Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

GoPro HERO9 Black Review

5k-video, tweede scherm en rotsvaste horizon

Conclusie

Met de HERO9 Black streeft GoPro de beste actioncamera die je tot nu toe kon kopen, de HERO8 Black, weer voorbij. Niet zozeer als het gaat om pure beeldkwaliteit in de gangbaarste beeldmodi, maar wel met een betere werktijd op de accu, een fijn, groter touchscreen én een extra scherm aan de voorkant. Slowmotionopnames zijn nu ook bruikbaar in combinatie met de beste Boost-beeldstabilisatie en de fotokwaliteit van de nieuwe camera is een duidelijke stap vooruit ten opzichte van het vorige model. De uitstekende HyperSmooth-beeldstabilisatie is in de basis niet verbeterd, maar biedt nu de mogelijkheid om de horizon recht in beeld te houden als de camera tot 45 graden opzij wordt gekanteld, of zelfs onbeperkt met de binnenkort verkrijgbare extra opzetlens. Reden voor ons om de GoPro Hero 9 Black een Ultimate award op te spelden.

Fijne, maar grotendeels kleine verbeteringen dus. Heb je nu een HERO8 Black, dan is er zeker geen reden om die camera nu in de verkoop te doen en direct de nieuwe HERO9 aan te schaffen. Ben je echter toch al van plan om een actioncam te kopen, dan ligt de keuze voor de HERO9 Black wél voor de hand. Niet alleen omdat de camera op alle punten net zo goed of beter scoort dan de HERO8 Black, maar ook omdat je de HERO9 Black (tijdelijk) feitelijk voor dezelfde prijs koopt als zijn voorganger. De HERO8 Black blijft gewoon verkrijgbaar en heeft vanaf nu een adviesprijs van 380 euro, terwijl de nieuwe HERO9 Black officieel 480 euro kost.

Koop je de HERO9 Black op het moment van schrijven via GoPro’s eigen website, dan betaal je voor de camera inclusief één jaar GoPro ‘subscription service’ tijdelijk geen 480, maar 380 euro. Een vergelijkbare kortingsactie loopt ook voor de Hero 8 Black, die daardoor tijdelijk netto 330 euro kost. GoPro wil kennelijk graag dat mensen kennismaken met zijn abonnementsdienst, die gratis cloudopslag, extra omruilgarantie en tot 50 procent korting op accessoires biedt. Daarom biedt het de camera mét een jaar gebruik van deze dienst goedkoper aan dan wanneer je de camera kaal koopt. GoPro doet dit uiteraard in de hoop dat je het abonnement na het eerste jaar niet opzegt, maar niets weerhoudt je ervan om dat wél te doen en de camera zo met een flinke korting te bemachtigen.

Getest

GoPro Hero9 Black Zwart

Prijs bij publicatie: € 480,-

Vanaf € 369,-

Vergelijk prijzen

Reacties (91)

Wijzig sortering
GPS werkt nog steeds niet op de Hero9. Werkt alleen t/m hero 7. Voor Hero 8 hadden ze een fix beloofd maar nooit uitgebracht. De Toch al niet werkende GoPro desktop apps zijn vervolgens verwijderd / naar legacy geplaatst. GPS werkt alleen in de mobiele apps en GOPro houdt vol dat dat een goede workflow is voor het bewerken van 4K films 8)7 Er zijn prijzige 3rd party fixes beschikbaar. GoPro laat de klanten hier gewoon in de kou staan.

https://community.gopro.c...o-file/m-p/717154#/M30157

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Als je GPS / snelheidsmeters wil gebruiken koop dan geen Hero 8 of Hero 9.

[Reactie gewijzigd door HEY_DUDE op 21 september 2020 15:48]

Een waarschuwing is zeker op zijn plaats, maar ook Tweakers.net zou dit mogen opnemen in het lijst 'Cons'.
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, want de GPS op mijn 8 doet het gewoon. Als ik de foto's bijvoorbeeld op mijn Mac ingeladen hebt dan kan ik de locatie er bij pakken.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door GerritGekke op 21 september 2020 19:08]

Je kan geen gauges/snelheidsmeters/hoogte meters etc. toevoegen aan filmpjes. GoPro adverteerde daar wel mee en werkte ook gewoon voor de Hero 7. De metadata zit inderdaad ook in de video bestanden. Maar je hebt prijzige 3rd party apps nodig om het te gebruiken. Terwijl het voor de Hero 7 “gewoon” in de GoPro desktop applicatie werkte. Voor de Hero8 hadden ze een fix beloofd maar dat zijn ze nooit nagekomen. Qua customer support zijn ze net zo brak als een willekeurige Chinese action cam.
Ook ik dacht dat je het over GPS had. Maar je bedoelt dat snelheid/hoogte meters op basis van GPS data niet werkt. Dat is iets heel anders natuurlijk :)

