Door Willem de Moor

Redacteur

Fractal Design Define 7 (XL) Review

Net wat strakker, en iets duurder

Conclusie

Aan de Fractal Design Define R6 viel vrij weinig af te dingen, behalve dat bij introductie nog geen usb type-c beschikbaar was en er wat weinig ruimte was voor een dikke radiator in de bovenkant. Dat eerste was al verholpen met de update naar de nieuwste R6, maar Fractal had geen moderne, echt ruime kasten. De Define XL R2 is inmiddels immers behoorlijk bejaard.

Met de introductie van de nieuwe 7 lost Fractal de grootste pijnpunten op, voor zover die er waren. De behuizing heeft, vanzelfsprekend, moderne frontpaneelconnectors, inclusief een type-c-aansluiting, en met de XL-uitvoering hoef je je nooit meer zorgen te maken of je hardware past. Beide uitvoeringen hebben het bekende Define-dna, met een strakke, sobere afwerking en een focus op stilte zonder de koelprestaties te zeer geweld aan te doen.

Als we dan ook naar de prestaties kijken, scoort de Define 7 op vrijwel alle vlakken minstens zo goed als de R6, en dat geldt ook voor de XL-variant. Op het gebied van koelen zijn er behuizingen die beter scoren, maar dat zijn niet de behuizingen die ook op stilte mikken. Getuige de prestaties waar het geluidsproductie betreft, zijn er weinig behuizingen die standaard minder geluid produceren of doorlaten dan de Define 7.

Dat Zweedse vakmanschap en de strakke, stille behuizing die daarvan de exponent is, heeft wel een prijs. Waar immers de R6 al behoorlijk aan de prijs was, zijn de prijzen van goede kwaliteitsbehuizingen sinds die op de markt kwam, een stuk competitiever geworden. De 7 doet zelfs nog een flinke schep boven op de prijs van de R6. We hopen dat de soep iets minder heet wordt gegeten dan hij wordt opgediend, in de vorm van de adviesprijs.

Je krijgt wel een paar extra's meegeleverd met de Define 7 waarvoor je bij de R6 moest betalen of die je simpelweg niet kreeg. Zo krijg je bij de Define 7 een tweede bovenkant, zodat je kunt kiezen tussen de gesloten, stillere uitvoering, en meer ruimte voor radiators en luchtstroom met een open bovenkant. Bij de R6 moest je daarvoor een beetje schipperen met een afneembaar deksel bovenop. Gebruik je geen alternatieve bovenkant, dan heb je er wel mooi voor betaald.

Verder zijn er kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de zijpanelen wat gemakkelijker los te maken en heb je meer ruimte en een opgeruimdere behuizing van binnen. Upgraden van een R6 is dan ook redelijk onzinnig, maar als je op zoek bent naar een strakke behuizing en flink geld wil uitgeven, dan is de Define 7 of de XL-variant als je flink met customloops aan de gang wil, een mooie optie. Je kunt ook pakweg de helft van het geld in je zak houden of uitgeven aan een upgrade van andere componenten.

Minpunten

  • Duurder dan voorganger

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8,5

Getest

Fractal Design Define 7 Tempered Glass Clear Tint Wit

Prijs bij publicatie: € 175,-

Vanaf € 159,99

Vergelijk prijzen

Reacties (113)

Wijzig sortering
Ik snap niet zo goed waarom ze nog USB 2.0 poorten bovenop de kast zetten. Toen ik jaren geleden mijn R6 kocht kon ik die al niet gebruiken omdat er alleen maar USB 3 headers op mijn moederbord zaten. Dat lijkt me nu nog vaker het geval.

Daarnaast, zelfs als er al een USB 2 header op mijn moederbord zat, welke randapparatuur zou ik daar dan op aan willen sluiten? Mijn muis, toetsenbord, ontvanger van mijn controller zitten achterop in USB2, maar die zitten daar permanent. Die ene keer dat je een USB 2 apparaat aan wil sluiten kan dat toch ook wel op een USB3 poort?

