ASUS zet met zijn Duo-laptops in op het tweede scherm, ofwel de Screenpad. Bij de tweede iteratie van de Zenbook Duo heeft ASUS zijn best gedaan om die Screenpad op verschillende manieren praktischer in gebruik te maken. Om te beginnen ligt de Screenpad niet meer plat, maar is hij een stukje naar voren gekanteld. Je kijkt in principe wat makkelijker op de Screenpad, maar de schuine kijkhoek heeft helaas tot gevolg dat het scherm een vrij lage resterende helderheid heeft, terwijl de maximale helderheid van de Screenpad als je er recht op kijkt, zelfs wat hoger is dan die van het primaire scherm.
De tweede manier waarop ASUS de Screenpad handiger heeft willen maken, is door het toevoegen van extra knoppen voor vier Adobe-titels. Als je die software gebruikt, kunnen de knoppen handig zijn, maar ze werken niet altijd even goed en het touchscreen biedt bij de meeste sliders geen echt voordeel ten opzichte van het gebruik van de muis. De handigste toepassing vinden wij het gebruik van de Screenpad als tweede beeldscherm. In Premiere Pro kun je bijvoorbeeld je tijdlijn op het tweede scherm kwijt en in Photoshop kun je er bepaalde panelen naartoe verplaatsen. Bovendien werkt een tweede scherm met alle software en niet alleen de vier Adobe-titels.
De Screenpad brengt ook wat ongemak met zich mee. De touchpad verhuist naar rechts en dat is voor linkshandigen onbruikbaar. Ook voor rechtshandigen is de kleine touchpad niet altijd even handig, vooral als je veegbewegingen met meer dan één vinger wilt gebruiken. Het toetsenbord is ook verschoven en tikt niet echt prettig doordat je bij het aanslaan van de spatiebalk de opstaande rand van de behuizing raakt. Dat probleem is wel op te lossen door het bijgeleverde standaardje onder op de laptop te plakken, maar dan staat je toetsenbord ook meteen schuin en hoewel dat volgens ASUS ergonomisch zeer verantwoord is, kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen dat even prettig vindt.
De meeste haken en ogen zitten bij deze laptop dan ook aan de buitenkant, want op de hardware hebben we weinig aan te merken. Sterker nog; je kunt de prestatiemodus inschakelen en dan is de Tiger Lake-processor bijzonder vlot voor een quadcore. De accuduur is ook niet verkeerd, dankzij de toepassing van een zuinige lcd voor het primaire paneel. De accuduur met alleen dat primaire paneel aan is prima, maar met beide schermen ingeschakeld zijn we er ook niet ontevreden over. Wat de kwaliteit van de schermen betreft zijn we te spreken over het primaire scherm, dat goed gekalibreerd is en van een mat touchscreen is voorzien. Het secundaire scherm is niet zo goed gekalibreerd en kan ook niet het volledige sRGB-spectrum weergeven.
De goedkoopste Zenbook Duo gaat 1800 euro kosten en dat is normaliter een behoorlijke som voor een laptop met Tiger Lake-processor, 16GB geheugen en een ssd van 1TB. De Zenbook Duo is dankzij de Screenpad meer dan alleen die specificaties, maar als potentiële koper zul je wel echt een goede toepassing voor dat tweede scherm moeten hebben, want van de bijgeleverde software hoef je niet veel te verwachten. Heb je een dergelijke toepassing voor ogen, dan krijg je met de Zenbook Duo een vlotte laptop in een compleet pakket met stylus en sleeve.