Ja dat is wel belangrijk om te vermelden bij de cons.
Ik weet dat het niet gebruikelijk is om te reageren op ratings, maar ik heb je toch een +3 gegeven. Voor veel mensen is het tonen van een snelheidsmeter / kaart toch wel essentieel bij het gebruik van een actioncam en het ontbreken van deze functionaliteit die dus bewust achter wordt gehouden is wel doorslaggevend voor mij en dus een must-read voor het kopen van deze camera.

Ik heb zelf een Samsung Gear 360 en daarmee kan ik ook heel slecht video's bewerken op PC. Op Android gaat dit veel beter maar dat vind ik uitermate onprettig en met de kennis van nu had ik de camera niet gekocht. Videobewerken op een smartphone met touchscreen is voor mij niet te doen.

Het is ook een stukje mindset van wat je koopt: ik verwacht dat als je een dure camera van hét A-merk koopt - en Gopro is in de praktijk synoniem aan actioncam - dat je dan alle toeters en bellen er bij krijgt. Doelbewust functionaliteit achterhouden past daar niet bij in mijn ogen. Als de vorige generatie GoPro nu al legacy is dan is dat tekenend voor hoe het met de ondersteuning zit voor deze camera over pak hem beet een jaar.

Waarom zou ik op mijn kleine telefoon zitten priegelen terwijl ik voor mijn mooie 24inch 1440p scherm zit, met toetsenbord en muis en een dikke videokaart/CPU?

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 21 september 2020 20:02]

Je hebt helemaal gelijk, is echt jammer dat het niet gefixt is.....
Dat inderdaad wel een puntje. Ik heb destijds een Garmin camera gekocht juist vanwege de GPS overlays, en deze is op zich wel een beetje aan vervanging toe. Aangezien ik had begrepen dat GoPro inmiddels ook overlays had, was ik naar GoPro gaan kijken op het moment dat ik serieus wilde gaan upgraden. Maar dat hoef ik dus nu niet meer te doen.
Ik heb de Hero 7 en daar is de GPS vaak ook al een drama. De gauges overlay werken vaak niet, dat was toch een tegenvaller. Voor de rest wel heel tevreden over het apparaat.
Let even op de kleine lettertjes bij het bestellen: als je je subscription opzegt, dan behoudt GoPro zich het recht voor om de volledige retailprijs van de camera alsnog in rekening te brengen.
Het staat nogal ongelukkig in de terms and conditions maar ze hebben dat inmiddels wel verhelderd op hun forum:
https://community.gopro.c...bundle/td-p/713469/page/3
Quote:
If anyone is concerned about being billed for a second year of their GoPro subscription, they can cancel their subscription at any time during the year. There is no obligation to renew the subscription beyond that first year to take advantage of the offer.

If you decide that you do not want to renew your subscription beyond that first year, then your best option is going to be to cancel your subscription before it is set to renew a year after you signed up. If you're concerned about hitting the exact date, there is no need to worry about that. You can cancel at any point during that year - you don't need to wait until the last day or week, etc. As our full Subscription T&Cs say, "After the Free Introductory Trial – or if there is no Free Introductory Trial – Your Subscription will continue unless and until You cancel it or We terminate, cancel, suspend or disable it. You may cancel Your Subscription any time before Your renewal and avoid billing of the next period’s Fee to Your chosen payment method. Your cancellation will be effective as of the last day of the period for which you paid a Fee. You may continue to use the Subscription until your cancellation is effective and no refund will be issued unless required by applicable law."

If you're concerned about being billed for the full amount for the camera or bundle if you cancel during your first year of your subscription, you'd only be responsible for the full price of the camera or bundle if you cancel your subscripiton and are refunded for the subscription fee. This scenario would happen in very limited cases, such as with customers in the EU who decide to cancel during their 14-day free trial period. For everyone else, there are no prorated refunds for cancelled subscriptions, so you'd still be meeting all the criteria for the special offer. See the offer T&Cs here for more info.
Beetje jammer dat de Insta360 1 inch niet in de vergelijking is meegenomen.

"Want deze heeft een veel hogere prijs"

Nee, de Insta360 One R 4K module zoals hier aangegeven is 300 euro, niet 480 zoals aangegeven. Deze is dus 180 euro goedkoper.