Best wel een designfout imo. Of is er een legitieme reden om die USB poorten daar te laten zitten?
Ik ben al heel opgelucht dat ik niet de enige ben die zich hier aan stoort. Nieuwe kast = durf te innoveren en vooruit te gaan! Weg met die oude USB 2.0 meuk en zet daar in de plaats is een extra usb c. Zelfs de usb a 3.0 poorten zouden ze moeten durven verminderen. We moeten die overstap is wat meer vaart achter zetten.
Een extra USB-C is misschien wel leuk, maar niet nuttig. Het aanbod van moederplankjes die 2 headers voor USB-C hebben is gering. Zelfde voor meer USB 3.0, ook daarvoor is er vaak ook nog maar een header (ook al komen die wel meer op).

Ik vind het wel handig, 2 niet alles werkt op USB 2.0, dus het hebben van de optie om een stuur or joystick aan te sluiten die op 3.0 niet werkt is best wel handig.
In de begintijd van USB3 kreeg je gewoon een 3 -> 2 adapter erbij. Dan kun je kiezen welke van de twee je als USB3 wil aansluiten als je geen twee headers heb.

In die zin is het natuurlijk een tweezijdige werking. Waarom zou een moederbord maker twee headers maken als geen enkele kast dit heeft?
Ik vind dat het juist aan de moederplank fabrikant is. Een niet gebruikte header in een pc is niet zo erg, een niet werkende front usb vind ik zelf wat slordig..
Nieuwe kast = durf te innoveren en vooruit te gaan!
Ik stel voor om voortaan vierkante wielen op een auto te monteren. Die ronde hebben we nu wel een keer gezien ... :+
Ik vind het ronduit spijtig dat we zo lang bij oude technologie moeten blijven hangen omdat fabrikanten blijven hangen. Uiteraard kijk ik ook naar moederbord-fabrikanten, zoals @peize9 al aangaf moeten de headers beschikbaar zijn.
Hoe kunnen we nu meer usb-c adoptie verwachten als die oude usb-a (2.0 en +) poorten op nieuwe modellen blijven staan?
Apple is de enige die dat goed doet imho.
Ik heb recent een Dell XPS 15 gekocht. Met maar één USB-C poort. Maar wel 2 USB-A poorten.
Oh en een ouderwetse SD kaart reader? En een batterij indicator die ik nog nooit gebruikt hebt.
Wel heb ik ook nog een full-size HDMI poort, wat ik dan wel weer handig vind.
Maar kom op, één USB-C poort is wel erg karig.
In het begin krijg je misschien wat stront over je heen, maar dat went wel. Voornamelijk Apple krijgt nu die stront omdat zij als eerste zijn vaak.
Ik zie weinig telefoons met een 3.5mm jack meer uitkomen.
Sd kaart reader is echt niet overbodig. Voor veel mensen, ook professionals, is een sd kaart lezer erg handig en voorkomt het meeslepen van extra externe readers.
Het schijnt volgens een reportage van Gamers Nexus vorig jaar bij hun fabriek bezoek aan China. Erg arbeidsintensief te zijn om USB C kabels te maken. Waardoor deze de prijs van de kast enorm laten stijgen.
Zeker wel. Maar het probleem is dus tevens dat wij als consumenten verwachten dat we onze oudere spullen ook kunnen blijven gebruiken. Bij een usb-c poort lijkt me dat evident maar ook de compatibiliteit van usb2 en 3 laat nog weleens te wensen over.

Zoals TurboTon1973 zegt zijn usb-c componenten (met name de kabels) erg kostbaar om te maken. Het is iets waar je (en ik zelf ook vaak niet) niet zo bij stilstaat. Usb-c spul kan niet zo makkelijk machinaal gemaakt worden vanwege de complexe bedrading. Dus daar komen mensenhandjes aan te pas en die zijn duur.

Ik kan het me niet meer exact herinneren uit die reportage die Turbo benoemt maar per usb-c kabel (die je toch echt nodig hebt om naar je frontje te gaan) zit je al gauw op een prijsverhoging van 15 dollar per kabel.

Dus als je "een paar" usb-c poortjes op het frontje van je kast wilt dan betaal je ineens 30-60 euro meer voor verder dezelfde kast.
dat is geen innovatie, dit is achteruitgaan wat jij doet. "vooruitgaan" wil zeggen, beter, sneller dan het vorige. Dit geldt niet voor vierkante wielen.
Zie hierboven. Het is te duur om te doen.

Ik doelde met mijn sarcastische opmerking meer op het idee dat "innoveren" en "vooruitgaan" vaak geïnterpreteerd worden als "veranderen". En dat staat op zichzelf natuurlijk niet persé (of meestal gewoon helemaal niet) gelijk aan "verbeteren".

Ik vind met grote regelmaat dat zogenaamde "innovatie" in de praktijk veel te vaak uitmondt in "achteruitgang".

Maar ik kan me voorstellen dat die veronderstelde connectie niet helemaal op z'n plek was in deze context.

Mea culpa! Excuses! :)
Geen excuses nodig. nu begrijp ik je
In sommige gevallen is een USB 2.0 poort best nog te verantwoorden. Er zijn nog flink wat (waaronder helaas de mijne) externe geluidskaarten in de prosumer markt die niet of niet goed functioneren op USB 3.0. en het werk vervolgens wel prima uitvoeren op 2.0. sad but true
Dat is zeker waar, maar dat soort toepassingen gebruik je doorgaans niet op de frontpanel connectoren. Ik zou niet weten waarom daar inderdaad nog 2.0 versies nodig zijn.
USB sticks, tijdelijk een dongle, gamepad controller, externe schijf, arduino, dev boards,...
Ik gebruik mijn usb 2.0 nog dagelijks, maar het kan inderdaad wel een usb 3.0 zijn ipv 2.0. Echter kwa snelheid etc maakt het niets uit.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 21 februari 2020 09:05]

Al die dingen die jij opnoemt werken op USB3.0 ook :) Ik heb zelf een front 3.0 en ik stop er vanalles (ICT gerelateerd ;)) in. Stickies in zowel 2&3, mn muis soms (v2, maybe zelfs v1, is erg oud). Extern schijfje (v2) soms, werkt allemaal prima.

Zodra ik iets heb dat gelimiteerd wordt door verwerksnelheid van het apparaat zelf ipv het usb protocol, merk ik significante verbeteringen. In het kaliber 60min -> 15min soms.

Los daarvan, is het nu misschien nog niet super relevant (vind ik zelf niet, is nu wel al relevant), het i het wel over een jaar of 2 a 3. En een goede kast moet dat wel kunnen redden. Effectief koop je met deze USB2.0 nu al een outdated kast (wat dat betreft) :)
Ach, dat is bij fractal het grote voordeel, ze bieden upgrade opties aan.
Ik wil liefste daar geen harde stugge usb 3 kabels voor gebruiken etc.. maar je hebt gelijk voor hetzelfde geld een gewone usb 3.0 is handig
Ik snap niet zo goed waarom ze nog USB 2.0 poorten bovenop de kast zetten. Toen ik jaren geleden mijn R6 kocht kon ik die al niet gebruiken omdat er alleen maar USB 3 headers op mijn moederbord zaten. Dat lijkt me nu nog vaker het geval.

Daarnaast, zelfs als er al een USB 2 header op mijn moederbord zat, welke randapparatuur zou ik daar dan op aan willen sluiten? Mijn muis, toetsenbord, ontvanger van mijn controller zitten achterop in USB2, maar die zitten daar permanent. Die ene keer dat je een USB 2 apparaat aan wil sluiten kan dat toch ook wel op een USB3 poort?

Best wel een designfout imo. Of is er een legitieme reden om die USB poorten daar te laten zitten?
Het is en en. Fractal 7 heeft twee USB 2.0 'poorten', twee 3.0 en één Type C.
maar wat sluit je voor op(boven op) je kast aan ?
evt. smartphone... beetje moederbord heeft zat aansluitingen op het bord zelf(netjes achter de kast weggewerkt)
Ik denk dat het wel mee valt met 'designfout'. USB is backwards compatible, dus je kunt - als het goed is - de USB 2.0 poorten aansluiten op een USB 3.0 header.

