Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach en Jelle Stuip

Eerste Ryzen 5000-laptop Review

Medion met AMD 5900HX en Nvidia RTX 3080

Conclusie: vermogen bepaalt prestatie

AMD gebruikte CES 2021 om zijn nieuwe mobiele processors in de Ryzen 5000-serie te introduceren en Nvidia greep diezelfde periode aan om zijn mobiele RTX 3000-videokaarten voor het voetlicht te brengen. De Medion-laptop die we in deze review hebben besproken, heeft beide chips aan boord en die geven een eerste indruk van wat we dit jaar van laptops kunnen verwachten… of toch niet?

Om te beginnen hebben we naar de processor in de Medion Erazer Beast X25 gekeken, een Ryzen 9 5900HX, de snelste die AMD voorlopig in een laptop zal leveren. Die processor brengt de verbeterde ipc van de Zen3-cores naar de laptop en doet dat vervolgens met acht cores tegelijk, wat de cpu meteen bovenaan bijna alle benchmarklijstjes doet belanden. Alleen in een singlecoretoepassing als Cinebench zien we dat Tiger Lake-laptops net sneller kunnen zijn dan de nieuwe AMD-chip, maar de limiet bij die architectuur ligt op vier cores en zodra er meer cores gebruikt kunnen worden, maakt de 5900HX gehakt van iedere Tiger Lake-chip. Hoe de chip in de praktijk presteert, blijkt echter niet zo zeer afhankelijk van de ipc of het aantal cores, maar van de configuratie van de hardware. In de laptop zoals wij hem hebben getest, mag de 5900HX aanvankelijk 60 watt verbruiken, maar wordt hij daarna behoorlijk beperkt tot een opgenomen vermogen van 30 watt. Was de laptop nu zodanig geconfigureerd dat het verbruik continu op 45 watt zou uitkomen, dan hadden de benchmarks er nog rooskleuriger uitgezien.

Hetzelfde verhaal geldt in mindere mate voor de RTX 3080-videokaart. Het is zonder meer de snelste videokaart die we tot nu toe in een laptop getest hebben en hij is rond 23 procent sneller dan de snelste mobiele RTX 2080 Super die we eerder hebben getest. Niets dan lof voor de 3080 dus, behalve dat het eigenlijk nóg sneller had gekund. De RTX 3080 in de Medion X25 is gelimiteerd op 120 watt, terwijl Nvidia de kaart op maximaal '150W+' specificeert. Net als bij de cpu maakt een hoger verbruik hogere klokfrequenties en dus een hogere snelheid mogelijk. De tijd dat het benchmarkresultaat van een bepaalde processor ook meteen relevant was voor alle andere laptops met die chip, is dus voorbij. De benchmarkresultaten van de Medion-laptop in deze review laten in ieder geval wel het potentieel van de chips zien en de snelheid daarvan is nu al indrukwekkend.

De configuratie van de Medion-laptop in kwestie komt niet naar Nederland en België, het is een preproductie-exemplaar dat we uitgebreid hebben kunnen testen, nog voordat de laptop daadwerkelijk te koop zal zijn. De hardwareconfiguratie die bij ons in de winkel komt, zal bestaan uit een Ryzen 7 5800H-processor en een RTX 3070-videokaart, en de adviesprijs zal 2000 euro bedragen. Over die configuratie kunnen we dus nog niet oordelen, maar behuizing, scherm en accu zullen wel gelijk zijn aan die van de laptop die we voor deze review hebben getest. De behuizing is van plastic en is stevig, maar mist wat ons betreft een mogelijkheid voor biometrisch inloggen met behulp van gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Over het scherm zijn we erg positief; de kleurweergave en helderheid zijn goed, en de responstijden zijn behoorlijk en dat is voor het spelen van games belangrijk. De resolutie bedraagt 2560x1440 pixels en dat soort schermen zullen we in de toekomst vaker op laptops tegenkomen. De RTX 3080 is in ieder geval een goede match voor dat scherm. Tot slot is de accuduur niet verkeerd, gezien de dikke specificaties van de laptop.

De eerste laptops met Ryzen 5000-processors en RTX 3000-videokaarten zullen vanaf eind januari langzaamaan beschikbaar komen en het is te hopen dat AMD en Nvidia genoeg chips zullen kunnen leveren, iets wat in het afgelopen najaar bij de desktop lastig bleek. We zullen dan uiteraard ook meer laptops met deze nieuwe hardware gaan testen, want deze eerste indruk smaakt naar meer.

Laagste prijzen voor: Medion Erazer Beast X25 (MD62182) (Qwerty toetsenbord)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Medionshop.nl

Score: 5 (2)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost t/m 31,5 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-

Bekijk

Azerty

Score: 5 (1912)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-

Bekijk

Coolblue.nl

Score: 5 (672)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-

Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (192)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (68)

Wijzig sortering
Het gesprek in het review filmpje is een beetje akward. De ene stelt een vraag waarop de ander antwoord. Vervolgens valt hij daar weer overheen om zijn eigen vraag verder te beantwoorden. Hierdoor heb je een 1 richtings vekeer gesprek. Je kunt dan net zo goed 1 presentator nemen en meer aandacht in animatie steken. licht geanimeerde tabellen zijn al snel vermakelijker. bvb highlighten waar de presentator het over heeft.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 26 januari 2021 15:28]

+1Anoniem: 1330988
@Knijpoog26 januari 2021 20:39
Ik heb het niet gezien maar afgaande op andere filmpjes van Tweakers lijken ze de kwaliteit niet echt onder controle te krijgen. Er zijn uitzonderingen maar gemiddeld genomen is Tweakers geen multimedia ster om het zo maar te noemen. Uiteraard is het makkelijk oordelen als luie bezoeker maar de Youtube generatie heeft deze website inmiddels allang ingehaald op dit vlak en dan raak je als dagelijkse Youtube content eater een gegeven moment natuurlijk ook gewoon verwend. Misschien moet Tweakers eens een skill share sessie of 2 houden. :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1330988 op 26 januari 2021 20:39]

Ik vind het altijd wel grappig, mooi en ook wel verassend om hier en op hardware.info te zien dat er nog meer experts praten dan media mensen.

Daar zouden meer beroepsgroepen (kuch politiek) een voorbeeld aan moeten nemen.
Nou nee, want die experts zijn niet goed in verkozen worden. Gelukkig kunnen partijen daarom beleidsmedewerkers inhuren die niet goed op de camera hoeven te zijn. Je dacht toch niet dat die politici alles zelf doen? Veel daar van willen ook helemaal niet in de spotlights, die willen gewoon hun eigen ding doen. Per kamerlid krijgt een partij 1.5 fte ondersteunend personeel vergoed hiervoor, hoe dat wordt ingevuld verschilt per partij (zoals een persoonlijke beleidsmedewerker per parlementariër + wat administratief personeel, of een pool van beleidsmedewerkers die meer gedeeld worden tussen parlementariërs, etc.), en op zich kunnen ze via fondsenwerving ook nog extra mensen inhuren, en dan heb je nog veel vrijwilligers en mensen die werken voor een partij bij lagere overheden die vaak ook kennis kunnen delen.

Het zou ook niet verkeerd zijn als Tweakers bijv. een media team heeft die presenteert terwijl ze de scripts samen schrijven met de redactionele experts. Dat kan prima bij zo'n review, alleen bij non-scripted zaken zoals sommige interviews of verslagen op beurzen hoef je echt content-experts voor de camera te zetten.
Je dacht toch niet dat die politici alles zelf doen?
Oh jawel die zijn er zeker wel bij hoor!

Vroeger, toen ik nog activistisch tegen software-patenten was, heb ik verschillende Europarlementariërs gemaild. Die zijn maar met 23 (NL) of zo.

Van minstens 3 kreeg ik binnen drie dagen persoonlijk een inhoudelijke mail terug! Dat ze het zo fijn vonden een burger te horen, dat gebeurt bijna nooit (?), ze horen alleen lobbyisten. En de burgers maar klagen dat ze niet gehoord worden, het is potsierlijk!

Tweede Kamerleden inderdaad lastiger, maar als je ze aanschrijft en je tel no geeft kan je (idd via medewerker) weken later zomaar in een keer door eentje in hoogst eigen persoon opgebeld worden, is mijn ervaring.
ik vind de meer hardware info style gemixt met Tweakers juist heel prettig. Iets meer in depth maar toch nog te begrijpen. Of er iets geanimeerd wordt of niet.....minder van belang maar kunnen ze in ieder geval evt in verbeteren.
Volgens mij gaat er iets niet goed met de single core boost van deze laptop.
Een 5600X die netje 4650 boost haalt haalt rond de 595-600 punten. Deze 5900HX die 4.6 Kan halen zou rond de 580-590 moeten scoren als je het mij vraagt. Qua power moet dat makkelijk lukken een Zen3 core die 1.475v draait gebruikt tussen de 19-23 watt dat valt bij deze CPU's makkelijk binnen het TDP.

