Door Jeroen Horlings

Redacteur

Vier 4k-360-gradencamera's Round-up

De camera's waaraan niets ontsnapt

13-09-2019 • 06:00

63

Singlepage-opmaak

Conclusie

360 graden camera's

De drie 360-gradencamera's doen in de basis allemaal hetzelfde: alles rondom je vastleggen in stilstaand of bewegend 4k+-beeld. Daarnaast voorzien ze in het digitaal wegpoetsen van de ondergrond inclusief eventuele selfiestick, en in het samenvoegen van twee losstaande beelden en deze via een app omzetten in optimaal bewerkt beeld. Dat laatste kan oftewel in de volle 360 graden of in standaard-16:9- of 9:16-formaat met een door de gebruiker bepaald dynamisch perspectief.

Uiteraard zijn er de nodige verschillen, zowel wat specificaties als wat de praktijk betreft. Alle drie de camera's filmen in 4k, maar de GoPro en Insta360 gaan nog een stuk verder met 5,2 en 5,7k, met als bonus hogere framerates op lagere resoluties: van 50 tot 100fps. Ze vangen daardoor net wat meer detail en je kunt eventueel spelen met slow motion. De GoPro en Insta360 bieden ondersteuning voor raw. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit niet belangrijk zijn, maar dit is wat ons betreft een belangrijk voordeel, omdat je de belichting kunt optimaliseren. Aangezien de zon in heel veel gevallen in beeld zal staan, is het fijn als je overbelichte delen wat kunt corrigeren en schaduwen in donkere delen kunt oplichten.

Verder zijn er verschillen die voor een select aantal gebruikers veel kunnen uitmaken. De Theta V biedt als enige een microfooningang, de GoPro Fusion is helemaal waterdicht en de Insta360 is zo klein, licht en compact dat je hem het gemakkelijkste kunt meenemen. Ook niet onbelangrijk: de Theta's hebben ingebouwd geheugen, terwijl de One X en Fusion hun beelden wegschrijven op micro-sd-kaartjes.

In de praktijk vonden we de langwerpige vorm van de Theta's en de One X prettiger dan de vierkante vorm van de GoPro Fusion. Het formaat van die laatste voelt zeer vertrouwd aan als je GoPro-actiecamera's gebruikt, maar is voor dit doel in veel gevallen wat minder handig, ook omdat je daardoor een statief nodig hebt, al wordt dat netjes meegeleverd. We stoorden ons wat aan de trage starttijd van de Theta V en helaas heeft ook zijn duurdere broer, de Z1, daar last van. De One X heeft een kleine accu, maar vonden we in de praktijk wel het prettigst in gebruik.

Hoewel zowel de foto- als met name de videoresolutie flink is toegenomen sinds onze vorige test, is het nog steeds even wennen. Doordat je naar een kleine uitsnede van het 4k+-beeld kijkt, is de resolutie lager dan wat je van een gemiddelde telefoon gewend bent. Bruikbaar zijn de beelden zeker, maar je moet dus niet hetzelfde niveau verwachten. Daarvoor moet ofwel de resolutie nog verder omhoog of moeten er grotere sensoren en lenzen gebruikt worden. Dat laatste is exact wat Ricoh gedaan heeft met de Z1. Het detail van deze camera is in alle gevallen hoger dan dat van de concurrentie. Daarom hebben we hem ook als benchmark voor de andere camera's gebruikt.

Het verschil met de Theta V, de Fusion en de One X is in vergelijking met de Z1 relatief groot. Van de drie komt de One X is dichtst bij de Theta Z1 in de buurt en dat is een knappe prestatie als je naar de kleine omvang en de beduidend lagere prijs kijkt. In combinatie met de prettige bediening, de krachtige app en het compacte ontwerp, vinden we dit model allround de beste.

Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.

