Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

GoPro HERO9 Black Review

5k-video, tweede scherm en rotsvaste horizon

21-09-2020 • 15:30

91

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De HERO9 Black biedt een heleboel (kleine) verbeteringen ten opzichte van de HERO8 Black van vorig jaar. De nieuwe 23,6-megapixelsensor biedt vooral betere fotokwaliteit, de 5k-videomodus voegt minder toe. Fijn zijn het grotere touchscreen aan de achterzijde en, in mindere mate, het nieuwe videoscherm aan de voorkant. De videokwaliteit is vergelijkbaar met die van de HERO8 Black, maar de nieuwe camera biedt beeldstabilisatie bij meer resoluties en beeldsnelheden. Dat maakt de HERO9 Black de beste allround actioncamera van dit moment, al zien wij voor eigenaren van een HERO8 Black te weinig redenen om te upgraden.

Getest

GoPro Hero9 Black Zwart

Prijs bij publicatie: € 480,-

Vanaf € 369,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Een nieuw jaar, een nieuwe actioncamera van GoPro. Dat klinkt als een luie openingszin voor deze review, maar in het afgelopen decennium was GoPro de enige fabrikant die met de regelmaat van de klok elk jaar een of meer actioncamera’s op de markt bracht. Sommige modellen waren daarbij een grote stap vooruit, andere brachten slechts kleine verbeteringen of waren juist bedoeld als goedkope prijsbrekers. De nieuwe GoPro HERO9 Black valt in al deze categorieën; op papier is de camera een grote stap vooruit, maar het hangt af van de manier waarop je actioncams gebruikt, wat je daar in de praktijk van merkt. En hoewel de officiële adviesprijs van 480 euro juist iets hóger is dan de introductieprijs van de HERO8 Black, valt ook daar wat op af te dingen. De Black-versie die wij bespreken, is overigens de enige variant van de HERO9 die GoPro op de markt brengt. Net als bij de HERO8 van vorig jaar is er ook van deze nieuwe camera geen goedkopere Silver- of White-versie, zoals bij eerdere modellen wel het geval was.

Naaste de nieuwe HERO9 Black houdt GoPro ook de HERO8 Black en de oudere HERO7 Black in het productgamma, waarbij die camera's een prijsverlaging naar respectievelijk 380 en 280 euro krijgen. In deze test vergelijken we de nieuwe HERO9 Black met zijn twee voorgangers en concurrerende modellen in de vorm van de Instra360 One R Twin Edition - een hybride 360-graden- én actioncamera - en de Osmo Action van DJI.

More Everything

Van een afstandje bekeken lijkt de nieuwe HERO9 Black sterk op de HERO8 Black van vorig jaar. De nieuwe camera is in alle richtingen wat gegroeid en ook het gewicht is ruim dertig gram toegenomen. Dat klinkt niet veelbelovend, maar daar zet GoPro wel wat tegenover. Het grotere touchscreen aan de achterzijde én een nieuwe grafisch scherm aan de voorkant vallen direct op. Dat laatste is vakkundig gekopieerd van DJI, dat zijn Osmo Action-camera vorig jaar al voorzag van een kleurenschermpje aan de voorkant. Het extra scherm is handig om selfies te maken en om met de camera te vloggen, maar kan in krappe ruimtes ook gewoon helpen om een normaal shot uit te lijnen. Het binnenwerk van de camera heeft eveneens een upgrade gekregen. De HERO9 Black beschikt over een grotere accu dan zijn voorganger, goed voor een langere werktijd, en heeft een gloednieuwe beeldsensor. Sinds de HERO3+ uit 2013 maken alle high-end GoPro camera’s gebruik van 12-megapixelsensors; de HERO9 beschikt over een 23,6-megapixelmodel waarmee de camera video in 5k-resolutie en 20-megapixelfoto’s kan schieten.

GoPro Hero 8 Black en GoPro Hero 9 Black - beeldscherm en accu
GoPro HERO8 Black (links) en GoPro HERO9 Black

Die nieuwe sensor is gekoppeld aan dezelfde GP1-processor als in de HERO8 wordt gebruikt. Met de nieuwe camera weet GoPro méér uit de chip te halen, waardoor HyperSmooth Boost - de beste elektronische beeldstabilisatie die de camera biedt - nu in alle resoluties en bij alle framerates beschikbaar is van 1080p240Hz tot 5k30Hz. In een beperkt aantal beeldmodi is het nu ook mogelijk om direct in de camera horizon leveling toe te passen, waarbij het beeld perfect waterpas blijft, ook als de camera dat zelf niet is. Een andere nieuwe functie is HindSight, waarmee beeld continu in een buffer wordt opgeslagen zodat je opnames kunt starten tot dertig seconden vóórdat je op de recordknop drukt. Daarnaast kan de camera nu als webcam worden gebruikt en is het mogelijk om opnames vooraf met een timer te plannen. Op alle punten belooft de HERO9 dus nét wat meer dan zijn voorganger. GoPro vat de camera daarom zelf samen met de slogan: More Everything.

