Door Jurian Ubachs en Paul Hulsebosch

Gaming Round-Up

Horror, autocrashes en andere nachtmerries

17-02-2021 • 06:00

67

Singlepage-opmaak

Little Nightmares II

Samengevat

Tarsier Studios heeft geleerd van het eerste deel en was daardoor in staat om van Little Nightmares II een betere game te maken dan het origineel. Dit vervolg is wederom zeer sfeervol en mooi. Echt horror willen we het niet noemen, maar spannend is het zeker, vooral doordat hoofdpersoon Mono zo kwetsbaar is. Er blijft erg veel bij het oude in Little Nightmares II, maar er is wel degelijk vernieuwing en verandering. Het navigeren en gebruiken van voorwerpen gaat iets soepeler, maar is nog steeds niet ideaal. De toevoeging van wat wapens en vooral van een computergestuurde medestander zijn echter de voornaamste winstpunten. Het maakt dat je meer gevoel krijgt bij wat je beleeft en zorgt voor afwisseling in de game, wat prettig is bij een game die twee keer zo lang is als zijn voorganger.

Getest

Little Nightmares II, Xbox One

Prijs bij publicatie: € 34,99

Vanaf € 18,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Het Zweedse Tarsier Studios leerde de fijne kneepjes van het vak door mee te helpen bij de ontwikkeling van verschillende edities van LittleBigPlanet. De eerste game die het geheel op eigen kracht maakte, was Little Nightmares, uit 2017. Dat beviel kennelijk zo goed goed, dat er nu een vervolg is: Little Nightmares II.

Waar de eerste game hier en daar nog een beetje aanvoelde als een indiegame, is dat bij dit vervolg veel minder het geval. Dat komt vooral doordat LN2 veel uitgebreider is dan z'n voorganger. Met dit tweede deel ben je ongeveer twee keer zo lang bezig. Gelukkig is het niet alleen dat. Er is veel meer variatie in omgevingen en vooral dat doet de game goed. Waar het eerste deel zich vrijwel geheel afspeelde in de duistere Maw, doe je nu vijf verschillende locaties aan, in evenveel hoofdstukken. In elk hoofdstuk ontmoet je een andere baas die je de stuipen op het kleine lijf jaagt.

De game mag dan uitgebreider zijn, aan de opzet is niet zo heel veel veranderd. Je bent nog steeds een heel klein figuurtje dat rondloopt in een wereld die gemaakt is voor mensen van normale proporties. Je bent alleen een ander figuurtje. In het eerste deel was je het meisje Six, in haar opvallend gele regenjas. Dit keer ben je Mono, een al even klein jongetje dat gekleed is in een bruine regenjas, die net als Six zijn gezicht het liefst verbergt onder een hoofddeksel. Bij gebrek aan de gele zuidwester van Six moet Mono het doen met een papieren zak met twee gaten voor zijn ogen.

Gelukkig kun je in de game een aantal andere hoofddeksels vinden en heb je een inventaris waarin je kunt kiezen uit de hoeden die je hebt verzameld. Er is nog een serie collectibles toegevoegd aan de game: met wat zoeken vind je op diverse plekken in de game de zielen van Shadow Children. Waar die voor dienen, blijft tot het einde van de game onbekend.

Review Little Nightmares II

Six en Mono

Nieuw aan LN2 is niet alleen dat er nu een andere hoofdpersoon is, maar meer dat de vorige ook in de game zit. Mono komt Six al snel tegen, en daarna gaan ze samen op pad. Six wordt daarbij door de computer bestuurd. De twee trekken samen op, maar uiteraard scheiden de wegen van het duo zich regelmatig, waarna Mono moet proberen Six te bevrijden. Six is een prettige toevoeging. Het geeft Mono wat meer reden om de vele uitdagingen die hij tegenkomt te overwinnen. Bovendien is het ook wat gameplay betreft een prettige afwisseling. In grote delen van de game kan Six je helpen met het overwinnen van de vele obstakels. Samen kun je grotere voorwerpen wegduwen en leg je al springend meer gewicht in de schaal. Bovendien kan Six je hand grijpen als je een iets te grote sprong waagt.