Reacties (63)

63
63
40
4
1
22
Wijzig sortering
Ik denk dat sommige mensen nog niet het idee hebben van de potentie van 360 overcapture. Ik ben zelf afgelopen jaar non-stop actief geweest met het uitvogelen van hoe je 360° overcapture op allerlei unieke manieren kan inzetten. Ik heb tijdens skiën afgelopen jaar de Fusion op mijn helm weten te monteren alsof het lijkt dat er een drone achter me aanvliegt: https://youtu.be/ofLSUgBn67Y

Daarnaast heb ik deze zomer in de nieuwe achtbaan van Walibi kunnen filmen (Untamed) en heb daar de techniek inclusief slowmotion in 4k volledig weten toe te passen: https://youtu.be/MqyDktxMPpk

Kort samengevat; 360° video heeft met overcapture extreem veel potentie, als je weet hoe je het moet inzetten.
Precies, hoewel de resolutie nog wat moet groeien is 'overcapture' (gopro term) de toekomst. Al je beeldmateriaal perfect gestabiliseerd.

Insta360 (daar heet het flowstate) heeft ook mooie voorbeeld filmpjes op YouTube hiervan
Mee eens; wat betreft resolutie is er nog meer dan genoeg groei. Ik film alles in 5.7k en zet dat terug naar 4k. Met overcapture valt het gigantisch mee hoeveel resolutie je verliest omdat je vaak 50 tot 90% van je resolutie weergeeft. Zodra ik in overcapture mijn FOV (field of view) onder de 30 zet (100 is volledige 5.7k)
Dan ga je toch wel langzaam de pixels tellen. Daar tegenover; wat ik echt heb gemerkt is dat je alleen overcapture wilt doen als het shot/moment erg bewegelijk is zoals in een achtbaan, op een racemotor of tijdens het skiën. Tijdens zo'n tempo momenten zal niemand het opvallen dat het beeld een seconde even lage resolutie wordt.
Vooral de roller coaster videos zijn heel vet vind ik. Dat effect dat de camera stil hangt en je er zelf omheen draait. Heerlijk :)
dankjewel! Dat was een hele lastige en ik heb het nog nergens anders iemand zien doen.
Ik had maar 25 fps om mee te werken, dus ik heb ontzettend veel frameblending moeten doen om 20x slow-motion moeten krijgen (Wat je ziet in de Untamed onride).
Ik ben het eens, ik heb een budget 360 camera precies voor het doel wat jij hier ook omschrijft. Wel ben ik meer fan van een monopod die je boven je hoofd, voor, achter je houdt. Dan kan je hetzelfde effect krijgen en misschien wel mooier omdat je de stok verder van je lichaam kan houden en meer controle hebt onder welke hoek je wilt filmen. Je krijgt er wel een lamme arm van en je balans houden is iets lastiger, maar op zich is het niet zo lastig. Pikzwarte boekelpistes zou ik niet nemen idd zonder 2 skistokken

Waar ik wel tegen aan loop is de software om dit alles te bewerken heel beperkt is, in ieder geval voor mijn Samsung Gear 360. Bewerken moet in de praktijk op de telefoon wat heel onprettig is en desktop software is ook omslachtig.
Mijn 'beste' workflow is nu stitchen in de standaard actiondirector app en dan in Insta360 de video bewerken. Hierdoor loopt vreemd genoeg audio/video niet meer synchroon en dat fix ik dan weer in FFMPEG.

Het kan zijn dat met duurdere modellen de bijgeleverde software beter is, maar dit is voor mij nu wel echt een struikelblok om de camera vaak te gebruiken.

En Ischgl O+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1240358 op 23 juli 2024 00:39]

Precies wat je zegt; hoe verder de stok van je af staat, hoe beter resultaat je normaal krijgt.
In Walibi mocht ik de stok niet meenemen, dus hield ik de Fusion in mijn hand. Ik ben deze zomer naar Parc Astérix geweest en daar mocht ik wel overal met gestrekte stok en Fusion erop filmen in de achtbanen. Het resultaat is ook gelijk een stuk beter vind ik zelf -
https://www.youtube.com/watch?v=c0Sjwk07M2U

Wat betreft de software; ik hoor ook veel van andere videomakers dat de kant-en-klare software van Samsung, Gopro en Insta360 niet zo heel prettig werkt. Heb je al eens geprobeerd om het te monteren in Premiere Pro? Hier doe ik alles mee met 360 beeld en naar mijn idee werkt het echt perfect.

Ischgl All The Way <3
Heb je al eens geprobeerd om het te monteren in Premiere Pro? Hier doe ik alles mee met 360 beeld en naar mijn idee werkt het echt perfect.
Denk/weet je misschien toevallig of je dit ook met Final Cut Pro kan realiseren?
Je video's doen mij denken aan een powerpoint presentatie met iedere mogelijke animatie actief. Je kan wel eens een special effect gebruiken om een wauw effect te geven maar als je continu effect na effect na effect geeft dan krijg ik persoonlijk vooral hoofdpijn.

En daar zit we aan het grote probleem, het is leuk voor even tenzij je een bepaalde toepassing hebt (maar hou het beeld dan rustig). Bijkomstig heeft het veel nabewerking nodig wat consumenten niet willen.

Als je professioneel met video bezig houd voor evenementen bijvoorbeeld dan zie ik absoluut wel de meerwaarde om speciale shots te kunnen maken om te monteren tussen het andere materiaal.
Inderdaad! Ik ben ongeveer op dag 1 ingestapt in 360 filmen en fotograferen. Onder andere om een muziek videoclip te kunnen maken waar je "in kan stappen". Helaas zit je met de resolutie en kwaliteit met weinig licht nog op een laag niveau bij deze betaalbare camera's.

Ik gebruik nu de Insta360 One X. Is inderdaad het beste voor dit segment. Redelijk bij weinig licht en een nog net leuke resolutie. Uitstekende stabilisatie. Voorkomt heel wat misselijkheid. Veelzijdige software ook op telefoon en PC. Fijn ding. Je bent zo weer terug in je vakantiekiekje en bij live optredens oid heb je alles in the picture :)

Ik kijk in ieder geval uit naar de verdubbeling van de resolutie in het segment rond 750. Ik stap dan graag over.
Ik heb een Insta360 One X en een Gamrin Virb360. De Insta360 raak ik nauwelijks nog aan omdat de battery op <20 min leeg is, hij niet waterdicht is en geen charging mount biedt. Daarbij zijn veel van de accessoires permanent onbeschikbaar. De beeldkwaliteit van de Insta360 is wel iets beter dan die van de Garmin. De PC app is waardeloos, de Android app is geinig maar alleen geschikt voor heel korte filmpjes (je kan o.a. niet je SD kaart als storage gebruiken). Wat uiteindelijk de app nutteloos maakte was dat de camera niet meer draadloos gevonden werdt. Insta360 was verloren geld voor mij.

Garmin Virb360 is een stevige, waterdichte kubus. Je kan de lezen zelfs vervangen (geweldige feature, want steenslag enzo). De batterij is prima, de beeldkwaliteit is ok (redelijk goed na Premiere Pro verwerking), de PC app is crashy maar veel nuttiger dan die van Insta, de Android app heb ik nog niet gebruikt. De accessoires zijn zeer goed (en beschikbaar!), met o.a. een charging mount. Wat ik heerlijk vind is de grote schuifknop aan de zijkant waarmee ik hem, op gevoel, direct mee kan laten opnemen.

FYI Ik heb een carbon paal achterop de top case van mijn motor gezet (gezekerd met staal kabels) waardoor de camera net over mijn helm kan kijken. Dit i.c.m. "overcapture" (GoPro term) zorgt ervoor dat je 3rd person naar motor en rijder kan kijken. Geluid neem ik apart op. Resultaat is zeer goed, zelfs off-road. Heb niet graag een camera op mijn helm vanwege drag en veiligheid.

[Reactie gewijzigd door TeunSegers op 23 juli 2024 00:39]

Welke Insta360 heb je? Ze maken/maakten namelijk best veel verschillende modellen.
De One X is wel een hele fijne camera en de software wordt steeds beter en vrij regelmatig geüpdate.
De One X. Ik vul de post aan.

Mooi dat ze updaten, maar dat is maar 1 van de problemen die ik heb met mijn soort gebruik. Iemand die hem op een andere manier gebruikt zal er misschien minder last van hebben.
Waterdicht is inderdaad jammer (maar daar heb ik mijn Fusions voor), mijn accu gaat bijna een uur mee en ik kan hm gewoon van stroom voorzien tijdens het filmen via een powerbank...
Daarnaast kan de One X 4K 360 graden live streamen op Facebook door middel van een kabeltje tussen je smartphone en de One X.
Het grote nadeel van de Garmin vind ik dat hij maar 4K filmt, 5.xK is toch echt wel een grote stap omhoog heb ik gemerkt.
De One X heeft zeker een beeldkwaliteitsvoordeel. Streamen is niet mijn ding. Probleem met het laden tijdens filmen was dat de kabel storend zicht was. Mijn accu heeft nooit een uur gehaald, mss was ie gewoon defect uit de fabriek, maar de Garmin kan 10u op de motor zitten in de chaging mount met een grote SD kaart zonder problemen. Voor de One X had ik zelfs de duik accesoire gekocht, maar dan is enorm groot. De andere cases zijn nooit beschikbaar geworden afaik en geen enkele case kan laden. Daarbij komt nog dat ik de camera niet/nauwelijks kan bedienen tijdens het rijden. De grote slider op de zijkant van de Virb is daar ideaal voor.
Bij de Insta360 zijn er inderdaad wat instellingen in de app die het verbinden verbeteren. Ik heb nu geen last meer met verbinden, tenzij er een bekend wifi netwerk in de buurt is. Daar is blijkbaar het idee dat het ding "in the wild" gebruikt wordt en niet thuis. Ik ben toch wel gevallen voor de beeldkwaliteit en ook veelzijdigheid van de Insta360.
360 graden is toch een cirkel?
Dus dan hebben we het over een beeld dat er uit ziet als een oneindig dunne ring? Zoiets als de evenaar.

Deze camera's lijken eerder een bol te filmen. Klopt de term 360 graden camera dan wel?

[Reactie gewijzigd door sir_knudde op 23 juli 2024 00:39]

Het is niet ongebruikelijk om de 'breedte' van een lens in mm (brandpuntafstand) en bijbehorende beeldhoek (in graden) uit te drukken. Vuistregel is dat hoe kleiner de sensor is, hoe smaller de beeldhoek is bij eenzelfde brandpuntafstand. Als je zegt ik heb een 200mm telelens met een beeldhoek van 150graden is over het algemeen bekend wat je bedoelt. Ik zie niet in waarom deze camera andere terminologie behoeft.

Achtergrondinfo hierover voor wie het leuk vindt: https://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view

Het is een beetje droge stof, maar hopelijk schetst het wel een beeld waar de terminologie vandaan komt.
En toch, altijd als ik naar zulke filmpjes kijk heb ik het idee van ' het is het net niet gewoon ' qua kwaliteit.
Je moet niet vergeten dat bij 360 video's je maar een klein deel krijgt te zien van de volledige video. Dus een 4k video is hierdoor eigenlijk nog steeds té laag kwa resolutie. Laten we voor het gemak zeggen dat je 1/8 ste van je beeld ziet. Dan blijft van 4k slechts 540p over van je beeld. (Volgens mij ligt het in de praktijk nog lager) Hierdoor heb je dus een hele hoge 360 opname nodig zodat het kwalitatief goed is. Dan laten we de camera kwaliteit enzo even avhterwege, at uiteraard ook nog invloed heeft.

En eigenlijk wil je dan ook nog 3d 360 content voor VR, maar dan moet je simpel gezegd 2x een 360 “lens” gebruiken, wat het allemaal ingewikkelder en zwaarder maakt om te verwerken.

[Reactie gewijzigd door TheNightbringer op 23 juli 2024 00:39]

3d 360 graden? Ik zie eigenlijk niet hoe dat kan. Althans niet met achteraf vrij aan te passen kijkhoek en richting. De twee camera's moeten namelijk dezelfde kant op kijken, zo gauw dat niet recht naar voren of naar achteren is, klopt de parallax niet meer.
Light-field capture, maar dat zal nog wel even in de toekomst liggen. Dan heb je 360, 3D, HDR, dynamische focus... fotografie en filmen wordt dan alleen nog nabewerken; je hoeft niks meer in te stellen, geen diafragma, geen shutter, geen focus point: alleen te capturen. Dat zal de toekomst wel zijn.
360 stereoscopisch wordt wel gedaan en kan zeker wel. Maar is verre van perfect. Als er tijdens de opname van het materiaal goed rekening gehouden word met parallax problemen (en stitchlijnen) dan kun je tot een prima resultaat komen.
Fabrikanten proberen daar ook oplossingen voor te vinden, Google had voor hun Google Jump camera een cloud omgeving met een goed algoritme voor stereoscopisch berekeningen. Andere proberen stitch en parallax foutjes op te lossen met optical flow. Wat soms rare vervormende of knipperende fouten op kan leveren.

Vooral de producties met wat meer budget kiezen soms voor oplossingen die meer postproductie tijd (en dus meer geld) kosten.

Je moet dan denken aan een mono 360 video die met de hand, digitaal, frame voor frame wordt uitgeknipt en van diepte wordt voorzien. Of het combineren van regulier 3D geschoten beeld voor een welke dan in een computer gegenereerde stereo 360 omgeving wordt geplaatst. En waarbij robot gestuurde camera’s meerdere verschillende opnames maken waarbij de sensor altijd op de virtuele zelfde plek gehouden kan worden zodat je nodal punt constant is.

Stereoscopisch 360 mits goed gemaakt is veel meer immersive dan platte 360 graden video. Alle bovenstaande oplossingen daarom zeker waard.
https://vuze.camera/camera/vuze-plus-camera/

edit: deze reactie was bedoeld voor @LA-384

[Reactie gewijzigd door hiostu op 23 juli 2024 00:39]

de insta360 pro2 en titan doen beide 3d 360. Met 2x een 360 lens gaat het niet lukken. In de 'normale' richting werkt dat prima, maar loodrecht erop heb je dan geen diepte.
Dat is ook zo. Er is echter geen alternatief (nog). Het is de afweging tussen een mooier/beter beeld en volledige vrijheid om na een opname de kijkhoek en -richting te bepalen.
Het voorbeeldfilmpje bij dit artikel vond ik niet echt fijn. Eigenlijk voortdurend een te grote field of view en ook weinig nuttige toepassing.

Ik zit wat in de paramotor wereld en daar voegt het best wel wat toe. Tijdens het vliegen, kun je niet steeds rustig filmen en er is meestal te veel om naar te kijken. Van (vlieg)scherm, tot piloot tot omgeving.
Voorbeeld met de Insta360 One X: https://youtu.be/a85q_R8myCk
Zijn dit geschikte camera's om VR content te maken?
Nee. Ze registreren geen diepte. Een VR bril heeft twee beeldschermen, voor elk oog één. Deze 360 camera's registreren slechts één oog. Het enige effect wat nuttig is in de VR omgeving is het 360 graden zicht. Het beeld blijft echter plat.
Aan de andere kant, een stereoscopische 360 graden camera voor VR is een heel stuk duurder en complexer.
Stuk duurder kan nog meevallen https://vuze.camera/buy/vuze-xr-dual-camera/
Is wel 180 stereo of 360 non stereo.
Deze wel 360 3d
https://www.google.nl/amp...mera-360-vr-review/%3famp
Onder 1000 euro

[Reactie gewijzigd door HanslH op 23 juli 2024 00:39]

Voor VR zou ik de Instra360 Evo aanraden. Deze is vergelijkbaar met de One X (zelfde sensor zelfde lenzen) maar kan je in stereoscopic 180VR openklappen. De beeldkwaliteit is dan ook dubbel zo hoog in vergelijk met 360 en ziet er (met goede belichting) top uit
Ik miste deze eigenlijk in de vergelijking. Deze is namelijk niet veel duurder.
In principe kun je deze dus vergelijken met in Insta360 One X. Als je echter puur naar 360graden kijkt is de EVO op alle vlakken minder (geen scherm, slechtere form factor, geen uitwisselbare batterij).

De meerwaarde van de EVO is de 180 stereoscopic3d. Ik heb ooit een topicstart aangemaakt voor deze camera;
[Ervaringen] Insta360 Evo
Bedankt voor de tip. Ik ga eens op onderzoek uit.
Als je weer in het beeld wil stappen dan werkt als VR content. Ik kijk altijd het materiaal terug met de Occulus. Je filmt uiteraard on rails, maar je kunt wel achterom kijken als kijker. Het blijft mono 360, dus de diepte is er niet.
Dat zou prima zijn. Het zou mij er om gaan dat we anderen inzicht kunnen geven in bepaalde werkzaamheden. Of wat gebeurd er met een pakketje in een sorteercentrum. Ik noem maar een dwarsweg. Het zou heel erg mooi zijn als dat inzichtelijk wordt met VR.
Hmmm, als de beelden er niet zo hakkerig en bollend uit hadden gezien, dan was het een ongelofelijk leuk apparaatje voor mee op vakantie (de bewandelde straat van links en rechts herbeleven bijvoorbeeld).

Maar zoals deze man zichzelf filmt op de fiets, het lijkt Olivier Bommel wel die over een klein wereldbolletje bromt; enorm misvormd. Met een drone van boven bekeken zie je vreemde hakkerige bewegingen en opnieuw, maar minder, die akelige bolling in het scherm. Een bejaarde robot met een paar schroefjes los en knieartrose?

Je wilt jezelf toch zien wandelen als gewoonlijk, en je wilt als je jezelf van voren filmt op de fiets dit toch weergeven alsof er iemand van voren naar je kijkt?

Dus ik zeg enorm gaaf zodra de optie “de wereld door de onderkant van een bierflesje bekeken” kan uitgezet.
Maar zoals deze man zichzelf filmt op de fiets, het lijkt Olivier Bommel wel die over een klein wereldbolletje bromt; enorm misvormd.
Das IMHO zo'n beetje het enige leuke effect met zo'n 360 cameraatje.

Ik zou een 360 camera niet meer zien als een aanvulling op mijn bestaande arsenaal om zo af en toe eens een leuk effect/ander type shot toe te voegen aan mijn videos. Niet meer dan dat.
Hakkerig? Beelden zijn gewoon vloeiend hier. Trekt je PC het wel, klinkt alsof je gewoon framedrops hebt. Dit zijn aardig zware filmpjes en er zijn veel devices die dit gewoon niet trekken.

Heb je het daarnaast in VR bekeken of gewoon op je normale scherm? Dit soort filmpjes komen veruit het beste tot hun recht in een VR bril. Daar zijn ze normaliter namelijk voor bedoeld.
Ik mis de 360Fly 4k. Deze gebruik ik zelf op de motor (op het circuit) en dat is een prima use-case. Met een camera voor en achter mis je toch wat er naast je gebeurt...en dat zijn vaak interessante beelden. :)
Die was ook interessant geweest. Maar hij is in Nederland/België nergens meer te verkrijgen, behalve via Amazon. De 360fly-site is nog steeds online, maar ze reageerden niet op onze berichten (en vroegere contactpersonen waren vertrokken).
De 360Fly 4K is echt al achterhaald vind ik, de beeld kwaliteit kan niet tippen aan de modernere 360 camera's.
Nou ik mis de Vuze XR en de gewone Vuze en daardoor is deze vergelijking onvolledig!
Er zijn nog veel meer 360 camera's maar de Vuze is een ramp om mee te werken en een stuk duurder. De Vuze XR is toch het meest gericht op 180 graden 3D.
Oh ja? Heb jij ervaring met het onderwaterhuis? Ik kreeg hem gratis, maar heb hem nog niet gebruikt.
Die ramp valt nogal mee, hoewel dat geklooi met de bediening via je telefoon wel rampzalig is ;-)
Ik heb een tijdje de Vuze gehad om het 3D effect te proberen maar het viel mij tegen, de beeld kwaliteit was te slecht en de software was toen zo spartaans dat ik er snel mee stopte.
Dat is ondertussen al wel ruim een jaar geleden maar de Fusions en One X bevallen erg goed, 3D heb ik (nog) niet nodig.
360 graden vanaf een vleugel is sowieso wel indrukwekkend om te ervaren ;-)
Uitgebreide review door Philip Bloom van de insta360 one x kan je vinden op: https://youtu.be/wagvB0vZ2O8
Dit lijkt me nou ideaal voor op je helm tijdens het motorrijden. Mocht je dan aangereden worden kun je altijd aantonen hoe of wat. Is nog wel eens een dingetje voor motorrijders namelijk (hit and run etc.) ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.