Samsung, na Apple wereldwijd de grootste fabrikant van smartwatches, kan inmiddels bogen op een rijke producthistorie, waarbij nieuwe modellen steeds (kleine) verbeteringen bieden ten opzichte van hun voorgangers. De Galaxy Watch 3 45mm, te koop vanaf ongeveer 270 euro, is echt een allround smartwatch, net zoals de Apple Watch. In de basis lijkt de Galaxy Watch 3 op de recente Watch Active en Watch Active 2, die juist primair op sporters gericht waren. De Galaxy Watch 3 biedt feitelijk alle functionaliteit van die horloges, maar heeft een chiquer uiterlijk en wordt geleverd met een leren polsband. Ook de fysiek draaibare ring rond het scherm is terug van weggeweest. Deze laat je door de cirkelvormige menu’s bladeren, en biedt een extra navigatieoptie naast het touchscreen en de twee bedieningsknoppen.
De Galaxy Watch 3 is voorzien van een fraai oledscherm, dat optioneel in always-onmodus kan werken. De Watch 3 draait net als voorgaande horloges op Samsungs eigen Tizen besturingssysteem. Dat biedt uitgebreide smartwatchfuncties en beschikt over Samsungs Bixby-stemassistent, die, alleen in het Engels, door middel van spraakcommando’s apps kan openen, (zoek)opdrachten kan uitvoeren en tekstberichten kan beantwoorden. In Samsungs appstore zijn veel extra apps terug te vinden, maar een deel daarvan is verweesd en in sommige gevallen al tijden verstoken van updates. Een kleine ronde met de bezem zou geen kwaad kunnen.
Tizen maakt gebruik van een menu dat bestaat uit maximaal vijftien widgets, waar je als gebruiker doorheen navigeert door over het scherm van rechts naar links te swipen of door de ring rond het scherm te draaien, waarbij vooral die ring snel én nauwkeurig werkt. De widgets bieden onder andere toegang tot een compleet app-overzicht en de sportapp waarmee je trainingen kunt starten, maar er zijn ook widgets die direct inzicht geven in bijvoorbeeld komende agenda-items, reminders, contacten, gelopen stappen, het weer en allerhande gezondheidsinformatie, waaronder hartslag en inzicht in activiteiten. Daarnaast zijn er widgets die toegang tot SpO₂-, ecg- en bloeddrukmeting bieden.
Samsung smartphone-onlyfuncties
Die laatste twee functies zijn onlangs aan de Galaxy Watch 3 toegevoegd en zijn bovendien alleen beschikbaar als je het horloge aan een recente Samsung Galaxy-telefoon gekoppeld hebt. Gebruik je de Watch 3 met een ander Android-toestel of een iPhone, dan zijn de ecg- en bloeddrukfuncties niet beschikbaar. De reden hierachter is ons niet geheel duidelijk, maar ligt mogelijk in de hoek van wet- en regelgeving. Buiten een Samsung-telefoon is namelijk ook een actieve Nederlandse simkaart verplicht om de ecg- en bloeddrukfuncties in te schakelen.
SpO₂, ecg en bloeddruk
De algemene gezondheidsfuncties van Samsung zijn minder uitgebreid dan die van Fitbit, Garmin en Polar, maar Samsung biedt voor de meeste consumenten ruim voldoende functionaliteit. Samsungs Health-app toont informatie over stappen, actieve minuten, gedetailleerde verslagen van trainingen en inzicht in slaap, hartslag, stress en bloedzuurstof. Het horloge kan de hele dag hartslag (en stress) registreren, terwijl SpO₂-metingen op afroep beschikbaar zijn.
De SpO₂-functie werkt goed en levert betrouwbare resultaten; het is dus jammer dat het horloge deze metingen niet automatisch met vaste intervallen uitvoert. De onlangs beschikbaar gekomen ecg-functie werkt in de basis gelijk aan die van Apple en Fitbit, waarbij je met je vrije hand een knop aan de zijkant van de behuizing moet aanraken om zo een lus te vormen, waardoor het horloge elektrische hartactiviteit kan meten. Ook Samsung liet ons na afloop van alle geslaagde tests weten dat het een normaal sinusritme detecteerde. De Watch 3 had om onduidelijke redenen regelmatig moeite om de juiste hartslag te registreren, waardoor metingen vaak mislukten.
De tweede functie die Samsung onlangs heeft toegevoegd, is de mogelijkheid om bloeddrukmetingen uit te voeren. Ook hiervoor is koppeling met een Samsung-telefoon vereist en moet je beschikken over een normale armband-bloeddrukmeter om de Galaxy Watch 3 te kalibreren. Wij hebben deze functie kort getest met een Breuer-bloeddrukmeter voor consumentengebruik als referentie, waarbij het ons na de vereiste kalibratieprocedure inderdaad lukte om met de Watch 3 meetresultaten te krijgen waarvan de onder- en bovendruk (meestal) binnen 5 punten van die van de Breuer lagen.
Slaap
Slaap wordt automatisch gelogd, waarbij Samsung ook verschillende slaapfasen herkent. Bij de nauwkeurigheid van de slaapdata hebben we wel wat twijfels; uw redacteur heeft volgens de Watch 3 zelden diepe slaapperioden, terwijl dat medisch niet voor de hand ligt en ook andere horloges wél diepe slaapperioden herkennen. De slaapduur weet de Galaxy Watch 3 doorgaans goed te schatten. Dit horloge heeft er echter net als de Garmin Forerunner 745 een handje van om inactiviteit in de avonduren voor het gemak bij de nachtslaap op te tellen.