Zelf baal ik een beetje dat ze geen USB 3.1 gen 2 naar USB 3.0 verloop erbij gedaan hebben. Mijn Z270x Gaming 7 moederbord van Gigabyte heeft namelijk geen USB 3.1 gen 2 aansluiting en zo denk ik wel meer moederborden die dat (nog) niet hebben, dus een verloopje naar USB 3.0 had een uitkomst geboden.
De headers zijn niet compatible. Zie ook: http://i.stack.imgur.com/KuF8o.png
Er bestaan wel adapters, maar dat is toch ook niet echt een mooie oplossing.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 4 maart 2020 16:45]

Dus feitelijk een R6 v2 of Define S3. Begrijp me goed, ik heb naast mijn Lian Li O11 XL ook een Define S en mijn vader een S2. Het zijn goede kasten. Maar Fractal blijft wel erg hangen aan hetzelfde ontwerp en het enige wat ze feitelijk voor elkaar krijgen zijn refreshes van voorgaande cases en geven het een nieuwe naam. Nu zijn er liefhebbers van dit design, maar naast die productline komen ze verder ook niet met innovatie. Met de S2 en nu de 7 gaat ook weer de prijs omhoog, waar is dat dan goed voor, niet voor de R&D afdeling in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 20 februari 2020 17:05]

Ik heb (al jaren) een R2 XL en zat dus echt te wachten op een refresh. Wat betreft de XL variant is het dus wel wat vernieuwend. Tussen de R4 en R5 zat ook best wat verschil. De R6 heb ik zelf niet gehad.
Ja het is duidelijk meer een evolutie dan een revolutie. En zelfs voor een evolutie veranderd er weinig. USB-C, een fancontroller en andere mounting van de panelen.

Zelf zie ik geen reden om de R7 boven de R6 te halen, dan bespaar je geld en heb je meer keuze. Ook is er gewoon R6 met USB-C als je dat belangrijk vind.
Fractal doet het juist goed. Een paar verschillende lijnen. Define, Meshify en Vector. De Vector is best anders, dus hun R&D afdeling innoveert prima.
Maar Fractal blijft wel erg hangen aan hetzelfde ontwerp
Ja en?

Het is functioneel, effectief, strak en neutraal. Laat het lekker zo en focus op eventuele mogelijke verbeteringen van de binnenkant.

Eindelijk eens een fabrikant die het beproefde ontwerp niet de deur uitflikkert om maar "excentriek" te kunnen doen en te "veranderen om het veranderen". Daar wordt het namelijk maar zeer zelden beter van voor de consument.

Edit: Woordje "niet" toegevoegd want over het hoofd gezien

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 22 februari 2020 03:33]

Ik negeer helemaal niks.

Ik bevestig alleen het stukje dat er mensen zijn (zoals ik dus) die het strakke beproefde ontwerp prima vinden en helemaal niet zitten te wachten op allerlei toeters en bellen.

En ik hint daarna op mijn "vrees" dat de kans groot is dat het bestaande ontwerp om zeep zal worden geholpen als ze ineens crea-bea gaan doen.

Even een extra ontwerpje maken klinkt namelijk wel zo makkelijk maar daar zitten nog wel een paar haken en ogen aan. Zoals bijvoorbeeld de kosten voor het huren/inzetten van de machines om die frames en panelen uit te stansen en te buigen.

Dat lijkt misschien triviaal maar er zitten hoge kosten aan de gebruikstijd. In de tijd dat je één "fancy" zijpaneel kan buigen kan je 2 (of misschien wel meer) simpele panelen buigen. Bovendien kost het omschakelen voor zoiets ook nog eens tijd. De productielijn ligt dus wss "even" (gedeeltelijk) stil.

Intussen moet die tijd wel gewoon betaald worden en die kosten krijg jij als consument uiteindelijk om je oren. De kans is zelfs groot dat een fancy paneel eigenlijk te duur zou worden voor de consument (wie koopt er een kast van 200+ euro?) en dat een deel van die kosten overgeheveld worden naar de simpelere kasten.

En vervolgens kan jij dan weer zoiets gaan tikken:
Met de S2 en nu de 7 gaat ook weer de prijs omhoog, waar is dat dan goed voor, niet voor de R&D afdeling in ieder geval.
Laat ze maar lekker bij hun leest blijven en al die idiote bling gamer designs en "innovatieve" varianten aan de andere fabrikanten overlaten.

Dan houden wij "simpele" mensen tenminste een enigszins betaalbare strakke optie op ons, toch al beperkte, keuzemenu. :)
Ik vind het maar weer een zeer matige review van een eveneens weinig vernieuwende kast (gezien de zeer incrementele upgrades de laatste generaties bij Fractal).