Niet dat je veel te kiezen hebt: LN2 is - net als zijn voorganger - geheel lineair. De obstakels zijn dus helemaal op maat gemaakt. In de delen waar je alleen op pad bent, kun je minder ver springen, maar hoef je dat ook niet. Daarbij valt de besturing op. Het grootste kritiekpunt op het eerste deel was dat de interactie met de omgeving lang niet zo soepel verliep als gewenst. Het was vaak wel duidelijk welke handeling je moest verrichten, maar het uitvoeren van die handeling verliep vaak moeizaam. Dat is nu verbeterd, maar nog steeds niet optimaal. We hebben ook dit keer nog best vaak tevergeefs naar hendels of richels gegrepen.

Het is vooral het perspectief dat daarbij nog steeds wat in de weg zit. LN2 is opnieuw 2,5d, wat wil zeggen dat je voornamelijk naar links en rechts beweegt, maar soms een klein beetje naar voren of achter kunt lopen. De camera staat echter vast en je kunt niet zelf bepalen waar je kijkt. Dat zorgt ervoor dat Tarsier Studios prachtige en sfeervolle plaatjes voor kan schotelen, maar het perspectief maakt ook dat je weinig diepte ziet en dat is soms lastig. Vooral als je haast hebt en door smalle openingen moet springen of klimmen. Ook als je een voorwerp moet plaatsen om door een hoger gelegen opening te klimmen, kan het lastig zijn om de juiste positie te vinden.

Review Little Nightmares II

Zware wapens

Wat wel goed werkt, is het vechten. Mono vindt dit keer verschillende wapens, die hij soms samen, maar meestal alleen kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een pollepel, een loden pijp of een heuse bijl. De overeenkomst: de wapens zijn steeds groter dan het kleine mannetje zelf, wat maakt dat hij een uiterste inspanning moet leveren om met het wapen van zich af te slaan. Dat gaat dan ook traag. Je hebt één kans en als je mist, word je gegarandeerd door je belager uitgeschakeld. Niet dat dat erg is: je kunt vrijwel direct op dezelfde plek weer verder. Het is een kleine, maar prettige toevoeging die de game spannender en gevarieerder maakt.

Verder moet de game het nog steeds hebben van sfeer en tempo. Met die sfeer zit het wel goed. In de donkere spelwereld tref je vreemde wezens. Enge kinderen van je eigen formaat en enorme volwassenen die dood lijken, maar desondanks levensgevaarlijk zijn. Zeker de enorme volwassen bosses zijn traag, maar dodelijk. De game moet het verder hebben van tempo. Er is steeds afwisseling tussen stukjes waarin je kunt rennen, stukjes waarin je wat moet klimmen, stukken waarin je al sluipend ongezien moet blijven en stukken waarin je moet puzzelen. En er zijn dus stukken waarin je moet knokken.

Voor al die onderdelen geldt dat je zelden wordt gewaarschuwd. Net als in de voorganger zul je hier vaak dood gaan doordat je in de val van de makers valt. Denk aan de berenklem die onder de dode bladeren ligt, in het eerste hoofdstuk. De lamp die op je kleine hoofd valt doordat je op die krakende plank stapt. De lerares die, als boss van het tweede hoofdstuk, haar nek enorm blijkt te kunnen rekken. De game zit weer zo in elkaar dat je dergelijke verrassingen vooraf nauwelijks aan kunt zien komen. Het draagt bij aan een gevoel van kwetsbaarheid. Waar Little Nightmares soms wordt aangeprezen als horror-game, wordt de game nu eerder spannend gemaakt door je kwetsbaarheid dan door de schrikmomenten. Overigens draagt het geluid in de game daar flink aan bij. Er is spaarzame muziek en eigenlijk ook maar weinig geluid. Juist de stilte maakt de game er nog sfeervoller en spannender op.

Conclusie

Tarsier Studios heeft geleerd van het eerste deel en was daardoor in staat om van Little Nightmares II een betere game te maken dan het origineel. Dit vervolg is wederom zeer sfeervol en mooi. Echt horror willen we het niet noemen, maar spannend is het zeker, vooral doordat hoofdpersoon Mono zo kwetsbaar is. Er blijft erg veel bij het oude in Little Nightmares II, maar er is wel degelijk vernieuwing en verandering. Het navigeren en gebruiken van voorwerpen gaat iets soepeler, maar werkt nog steeds niet ideaal. De toevoeging van wat wapens en vooral van een computergestuurde medestander zijn echter de voornaamste winstpunten. Vooral de toevoeging van Six als computergestuurd maatje maakt de game beter. Het zorgt ervoor dat je meer gevoel krijgt bij wat je beleeft en geeft afwisseling, wat broodnodig is bij een game die twee keer zo lang is als zijn voorganger.

Review Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares IIReview Little Nightmares II

Geen cijfers?

Mocht het je zijn opgevallen dat de games in deze Round-up geen cijfers hebben gekregen: dat klopt. Tweakers stapt voor gamereviews per direct over op het Award-systeem dat voor alle overige reviews al langer wordt gebruikt. Daar kun je hier meer over lezen.

Reacties (67)

67
66
39
5
0
25
Wijzig sortering
In het artikel staat bij Valheim: platform Windows.
Echter wordt deze game ook officieel ondersteunt op Linux.
Sterker nog, het is voor 90% in linux gemaakt volgens de maker (source)
Klopt. Sterker nog, Linux is niet enkel een achteraf gedachte, maar een volledig 'native' ondersteund platform waar de ontwikkelaars minstens net zoveel aandacht aan geven als de Windows versie.
Vraagje: wat is zo anders/nieuw aan deze game dan bv Ark survival evolved? In die kun je ook een eigen server maken en alleen PvE doen, en Ark ziet er iets uitgebreider uit.. Ik kijk naar een soort sandbox/craft game uit maar weet niet welke ik moet kiezen..
Even kort door de bocht maar Ark (en Conan) zijn in mijn ogen 1 en al ''Grindfest'' en waarbij de focus naar mijn idee meer gericht is op PvP, althans dit straalt van alles af wat je doet in het spel.

Waarbij ik in Valheim in een uurtje tijd een redelijk gebouw neergezet had had ik hier in Conan of Ark een hele avond als niet avonden voor nodig met flinke hulp van vrienden, en dit was nadat ik de resources in de config van de server x10 had gezet. Daarbij was dat lang niet het enige wat ik moest aanpassen in de configs, een hoop irritante settings of compleet uit balans factoren moesten aangepast worden om het spel enigszins speelbaar te maken. Ik zou bij Valheim niet eens weten waar de config staat van onze server want we hebben nog helemaal niks gehad waar we tegen aanliepen, out of the box is het gewoon goed.

En zelfs na het aanpassen van misschien wel 20 regels in de config waren we vrij snel klaar, er blijven irritatie factoren en dit zal vast te maken hebben dat de focus gewoon niet op co-op ligt. En dit is bij Valheim wel het geval.

En dan was dit alleen de instellingen; naar mijn idee was verhaal en immersie ook ver te zoeken. Het is er wel maar het kwam amper mee, waarbij dit voor mijn gevoel in Valheim sterker aanwezig is. Voornamelijk de immersie, de sfeer is veel fijner in Valheim.
Tevens nog het levelen en upgraden loopt soepeler, en daarnaast nog andere zaken waarbij ik je graag naar mijn eerdere reactie verwijs.
Over Valheim's graphics:
Weinig polygonen
Het beeld verandert als je kijkt naar alles wat de natuur zelf geschapen heeft. Hoewel ook voor de bomen, struiken, planten, rotsen en de levende wezens niet bepaald veel polygonen zijn gebruikt, ziet de wereld om je heen er juist heel goed uit, zeker als je van wat verder af kijkt. De vergezichten in de game kunnen zich meten met die van menig game van een grote studio, en dat geldt helemaal voor de belichting. Het geeft een opvallende en grappige discrepantie die voor een heerlijk nostalgisch gevoel zorgt.
Ik vind dit wel passen in het spel.

Zonder spoilers (want het is achtergrondverhaal waarmee het spel gepromoot wordt als eerste zin op Steam): je was op Midgard (Aarde) als badass in de strijd eervol over de klink gejaagd, en bent door een valkyrie (walkure) naar Valheim getransporteerd om daar voor Odin wat klusjes te doen.

Juist doordat je in Valheim rondloopt voelt alles wat surrealistisch aan, half als een droom. Dat niet alles er zo scherp uitziet als in je vorige leven is eigenlijk wel logisch. Als je op afstand iets ziet, dan ziet het er beeldschoon uit (net als de belichting en andere special effects). Kom je dichtbij, dan weet je dat het meer een benadering van Midgard is, en dat je daar toch echt niet meer bent.

Vanuit een technisch perspectief heeft het ook voordelen: het spel is minder dan 1 GB groot. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:19]

Het mooie van Valheim is gewoon dat je het na een tijdje niet meer merkt, je speelt de game om de gameplay en niet (alleen) om de graphics. Ik heb een paar vrienden zover gekregen om het ook te gaan spelen en het is de leukste nieuwe game die ik in lange tijd gedaan heb.

Ik vind de stijl zelf wel leuk, de game voelt aan als een hoop nostalgie van games rond de 90's en 00's. Er zullen op den duur ongetwijfeld toch wel mod packs komen voor textures en wellicht verbeterde modellen, net als Minecraft. Volgens mij draait het op Unity, lijkt me toch wel vrij moddable.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 23 juli 2024 06:19]

Overal waar ik kijk wordt er met lof over Valhelm gesproken. Normaliter wacht ik tot games Early Access verlaten hebben, maar ik begin nu toch wel érg nieuwsgierig te worden. Misschien toch maar eens proberen binnenkort. :)
Ik was eerst ook wel huiverig, maar toen toch gekocht met 4 Vrienden. De game bevalt mij erg goed, en an sich merk je niet dat het early acces is. Genoeg content om je mee te vermaken, een leuk en creatief upgrade systeem, het bouwen zit daadwerkelijk logica achter en ik heb geen game breaking bugs gezien. Ja, soms zit de furnace op een coal capaciteit van 12/10, maar dat zorgt niet voor problemen. De textures zijn low, en de models ook niet van hoge kwaliteit, maar de uitstekende post processing en lighting maakt het toch wel echt een plaatje.

Het enige jammer vind ik dat de game nog een beetje moeizaam runt, met een r5 3600 en een rtx 2070 zit ik op highest settings in sommige gebieden (lees dichte bebossing, of met opgaanfe/ondergaande zon) op 40-45 fps. Maar in open gebieden haal ik 60-70-80 fps.

Hopelijk vindt je het wat en heb je hier wat aan d:)b
Het doet me een beetje denken aan Savage Lands, maar dan met een stuk minder bugs en een stuk actiever team er achter. En met veel meer vrijheid wanneer het op bouwen aan komt.
Ik heb het gisteravond aangeschaft en meteen een paar uur er in gestoken (ten koste van mijn slaap).
Je kunt daar geen punten aan toekennen. Als je vaak je Bow gebruikt, word je er vanzelf meer bedreven in.
deed mij ernorm glimlachen en terug denken aan dungeon siege.
een soort van RPG, maar zonder punten, wat je veel doen, kan je beter en leer je van zelf meer mogelijkheden.
Ah, ik had verwacht dat deze game door de aanpak van minder detail maar een mooie belichting hogere framerates zou kunnen halen en daardoor breder toegankelijk was voor systemen. Het is jammer om te lezen dat het niet zo is. Niet iedereen heeft een systeem van 2000+ euro en deze games zijn juist leuk voor de casual gamer. Al zal het op mindere settings waarschijnlijk nog wel aardig runnen, maar ten koste van de sfeer.
Ik snap wat je bedoelt, een vriend van me speelt 1080p op n 4th gen i5 en n gtx 970, en ik heb hem niet horen klagen.
Aan de grafische vereisten te zien kan dat weldegelijk, zo zwaar zal de game niet zijn.
Ik denk dat dat pas optreed als menig Tweaker met alles op zijn hoogst speelt dat je dan merkt dat het nog minder geoptimaliseerd is, maar met lagere instellingen moet dat geen probleem zijn lijkt me op normale PC hardware.
Ik denk dat het meer aan de engine dan de belasting van het systeem ligt, mijn 1080ti wordt soms maar 45% belast en mijn CPU op de meest belaste core maar 60%, maar toch zakt de framerate soms in, vooral wanneer er meerdere shadow casting lights te dicht op elkaar zitten of er veel vuurtjes zijn die rook veroorzaken. De enige conclusie is dan dat de engine zelf het niet trekt.
Met welke resolutie speel je, als ik mag vragen?
Ik heb wat mindere specs, maar hopelijk ook een lagere resolutie haha
Ik ervaar het zelfde. Ik speel met 9 personen op een dedicated server en ik merk dat wanneer iedereen tegelijk in de server zit, dit invloed heeft op hoe het spel draait qua latency maar ook qua FPS.
Nu iedereen ook redelijk in de buurt van elkaar een vrij grote basis heeft gebouwd heeft dit ook erg veel invloed op de FPS. Op zich wel logisch, maar dit gebied vereist dus nog wel wat optimalisatie :)
Ik was eerst ook wel huiverig, maar toen toch gekocht met 4 Vrienden. De game bevalt mij erg goed, en an sich merk je niet dat het early acces is. Genoeg content om je mee te vermaken, een leuk en creatief upgrade systeem, het bouwen zit daadwerkelijk logica achter en ik heb geen game breaking bugs gezien. Ja, soms zit de furnace op een coal capaciteit van 12/10, maar dat zorgt niet voor problemen. De textures zijn low, en de models ook niet van hoge kwaliteit, maar de uitstekende post processing en lighting maakt het toch wel echt een plaatje.

Het enige jammer vind ik dat de game nog een beetje moeizaam runt, met een r5 3600 en een rtx 2070 zit ik op highest settings in sommige gebieden (lees dichte bebossing, of met opgaanfe/ondergaande zon) op 40-45 fps. Maar in open gebieden haal ik 60-70-80 fps.

Hopelijk vindt je het wat en heb je hier wat aan d:)b
Met een GeForce RTX 2070, zit je soms op 1440P op 40 a 45fps, en dat met Valheim, dan is hij zeker nog lang niet in orde, een spel met zulke graphics hoor jij met je GeForce RTX 2070 op ultra en 4k 60fps te kunnen spelen al de tijd, de GeForce RTX 2070 is maar ietsjes sneller dan de GeForce GTX 1080 die ik heb, maar het is een early access titel.
Zelf een week geleden gekocht en heb er nu al belachelijk veel uur in gestopt.
Ik ben niet zo van survival games, maar deze is voor mij een uitzondering.
Valheim voelt meer als Minecraft. Er zit een hele goede opbouw in van het unlocken van recepten en de grind om die te maken.
En het is leuk om de wereld te ontdekken. Het spel kan je daarin leuk verassen :)

Zeker een aanrader!

Overigens is deze game ook heel leuk om solo te spelen, ik zou het zelfs aanraden om eerst zelf alles te ervaren. Maar goed, dat had ik ook met Minecraft.

[Reactie gewijzigd door Welja op 23 juli 2024 06:19]

Uhh, wat? - gefixed :)

Maar ik heb ook mijn twijfels over deze game. Denk dat het nu vooral een beetje een hype is, zoals Among Us en Fall Guys (hoor je immers ook niks meer van, maar iedereen had het er over).

Ik verwacht het met Valheim ook wel zo te eindigen. Of het moet in deze early access wel een beetje goed doorontwikkeld worden. Een paar discordmaten spelen het, maar voel me er nog niet toe aangetrokken na het kijken van de livestreams.

Beetje bouwen, beetje resources verzamelen, beetje verkennen en beetje simpele monstertjes verslaan (zal later in het spel wel lastiger worden). Op dat gebied zijn er heel veel games om uit te kiezen. Het komt wat laagdrempelig over, misschien is dat ook de 'kracht' van de game. Maar ik verwacht niet dat het spel over een paar maanden nog echt in de picture staat.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 juli 2024 06:19]

Ik snap wat je bedoelt, echter zijn er genoeg games welke na een paar maanden niet meer in ''the picture'' staan, elke hype waait wel weer over maar het maakt niet dat het geen goede game is. Er is immers een reden dat het nu een hype is.

En die reden kan ook ik beamen, ik ben altijd ook wel een beetje huiverig met hypes omdat het natuurlijk niet je type spel hoeft te zijn en daarnaast kijk ik liever ook geen streams omdat dat toch anders het spel beleven is dan zelf spelen en voornamelijk met vrienden.

Op de manier hoe jij het spel omschrijft kan ik elke survival wel omschrijven, want in basis zijn dat heel veel spellen. Mijn eerste indruk is wel anders; het bouwen zit briljant simpel in elkaar. Wat bouwen erg verslavend maakt omdat je in een uurtje een mooie basis kan neerzetten maar dan ben je er nog lang niet omdat er nog zoveel te doen is met bouwen, dit zorgt voor een frisse progressie. Geen grindfest zoals in Ark of Conan.
Een beetje simpele monsters verslaan is het absoluut niet, per biome verschillen de monsters en per biome is er volgens mij een eindbaas, en per biome moet je ook zorgen dat je uitrusting er geschikt voor is. Daarnaast zijn er nog dungeons te vinden en andere zaken. Verder is het upgraden en unlocken van alles redelijk straightforward maar wel uitdagend, en again, geen grindfest waar ik echt ontzettend blij mee ben. Echter heb ik pas een avond gespeelt, maar heb ik in deze avond al tijden niet zoveel plezier gehad met vrienden als met andere games. En dit voor 17 euro...

Daarnaast zijn er ook allerlei zaken waar je rekening mee moet houden maar wel zo geïmplementeerd zijn dat ze niet irritant zijn en persoonlijk wel leuk vind om rekening mee te moeten houden. Paar voorbeelden:
- een kampvuur komt rook vanaf, als je deze in een dicht huis plaatst dan stik je, je moet dus zorgen dat je een schoorsteen bouwt maar deze moet wel zodanig open zijn dat de rook kan ontsnappen maar ook dicht dat het kampvuur niet nat wordt en dooft. (schuindak is de oplossing)
- stamina is minder tijdens kou en nacht en als je nat bent, ga er dus overdag op uit.
- je gebouwen krijgen een decay als het regent en er geen dak op zit, deze decay loopt tot 50% dus het gaat nooit stuk maar wordt alleen minder mooi en is gratis te repareren
- gebouwen storten in zonder support (simpele)

En ik kan nog wel even door blijven gaan, ik raad echt aan om hem gewoon te proberen, je kan binnen 2 uur tijd een aardig idee krijgen en als het je niet bevalt refund je hem.
Ja jammer dat The Medium maar 7½ uren duurt, want het lijkt me een erg mooie spel om te spelen, ik vind €50,- wat hij op Steam kost absurd veel geld voor een spel die maar ruim 7 uurtjes duurt.
Er zitten ook wat bugs in jouw toetsenbord zo te zien :+
Prima dat er geen cijfers meer gegeven worden, veel beter om gewoon te lezen wat er staat en daar je conclusie uit trekken.

Wel vind ik dat er beter en consistenter aangegeven mag worden voor welke platforms een game beschikbaar is. Destruction allstars bijvoorbeeld, ja als je op de pricewatch link klikt zie je alleen PS5, en er staat dat jullie getest hebben op de PS5, maar ik heb moeten googlen om zeker te weten dat ik hem op mijn PS4 pro dus niet kan spelen. De opmerking of de game net zo groot wordt met het gratis zijn op ps plus als fall guys lijkt me dan ook een heel duidelijk nee trouwens want daar zijn gewoon nog niet genoeg PS5's voor.

The Medium ben ik momenteel zelf aan het spelen en in grote lijnen ben ik het wel met de review eens. Alleen de graphics vind ik toch dat jullie een beetje te kort doen. Ja, de traditionele kwaliteit van de graphics is niet uitzonderlijk goed of zo, het is duidelijk niet door een hele grote studio gemaakt. Maar de belichting vind ik, door toepassing van raytracing, toch wel erg mooi. Misschien niet heel bijzonder als je dit vaker gezien hebt, maar als een van de eerste Xbox series exclusives vond ik het toch echt wel positief opvallen. Als je een series x hebt met gamepass zou ik de game toch absoluut even proberen.
Cijfers zijn prima, je moet gewoon slim genoeg zijn om niet teveel waarde aan één cijfer te hechten.
Award systeem krijg je hetzelfde mee. Het is alleen wat vager beschreven dus wat meer in te dekken.
Het is meer dat het vrijwel altijd tot discussies leidde onder reviews :)
Maar wellicht heb je gelijk en gaan we straks gewoon geklaag zien over waarom game x award zus kreeg en game y niet...
Het probleem met cijfers is een beetje dat het allemaal heel inconsistent gebeurde hier. Elke auteur gaf cijfers om een andere manier (op zich logisch), waardoor de ene 8 anders was dan de andere 8. Als de cijfers consistent zijn, dan kan het best wel waarde hebben, want dan kun je het gewoon vergelijken met reviews van andere games.
Dat Destruction Allstars een PS5 exclusive werd was al bekend vanaf het moment van de eerste trailer in juni 2020 :)
Ja, dat zal best, maar dan nog mag het wel duidelijk aangegeven worden. Als je zo goed op zit te letten dan staan er wel meer zaken in de review die jij niet nodig had. Wat voor soort game het is zie je ook al in de trailer dus dat mogen ze dan ook wel weg laten?

Voor mij was het voor the Medium al lang bekend dat deze niet naar de Xbox one zou komen maar dat komt omdat Xbox mijn main platform is en ik daar vooral het nieuws van volg. PS5 krijg ik maar zijdelings mee... Herinner me inderdaad wel dat ik de game gezien heb in een filmpje van Sony, maar wist het niet zo goed om nu met zekerheid te zeggen dat ik dus buiten de boot val met mijn ouderwetse PS4 pro.
De term 2.5D voor LN2 vind ik een beetje fout gekozen. Ik ging er altijd van uit dat 2.5D is wanneer 2D beelden dusdanig worden gebruikt dat de indruk wordt gewekt dat je in een 3D omgeving bent met 3D objecten. Vooral in de SNES jaren iets wat veel werd gebruikt. Super Mario Kart is een goed voorbeeld. Als ook Doom, Wolf 3D, Duke Nukem 3D etc.

LN2 is gewoon een volle 3D game in 3D omgeving met beweging diverse kanten op. Sure, 1 van de 3 assen waar je op kan bewegen is wat beperkt qua diepte maar dat maakt het toch geen 2.5D game??

[Reactie gewijzigd door chimnino op 23 juli 2024 06:19]

2.5D kan die beide dingen betekenen. Zie definitie op Wikipedia.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/2.5D

[Reactie gewijzigd door Madthijs op 23 juli 2024 06:19]

De camera is niet isometrisch en heeft perspectief. Dus wel degelijk 3D. Hoewel de camera misschien maar over een as beweegt is de wereld wel degelijk 3D.
Beide zijn juist maar ze betekenen dus wat anders.

Het is dus zowel de projectie techniek die je beschrijft als waar een 3d game die je beweging beperkt tot normaal gezien de horizontale en verticale as.

De term is de laatste jaren vooral voor dat laatste gangbaar en niet iets dat Tweakers verzonnen heeft.
Geheel met je eens. Ik vind overigens deel 1 niet minder dan dit laatste deel.
Ze zijn allebei erg goed. Speeltijd van LN2 was bij ons 8 uur. Volgens mijn gevoel was deel 1 echt niet zo veel korter, zou bijna zeggen langer, maar dat weet ik niet meer.
Echt een aanrader in dit genre. Heb zelf de deluxe edition gekocht, maar had wat meer van de 'DLC' verwacht. Volgens mij zijn dit meer extra collectibles die je in dezelfde game kunt vinden, maar moet er nog wat beter naar kijken.
Little Nightmares II is een gratis Stadia Pro game. Dus jullie hebben zelfs een derde gratis game getest :)
voor Stadia Pro dient per maand betaald te worden [..]
Voor gamepass en ps plus ook... dus dat is geen verschil.
Voor ps plus en gamepass ook... Dus ja, niet echt gratis, maar je begrijpt denk ik wel wat in deze context bedoeld wordt.
Everspace 2 gemist?

Echt een fantastische game tot nu toe. Gewoon lekker simpel rondvliegen met je schip, af en toe je inventaris upgraden, nieuwe gebieden ontdekken en missies uitvoeren.
Heerlijk even tussendoor. Ik kan er 20 minuten aan besteden, of 2 uur. En eindelijk weer eens een spel zonder debiele launcher eraan vast, waardoor je binnen 20 seconden gewoon in-game bent. (Looking at you GTA en RDR2)
Bij tweakers.net missen ze erg veel pareltjes, ik denk dat de redacteuren te veel op de AAA studio's richten. Het resultaat is dat ze bang zijn slechte reviews te geven, een 7.5 voor Cyberpunk 2077 laat zien dat je niet erg kritisch bent. Worth a Buy geeft geregeld slechte reviews, het resultaat is dat hij geen review keys meer krijgt... Maar wel eerlijke reviews geeft waar je op aan kan. Het is de reden dat ik meestal geen game reviews meer lees hier, als ik een advertentie wil zien dan zijn er genoeg alternatieven die minder tijd kosten.

Een aantal pareltjes welke ze gemist hebben die nu in de top staan van verkochte steam EA games:
- Dyson Sphere Program
- Among Us
- Foundation
- Workers & Resources: Soviet Republic
Mijn vrouw en ik hebben Valheim een week geleden gekocht. We zitten intussen >40 uur in ons wereldje te klooien. Overal huisjes en portals aan het bouwen, maar het allerbelangrijkste is dat we ons gewoon enorm aan het vermaken zijn. "hey, ben je in de buurt? Je moeder(een troll natuurlijk) zit achter me aan" Dat is gewoon wat ik het belangrijkste in games.

Het spel is niet moeilijk, maar wel uitdagend. Elke keer als je naar een nieuwe biome gaat, moet je even checken of je gear er klaar voor is en dat je weet wat je missie is daar. Je kan namelijk erg snel afgeleid raken en dan loop je met te volle broekzakken door de bossen en heb je nog niet wat je eigenlijk wilde doen daar. We zitten elkaar overdag tijdens werk te appen met bouwwerken van andere mensen, overleggen wat we nu weer gaan maken.

Ik heb nog geen enkele keer game breaking bugs gehad, geen crashes, Multiplayer werkt geweldig, en een idee/feedback/bug reporten kan super simpel en snel.

Ik kan het echt iedereen aanraden. Persoonlijk denk ik wel dat ik het minder interessant zou vinden als ik het alleen zou spelen, maar ik denk dat er op de Discord van de game, de Reddit pagina etc genoeg mensen zijn die een lone viking op te nemen in hun shield wall (max 10 spelers)
We zitten elkaar overdag tijdens werk te appen met bouwwerken van andere mensen, overleggen wat we nu weer gaan maken.
Een goede organisatie in Valheim is van essentieel belang. ;)
Die is leuk, heel herkenbaar :D
Valheim is zo'n goede game in de zee van "Early access".
De game crashed nooit, de FPS kan wat beter zijn voor de server host, maar je kan een dedicated server makkelijk aanmaken. _/-\o_
De gameplay is simpel maar hard to master.

Ik heb nu al 70 uur gespeeld in 1/2 weken tijd, De discord communitie van de game ook is heel erg levend en de devolpers luisteren naar feedback erg goed.

Voor iemand die een game zoekt om wat uren met je vrienden te gamen. Dan is dit zeker de game.
Super top game! :)
Ook ik heb Valheim gisteren gekocht omdat ik reuze enthousiast was en tot nu toe iets langer als een uurtje gespeeld (omdat ik ziek ben).
Alhoewel het erg wennen is met de weinig polygonen heeft het ook wel zijn charmes en het feit dat er nog zóveel te wachten staat maakt mij des te meer enthousiast.
Ik kan niet wachten tot ik wat meer uurtjes in deze game kan gaan stoppen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.