De One R twin editie van 480 euro zou je moeten vergelijken met de Hero 9 + Hero Max samen, die dan boven de 900 euro uit zouden komen.

De One R 1 inch zonder 360 gradenmodule is te koop voor 540 euro. Dat is maar 60 euro meer dan de Hero 9 en kostentechnisch een eerlijkere vergelijking. Verder wel een prima recensie.
Wow, dat hypersmooth 3.0.. Super nice!

Hoezo gimbal nodig?! Impressive.
Dit is wel een reden om mijn 6 te vervangen denk ik.
Als je nu een 6 hebt en je wil mooi stabiel beeld, probeer dan ReelSteady GO eens.
Dit is stand-alone software welke de gyroscoop van de GoPro gebruikt om je beeld te stabiliseren. Werkt erg goed.
Had hypersmooth 2 al gezien en idee is eigenlijk vrij eenvoudig. Je neemt wel hele beeld op maar als je 25% niet gebruikt kun je die dus voor stabilisatie gebruiken. Het beeld, is met hypersmooth dan ook iets kleiner. Nu met grotere sensor hou je nog steeds 4k over waar dat eerder dus minder was.

In adobe premiere kun je dat ook doen met 4k beeld en zelf instellen wel deel je gebruikt. Dan crop je ook en blijft er geen 4k meer over.
Ik mis de vergelijking met de Sony ActionCam die hardwarematige stabilisatie heeft.
Je bedoelt de FDR-X3000 neem ik aan? Ik heb getwijfeld om die ook in de vergelijking mee te nemen, maar die camera kan - ook qua beeldstabilisatie - niet mee met nieuwere camera's als de Hero 8 en 9. Ik heb deze camera een aantal jaren geleden gereviewd en de optische beeldstabilisatie heeft uiteraard voordelen, maar is in vergelijking met HyperSmooth (Boost) vrij beperkt in de mate waarin schokken weggewerkt kunnen worden.
Dan is dat bij deze helder! Bedankt.
De sony heeft duidelijk betere opnames bij slechte licht omstandigheden dan de Hero 8. Bij daglicht is de Sony iets softer.
De FDR-X3000 is al een jaar of 4 uit en laat wel zn leeftijd zien hoor. Ik heb m zelf gehad en vond hem voornamelijk achterhaald in gebruiksgemak. Geen kleuren-touchscreen wat je als viewfinder of preview kunt gebruiken, noodzakelijke onderwaterbehuizing omdat hij alleen spatwaterdicht is, imho irritante formfactor en stabilisatie die niet meer op kan tegen de software stabilisation in de nieuwere GoPros.. De X3000 hoef je niet meer te overwegen als je een nieuwe actioncam wilt kopen.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 23 september 2020 23:50]

In de review wordt wel gezegd dat de batterijduur er sterk op vooruitgegaan is, maar waar komt dit dan op neer? Hoe lang kan je bijvoorbeeld opnemen in de "nornale" mode, en in timelapse mode?

En is horizon levelling ook beschikbaar bij timelapses?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 21 september 2020 19:03]

In normale modus kwam ik gemiddeld op zo'n 120-130 minuten volcontinue opname, met uitschieters naar bijna 140 minutes bij 108p30 opnames. Time-lapse heb ik niet getimed, maar zou ik terug kunnen rekenen.
Dus zou hij voor gestabiliseerde timelapse video (als primary purpose) aan te raden zijn, volgens jou? Toevallig net voor dit artikel online kwam op het forum een topic over gestart :)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 september 2020 02:28]

Ik vind het lastig om daar een oordeel over te geven omdat ik niet zo goed thuis ben in alternatieven (hard- en softwareware) buiten andere actioncams. De in-camera stabilisatie van de Hero 9 is echter heel erg goed waarbij nu dus ook horizon leveling is toegevoegd ten opzichte van de Hero 8. Van alle actioncams die ik ken is het sowieso de beste optie, maar nogmaals ik ben er van overtuigd dat je met een goede dslr of systeemcamera in combinatie met de juiste software ook zeer goede - en wellicht betere - resultaten kunt behalen.
Ok, bedankt voor de info :)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 23 september 2020 15:21]

Mooie camera, ziet er uit als prima opvolger van zijn voorgangers.

Ik vraag me wel af waarom Eric twee horloges om heeft :-p
Hij leeft in 2 werelden? :P Nu wachten op de nieuwe van DJI...
Links als referentie altijd hetzelfde horloge waarvan ik weet hoe die stappen, hartslag, spo2, stress, slaap, calorieverbruik en sport logt. Rechts een wisselend model dat ik aan het testen ben. :)
Het gaat hier om een actioncam, tot zover de open deur. Om die goed te reviewen lijkt het mij ook van belang om de robuustheid van de actioncam(s) mee te nemen.

Zowel van de camera als van het garantiebeleid. Mijn ervaring leert dat een gopro wel wordt geadverteerd met: "Rugged + Waterproof" en de uitdaging: "Dunk it. Drop it. Crash it.Tough as nails" maar in de praktijk valt dit tegen. Zonder extra bescherming zijn ze fragiel terwijl ze als robuust (ook zonder extra behuizing) worden aangeprezen.
Apart, mijn ervaring met gopro's is vooralsnog uitstekend geweest. 4 Spartan races, 2 Strong Vikings, meerdere klimreizen, en hij doet het nog steeds! (Hero 7 black)
Ik heb respect voor je sportiviteit, maar op een lichaam gemonteerd is de belasting toch aanzienlijk lager dan op een fiets of voertuig. Dan heb je te maken met veel grotere krachten, trillingen, waterdruk en snelheid en dus ook meer G-krachten als je camera valt. Een goede actioncam zou onder alle veel voorkomende omstandigheden robuust moeten zijn, imho.
Over robuustheid gesproken, ik heb een goedkope Rollei op het moment. Vind GoPro's te duur. Gebruik het ding enkel als dashcam in de auto. Nu viel mij deze morgen op dat er een bult is naast de lens. (met de periode van 40°C+ was dat niet het geval)

Hoe zit dat met GoPro's? Worden die warm? Kunnen die veilig 24/7 achter de voorruit? Kan die gepowered worden door een battery bank?
Hier ook een Hero 7 black. Een kleine val van een halve meter en krak scherm. Maar on-topic lijkt het mij logisch om dat op zijn minst mee te nemen in een review van een actioncam.
Ik heb het idee dat dat wel goed zit.

Mijn ervaring is vooral tijdens het wakeboarden: op de helm en op het bord. Neem van mij aan dat ik beste klappers heb gemaakt op het water met 30 km/u. Hierbij heb ik alleen een oranje floaty om de GoPro zitten zodat de camera niet zinkt.

Het gebeurt regelmatig dat de mount afbreekt door de klap (geen GoPro eigen merk) maar de camera zelf blijft onbeschadigd en waterdicht. Wat is er nu mooier dan een harde val van begin tot eind kunnen filmen :)
Misschien is deze een vervanging voor m'n Yi 4K+ denk dat ik het kwijt ben. Kan het nergens vinden. Wellicht koop ik deze als het wat in prijs gezakt is.
Hangt vanaf hoe je hem gebruikt (case / gimbal) de Yi 4K+blijft gewoon goed

de Yi 4k;
https://www.youtube.com/w...Bwm-74&ab_channel=landpet

de Yi 4K+ (Clarity beter, heeft volgens mij ook een hogere bitrate dan GoPro)
https://www.youtube.com/w...el=AuthenTech-BenSchmanke

Maar het gemak nu bij de GoPro 9 is hoog , stabilisatie / sensor / waterdicht en nieuwe features
Blijft wel grappig hoe goed en veel goedkoper die cam was net als de sony 3000 .
Klopt bitrate van de Yi kan je pimpen naar 200Mbps normaal zit het op 100Mbps.
Heb het toen gekocht voor €220, maar kan het nergens vinden. Hoop dat ik het niet kwijt ben.
5K? Misschien een domme vraag, maar waarom 5K als 8K de opvolger van 4K is? Even los van of je het verschil tussen 4K en 8K ziet of niet, ik heb het puur en alleen over het technische gedeelte/de standaarden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 september 2020 16:37]

Als je in 5K schiet heb je ruimte om te croppen naar 4K zonder scaling, ik denk dat 8K nog even een stap te ver is...
Ik bedoel meer waarom 5K bestaat als 8K toch al de opvolger van 4K is, niet zozeer waarom GoPro voor 5K kiest.
De nieuwe sensor is (iets meer dan) 5K horizontaal, ik denk dat daar het antwoord in ligt. ;)
Deze sensor biedt de mogelijkheid om bij HyperSmooth (Boost) te croppen met behoud van meer netto-sensorresolutie, wat de beeldkwaliteit in ieder geval in theorie ten goede komt. Ook de fotokwaliteit is door de betere sensor zoals beschreven beter dan bij de oudere Hero modellen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee