GoPro brengt Hero 9 Black met 5k-video en tweede scherm uit voor 480 euro

GoPro brengt de Hero 9 Black-actiecamera uit voor een prijs van 480 euro. Deze opvolger van de Hero 8 Black heeft enkele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder de mogelijkheid om de lensbescherming te vervangen en een hogere resolutie van de sensor.

De Hero 9 Black beschikt over een nieuwe 1/2,3"-sensor met een resolutie van 23,6 megapixel, waar de Hero 8 een 12-megapixelsensor heeft. Video's kunnen geschoten worden in een 5k-resolutie en op basis van de videobeelden kunnen individuele frames als 14,7-megapixelfoto's opgeslagen worden. Met de reguliere fotomodus zijn afbeeldingen als jpeg- of dng-bestand te maken met een resolutie van 20 megapixel. Daarbij is ook de SuperPhoto-functie beschikbaar, waarbij de camera gemaakte foto's automatisch analyseert en ze alvast bewerkt. Ook is er een functie waarmee gebruikers in het buffergeheugen alsnog die beelden kunnen opnemen van vijftien of dertig seconden voorafgaand aan het starten van de video-opname.

Een andere vernieuwing bij de Hero 9 Black is het feit dat dit nieuwe model weer een verwijderbare glazen lenscover heeft. Bij de Hero 8 Black was alleen sprake van een vaste cover. Daar kwam de nodige kritiek op, omdat dat betekende dat de camera in feite kan worden weggegooid als er bijvoorbeeld een ster in de lensbescherming kwam door de inslag van een steentje. De cover van de Hero 9 Black is voorzien van Corning Gorilla Glass en heeft volgens de fabrikant een plat ontwerp dat vervorming onder water moet voorkomen. De nieuwe camera is nog altijd tot tien meter waterdicht.

De camera beschikt over een 1,4"-frontscherm dat video kan weergeven, waar de voorgangers het zonder een dergelijk scherm aan de voorkant moeten doen. Het scherm is bedoeld om de camera geschikter te maken voor vloggers en voor gebruik als webcam. Verder is het aanraakgevoelige scherm op de achterkant zestien procent groter in vergelijking met de voorganger. De Hero 9 Black is wat het formaat betreft wat groter dan de Hero 8 Black, maar heeft ook een grotere accu met een capaciteit van 1720mAh tegenover 1220mAh. Volgens de fabrikant gaat het om een herontworpen lithium-ionaccu voor de Hero 9 Black.

GoPro zegt dat de aanwezigheid van HyperSmooth 3.0 betekent dat alle stabilisatieopties bij alle resoluties en framerates beschikbaar zijn. In feite komt hiermee de stabilisatie van de Max-camera beschikbaar voor de Hero 9 Black. Verder kan het beeld in horizontale oriëntatie worden rechtgezet, zodat dat niet meer in de bijbehorende app hoeft te gebeuren. Voor het opnemen van timelapses in combinatie met beeldstabilisatie is er TimeWarp 3.0, een nieuwere versie van de functie die al in de Hero 8 zat. Deze functie is nu ook in 4k beschikbaar.

De nieuwe actiecamera is met de meegeleverde usb-c-kabel met een computer te verbinden om dienst te doen als webcam. Daarbij kan een resolutie van 1080p worden gehaald met een beeldhoek van 132 graden. Deze webcammodus is alleen nog beschikbaar voor macOS; voor Windows zit het nog in bèta.

De Hero 9 Black is vanaf 16 september te verkrijgen in Nederland, voor een prijs van 480 euro. De camera wordt standaard geleverd in een nieuwe draagtas/koffer. Later komt onder meer ook de Max Lens Mod beschikbaar, voor een beeldhoek van 155 graden en videostabilisatie bij 2,7k-video's met 60fps.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-09-2020 • 16:00

54 Linkedin

Reacties (54)

54
51
25
5
1
20
Wijzig sortering
Tip voor allen; De GoPro is zonder GoPro Plus abbonement €479.99. Maar met een jaar abbonement slechts €379.98. Een behoorlijke korting mits je niet vergeet de automatische verlenging na een jaar stop te zetten! :)
Ik verbaas me er enigszins over dat je voor 480 euro een camera koopt en dan nog e.e.a. aan bonussen misloopt omdat je niet een abonnement hebt.

