benieuwdheid: Wie gebruikt nu echt de usb-c poort aan de voorkant van hun kast?

Ik stop meestal alleen even mijn usb stickje er in of mijn telefoon in de voorkant als ik bestanden wil overzetten en sinds die apparaten een usb-a zijn zou ik liever een extra usb-a hebben.

Ik vind het dus eigenlijk een beetje voelen als een verspilde usb poort.

En op basis van de reacties op een tweet die corsair laatst deed zijn er veel mensen die het zelfde denken
https://twitter.com/CORSAIR/status/1362178323288190982
maar wil weten wat jullie tweakers vinden
Ik gebruik voor mijn telefoon de USB-C poort met de USB-C naar C kabel die bij mijn telefoon geleverd is. Verder gebruik ik ook bijna geen front I/O dus voor mij is 1x Type C & 1x Type A eigenlijk al voldoende. Voor de rest weet ik alleen dat een kleine groep mensen USB-C sticks hebben of een VR-bril waarbij een front USB 3.1/3.2 Type C erg handig kan zijn.

Er zitten op veel moederborden ook maar 2/3 interne USB 3.1/3.2 aansluitingen, waarvan er 1 meestal Type C is. Daarom is het voor veel mensen ook nutteloos om een 3e Type A aan de voorkant te hebben die dan aan een 2.0 aansluiting op de moederbord moet, terwijl de Type C aansluiting niet gebruikt wordt.

In de gelinkte twitter post van Corsair gaat het om de 4000D, die aan de voorkant 1x Type C & 1x Type A heeft. Voor mij is dat dus prima maar sommigen hebben daar liever 2x Type A.

De Meshify 2 Compact heeft dus eigenlijk de 'perfecte' front I/O voor midrange moederborden met 1x 3.2 gen 2 Type C & 2x 3.0 Type A (helaas geen 3.1/3.2), maar uiteindelijk heeft dat ook invloed op de prijs en is het dus aan de consument om te bepalen of dat het waard is.
Ik denk dat de frustratie van veel mensen hem zit in het feit dat je headers niet optimaal benut worden. Als je die helse USB 3.0 header gebruikt op je moederbord, dan kan je daar twee USB-A 3.0 poorten mee aansturen. Corsair sluit hier maar één poort op aan. De USB-C 3.1 poort heeft zijn eigen header. Het had dus 2x USB-A 3.0 kunnen/moeten zijn + 1x USB-C 3.1.

De Type-C poort werd tot nu toe niet heel erg veel gebruikt, maar is natuurlijk wel futureproof. Die USB-C naar USB-C kabels bij je telefoon waren voorheen altijd USB-C naar USB-A. Het is niet ondenkbaar dat je over een paar jaar nog een meer apparaten in huis hebt die gebruik maken van een USB-C aansluiting.
Ik zou het ook gaan gebruiken om tijdens een sessie je telefoon op te laden USB C > Lightning
Maar zou een usb-a >lighting kabel niet exact het zelfde doen met een kabel die de meesten ook al hebben?
Dat kan ook ja. Alleen gaan veel suppliers over naar USB C.
quest 2 heeft een usbc voor vele games zou dar handig zijn, nu heb ik een extra kabel naar USB A. ook om mijn mobiel op te laden zou het wel handig zijn...
Ik gebruik nu ook geen USB-C maar mijn huidige kast gebruik ik al 8 jaar, dus als ik nu een nieuwe kast zou kopen is het wel fijn om USB-C te hebben - is toch wel de toekomst van USB.
Ik gebruik hem heel vaak heb zelf een meshify 2
Ik snap het minpunt "Te compact voor high-end systemen" niet zo. Komt dat doordat de glazen zijkant de koeling belemmert? Op Youtube is Optimum Tech altijd bezig met hele kleine behuizingen, en weet daar met prima koeling bijzonder high-end componenten in te zetten. Of is dat net niet mogelijk vanwege de manier waarop deze behuizing in elkaar zit?
Er kunnen geen eatx-borden in, afmetingen voor componenten zijn wat beperkt, er kunnen geen grote radiators in, weinig clearance bovenin voor radiators, de psu kan (met drivecage op z'n plek) niet te groot zijn (165mm), om een paar beperkingen te noemen
Ik vraag me af wat dat met high-end systemen te maken heeft. Ik heb de define 2 compact, die als het goed is dezelfde afmetingen heeft. Een grote 3080 met een 5600x past er in, maar een 3090 en een 5950x past er net zo goed in. Net als m'n dark rock pro 4.

Is het niet beter te verwoorden dat het voor waterkoelingen wellicht een minder goed systeem is? Voor zover ik weet zit de meerderheid toch op luchtkoeling. Voor die mensen is het een prima case voor een high-end systeem. Een EATX bord is ook sowieso een specifieke groep op zich, mag toch hopen dat zij niet naar cases kijken met max ATX formaat.
Omdat jullie allemaal zo schrikken (:) ) van de omschrijving heb ik ervan gemaakt dat ie een beetje klein is voor uitgebreide waterkoeling
Je koopt een compacte behuizing, de naam compact staat in de naam zelfs. Dan kan je ook als pluspunt nemen dat het weinig ruimte in neemt. Ga je dit ook als minpunt bij kleine itx-cases noemen? Ik wil je niet aanvallen, maar het klinkt alsof je teleurgesteld bent dat de fabrikant zijn belofte waar maakt (en je maar iets opschrijft om een minpunt te noemen) ;)

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 03:39]

Als je er zo inzit, moet je nog een pluspunt toevoegen.... + compact :+
Ik als niet zo verschrikkelijk ervaren bouwer ga er toch idd van denken oh, past een lange gpu en een hoge scythe of darkrock er dan wel in, toch maar niet doen dan.
Sterker nog, ik vind zelf dat deze in vergelijking met grotere kasten veel mooier passen. Ik heb de meshify C met een 5800x en een 3070 en daarmee zit de kast prettig vol. Ik gebruik daarbij een aio waterkoeler. En dan zit er echt niks klem of vervelend krap, maar heb je ook niet een half lege kast.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 03:39]

Ik ken dat gevoel, maar het is heel simpel, alle specs van elk component zijn op te vragen bij de leverancier.
Dus het is echt minder gecompliceerd dan je denkt. En als het krap is dan google je het gewoon, er is altijd iemand doe jouw build al gemaakt heeft. :)
Dat in een mATX kast geen ATX planken passen is nogal logisch… klinkt een beetje als klagen dat je in een Fiat Panda niet zoveel vracht kunt vervoeren.
dit is een atx-kast, en het is toch niet klagen, het is wmb een terechte caveat dat je een echt highend-systeem niet kwijt kunt. Zeker omdat de knappere bordjes toch al snel naar eatx gaan, of iig zeg maar atx-plus...
ik heb zelf een meshify c, en heb daar expres een matx-bordje ingezet om een beetje ademruimte te hebben :)
Zeker omdat de knappere bordjes toch al snel naar eatx gaan, of iig zeg maar atx-plus...
Ik ben wel benieuwd wat je verstaat onder knappere borden want wat is er mis met bijv.:
pricewatch: ASUS ROG Strix X570-E Gaming
pricewatch: Gigabyte TRX40 Aorus Pro WiFi
pricewatch: MSI Z390-A PRO
pricewatch: ASUS ROG Strix Z490-E Gaming

Die lijkt mij allemaal prima te passen, en je moet zelfs je best doen om een E-ATX/SSI bord te vinden voor de sockets AM4, sTRX4, 1151 of 1200 en die zijn in bijna geen enkel opzicht een upgrade over de genoemde borden hierboven die onder de populaire keuzes van die sockets vallen voor wat betreft high-end.

Ook kan zo'n kast prima voorzien in de hitte afvoer van een 5950x en een 3090, dus tenzij je multi socket en multi grafische kaart wilt gaan zie ik echt geen scenario waarom dit moeite zou hebben met high-end configuraties.

Ik zeg: een minput omdat je geen minpunt kon bedenken. :?

Nu heb je het aangepast naar niet erg ruim voor custom waterkoeling maar dat lijkt me ook niet echt een ijzersterk argument gezien mensen in een ITX kast nog custom waterkoeling kwijt kunnen én deze kast ruimschoots voorziet in een 240mm top radiator én 360mm front radiator, lijkt me toch alles behalve krap. Kijk anders even wat Fractal Design zelf heeft te zeggen over de kast, precies dat ie gemaakt is voor vette waterkoeling opties. (Edit: en óók nog 2× 120mm radiatoren onder en achterin..)

En het punt van het deurtje.. 8)7 :X

Edit 2: Ik heb zelf een pricewatch: Fractal Design Define C die is een stuk korter en slechts een fractie hoger en ook die is ruim genoeg voor de bovengenoemde hardware.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 23 juli 2024 03:39]

Dat is pertinent niet waar. Er zijn gewoon TRX40-boards in regulier ATX-formaat verkrijgbaar. En dan heb je het per definitie al over een 'echt high end systeem'.
en het is toch niet klagen,
Als minpunt vind ik het ook ietwat vreemd. Compact is een bewuste keuze en dan is het logisch dat je geen zeeën van ruimte hebt.
Sowieso, ook als je geen HEDT platform pakt, zal je met een kleine kast snel ventilatie problemen krijgen.

Ik draai een 3900X + 3080 (beide luchtgekoeld) in een Fractal Define 7 Compact. Daar was het toch echt wel noodzakelijk om een top ventilator te installeren. Die enkele top fan (+dicht rooster vervangen met een open variant) scheelde ruim 10C - 15C (+herrie) op de interne component/kast temperatuur. In gemiddelde game sessie wordt er dan ook 500W uit het stop contact getrokken, dat moet ergens heen.
Daarintegen is stof nu wel snel een probleem.

De EATX standaard is idd een puinhoop. Als ik zo rondblader, is daarin niet eens de breedte van sommige sTRX4 of 2066 moederborden het probleem (Fractal zegt dat in de Meshify 2 tot 285mm brede mobo's in passen); maar ook dat veel borden hoger zijn dan de EATX standaard voorschrijft. En whoila; fabrikanten verzinnen hun (eigen) "XL-ATX" standaard, maar daar zijn weer bijzonder weinig kasten van die XL-ATX ondersteunen.
Dus in dat opzicht, als je een high-end systeem wilt bouwen, zal je met veel gemiddelde desktop kasten ook moeten uitkijken..
dat was ook mijn punt @Hans1990 ik vind dit soort kasten prima voor mainstream builds, maar voor high-end (en het ligt er maar net aan waar je de grens legt en mainstream high-end gaat noemen) is het zonder extra maatregelen erg krap, qua koelcapaciteit en qua ruimte. Natuurlijk kun je een beest van een systeem in een kleine behuizing stoppen, maar door de bank genomen zou ik een dergelijke build iets meer ruimte willen geven. Vandaar de 'te compact voor high-end systemen'-opmerking :) (bovendien: als je 2000+ euro stuk slaat op een systeem, mag er ook een knappe kast omheen toch?)
Momenteel heb ik een MSI X99A XPOWER GAMING TITANIUM (EATX) moederbord in een Cooler Master CM Storm zitten (terwijl die eigenlijk ook alleen voor ATX is). Het is krap maar past wel? Zou dit eventueel ook in deze Fractal Design Compact passen of zou je mij een andere kast aanraden?

MVG,

Jesse Eek
Eens hoor ;) . Maargoed..daarom test je dus ook met power ipv platform (8-core Ryzen R7 of 16-core Ryzen R9 verbruiken bijna evenveel..). Hebben jullie overigens ook plannen of mogelijkheden om kasten bij bijvoorbeeld 150W CPU power of 300-400W GPU power te gaan testen? (hoewel je natuurlijk ook de huidige data kan extrapoleren..) Immers zijn dat de power figures die moderne componenten trekken. Vooral GPU's hebben deze generatie best wel een stap 'terug' gezet. In dat opzicht is alles wat een beetje kan gamen al high-end stroomslurper geworden..

Overigens denk ik ook dat mensen 'compact' en 'premium' soms kunnen verwarren. Immers is een dunnere smartphone vaak de 'luxere'. Een mini PC met veel rekenkracht is dan ook erg gewild, schat ik zo in.
We hebben plannen om de testprocedure aan te passen, en idd ook een scenario met hogere vermogens. Daar kunnen we binnenkort meer over vertellen :)
Ik draai een 3900X + 3080 (beide luchtgekoeld) in een Fractal Define 7 Compact. Daar was het toch echt wel noodzakelijk om een top ventilator te installeren.
Dat heeft minder te maken met de grootte van die kast, alswel de kwaliteit van de ventilatie, die in die behuizing (net als in de niet-compact define 7) matig is.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 03:39]

E-Atx is ook geen echte standaard. Gamers Nexus heeft daar ook een een leuk filmpje van. Over Enhanced Extended Advanced Technology Extended :) hoe het ooit voorgesteld is en nu puinhoop is. https://youtu.be/54VJwwLRJBk
Dan is dat vooral een formaat beperking? Nu lijkt het net of hij de warmte van high end componenten niet aan kan.
Dit is de video waarom ik hier reageerde met dat ik het niet begrijp. Dat het in een behuizing krap kan zijn met weinig clearance zie ik niet als reden dat iets niet kan werken, eigenlijk voornamelijk vanwege deze video :)

https://www.youtube.com/watch?v=HZS0ljxYxWw
Ja, daarvoor hebben ze de Meshify 2 en Meshify 2 XL... Als je een eATX moederbord hebt en 10 HDDs wilt installeren ga je uiteraard geen kast kopen in de compact-catogerie.
Normale ATX high-end hardware gaat prima in deze kast, of zelfs beter dan non-meshify kasten die groter zijn.
Ik heb een 5600x met een 3080 in een NR200P met Temperaturen onder de 70 graden voor beide. Snap dit punt niet zo goed.
Ik heb er een 3090 en x5950 in mijn Meshify C zitten.
Werkt prima. Enkele milimeters ruimte tussen m'n front fans en GPU.

Lucht er snel in en uit zeg ik dan maar.
Hier een foto hoe het bij mij eruit ziet.
https://i.redd.it/5zb7hd23c2q51.jpg

[Reactie gewijzigd door Haruhi op 23 juli 2024 03:39]

Belemmert dit de airflow van die bottom intake fan niet enorm?

Je kan trouwens aan de bovenkant ook nog wel een fan toevoegen :+
Maar is wel echt op het nippertje
Zelfde setup maar de Meshify 2 xl met 6 fans. Man wat een zee van ruimte heb ik :)
Ik begrijp deze ook niet.
Dit is gewoon een ATX kast en er is niets compact aan los van dat het in de naam staat.
Ben zelf met een high end build bezig met de allerdikste hardware in een ~10 liter kastje, dat is top van de markt high-end zonder problemen in een vele malen kleinere kast (net als OptimumTech doet inderdaad!). Ter referentie, de vorige versie van deze Compact kast had een inhoud van bijna 40 liter.
Welk kastje? Ben ook op zoek naar een kleine maar goede behuizing.

Tegenwoordig vind ik ATX en groter echt overbodig (voor mijn all-round werk en game usage). Vroeger was t handig, met meerdere HDDs, 2 CD/DVD spelers/branders en een variëteit aan insteekkaarten. Nu zit alles op t moederbord, zelfs de opslag op M2.

Alleen wil ik wel voldoende ruimte voor een snelle gpu :Y
Als je echt uitdaging wil (en daardoor verplicht watergekoeld) kun je met een FormD T1 werken, is alleen heel slecht leverbaar en flink aan de prijs (~260 euro incl. import/btw) hier is echter het maximale wat je er in krijgt zonder koelproblemen een AMD 5800X i.c.m. een 3080. Zwaardere CPU en GPU zal te heet worden. deze kast is minder dan 10 liter inhoud en super klein.

Als je wel een AMD 5950X en een 3090 er in wilt, met watercooling, dan kun je een NCASE M1 nemen, die heeft ruimte voor 2 radiatoren en daardoor voldoende koeling (deze gebruikt OptimumTech ook voor zijn huidige build, met dezelfde specs). Net iets groter dan 10 liter inhoud, nog steeds heel klein. (~300 euro incl. import/btw)

Ik ben zelf nog niet helemaal zeker over of ik custom watercooling wil doen, dus ik wacht met de aanschaf tot de nieuw aangekondigde LianLi Q58. ~14 liter, lijkt ook erg interessant waarbij luchtgekoelde GPU en een AIO voor de CPU wel in lijkt te gaan lukken, scheelt honderden euro's op de waterkoeling. Deze kast heeft overigens ook plek voor 3 slots GPU's. Daarnaast is de verwachte prijs ~150 euro voor deze kast, wat ook flink scheelt.

Dat zijn de 3 opties die ik heb staan voor mijn nieuwe systeem, waarvan alleen de 1e optie niet de snelst beschikbare hardware aan kan, maar wel de mooiste, kleinste oplossing.

[Reactie gewijzigd door drocona op 23 juli 2024 03:39]

Thanks! Mooie kastjes! Behalve AIO wil ik niet aan waterkoeling beginnen, vooral voor de GPU is dat erg prijzig. Toch is die FormD T1 wel heel sexy :Y
Compatibiliteit van koeling. De afstand tussen moederbord/RAM en bovenkant is te klein om 140/280mm radiators te gebruiken, je kunt enkel 120/240mm passen. Een radiator vanvoor combineren met een 3-fan kaart lukt ook niet, daar is ie te kort voor. Zelfs zonder een radiator gaat het passen van één van de langere kaarten moeilijk zijn. Mijn kaart (Gigabyte 3080 Gaming OC) in de Meshify C past niet met een fan geïnstalleerd, waardoor je op z'n meest 2 fans vanvoor kunt passen. Een dat is nog niet de langste kaart.

En het gebruik van een grote luchtkoeler zoals de NH-D15 gaat alles enorm kramp maken.
Ik heb namelijk zo'n kast staan en zal bij de volgende upgrade toch moeten veranderen.
Ik heb een AIO waterkoeler van Corsair, radiator gemonteerd langs de voorkant (bovenaan is geen optie, moederbord zit in de weg). En dan past mijn RX Vega 56 er nét in. Naar wat ik reeds heb gezien zijn de nieuwe generaties GPU net iets langer weer, en past hij dus (samen met mijn AIO) niet meer in de kast.
Ik heb van een 1080 naar een 3070 juist weer kunnen wisselen van boven naar de voorkant. De nieuwe generatie is niet zo heel veel langer (zelfs korter), maar vooral dikker.
Welke kaart heb je? Mijn Gigabyte 3080 Gaming OC is langer dan mijn 1080 ti FTW3, en mijn model van de 3080 is meer mid-range terwijl de FTW3 high-end voor de 1080 ti was.
Gigabyte AORUS GeForce RTX 3070 Master
Weet je zeker dat AIO niet bovenin kan? Bij mijne kan het wel, maar afmetingen kunnen natuurlijk verschillen bij jou.
Ja helaas, ik zit met een X570 Aorus Elite, daar zit bij de hoek van IO/bovenkant moederbord een stuk plastiek (met passieve koeling?, in ieder geval een LED). Er is te weinig ruimte tussen de bovenkant van de kast en dat stuk plastiek om zowel radiator & fans te monteren.

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 23 juli 2024 03:39]

Ik heb de voorloper, en als ik reddit mag geloven past er ook geen 3080 ofzo in als je waterkoeling hebt met de radiator aan de voorkant.
Dus een grote GPU met een AIO waterkoeler is toch wel een eigenschap van heel wat high-end systemen dezer dagen.
Minpunt bij de Meshify C was dat de power-led en de HDD-led zo fel zijn, dat ze in elkaar overlopen en je de HDD-led eigenlijk niet ziet knipperen/fluctueren. Is dit opgelost?
poeh @SkyStreaker daar heb ik echt totaal niet op gelet. Ik zit elke dag tegen de meshify c aan te kijken, aangezien ik die zelf ook heb, en ik heb me oprecht nog nooit gestoord aan de ledjes, of uberhaupt opgevallen. Persoonlijk hecht ik niet zo aan de hdd-activity led, hoe afhankelijk ben jij daarvan in het gebruik van je kast?
Afhankelijk wil ik niet zeggen, het is meer dat ik vanuit het 80286 en daarboven al met PC's bezig was en inactiviteit van de HDD-led nogal eens kon betekenen dat de PC was vastgelopen :) Kon je ook zien of je caps-lock e.d. lampjes ook niet meer aan- of uitgingen natuurlijk, hehe.

Dat deze LED knippert geeft mij altijd een geruststellend gevoel.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 03:39]

Ik heb mijn kast zo staan dat ik deze niet kan zien, maar een optie kan natuurlijk zijn dat je deze ledjes gewoon niet aansluit (doe ik ook nooit).
En ander minpunt: deze leds zijn blauw. Zou toch wel fijn zijn dat ze deze RGB maken zodat je kunt kiezen welke kleur je wil. Ik heb in mijn Meshify C de leds vervangen door rode, maar dat was een vrij delicaat klusje, de houder voor de ledjes is niet heel sterk.
Haha geinig, ik vond de ledjes ook te fell en juist knipperend zeer storend (vooal in de avond). De hdd led stekker dus uiteindelijk maar losgehaald van mn mobo, zo fijn! Misschien kun jij juist de powerled disconnecten?
In mn vorige case heb ik ze donkerder gemaakt met een stipje alcoholstift ;)
Dat was inderdaad ook een goede oplossing geweest!😅
Ik hoopte zo erg dat de Define 7 compact gemeshify'ed werd en nu is ie er!
Hij was voor mij net te laat. Ben tevreden met mijn Define 7 Compact, vooral omdat ie er strak uitziet. Maar als deze er was geweest had ik die zeker gekocht.
Ik hoopte dit juist in de letterlijke zin. De front panels van de Meshify C en Define C waren te verwisselen met elkaar. Als ik naar deze kijk gaat hem dat niet worden met een Define 7 Compact :(
De kast wordt in de conclusie vergeleken met de Pure Base 500, alleen ik mis de vergelijking met de Pure Base 500dx, die qua prijs een stuk meer in de buurt komt en daarnaast ook over USB-C beschikt. Dit lijkt me een logischere vergelijking?
ik heb er even bij gezet dat de 500DX even duur is, vergelijkbaar koelt, maar meer lawaai maakt...
Prijs vanaf 100 euro zie ik even niet terug, hij lijkt eerder 145 euro minimaal te moeten kosten als ik de link onder het artikel volg.
Dat is de gewone versie, artikel gaat over de ‘compact’ uitvoering. Deze is echter nog niet verkrijgbaar bij winkels in de pricewatch. Even geduld nog dus 😉
Ik vind hem ook erg sterk aan de prijs als je een TG variant wilt. Voor datzelfde geldt heb je ook een Lian Li O11
Voor diegene die interesse hebben in de case en een window willen kan ik zeker de "Dark Tempered Glass" editite aanraden. De RGB wordt wat gedimd maar het geeft het imo wel een erg premium look. Dit wordt zowiezo m'n volgende case, ik heb nu de vorige maar daar past de RTX 3080 die ik wil dus niet in.
Een van de redenen dat ik uiteindelijk voor een Define 7 ben gegaan ipv een Meshify 2 was omdat het filter op de voordeur er alleen uit kan als je de hele deur er af haalt. Van wat ik zo zie is dit nogsteeds het geval bij de Compact. Kleine nit-pick misschien (en hoe vaak loop je daar nou daadwerkelijk tegen aan?), maar wel jammer dat ze dat (nog) niet hebben veranderd. :<
Ik had net deze kast en twee anderen (silencio S600 en define 7 compact) in de vergelijker gezet. Superhandig dat daar nu ook de temperaturen en geluidsdruk bij staat. Het laat eventuele gebreken erg snel zien (in dit geval voor de S600), terwijl ook alle belangrijke maten er bij staan (max GPU lengte e.d.)

Verder: Bedankt voor de review, erg fijne upgrade aangezien hij nu ook nog lekker stil is.
Waarom beperken ze nog steeds de front USB tot 3.0 ipv 3.2gen2x2 (dat was de naam van de recentste USB variant toch?)
wegens moederbordaansluitingen? niet alleen de latest & greatest gaan erin, maar ook oudere, en lang niet alle borden hebben een 10gbps-connector.. beetje kip&ei ook :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.