Kortom ik denk dat er iets niet klopt waardoor hij zijn max boost clocks lang niet haalt. Gezien de scores zit hij eerder rond de 4.4GHz.

Vind alle prestaties van deze laptop erg tegenvallen gezien de Spec's ben benieuwd of andere Ryzen 5000HX machines beter presteren. Ik denk eerlijk gezegd dat er wel modellen gaan komen die het beter gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 26 januari 2021 15:29]

Zou dat misschien een bewuste beperking kunnen zijn ivm koeling?
Lijkt mij niet. Dat is juist de kracht van PB dat die het maximale uit de CPU probeert te halen. Als ze daar aan gaan lopen prutsen gaat het juist mis.
Het is een 45watt CPU single thread gebruikt 1 core 19-23 watt dus dan heb je nog 22 watt over voor de IO. Dan moet je je koeling wel heel slecht geregeld hebben wil dat niet werken.

De meeste laptops zijn 35watt of zelfs lager en die boosten waarschijnlijk nog hoger dan deze laptop.

Hij heeft op hele slechte cooling of een slechte bios/software implementatie of wellicht beide. Maar iets zit in ieder geval niet goed.
Lijkt mij niet.
Medion kennende: lijkt mij wel.

Ik heb 2 Medion laptops gehad en beiden hadden hetzelfde probleem (waarvoor ik beiden letterlijk meer dan 10x terug heb gestuurd): ze liepen vast bij zware belasting door gebrekkige koeling. Na 20 - 60 minuten gamen hield het wel op. Dit werd korter naarmate de laptop ouder werd.

Dit schijnt overigens in PC-laptop land gewoon de norm te zijn. Op dit moment heb ik een ASUS laptop, ook die heeft datzelfde probleem. De CPU is regelmatig > 95 C geweest (zonder dat ik het doorhad, omdat ik niet naar temperatuur keek) en nu is hij blijvend instabiel. Ik kan hem alleen nog gebruiken als ik hem terug klok naar multiplier 16 ipv 17 en -125 mV undervoltage. Aan het geheugen ligt het niet, dat heb ik uitgebreid getest.

Youtube staat verder vol met uitleg over hoe je je koelpasta kunt vervangen, hoe je kunt underclocken en hoe je undervoltage toepast om een te warme laptop te voorkomen.

Dus nee. Dit is vrijwel zeker niet "een foutje" van Medion, maar eerder Medion die eindelijk leert van haar fouten uit het verleden. Dit is gewoon een hack om de laptop stabiel te houden ondanks gebrekkige koeling.

En om dan mijn rant maar compleet te maken. Andere gebrekken die je bij deze en alle andere PC-laptops kunt verwachten: waardeloze webcam (de review heeft het over "gemiddeld" dan weet ik genoeg), onbruikbare slechte microfoon, waardeloze speakers, coil whine uit het voedings circuit en/of de adapter al dan niet versterkt door de speakers, half gaar trackpad, stilzwijgend zwaar terugklokken wanneer de laptop niet aan de lader hangt, enz. Nogmaals: dit is allemaal de norm in PC-laptop land. Ik kijk al jaren naar een nieuwe laptop en als ik de reviews zie van gebruikers (dus niet van reviewers) zit er gewoon geen enkele tussen zonder meerdere zware gebreken. Dit geldt ook voor laptops uit het hogere segment van meerdere 1000'en euros.
Dit heeft niks met "pc-laptops" te maken. Als je cheapo Aldi laptops koopt kan je dit verwachten.
Dit heeft niks met "pc-laptops" te maken. Als je cheapo Aldi laptops koopt kan je dit verwachten.
En jij noemt deze Medions van minstens 2000 EUR "cheap Aldi laptops"?

Of de Dell Precision 5750 van 3600 EUR?

Zomaar een review van deze laatste:
Quite immediately this unit showed multiple defects, such as:

- The now infamous 'trackpad wobble'
- Coil whine
- Backlight bleed
- Whiney fans

I immediately called in to Dell's technical support to try and resolve these issues. After an hour of troubleshooting, the friendly technician opted to send in a replacement, as these were too many issues for it to be fixed. A couple of days later I get the confirmation that the replacement has been approved and is on its way. So far not bad, right?

