Huawei heeft in de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt op cameragebied. De Huawei P8 uit 2015 was al aardig, maar kon niet tippen aan de top van de markt. Jaar na jaar ging niet alleen de camerakwaliteit ontzettend vooruit, maar ook de veelzijdigheid van het camerasysteem. Vorig jaar constateerden we dat de P30 Pro alles bij elkaar opgeteld de beste smartphonecamera van zijn generatie had. Dat is niet niks, want elke high-end fabrikant doet er alles aan om zijn camera de allerbeste te laten zijn.
De P30 Pro werd geholpen door een nieuwe aanpak: een relatief grote sensor en een alternatieve lay-out van het Bayerfilter, waarbij de groene pixels zijn ingeruild voor gele, voor meer lichtopbrengst. Dat werkte goed, dus die aanpak wordt bij de P40 Pro voortgezet.
Camera | P40 Pro | P30 Pro | Galaxy S20 Ultra | Galaxy S20(+) |
Primair | 50Mp, f/1.9, IMX700, 72mm², OIS | 40Mp, f/1.6, IMX600y, 43mm², OIS | 108Mp, f/1.8, S5KHM1, 69mm², OIS | 12Mp, f/1.8, IMX555, 40mm², OIS |
Secundair (tele) | 12Mp, f/3.4, 125mm, OIS | 8Mp, f/3.4, 125mm, OIS | 48Mp, f/3.5, 103mm, OIS | 64Mp, f/2.0, 29mm, OIS |
Tertiair (ultragroothoek) | 40Mp, f/1.8, 18mm | 20Mp, f/2.2, 16mm | 12Mp, f/2.2, 13mm | 12Mp, f/2.2, 13mm |
Front | 32Mp, f/2.2, autofocus | 32Mp, f/2.0, geen autofocus | 32Mp, f/2.2, autofocus | 10Mp, f/2.2, autofocus |
De primaire sensor is met 72mm² nog een slag groter geworden. Bij Samsung moet je voor zo'n grote sensor niet bij de S20(+) zijn, maar bij de S20 Ultra. Huawei heeft er echter gelukkig voor gekozen om de grote primaire sensor ook toe te passen in het toestel dat onder de P40 Pro+ valt: deze P40 Pro dus. Wij worden blij van deze aanpak; softwaretrucs en betere algoritmes zijn zonder meer belangrijk bij smartphonefotografie, maar de basis is nog altijd het materiaal waarmee die software moet werken. Met een grotere sensor, en dus meer lichtopbrengst en minder ruis, is er meer om wat van te maken.
We hebben er dan ook voor gekozen om de P40 Pro naast de S20 Ultra te zetten. Deze toestellen hebben een even grote sensor en als de P40 Pro standhoudt tegen dat flink duurdere toestel, is dat natuurlijk indrukwekkend. Ook pakten we de P30 Pro uit de kast om te laten zien welke vooruitgang in een jaar is geboekt.
Voordat we gaan vergelijken, zie je hierboven voorbeelden van de diverse 'zoom'-standen: te beginnen met de ultragroothoekcamera, dan de primaire camera en vervolgens de 5x- en 10x-stand van de telecamera, waarbij 5x de hele sensor gebruikt en 10x een crop van de sensor is. Toch levert ook de 10x zoom nog een bruikbaar plaatje op, al is het detail natuurlijk minder dan bij de 5x zoom.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
In deze serie zie je de resultaten van de drie camera's zonder te croppen. In de camera-app zijn dit dus de breedbeeld-, 1x- en 5x-standen. Bij de breedbeeld- of ultragroothoekstand valt direct op hoeveel meer detail de P40 Pro laat zien. Hij wint het met glans van de S20 Ultra en P30 Pro. Ook best fijn is dat de foto's iets wijder zijn dan de standaard 4:3-verhouding.
Bij de foto's met de primaire camera zien we een voorbeeld van de aanzienlijke vooruitgang van de automatische witbalansinstelling. De P30 Pro laat een veel te blauwe foto zien, waar de P40 Pro en ook de S20 Ultra veel dichter bij de realiteit zitten. De S20 Ultra heeft sterk de neiging de lucht extra blauw te maken. Daardoor lijkt het vaak net iets mooier weer dan het was.
Bij de 5x-zoomfoto's is het opvallend, maar niet verrassend, dat de P40 Pro net wat meer detail laat zien dan de S20 Ultra. De Samsung-telefoon heeft eigenlijk maar '4x zoom' ten opzichte van de primaire camera, waardoor hij al een beetje moet croppen en dus een klein beetje digitaal zoomt.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Datzelfde beeld zien we bij deze foto's, die we met de primaire camera en 5x-zoom hebben geschoten. Ook wint de P40 Pro het wat detail betreft van de P30 Pro, maar dat verschil is evenmin groot. De P40-foto ziet er verder het natuurlijkst en waarheidsgetrouwst uit en er is meer te zien in de donkere delen.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Deze foto's zijn allemaal overdag met de primaire sensor gemaakt. De S20 Ultra is wat inconsistent, zoals we ook al in de review zagen. Soms laat hij ongeveer evenveel detail zien als de P40 Pro, maar soms ook veel minder.
Samsung Galaxy S20 Ultra (links) en Huawei P40 Pro
Een voorbeeld zie je hierboven. In beide gevallen is scherpgesteld op het blaadje. Bij de eerste serie is het verschil nauwelijks aanwezig. Bij de tweede serie foto's weer wel. De P40 Pro is wel consistent en de P30 Pro komt nog aardig mee bij deze omstandigheden.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Hier hebben we de Diafragmamodus van Huawei en de Live Focusmodus van Samsung op de proef gesteld. Vervolgens hebben we maximale achtergrondonscherpte ingesteld, om de verschillen goed te laten zien.
Samsung Galaxy S20 Ultra (links) en Huawei P40 Pro
De S20 Ultra is iets beter in het scheiden van achtergrond en voorgrond. Dat toestel laat echter veel minder detail zien in deze modus, zoals je kunt zien in deze uitsnede op honderd procent. De structuur van de stof is duidelijk zichtbaar bij de P40 Pro. Rechts in beeld zie je een voorbeeld van waar de P40 Pro de mist ingaat: met voorgrond van achtergrond scheiden.
Bij de foto van de Djembé zie je dat er nog altijd werk aan de winkel is voor smartphonefabrikanten. De P40 Pro laat een paarse zweem zien en details zijn uitgeveegd. De S20 Ultra toont veel meer ruis en detail is ook ver te zoeken. Hetzelfde verhaal geldt voor de P30 Pro en daarnaast komen de kleuren niet overeen met de werkelijkheid. De witbalansinstelling klopt hier het beste bij nieuwkomer P40 Pro.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Hier is een aantal listige lichtsituaties die heel mooi de vooruitgang van de P40 Pro laten zien, vooral op het vlak van automatische witbalansinstelling en dus kleurechtheid. Je ziet dit nog het beste bij de fotoserie van het behang. De kleurtint is bijna perfect, zoals je aan het origineel hiernaast ziet, ondanks de zeer donkere kamer. Dat is erg knap. De P40 Pro levert bovendien de helderste, detailrijkste foto's op.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Deze foto's zijn gemaakt met de nachtmodus. Over het algemeen zien we wat meer detail bij de P40 Pro, zeker als we het vergelijken met de S20 Ultra in sommige situaties, zoals de laatste. De consistentie is wat minder dan bij de P40 Pro. Op detailgebied komt de P30 Pro nog behoorlijk mee. Toch gaat het soms mis, zoals bij de foto van de fiets. Dat hebben we niet gehad met de P40 Pro.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
We hebben ook de supermaan die deze maand waar te nemen was, proberen vast te leggen. Dat lukte heel goed met de Huawei-toestellen, waarvan de software de maan ook als zodanig herkende. Met de S20 Ultra lukte het geen enkele keer om de maan automatisch scherp te krijgen.
Vlnr: Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, Huawei P30 Pro
Bij deze donkere omstandigheden onderscheidt de ultragroothoekcamera van de P40 Pro zich van de andere twee toestellen. Er is veel meer detail te zien en de kleuren kloppen het best. De toestellen hebben allemaal een goede softwarematige correctie van de lensvervorming die optreedt bij ultragroothoekcamera's.
De frontcamera van de Huawei P40 Pro is een stap vooruit ten opzichte van de P30 Pro, vooral bij minder goede lichtomstandigheden. Daar zien we meer detail. Toch is de S20 Ultra een prima match voor de P30 Pro over het algemeen. Ze ontlopen elkaar niet veel. Beide hebben autofocus, waar de P30 Pro dat niet heeft. De primaire camera achterop heeft overigens een nog grotere stap voorwaarts gemaakt wat detail en belichting bij het fotograferen van gezichten betreft, zoals je hiernaast kunt zien.
De nieuwe camera-interface is een stap vooruit voor Huawei. Net als de rest van Emui is de camera-interface iets minder druk geworden. Minder fijn vinden we het minuscule stipje waarop je moet tikken om naar een andere camera te gaan. We zien toch liever de duidelijke knoppen met symbooltjes, zoals bij de Galaxy-toestellen. Leuke nieuwe features zijn het verwijderen van voorbijgangers en reflecties. Dat werkt redelijk, zij het niet perfect. Wat video betreft ontbreekt een 8k-modus ten opzichte van de S20 Ultra, al vinden we dat niet enorm waardevol. Vooral 4k-video's die we schoten met 30fps, zien er zeer stabiel uit.