Sport
De Galaxy Watch 3 heeft een groot aantal sportprofielen en heeft ook een ingebouwde runningcoach, die door middel van informatie op het scherm én gesproken updates aangeeft of je voor- of achterloopt ten opzichte van een ingegeven doeltempo. Je kunt de gegevensvelden voor sportactiviteiten bovendien naar eigen inzicht aanpassen, waarbij je ervoor kunt kiezen om gelijktijdig 1 tot 6 verschillende datavelden te tonen, waarbij die uiteraard steeds kleiner worden naarmate je het aantal opvoert.
Vervelend is dat Samsung met de Galaxy Watch 3 is teruggevallen in zijn oude gewoonte om na het selecteren van een work-outtype direct een afteltimer van drie seconden te starten, waarna de registratie automatisch begint, ook als er nog geen gps-lock is. Bij de Watch Active 2 had Samsung een tussenstap ingebouwd die het horloge in staat stelde de positiebepaling eerst in orde te krijgen, maar die optie is helaas niet bij de Galaxy Watch 3 terug te vinden, waardoor het soms voorkomt dat het horloge aan het begin van de work-out niet (goed) weet waar je bent en het eerste deel van de route kan missen. Wat ook opvalt, is dat Samsung Health hartslagdata niet elke seconde, maar met een wisselend interval lijkt op te slaan. Wil je wél elke seconde hartslagdata vastleggen, dan kan dat door de Strava-app voor Tizen te gebruiken om work-outs mee op te nemen.
Hartslagdata
De optische hartslagmeter van de Samsung Galaxy Watch 3 (groen) presteerde tijdens onze tests doorgaans goed. Tijdens het standaardrondje wist de Watch 3 de meetwaarden van de referentieborstband goed te volgen, op een paar kleine spikes na.
Ook bij langere temporuns gaf de Galaxy Watch 3 geen krimp. In onderstaande grafiek lijkt het horloge er in het begin even naast te zitten, maar dat is niet het geval. We waren vergeten de electroden van de borstband vochtig te maken, waardoor het juist de referentiemeter was die in aan het begin van de training foute data genereerde.
Gaat er dan nooit iets fout? Uiteraard wel. Ook bij de Galaxy Watch 3 zagen we af en toe onverklaarbare resultaten, zoals rond 20 minuten in de run die we hieronder tonen, waarbij het horloge ineens een veel hogere hartslag registreerde dan daadwerkelijk het geval was.
Gps-nauwkeurigheid
De afstand die de Galaxy Watch 3 tijdens work-outs registreerde lijkt doorgaans vrij nauwkeurig, maar als we de gps-traces bestuderen zien we dat het horloge er een handje van heeft om bochten 'af te snijden'. Onderstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat de Watch 3 een voorkeur heeft voor de binnenkant van gelopen bochten, iets wat we bij meerdere runs terugzagen.
Samengevat
De Samsung Galaxy Watch 3 is een fraaie allround smartwatch, die voor Android-gebruikers wat ons betreft de beste mix biedt van 'traditionele' smartwatchfuncties, fijne bediening, goede gezondheidstracking en prima sportfuncties. Het horloge heeft een goede hartslagmeter en biedt doorgaans nauwkeurige gps-registratie. Het enige nadeel is de accuwerktijd; die houdt met net iets meer dan twee dagen niet over.
Getest
Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Zwart (Bruin, Zwart):fill(white):strip_exif()/i/2003768618.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 270,-
Vanaf € 203,99
Andere smartwatches van Samsung
Naast de Galaxy Watch 3 45mm (270 euro) die wij testen is er ook een kleinere versie, de Watch 3 41mm (250 euro). Dat model is qua functionaliteit gelijk, maar heeft een kleinere behuizing, kleiner scherm en kleinere accu. Naast de Galaxy Watch 3 heeft Samsung op dit moment één andere smartwatch in zijn productgamma: de Galaxy Watch Active 2 (180 euro), die wij vorig jaar reviewden op Hardware.Info. Wat functionaliteit betreft lijken beide horloges sterk op elkaar, al moet de Watch Active 2 het stellen zonder de fysieke draairing rond het scherm. In plaats daarvan heeft dat horloge een capacitief gevoelige rand rond het scherm die dezelfde functionaliteit belooft, maar in de praktijk duidelijk minder trefzeker werkt. Ook wat uiterlijk betreft zijn beide apparaten duidelijk anders. De Galaxy Watch 3 is een klassiek vormgegeven horloge dat standaard met een leren band geleverd wordt; de Active 2 is een minimalistisch modern vormgegeven apparaat met een siliconenband.
Onder de kap heeft de Watch 3 meer werk- en opslaggeheugen dan de Watch Active 2, handig voor het opslaan van offline muziek. Wat functionaliteit betreft ontlopen beide apparaten elkaar niet of nauwelijks. Toen wij de Watch Active 2 vorig jaar testten, bood die nog geen mogelijkheden om SpO₂-, ecg- en bloeddrukmetingen uit te voeren, maar inmiddels is die functionaliteit via software-updates toegevoegd.