De nieuwe 23,6-megapixelsensor maakt het mogelijk om foto’s met aanzienlijk meer detail vast te leggen dan wat met de HERO8 Black mogelijk was. Anders dan bij video is het verschil tussen de 12-megapixelfoto’s van de HERO8 Black en de 20/23-megapixelfoto’s die de HERO9 maakt, heel duidelijk zichtbaar. Wat opvalt is dat de camera beelden in raw modus in een hogere resolutie, en met aanzienlijk meer detail, wegschrijft dan in JPEG. De resolutie van de raw (.GPR-) bestanden is 5568x4176 pixels, terwijl JPEG-bestanden met 5184x3888 pixels worden weggeschreven. Apart is ook het verschil in bestandsgrootte. Bij gelijktijdige opslag in raw en JPEG zijn de JPEG-bestanden groter, terwijl de raw files meer pixels én meer detail bevatten.
De camera biedt vier verschillende modi om foto’s op te slaan. Je hebt de keuze uit 'standaard jpg', 'raw+jpg', 'hdr jpg' en 'SuperPhoto jpg'. In die laatste modus analyseert de camera het beeld en kiest hij er naar gelang automatisch voor om verschillende opnames snel achter elkaar te maken en vervolgens samen te voegen tot een HDR-opname, beeldruis te verminderen of lokale tonemapping toe te passen. Het maken en verwerken van een SuperPhoto duurt in totaal enkele seconden. Het resultaat is doorgaans een fraai, zij het soms wat onnatuurlijk ogend beeld.
Een andere optie waar GoPro hoog over opgeeft, is de mogelijkheid om dankzij de nieuwe sensor betere foto’s uit opgenomen video’s te extraheren. Uit een 5k-video kun je foto’s met een maximale resolutie van 14,7 megapixel opslaan, belooft GoPro. Technisch gezien klopt dat, maar verwacht geen foto’s die wat kwaliteit betreft in de buurt komen van échte foto’s. Zoals eerder besproken neemt de beeldscherpte in 5k-resolutie snel af naarmate er meer beweging in beeld is en dat zie je uiteraard terug als je achteraf foto’s uit die videobestanden probeert te trekken. Voor sociale media is de video-naar-fotofunctie van GoPro (al jaren) prima bruikbaar, maar verwacht niet dat je grote prints kun maken van deze foto’s.