Inleiding
Allereerst even een inleiding voor deze review van de Huawei P40 Pro (wit)
Ik ben 1 van gelukkige Tweakers die deze telefoon thuisgestuurd kreeg om eens uitgebreid aan de tand te voelen en een review te schrijven. Mijn vergelijking zal met name zijn op de P30 Pro (zeker de camera) gezien ik deze ook heb mogen testen en daarnaast richten op de telefoon zonder Google Mobile Services en wat de impact is op hoe de telefoon zich laat bedienen
Featureset
In de doos zit het volgende
- P40 Pro 256GB Aurora
- 40W Supercharger oplader
- USB-A naar USB-C kabel
- USB-C in-ear koptelefoontjes
Hierin ontbreekt in mijn ogen een USB-C naar 3,5mm verloop om direct reguliere oordopjes aan te kunnen sluiten.
Voor verdere specs is toch echt deze link het beste
Design
Deze telefoon ziet er net als zijn voorganger prachtig uit, ik heb de witte toegestuurd gekregen en die heeft een parelmoer achtige afwerking waardoor er een mooie glans over de achterzijde zit. Dit is helaas wat lastig op foto vast te leggen

Bouwkwaliteit en afwerking
Met de bouwkwaliteit van Huawei telefoons in dit segment zit het echt wel goed, alles zit strak in elkaar en sluit goed aan. De telefoon is omringd door een metalen band waar het scherm en de glazen achterzijde mooi op aansluiten
Qua knoppen is de linkerkant van de telefoon volledig kaal en zit alles aan de rechterzijde, hier vind je een powerbutton en een volume knop. Aan de onderkant zit vervolgens de Mono speaker en USB-C aansluiting. Aan de bovenzijde vinden we tenslotte nog een IR blaster, het nut hiervan ontgaat mij net als bij de voorganger een beetje en voelt meer als een gimmick dan een nuttige toevoeging.
Ook hier ontbreekt een 3,55mm Jack, hierdoor zijn reguliere oordopjes direct buiten spel gezet zonder verloopje. Huawei levert ook standaard nog steeds geen verloop mee van de USB-C naar 3,5mm
Op de achterzijde vinden we de Camera unit in een rechthoekig blok waar de voorzijde is voorzien van een gat in het scherm waar de frontcamera zich bevind.

Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak is met de P40 Pro een flinke wijziging ten opzichte van zijn voorganger.
Hoewel de telefoon nog steeds beschikt over EMUI, inmiddels aangekomen bij 10.1 wat erg prettig werkt ontbreekt bij deze telefoon alles wat met Google te maken heeft wat een flinke impact heeft op hoe je gewend bent apps te installeren en te gebruiken. Hierover later een uitgebreidere review.
Kijkend naar EMUI geld hier eigenlijk hetzelfde als met de P30 Pro, als je van een andere schil afkomt is het even wennen, maar er is erg veel te customizen waardoor je hem redelijk eigen kan maken. EMUI is met versie 10 wel echt een stuk volwassener geworden dan de 9 variant als het gaat om design van de buttons en verdere grafische afwerking.
Vingerafdruk scanner
De vingerafdruk scanner in de P40 Pro zit ten opzichte van de P30 Pro een stuk hoger en dat is echt even wennen. Niet dat het een vervelende plek ik, soms is het juist makkelijker om hier je vinger te leggen, maar gewenning is onderaan het scherm waardoor je toch vaak net even mis drukt en twee keer bezig bent met het scherm unlocken.
Face unlock daarentegen is mede door de vernieuwde frontcam razendsnel en hierdoor is vaak een vingerafdruk niet eens nodig
Dual Sim of geheugen uitbreiding.
De Huawei P40 Pro beschikt net als zijn voorganger over dezelfde dual sim tray zodat je deze kan voorzien van 2 simkaarten, echter dubbelt 1 van deze slots als een geheugen uitbreidingsslot. Dan is de eerste gedachte, waar heb ik nog een Micro SD kaartje liggen.
Helaas gaat dat niet op gezien Huawei vast houdt aan Nano SD die een flink pak duurder is als gewone SD kaartjes. Dit is in mijn ogen erg jammer en voelt een beetje aan als het gebruik van een Sony Memory Stick kaartje wat ook nooit een succes is geworden.
Scherm
Het scherm is zoals de specificities aangeven een 6.58-inch Curved OLED met 2640x1200 pixels wat resulteert in een verhouding van 16:9. De relatieve schermgrootte is 91.6% waar het restant naar 100% met name opgeslokt wordt door de camera hole in de voorkant
Het scherm is een 90Hz OLED wat er prachtig uit ziet, met mooie zwartwaardes en kleuren die er vanaf spatten. Een nadeel is wel dat het scherm merkbaar minder fel is dan de P30 Pro, dit is vooral merkbaar in direct zonlicht waar het bij de P40 Pro toch net ff wat moeilijker af te lezen is allemaal.
Verder is 90Hz wel echt een wereld van verschil in hoe soepel zaken over het scherm worden weergegeven. Dit is zeer goed merkbaar met websites en andere apps zoals NOS waar je door zaken hee scrolt om te lezen. Alles voelt een stuk rustiger aan de ogen.
De Camera
De Huawei P series richten zich zoals de P aangeeft op Photography en dat is ook met de P40 Pro weer goed te merken aan de specs van de camera.
1. 50MP Ultra Vision Camera (Wide Angle/Groothoek, f/1.9 diafragma, OIS)
2. 40MP Cine Camera (Ultragroothoek, f/1.8 diafragma)
3. 12MP SuperSensing Telephoto Camera (f/3.4 diafragma, OIS)
4. Time-of-flight camera of zoals Huawei het noemt de 3D Depth Sensing Camera
Helemaal geen verkeerde specs voor een telefoon en het resulteerd ook in fantastische foto’s die hoewel ik het niet verwachtte flink beter zijn dan de P30 Pro.
Ook de voorkant heeft een flinke upgrade in specs gekregen en is nu voorzien van de volgende setup,
1. 32MP Selfie Camera (f/2.2 diafragma)
2. Time-of-flight cam, ook hier weer aangeduid als Depth Camera
3. Infrarood sensor
Die laatste 2 zorgen ervoor dat face unlock een stuk sneller gaat en ook de foto’s met de frontcam beter gebruik maken van een dieptebeeld in de foto’s
Gezien ik geen selfiekoning ben is dit voor mij niet echt spannend want ik zal het niet bijzonder veel gebruiken al is het prettig om met de huidige opmars van videobellen een degelijke camera aan de voorzijde te hebben zitten en daarbij is het beeld ook erg goed.
Camera kwaliteit
Zoals aangegeven is de P40 Pro een goede vooruitgang van de P30 Pro en wat zegt dat beter dan een vergelijking met foto materiaal
P30 Pro vs P40 Pro hier wat vergelijkings shots tussen de P30 Pro en de P40 Pro, ik heb zoveel mogelijk op hetzelfde punt gestaan en hier vergelijkbare foto's op dezelfde standen gemaakt. De eerste foto is altijd de P30 en de tweede de P40

Breedbeeld

1x zoom

5x zoom

10x zoom

50x zoom
In alle foto vergelijkingen is te zien dat de P40 Pro de kleuren wat echter weer geeft waar de P30 Pro ze wat gelig kunnen zijn daarnaast is over het algemeen alles net wat scherper dan met de P30 Pro. Als je naar de 50x zoom gaat, waar dit met de P30 een knap staaltje werk was met hoeveel detail je op de foto kreeg is het Huawei gelukt dit met de P40 Pro nog knapper neer te zetten.
Als je kijkt naar scherptediepte wet de P40 Pro prachtige plaatjes te schieten van juist het object wat je scherp wilt. Zelfs met een windje en constant beweging van het object zoals hieronder te zien is.
Wat opvalt is dat als je een foto genomen met tegenlicht direct na het schieten opent in de gallery app deze nog automatisch wordt nabewerkt, een vreemde gewaarwording als je dit voor het eerst ziet.
Of de foto daadwerkelijk beter wordt hangt een beetje af van de compositie, deze snelle opname laat duidelijk zien dat er flink wat verscherpt wordt wat mijn inziens niet altijd een goed resultaat geeft
Nachtofotgrafie is waar de P30 Pro hoog op inzette en dat doet de P40 Pro keurig over. Ook hier krijg je bijzonder veel licht in de foto vanuit een bijna donkere situatie. Onderstaande foto is genomen met zonsopgang terwijl het echt nog goed donker was. Zelf zag ik het dorp in de verte niet zo duidelijk als op de foto
Is het dan alleen maar lof, nee dat niet. Wat helaas wel erg jammer is, is het ontbreken van de Super Macro functie. Dit was voor mij een veel gebruikte functie met de P30 Pro en is iets wat ik nu al een aantal keer heb gemist met de P40 Pro. Nu is er vals te spelen door de 5x zoom te gebruiken en zo een soort gelijke foto te verkrijgen, maar het resultaat is het dan toch net niet.
Video kwaliteit
Ook de Video kwaliteit van de P40 Pro is vooruit gegaan door de nieuwe setup ten opzichte van zijn voorganger.
Er kan nu in 4k worden opgenomen met 60FPS wat zowel voor de voor als achter camera’s geldt.
Waar de P30 Pro leuke Slow-Mo features had is dat met de P40 nog net even wat leuker en beter
Verder is de videokwaliteit van de P40 Pro zeer goed te noemen, scherpstellen gaat erg vlot waar dit bij de P30 nog wel eens mis ging en je heel leuk de achtergrond scherp had terwijl het object wat je aan het filmen bent opeens wazig is. Erg fijn met kleine kinderen waarvan ik hier geen video’s ga uploaden

Ook heeft de P40 Pro zogenaamde Audio Zoom, dit moet ervoor zorgen dat het object waar je op inzoomt ook wordt verwerkt in het geluid om daar op te focussen. Dit heb ik nog niet kunnen proberen, maar klinkt veelbelovend en zal ik zeker gaan testen in een later stadium

Als je kijkt naar het filmen ten opzichte van de P30 Pro lijkt de P40 Pro wat meer blauw te zijn, hoewel het beeld zelf een stuk stabieler oogt dan de P30 Pro, mede door het filmen in 60 vs 30fps
Accuduur
De Accu
Waar de P30 Pro een goede accu had is dit bij de P40 Pro niet anders, ook deze telefoon houdt het 2 dagen vol bij weinig tot normaal gebruik op een werkdag.
Wat wel impact heeft is het nieuwe scherm, dit zorgt toch echt wel voor een hoger verbruik en is ook goed te merken als deze vaker aan staat.
Supercharge
Mocht de accu toch leeg gaan gedurende de dag is een snellader toch een geweldige uitkomst en de P40 Pro heeft een 40W lader mee geleverd die de telefoon in een half uur weer tot een 70% vol krijgt en als je wat langer hebt in 1,5 uur weer van 0% naar 100% weet te krijgen.
Ook het draadloos laden gaat met een 27W mits je de juiste lader hebt. Kortom een lege batterij zal niet snel voor komen. Kort gebruik van een stroompunt zorgt er al voor dat je snel weer even voort kan.
Bereik
Het bereik van de P40 Pro is net als zijn voorganger prima, ik merk binnenshuis geen verschil met bereik op 4G en ook buiten is er eigenlijk overal wel een streepje te zien.
Wat wel nieuw is, is de ondersteuning voor nieuwe technieken zoals WiFi-6 en 5G, maar gezien dit nog erge weinig beschikbaar is en ook mijn abonnement dit niet toe laat kan ik hier verder weinig over zeggen.
Leven zonder Google Mobile Services
Wat de P40 Pro natuurlijk het meest onderscheid van de andere High-End Android telefoons op de markt is het gebrek aan Google Mobile Services (GMS). Dit komt door de sancties die Amerika heeft opgelegd aan Huawei waardoor het gebruik van GMS in hun nieuwe toestellen niet meer mag gezien de hardware niet gecertificeerd wordt. Huawei heeft hiervoor Huawei Mobile Services (HMS) in het leven geroepen om zo toch alles te kunnen laten werken.
Wat de impact is op de werking van de telefoon is zo op het eerste gezicht niet veel, je krijgt gewoon een Android telefoon waar je apps op kan draaien. De manier waarop deze geïnstalleerd worden en helaas vaker dan mij lief is apps die niet of slechts gedeeltelijk werken is wel drastisch anders.
Geen Play store meer
Waar je met elke Android telefoon gewend bent om apps op te zoeken in de Play store zal dat met de P40 Pro niet meer gaan gezien deze er gewoonweg niet op staat.
Hiervoor ben je aangewezen op andere manieren van het vinden en installeren van apps. Zo heeft Huawei de AppGallery om de Play store te vervangen of verwijzen ze naar websites van app ontwikkelaars om daar rechtstreeks de apk te downloaden.
Om je eigen apps over te zetten gebruikt Huawei Phone-Clone, wat in mijn ogen erg goed werkt, dit is echter wel van Huawei naar Huawei. Alle apps worden overgezet inclusief alle data en andere zaken waarna het direct te gebruiken is (meestal)
De AppGallery dan, deze voelt een beetje als een online marktplaats waar je de apps kan vinden. Het hosten en downloaden lijkt ook niet te gebeuren via de AppGallery zelf maar via andere wegen. De app is in mijn ogen erg onoverzichtelijk en wordt helaas ontsierd door reclames.
Alternatieven zijn er uiteraard ook te vinden en je hoeft niet lang te zoeken om op verschillende appstores uit te komen die verschillen van een makkelijke manier om meerdere download sources te doorzoeken tot een zowat 1 op 1 kopie van de Play store.
Het installeren van apps kan dus nog steeds relatief makkelijk, al ben je niet meer bezig met 1 app maar vaak via meerdere wegen op zoek naar de laatste versie van de app die je wilt wat alles toch net wat onhandig laat aanvoelen. Als Tweaker vind ik dit zelf niet erg, maar als “gewone” gebruiker zal dit snel gaan tegenstaan lijkt mij.
Niet alles werkt
Wat ook snel zal opvallen is dat niet alle apps zomaar werken. Dit komt omdat ze gebruik maken van de GMS API om zaken te regelen zoals het sturen van notificaties of überhaupt opstarten.
Enkele zaken die zo niet goed werken zijn onder andere de volgende apps, deze starten of gewoon niet op of werken slechts beperkt.
- Tado
- Bring
- KPN iTV
- ParkMobile
- Fitbit
- Outlook
- Skype
Sommige apps kan je prima zonder, zoals de boodschappenlijst app Bring, maar wat voor mij wel echt zaken zijn die werken met een HMS telefoon tot een uitdaging maken zijn het niet werken van een Outlook en Skype wat ik dagelijks gebruik voor mijn werk om zowel te mailen als bellen.
Nu is Huawei hard aan het lobbyen om zoveel mogelijk app bouwers hun eigen HMS API te laten inbouwen naast de GMS API, dus de verwachting is wel dat het steeds beter wordt als de telefoons in Europa blijven uitkomen.
Apps die al gewoon werken zijn voor velen toch wel de standaard apps zoals Spotify, Facebook, Twitter, Instagram, NOS en andere veel gebruikte apps. Ook de banken apps lijken gewoon te werken al hapert het zo hier en daar nog wel.
Hoe verder
Dat is de vraag en die is puur afhankelijk van de app bouwers. Hoe meer deze hun apps loskoppelen van GMS en geschikt maken voor onder andere HMS zal het verschil in werken steeds kleiner worden met een “reguliere” Android telefoon, tot die tijd is het toch meer een telefoon voor de Tweaker of mensen die echt willen DeGooglen vanwege het vele data minen. Hierbij moet je je wel afvragen wat een Huawei zal gaan doen met data die de telefoon verzamelt.
Het met verschillende tutorials inmiddels wel mogelijk om de Play store en GMS te installeren als vergt dit een reset naar de fabrieksinstellingen en werkt het veelal ook nog niet helemaal naar wens. Ook is dit mogelijk een tijdelijke oplossing die met een software update weer volledig ongedaan wordt gemaakt waarna het spel opnieuw begint.
Prijs
Dan de prijs, Huawei zet zijn telefoons als High-end telefoons neer tussen de Apple en Samsung telefoons en dat zie je ook in de prijs.
Toch zie je wel wat lagere prijzen voor de P40 Pro als tijdens de launch van de P30 Pro. Desalniettemin blijft het een kleine € 1000,- voor een telefoon wat nog steeds een pittige prijs is.
De Huawei P40 Pro is een pracht van een telefoon met geweldige camera specs die de concurrentie op veel vlakken achter zich laat.
EMUI is een volwassen goede schil over Android heen zonder veel te verpesten in mijn ogen en werkt super vlot.
Het 90Hz scherm oogt heerlijk vloeiend al kan de helderheid van het OLED scherm beter gezien de voorganger het hierop nog steeds wint.
Het gemis van GMS is voor velen denk ik nog wel een drempel te ver om snel over te stappen en ook ik twijfel of ik de telefoon door het gebrek aan bepaalde apps nog prettig vind werken. Dit is wel echt de olifant in de kamer als je het over deze telefoon hebt, want hoe ga je er mee om en wat wil je achterwege laten om de telefoon te gebruiken. Gaan app bouwers allemaal om en zetten ze naast GMS ook vol in op HMS dan kan Huawei met de P40 Pro en opvolgers nog steeds fantastische telefoons maken en zal het gebruik er niet onder lijden, maar dat blijft afhankelijk van.
Al met al een goede telefoon met wat kanttekeningen, maar man wat maakt die camera een hoop goed voor iemand die veel foto’s maakt.