Well... Another 10-days go by and the replacement unit arrives. Thinking this would be the one, I quickly discovered - you guessed it - the same damn issues, and more... Once again:

- Trackpad wobble
- Coil whine
- Backlight bleed
- Whiney fans
- Bloated / distorted speakers

Come to find out after some researching on the internet that the entire XPS, and therefor I assume also the Precision line, is plagued with issues such as mine. After having read all of the terrible stories on this subject matter, I decided to opt out of this hellhole and request a refund, since I was not intending on wasting anymore of my time and money. But it all has been going downhill from here on out.
https://www.reddit.com/r/...50_worst_experience_ever/

Nee. Dit is geen "cheapo laptop" probleem. Het probleem is dat op de PC-laptop markt, extreem slechte kwaliteit de norm is.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 28 januari 2021 13:41]

Ik weet niet precies hoe ik de cijfers moet interpreteren alleen ik zie hier 85-90 graden wat echt te hoog gaat worden en misschien nog wel hoger is dan dat.

Ik heb superkrachtige laptops gezien de afgelopen jaren alleen door de warmte die vrijkwam en een niet effectief genoege koeloplossing draaiden deze ver beneden hun niveau waarbij zware stotteringen optraden zodra de temperatuur te hoog werd bij grafisch intensieve games. Een zeer slechte zaak wanneer je veel betaalt voor een systeem waarvan de hardware voor misschien wel 20-40% moet onderpresteren.

Ik snap ook niet dat er niet uitgebreid een temperatuur en geluidstest in dit soort reviews wordt meegenomen tenzij dit wederom weer een verkoop review is ipv een eerlijke objectieve review van Tweakers en de slechte informatie expres liever weglaat.

De temperatuur is superbelangrijk voor een stabiel systeem en zorgen dat je laptop niet op een opstijgend vliegtuig lijkt wat tot last voor mensen om je heen is of zelfs over een teamspeak programma. Dus neem dit aub graag mee in de reviews, helemaal voor laptops, super belangrijk.
De laptop lijkt inderdaad sterk last te hebben van het 'handrem-syndroom', wat erg zonde is voor de nieuwe generatie laptops.
De laptop lijkt inderdaad sterk last te hebben van het 'handrem-syndroom', wat erg zonde is voor de nieuwe generatie laptops.
Kun je 1 laptop model noemen dat hier geen last van heeft?

Ik heb in mijn leven heel wat laptops gehad, maar nooit eentje die niet (stilzwijgend) terug klokte of volledig vastliep met een BSOD bij zware belasting.
ThinkPad W530 Extreme: i7-3940XM (volgens mij)
Überhaupt ThinkPads in het algemeen naar mijn ervaring.
Ik loop wel altijd een aantal versies achter..

Naar mijn idee is dit probleem door Intel in gezet met hun XXXXU CPU's. Sindsdien is er geen touw aan vast te knoppen hoe snel iets werkelijk is omdat veel laptops oververhitten (nabij) 'by design'. Daarmee is er een sterker verband onststaan tussen de bouw van de behuizing en het materiaal tov de snelheid van een laptop (en telefoons ook dacht ik).

Meer offtopic
Vroeger
Hoe snel is je laptop -> Welke CPU heb je?
Nu
Hoe snel is je laptop -> wat voor behuizing/model laptop heb je?
Bij Hardware Unboxed presteerdt de 5980HS inderdaad rond de 586 en in 45 Watt op 596.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 26 januari 2021 22:36]

Ik stel het kopen van een nieuwe laptop nog even uit. Ik heb mijn oog al maanden rusten op een variant van de Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 (de goedkoopste laptop met Ryzen 4000 series processor én touchscreen) met een Ryzen 4300U en nu eindelijk budget ervoor.

Maar ik wacht nu toch maar af wat Lenovo voor betaalbaars uit gaat brengen met een Zen 3 Ryzen 5400U (als dat binnen m'n budget valt en anders met de Zen 2 Ryzen 5300U, want dan krijg je i.t.t. de vorige generatie wél SMT).
Let je wel op dat sommige 5xxx gewoon rebrands zijn?
Ik heb de IdeaPad 5 13-ARE. Absoluut beste laptop aankoop ooit. Met 1.22KG ook lekker licht, dat merk je tov laptops van 1.5KG (zoals de 14ARE).
Heb de HP Envy x360 met 4700U direct retour gestuurd zelfs, omdat ik deze Ideapad zoveel beter vond. Alleen al koeling gaat een stuk beter (fan is echt zelden aan).

De laptop is mooi, stevig, beetje MacBook Pro 13 achtig. Scherm is top, 16:10 is prettig, resolutie hoog.

Maar er zit een 4800U in, en dat is exact dezelfde processor als de 5700U die dit jaar uitkomt.

Ik vraag me af of een 5400U, of het nou een rebrand is of niet, werkelijk iets toevoegt tov de 4300U.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 26 januari 2021 15:47]

Als het een rebrand zou zijn, voegt die sowieso 4 threads toe. Mogelijks is hij ook grafisch iets sneller dan de 4300U, al zal het verschil beperkt zijn. Als het geen rebrand is (volgens het artikel is de 5400U geen rebrand, de 5300U is dat wel) zal het zeker wat toevoegen. Net als bij de rebrand zijn er ook hier 4 threads extra, maar door de nieuwe architectuur ook snellere single-core prestaties.

Edit: de rebrands van de Ryzen 3 en Ryzen 5 hebben grafisch 1 CU meer dan hun voorgangers. 7 tegenover 6 voor de 5500U, en 6 tegenover 5 voor de 5300U. Ze zullen grafisch dus inderdaad iets krachtiger zijn.

Edit2: Ik ben er zo goed als zeker van dat er een foutje staat in het artikel, er staat dat de 5400U Zen3 is, maar dat klopt niet volgens de AMD-website. Dat betekent dus dat de Zen3 modellen in de U-serie enkel de 5600U en de 5800U zijn. Bijgevolg zijn er 2 verschillende Ryzen 3-modellen, die beiden rebrands zijn van de 4300U, maar dan wel mét SMT.

[Reactie gewijzigd door LievenD op 26 januari 2021 18:57]

Je (Jazco2nd) schrijft dat sommige 5xxx gewoon rebrands zijn, daar zal ik inderdaad wel op letten, maar volgens het lijstje onderaan de tweede pagina van dit artikel hier is de 5300U een rebrand van de 4300U waarbij de SMT wel is aangezet, dus 8 threads in plaats van 4. Doe mij dan maar de rebrand en het dubbele aantal threads van wat ik krijg in plaats van dat ik nu al voor de koop van een 4300U ga.

*ik zie dat ik ge-ninja'd ben door LievenD, die ook nog extra informatie over de grafische units toevoegt, dus des te meer een reden om te wachten op de 5000 generatie.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 27 januari 2021 09:14]

P.S. Jazco2nd, met wat jij hebt, bedoel je de IdeaPad S540 13ARE? Die zie ik wel in de Pricewatch.

Ik vind 13" ook wel een fijn formaat, ik heb nu een Dell Latitude E7240 van 12,5" die te gebrekkig is voor betrouwbaar video-overleg (gaat soms spontaan op standby by videotaken incl. gebruik webcam) maar een 13" met touchscreen als de S540 13ARE is mij met zijn €899,- te duur (de Latitude kocht ik als refurbished voor €199,- anders had ik zo'n high-end model nooit kunnen veroorloven, nieuwwaarde was volgens de Pricewatch €1666,-).

Mijn vrijwilligerswerk had refurbished laptops voor de geef voor medewerkers, maar dat waren Celerons en ik heb gezegd dat ik liever voor mijzelf een betere aanschaf (vrijwilligersvergoeding verschafte mijn budget een boost in december). Doe mij maar die Ryzen 5300U (en wie weet wordt zelfs de 5400U te veroorloven?).

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 27 januari 2021 09:26]

Klopt, S540 13ARE. Het is geen convertible, dus geen touch screen. De 14ARE is wel een convertible. Daarom ook zwaarder, met touch. Ik moest en zou een convertible hebben, had dus de Envy x360 met 4700u even, het omklapbare vond ik toch niet heel nuttig.
Toen ik dat had losgelaten en de S540 kocht was dat een verademing, lekker licht, bleek ik toch belangrijker te vinden.
Het omklapbare vind ik zelf ook niet heel nuttig, maar ik vind een touchscreen vooral makkelijk bij het notuleren van vergaderingen: dan kan je als je iets wilt corrigeren of invoegen gelijk de juiste plaats in de zin aantikken, zonder eerst te zoeken waar de cursor is, als je je muis ernaar toe moet bewegen en zo mis ik niet wat er gezegd wordt als ik ondertussen mijn aandacht bij de touchpad zou hebben (zonder die eis zou ik goedkoper uit zijn). En op mijn vrijwilligerswerk ben ik vaak voorzitter en notulist tegelijk, dus dan is het wel handig als mijn aandacht zo min mogelijk wordt afgeleid door het apparaat waar ik op typ.
De beschikbaarheid en prijzen van laptops zijn momenteel toch ruk, even wachten kan weinig kwaad :P

Ik heb vorige week een ideapad 3 gekocht voor het thuis-scholen van de jongste, maar wat je nu daadwerkelijk op voorraad vindt, en wat het kost, is toch wel stukken minder dan zelfs maar een paar maanden terug. Als er een toffe ideapad 3 geweest was met een 4300u had ik mijn ideapad met 3200u wel doorgeschoven, maar het is of een 3500u (en ik heb toch liever minimaal zen2 als ik nu een nieuwe ding koop zelf), of je zit snel boven de 700 euro..
Vergeet niet dat Medion = Lenovo :)
https://news.lenovo.com/p...siness-in-western-europe/

Ideapads is Medion met de Lenovo sticker erop.
Thinkpads is de IBM deel van Lenovo.

Het verschil tussen de twee is de aftermarket beschikbaarheid kwa parts.

[Reactie gewijzigd door Haruhi op 26 januari 2021 16:49]

Oh, dat verklaart waarom ze zo betaalbaar zijn, de IdeaPads! Mijn vader zweert bij Medion. Ik zit dus gewoon bij hem in het kamp, als ik een IdeaPad aanschaf.

Grappig detail: mijn allereerste laptop ooit was een Lenovo, omdat dat de enige betaalbare laptop was met aparte gpu, dacht ik: een Lenovo 3000 N200 met Pentium T2330 en een Geforce Go 7300 voor €444,-.

Sindsdien Acer Aspires (en één Acer Switch) gehad vanwege de betaalbaarheid (en nu een Dell Latitude omdat die betaalbaar was omdat het een refurbished model is voor 1/8e van de nieuwprijs, maar met gebreken).
Hoe de chip in de praktijk presteert, blijkt echter niet zo zeer afhankelijk van de ipc of het aantal cores, maar van de configuratie van de hardware. In de laptop zoals wij hem hebben getest, mag de 5900HX aanvankelijk 60 watt verbruiken, maar wordt hij daarna behoorlijk beperkt tot een opgenomen vermogen van 30 watt. Was de laptop nu zodanig geconfigureerd dat het verbruik continu op 45 watt zou uitkomen, dan hadden de benchmarks er nog rooskleuriger uitgezien.

(...)

Hetzelfde verhaal geldt in mindere mate voor de RTX 3080-videokaart. Het is zonder meer de snelste videokaart die we tot nu toe in een laptop getest hebben en hij is rond 23 procent sneller dan de snelste mobiele RTX 2080 Super die we eerder hebben getest. Niets dan lof voor de 3080 dus, behalve dat het eigenlijk nóg sneller had gekund. De RTX 3080 in de Medion X25 is gelimiteerd op 120 watt, terwijl Nvidia de kaart op maximaal '150W+' specificeert. Net als bij de cpu maakt een hoger verbruik hogere klokfrequenties en dus een hogere snelheid mogelijk.
Als het qua koeling mogelijk is. Een lager vermogen en over de linie heen goede prestaties genieten de voorkeur ten opzichte van een initiële uitschieter en constante throttling.

Voor de CPU is het wel apart, want kennelijk throttled die wel. Misschien kan een modificatie van de fabrikant dit verder verbeteren?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2021 15:08]

Over koeling gesproken: bij Notebookcheck hebben ze al een vergelijking van generatiegenoten, waaruit de verschillen in ventilatie van het chassis naar voren komen:
https://www.notebookcheck...3080-Laptop.516953.0.html

Vergis ik me nu, of is de XMG Neo 17 met een rtx3070 ruim sneller dan een Asus ROG Zephyrus G15 met rtx 3080?
De XMG Neo 17 heeft een 130W+10W boost GPU en de Zephyrus G15 maar 100W, dat maakt het verschil. Zeker als de Neo 17 ook nog eens goede koeling heeft.

Dat is het jammere van deze generatie, de Max-Q aanduiding verdwijnt dus een RTX 3080 kan een 90W versie zijn (wat voorheen een Max-Q variant zou zijn) maar kan ook net zo goed een 130W variant zijn, afhankelijk van de laptop (chassis, koeling, etc.)

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 26 januari 2021 16:31]

De Max-Q aanduiding verdwijnt niet. Het is een featureset die bouwers naar eigen wens kunnen implementeren.
Max-Q branding is not going away.

When we originally introduced Max-Q back in 2017, the brand was initially used in GPU naming since Max-Q referred to the GPU TGP only.

Today, 3rd Generation Max-Q is broader, and is a holistic set of platform technologies and design approach to building powerful and thin laptops.

In addition, to be more transparent about a laptop's exact capabilities, RTX 30 Series laptops now show more information than ever, listing exact TGP, clocks and features supported. You will find this in the control panel which now reports maximum power (TGP+Boost), and support for key features including Dynamic Boost 2, WhisperMode 2, Advanced Optimus, and others, all of which fall under the Max-Q umbrella.
bron: https://www.notebookcheck...ence-update.516974.0.html

[Reactie gewijzigd door guapper op 26 januari 2021 16:39]

Het gaat wel weg in de zin van dat een fabrikant het niet meer hoeft te vermelden. In plaats daarvan laat het control panel het TGP van de GPU zien en moedigt NVIDIA fabrikanten aan om transparant te zijn. In de praktijk krijg je wat je zelf zei, een RTX 3080 (zonder Max-Q branding!) die trager is dan een RTX 3070.
Vind het wel apart dat de desktop GeForce RTX 3070 met 5888 CUDA-cores een Tdp van 220w gebruikt, en de GeForce RTX 3080 Mobile met 6144 CUDA-cores een Tdp van 80-150W+w gebruikt, is dat omdat hij een stuk lager geclockt is?

Want de GeForce RTX 3080 Mobile heeft een Boostclock van 1245 - 1710MHz, en de desktop GeForce RTX 3070 heeft een Boostclock van 1730MHz.

En wel leuk om te zien dat als je gamed vanaf 2560x1440 op Ultra settings, het geen bal uit maakt of je de Ryzen 5 5600X of de Ryzen 9 5900X gebruikt, ook een van de rede dat ik ben gegaan voor de AMD Ryzen 5 5600X, als ik game doe ik niks anders dus is de Ryzen 5 5600X meer dan goed genoeg.

reviews: Eerste Ryzen 5000-laptop - Snelle Medion met AMD 5900HX en Nvidia RT...

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 januari 2021 17:30]

Dat laatste beetje performance eruit trekken zorgt gewoon voor veel meer verbruik. Zelf heb ik een flinke undervolt op mijn desktop 3080 en daarom bespaar ik tot 80watt onder volledige belasting. Maar de clocksnelheid blijft hetzelfde, als ik daar 210mhz van af zou trekken (1920mhz naar 17010mhz) zit ik al onder de 200 watt. Dit gebeurt ook in de laptop varianten die dan ook waarschijbnlijk beter gebinned zijn.

Daarnaast zijn het 256bit varianten van de 3080 in de laptops. Uiteindelijk onder de streep presteerd de laptop 3080 nog minder dan de desktop 3070.
Dat laatste beetje performance eruit trekken zorgt gewoon voor veel meer verbruik. Zelf heb ik een flinke undervolt op mijn desktop 3080 en daarom bespaar ik tot 80watt onder volledige belasting. Maar de clocksnelheid blijft hetzelfde, als ik daar 210mhz van af zou trekken (1920mhz naar 17010mhz) zit ik al onder de 200 watt. Dit gebeurt ook in de laptop varianten die dan ook waarschijbnlijk beter gebinned zijn.

Daarnaast zijn het 256bit varianten van de 3080 in de laptops. Uiteindelijk onder de streep presteerd de laptop 3080 nog minder dan de desktop 3070.
De desktop versie GeForce RTX 3070 heeft ook gewoon een 256bit Geheugenbus, pas vanaf de desktop GeForce RTX 3080 is de Geheugenbus pas 320bit.
Daarom benoemde ik ook alleen puur de 3080, maar ook zo bespaard de laptop 3080 het verbruik.
Daarom benoemde ik ook alleen puur de 3080, maar ook zo bespaard de laptop 3080 het verbruik.
Aha ok, ja het is jammer dat ik niet zo even benchmarks kan vinden van GeForce RTX 3070 vs GeForce RTX 3080 Mobile, dan had het veel duidelijker geweest.
Bedankt, maar wat ik zie is dat de GeForce RTX 3080 Laptop langzamer is dan de GeForce RTX 3070 Laptop in die benchmarks, en ook vaak langzamer is dan de laptop met GeForce RTX 2080, erg vreemd, is die laptop met GeForce RTX 3080 lager geklokt blijkbaar dan de de laptop met GeForce RTX 3070, voor mij niet een duidelijke review, had liever gezien waar ze een GeForce RTX 3080 Mobile gebruikte die blijkbaar niet zo enorm ver terug klokt, dat hij langzamer is dan de GeForce RTX 3070 Mobile.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 januari 2021 18:39]

Dit is dus precies wat er nu mis is, dit is stiekem een RTX 3080 Max-Q maar dat is niet aangegeven door ASUS omdat dat niet meer hoeft van NVIDIA. Als consument zul je nu je conclusies moeten trekken op basis van het wattage van de gebruikte GPU.
Kijk, dit is nuttige info. dank! :)
Klopt ook, de enige andere benchmark welke ik vandaag voorbij zag komen is deze > https://youtu.be/LcLi8W0Ysmc?t=363

Een externe 3080 mobile GPU voor een Asus ultra gaming book achtig apparaat. Is geen TB3 oplossing maar een externe PCI express port. PCI express 4.0 8X om precies te zijn. Framerates liggen toch een derde lager in het algemeen. Dat zou dan ook weer betekenen dat deze langzamer is dan een desktop 3070RTX.
Klopt ook, de enige andere benchmark welke ik vandaag voorbij zag komen is deze > https://youtu.be/LcLi8W0Ysmc?t=363

Een externe 3080 mobile GPU voor een Asus ultra gaming book achtig apparaat. Is geen TB3 oplossing maar een externe PCI express port. PCI express 4.0 8X om precies te zijn. Framerates liggen toch een derde lager in het algemeen. Dat zou dan ook weer betekenen dat deze langzamer is dan een desktop 3070RTX.
Bedankt voor die YouTube link, vind het alleen jammer dat hij ook niet de snelheid er bij gedaan had van een GeForce RTX 3070 Desktop.
De Max-Q aanduiding verdwijnt niet. Het is een featureset die bouwers naar eigen wens kunnen implementeren.
Je bent een stuk vergeten te quoten
Yet it is in the hands of OEMs and laptop manufacturers to market these specifications, Nvidia says, and it's up to them to decide which features, TDP, and clock speeds will be offered. That may mean there's still the possibility that you'll find laptops with GPUs in the Max-Q performance range without being noted as such, which could lead to customer confusion, as was the initial worry.
Maakt de koeling niet een verschrikkelijke herrie ?
Geen cijfers hierover gevonden.
Dat zullen de benchmarks uit moeten wijzen.

Zie hier een review van hetzelfde chassis met een rtx 2070 en een Intel core i7 10870H:
https://www.youtube.com/watch?v=6_y8D3kg39o
Het is nu eenmaal een dunne laptop, dat is niet bevorderlijk, en die core i7 is zeker een heethoofd.
Aan de PCMark score bij de accutest te zien is er nog steeds een boost-delay bij gebruik op de batterij... Had gehoopt dat dit bij de ryzen5000 generatie wat aangepast zou zijn, maar lijkt niet het geval.

Verder benieuwd naar de prestatie in de U series en dan vooral tov de ryzen4000 serie. Zou het enigzins de upgrade waard zijn?
Bij deze prestaties zou het ook interessant zijn om iets te zeggen over hoe de ervaringen zijn met bijvoorbeeld een VR headset zoals de HP Reverb 2, omdat deze door inside-out tracking zich wel zou lenen voor een mobiele setup.
Ik vind 25% beter dan de 2080s mobile eigenlijk helemaal niet indrukwekkend te noemen..
hmmm deze is wel heel interessant
ik heb die behuizing (die barebone) maar dan met een Intel 10875 en een 2070
werkt prima, ben zeker te spreken over de magnesium behuizing

Maar deze verbeterd op een aantal punten mijn laptop

1> hoge resolutie scherm
2> camera op de goeie plek (niet onder aan)

En dan een Ryzen cpu, als ze de throttling problemen nog oplossen zou ik bijna al weer gaan upgraden...
zeker de hoge resolutie scherm is echt ideaal want ik kom van een 4k scherm, en dat merk je toch echt wel die terug gang naar 1080
Leveren ze hem met een noise cancelling koptelefoon voor de herrie die het ding gaat maken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True