Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2020 Review

Vernieuwt genoeg om weer leuk te zijn

16-07-2020 • 06:00

184

Multipage-opmaak

Debuut van Zandvoort en Olav Mol

F1 2020

Dat Nederland de laatste jaren een grotere rol is gaan spelen in de Formule 1, is nooit duidelijker te merken geweest dan in F1 2020. Zowel Circuitpark Zandvoort als commentator Olav Mol maken hun debuut en dat is op zich al leuk. In My Team vindt het spel de nieuwe spelmodus waar lang op is gewacht, al maakt hij de traditionele carrièremodus wel deels overbodig. Verder heeft Codemasters de game verregaand instelbaar gemaakt. Spelers kunnen op die manier hun persoonlijke F1-ervaring instellen zoals ze zelf willen, met daarbij diverse nieuwe, op toegankelijkheid gerichte features. Dat laat zien dat F1 2020 geen focus op ultrarealisme heeft. Voor liefhebbers van simracers zal dit opnieuw niet de beste keuze zijn. Voor F1-fans in het algemeen is dat echter zeker wél het geval, zelfs al is met name op het gebied van de graphics de stap ten opzichte van vorig jaar, buiten UI-verbeteringen om, miniem. Tel er leuke extra's als de uitgebreidere extra scènes in My Team en de Career Mode, online opties en split-screen bij op en je hebt een uitstekende Formule 1-game te pakken.

Een Haas zonder remmen, stukgaande Honda’s, tegen elkaar aanrijdende Ferrari’s, geniale laatste rondes van een McLaren en winnende Mercedessen: de Formule 1 is eindelijk begonnen. Door de coronapandemie werd de traditionele seizoensstart in Australië in maart uitgesteld, en inmiddels is de F1 begonnen aan een verkort seizoen dat aankomend weekend zijn derde race zal kennen op de Hungaroring nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Als de kaarten blijven liggen zoals ze in Oostenrijk lagen, zal het lastig worden voor Max Verstappen en Red Bull om Lewis Hamilton en Mercedes van een volgende wereldtitel te houden. Wie dat dus tóch wil proberen en dat ook in een normaal, volledig seizoen wil doen, is waarschijnlijk beter af in F1 2020 van Codemasters.

F1 2020 biedt om te beginnen natuurlijk de jaarlijkse update van teams, coureurs en circuits, met daarbij ook het volledige Formule 2-veld, want de optie om daarin te rijden blijft behouden. Voor de Formule 1 betekent het nieuwe namen als AlphaTauri in plaats van Toro Rosso en Nicholas Latifi als debutant bij het team van Williams. Belangrijker nog is dat de game de twee gloednieuwe circuits bevat die dit jaar op de F1-kalender zouden staan. Het stratencircuit in Hanoi, Viëtnam en ons eigen Circuitpark Zandvoort werden door de coronacrisis helaas geschrapt van de echte wedstrijdkalender, maar zitten wel in F1 2020. In mei schreven we al over de eerste rondjes die we in F1 2020 konden rijden op Zandvoort, toen met een vroege pc-versie van de game. Inmiddels heeft Codemasters ook een documentaire vrijgegeven over de verbouwingen die hebben plaatsgevonden op het circuit en hoe ze allemaal in de game zijn verwerkt. Wellicht een leuke extra, mocht die achtergrondinformatie je interesseren.

F1 2020 vs F1 2019

Iets dat ook elk jaar verwacht wordt, is een update in de techniek. Daarover zeggen we eigenlijk al jaren hetzelfde: ja, er zijn altijd wel wat verbeteringen te bespeuren, maar er is jaar-op-jaar meestal geen sprake van een metamorfose. Dat is ook het verhaal van F1 2020, met de kanttekening dat de verschillen met vorig jaar nóg miniemer zijn dan voorheen. F1 2019 liet namelijk duidelijke stappen zien op het gebied van licht- en weerseffecten en daar profiteert F1 2020 nog steeds van. Rij een regenrace en je zult tevreden zijn met de reflecties die zichtbaar zijn in staand water en met de druppels die over de bolides en de onboard-camera lopen. Ook de nachtelijke races blijven mooi genoeg, maar zijn dus niet per se veel mooier dan ze vorig jaar al waren. Voor een echte volgende stap op dat vlak zullen we waarschijnlijk op de next-gens moeten wachten.

Ook virtual reality staat voor nu nog steeds in de wachtkamer. Dat is jammer, want juist op dat vlak zou Codemasters relatief eenvoudig een duidelijk technisch verschil kunnen laten zien met voorgaande games in de serie. Relatief, uiteraard, want het implementeren van een goede vr-modus zal heus niet zo makkelijk zijn, anders was het vast al gedaan. Hoe dan ook klagen we elk jaar over het ontbreken ervan in de F1-game, want we weten van games als Project Cars 2 hoe leuk het is om in vr te racen. Zeker nu de makers van Project Cars 3 onderdeel zijn van Codemasters én al bevestigd hebben dat hun game wel virtual reality zal bevatten, hadden we stiekeme hoop op een verrassing. Die blijft tot nu toe dus uit. Wil je toch F1 2020 in vr spelen, dan zijn er voor de pc-versie wel work-arounds te vinden die het mogelijk maken, zoals deze YouTuber in een video uitlegt. We hebben deze methode zelf niet getest, dus of het goed werkt durven we niet te voorspellen. Wellicht is het een poging waard.

Aan de audiokant zijn ook altijd kleine verschillen te horen, maar één stuk audio zorgt voor een wel erg duidelijk verschil ten opzichte van vorig jaar. "Dag dames en heren, welkom aan de Noordzeekust, op het circuit van Zandvoort ..." Inderdaad, Olav Mol, sinds jaar en dag dé stem die hoort bij Formule 1 op de Nederlandse televisie, zit in de game. Dat is even wennen. Het is goed merkbaar dat dit een eerste keer is. Je moet twee dingen in je achterhoofd houden: in de taal die je zelf primair spreekt, zul je rariteiten altijd sneller opmerken dan in andere talen, en daarnaast doet Mol dit nu voor het eerst. De Engelse stemmen in het spel hoor je al jaren en zelfs die zijn niet per se fantastisch. Voor een eerste keer vinden we dit dus echt niet onaardig. Wel is te hopen dat er de komende jaren wat wordt bijgeschaafd. Dat is afwachten, want Codemasters heeft er een handje van om het commentaar maar mondjesmaat aan te vullen. Voor mensen die überhaupt geen Nederlandse stemmen hoeven en meer fan zijn van de Engelse productie, is een leuk nieuwtje dat reporter Will Buxton een deel van de interviews in My Team en de carrièremodus op zich neemt.

My Team: start je eigen F1-team

Behalve de feitelijke informatie rond het nieuwe seizoen en de startgrid zijn in F1 2020 nog tal van ‘randzaken’ veranderd ten opzichte van de game van vorig jaar. De belangrijkste verandering, in ieder geval in onze ogen, is de toevoeging van een geheel nieuwe spelmodus die wellicht de positie van de Career Mode als belangrijkste offline spelmodus kan vervangen. In My Team draag je niet alleen de verantwoordelijkheid over je eigen coureur, maar leid je het hele team. Je stapt niet in bij een van de bestaande tien Formule 1-teams, maar vormt met je zelfgemaakte team het elfde team op de grid. Het doel is uiteraard om je team steeds verder naar voren te helpen door goede resultaten te boeken, sponsors aan je te binden en je auto te verbeteren.

Motor en tweede coureur

Het begin is redelijk simpel. Je kiest wat kleuren, stelt een logo samen en kiest een motor en een tweede rijder. Dat houdt in dat je voor Ferrari, Mercedes, Renault of Honda kiest. Het is wel duidelijk dat de specs van de motoren op vorig jaar zijn gebaseerd, want de Ferrari-motor is volgens de game de beste van het veld, terwijl we in Oostenrijk zagen dat dat momenteel zeker niet het geval is. Hoe dan ook: hoe duurder je motor, hoe minder duur je tweede rijder kan zijn. Die tweede rijder haal je uit het startveld van de Formule 2, want ervaren F1-coureurs zijn duurder dan wat je als teambaas van een nieuw team kunt betalen. Later, als je meer hebt verdiend en je aantrekkingskracht en budget zijn gegroeid, kun je wél bekende coureurs naar je team halen. Ter vergelijking: de tweede coureur die je aanvankelijk inhuurt kost waarschijnlijk tussen de 1 en 2 miljoen dollar, terwijl je voor de diensten van Lewis Hamilton tegen de 20 miljoen kwijt bent.

F1 2020

Hé Codemasters, even over die Ferrari-motor ...

Terwijl je je opmaakt voor je eerste wedstrijden is het ook zaak om de eerste sponsors aan je te binden, die vervolgens ook terugkomen op je auto’s en de pakken van je rijders. Die sponsors betalen je periodiek, maar ook op basis van prestaties. Lastig is daarbij dat vooraf niet meteen duidelijk is wat zo’n sponsor van je verwacht. Teken je een sponsor kort na een opvallend goede prestatie, dan kun je verwachten dat die sponsor soortgelijke prestaties verwacht voor je de bonus kunt pakken, alleen staat dat dus nergens gespecificeerd. Dat onrealistische verwachtingspatroon, gecombineerd met weinig duidelijkheid in die verwachtingen, maakt dat het lastig is de bonusbedragen van sponsors al te vaak te innen, zeker als je nog bij de slechtste teams in de F1 hoort. Hier had best iets beter naar gekeken kunnen worden, want geld verdienen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen met je team.

Afdelingen verbeteren

Geld betaalt je coureurs en geld zorgt dat je onderdelen van je thuisbasis kunt verbeteren. Je hoofdkwartier is waar de basis wordt gelegd voor toekomstige successen. Hoe verder dat hoofdkwartier is ontwikkeld, hoe groter de voordelen die je merkt bij het managen van je team. Zo zal een geüpgradede Chassis-afdeling in staat zijn om sneller upgrades te bouwen en de kans dat de ontwikkeling van een upgrade via Research & Development mislukt, wordt dan kleiner. Ook genereert zo’n verbeterde afdeling meer punten die aan R&D kunnen worden besteed, wat de ontwikkeling van je auto kan versnellen. Voor ons kwam het eerste seizoen dan ook voor een belangrijk deel neer op investeren in de faciliteiten, zodat ze klaar zijn voor een stap hogerop. Daarbij krijgen we op een goed moment wel de melding dat we onze tweede coureur niet meer zouden kunnen betalen als we niet iets beter met ons geld om zouden gaan. Balans blijft daarin dus belangrijk.

F1 2020

Balans moet je ook zoeken in hoe je met de tijd tussen races omgaat. Dat is uiteraard een nieuw element in F1 2020. Als coureur leef je van wedstrijd tot wedstrijd, maar in My Team ben je tussendoor bezig met allerlei zaken en daarin maak je ook keuzes. Je kunt de tijd die er is verdelen over zaken als sponsor-events, teambuilding, extra training voor je tweede rijder en ga zo maar door. Daarbij maak je altijd de afweging tussen wat je meer nodig hebt: geld of een voorschot op betere prestaties. Teambuilding met een bepaalde afdeling kan ertoe leiden dat geplande upgrades sneller uitkomen of betrouwbaarder zijn, terwijl je je teamgenoot een boost kunt geven voor de komende race door hem alvast in de simulator te laten trainen.

Verkeerde moeilijkheidsgraad kan alles verpesten

Na verloop van tijd zul je merken dat je team beter wordt en meer in staat is om de concurrentie aan te gaan met betere teams. Althans, als je de moeilijkheidsgraad goed hebt afgesteld. Natuurlijk, dat is niet nieuw. De juiste moeilijkheidsgraad zoeken bij je eigen niveau is altijd een kwestie van aanvoelen en tweaken, en gelukkig kun je dit in F1 2020 ook per race aanpassen. Met My Team is het alleen wel belangrijker dan ooit. Pak je op een te laag niveau een te goed resultaat en sleutel je vervolgens dat niveau wat omhoog, dan zul je merken dat je een tijdje onrealistisch hoge verwachtingen van sponsors hebt. Toch is dat wel beter dan op een te laag niveau spelen. Een nieuw team beginnen en dan meteen met Mercedes, Red Bull en Ferrari mee kunnen komen, ondermijnt het idee van de spelmodus. Natuurlijk is het je goed recht om te zeggen “nou en, ik wil gewoon lekker racen en winnen”, maar geloof ons dat de spelmodus leuker is als je na een periode van hard werken en je auto verbeteren steeds een beetje beter mee kunt komen, in plaats van dat je in jaar één al na elke race op het podium staat.

F1 2020

Dat betekent wel dat je, wil je My Team echt leuk maken, een tijdinvestering moet doen. De raceweekenden zijn in My Team niet anders dan dat ze in de carrièremodus zijn. Dat betekent dat je tijdens trainingssessies punten voor je R&D kunt verdienen en net als afgelopen jaren gaat dat na een paar races best een beetje vervelen. Dat het nu in dienst van je eigen team is scheelt wel iets, maar niet heel erg veel. Een handig redmiddel is de optie om seizoenen te verkorten. In de kortste variant werk je in een seizoen maar tien races af. Dat zal puristen tegen de borst stuiten, maar het zorgt ervoor dat je wat makkelijker meer seizoenen kunt spelen, wat voor het effect wel zo leuk is.

Is de Career Mode nog wel relevant?

Al met al is My Team een prima toevoeging aan F1 2020. Er kunnen zeker dingen beter en duidelijker, de diepgang mag groter en er mag wat meer differentiatie zijn met de normale carrièremodus. Want dat is wel een puntje: in principe zit alles van de carrièremodus ook in My Team. Het systeem rond R&D en de raceweekenden werkt hetzelfde. Dat zorgt er eigenlijk voor dat My Team de carrièremodus een beetje overbodig maakt. Er zullen vast gamers zijn die gewoon willen racen zonder de poespas van het runnen van een team erbij, maar voor de meeste gamers zal gelden dat My Team de carrièremodus vervangt en niet echt geldt als een aanvulling op die modus.

Voor F1-fans, niet voor simfans

Buiten de al genoemde spelmodus My Team en de traditionele Career Mode zijn er natuurlijk ook andere manieren om F1 2020 te spelen. Allereerst kun je je storten op de auto’s van vorig jaar, de Formule 2 en allerhande klassieke auto’s, waaronder elke auto die Michael Schumacher heeft gereden in zijn Formule 1-carrière. Verder zijn er de te verwachten modi als losse races en Time Trials en natuurlijk een uitgebreide online modus die opties biedt voor elk niveau: van mensen die zonder al te veel gedoe en regels gewoon races van vijf rondjes tegen elkaar willen rijden tot gamers die een volledig weekend willen draaien met volledige kwalificaties en wedstrijden, of die het op die manier zelfs tot e-sports willen schoppen.

Voor F1-fans

Voor die laatste groep zal een deel van de vernieuwingen die F1 2020 verder kent niet heel interessant zijn. Met de optie om de DRS automatisch open te zetten waar dat kan en diverse andere optionele versimpelingen in de user interface is F1 2020 namelijk geschikter gemaakt voor de minder hardcore doelgroep. In onze ogen een absoluut pluspunt. F1 2020 is een game die gemaakt wordt voor de massa. Deze game is minder bedoeld voor de racefan die uren bezig is met het tweaken van zijn settings, op zoek naar de ultieme rondetijden. Dit is voor de mannen en vrouwen die op zondag het liefst zélf meelopen in de polonaise in de Ziggo-studio als Verstappen eens iets gewonnen heeft, of juist hoofdschuddend naar dat tafereel kijken, opmerkend dat Lewis toch gewoon nog een betere coureur is. De game is bedoeld voor de fan die de beste momenten in de F1 kraakhelder op het netvlies heeft staan. Hakkinen en Schumacher die Zonta voorbij schieten. Bernoldi die Coulthard rondenlang achter zich houdt. Johnny Herbert die een knotsgekke Grand Prix van Europa wint. De masterclasses van Jos Verstappen in de regen in de Arrows, of die van Max in Brazilië, enzovoort. F1 2020 is gemaakt om dat soort momenten te kunnen benaderen.

F1 2020

Neem nu die laatste voorbeelden. Een race-auto besturen in de regen is onwijs moeilijk. Het is al lastig om een auto met zo veel kracht recht te houden op een droge baan, laat staan op natte banen. De meest realistische sims benaderen dat gevoel en laten gamers ongenadig spinnen als je net even te veel kerb meepakt, het gras raakt of iets te enthousiast op je rem gaat. F1 2020 volgt deze basisprincipes wel, maar veel minder heftig. En mocht het je toch gebeuren dan is er - offline in elk geval - altijd de optie om een stukje terug te spoelen. De simulatiefan zal er een smalende opmerking over maken en concluderen dat de game zelfs met alle rijhulpen uit niets voor hem of haar is. Geloof ons, speel deze game met al die rijhulpen uit en je zult al behoorlijk je best moeten doen. Voor 95 procent van de racegamers geldt dat F1 2020 echt voldoende uitdaging biedt.

Wel geldt op dat moment dat het natuurlijk leuker is als je een stuurtje en pedalen kunt gebruiken. Voor sommige games geldt dat die onderdelen onmisbaar zijn. Probeer je een simracer met een controller te spelen, dan zul je geen fijne tijd beleven. Dat is in F1 2020 natuurlijk anders. Je doet er verstandig aan de nodige rijhulpen te gebruiken, want doseren is lastig met de schouderknoppen, maar het is absoluut mogelijk en ook gewoon leuk. Het voelt desondanks wel ‘stoerder’ om die hulpen uit te kunnen zetten en plaats te kunnen nemen in een racestoeltje met een stuur en pedalen. Als gezegd: dan is de game dus best uitdagend en moet je hard werken. Een goed teken is dat mensen die echt goed kunnen racen ook in F1 2020 altijd sneller zijn dan de minder ervaren en/of minder getalenteerde gamers. Hoewel de game dus geen ultrarealisme nastreeft, gelden de basisprincipes van het racen wel zodanig dat de ‘echte racers’ ook echt het best zijn.

Splitscreen

De spelervaring met een stuurtje, waarmee je de game op de meest realistisch mogelijke manier speelt, staat lijnrecht tegenover een andere vernieuwing in F1 2020. Althans, vernieuwing … noem het een comeback. F1 2020 biedt namelijk een splitscreen-modus en hoewel dat anno 2020 ineens als iets nieuws wordt gebracht, was er natuurlijk gewoon een tijd dat vrijwel elke grote racegame met meer spelers tegelijk op één televisie kon worden gespeeld. Dat is met de opkomst van online racen wat naar de achtergrond verdwenen, maar in F1 2020 kan het weer. Het resultaat is prima. Je verliest altijd overzicht als je maar de helft van het scherm hebt en de grafische kwaliteit gaat altijd iets achteruit, maar de stap is niet schrikbarend groot. Best een leuke extra om een keer uit te proberen dus, al geloven we niet dat dit voor veel gamers dé reden zal zijn om F1 2020 in huis te halen.

F1 2020 split-screenF1 2020 split-screenF1 2020 split-screenF1 2020 split-screen

Conclusie

F1 2020 is een game waar je elk denkbaar cijfer tussen 7,5 en 9,5 aan kunt hangen. Op een bepaalde manier is dit voor racefans die de Formule 1 willen nabootsen in hun huiskamer bijna de ideale game. De game is verregaand instelbaar en schaalbaar, waardoor je zonder al te veel moeite te hoeven doen een heel fijne F1-ervaring kunt krijgen. Daarbij komt dat de spelwereld er op en buiten de baan prima uitziet en dat met My Team een leuke nieuwe modus is toegevoegd. Tegelijk kun je zeggen dat er, op My Team, split-screen en de nieuwe circuits na, over F1 2020 weinig te zeggen valt dat niet óók waar is voor F1 2019. Dat is een feit. Stoor je je daar enorm aan en zie je de waarde in die vernieuwingen niet, dan is een hoog cijfer niet realistisch, zeker niet als je liever een ultrarealistische simracer speelt. Wie echter zin heeft in Zandvoort, de nieuwe uitdaging in My Team verwelkomt en gewoonweg de best mogelijke F1-ervaring op zijn scherm wil hebben, heeft aan F1 2020 een uitstekend spel dat, in elk geval voor zover wij hebben ervaren tijdens onze races, ook niet het bugs- en foutenfestival is dat we in het verleden weleens zagen in de F1-games. En ja, dan is een torenhoge waardering ineens niet zo gek. Wij kiezen hierbij dan ook voor de middenweg. Ja, de stap met vorig jaar is op sommige plekken klein, of zelfs niet-bestaand. Maar dat doet niets af aan het feit dat F1 2020 verder een heerlijke F1-game is.

Reacties (184)

184
181
122
11
0
46
Wijzig sortering
Waarom mis is een soort training-modus. Waar je op een aantal banen gewoon 5 rondes rijd.... En dat men dan aan de tijden je niveau bepaalt.

Dat zou voor My Team en de career-modus meteen het probleem weghalen van je niveau bepalen. Want op sommige circuits kan ik makkelijk op niveau 85 rijden en nog steeds ver boven het kunnen van mijn auto rijden. Maar op Monza wordt ik aan gelapped door het halve veld.

Een soort gemiddelde uit een x aantal rondes van een x aantal banen zou dan een mooie indicatie van. Je niveau kunnen aangeven.

Maar goed. Laat ze eerst de Tyre-bug maar oplossen.
Bij My Team is het redelijk makkelijk om aan de hand van de eerste trainingssessies en ten laatste de eerst qualificatie je niveau goed in te stellen, je teammaat neem je als referentie en je matcht het niveau zo dat je ongeveer evensnel bent als je teammaat.
Dat doe ik nu ook.... Maar volgens de quali in training was ik 16e... Logisch, want mijn team is 3e van onderen, en mijn teamgenoot was 17e.

Daarna de echte kwalificatie gedaan, 5e |:(
Dat klopt dus niet helemaal.....

Maar stond voor de ferrari's, dus dat was dan wel realistisch :Y)
Zo was het bij mij niet...ben bij 90 gestart en bij 100 beland en in de Qualifying kwam ik niet voorbij Q1 zoals verwacht. Sta nu wel op Pole in Monaco na de eerste upgrades...maar dat ligt er ook aan dat ik het circuit iets vrijer geinterpreteerd heb :*)

Wat ik wel heb is dat de AI redelijk zwak start ik win altijd 2-3 plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 18:58]

Dat viel mij ook op ja. In 2018 verloor ik altijd posities. Nu win ik altijd posities. Bijzonder
Een makkelijk bestuurbare auto wil niet zeggen dat het geen sim is. De coureurs hebben zelf bevestigd dat het in f1 2019 veel te moeilijk was om zonder (met name) traction control te rijden. De f1 series hebben nooit het sim imago gehad en zal dat ook niet krijgen omdat het ook erg toegankelijk is voor mensen die geen sim race ambities hebben. Als je alleen het non assists gedeelte zou oppakken met stuur en pedalen, er nog wat extra setup mogelijkheden aan zou toevoegen en wat meer met het rijden buiten de ideale lijn zou doen dan is het wel degelijk een sim in mijn optiek.

Echter kom je online of in Time Trial ook de arcade players tegen die bijvoorbeeld met een pad met assists net zo snel zijn als de simraces. Dat geeft het spel het simcade imago waar veel simracers dan weer niet mee geassocieerd willen worden. Mocht Codemasters de ambitie hebben om als volwaardig sim gezien te willen worden dan zouden de simracers en arcade racers meer gescheiden moeten kunnen worden. De vraag is of dit door de community gewenst is en of dit wel is wat codemasters zelf wil.

Al met al is de 2020 versie qua handling er een stuk beter op geworden. De graphics en dergelijke zijn niet veel veranderd en die grote sprong verwacht ik volgend jaar als ook de nieuwe gen consoles op de markt zijn. Het is wel nodig dat er snel een patch komt, want op dit moment hebben veel Spelers last van discconnection issues en andere crashes/bugs.
Een sim is heel wat meer dan het geven van de mogelijkheid om hulpmiddelen in en uit te schakelen. Het gaat dan meer om het simuleren van alle mogelijke physics, met name die op de banden en hoe die reageren op de ondergrond en hoe dat dan weer door middel van force feedback teruggegeven wordt aan de bestuurder. Je hebt het dan over de slijtage en de veranderende temperaturen van de banden en hoeveel effect dat heeft op de grip. Ontstaan er flat spots op de banden wanneer die blokeren en voel je dat terug in de force feedback? Remmen die anders reageren wanneer ze nog koud zijn. De grip van het asfalt dat gedurende de race verandert door rubbervorming of verandering in temperatuur omdat gedurende de race de zon lager gaat staan of achter wolken verdwijnt of juist verschijnt. Sommige sims, zoals rFactor 2 en Assetto Corsa Competizione, gaan daar erg ver in. Ik heb eigenlijk geen idee hoe diep dat bij F1 2020 gaat.
Je punten:
banden Slijtage: Ja zit erin
Banden temperatuur: Ja zit erin
Flatspots: Nee, banden raken dan oververhit en slijtage. Maar geen flatspot
In rubberen van de baan: Ja, zit er in
Verschillende soorten asfalt: Ja zit erin. Althans op straten circuits duurt het langer voordat de echte grip er is.
Weersomstandigheden: Ja dat zit erin
Remmen die koud zijn: Ja zit erin

Er zullen best nog een hoop dingen beter kunnen. Maar het imago van de f1 game dat het geen sim is komt niet alleen door de physics, maar ook door het image wat men al jaren heeft en omdat het zo toegankelijk is voor de massa.
Je gaat erg kort door de bocht hier Aart, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld rFactor2, is F1 2020 totaal geen sim te noemen, en dat is puur door physics. Ik speel het toch graag hoor, inmiddels al 20 uurtjes in F1 gestoken. Het hoeft ook helemaal geen sim te zijn. Paar tegenpunten;

- Bandentemperatuur zit erin, maar als ik bijvoorbeeld spin (en op de baan blijf), heb ik daarna geen last van minder grip door oververhitte banden van die spin.

- Flatspots zitten er niet in. Dus als je een keer hard aanremt, kun je leuk doorrijden. Bij een sim zit er een flatspot en zal je stuur trillen.

- Rubberen van de baan zit er grafisch in, maar het is niet zo dat die merkbaar meer grip geeft, of minder grip als ik erbuiten ga.

- Weersomstandigheden zit erin, maar bij regen wordt het wegdek alleen gladder. Het echte zoeken naar grip is er natuurlijk niet. Er zijn geen duidelijke 'poelen' met water, waar je aquaplaning voelt.

- Remmen kunnen koud zijn, maar ook hier kan ik nog steeds hetzelfde rempunt hanteren als wanneer mijn remmen warm zijn.

Oftewel, je kan wel zeggen 'het zit erin', maar het is op een hele andere manier uitgewerkt dan bij een sim.
Bandentemperatuur: Zeker wel. Ff een donut draaien zorgt er echt wel voor dat het een halve ronde minimaal duurt voordat je banden weer terug zijn op normale temperatuur. Sterker nog, default setup op spanje zal er voor zorgen dat je linker voorband boven de 100 graden uitkomt en grip verliest. Hoef je niet eens voor te spinnen.

Flatspots: Klopt

Rubberen van de baan zit er ook in. Beste voorbeeld in kwali. Laatste paar minuten zet je over het algemeen je snelste tijd neer bij droog weer. Het feit dat er buiten de ideale lijn ook teveel grip is ben ik met je eens overigens.

Regen- Mee eens. Is dat bij andere sims beter? Speel alleen AC wel eens en die heeft geen weersveranderingen zoals regen.

Maar denk dat we er hetzelfde over denken hoor. F1 is niet de ultieme sim, maar het is ook niet zo arcade als door velen beweerd wordt.
Maar denk dat we er hetzelfde over denken hoor. F1 is niet de ultieme sim, maar het is ook niet zo arcade als door velen beweerd wordt.
Er zit niet echt een pure definitie van waar de arcade games eindigen en waar de sims starten. De definitie wordt veelal gebruikt om bepaalde games weg te zetten als 'te simpel' en is tegenwoordig een soort elitaire term geworden voor simracers en heeft mijns inziens geen vastgelegde definitie waarbij het bijvoorbeeld minimaal X en Y moet simuleren in het bandenmodel. Daarbij, er zit zelfs tussen sims als ACC en iRacing grote verschillen in de manier waarop een bandenmodel gemodelleerd wordt. ACC simuleert bijvoorbeeld flat spotting, tearing, blistering en graining, iRacing simuleert geen van die zaken, maar als je iRacing op basis daarop een arcade game zou noemen zou heel iRacing land over je heen vallen.

Dus wat is een sim? Als je een rondje rijdt in F1 2020 en daarna een rondje rijdt met een RSS Hybrid 2020 in Assetto Corsa, dat je wel voelt dat er onder de motorkap veel meer aan de hand is, maar in beide gevallen simuleert de software dat je een rondje rijdt in een F1 auto op een bepaald circuit. Dus wanneer heet iets een sim?

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 22 juli 2024 18:58]

Mee eens. Er zal altijd een groep simmers zijn die een game nooit als SIM zullen aanmerken zolang het ook toegankelijk is. In dit geval dus de f1 series met de huidige focus op hun doelgroep.
Daarmee niet gezegd hebbende dat de f1 series nu een sim is.
Ik vind dit een interessant topic op het CM forum over de handling etc:
https://forums.codemaster...ing-driving-and-setup-qa/

Misschien teveel wij van WC eend, maar om nou te zeggen f1 is compleet verkeerd gemodelleerd zoals sommigen zeggen (f1 2019 kan ik nog inkomen, maar f1 2020...?

Afijn ieder heeft zijn eigen mening natuurlijk.
Ik zou niet teveel wakker liggen van die 'sim' definitie. Uiteindelijk draait het om plezier en als je plezier hebt in het rijden van de auto's, dan is dat het enige dat telt.
Misschien teveel wij van WC eend, maar om nou te zeggen f1 is compleet verkeerd gemodelleerd zoals sommigen zeggen (f1 2019 kan ik nog inkomen, maar f1 2020...?
Geen van ons kunnen dat zeggen. We hebben geen inzicht in de algoritmen van de software en we hebben geen van allen ooit in een F1 auto gereden. Je kunt enkel zeggen dat F1 2020 bepaalde factoren mist, maar dat kun je over elke sim zeggen aangezien elke sim de G-krachten mist. Ik kan je ook van harte aanbevelen om eens wat circuitdagen te doen in een echte raceauto, dan pas besef je dat hoe goed de software mag zijn, in het echt blijft het toch echt een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 22 juli 2024 18:58]

Nee dat laatste is wel waar, ben ik het ook met je eens. Geloof dat iemand hieronder ergens heeft gezegd dat het knap is wat ze er wél aan physics in duwen terwijl ze ook de massa willen aanspreken, daar ben ik het zeker wel mee eens. Natuurlijk is de feedback bij echte sims een stuk beter, maar bij diezelfde sims mis ik een vette career mode in singeplayer, een lekkere UI, mooie graphics, het F1 deuntje en ga zo maar door.
Dank je wel voor de toevoeging. In hoeverre dat allemaal realistich geïmplementeerd is of hoe ver ze daarin gaan, is inderdaad de vraag. Maar die discussie heb je bij elke sim die op de markt verschijnt, dus laten we daar maar niet aan beginnen.
dat is natuurlijk ook gewoonweg heel zwart wit zoals jij het voorstelt. Stel je nu voor dat je daar ergens tussenzit? En net daar zit F1 ook.
Het probleem met sim is dat het een veel te kleine groep is. Veel mensen met een stuur en pedalen zijn geen echte sim racers en zullen het ook nooit worden. Ik heb alle respect voor sim racers maar dat is echt een vak apart. Misschien zelfs wat jammer dat computer games de autosport zo toegankelijk maakt want vele onder hen horen wellicht thuis op een echt race circuit, als het niet als piloot is dan als mecanicien. Misschien zouden ze eerder opteren voor het echte circuit moest sim racen even duur zijn. Niet dat ik er op neerkijk totaal niet.

Maar dit spel is Formule 1 de meest populaire motorsport ter wereld met het grootste leger fans dat amper iets van auto's kent. Mij inclusief. Om zo'n titel te kunnen uitbrengen moet je dus ook echt wel wat aantallen kunnen verzetten en dan zet je vooral in op de echte fans en dat zijn dus geen sim racers.

Ideaal zou zijn dat er 2 games zouden zijn? Formule 1 het video spel en F1 online wat een echte sim zou zijn maar je weet zo dat F1 online na 1 jaar amper nog spelers zal hebben omdat de meeste mensen gewoon de eerste bocht zullen blijven missen en nooit hun banden op temperatuur zullen kunnen krijgen
Sim racing is inderdaad een nichemarkt, maar toch zijn er genoeg developers die hun hoofd boven water weten te houden door een goede sim neer te zetten. iRacing is daar een goed voorbeeld van. Dat mag dan wat prijzig zijn vergeleken met een spel als F1 2020, maar dat heeft wel als voorbeeld dat je vooral serieuze simmers hebt wat de online ervaring alleen maar ten goede komt. Maar dat is inderdaad een wat andere markt dan waar Codemasters zich op richt. En zolang zij de F1 licentie in handen hebben zie ik niet gauw een echte F1 sim verschijnen. Maakt verder ook niet uit, want ook met een sim die misschien wat minder hardcore is kun je je prima vermaken. En er zijn voldoende alternatieven zoals Automobilista 2, rFactor 2 en Assetto Corsa Competizione, hoewel die zich niet (alleen) op F1 richten.
Het hele physics model is gewoon niet sim-based. Hetgeen er gebeurt als je te hard een kerb pakt, een wiel blokkeert, iemand anders raakt of simpelweg een tandje teveel trail-braked. heeft allemaal geen realistisch gevolg. Dat je wellicht makkelijk spint met TC uit doet daar niets aan af.

Helemaal niet erg overigens: deze game is voor de massa bedoeld. Maar we hoeven Codemasters nou ook geen credits te geven dat het 'best realistisch' is.
Dat er in de 2020 versie nog "Anthoine Hubert" staat op de drivermarket is wel een beetje triest. ;(

RIP

Edit: Ik was er niet van op de hoogte dat dit in overleg met de familie gedaan was, en dat er een eerbetoon aan Hubert (en Correa) in was opgenomen. Dank voor de aanvullingen in deze. Het viel me gewoon op de screenshots, en heb buiten dit artikel niets over dit spel gelezen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 18:58]

Dat is juist een eerbetoon.
https://www.formule1.nl/n...n-f1-2020-naar-f1-helpen/
“De beslissing om Anthoine Hubert en Juan Manuel Correa toe te voegen werd niet zomaar genomen”, vertelt Lee Mather van Codemasters. “We hebben die beslissing niet alleen genomen, alle betrokken partijen werden geraadpleegd. We kwamen samen overeen dat dit de juiste beslissing is.”

Mather voegt eraan toe dat er een speciale boodschap zal verschijnen wanneer Hubert’s gelijkenis wordt geselecteerd. “Bij het bekijken van Anthoine tijdens de coureurselectie hebben we een klein eerbetoon toegevoegd.”

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 22 juli 2024 18:58]

het is ook F2 2019 die er in zit. (dus de grid van 2019) en niet die van 2020
Het is een hulde aan Hubert. Ik vind het eigenlijk triest dat mensen die opmerking maken alsof ze hem persoonlijk gekend hebben. De familie heeft hier over beslist en die beslissing moet je respecteren.
Zo lang Codemaster geen VR-support zal toevoegen blijf ik deze FIFA onder de simcades boycotten. Het is werkelijk waar ongelofelijk hoe doof Codemasters is voor de community. Helemaal sinds de intrede van de Halo in de F1 is VR een enorme welkome aanvulling. Tot die tijd blijf ik Assetto Corsa rijden met de RSS FH2019.
VR blijft gewoon een niche, kan me tot op zekere wel hoogte voorstellen dat niet elke ontwikkelaar veel tijd wil steken in iets dat van toepassing is op minder dan 2%* van de potentiële userbase.

*'Steam users with VR headset: 1.67%'
https://store.steampowere...e-Survey-Welcome-to-Steam
Dat is natuurlijk waar, maar Codemasters richt zich ook niet op de talloze Steam users die er alleen maar Counter Strike, DOTA 2, of match-three games op spelen.

In race games, en zeker in sims, is VR al helemaal niet meer bijzonder. Assetto Corsa heeft VR, Project Cars heeft VR, Dirt heeft VR, iRacing heeft VR, zelfs het oude Live for Speed heeft VR.
Anoniem: 411179 @Hermida16 juli 2020 12:12
Dat zijn stuk voor stuk wel games die zich op de toegewijde racegamer focussen.
Het zijn zeker niet allemaal sims, maar ze richten zich niet op de casual Need for Speed racers.

F1 2020 boort toch nog net wat meer die groep casual gamers aan waarbij VR echt wel een niche is.

Ik snap je punt. VR kan een argument zijn om de meer overtuigde racers in grote getale naar F1 te krijgen, maar zonder dat je hun kritiekpunten over de physics aanpakt, is dat denk ik zinloos.

EDIT samenvattend: Met het pad dat ze nu bewandelen is VR voor een minieme doelgroep nuttig. Met het pad dat ze willen bewandelen (e-sports, meer realisme, racefans waar VR meer gebruikelijk is) zijn er eerst andere veranderingen aan de game nodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 18:58]

Ik weet wel zeker dat dat percentage onder race enthousiasten(niet eens per se simracers) hoger is. Daar werkt het ook(naar mijn mening) het beste en heb je het minst last van mogelijke duizelingheid, kabels die in de weg zitten of (niet)beschikbare ruimte. Ook heeft die groep vaak wat dikkere videokaarten, dan hoef je alleen de headset te kopen. En het voegt echt veel toe. Ook al gebruik ik het niet altijd. Aan de andere kant is er een groeiende groep met het mantra "no VR, no buy". Ik hoor daar overigens niet bij, maar het is wel een dikke plus IMHO.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 18:58]

... en heb je het minst last van mogelijke duizelingheid, ...
VR motion sickness is niet bij iedereen hetzelfde!
Een vriend van mij krijgt juist bij racen (AC + Formula Hybrid 2020) heel snel last van VR motion sickness, vooral het enorm snelle vertragen bij remmen is hier de hoofdverdachte zegt hij, terwijl hij bijvoorbeeld wel lang Half-Life: Alyx (maar ook andere games in VR) kan spelen zonder enig probleem.
Heeft deze persoon ervaring met racen? Of is het iemand die enthousiast met autorijden is?

Ik vermoed dat motion sickness bij vr racing sneller voorkomt bij realworld racers die zelden racegames gespeeld hebben als tiener.
Het is inderdaad een niche voor de hele game, zakelijke en educatieve wereld, maar binnen de niche van combat fly simulators en race games zeker niet. Maar dat is denk ik ook geldig voor Joysticks & racestuurtjes en zo zal dit waarschijnlijk later ook voor VR gelden. Want ik ontken het niet, die bedrade schoenen doos met een slecht scherm erin en dito benodigde stevige hardware is nu nog niet echt aanlokkelijk. Maar het zal me ook niet verbazen dat straks bv al die triple screen racers overstappen op VR.

En inderdaad geen VR dan koop ik deze race of flysim game niet, omdat dit voor mij toch wel een zeer belangrijk aspect is. Dit is voor sommige niet VR users een beetje moeilijk te begrijpen, ik snapte dit in eerste instantie als ouwe niet gamer helemaal niet, totdat ik dit zelf probeerde.
Een beetje een Zero gevoel: https://m.youtube.com/watch?v=UOR_0uDThkE
Ze zijn een erg vocale minderheid wel. Ik snap het wel VR is leuk, maar dat zijn resources die ze ergens anders moeten weghalen.
F1 racen in VR zou inderdaad wel ultiem gaaf zijn. Heel jammer dat het er (weer) niet in zit. Ook voor mij een reden om deze game niet aan te schaffen.

Hopelijk wachten ze gewoon tot de next-gen consoles.

[Reactie gewijzigd door .GoO op 22 juli 2024 18:58]

Ik raad je aan om asseto corsa te proberen. F1 auto's voelen subliem aan in dit spel en het heeft een erg fijne vr implementatie (op de menu controlls na)
Ik kan alleen racen met een bril op en heb geen zit om dan tegen een plat scherm aan te kijken in de bril. Dus voor mij net zo. Er zijn genoeg andere spellen welke wel een sim zijn en VR ondersteunen. Dan maar geen Formule 1 maar Formule X oid :)
Als ik je reactie lees vraag ik mij af: Er zijn stapels games die ik niet koop omdat er iets niet in zit wat ik graag terugzie in games.
Boycot ik al die games dan?
Met vorpix kan het wel al dacht ik. Maar dat is natuurlijk niet perfect.
Codemasters heeft al wel aangegeven dit toe te voegen voor een toekomstige release. Maar laat dit doen door een externe partij. De split-screen van dit jaar is ook door een externe partij gedaan....

Waarschijnlijk is het team zelf vooral bezig met banen scannen, tweaks toepassen en livery's maken.
Helemaal mee eens. Geen VR dan geen geld van mijn kant. Als andere ontwikkelaars dit kunnen dan moeten ze het in dit spel ook kunnen. Het levert namelijk genoeg geld op,
Ik denk dat het vooral door de verouderde engine veroorzaakt word. Deze loopt op z'n laatste benen.
Anoniem: 57381 @Ram-G-maN16 juli 2020 10:04
Met VR auto racen of gewoon rijden veroorzaakt dat je heel erg misselijk wordt. De beweging klopt gewoon niet. Daar waar ik met de meeste VR spellen nergens last van heb, gaat hij bij VR autorijden direct mis. Het had mij ook heel erg gaaf geleken maar helaas..... niet langer vol te houden dan 5 minuten.
Jammer dat het niet voor jou werkt. Maar er zijn duizenden simracers waar het prima voor werkt en die er echt bij zweren!
In onze Gathering of Tweakers iRacing league rijdt ook een groot deel in VR. Ik schat zo'n 30% van het veld. Als het voor je werkt willen de meesten niet terug naar een normaal scherm.
Ik sluit me hier bij aan. Het wisselt per persoon en je meot de gewenning enigszins opbouwen over de tijd van enkele weken. Ik kan nu uren vr racen zonder problemen. Zelfs als ik net daarvoor een uur een smooth motion shooter heb gespeeld.

Heb je het geld dan zou ik zeker vr een kans geven als gamer.
Als developer doe je er ook goed aan om effe een paar man opeen vr implementatie te zetten. Het is echt niet zo moeilijk in een race game te implementeren.
De markt is expenentieel aan het groeien en steeds meer grote namen beginnen het licht te zien. Kijk naar Apple en qualcomm.
Aan de andere kant is het landschap nog snel aan het veranderen maar vr spelers hebben over het algemeen wat meer geld voor games over en de markt is nog niet zo gedomineerd door de grote namen.
Dat verschilt toch weer per persoon. Ik kan prima in VR racen zonder misselijk te worden, alleen achteruitrijden en vervolgens een flinke ruk aan het stuur geven brengt mij even uit balans (wat geen probleem is in een stoeltje :P). Met mij zijn er nog vele anderen die enkel nog in VR racen.

Ik weet niet of je een racestoeltje hebt? Wellicht dat dat veel verschil maakt..
Codemasters is niet doof ze zijn gewoon realistisch. Geloof me ik zou ook niet liever dan VR hebben in F1 maar we moeten wel durven toegeven dat VR het nieuwe 3D is geworden.

Zelfs van al de mensen die VR hebben zal maar een klein deel het spel in VR spelen. De meest verkocht VR headset is de PSVR. Ik heb hier ook zo één liggen maar ik ga echt niet Formule 1 uitspelen op de PSVR. Ik ga het proberen en ooooh wat geweldig en vervolgens beland die bril terug in de kast.

De verkoop in VR headsets is met 40% afgenomen. Het is dus echt wel realistisch om geen geld en tijd in VR te steken als je niet weet over op het einde van het jaar nog wel een VR markt is. Er staan ons een paar nieuwe producten te wachten in de brillenmarkt die die markt wel eens helemaal zouden kunnen overhoop halen.
haha je maakt een grap hoop ik? De markt is exponentieel aan het groeien en steeds meer grote namen zien er toekomst in. Apple zet er zijn eerste stappen binnenkort. Qualcomm gaat dedicated hardware maken voor standalone headsets. De nieuwe wifi standaard gaat het kabelprobleem verhelpen en eye tracked foveated rendering en machine learning gaat het de komende jaren gemeengoed maken voor iedereen die enige interesse in tech heeft.
Daarnaast is rockstar mensen aan het aannemen voor een vr team en zie je hoe games als half life alyx ervoor zorgen dat maandenlang headsets uitverkocht zijn (de daling van 40% is puur een supply ding gezien de recente covid bullshit).
Jij maakt een grap denk ik. Apple stapt helemaal niet in VR. Apple stapt in AR en dat is wat ik net bedoel met dat die markt helemaal overhoop gehaald kan worden als Apple in de brillenmarkt stapt.

Apple Glass

De markt stijgt niet exponentieel, de markt stuikt in elkaar

VR Headset Sales Drop Over 40% Compared to Last Year
Het is wel raar dat een andere game van Codemasters, Dirt Rally 2, wel VR support heeft. Zelfde engine.

Ik zou best wel weer eens een F1 game willen spelen maar mijn opstelling is zo dat ik in mijn simrig alleen in VR kan spelen. Gemiste kans.
Lee Mathers zei laatst dat dat te maken had met het feit dat je bij Dirt Rally maar 1 auto hebt, terwijl dit er bij F1 2020 tot wel 22 kunnen zijn. Dat kost teveel resources om vloeiend VR te implementeren.
Ik vind dat niet zo raar. Codemasters voegt VR toe aan 'echte' sims. De groep mensen die die spellen speelt heeft vaker een VR bril dan de groep mensen die 'arcade achtige' racegames speelt. Ik denk dat ze heel goed weten hoe hun markt eruit ziet en op basis daarvan zakelijke besluiten nemen.

Neemt niet weg dat ik het zelf ook heel jammer vind.
Waar ik mij aan stoor bij 2020 is de audio en het monotone commentaar in het Nederlands. En de taal kan je dus niet veranderen op de ps4.

Echt een zware domper en dit doet een hoop afbreuk aan het spel voor mij. Om nog niet te spreken over de lange laadtijden.

Ben je aan het rijden is er niks aan de hand. Maar die twee punten zijn wel echt een dingetje

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 18:58]

Toen de eerste trailer uitkwam waar Olav Mol in aanwezig was, hoorde je na de eerste zin al dat Olav (nog) niet goed is in het inspreken van teksten tegenover spontaan iets roepen.
Het zou me niet verbazen als de regisseur hiervan de grootste oorzaak is. Olav Mol zal bepaalde teksten meerdere keren op moeten lezen en de regisseur gaat dan zitten mieren dat hij iets sneller of langzamer moet praten. Weg spontaniteit.
Dat kan inderdaad een verklaring zijn.

Echter gaat het er mij om dat ik de mogelijkheid wil hebben om de taal/audio te kunnen veranderen. Wat gewoon zou moeten kunnen.
Haha, live is Olav Mol ook niet zo goed hoor.
Olav is heel slecht in het snel verwerken van informatie, zegt vaak de verkeerde namen en soms valt het kwartje bij hem heel erg laat.

Zeer irritant ik snap niet dat die man nog verslag mag doen van F1. Ze kunnen beter Rick op de zaterdag en zondag inzetten, Rick kan tenminste goed verslag geven met accurate informatie hij kan zelfs saaie vrije trainingen nog een beetje leuk maken.
Dat ben ik niet helemaal eens. Rick doet veel achteraf, da's sowieso makkelijk. Live vrije trainingen, daar rijden natuurlijk geen 20 auto's tegelijk rond en wat ze doen is niet heel spannend op dat moment. Kan je rustig je lijstje met feitjes opdreunen die je voor je hebt liggen.
Hij is goed hoor, dat bedoel ik niet, maar ik betwijfel of hij een live race opeens veel accurater zou doen dan Mol.
Rick doet ook live Nascar, daar merk je echt wel dat hij het kan en ook altijd goed voorbereid (met leuke informatie over Nascar of rijders) te werk gaat. Ik ben van mening dat hij het beter kan, ik erger me soms kapot aan Olav hoe traag hij reageert op iets wat wij in beeld hebben of zich vergist in een rijder.
Ooit wel eens zijn commentaar gehoord bij live kwalificaties of rondes? Hij praat alles makkelijk bij elkaar.
Mol heeft soms gewoon 20 seconden nodig om er achter te komen dat hij er compleet naast zit, hilarische momenten zijn dat dan.
Olav mol = na al die jaren f1 in Nederland. Dat is door z'n eigen verdienste en een gave complexe ontwikkelingen in de F1 in jip en janneke taal uit te leggen.

Echter merk je dat Olav Mol gewoon oud word. Een wedstrijd gaat nu te snel voor hem. Ik zou hem liever in de paddocks interviews zien geven. Ook op zaterdag en zondag.
Goed dat je dat aankaart, het uitleggen in jip en janneke taal hoeft niet elke race. Als je voetbal kijkt wordt er ook niet elke westrijd alles van A tot Z uitgelegd, de commentator verwacht dat de kijker het een en ander af weet van de sport.

Een nieuwe regel uitleggen in Jip Janneke taal is prima maar niet heel het seizoen.
Aerodynamisch gadgets uitleggen in jip en janneke taal is prima gedurende het seizoen. We zijn immers niet allemaal de hele dag met CFD software bezig om elk detail en vortex precies zo te krijgen dat de auto 0,100 seconde per ronde sneller wordt.

Over de spelregels heb je absoluut een punt. Al worden die bij de formule 1 een stuk minder eenduidig bestraft als met voetbal. Wel een punt waar Olav een punt heeft overigens.
Met twee man commentaar geven zou beter zijn
Dat hebben ze een paar races geprobeerd met Guido van de Garde ernaast en dat was echt leuk! Weet niet waarom daar verder geen vervolg aan is gegeven...(behalve dat je zelf ook moet racen, maar zet er dan een ander naast die wel ooit echt serieus heeft geracet).
Ach wie jij beschrijft is Gaëtan Vigneron van RTBF, de zender in Belgie. Denk er aan dat jij naar één motor kijkt en die commentators naar meerdere. Hoeveel keer ik niet naar Gaëtan lig te roepen dat ie er niets van kent ;)

Ik denk dat alle F1 commentatoren wel eens wat steken laten vallen.
Het is erger dan dat. De teksten van Mol zijn een letterlijke vertaling van de teksten van Croft. Zet de ondertiteling maar eens in het Engels en dan merk je het meteen.
Zou het dan zo ver gaan dat het voorbeeld van de 'harde band' zelfs door Olav in het Nederlands als 'moeilijke band' uitgesproken moest worden? Dan wijzig ik mijn mening naar "he sold his soul".. ;)

Dat de NL ondertiteling dit zo blundert kan ik me voorstellen wanneer de vertaler niets met F1 heeft, maar Olav moet dan wel heel erg gedacht hebben "het zal mij jeuken..".
Hij zal de engelse tekst er niet naast hebben liggen. Is wsnlk een geval geweest van een rijtje zinnen aflopen, evt paar takes per zin, verder gaan.
Zegt Olav ook "moeilijke band"? Djeezes, heb het hem nog niet horen zeggen maar kan toch niet dat hij dan niet ingrijpt?
Ik neem aan dat je bedoelt dat je de taal niet kunt veranderen op de PS4? Dat lijkt mij inderdaad een behoorlijk minpunt. Dan zal het spel wel kijken naar de globale taalinstelling van de PS4, maar om die nu steeds te wijzigen wanneer je dit spel wilt spelen lijkt mij ook niet werkbaar. Apart dat die optie niet gewoon in het spel zit. Zo lastig lijkt mij het niet om dat te implementeren.
Klopt aangepast.

Moet niet zijn. Je zit dus vast aan Nederlandse taal en Nederlandse Audio.

Met name de audio is heel slecht vertaald vanuit het Engels en behoorlijk monotoon.
De geschreven tekst is echt slechter dan de audio commentaar. De harde band werd vertaald als "moeilijke" band en de medium's zijn dan weer "middelmatig". Dit is echt vertaald in Google translate lijkt me.
Ja de vertalingen zijn echt bedroevend.
Ik kan me echt niet voorstellen dat je de taal niet kunt wijzigen naar Engels, het lijkt me inderdaad verschrikkelijk om naar Olav Mol te luisteren. Daarom heb ik ook een abonnement op skysports.

Misschien in de systeeminstellingen van je ps4 alles naar Engels veranderen?
Dat is inderdaad de manier om het spel in het engels te krijgen.
Waarom moet ik mijn hele systeem veranderen terwijl de game maker ook gewoon een optie had kunnen plaatsen in het spel.
De hele Nederlandse vertaling is een domper wat dat betreft. Harde band is vertaald als 'moeilijke' band.

Ik heb mijn systeemtaal maar op Engels gezet, want dat is helaas de enige manier om de taal aan te passen.

Wat Olav betreft, ja hij klinkt saai, maar hoeveel voegt de commentator nou eigenlijk toe bij F1? Hij vertelt een kort riedeltje over de baan, presenteert de gridopstelling en is daarna de rest van de race stil. Ik sla dit meestal toch over dus heb daar niet veel last van.
Hm, de taal kan niet aangepast worden? Dat mag wel heel hoog bij de minpunten wat mij betreft. Een game verplicht in NL moeten spelen is voor mij een erg grote reden om het niet te willen kopen. Ik kijk de echte races niet eens met NL commentaar, dat wil ik in een game ook niet...
Ik snap dat het hier over de PS4 gaat, maar mocht iemand op de PC spelen via Steam dan is het wel mogelijk om de taal aan te passen (rechterklik via bibliotheek > properties > languages tab). Nederlands irriteerde mij ook, vooral in het menu. ;)
Yup commentaar en laadtijden is idd een issue. Laadtijden zie ik nog verbeteren, dat was vorig jaar ook zo. Maar die Nederlandse instelling zie ik niet zo snel verschijnen
Zal voornamelijk op de console zijn dan?

Ik heb er op mijn pc, .m2 ssd, geen enkel last van :)
Eens. Op PC met SSD voelt het sneller wat betreft laadtijden.
Heb het commentaar gehoord, Olav is Olav niet in het spel. Op deze manier kan hij een 18+ film nog dood praten.
Ook mét de enthousiaste Olav praat die een 18+ film dood :o :+ is well het laatste waar je op zit te wachten.

Maar inderdaad... Nederlands is erg slecht. Menu is ook minder duidelijk (de 4 pijlers van racecraft, experience etc zijn enkel de afkortingen vertaald.... Maar de lange variant is weggelaten. Daarom heb ik het al op Engels gezet anders geen idee wat er bedoeld wordt)
Albon werd 2 maal genaaid door Hamilton en Olaf vond dat maar discutabel
Het is logisch dat je bij een 2020 game niet de specificaties kan gebruiken van dit jaar. Zou ook raar zijn.
Toch moest ik gniffelen toen ik het volgende las

"Het is wel duidelijk dat de specs van de motoren op vorig jaar zijn gebaseerd, want de Ferrari-motor is volgens de game de beste van het veld, terwijl we in Oostenrijk zagen dat dat momenteel zeker niet het geval is."

:+
"Het is wel duidelijk dat de specs van de motoren op vorig jaar zijn gebaseerd, want de Ferrari-motor is volgens de game de beste van het veld, terwijl we in Oostenrijk zagen dat dat momenteel zeker niet het geval is."

Een F1 auto bestaat niet alleen uit een motor he ;). De Red Bull is altijd erg goed in Oostenrijk geweest. Tevens zagen we vorig jaar in Monza dat de Ferrari motor met gemak de Mercedessen achter zich hield terwijl Charles ook nog eens een hardere band op de auto had :Y)
Yep, omdat Ferrari geloof ik wat rommelde met een brandstofsensor. Het gaat in de review ook niet om de gehele wagen, maar om de motor los, die je kunt kopen in de my-team speloptie.
Ikzelf had het over "specificaties". Ik doel daarmee op de gehele auto.
En ik moest lachen omdat ik weer de afgelopen 2 races voor mijn geest haalde hoe erg Ferrari door de mand is gevallen.
Of ik begrijp jouw reactie niet :?

En over Ferrari met hun "behaalde resultaten" van vorig jaar... tja...daar hebben we het maar niet over :+
Nee een F1 auto bestaat niet alleen uit een motor, maar dit stukje ging wel specifiek over de motor, die je kiest aan het begin van de team-carriere. Daar staat de Ferrari veruit bovenaan en is ook het duurst.
Hoe cool zou het zijn als ze met een update van de game kwamen waarin de Ferrari's ineens een seconde per rondje langzamer zouden zijn 8-)

Ik heb F1 2019 maar direct ernaast staat het icoontje van Assetto Corsa en die klik ik toch meestal "per ongeluk" aan. F1 is qua software, UI en presentatie veel beter. Maar AC is gewoon veel leuker om te rijden.
Het zou wel "echter" zijn :D

Zelf heb ik nog nooit Assetto Corsa gespeeld. Waarom is dat naar jouw mening beter?
gaat veel meer richting sim als arcade.
Zitten ook een aantal F1 wagens bij. Van een oude Lotus tot een 2017 ferrari F1.

Met de Ferrari F1's kan je alleen tegen de Ferrari F1's rijden en niet tegen andere (mixed) wagens rijden helaas.
Thanks.
Het moet voor mij niet te veel op een SIM gaan lijken want dat vind ik niet leuk.
Daarvoor game ik te weinig om er goed in te worden.
Oefening baart kunst ;)
Heeft niets met oefening te maken. Als je geen pedalen en stuur hebt is een echte sim niet speelbaar. Dan zwalp je steeds van links naar rechts en moet je je ontzettend concentreren om op de baan te blijven. Je mag nog zoveel oefenen het gaat je niet lukken. Ik speel alleen race games op de pc met toetsenbord en ben dus blij dat F1 2020 geen echte sim is. En ik kan een aardig potje sturen. Maar op een toetsenbord is bijv. gas geven met pijltje omhoog indrukken gas volledig open. Pijl omhoog loslaten is gas volledig toe. Zelfde met remmen. Pijl omlaag is remmen volle kracht. Pijl omlaag loslaten is remmen volledig los. Er zitten dus geen gradaties in gas geven en remmen en ook sturen en daarom is een sim met een toetsenbord dus onspeelbaar, hoe goed je ook bent als gamer in race games en hoe goed je ook kan sturen. Mensen moeten dat eens snappen.
Er komen performance updates voor de teams maar Ferrari gaan ze nooit op een tweede plek zetten. Die arrogante italianen hebben allerlei clausules over hoe Ferrari mag geportretteerd worden en dat is als de beste wagen. Ze komen bij Codemasters nooit onder die contracten uit of in F1 2021 zit geen Ferrari meer.
"Buy upgrade for 100 career points: Fuel flow meter hack."
De game komt doorgaans in de zomer uit wanneer het seizoen al lang en breed onderweg is. Juist om de reden om eerst in te kunnen zien hoe de teams er voor staan. Dat zouden ze nu met een patch nog kunnen doen.
Die patch komt er ook wel, maar ze zijn vaak wel conservatief wat dat betreft. ik geloof best dat ze een performance downgrade krijgen. Maar niet de realistische +-1 seconde downgrade.
Ik vermoed dat ze de nieuwe gegevens weer gaan gebruiken voor het jaar erop.
Want anders heb je bij het start van een nieuw seizoen helemaal geen echte reden om meteen het spel te kopen.
Als je 2019 hebt is het de upgrade/prijs niet waard. Koop je voor het eerst een F1 game dan is 2020 versie de betere optie. Ik hou het maar bij 2019 :)
Deze mening deel ik niet echt. De toevoeging van MyTeam vind ik best wel tof. Als je geduld hebt, zou ik wel even wachten met F1 2020. De game zit vol met bugs. Ik ben na 3 races maar gestopt, omdat het spel bleef crashen.
Zelf alleen crashes gezien op het moment dat je een race wil rijden met F2 (maar dan crasht ie ook altijd op bij mij). Verder geen rare dingen meegemaakt tot nu toe. Heb nu 5 races gereden in my team, met halve testsessies en races en volle kwalificatie en moet zeggen dat ikzelf nog geen rare dingen heb meegemaakt
Het grote argument om 2020 aan te schaffen kan zijn als je op het nieuwe circuit Zandvoort wilt rijden.
Ik vind F12020 toch echt wel een grote stap verwijderd van F1 2019. Behalve dat je je eigen team nu kan samen stellen wat toch wel de wens was van de meeste F1 video gamers is het racen ook echt heel veel leuker geworden dan F1 2019. F1 2019 was een zeer minieme upgrade van F1 2018. F1 2019 dat was nu net degene die je had moeten laten liggen

Maar goed dat je jezelf aanpraat dat het slechts een minimale upgrade zou zijn maar al je echt van F1 houdt is deze versie toch echt wel een must.

[Reactie gewijzigd door monojack op 22 juli 2024 18:58]

Je hebt wellicht gelijk hoor, maar vraag mij wel af: waarom dan?
Zijn er nog altijd veel scenes + overbodige interviews in CM? Ik vond deze altijd zo overdreven en zo eentonig, het zou voor mij dus mooi zijn als deze niet zitten in de nieuwe team mode. :)

Ondanks dat de F1 wat eentonig is (Ham. wint altijd wel), vind ik het leuk om nu eens met een Mc aan de slag te gaan. Denk dat de F1 zich moet realiseren dat zij (+ andere mid-teams) en Max het momenteel dragen, er moet echt z.s.m. een budget cap. komen om het nog enigszins spannend te maken.
Die budget cap komt komend seizoen. 145 miljoen volgens onderstaand artikel:

https://www.formula1.com/...1Te8udKLmkUl4PyVZtUJ.html
Kom anders gezellig met ons praten in [F1] Seizoen 2020 ! :D
Vreemd, ik dacht dat het winstpercentage van HAM dit jaar tot op heden nog maar 50% was ipv 100%.
Is dat niet het doel van de carriere modus? Je kan altijd nog een kaal kampioenschap doen dacht ik.
Weet iemand of de volgende punten zijn verbeterd ten opzichte van 2019?
  • AI accelereerde veel sneller uit hele langzame bochen. DIt merkte je ook heel duidelijk bij de start van een race
  • Traction-control geluid met een Ferrari 2004 vond ik erg storend
  • Replays op een XBOX One X waren 30 fps
de accelaratie was bij mij veel beter als je driver assist aanpaste (traction control), weet niet of dat hetzelfde probleem is waar jij over praat.
AI accelereerde veel sneller uit hele langzame bochen. DIt merkte je ook heel duidelijk bij de start van een race
Dan heb jij traction control aanstaan. Ik rij op ultimate difficulty (105/110) en kan makkelijk meekomen met de AI bij de start. Traction control aan / uit is cruciaal voor een rondetijd in F1 games. Zonder traction control kom je veel sneller uit de bochten en uit de voeten tijdens een start.
Ik heb wel het idee dat de starts wat makkelijker zijn. Ik kom steevast eigenlijk beter weg dan de coureurs om me heen.
En de totaal niet realistische out of control spins als je over een curb gaat?
Wat een tegenvaller dat het Grafisch vrijwel gelijk is aan F1 2019, had gehoopt op een grote stap omhoog.
Ik lees veel over de laadtijden en vraag me dan af of mensen spelen op een externe ssd of hdd?
Want bij mijn externe ssd heb ik amper laadtijden in F1 2019
Wat een tegenvaller dat het Grafisch vrijwel gelijk is aan F1 2019
De game loopt al jaren op dezelfde game engine. Ik vraag me af of de graphics nog beter kunnen worden dan in F1 2019 / F1 2020 gezien de engine al ruim 5 jaar word gebruikt voor deze franchise. Als ze echt een vernieuwing willen hebben in de graphics zouden ze haast op een andere game engine moeten stappen.
De grafische stap vooruit zal er komen met de next-gen consoles.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.