Dat was precies het idee van Herbert van Til en Peter Fidder, die voor tehuizen op de Veluwe graag Wonderfoons wilden maken, maar dan liefst een goedkopere variant. De twee gingen aan de slag en kwamen al snel op de proppen met een ontwerp dat is gebaseerd op een Wemos D1 Mini, een klein break-outboard dat wordt aangedreven door een ESP8266-chip. Het bordje stuurt een mini-mp3-module aan, die muziek kan spelen van een micro-sd-kaart. Met een handvol aanvullende componenten en nieuwe software is hiermee een volwaardig alternatief voor de originele Wonderfoon te maken, voor de helft van de prijs van een Raspberry Pi.
Landelijke bekendheid
Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers haalden Fidder en Van Til tientallen T65's op en verbouwden die tot Wonderfoon. Dat trok de aandacht van de NOS, die in september een artikel plaatste op zijn website. Dat artikel trok nog veel meer aandacht, wat leidde tot een ware run op oude telefoons. Dat leidde op zijn beurt tot andere varianten op de Wonderfoon. Waar Willems, Fidder en Van Til hun toestellen gratis aangeboden kregen, verschijnen T65's nu opeens voor flinke bedragen op Marktplaats. Vaak al met de toevoeging dat het toestel zeer geschikt is om tot Wonderfoon te worden verbouwd.
Waarom gaan we hier dan toch nog een Wonderfoon bouwen? Omdat er nog steeds voldoende toestellen in omloop zijn en vooral omdat er nog veel verzorgingstehuizen zijn die graag een Wonderfoon willen hebben. Dus mocht je zin hebben om je elektronische vaardigheden aan te spreken en iets voor de oudere en vergeetachtige medemens te doen, vraag dan eens rond in je omgeving. De kans is groot dat er een T65 opduikt. Je kunt er vast iemand een groot plezier mee doen.