Inleiding
Fractal Design Meshify 2 Compact
Met de Meshify 2 Compact heeft Fractal Design zijn populaire Meshify C-behuizing een welkome update gegeven. Zo heeft de M2C een USB-C-poort gekregen op het frontpaneel, is de koeling uitgebreid met meer én grotere ventilators, en is het systeem om de zijpanelen los te maken sterk verbeterd. Bovendien koelt de compacte behuizing beter dan zijn voorganger en is de M2C ook nog eens lekker stil, zo stil dat hij ook de Define 7 Compact het vuur na aan de schenen legt. Een verdiende Excellent-award dus.
Tot 2017 kenden we Fractal Design vooral van de strakke Define-serie behuizingen en in iets mindere mate van de budgetserie Core, en de Focus- en Node-series. Met de Meshify C, die in augustus 2017 uitkwam, begon het Zweedse bedrijf aan een serie behuizingen met een kenmerkend frontpaneel van een metalen mesh met stealth look, of een low-polylook, zo je wil. Met de Meshify C werd ook een kleinere versie geïntroduceerd, en later volgden de Meshify 2 en 2 XL voor eATX-borden en groter, en ook de Meshify S2 is een grotere variant.
Na bijna vier jaar vindt Fractal Design het stilletjes tijd worden voor een nieuwe versie van de populaire Meshify C-behuizing. In de tussenliggende periode is er niet extreem veel veranderd in de wereld van zelfbouw-pc's, maar waar andere behuizingen gedurende hun levensduur nog weleens een update kregen, is dat voor de Meshify C tot dusver niet gebeurd. Zo kreeg de Define R6 na verloop van tijd een upgrade naar een frontpaneel met USB type C-ondersteuning en de R3 daarvoor kreeg een USB 3.0-update.
Met de introductie van de Meshify 2 Compact krijgt de originele Meshify C min of meer ook zo'n update. De behuizing wordt niet compleet herontworpen of flink gewijzigd, maar met enkele subtiele verbeteringen en kleine updates wordt de Fractal Design Meshify 2 Compact, zoals de opvolger voluit heet, weer helemaal geschikt gemaakt voor 2021. Mede door de problematiek rondom verzendkosten via containerschepen is de prijs wat hoger dan bij introductie van de Meshify C destijds; de vanafprijs bedraagt 100 euro. Daar krijg je een versie met gesloten zijpanelen voor. Wil je een uitvoering met een al dan niet getint en gehard glazen zijpaneel, dan kost je dat 109 euro. Wij hebben die laatste variant getest.
:strip_exif()/i/2004175442.jpeg?f=imagenormal)
Verschillen met de originele Meshify C
'Never change a winning team' moet Fractal Design hebben gedacht, want zo op het oog is er bar weinig onderscheid tussen de Meshify C en zijn opvolger, de Meshify 2 Compact. Toch zijn er wel degelijk verschillen, die in de meeste gevallen vrij subtiel zijn en vooral verbeteringen voor het gebruik behelzen. We zetten de grootste verschillen, en de overeenkomsten, tussen de Meshify C en Meshify 2 Compact op een rij.
Het frontje, gemaakt van het voor de Meshify-serie kenmerkende low-poly-, fijnmazige metaalgaas, oogt ongewijzigd. De M2C, zoals we Meshify 2 Compact voor het gemak afkorten, heeft dezelfde stealth look als de Meshify C, en ook het Fractal Design-logo vinden we op dezelfde plaats. Het frontje is echter uitgevoerd als een deurtje. Zo kun je makkelijk bij de stoffilters voor de inlaatventilators. Ook als je wat extra airflow wil, kun je het deurtje openzetten of simpelweg verwijderen om de kast alle lucht te geven die je nodig vindt. Het deurtje kan overigens wel de neiging hebben wat makkelijk los te schieten; een beetje beleid is aan te raden.
Met het redesign van het frontje is ook het frontpaneel aangepakt. Dat heeft bovenal een update gekregen naar actuelere poorten. Fractal heeft namelijk een USB type C-aansluiting toegevoegd. De overige aansluitingen zijn identiek gebleven. Zo heb je nog steeds twee USB 3.0-poorten, twee audioaansluitingen en de power- en resetknoppen. Waar de frontpaneelaansluitingen met de Meshify C meekwamen met het frontje, blijven die nu netjes aan de behuizing zitten mocht je het hele frontpaneel verwijderen.
De Meshify 2 Compact is iets minder compact geworden dan zijn voorganger. Zowel in de diepte als in de hoogte is er een paar centimeter bijgekomen, maar de breedte is ongewijzigd gebleven met 210mm. In hoogte is de M2C gegroeid van 453 naar 474mm en in de diepte van 413 naar 427mm. Ook zonder de voetjes en andere uitstulpingen en schroeven mee te rekenen, is de M2C iets groter: van 440 naar 451mm hoog en van 399 naar 415mm diep.
Aan de bovenkant is het magnetische stoffilter vervangen door een geïntegreerde bovenkant met stoffilter. De hele bovenkant kan losgekoppeld worden om toegang te geven tot het stoffilter, dat nu van nylon is gemaakt, en om toegang te bieden tot eventuele koeling onder het 'deksel'.
De bovenkant van de Meshify 2 Compact (links) en de Meshify C
We hebben het nog niet over de deurtjes gehad, want waar de Meshify C een glazen paneel heeft dat met vier kartel- (of 'duim')schroeven vastzit, heeft Fractal voor de M2C voor hetzelfde systeem als bij de Define-serie gekozen. Dat betekent zonder schroeven de zijpanelen losmaken, omdat ze via een kliksysteem op hun plaats worden gehouden en eenvoudig opengeduwd kunnen worden.
De binnenkant en koeling
Als je de vernieuwde zijpanelen losklikt, krijg je een binnenkant te zien die op het eerste gezicht niet veranderd is ten opzichte van de Meshify C. Toch zijn er wel degelijk aanpassingen voor de Meshify 2 Compact doorgevoerd.
Meshify 2 Compact (links) en Meshify C
De voedingstunnel, of psu-shroud, heeft een vernieuwd roosterpatroon gekregen en bovendien is het plastic deksel aan de voorzijde in twee delen gesplitst. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om een radiator tot de onderkant door te laten lopen zonder een groot gat in de shroud te creëren. Ook de moederbordplaat is behoorlijk aangepakt en strakker vormgegeven. Doordat de zijpanelen met een kliksysteem vastzitten in plaats van met schroeven, heb je iets meer ruimte. De montagepunten voor het glas bij de M2C zijn immers weg.
De uitbreidingsslots zijn ook aangepast en zijn niet meer door spijlen gescheiden. Als je twee slotplaatjes weghaalt, krijg je een grote opening, zodat je niet in de knoei komt met de i/o van videokaarten. Voor ssd's is er geen losse bracket achter de backplateopening meer, maar de ssd's worden in caddies net boven de psu-shroud geplaatst. Ook kun je een 3,5"-drive op de bodemplaat monteren, zodat je de drivecage kunt verwijderen. Mocht je behoefte hebben aan nóg meer 3,5"-drives, dan kun je losse 'multi-brackets' (à 10 euro per twee) kopen, waarmee je harde schijven aan de radiatorbevestiging boven in de behuizing kunt monteren.
Videokaarten mogen iets langer zijn in de M2C. Met radiator voorin heb je 341mm ruimte en zonder radiator kunnen videokaarten 360mm lang zijn. Dat is iets langer dan bij de Meshify C, die respectievelijk 315 en 340mm biedt. De hoogte van de processorkoeler is wel iets minder geworden. In de M2C is 169mm beschikbaar, voor de MC is dat 172mm. De voeding mag 165mm lang zijn met de harde schijfkooi geïnstalleerd; zonder heb je uiteraard meer ruimte. In de Meshify C heb je standaard 175mm ruimte daarvoor.
Het kabelmanagement is iets verbeterd. Achter de moederbordtray is er in de M2C minimaal 17mm ruimte voor je kabels, tegenover 15mm bij zijn voorganger. De Meshify C heeft wel meer ruimte achter het voorste deel van de moederbordplaat: 35mm, waar de nieuwe M2C maximaal 28mm ruimte biedt. Er zijn nu wel kabelmanagementvoorzieningen voorgeïnstalleerd; de M2C heeft zes klittenbandbinders en geleidingen voor je kabels. Uiteraard zijn er ook nog steeds rubberen doorvoergaten voor je kabels naar het hoofdcompartiment.
Koeling
De Meshify 2 Compact heeft fabriekshalve verbeterde koelcapaciteiten. Fractal levert drie ventilators mee, waar er in de voorganger twee zijn voorgeïnstalleerd. De achterste ventilator is nog steeds een 120mm-Dynamic X2 GP-12, maar aan de voorkant is de enkele X2 GP-12 van de Meshify C vervangen door twee Dynamic X2 GP-14-ventilators.
De mogelijke fanconfiguraties zijn verder niet veranderd. Voorin passen nog steeds drie 120mm- of twee 140mm-ventilators, bovenin kunnen twee 120mm- of twee 140mm-ventilators worden geplaatst, en zowel achterop als op de bodem kan een 120mm-exemplaar worden gemonteerd. Een frontradiator van maximaal 360mm in de M2C kan met maximaal 145mm breed een hele millimeter groter zijn dan bij de Meshify C en bovenin passen nog steeds radiators van maximaal 240mm, mits je moederbordcomponenten niet in de weg zitten en onder de 40mm hoogte blijven.
De stoffilters aan de voorkant zijn bij de M2C verwijderbaar, waar ze bij de Meshify C vastzitten. Bovendien kun je bij de M2C de bovenkant van de behuizing verwijderen om makkelijker ventilators of radiators te installeren. Bij de Meshify C zit de bovenkant vast en kun je alleen het magnetische stoffilter verwijderen.
Testmethode
We meten de prestaties van de behuizingen aan de hand van een mITX-systeem met mITX-videokaart, waarbij we de cpu én gpu vervangen hebben door vermogensweerstanden. Dat zijn voor de cpu en gpu twee weerstanden van 50W, die apart aangestuurd worden. Door een van de weerstanden in te schakelen, laten we de cpu of gpu 50W aan vermogen dissiperen en op vol vermogen is het 100W. Gecombineerd levert dat 200W aan vermogen dat door de koeling van de kast gedissipeerd moet worden. Voor high-end systemen is dat niet genoeg, dus we hebben ook een tweede videokaart gemodificeerd, met vier vermogensweerstanden voor een vermogen van 200W. Die combineren we uiteraard alleen met de 'processor' van 100W en de casefans op vol vermogen. In alle gevallen blazen processor- en videokaartkoelers over de weerstanden om de warmte te verspreiden.
Om de temperaturen te meten die binnen de behuizing heersen, hebben we de cpu en gpu van thermocouples voorzien en ook in de behuizing meet een sensor de casetemperatuur. We normaliseren de temperaturen op een omgevingstemperatuur van twintig graden. Zo meten we de temperaturen van de behuizingen met:
- 50W voor de processor;
- 50W voor de processor en 50W voor de videokaart;
- 100W voor de processor;
- op vol vermogen van 100W voor zowel processor als videokaart;
- 100W voor de processor en de 200W-videokaart op vol vermogen.
Voor de eerste twee metingen laten we de casefans op 7V draaien en zo simuleren we een idle systeem. Voor de laatste drie metingen draaien de ventilators op vol vermogen.
Op deze manier zijn we niet onderhevig aan fluctuaties van processors of gpu's die throttlen of niet altijd hetzelfde vermogen dissiperen terwijl we bijvoorbeeld Prime of Furmark draaien. We laten de temperaturen tijdens de metingen bovendien altijd stabiliseren. We meten met de bijgeleverde casefans op de positie waarin ze voorgemonteerd worden geleverd.
Voor de geluidsmetingen bouwen we hetzelfde testsysteem als voor de temperatuurmetingen in, maar we voegen ook een voeding, de Seasonic Prime Titanium 650W en een Seagate Barracuda 1TB-hdd aan het systeem toe. De metingen vinden plaats in een geluiddichte box met een microfoon op 15cm afstand van het midden van het frontpaneel. De ondergrens van de metingen in deze box ligt op 17dB(A). Ter vergelijking: in een stille kamer is het omgevingsgeluid ongeveer 30dB(A).
We testen eerst alleen het geluiddempend vermogen van de behuizingen door alleen de harde schijf te laten draaien, zonder ventilators dus. Vervolgens laten we het lege systeem met de eigen casefans op 7 en 12V draaien, en ten slotte doen we geluidsmetingen met het ingebouwde testsysteem met zowel de casefans als de koelers op 7 en 12V.
Koelprestaties
We vergelijken de Meshify 2 Compact (in het rood) uiteraard met zijn directe voorganger, de Meshify C (in het lichtblauw) en hebben diverse andere ATX-kasten in een vergelijkbaar prijssegment in de grafieken opgenomen.
50W vermogen + ventilators op 7V
We kijken eerst naar de temperaturen van ons simulatiesysteem met slechts 50W die door de processor wordt verstookt. Dit beschouwen we als een idle of licht belast systeem en de ventilators draaien dus op lage snelheid, met 7V-aansturing.
De behuizingtemperatuur van de M2C is aan de hoge kant en dat geldt ook voor de processortemperatuur. In beide gevallen is de Meshify C iets koeler, ook al draait daar een enkele 120mm-ventilator voorin waar de Meshify 2 Compact over twee 140mm-ventilators beschikt.
- Temperatuur behuizing
- Temperatuur processor
50W + 50W vermogen + ventilators op 7V
In het volgende scenario zetten we ook de videokaart aan het werk en laten we die net als de processor 50W aan vermogen dissiperen. Met een totaal vermogen van 100W mogen de ventilators nog steeds op 7V draaien.
Met meer vermogen is de Meshify 2 Compact dankzij zijn open structuur én twee 140mm-ventilators achter het mesh nauwelijks warmer dan op halve kracht. Enkel de processor is relatief wat warmer dan de overige componenten. De videokaart in de M2C is aanzienlijk koeler dan die in de Meshify Compact.
- Temperatuur behuizing
- Temperatuur videokaart
- Temperatuur processor
100W vermogen + ventilators op 12V
We zetten de videokaart weer even uit, maar met de processor op 100W laten we de ventilators op vol vermogen draaien.
Met de twee 140mm-ventilators van de M2C op vol vermogen daalt de temperatuur in de behuizing naar de laagste in het testveld. De processor blijft wel vrij warm, maar de airflow is dankzij de 140mm-ventilators dik in orde.
- Temperatuur behuizing
- Temperatuur processor
100W + 100W vermogen + ventilators op 12V
Met de ventilators nog op 12V zetten we ook de gpu aan, zodat in totaal 200W aan vermogen in warmte wordt gedissipeerd.
Ook met 100W aan vermogen extra dat door de gpu wordt verstookt, stijgt de systeemtemperatuur in de Meshify 2 Compact nauwelijks en blijft die ruim onder die van de rest van het testveld. Ook de gpu krijgt voldoende airflow om lekker gekoeld te worden, terwijl de processor redelijk gemiddeld opwarmt.
- Temperatuur behuizing
- Temperatuur videokaart
- Temperatuur processor
100W + 200W vermogen + ventilators op 12V
Voor het laatste scenario wisselen we de videokaart in voor ons grote exemplaar met triplefancooler en stellen we het vermogen van die kaart in op 200W.
De Meshify 2 Compact moet dit keer weer de andere Mesh-behuizing, die van BitFenix, voor laten gaan. Die blijft een graadje koeler, maar beide behuizingen houden de systeemtemperatuur ruim onder die van de concurrentie. De M2C houdt ook de videokaart redelijk koel, maar scoort vrij gemiddeld. Dat geldt ook voor de processortemperatuur. In beide gevallen is de M2C wel koeler dan de originele Meshify C.
- Temperatuur behuizing
- Temperatuur videokaart
- Temperatuur processor
Geluidsontwikkeling
De keerzijde van goede koeling is in menige behuizing een flinke geluidsproductie, dus in deze tests kijken we naar de demping en geluidsproductie van de behuizing. Dat doen we eerst met alleen een harde schijf gemonteerd om de genoemde demping, die bijvoorbeeld trillingen en resonanties tegengaat, te meten. Vervolgens meten we de geluidsproductie van enkel de casefans bij 7 en 12V, en ten slotte de geluidsproductie van de casefans in combinatie met ons testsysteem, opnieuw met de ventilators op 7 en 12V.
Om een indicatie te geven van de geluidsniveaus die we hier optekenen: een erg stille kamer heeft een geluidsdruk van 20 tot 30dB(A); een normaal gesprek zit tussen 40 en 50dB(A). We meten vanaf 16dB(A) in onze geluiddichte box. Dat is een nauwelijks hoorbaar geluidsniveau.
De demping van de harde schijf, in de drivecage onder de psu-shroud ingebouwd, is redelijk gemiddeld in de Meshify 2 Compact.
Op laag toerental zijn de drie ventilators van de Meshify 2 Compact een stuk stiller dan de 120mm-ventilator van de Meshify C en alleen de Deepcool-behuizing is significant stiller. De M2C is ook stiller dan de Define 7 Compact, een behuizing van Fractal die voornamelijk stil moet zijn.
Op 12V aangestuurd zijn de grote Dynamic X2-ventilators nog steeds erg stil, zeker vergeleken met de Meshifty C. De stille kast van be quiet, de Pure Base 500, en de DeepCool CL500 zijn nog stiller, hoewel die laatste eveneens een airflowkast is.
- Geluid - Case fans 7V
- Geluid - Case fans 12V
Met het testsysteem ingebouwd en alle ventilators op 7V, dus op laag toerental, blijft de Meshify 2 Compact als enige kast onder de 30dB(A)-grens. Ook met de ventilators op vol vermogen blijft de M2C een van de stilste kasten, hoewel de CL500 een zeer geduchte concurrent blijft. In alle gevallen is de M2C stiller dan zijn voorganger, de Meshify C.
- Geluid - Case fans + ITX setup 7V
- Geluid - Case fans + ITX setup 12V
Koeling versus geluid
Met laag vermogen is de M2C de stilste behuizing in de test, maar duidelijk niet de koelste.
Met 100W aan warmteproductie is de M2C nog steeds de stilste van het stel en bovendien een van de koelere behuizingen, zowel wat casetemperatuur als wat cpu- en gpu-temperaturen betreft.
Met de ventilators op vol vermogen is de DeepCool-behuizing iets stiller, maar ook een stuk warmer wat de systeemtemperatuur betreft. De M2C is met afstand de koelste kast wat de systeemtemperatuur betreft, hoewel de cpu-temperatuur aan de hoge kant is. De M2C is na de CL500 wel de stilste kast.
Met 200W aan totaal gedissipeerd vermogen is de CL500 weer iets stiller dan de M2C, maar ook een stuk warmer wat alle metingen betreft. De M2C combineert weinig geluid met goede, maar niet de beste, koelprestaties.
Met nog meer vermogen dat wordt gedissipeerd, is opnieuw de CL500 iets stiller, maar tegen de prijs van een hogere systeemtemperatuur. De M2C is een van de stilste kasten, terwijl ook de temperaturen prima onder controle blijven.
Let op: de temperaturen van de 200W-gpu zijn in absolute zin lager, omdat we voor deze test een andere videokaart met een grotere koeler gebruiken.
Conclusie
De Meshify C is gedurende zijn leven een zeer populaire behuizing gebleken. De combinatie van goede koeling, een relatief lage prijs en een eigen 'smoel' hebben daaraan bijgedragen. Met de Meshify 2 Compact lijkt Fractal Design alle troeven in handen te hebben om dat kunstje te herhalen. De behuizing is weliswaar iets duurder dan de Meshify C, maar daar krijg je wel meer kast voor terug.
In de eerste plaats is de Meshify 2 Compact moderner en veelzijdiger dan de Meshify C, dankzij een herzien interieur, handigere zijpanelen, een frontje dat makkelijker naar je hand te zetten is, de USB-C-poort op het i/o-paneel en de betere koeling. Dat rechtvaardigt wat ons betreft de hogere aanschafprijs van pakweg 100 of 110 euro, tegenover de 90 euro die de Meshify C kostte, mét glazen zijpaneel overigens.
Voor die meerprijs krijg je een veel betere koeling en bovendien een stillere behuizing dan de Meshify C biedt, waarmee de keus tussen een Meshify C en een Meshify 2 Compact eenvoudig is. Koop de nieuwste behuizing als je in de markt bent voor een upgrade. Als je naar tevredenheid een Meshify hebt, is de noodzaak om 100 euro stuk te slaan een stuk kleiner.
De M2C concurrereert meer met Fractals eigen Define 7 Compact, die vergelijkbaar geprijsd is. Voor hetzelfde geld krijg je met de M2C ook in dit geval een behuizing die stiller is en beter koelt. Kijken we naar concurrenten als een Pure Base 500, dan krijg je voor een lager bedrag een stille kast, maar wel een die minder goed koelt, en bovendien USB-C ontbeert en een ventilator minder heeft. De 500DX is ongeveer even duur, koelt vaak vergelijkbaar, maar producert daarbij een stuk meer geluid. Bij een andere, goedkopere concurrent, de DeepCool CL500, lever je helemaal flink in op meegeleverde koeling. Die heeft maar één 120mm-ventilator ingebouwd, die ook nog aan de achterkant zit, wat de geringe geluidsproductie verklaart.
We twijfelden over een award voor de Meshify 2 Compact. Niet zozeer over óf er een award moet komen, maar wélke: Excellent of Great Value. We hebben voor die eerste gekozen, enerzijds omdat we toch een iets lagere prijs voor Great Value zouden wensen en anderzijds omdat de Define 7 Compact op alle fronten voorbijgestreefd wordt, terwijl daarnaast een Excellent-etiket prijkt. Maar bovenal is de Meshify 2 Compact een behuizing die weinig verkeerd doet en voor menige tweaker een serieuze overweging voor een verse build mag zijn.