Ik heb het opgezocht,, voor ongeveer 4 euro per maand krijg je unlimited cloud storage, "Total camera replacement" (Waar het onderschrift "no questions asked" toch vreemd genoeg een disclaimer behoeft) en tot 50% korting op accesoires in de shop.

Het zal uiteraard aan de doelgroep liggen maar het geeft mij niet het idee dat als ik diep in de buidel tast voor het A-merk product, ik ook echt de maximale ervaring heb zonder wéér op de details te moeten gaan letten.

Dit vind ik ook weer tekenend. Ik zie een camera die ik wil hebben en de eerste post die ik lees is dat ik een abonnement moet nemen dat ik niet wil en vooral niet moet vergeten deze zo snel mogelijk stop te zetten want anders loop ik een fikse korting mis.

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 16 september 2020 20:43]

Ik denk dat je mijn post verkeerd begrijpt, bij de bundel van €379.98 krijg je een jaar GoPro plus erbij (kost niets extra dat eerste jaar). Mocht je GoPro plus niet willen, dan kost de GoPro €479.99.

Opzich een rare constructie, maar het lijkt er op dat GoPro erg graag leden wilt hebben voor GoPro Plus. Je hebt wel een punt met het feit dat je inderdaad niet moet vergeten om deze op te zeggen na het eerste jaar omdat je daarna wel betaalt per maand/per jaar.
Ik snap je post denk ik wel. Het punt dat ik wil maken is dat het me tegen staat dat GoPro plus zo'n significant verschil maakt. Ik wil gewoon naar de winkel gaan, een camera kopen, en naar huis gaan en klaar zijn. Het komt er nu bij dat ik dus eigenlijk een abonnement wil van 5 euro per maand omdat ik anders 100 euro korting mis loop. Let op: als ik deze niet op tijd stop zet dan betaal ik 5 euro per maand, als ik te vroeg op zeg dan moet ik die 100 euro terug betalen:
In the event that you cancel your subscription before the end of the initial year term but keep your camera, and in so doing, fall below the threshold for eligibility for this offer, we will reduce any applicable refund owed to you by the full retail price of the camera and reserve the right to charge your payment method for any remaining balance owed to GoPro
Het zal allemaal wel, maar dit vind ik gewoon alles bij elkaar geen prettige ervaring. Ik heb nu al weet ik hoeveel abonnementen lopen waar ik allemaal zicht op moet hebben. Nu komt er nog 1 bij waar ik niet anders kan zeggen dan dat het mij het gevoel geeft dat er me geld uit de zak wordt geklopt. Ik wil product X kopen voor prijs Y, en dan is het klaar.

Het kan zijn dat ik hier de plank volledig mis sla, of dat het abonnement diensten aanbiedt die gewoon niet passen bij mijn gebruik van de camera of dat ik gewoon de doelgroep niet ben. Prima.
Ah zo, ik snap jouw standpunt nu wel beter, dankjewel voor je toelichting!

Het is inderdaad jammer dat ze op deze manier Plus aan iedereen proberen aan te smeren en de korting ook alleen via hun eigen website aanbieden. In jouw schoenen ook een zure keuze om te maken inderdaad. Ik hoop dat je er uit komt als het nou een GoPro wordt of een andere camera!
Ik snap je klacht toch niet goed. Je kan gewoon de GoPro kopen voor 480 en dan heb je verder geen poespas. Wil je 100 euro korting? Tja, voor die korting wil GoPro ook wat natuurlijk. Klagen dat je wel korting wil op een gloednieuwe camera maar de kortingsvoorwaarden niet leuk vind is wel echt... Nederlands laten we zeggen. Voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten.
Bij vervangen camera staat 'fees apply' zonder uitleg hoe hoog die zijn. Wellicht wel 80% nieuwprijs :-)
Er staat op de website, als je het abonnement opzegt, je alsnog de adviesprijs moet betalen. Waar heb je gelezen dat het niet geldt na het opzeggen na een jaar?
In de terms and conditions staat het volgende:
In the event that you cancel your subscription before the end of the initial year term but keep your camera, and in so doing, fall below the threshold for eligibility for this offer, we will reduce any applicable refund owed to you by the full retail price of the camera and reserve the right to charge your payment method for any remaining balance owed to GoPro
(Bron: https://gopro.com/en/nl/legal/subscription-camera-bundle)

Dus zolang je het jaar dat je erbij koopt (eerste jaar) niet opzegt, maar hem niet verlengt na een jaar is er dus niets aan de hand.:)

[Reactie gewijzigd door Software Bug op 16 september 2020 20:45]

Maar het eerste jaar is 'gratis', toch, hoe zou je dat überhaupt voortijdig op kunnen zeggen?
Daar zat ik ook even over te twijfelen maar als je de GoPro in je winkelmandje plaatst zul je zien dat je €329.99 voor de GoPro zelf betaalt en €49.99 voor het GoPro Plus abbonement. Ik denk dat ze hiermee willen voorkomen dat mensen de bestelling plaatsen, en vervolgens het bedrag van het GoPro Plus abbonement terugvragen (maar dit is speculatie aan mijn kant).
Er staat op deze website (https://gopro.com/en/nl/s...ack/CHDHX-901-master.html) een "1" als voetnoot bij de bundle.

In de voetnoot staat: "1GoPro subscription available in select territories. Cancel anytime. See terms + conditions for more details." in de link van de terms & conditions staat onder andere

"You may cancel Your Subscription at any time as described in Section 6, effective at the end of the billing period. You can access all the Subscription benefits until your cancellation is effective and no refund will be issued."

Ik ben het wel eens dat het too good to be true lijkt, ik ben dan ook benieuwd wat de retailprijs gaat doen in de pricewatch
Hmmm.... zo iets mag geloof ik niet in NL toch?
Was eerst ook met telefoons met korting bij abonnementen. Voor korting op camera geldt natuurlijk het zelfde.

Ben ff het woord kwijt, iets met gedwongen een ander product er bij te kopen. Financieel gedwongen in dit geval. En dan automatisch een product waar wellicht ook wat privacy voor wordt ingeleverd....
Jep! Dat is woord, dank je!
Koppelverkoop is verboden in Nederland.

Dat je €100,- minder betaald als je iets extra neemt is een duidelijke vorm van financiële druk om het andere product ook af te nemen.

Het is daarmee geen reale optie om het product ongekoppeld te kopen. Dus een vorm van manipulatie. Wettelijk verboden én ik vind het logisch dat mensen het niet fijn vinden gemanipuleerd te worden.

[Reactie gewijzigd door djwice op 17 september 2020 13:19]

Joh dan koop je toch gewoon lekker de camera voor 480? Of je koopt het voor 380 en zie het als een jaar gratis gopro cloud services.

Wat een gezeik hier zeg, had je liever gehad dat ze het alleen voor 470 verkochten?
5k gekke resolutie maar denk dat het vooral bedoeld is om met alle digitale snufjes "enabled" een zo hoog mogelijke (?) smooth frame rate in 4k over te houden. (cropped)

EDIT: My bad ik lees het artikel ook niet goed, maar alsnog een vreemde resolutie die je niet veel gebruikt op de cropruimte na.

[Reactie gewijzigd door meller14 op 16 september 2020 16:03]

Ik vroeg me hetzelfde af, maar onderstaande filmpje geet goede argumentatie:

https://youtu.be/illQjijvipY
Je hebt bijvoorbeeld software matige stabilisatie (ik doe dat in Premiere maar zit waarschijnlijk ook standaard in de GoPro), dan moet je zeg maar de randen van je beeld opofferen om de beweging te compenseren. Dus als je dan in 5k kan filmen kan je misschien stabiliseren en 4k overhouden. Heb zelf geen GoPro maar dat lijkt mij een voordeel!

[Reactie gewijzigd door disguisedpotato op 16 september 2020 16:06]

5K iMac's? ;)

Verder Demo Footage:
https://www.youtube.com/watch?v=spGOFauWR_s

[Reactie gewijzigd door slijkie op 16 september 2020 16:10]

Weet iemand of dat TimeWarp, beeldstabilizatie voor time lapse video's, puur softwarematig is? Ik heb een soort gelijke functie op mijn Galaxy S10 en het werkt echt als een trein. Maar gezien de beeldstabilisatie hier als unique selling point wordt verkocht, en wij immers op tweakers zitten, vraag ik me af of je datzelfde effect ook niet gewoon met 3rd party software op je PC kan behalen.
Ik ben geen pro op dit gebied, maar weet hier vrij zeker dat dit voor het grootste gedeelte inderdaad softwarematig is. En je hebt ook gelijk, hier is 3rd part software voor genaamd Reelsteady. Eerder dit jaar heeft GoPro dat bedrijf overgenomen ;)

[Reactie gewijzigd door Steeldunes op 16 september 2020 18:40]

Moet zeggen, knap hoe GoPro zichzelf weer naar boven heeft gewerkt. Maar een ding baart me wel zorgen en dat is of die mounting pootjes heel blijven bij een crash etc.
Ik ben met de GoPro 8 (zelfde pootjes) behoorlijk vaak gecrasht met het sowboarden (niet alleen in zachte sneeuw terechtgekomen!) en de GoPro heeft deuken en krassen, maar de pootjes zijn nog heel! Je kan de pootjes er ook afschroeven en vervangen (Zie https://gopro.com/en/us/s...ng-fingers/AJMFR-002.html)
Let wel, de Hero 9 is groter dan de 8.
Afmetingen 8 (HxBxD): 48.6 x 66.3 x 28.4 mm
Afmetingen 9 (HxBxD): 55 x 71 x 33,6 mm

Dus heb je bestaande mounts waar je je Hero 8 in schuift, dan past de 9 dus niet...
De Hero 8 accessories zouden compatible moeten zijn
Ik denk dat @Kars eerder zelf ontworpen mounts voor bijvoorbeeld op race drones bedoelt.
Die mounts kunnen we wel opnieuw ontwerpen, het extra gewicht wat er bij komt kijken vind ik veel interessanter om te weten. Hij wordt namelijk 32 gram zwaarder en dat is nogal wat.
Geen HDR?? 4K HDR 60fps leek me wel wat.
en nog steeds geen microfoon ingang... :'(
Ik heb voor de Insta360 gekozen. Leek me een meer flexibel platform. Sinds eergisteren wederom een FW update met nieuwe features dus dat zit ook wel snor.
Enige wat ik nog mis is audio level control wanneer je een externe mic aansluit.
De GoPro 7 verkocht omdat die gewoonweg te heet werd en niet doet wat die moest doen. De camera crashte ook best vaak.
Nu ook een tevreden gebruiker van de One R
Waarom zit de GoPro al jaren op een 1/2,3" sensor terwijl er al lang grotere sensoren bestaan. Waarom niet een 1/2", 1/1.7" of 1/1,33" sensor zoals smartphones dat hebben?
Zowel Sony als Insta360 hebben tegenwoordig een action camera met een 1" sensor, maar daar zit wel een ander prijskaartje aan vast. Voor een vergelijking tussen de GoPro sensor en een 1" sensor is dit filmpje wel interessant: https://youtu.be/s8Xy9dyre5M
Vind het een hoop geld. Voor het verschil.
Je moet goed kijken
Er zijn momenten dat je het verschil ziet.
Ik had zo gehoopt op een grote CCD
Dus heb je er ook wat aan bij weinig licht
Let maar op wat DJ gaat doen.
Daar wacht ik wel FF op want die gebruikt de sensor van Sony
Ff op een compacte action camera? No way.
Volgens mij bedoelt Frank9992 in zijn gedicht met FF niet fixed focus, maar effe (even). En met DJ bedoelt hij waarschijnlijk de fabrikant DJI. @Frank9992: op welk verschil doel je met “een hoop geld. Voor het verschil.”?
Volgens mij bedoelt ie gewoon dat ie er wel *even* op wacht. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee