Debuut van Zandvoort en Olav Mol
F1 2020
Dat Nederland de laatste jaren een grotere rol is gaan spelen in de Formule 1, is nooit duidelijker te merken geweest dan in F1 2020. Zowel Circuitpark Zandvoort als commentator Olav Mol maken hun debuut en dat is op zich al leuk. In My Team vindt het spel de nieuwe spelmodus waar lang op is gewacht, al maakt hij de traditionele carrièremodus wel deels overbodig. Verder heeft Codemasters de game verregaand instelbaar gemaakt. Spelers kunnen op die manier hun persoonlijke F1-ervaring instellen zoals ze zelf willen, met daarbij diverse nieuwe, op toegankelijkheid gerichte features. Dat laat zien dat F1 2020 geen focus op ultrarealisme heeft. Voor liefhebbers van simracers zal dit opnieuw niet de beste keuze zijn. Voor F1-fans in het algemeen is dat echter zeker wél het geval, zelfs al is met name op het gebied van de graphics de stap ten opzichte van vorig jaar, buiten UI-verbeteringen om, miniem. Tel er leuke extra's als de uitgebreidere extra scènes in My Team en de Career Mode, online opties en split-screen bij op en je hebt een uitstekende Formule 1-game te pakken.
Eindoordeel
Een Haas zonder remmen, stukgaande Honda’s, tegen elkaar aanrijdende Ferrari’s, geniale laatste rondes van een McLaren en winnende Mercedessen: de Formule 1 is eindelijk begonnen. Door de coronapandemie werd de traditionele seizoensstart in Australië in maart uitgesteld, en inmiddels is de F1 begonnen aan een verkort seizoen dat aankomend weekend zijn derde race zal kennen op de Hungaroring nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Als de kaarten blijven liggen zoals ze in Oostenrijk lagen, zal het lastig worden voor Max Verstappen en Red Bull om Lewis Hamilton en Mercedes van een volgende wereldtitel te houden. Wie dat dus tóch wil proberen en dat ook in een normaal, volledig seizoen wil doen, is waarschijnlijk beter af in F1 2020 van Codemasters.
F1 2020 biedt om te beginnen natuurlijk de jaarlijkse update van teams, coureurs en circuits, met daarbij ook het volledige Formule 2-veld, want de optie om daarin te rijden blijft behouden. Voor de Formule 1 betekent het nieuwe namen als AlphaTauri in plaats van Toro Rosso en Nicholas Latifi als debutant bij het team van Williams. Belangrijker nog is dat de game de twee gloednieuwe circuits bevat die dit jaar op de F1-kalender zouden staan. Het stratencircuit in Hanoi, Viëtnam en ons eigen Circuitpark Zandvoort werden door de coronacrisis helaas geschrapt van de echte wedstrijdkalender, maar zitten wel in F1 2020. In mei schreven we al over de eerste rondjes die we in F1 2020 konden rijden op Zandvoort, toen met een vroege pc-versie van de game. Inmiddels heeft Codemasters ook een documentaire vrijgegeven over de verbouwingen die hebben plaatsgevonden op het circuit en hoe ze allemaal in de game zijn verwerkt. Wellicht een leuke extra, mocht die achtergrondinformatie je interesseren.
F1 2020 vs F1 2019
Iets dat ook elk jaar verwacht wordt, is een update in de techniek. Daarover zeggen we eigenlijk al jaren hetzelfde: ja, er zijn altijd wel wat verbeteringen te bespeuren, maar er is jaar-op-jaar meestal geen sprake van een metamorfose. Dat is ook het verhaal van F1 2020, met de kanttekening dat de verschillen met vorig jaar nóg miniemer zijn dan voorheen. F1 2019 liet namelijk duidelijke stappen zien op het gebied van licht- en weerseffecten en daar profiteert F1 2020 nog steeds van. Rij een regenrace en je zult tevreden zijn met de reflecties die zichtbaar zijn in staand water en met de druppels die over de bolides en de onboard-camera lopen. Ook de nachtelijke races blijven mooi genoeg, maar zijn dus niet per se veel mooier dan ze vorig jaar al waren. Voor een echte volgende stap op dat vlak zullen we waarschijnlijk op de next-gens moeten wachten.
Ook virtual reality staat voor nu nog steeds in de wachtkamer. Dat is jammer, want juist op dat vlak zou Codemasters relatief eenvoudig een duidelijk technisch verschil kunnen laten zien met voorgaande games in de serie. Relatief, uiteraard, want het implementeren van een goede vr-modus zal heus niet zo makkelijk zijn, anders was het vast al gedaan. Hoe dan ook klagen we elk jaar over het ontbreken ervan in de F1-game, want we weten van games als Project Cars 2 hoe leuk het is om in vr te racen. Zeker nu de makers van Project Cars 3 onderdeel zijn van Codemasters én al bevestigd hebben dat hun game wel virtual reality zal bevatten, hadden we stiekeme hoop op een verrassing. Die blijft tot nu toe dus uit. Wil je toch F1 2020 in vr spelen, dan zijn er voor de pc-versie wel work-arounds te vinden die het mogelijk maken, zoals deze YouTuber in een video uitlegt. We hebben deze methode zelf niet getest, dus of het goed werkt durven we niet te voorspellen. Wellicht is het een poging waard.
Aan de audiokant zijn ook altijd kleine verschillen te horen, maar één stuk audio zorgt voor een wel erg duidelijk verschil ten opzichte van vorig jaar. "Dag dames en heren, welkom aan de Noordzeekust, op het circuit van Zandvoort ..." Inderdaad, Olav Mol, sinds jaar en dag dé stem die hoort bij Formule 1 op de Nederlandse televisie, zit in de game. Dat is even wennen. Het is goed merkbaar dat dit een eerste keer is. Je moet twee dingen in je achterhoofd houden: in de taal die je zelf primair spreekt, zul je rariteiten altijd sneller opmerken dan in andere talen, en daarnaast doet Mol dit nu voor het eerst. De Engelse stemmen in het spel hoor je al jaren en zelfs die zijn niet per se fantastisch. Voor een eerste keer vinden we dit dus echt niet onaardig. Wel is te hopen dat er de komende jaren wat wordt bijgeschaafd. Dat is afwachten, want Codemasters heeft er een handje van om het commentaar maar mondjesmaat aan te vullen. Voor mensen die überhaupt geen Nederlandse stemmen hoeven en meer fan zijn van de Engelse productie, is een leuk nieuwtje dat reporter Will Buxton een deel van de interviews in My Team en de carrièremodus op zich neemt.
My Team: start je eigen F1-team
Behalve de feitelijke informatie rond het nieuwe seizoen en de startgrid zijn in F1 2020 nog tal van ‘randzaken’ veranderd ten opzichte van de game van vorig jaar. De belangrijkste verandering, in ieder geval in onze ogen, is de toevoeging van een geheel nieuwe spelmodus die wellicht de positie van de Career Mode als belangrijkste offline spelmodus kan vervangen. In My Team draag je niet alleen de verantwoordelijkheid over je eigen coureur, maar leid je het hele team. Je stapt niet in bij een van de bestaande tien Formule 1-teams, maar vormt met je zelfgemaakte team het elfde team op de grid. Het doel is uiteraard om je team steeds verder naar voren te helpen door goede resultaten te boeken, sponsors aan je te binden en je auto te verbeteren.
Motor en tweede coureur
Het begin is redelijk simpel. Je kiest wat kleuren, stelt een logo samen en kiest een motor en een tweede rijder. Dat houdt in dat je voor Ferrari, Mercedes, Renault of Honda kiest. Het is wel duidelijk dat de specs van de motoren op vorig jaar zijn gebaseerd, want de Ferrari-motor is volgens de game de beste van het veld, terwijl we in Oostenrijk zagen dat dat momenteel zeker niet het geval is. Hoe dan ook: hoe duurder je motor, hoe minder duur je tweede rijder kan zijn. Die tweede rijder haal je uit het startveld van de Formule 2, want ervaren F1-coureurs zijn duurder dan wat je als teambaas van een nieuw team kunt betalen. Later, als je meer hebt verdiend en je aantrekkingskracht en budget zijn gegroeid, kun je wél bekende coureurs naar je team halen. Ter vergelijking: de tweede coureur die je aanvankelijk inhuurt kost waarschijnlijk tussen de 1 en 2 miljoen dollar, terwijl je voor de diensten van Lewis Hamilton tegen de 20 miljoen kwijt bent.
:strip_exif()/i/2003725082.jpeg?f=imagearticlefull)
Hé Codemasters, even over die Ferrari-motor ...
Terwijl je je opmaakt voor je eerste wedstrijden is het ook zaak om de eerste sponsors aan je te binden, die vervolgens ook terugkomen op je auto’s en de pakken van je rijders. Die sponsors betalen je periodiek, maar ook op basis van prestaties. Lastig is daarbij dat vooraf niet meteen duidelijk is wat zo’n sponsor van je verwacht. Teken je een sponsor kort na een opvallend goede prestatie, dan kun je verwachten dat die sponsor soortgelijke prestaties verwacht voor je de bonus kunt pakken, alleen staat dat dus nergens gespecificeerd. Dat onrealistische verwachtingspatroon, gecombineerd met weinig duidelijkheid in die verwachtingen, maakt dat het lastig is de bonusbedragen van sponsors al te vaak te innen, zeker als je nog bij de slechtste teams in de F1 hoort. Hier had best iets beter naar gekeken kunnen worden, want geld verdienen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen met je team.
Afdelingen verbeteren
Geld betaalt je coureurs en geld zorgt dat je onderdelen van je thuisbasis kunt verbeteren. Je hoofdkwartier is waar de basis wordt gelegd voor toekomstige successen. Hoe verder dat hoofdkwartier is ontwikkeld, hoe groter de voordelen die je merkt bij het managen van je team. Zo zal een geüpgradede Chassis-afdeling in staat zijn om sneller upgrades te bouwen en de kans dat de ontwikkeling van een upgrade via Research & Development mislukt, wordt dan kleiner. Ook genereert zo’n verbeterde afdeling meer punten die aan R&D kunnen worden besteed, wat de ontwikkeling van je auto kan versnellen. Voor ons kwam het eerste seizoen dan ook voor een belangrijk deel neer op investeren in de faciliteiten, zodat ze klaar zijn voor een stap hogerop. Daarbij krijgen we op een goed moment wel de melding dat we onze tweede coureur niet meer zouden kunnen betalen als we niet iets beter met ons geld om zouden gaan. Balans blijft daarin dus belangrijk.
:strip_exif()/i/2003725070.jpeg?f=imagearticlefull)
Balans moet je ook zoeken in hoe je met de tijd tussen races omgaat. Dat is uiteraard een nieuw element in F1 2020. Als coureur leef je van wedstrijd tot wedstrijd, maar in My Team ben je tussendoor bezig met allerlei zaken en daarin maak je ook keuzes. Je kunt de tijd die er is verdelen over zaken als sponsor-events, teambuilding, extra training voor je tweede rijder en ga zo maar door. Daarbij maak je altijd de afweging tussen wat je meer nodig hebt: geld of een voorschot op betere prestaties. Teambuilding met een bepaalde afdeling kan ertoe leiden dat geplande upgrades sneller uitkomen of betrouwbaarder zijn, terwijl je je teamgenoot een boost kunt geven voor de komende race door hem alvast in de simulator te laten trainen.
Verkeerde moeilijkheidsgraad kan alles verpesten
Na verloop van tijd zul je merken dat je team beter wordt en meer in staat is om de concurrentie aan te gaan met betere teams. Althans, als je de moeilijkheidsgraad goed hebt afgesteld. Natuurlijk, dat is niet nieuw. De juiste moeilijkheidsgraad zoeken bij je eigen niveau is altijd een kwestie van aanvoelen en tweaken, en gelukkig kun je dit in F1 2020 ook per race aanpassen. Met My Team is het alleen wel belangrijker dan ooit. Pak je op een te laag niveau een te goed resultaat en sleutel je vervolgens dat niveau wat omhoog, dan zul je merken dat je een tijdje onrealistisch hoge verwachtingen van sponsors hebt. Toch is dat wel beter dan op een te laag niveau spelen. Een nieuw team beginnen en dan meteen met Mercedes, Red Bull en Ferrari mee kunnen komen, ondermijnt het idee van de spelmodus. Natuurlijk is het je goed recht om te zeggen “nou en, ik wil gewoon lekker racen en winnen”, maar geloof ons dat de spelmodus leuker is als je na een periode van hard werken en je auto verbeteren steeds een beetje beter mee kunt komen, in plaats van dat je in jaar één al na elke race op het podium staat.
:strip_exif()/i/2003725074.jpeg?f=imagearticlefull)
Dat betekent wel dat je, wil je My Team echt leuk maken, een tijdinvestering moet doen. De raceweekenden zijn in My Team niet anders dan dat ze in de carrièremodus zijn. Dat betekent dat je tijdens trainingssessies punten voor je R&D kunt verdienen en net als afgelopen jaren gaat dat na een paar races best een beetje vervelen. Dat het nu in dienst van je eigen team is scheelt wel iets, maar niet heel erg veel. Een handig redmiddel is de optie om seizoenen te verkorten. In de kortste variant werk je in een seizoen maar tien races af. Dat zal puristen tegen de borst stuiten, maar het zorgt ervoor dat je wat makkelijker meer seizoenen kunt spelen, wat voor het effect wel zo leuk is.
Is de Career Mode nog wel relevant?
Al met al is My Team een prima toevoeging aan F1 2020. Er kunnen zeker dingen beter en duidelijker, de diepgang mag groter en er mag wat meer differentiatie zijn met de normale carrièremodus. Want dat is wel een puntje: in principe zit alles van de carrièremodus ook in My Team. Het systeem rond R&D en de raceweekenden werkt hetzelfde. Dat zorgt er eigenlijk voor dat My Team de carrièremodus een beetje overbodig maakt. Er zullen vast gamers zijn die gewoon willen racen zonder de poespas van het runnen van een team erbij, maar voor de meeste gamers zal gelden dat My Team de carrièremodus vervangt en niet echt geldt als een aanvulling op die modus.
Voor F1-fans, niet voor simfans
Buiten de al genoemde spelmodus My Team en de traditionele Career Mode zijn er natuurlijk ook andere manieren om F1 2020 te spelen. Allereerst kun je je storten op de auto’s van vorig jaar, de Formule 2 en allerhande klassieke auto’s, waaronder elke auto die Michael Schumacher heeft gereden in zijn Formule 1-carrière. Verder zijn er de te verwachten modi als losse races en Time Trials en natuurlijk een uitgebreide online modus die opties biedt voor elk niveau: van mensen die zonder al te veel gedoe en regels gewoon races van vijf rondjes tegen elkaar willen rijden tot gamers die een volledig weekend willen draaien met volledige kwalificaties en wedstrijden, of die het op die manier zelfs tot e-sports willen schoppen.
Voor F1-fans
Voor die laatste groep zal een deel van de vernieuwingen die F1 2020 verder kent niet heel interessant zijn. Met de optie om de DRS automatisch open te zetten waar dat kan en diverse andere optionele versimpelingen in de user interface is F1 2020 namelijk geschikter gemaakt voor de minder hardcore doelgroep. In onze ogen een absoluut pluspunt. F1 2020 is een game die gemaakt wordt voor de massa. Deze game is minder bedoeld voor de racefan die uren bezig is met het tweaken van zijn settings, op zoek naar de ultieme rondetijden. Dit is voor de mannen en vrouwen die op zondag het liefst zélf meelopen in de polonaise in de Ziggo-studio als Verstappen eens iets gewonnen heeft, of juist hoofdschuddend naar dat tafereel kijken, opmerkend dat Lewis toch gewoon nog een betere coureur is. De game is bedoeld voor de fan die de beste momenten in de F1 kraakhelder op het netvlies heeft staan. Hakkinen en Schumacher die Zonta voorbij schieten. Bernoldi die Coulthard rondenlang achter zich houdt. Johnny Herbert die een knotsgekke Grand Prix van Europa wint. De masterclasses van Jos Verstappen in de regen in de Arrows, of die van Max in Brazilië, enzovoort. F1 2020 is gemaakt om dat soort momenten te kunnen benaderen.
:strip_exif()/i/2003725064.jpeg?f=imagearticlefull)
Neem nu die laatste voorbeelden. Een race-auto besturen in de regen is onwijs moeilijk. Het is al lastig om een auto met zo veel kracht recht te houden op een droge baan, laat staan op natte banen. De meest realistische sims benaderen dat gevoel en laten gamers ongenadig spinnen als je net even te veel kerb meepakt, het gras raakt of iets te enthousiast op je rem gaat. F1 2020 volgt deze basisprincipes wel, maar veel minder heftig. En mocht het je toch gebeuren dan is er - offline in elk geval - altijd de optie om een stukje terug te spoelen. De simulatiefan zal er een smalende opmerking over maken en concluderen dat de game zelfs met alle rijhulpen uit niets voor hem of haar is. Geloof ons, speel deze game met al die rijhulpen uit en je zult al behoorlijk je best moeten doen. Voor 95 procent van de racegamers geldt dat F1 2020 echt voldoende uitdaging biedt.
Wel geldt op dat moment dat het natuurlijk leuker is als je een stuurtje en pedalen kunt gebruiken. Voor sommige games geldt dat die onderdelen onmisbaar zijn. Probeer je een simracer met een controller te spelen, dan zul je geen fijne tijd beleven. Dat is in F1 2020 natuurlijk anders. Je doet er verstandig aan de nodige rijhulpen te gebruiken, want doseren is lastig met de schouderknoppen, maar het is absoluut mogelijk en ook gewoon leuk. Het voelt desondanks wel ‘stoerder’ om die hulpen uit te kunnen zetten en plaats te kunnen nemen in een racestoeltje met een stuur en pedalen. Als gezegd: dan is de game dus best uitdagend en moet je hard werken. Een goed teken is dat mensen die echt goed kunnen racen ook in F1 2020 altijd sneller zijn dan de minder ervaren en/of minder getalenteerde gamers. Hoewel de game dus geen ultrarealisme nastreeft, gelden de basisprincipes van het racen wel zodanig dat de ‘echte racers’ ook echt het best zijn.
Splitscreen
De spelervaring met een stuurtje, waarmee je de game op de meest realistisch mogelijke manier speelt, staat lijnrecht tegenover een andere vernieuwing in F1 2020. Althans, vernieuwing … noem het een comeback. F1 2020 biedt namelijk een splitscreen-modus en hoewel dat anno 2020 ineens als iets nieuws wordt gebracht, was er natuurlijk gewoon een tijd dat vrijwel elke grote racegame met meer spelers tegelijk op één televisie kon worden gespeeld. Dat is met de opkomst van online racen wat naar de achtergrond verdwenen, maar in F1 2020 kan het weer. Het resultaat is prima. Je verliest altijd overzicht als je maar de helft van het scherm hebt en de grafische kwaliteit gaat altijd iets achteruit, maar de stap is niet schrikbarend groot. Best een leuke extra om een keer uit te proberen dus, al geloven we niet dat dit voor veel gamers dé reden zal zijn om F1 2020 in huis te halen.
Conclusie
F1 2020 is een game waar je elk denkbaar cijfer tussen 7,5 en 9,5 aan kunt hangen. Op een bepaalde manier is dit voor racefans die de Formule 1 willen nabootsen in hun huiskamer bijna de ideale game. De game is verregaand instelbaar en schaalbaar, waardoor je zonder al te veel moeite te hoeven doen een heel fijne F1-ervaring kunt krijgen. Daarbij komt dat de spelwereld er op en buiten de baan prima uitziet en dat met My Team een leuke nieuwe modus is toegevoegd. Tegelijk kun je zeggen dat er, op My Team, split-screen en de nieuwe circuits na, over F1 2020 weinig te zeggen valt dat niet óók waar is voor F1 2019. Dat is een feit. Stoor je je daar enorm aan en zie je de waarde in die vernieuwingen niet, dan is een hoog cijfer niet realistisch, zeker niet als je liever een ultrarealistische simracer speelt. Wie echter zin heeft in Zandvoort, de nieuwe uitdaging in My Team verwelkomt en gewoonweg de best mogelijke F1-ervaring op zijn scherm wil hebben, heeft aan F1 2020 een uitstekend spel dat, in elk geval voor zover wij hebben ervaren tijdens onze races, ook niet het bugs- en foutenfestival is dat we in het verleden weleens zagen in de F1-games. En ja, dan is een torenhoge waardering ineens niet zo gek. Wij kiezen hierbij dan ook voor de middenweg. Ja, de stap met vorig jaar is op sommige plekken klein, of zelfs niet-bestaand. Maar dat doet niets af aan het feit dat F1 2020 verder een heerlijke F1-game is.
Eindoordeel