Qua testen blijf ik me verbazen wat voor vreemde keuzes er gemaakt worden. Er worden simulaties gebruikt van componenten die in de praktijk zeer onderhevig zijn aan het soort component en nog meer; de soort koeling. Zo wordt de gemiddelde videokaart een stuk warmer wanneer deze verticaal is gemonteerd en ook de cpu-temperatuur is onderhevig aan de gebruikte koeling. Zou zijn er voldoende behuizingen die juist goed of slecht presteren met luchtkoeling.

Dan nog de manier waarop de kast zelf getest wordt; er is een behoorlijk verschil (lees: 10 graden Celsius) in cpu-temperatuur tussen de deur open of de deur dicht, echter komt dit nergens naar voren. Ook voor de mensen die een stille maar toch koele pc willen, zijn de testen nutteloos, aangezien er geen enkel moment getest wordt met alle fans op low of een vaste geluidsdruk zodat je echt alle behuizingen objectief kan testen; welke kast koelt het beste met x-dB?

Mijn tip is dus om eens serieus te kijken naar de testen van gamersnexus (https://www.gamersnexus.n...ctal-define-7-case-review) en te kijken hoe zijn, met een daadwerkelijke setup de kasten op realistische wijze testen.
Het is leuk om een gesimuleerde omgeving te creëren om zo objectief te testen, echter gaat dit simpelweg niet op bij behuizingen, aangezien de daadwerkelijke componenten en hun (soort) koeling ook verschil maken. Even los van het feit dat geen enkel "echt" component qua warmteontwikkeling, etc. lijkt op de gesimuleerde omgeving. Feitelijk hebben jullie dus een omgeving gecreëerd die behoorlijk ver van de werkelijkheid af staat...
Een plus3 van mij voor jouw. Mag ik niet meer geven omdat ik een andere mening heb. Dat er hier anders gereviewd wordt heeft een reden. En zal dus ook niet veranderen. Het forum vind ik fijn maar voor de artikelen is het wellicht verstandig ook andere sites te raadplegen om echt goed geinformeerd te zijn.
Voor case reviews moet je ook niet bij Tweakers zijn. Alleen GamersNexus weet echte gedetailleerde tests te doen met cases. En die kunnen ze dan vervolgens vergelijken met een gigantische database aan eerdere reviews ter comparison.
Ik wacht nog altijd op een case tussen de Meshify/Define C en Meshify/Define S2. Ik heb graag mijn CPU AIO vanvoor, maar de C is te kort om dat te combineren met mijn grafische kaart. De S2 is dan echter weer te lang, met te veel lege ruimte om op te vullen, bedoeld voor een custom loop.

Als ze dat combineren met genoeg ruimte tussen de front panel en de mounting bracket om fans en een radiator voor de bracket te kunnen plaatsen, weet ik mijn ultieme case te vinden.
Misschien een hele domme vraag, maar is het slim om een kast te kopen waarvan de USB poorten open en bloot stof kunnen vangen omdat ze horizontaal aan de bovenkant geplaatst zijn?

Al die in de tabel genoemde Define modellen hebben dat.

Ik zou dan toch liever gaan voor een behuizing met poorten die aan de voorkant of zijkant geplaatst zijn.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 20 februari 2020 16:24]

Tegenwoordig zie ik ze overal bovenop zitten. Om die rede gebruik ik nog steeds mijn vertrouwde Antec P280, ook omdat die geen spuuglelijk raam heeft en mijn kast onder mijn bureau staat op een taffeltje van 15 CM hoog.

Je zou een USB 3.0 HUB kunnen kopen en onder de rand van je bureau bevestigen?
Maar zo'n hub vind ik lelijk.

Ik vind het juist mooi als het allemaal zoveel mogelijk een geheel is.
Stofkapjes van ebay/aliexpress :-)
Bestaan die?

Heb je een link?
Gewoon Anti Dust <connector> zoeken op een van de 2.
Ik heb een oudere variant van deze kast met de USB poorten en audio op dezelfde manier. Stof in USB valt mee, meer in audio.

Groter probleem (voor mij) van de audio is dat een van onze kinderen met de headset op van de PC wegliep: Stekker + poort stuk. De kans daarop is veel minder groot als de aansluiting parallel aan de grond loopt.
Had hetzelfde hier met de audio (R5). Top van de plug bleef in de connector hangen => klussen geblazen. Met behulp van de moederbord audio software nu de microfoon aansluiting in gebruik als audio uit. :z
Daarom heb ik nou een draadloze Logitech headset. Want ik ben er ook zo'n eentje, zo'n kluns. Wat je ook kunt overwegen is magnetische kabeltjes. Wel oppassen dat ze niet tegen staal/aluminium/glas komen.
Bij de kast worden ook nog plugs meegeleverd waarmee je elke ongebruikte poort kunt pluggen, heb die er altijd in zitten tenzij ik even een kabel er in moet stoppen..
Sinds wanneer is dat? Ik heb een R5 PCGH Edition en daar zaten die pluggen in ieder geval niet bij (helaas).
hmmm.. nou begin ik te twijfelen, misschien dat ze met de ASUS Gryphon Z87 meegeleverd werden, is al weer uit 2013 dus waarschijnlijk heb ik me dan vergist (want er zaten ook plugs bij voor de 3.5mm jacks).
Maar als je ze niet hebt en wel graag wil hebben, op aliexpres kun je vergelijkbare kopen als je zoetk op 'usb dust plug'.
Stukje blu-tack/white tack doet prima z'n werk. Gebruik ik zelf ook. Maar een USB komt sowieso echt niet vol met stof te zitten. Zeker niet zo erg dat 'ie niet meer werkt.
Ook een idee maar wel wat rommeliger dan een strakke "plug". :)
Ik heb daar nog nooit last van gehad terwijl de pc best wat stof vangt icm vloerbedekking.
Verticaal aan de zijkant komt er ook stof in. Laat de zijkant van je kast maar een jaartje openstaan. Daarbij, het is stof. Duurt jaren om een laag op te bouwen die ook maar enigzins hinderlijk kan zijn voor elektronica en simpel opgelost met een stofzuiger.
Ja, dat is ook waar.
Ik heb mijn R3 nu 8 jaar in gebruik en kan je geruststellen dat ik geen enkel probleem heb ondervonden met de aansluitingen bovenop de voorkant van de case.
Ik zal je sterker vertellen, ik heb een Phanteks Ethoo luxe gehad waarvan de USB afgedekt zijn met een klepje. En in die usb connectoren zit ook een bak stof.

Het is denk ik belangrijker dat je geen negatieve pressure in je kast hebt. (Meer fans die "uit" blazen dan "in" blazen) de video van Linux toen ze die stoftest dezen zag je ook dat de negative preassure kast meer stof ving dan de neutrale en positive preassure.
Geen zorgen om maken!

Ik heb twee R5's en een R6 in gebruik, waarvan de oudste (2015) in een studentenhuis gebruikt is en sinds twee jaar in een stoffige garage staat. Ik heb nog geen problemen gehad met de USB-poorten, terwijl ik ze in de garage relatief veel gebruik (USB sticks, arduino, etc).

Maar in een stoffige omgeving is het wel aan te raden om voorin extra fans te plaatsen. De front intake belemmert de luchtstroom behoorlijk, waardoor je iets meer fan nodig hebt om overdruk in de kast te creëren. Met de r5 lukt mij dat 2x140 voorin te zetten en nog een extra fan op de bodem. In de r6 heb ik 3x120 voorin zitten.
Je zult ze er eerder uit rukken door een onhandige beweging dan ze kapot gaan door "stofgaring". Een stofzuiger doet wonderen. Vertel de poetsvrouw dat ze ook "daar" eens moet overgaan en je hebt zelfs geen probleem.

Mijn probleem is dat mijn USB poorten (front en boven) er af gerukt zijn door onvoorzichtige zelf en enthousiaste kinderen. De front usb's zijn meestal tijdelijke. Aan de achterkant maak ik de kabels altijd vast met zo'n stripband, om de druk op de kabels te vermijden.
Oftewel: koop een R6 voor 118 euro, en steek het geld wat je over hebt in stille componenten.