Uiterlijk en verwijderbare lens

De HERO9 is in alle richtingen wat groter en met 156 gram ook zwaarder dan de HERO8, die 125 gram in de schaal legt. Het concept van de HERO9 is verder gelijk aan dat van zijn voorganger en ook het nieuwe model heeft dus twee uitklapbare metalen ‘vingers’ onder in de behuizing die dienstdoen als mount, waarmee de camera op alle gangbare GoPro- (compatible) accessoires te monteren is. Een extra cage, die ook ruimte en gewicht zou toevoegen, is hierdoor in tegenstelling tot bij concurrerende modellen niet noodzakelijk. De HERO9 is net als zijn voorgangers standaard waterdicht, zodat ook een extra onderwaterbehuizing achterwege kan blijven.

GoPro Hero 8 Black en GoPro Hero 9 Black - beeldscherm
GoPro HERO8 Black (links) en GoPro HERO9 Black

Aan de voorzijde valt vooral het grote 1,4”-kleurenscherm op. Voorgaande GoPro’s hadden alleen een klein monochroom statusscherm aan de voorkant; het nieuwe scherm is een heldere, fullcolour-lcd die ook live video kan weergeven. Je kunt als gebruiker zelf kiezen hoe het scherm gebruikt wordt: uitgeschakeld om accu te besparen, als ouderwets statusscherm of als videoscherm. In het laatste geval heb je de mogelijkheid om het hele opgenomen beeld met zwarte balken aan de boven- en onderzijde te tonen of in te zoomen, waardoor het middelste deel van het beeld groter in het scherm verschijnt, maar de zijkanten wegvallen. In het eerste geval blijft er bij opname in 16:9-modus maar een heel klein beeldje over, maar biedt het scherm wél de mogelijkheid om het complete shot nauwkeurig uit te lijnen. De tweede optie is vooral handig voor vloggers die zeker willen weten dat ze zelf goed in beeld zijn.

Voor algemeen gebruik vinden wij het vooral fijn dat ook het achterscherm 16 procent gegroeid is, naar 4,8x3,0cm. Dat grotere scherm geeft niet alleen een betere indruk van wat je filmt, het touchscreen is door het toegenomen formaat ook beter te bedienen. De interface van GoPro heeft verschillende kleine elementen die op het nieuwe scherm trefzekerder te vinden zijn dan voorheen. De touchscreeninterface blijft overigens nog steeds wat stroperig aanvoelen en het scherm reageert nog altijd niet perfect op alle aanrakingen. Een stap vooruit ten opzichte van de HERO8 Black is het zeker, maar perfect is het nog niet.

GoPro Hero 8 Black en GoPro Hero 9 Black - beeldscherm achterzijde
Het touchscreen van de HERO9 Black is 16 procent groter dan dat van de HERO7 Black

Max Lens Mod

Vorig jaar nam GoPro bij de HERO8 Black afscheid van de verwisselbare 'protective lens' die de HERO-camera’s sinds jaar en dag hadden en daar was lang niet iedereen blij mee. Bij een actiecamera is het niet ondenkbaar dat deze lensbeschermer bekrast raakt of zelfs breekt tijdens ruwer gebruik en bij de HERO8 betekende een gebroken lensbeschermer feitelijk het einde van de camera. GoPro heeft zich de kritiek aangetrokken en bij de HERO9 is de verwisselbare voorzetlens terug van weggeweest. Grote kras of barst? Voor 20 euro koop je een nieuwe lensbeschermer en is de camera weer zo goed als nieuw.

GoPro Hero  9 Black - verwisselbare lens
Terug van weggeweest: de HERO9 Black is weer voorzien van een verwisselbare lens

Met de HERO9 gaat GoPro bovendien een stapje verder met de Max Lens Mod, die volgende maand op de markt moet komen. Deze fisheyelens kan in plaats van de normale lensbeschermer gemonteerd worden, waarna de camera een extreem brede beeldhoek van 155 graden krijgt. Nu is dat op zichzelf niet direct handig, maar in combinatie met de nieuwe horizon-levelingfunctie maakt die lens het mogelijk om digitaal extra cropping tot te passen, zodat de camera letterlijk 360 graden kan ronddraaien zonder dat het beeld meedraait.

Resoluties, beeldstabilisatie en opnamemodi

Op papier is het belangrijkste wapenfeit van de nieuwe 23,6-megapixelsensor dat de HERO8 in 5k-resolutie kan filmen. De enige beeldsnelheid die in die resolutie ondersteund wordt, is 30fps, waarbij HyperSmooth-beeldstabilisatie zowel in de standaard- als in Boost-modus beschikbaar is, waardoor het mogelijk is om zeer stabiele beelden op te nemen. Het praktische nut van deze extra hoge resolutie is echter beperkt. Zelfs de hoogst mogelijke bitrate van de camera is alleen toereikend om bij weinig of geen beweging in beeld écht een verschil in scherpte te laten zien met 4k-opnames. Is er meer beweging, dan neemt de feitelijke resolutie snel af en worden de verschillen in beeldscherpte moeilijker zichtbaar of verdwijnt het verschil geheel.

GoPro Hero 9 Black - beeldmodi

Buiten 5k30 biedt de camera ondersteuning voor 4k-opnames in 16:9- en 4:3-formaat, waarbij respectievelijk met maximaal zestig en dertig beelden per seconde opgenomen kan worden, net als bij de HERO8 Black het geval is. Vreemd genoeg heeft GoPro de ondersteunde framerates voor de populaire 2,7k-16:9 en -4:3 resoluties teruggebracht naar alleen 60fps, waar de HERO8 Black in deze resoluties ook met 30 en 24fps kon opnemen. In 1440p en 1080p ondersteunt de HERO9 Black, net als zijn voorganger, framerates tot respectievelijk 120 en 240fps, goed voor vloeiende slowmotionbeelden. De HERO9 Black neemt video op als mp4-bestanden met compressie volgens H.264 (AVC) of H.265 (HEVC) en met een bitrate tot maximaal 100Mbit/s.

Een nieuwe functie is HindSight. Schakel je deze in, dan neemt de camera tussen opnames door feitelijk ook continu video op in een buffer van maximaal dertig seconden. Druk je de opnameknop in, dan worden hierdoor aan het begin van de opname tot dertig seconden audio en video toegevoegd. Hierdoor loop je niet langer het risico nét dat ene, onverwachte moment te missen. Nadeel is dat de camera met HindSight ingeschakeld meer energie verbruikt en de accu dus sneller leegtrekt. Het in- en uitschakelen van HindSight kan eenvoudig met een knop op het touchscreen, wil je dus zonder preopname opnemen, dan schakel je zo terug naar de normale opnamestand.

HyperSmooth 3.0

Met de HERO7 introduceerde GoPro in 2018 voor het eerst HyperSmooth-beeldstabilisatie in zijn actiecamera’s. Hypersmooth is een softwarematige oplossing waarbij de camera digitaal zo’n 10 procent op de sensor inzoomt en de sensorruimte die daardoor rondom het daadwerkelijk opgenomen beeld vrijkomt, gebruikt als buffer om bewegingen van de camera te compenseren. Met HyperSmooth 2.0 verbeterde GoPro deze stabilisatie bij de HERO8 Black, onder meer door een Boost-modus toe te voegen. Daarbij wordt circa 25 procent op de sensor ingezoomd om meer speelruimte te creëren voor stabilisatie, zodat ook heftigere schokken gladgestreken kunnen worden. Het nadeel van Boost is dat de beeldhoek van de camera er zichtbaar door afneemt. Bij de 12-megapixelsensors die GoPro tot nu toe gebruikte, boette je bovendien echt aan beeldscherpte in bij gebruik van Boost in combinatie met 4k-opname, omdat de sensor na de 25-procentscrop simpelweg niet genoeg resolutie overhad om een native 4k-beeld te genereren.

HyperSmooth crop vergelijking
Vlnr: HyperSmooth uit, HyperSmooth 'on' (10-procentscrop) en HyperSmooth Boost (25-procentscrop)

Met de HERO9 introduceert GoPro nu HyperSmooth 3.0. Wie op wéér een grote stap voorwaarts hoopt, komt van een koude kermis thuis. De stabilisatie is feitelijk gelijk aan de Boost- en non-Boost-modi bij HyperSmooth 2.0, maar beeldstabilisatie, inclusief Boost, is nu in alle ondersteunde beeldmodi beschikbaar. Door de hogere sensorresolutie zijn 4k-opnames in combinatie met Boost nu ook iets scherper dan voorheen. Daarnaast voegt GoPro voor de linear-view, waarbij sterk op de sensor wordt ingezoomd om een beeld zonder vertekening te verkrijgen, de mogelijkheid toe om de horizon stabiel te houden, ook als de camera opzij neigt. Dit werkt met de standaardlens tot ongeveer 45 graden. Neigt de camera verder opzij, dan ‘schiet’ het beeld ineens los van de horizon en volgt het gewoon weer de oriëntatie van de camera. Met de eerder genoemde optionele Max Lens Mod vervalt deze beperking en blijft de horizon onafhankelijk van de positie van de camera altijd kaarsrecht in het opgenomen videobeeld.

HyperLapse 3.0

Een andere functie die inmiddels aan versie 3.0 toe is, is HyperLapse, een timelapsefunctie, maar dan gestabiliseerd, zodat je ook lopend, fietsend of vanuit een auto vloeiende versnelde opnames kunt maken. Versie 3.0 in de HERO9 maakt het nu mogelijk om versnelde opnames met één druk op de knop te onderbreken voor realtime video met geluid of juist voor slowmotionopnames op halve snelheid.

Foto en foto-van-video

De nieuwe 23,6-megapixelsensor maakt het mogelijk om foto’s met aanzienlijk meer detail vast te leggen dan wat met de HERO8 Black mogelijk was. Anders dan bij video is het verschil tussen de 12-megapixelfoto’s van de HERO8 Black en de 20/23-megapixelfoto’s die de HERO9 maakt, heel duidelijk zichtbaar. Wat opvalt is dat de camera beelden in raw modus in een hogere resolutie, en met aanzienlijk meer detail, wegschrijft dan in JPEG. De resolutie van de raw (.GPR-) bestanden is 5568x4176 pixels, terwijl JPEG-bestanden met 5184x3888 pixels worden weggeschreven. Apart is ook het verschil in bestandsgrootte. Bij gelijktijdige opslag in raw en JPEG zijn de JPEG-bestanden groter, terwijl de raw files meer pixels én meer detail bevatten.

GoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto'sGoPro Hero 9 Black testfoto's

De camera biedt vier verschillende modi om foto’s op te slaan. Je hebt de keuze uit 'standaard jpg', 'raw+jpg', 'hdr jpg' en 'SuperPhoto jpg'. In die laatste modus analyseert de camera het beeld en kiest hij er naar gelang automatisch voor om verschillende opnames snel achter elkaar te maken en vervolgens samen te voegen tot een HDR-opname, beeldruis te verminderen of lokale tonemapping toe te passen. Het maken en verwerken van een SuperPhoto duurt in totaal enkele seconden. Het resultaat is doorgaans een fraai, zij het soms wat onnatuurlijk ogend beeld.

Een andere optie waar GoPro hoog over opgeeft, is de mogelijkheid om dankzij de nieuwe sensor betere foto’s uit opgenomen video’s te extraheren. Uit een 5k-video kun je foto’s met een maximale resolutie van 14,7 megapixel opslaan, belooft GoPro. Technisch gezien klopt dat, maar verwacht geen foto’s die wat kwaliteit betreft in de buurt komen van échte foto’s. Zoals eerder besproken neemt de beeldscherpte in 5k-resolutie snel af naarmate er meer beweging in beeld is en dat zie je uiteraard terug als je achteraf foto’s uit die videobestanden probeert te trekken. Voor sociale media is de video-naar-fotofunctie van GoPro (al jaren) prima bruikbaar, maar verwacht niet dat je grote prints kun maken van deze foto’s.

Beeldkwaliteit en geluid

De belangrijkste vraag bij een actioncam is natuurlijk hoe het zit met de beeld- en geluidskwaliteit. Laten we met dat laatste beginnen. Net als de HERO8 heeft de HERO9 drie ingebouwde microfoons, waarmee de camera er redelijk goed in slaagt om windruis weg te filteren. Redelijk, want vol in de wind op bijvoorbeeld het dak van een auto of een motorhelm is er nog altijd niets aan het geluid te redden. Op fietssnelheid is het geluid over het algemeen echter prima, al weet concurrent Insta360 windgeruis effectiever weg te filteren, zij het met duidelijk hoorbare digitale artefacten als gevolg. In vergelijking met de HERO8 Black zijn de verschillen klein. De oudere HERO7 Black en DJI Osmo Action hebben twee ingebouwde microfoons en zijn daarmee wat minder goed in staat om windruis effectief te onderdrukken, al hangt de geluidskwaliteit bij alle camera's sterk af van de omstandigheden.

Wil je de HERO9 Black gebruiken om mee te vloggen, dan gaat dat prima. Stemgeluid wordt aan zowel de voor- als de achterkant duidelijk opgepikt en is ook bij matige wind nog redelijk verstaanbaar. Wil je beter geluid, dan zul je een externe microfoon moeten gebruiken. Dat kan met een optionele USB-C-naar-3,5mm-dongel of met de ‘media mods’ die GoPro later dit jaar op de markt brengt en waarmee je een richtmicrofoon, groter scherm en/of videolamp aan de HERO9 kunt toevoegen.

Om de videokwaliteit van de HERO9 Black te beoordelen, hebben we een groot aantal tests uitgevoerd, waarbij we de camera vergelijken met de HERO8 Black van circa 380 euro, de HERO7 Black van 280 euro, de DJI Osmo Action van circa 300 euro en de Insta360 One R Twin Edition van 460 euro. Die laatste is op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt.

GoPro Hero 9 Black - testveld
Het testveld vlnr: DJI Osmo Action, GoPro HERO8 Black, HERO9 Black, Instra360 One R, GoPro HERO7 Black

Je kent Insta360 wellicht als fabrikant van 360-gradencamera’s en ook de One R kan in 360 graden opnemen. De camera is echter modulair en kan ook voorzien worden van een ‘normale’ 4k-cameramodule en van een module met een extra grote 1-inchsensor en Leica-lens. Die laatste is te prijzig om als een logische concurrent gezien te worden, terwijl de adviesprijs van de Instra 360 One R als ‘Twin Edition’ met 360-module én 4k-actiecamera op vrijwel hetzelfde niveau ligt als die van de GoPro HERO9 Black.

We hebben alle camera’s onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende beeldmodi getest. Als we verschillende camera’s tegelijk testen, doen we dat op een rig, waardoor de bewegingen van alle camera’s zoveel mogelijk overeenkomen. We hebben de HERO8 in de hand lopend en hardlopend, met een chest mount hardlopend en fietsend, en gemonteerd op het stuur van een mountainbike getest.

Na het analyseren van alle beelden kunnen we duidelijke conclusies trekken. Ten eerste blijkt de stabilisatiekwaliteit van HyperSmooth 3.0 in de praktijk identiek aan die van de HyperSmooth 2.0-implementatie in de HERO8 Black. Enige uitzondering is de nieuwe horizon-levelingfunctie, die nu in de camera gebeurt. De stabilisatie zelf lijkt echter niet verbeterd te zijn. Dat is geen schande, want GoPro stak op dit punt al met kop en schouders boven de concurrentie uit. DJI’s Osmo Action is minder goed in staat heftige schokken op te vangen en heeft bovendien méér licht nodig om goed te werken. De HERO7 Black biedt met het oudere HyperSmooth 1.0 op zich prima stabilisatie, zolang het beeld maar niet té hard beweegt, want de Boost-functie van de nieuwere HERO8 en 9 Black ontbreekt bij dit oudere model.

Insta360’s beeldstabilisatie is een heel ander verhaal. De One R neemt altijd het beeld van de complete sensor op en slaat daarnaast metadata op die afkomstig is van de ingebouwde gyroscoop in het videobestand, om áchteraf beeldstabilisatie toe te passen en de beelduitsnede naar wens aan te passen. Dat biedt veel flexibiliteit, maar er kleeft een groot nadeel aan. Beelden met heftige bewegingen zijn een stuk lastiger te comprimeren dan gestabiliseerd beeld en de ‘ruwe’ beelden van de Insta360-camera zijn een nachtmerrie voor de in de camera ingebouwde video-encoder. Hoewel stabilisatie achteraf met de meegeleverde smartphone- of pc-app goed werkt, is duidelijk zichtbaar dat het beeld bij heftige bewegingen veel compressiefouten bevat, waardoor de scherpte tegenvalt. GoPro heeft dat probleem niet. De ruwe sensordata wordt ín de camera al gestabiliseerd, waarna het van schokken ontdane beeld naar de video-encoder wordt gestuurd.

Ook met de lichtgevoeligheid van de HERO9 Black zit het wel snor. Hoewel de individuele lichtgevoelige cellen van de nieuwe 23,7-megapixelsensor een stuk kleiner zijn dan die van de 12-megapixelsensor van de HERO8 Black, zijn de prestaties in het donker vrijwel gelijk, waarbij de HERO9 zelfs wat minder beeldruis laat zien dan zijn voorganger. De lichtgevoeligheid van beide camera’s komt in de praktijk overeen, is beter dan die van de DJI Osmo Action en de HERO7 Black, en vergelijkbaar met de lichtgevoeligheid van de Insta360 One R met de standaard 4k-module. We moeten overigens wel aantekenen dat de HERO9 hiermee zeker geen low-lightwonder is. Bij schemering voelt de camera zich een stuk minder thuis dan bij daglicht, wat het eerst te zien is aan de beeldstabilisatie, die als gevolg van langere sluitertijden direct slechter werkt als het donkerder wordt.

Over het geheel genomen is de beeldkwaliteit van de HERO9 Black duidelijk beter dan die van de HERO7 Black, DJI Osmo Action en Instra360 One R met 4k-module. De verschillen in beeldkwaliteit met de HERO8 Black zijn heel klein. Bij beeldmodi waarin beide camera’s dezelfde instellingen ondersteunen, en dat geldt voor de meeste gangbare resoluties, is het doorgaans lastig tot onmogelijk om beide camera’s uit elkaar te houden. De nieuwe 5k30-modus van de HERO9 Black levert in directe vergelijking met de maximale 4k30-stand van de HERO8 Black íets meer detail op bij (zeer) rustige beelden. Het gebruik van de 5k-modus voor actiesporten is echter niet aan te raden, omdat de bitrate daarvoor niet toereikend is. Wat we tijdens onze opnames wél duidelijk merkten, is de verbeterde accutijd van de HERO9 in vergelijking met zijn voorganger. Afhankelijk van de gebruikte resolutie kun je met de HERO9 Black tot 40 procent langer opnemen dan met de HERO8 Black, wat neerkomt op maximaal zo'n 140 minuten opnametijd in 1080p resolutie.

Conclusie

Met de HERO9 Black streeft GoPro de beste actioncamera die je tot nu toe kon kopen, de HERO8 Black, weer voorbij. Niet zozeer als het gaat om pure beeldkwaliteit in de gangbaarste beeldmodi, maar wel met een betere werktijd op de accu, een fijn, groter touchscreen én een extra scherm aan de voorkant. Slowmotionopnames zijn nu ook bruikbaar in combinatie met de beste Boost-beeldstabilisatie en de fotokwaliteit van de nieuwe camera is een duidelijke stap vooruit ten opzichte van het vorige model. De uitstekende HyperSmooth-beeldstabilisatie is in de basis niet verbeterd, maar biedt nu de mogelijkheid om de horizon recht in beeld te houden als de camera tot 45 graden opzij wordt gekanteld, of zelfs onbeperkt met de binnenkort verkrijgbare extra opzetlens. Reden voor ons om de GoPro Hero 9 Black een Ultimate award op te spelden.

Fijne, maar grotendeels kleine verbeteringen dus. Heb je nu een HERO8 Black, dan is er zeker geen reden om die camera nu in de verkoop te doen en direct de nieuwe HERO9 aan te schaffen. Ben je echter toch al van plan om een actioncam te kopen, dan ligt de keuze voor de HERO9 Black wél voor de hand. Niet alleen omdat de camera op alle punten net zo goed of beter scoort dan de HERO8 Black, maar ook omdat je de HERO9 Black (tijdelijk) feitelijk voor dezelfde prijs koopt als zijn voorganger. De HERO8 Black blijft gewoon verkrijgbaar en heeft vanaf nu een adviesprijs van 380 euro, terwijl de nieuwe HERO9 Black officieel 480 euro kost.

Koop je de HERO9 Black op het moment van schrijven via GoPro’s eigen website, dan betaal je voor de camera inclusief één jaar GoPro ‘subscription service’ tijdelijk geen 480, maar 380 euro. Een vergelijkbare kortingsactie loopt ook voor de Hero 8 Black, die daardoor tijdelijk netto 330 euro kost. GoPro wil kennelijk graag dat mensen kennismaken met zijn abonnementsdienst, die gratis cloudopslag, extra omruilgarantie en tot 50 procent korting op accessoires biedt. Daarom biedt het de camera mét een jaar gebruik van deze dienst goedkoper aan dan wanneer je de camera kaal koopt. GoPro doet dit uiteraard in de hoop dat je het abonnement na het eerste jaar niet opzegt, maar niets weerhoudt je ervan om dat wél te doen en de camera zo met een flinke korting te bemachtigen.

Reacties (91)

91
91
61
8
2
23
Wijzig sortering
GPS werkt nog steeds niet op de Hero9. Werkt alleen t/m hero 7. Voor Hero 8 hadden ze een fix beloofd maar nooit uitgebracht. De Toch al niet werkende GoPro desktop apps zijn vervolgens verwijderd / naar legacy geplaatst. GPS werkt alleen in de mobiele apps en GOPro houdt vol dat dat een goede workflow is voor het bewerken van 4K films 8)7 Er zijn prijzige 3rd party fixes beschikbaar. GoPro laat de klanten hier gewoon in de kou staan.

https://community.gopro.c...o-file/m-p/717154#/M30157

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Als je GPS / snelheidsmeters wil gebruiken koop dan geen Hero 8 of Hero 9.

[Reactie gewijzigd door HEY_DUDE op 22 juli 2024 13:38]

Een waarschuwing is zeker op zijn plaats, maar ook Tweakers.net zou dit mogen opnemen in het lijst 'Cons'.
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, want de GPS op mijn 8 doet het gewoon. Als ik de foto's bijvoorbeeld op mijn Mac ingeladen hebt dan kan ik de locatie er bij pakken.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door GerritGekke op 22 juli 2024 13:38]

Je kan geen gauges/snelheidsmeters/hoogte meters etc. toevoegen aan filmpjes. GoPro adverteerde daar wel mee en werkte ook gewoon voor de Hero 7. De metadata zit inderdaad ook in de video bestanden. Maar je hebt prijzige 3rd party apps nodig om het te gebruiken. Terwijl het voor de Hero 7 “gewoon” in de GoPro desktop applicatie werkte. Voor de Hero8 hadden ze een fix beloofd maar dat zijn ze nooit nagekomen. Qua customer support zijn ze net zo brak als een willekeurige Chinese action cam.
Ook ik dacht dat je het over GPS had. Maar je bedoelt dat snelheid/hoogte meters op basis van GPS data niet werkt. Dat is iets heel anders natuurlijk :)

Ja dat is wel belangrijk om te vermelden bij de cons.
Ik weet dat het niet gebruikelijk is om te reageren op ratings, maar ik heb je toch een +3 gegeven. Voor veel mensen is het tonen van een snelheidsmeter / kaart toch wel essentieel bij het gebruik van een actioncam en het ontbreken van deze functionaliteit die dus bewust achter wordt gehouden is wel doorslaggevend voor mij en dus een must-read voor het kopen van deze camera.

Ik heb zelf een Samsung Gear 360 en daarmee kan ik ook heel slecht video's bewerken op PC. Op Android gaat dit veel beter maar dat vind ik uitermate onprettig en met de kennis van nu had ik de camera niet gekocht. Videobewerken op een smartphone met touchscreen is voor mij niet te doen.

Het is ook een stukje mindset van wat je koopt: ik verwacht dat als je een dure camera van hét A-merk koopt - en Gopro is in de praktijk synoniem aan actioncam - dat je dan alle toeters en bellen er bij krijgt. Doelbewust functionaliteit achterhouden past daar niet bij in mijn ogen. Als de vorige generatie GoPro nu al legacy is dan is dat tekenend voor hoe het met de ondersteuning zit voor deze camera over pak hem beet een jaar.

Waarom zou ik op mijn kleine telefoon zitten priegelen terwijl ik voor mijn mooie 24inch 1440p scherm zit, met toetsenbord en muis en een dikke videokaart/CPU?

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 22 juli 2024 13:38]

Je hebt helemaal gelijk, is echt jammer dat het niet gefixt is.....
Dat inderdaad wel een puntje. Ik heb destijds een Garmin camera gekocht juist vanwege de GPS overlays, en deze is op zich wel een beetje aan vervanging toe. Aangezien ik had begrepen dat GoPro inmiddels ook overlays had, was ik naar GoPro gaan kijken op het moment dat ik serieus wilde gaan upgraden. Maar dat hoef ik dus nu niet meer te doen.
Ik heb de Hero 7 en daar is de GPS vaak ook al een drama. De gauges overlay werken vaak niet, dat was toch een tegenvaller. Voor de rest wel heel tevreden over het apparaat.
Let even op de kleine lettertjes bij het bestellen: als je je subscription opzegt, dan behoudt GoPro zich het recht voor om de volledige retailprijs van de camera alsnog in rekening te brengen.
Het staat nogal ongelukkig in de terms and conditions maar ze hebben dat inmiddels wel verhelderd op hun forum:
https://community.gopro.c...bundle/td-p/713469/page/3
Quote:
If anyone is concerned about being billed for a second year of their GoPro subscription, they can cancel their subscription at any time during the year. There is no obligation to renew the subscription beyond that first year to take advantage of the offer.

If you decide that you do not want to renew your subscription beyond that first year, then your best option is going to be to cancel your subscription before it is set to renew a year after you signed up. If you're concerned about hitting the exact date, there is no need to worry about that. You can cancel at any point during that year - you don't need to wait until the last day or week, etc. As our full Subscription T&Cs say, "After the Free Introductory Trial – or if there is no Free Introductory Trial – Your Subscription will continue unless and until You cancel it or We terminate, cancel, suspend or disable it. You may cancel Your Subscription any time before Your renewal and avoid billing of the next period’s Fee to Your chosen payment method. Your cancellation will be effective as of the last day of the period for which you paid a Fee. You may continue to use the Subscription until your cancellation is effective and no refund will be issued unless required by applicable law."

If you're concerned about being billed for the full amount for the camera or bundle if you cancel during your first year of your subscription, you'd only be responsible for the full price of the camera or bundle if you cancel your subscripiton and are refunded for the subscription fee. This scenario would happen in very limited cases, such as with customers in the EU who decide to cancel during their 14-day free trial period. For everyone else, there are no prorated refunds for cancelled subscriptions, so you'd still be meeting all the criteria for the special offer. See the offer T&Cs here for more info.
Beetje jammer dat de Insta360 1 inch niet in de vergelijking is meegenomen.

"Want deze heeft een veel hogere prijs"

Nee, de Insta360 One R 4K module zoals hier aangegeven is 300 euro, niet 480 zoals aangegeven. Deze is dus 180 euro goedkoper.

De One R twin editie van 480 euro zou je moeten vergelijken met de Hero 9 + Hero Max samen, die dan boven de 900 euro uit zouden komen.

De One R 1 inch zonder 360 gradenmodule is te koop voor 540 euro. Dat is maar 60 euro meer dan de Hero 9 en kostentechnisch een eerlijkere vergelijking. Verder wel een prima recensie.
Wow, dat hypersmooth 3.0.. Super nice!

Hoezo gimbal nodig?! Impressive.
Dit is wel een reden om mijn 6 te vervangen denk ik.
Als je nu een 6 hebt en je wil mooi stabiel beeld, probeer dan ReelSteady GO eens.
Dit is stand-alone software welke de gyroscoop van de GoPro gebruikt om je beeld te stabiliseren. Werkt erg goed.
Had hypersmooth 2 al gezien en idee is eigenlijk vrij eenvoudig. Je neemt wel hele beeld op maar als je 25% niet gebruikt kun je die dus voor stabilisatie gebruiken. Het beeld, is met hypersmooth dan ook iets kleiner. Nu met grotere sensor hou je nog steeds 4k over waar dat eerder dus minder was.

In adobe premiere kun je dat ook doen met 4k beeld en zelf instellen wel deel je gebruikt. Dan crop je ook en blijft er geen 4k meer over.
Ik mis de vergelijking met de Sony ActionCam die hardwarematige stabilisatie heeft.
Je bedoelt de FDR-X3000 neem ik aan? Ik heb getwijfeld om die ook in de vergelijking mee te nemen, maar die camera kan - ook qua beeldstabilisatie - niet mee met nieuwere camera's als de Hero 8 en 9. Ik heb deze camera een aantal jaren geleden gereviewd en de optische beeldstabilisatie heeft uiteraard voordelen, maar is in vergelijking met HyperSmooth (Boost) vrij beperkt in de mate waarin schokken weggewerkt kunnen worden.
Dan is dat bij deze helder! Bedankt.
De sony heeft duidelijk betere opnames bij slechte licht omstandigheden dan de Hero 8. Bij daglicht is de Sony iets softer.
De FDR-X3000 is al een jaar of 4 uit en laat wel zn leeftijd zien hoor. Ik heb m zelf gehad en vond hem voornamelijk achterhaald in gebruiksgemak. Geen kleuren-touchscreen wat je als viewfinder of preview kunt gebruiken, noodzakelijke onderwaterbehuizing omdat hij alleen spatwaterdicht is, imho irritante formfactor en stabilisatie die niet meer op kan tegen de software stabilisation in de nieuwere GoPros.. De X3000 hoef je niet meer te overwegen als je een nieuwe actioncam wilt kopen.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 13:38]

In de review wordt wel gezegd dat de batterijduur er sterk op vooruitgegaan is, maar waar komt dit dan op neer? Hoe lang kan je bijvoorbeeld opnemen in de "nornale" mode, en in timelapse mode?

En is horizon levelling ook beschikbaar bij timelapses?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 13:38]

In normale modus kwam ik gemiddeld op zo'n 120-130 minuten volcontinue opname, met uitschieters naar bijna 140 minutes bij 108p30 opnames. Time-lapse heb ik niet getimed, maar zou ik terug kunnen rekenen.
Dus zou hij voor gestabiliseerde timelapse video (als primary purpose) aan te raden zijn, volgens jou? Toevallig net voor dit artikel online kwam op het forum een topic over gestart :)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 13:38]

Ik vind het lastig om daar een oordeel over te geven omdat ik niet zo goed thuis ben in alternatieven (hard- en softwareware) buiten andere actioncams. De in-camera stabilisatie van de Hero 9 is echter heel erg goed waarbij nu dus ook horizon leveling is toegevoegd ten opzichte van de Hero 8. Van alle actioncams die ik ken is het sowieso de beste optie, maar nogmaals ik ben er van overtuigd dat je met een goede dslr of systeemcamera in combinatie met de juiste software ook zeer goede - en wellicht betere - resultaten kunt behalen.
Ok, bedankt voor de info :)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 13:38]

Mooie camera, ziet er uit als prima opvolger van zijn voorgangers.

Ik vraag me wel af waarom Eric twee horloges om heeft :-p
Hij leeft in 2 werelden? :P Nu wachten op de nieuwe van DJI...
Links als referentie altijd hetzelfde horloge waarvan ik weet hoe die stappen, hartslag, spo2, stress, slaap, calorieverbruik en sport logt. Rechts een wisselend model dat ik aan het testen ben. :)
Het gaat hier om een actioncam, tot zover de open deur. Om die goed te reviewen lijkt het mij ook van belang om de robuustheid van de actioncam(s) mee te nemen.

Zowel van de camera als van het garantiebeleid. Mijn ervaring leert dat een gopro wel wordt geadverteerd met: "Rugged + Waterproof" en de uitdaging: "Dunk it. Drop it. Crash it.Tough as nails" maar in de praktijk valt dit tegen. Zonder extra bescherming zijn ze fragiel terwijl ze als robuust (ook zonder extra behuizing) worden aangeprezen.
Apart, mijn ervaring met gopro's is vooralsnog uitstekend geweest. 4 Spartan races, 2 Strong Vikings, meerdere klimreizen, en hij doet het nog steeds! (Hero 7 black)
Ik heb respect voor je sportiviteit, maar op een lichaam gemonteerd is de belasting toch aanzienlijk lager dan op een fiets of voertuig. Dan heb je te maken met veel grotere krachten, trillingen, waterdruk en snelheid en dus ook meer G-krachten als je camera valt. Een goede actioncam zou onder alle veel voorkomende omstandigheden robuust moeten zijn, imho.
Over robuustheid gesproken, ik heb een goedkope Rollei op het moment. Vind GoPro's te duur. Gebruik het ding enkel als dashcam in de auto. Nu viel mij deze morgen op dat er een bult is naast de lens. (met de periode van 40°C+ was dat niet het geval)

Hoe zit dat met GoPro's? Worden die warm? Kunnen die veilig 24/7 achter de voorruit? Kan die gepowered worden door een battery bank?
Hier ook een Hero 7 black. Een kleine val van een halve meter en krak scherm. Maar on-topic lijkt het mij logisch om dat op zijn minst mee te nemen in een review van een actioncam.
Ik heb het idee dat dat wel goed zit.

Mijn ervaring is vooral tijdens het wakeboarden: op de helm en op het bord. Neem van mij aan dat ik beste klappers heb gemaakt op het water met 30 km/u. Hierbij heb ik alleen een oranje floaty om de GoPro zitten zodat de camera niet zinkt.

Het gebeurt regelmatig dat de mount afbreekt door de klap (geen GoPro eigen merk) maar de camera zelf blijft onbeschadigd en waterdicht. Wat is er nu mooier dan een harde val van begin tot eind kunnen filmen :)
Misschien is deze een vervanging voor m'n Yi 4K+ denk dat ik het kwijt ben. Kan het nergens vinden. Wellicht koop ik deze als het wat in prijs gezakt is.
Hangt vanaf hoe je hem gebruikt (case / gimbal) de Yi 4K+blijft gewoon goed

de Yi 4k;
https://www.youtube.com/w...Bwm-74&ab_channel=landpet

de Yi 4K+ (Clarity beter, heeft volgens mij ook een hogere bitrate dan GoPro)
https://www.youtube.com/w...el=AuthenTech-BenSchmanke

Maar het gemak nu bij de GoPro 9 is hoog , stabilisatie / sensor / waterdicht en nieuwe features
Blijft wel grappig hoe goed en veel goedkoper die cam was net als de sony 3000 .
Klopt bitrate van de Yi kan je pimpen naar 200Mbps normaal zit het op 100Mbps.
Heb het toen gekocht voor €220, maar kan het nergens vinden. Hoop dat ik het niet kwijt ben.
5K? Misschien een domme vraag, maar waarom 5K als 8K de opvolger van 4K is? Even los van of je het verschil tussen 4K en 8K ziet of niet, ik heb het puur en alleen over het technische gedeelte/de standaarden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:38]

Als je in 5K schiet heb je ruimte om te croppen naar 4K zonder scaling, ik denk dat 8K nog even een stap te ver is...
Ik bedoel meer waarom 5K bestaat als 8K toch al de opvolger van 4K is, niet zozeer waarom GoPro voor 5K kiest.
De nieuwe sensor is (iets meer dan) 5K horizontaal, ik denk dat daar het antwoord in ligt. ;)
Deze sensor biedt de mogelijkheid om bij HyperSmooth (Boost) te croppen met behoud van meer netto-sensorresolutie, wat de beeldkwaliteit in ieder geval in theorie ten goede komt. Ook de fotokwaliteit is door de betere sensor zoals beschreven beter dan bij de oudere Hero modellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.