Merkwaardig trouwens, maar de grafieken van de geluidsproductie lijken me onmogelijk te kloppen. De R7 scoort een lagere geluidsproductie met de fans aan, dan met de fans uit en alleen een HDD in de kast...
Tenzij Fractal een manier heeft gevonden om de fans anti-geluid te laten produceren, lijkt me dat simpelweg een meetfout. Boven de 30 dBa met alleen een HDD in de kast, tegenover opeens 29.1 dBa met een volledig testsysteem ingebouwd. :?
Bij de grafiek:
"Fractal Design zoekt een balans tussen koeling en stilte, maar als we alleen de harde schijf laten draaien, trillen de behuizingen aardig mee; er zijn dan aanzienlijk beter dempende kasten..... .... We raden je op basis van de hdd-resultaten wel aan even goed te checken of eventuele harde schijven niet te veel resoneren in je kast.
De hdd draait niet tijdens de fan-tests, dus geen resonantie van de barracuda dan

[Reactie gewijzigd door willemdemoor op 20 februari 2020 16:30]

En bij het totale systeem gebruiken jullie een SSD? Dan is wel duidelijk dat je dus absoluut geen HDD in deze kast wil plaatsen.
We testen met een gesimuleerd systeem voor betere reproduceerbaarheid:
we bleven naar een testmethode zoeken die nog betere en reproduceerbaarder resultaten levert. Door de cpu- en gpu-warmtebronnen te simuleren, hebben we dat kunnen implementeren.

We maken gebruik van vermogensweerstanden die op een mitx-moederbord in plaats van een processor is gemonteerd, en weerstanden die op het pcb van een compacte mitx-videokaart zijn gemonteerd. Op beide posities hebben we twee weerstanden van ieder 50W geplaatst, zodat we zowel 50W als 100W aan warmte voor cpu en gpu kunnen produceren. Zo weten we altijd exact hoeveel vermogen we in de behuizing dissiperen, en zijn we niet afhankelijk van throttling van componenten. De videokaart een een gemodde Nvidia-mitx-kaart met daarop een 10cm bij 10cm aluminium koelblok met een Noctua NF-A9x14 PWM-fan en de temperatuursensor in het midden van het koellichaam. Het moederbord is een gemodificeerd Asus P8H67I-bord. Op dit mitx-bord zit opnieuw een 10x10cm koelblok ter hoogte van de cpu-socket, waaronder de twee warmteweerstanden gemonteerd zijn. De temperatuursensor zit in het midden van dit blok. Voor de airflow over het koelblok zorgt een Scythe Slip Stream Slim.
Wat hdd betreft, zoals ik onder de grafiek aanraad, zou ik op zoek gaan naar een plaatsje voor je hdd waar het zo min mogelijk resoneert. Maar ik vraag me sowieso af wie nog een hdd inbouwt, helemaal in zo'n systeem... pak een nvme voor je systeem en een qlc voor semi-cold storage.
Cold storage hoort gewoon op een HDD aan 2.5cent / GB. Een ssd is nog altijd te duur
Je kunt ook gewoon van die rubberen strips en noise reduction brackets kopen die je plaatst tussen de behuizing en de HDD; dat lost het geratel van de kast ook al een heel eind op.
Vraag ik me ook af. Toch weet ik wel een antwoord te bedenken. Je kunt tegenwoordig prima een NAS maken (met containers, ESXi, Proxmox, of whatever) icm. een game machine. En als je dan veel storag wilt (bijv RAID1 2x 8 TB) dan is een mechanische HDD nog steeds beter.
Je kreeg bij de Fractal's als het goed is altijd van die rubberen spacers mee die tussen HDD en bracket kwamen, zaten die er dan wel tussen tijdens de test? (als die idd ook meegleverd werden en ik niet uit mijn nek loop te zwetsen).
Zou voor mij wel een redelijke dealbreaker zijn, wist 101% zeker dat mijn volgende kast een FD Define zou worden, maar niet als er niet geluidloos 6HDD's in kunnen........

@lachiu Zoals je in mijn gallery: zion kan zien heb ik die al: pricewatch: Seagate NAS 4-bay 8TB (Niet DIY, wel NAS), maar ik wilde het juist eens een beetje anders aan gaan pakken ;)

[Reactie gewijzigd door zion op 20 februari 2020 20:03]

De R7 bevat zowel een 2-drive cage als trays. Bij de trays worden de rubbertjes bijgeleverd - en zonder wordt het erg lastig om er een HDD op te schroeven.

Alle trillingen die niet door de rubbertjes opgevangen worden, worden doorgegeven worden aan de tray. Een perfect stijve HDD cage die integraal met het chassis verbonden is, brengt de trillingen over aan het chassis. Dan kan het gewicht van het chassis de trillingen een beetje dempen. Ik denk dat de trays dat iets minder goed doen:

De trays worden aan de achterzijde in twee schuifjes geklikt (Plaatjes op fractal-site), en aan de voorzijde met een enkele duimschroef gestabiliseerd. De duimschroef is stevig, de schuifjes wat minder. Ik vond het geheel (bij de R6) nooit echt stevig voelen, het leek zelfs wat door te zakken.
Misschien eens kijken naar een diy NAS :-)
Of er trilt dan net iets mee, maar lijkt mij inderdaad ook raar.
Super goeie kasten, alleen enig nadeel is de aan/uit knop aan de bovenkant. Mijn computer gaat soms aan/uit zonder dat ik het wil (met dank aan mijn katten).

[Reactie gewijzigd door Nogne op 20 februari 2020 16:51]

Ik had het zelfde issue, en nu maar de reset knop in gebruik genomen als powerknop. Die drukken ze een stuk minder makkelijk in.
Dat is zeker een goed idee, daar ga ik vanavond even naar kijken. Thanks :D
Gewoon gedrag aan uit knoppen instellen dat die niks doen als de pc aanstaat. Dacht dat dit nog steeds kon, namelijk vroeger ook wel eens gebruikt toen mijn dochter nog wat jonger was en alles in wilde drukken wat een knopje was ;)
Voor iedereen die de USB poorten aan de bovenzijde verdenkt van snel uitvallen, ik heb nu bijna een jaar een Phanteks Eclipse P400S die dat ook heeft en geen enkel probleem met de USB poorten bovenop.
Dat is dus echt doemdenken.
Zelfde case bij m'n zoontje en die werken ook nog steeds probleemloos na dik twee jaar.
Dit is geen doemdenken, Ik heb last van uitval van front USB gehad na een paar jaar op mijn antec kast.
Maar kwam dat omdat de USB bovenop zat en vol met stof zat of had dat een andere oorzaak?
Ik ben groot fan van de Fractal Design Define behuizingen, maar het enige nadeel voor mij is de powerknop bovenop. Ik heb katten die graag bovenop mijn PC liggen te braden, maar zodra ze eraf springen drukken ze te vaak de powerknop in.
Mijn oplossing is de resetknop te gebruiken als powerknop en de powerknop gewoon niet aan te sluiten, maar het liefst had ik de powerknop achter het deurtje gehad.
Hier opgelost door een longpush in te stellen.

Ik hoop dat ze het deurtje/plastic tegenwoordig wat UV-bestendig hebben gemaakt, mijn oude R4 (dacht ik) heeft inmiddels een mooi pisgeel deurtje ipv wit :+
mijn oude R4 (dacht ik) heeft inmiddels een mooi pisgeel deurtje ipv wit :+
Retr0bright!

Recent voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 februari 2020 17:54]

Hier opgelost door een longpush in te stellen.
Hoe doe je dat?
Mijn oplossing is de resetknop te gebruiken als powerknop en de powerknop gewoon niet aan te sluiten, maar het liefst had ik de powerknop achter het deurtje gehad.
Ik zit met exact hetzelfde issue, de kat wil nog wel eens de pc uitzetten maar dat is eigenlijk nog niet eens zo'n gek idee. De reset knop gebruik ik niet, maar ik kan die natuurlijk gewoon inzetten als power knop. Thnx voor de tip!
Of gewoon je kat opvoeden :+ :P
Hier is het de kleine...hey een knop.. Klik.. :+
Ik zet wat gerief op mijn behuizing zodat de katten daar niet kunnen liggen.
Ik heb de functie van de powerbutton uitgezet in Windows, maar als ze inderdaad 3 seconden of langer de knop ingedrukt houden zet het systeem zich alsnog uit indd :+
Je moet je katten er ook gewoon vanaf "meppen". Het is namelijk jouw "territorium" en niet dat van hen. :)
Ik heb al aardig wat pc's in elkaar gestoken en telkens de Fractal Design R serie genomen als case. Vorig jaar de NZXT H500 gebruikt als case voor verschillende projecten en ik moet zeggen dat de Fractal Design gewoon een pak beter aanvoelt qua stevigheid, afwerking en geluidsisolatie.
De volgende keer opnieuw een Fractal Design, weliswaar voor een hogere prijs...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee