Fractal Design introduceert towerbehuizing zonder ruimte voor odd's

De Zweedse fabrikant Fractal Design introduceert de Define S, een towerbehuizing zonder ruimte voor optische drives. Het ontwerp moet een betere airflow opleveren. Daarnaast zou er meer ruimte voor waterkoeling in de kast zijn dan in behuizingen van vergelijkbare grootte.

Net als de andere modellen in de Define-serie moet de Define S zich onderscheiden met een lage geluidsproductie. Daartoe is op diverse plaatsen geluiddempend materiaal aangebracht. Het belangrijkste verschil met andere Define-kasten is de layout aan de binnenkant. De drivebays die zich traditioneel aan de voorkant van een computerkast bevinden, zijn weggelaten. De behuizing heeft daardoor geen ruimte voor optische drives, die bijvoorbeeld ook bij laptops steeds minder gebruikt worden.

Volgens Fractal creëert het ontwerp een direct airflow-pad naar de heatsink van de cpu en meer mogelijkheden om waterkoeling in te bouwen. Zowel atx-, micro-atx- als mini-itx-moederborden passen in de kast. Er zijn drie verticale mounts voor 3,5"- of 2,5"-drives. Aan de achterkant van de plaat waarop het moederbord kan worden gemonteerd, kunnen nog twee 2,5"-schijven worden opgehangen.

De Define S verschijnt in twee varianten: een dicht model, en een variant met een raam. In de dichte variant van de behuizing passen in totaal negen fans; het andere model biedt plaats aan maximaal acht ventilatoren. Aan de bovenkant van de kast bevinden zich verwijderbare panelen voor een aantal fanposities, zodat de kast stiller is wanneer daar geen fans worden geïnstalleerd. Fractal levert twee 140mm-ventilators mee. Voor de installatie van waterkoeling zijn alvast schroefgaten en mounting brackets aanwezig voor pomp en reservoir.

De adviesprijs van de dichte variant van de behuizing is 89 euro; het model met raam moet tien euro meer opbrengen. Overigens is de Define S niet de eerste towerkast waar geen optische drives in passen. Onder andere de vorig jaar geïntroduceerde H440 en S340 van NZXT hadden daarvoor ook geen ruimte.

Door Friso Weijers

Redacteur

21-04-2015 • 12:09

100 Linkedin

Submitter: SanderH_

Lees meer

Reacties (100)

100
100
85
3
1
0
Wijzig sortering
Als het aan mij ligt mogen alle fabrikanten deze lijn doortrekken. De tijd dat je een behuizing moet volpompen met tien 3.5" slots en een paar optische bays is volgens mij al lang voorbij. Zeker met met de evolutie van M.2, NVMe, en dat soort zaken, al is het natuurlijk wel mooi dat ze toch nog plaats houden voor enkele 3.5" slots aangezien de meeste gebruikers nog een mechanische harde schijf gebruiken voor grote files.

Fractal Design heeft duidelijk een oog voor detail: zwarte front panel connectors (iets wat ik mis bij zeer veel fabrikanten) en de strategisch geplaatste openingen om deze tot in je mobo te krijgen. Erg mooi gedaan. Lijkt me een ideale case voor een erg stille build met luchtkoeling, al is er hier wel erg duidelijk gedacht aan consumenten die waterkoeling willen gaan gebruiken. Als je dan nog eens de prijs erbij neemt... hier zal bijvoorbeeld Corsair niet blij van worden denk ik.

Een zeer uitgebreide video-review kan je trouwens hier vinden: klik

Tekstgeschreven reviews die je een mooi beeld geven hoe de case er uitziet:

[Reactie gewijzigd door SanderH_ op 21 april 2015 12:47]

Je spreekt hier denk ik alleen voor je eigen situatie, want volgens mij zullen niet alle gebruikens blij zijn met een dergelijke kast. Zo zou ik zeker mijn 3.5" bay missen aangezien daar mijn cardreader in zit. Daarnaast kan ik mij ook voorstellen dat een DVD-drive zo nu en dan handig kan zijn (ook al zie ik ook in dat ik mijn DVD-drive maar eens per jaar gebruik). Wat dat betreft zou het aantal externe bays minder kunnen worden (en in sommige gevallen dus 0), maar om alle kasten een design zonder externe bays te laten hebben vind ik ietswat te ver gaan.
Er achter de backplate odd's gemonteerd worden. Zo blijkt uit de review van AwesomeSauceNews. Je schroeft ze gewoon op de backplate met antivibratie schroeven.
De tijd dat je een behuizing moet volpompen met tien 3.5" slots en een paar optische bays is volgens mij al lang voorbij.
Die tijd is er nooit geweest. Het is nooit nodig geweest om meer dan 2 harde schijven te hebben. Dat betekent niet dat er niet nog steeds veel te zeggen valt voor meerdere schijven en veel storage space.

Zeker als je de concepten van backups in eigen beheer en redundancy van je data op waarde weet te schatten.

Op het vlak van dedicated optische drives ben ik het overigens volledig met je eens. Ik heb voor een paar tientjes een USB-DVD-brander gekocht die op verschillende machines dienst kan doen in de zeldzame gevallen dat ik uberhaupt een CD/DVD moet gebruiken.
Nou, als ik kijk wat voor ruimte er voorin zit, daar zou ik dus 10 schijven willen plaatsen. Jammer dat ze geen bracket als accessoire verkopen zodat je alsnog 10 schijven erin kwijt kan.
Precies wat ik ook dacht. Dit zou een mooie kast kunnen zijn voor een server of NAS.
Maar er zijn zat kasten waar wel die schijven in kunnen, deze kast kiest juist een andere route waar er nog geen 13 van in een dozijn zijn. Als je graag zoiets als dit wil maar dan met plek voor veel schijven dan kun je ook gewoon naar een define R2 kijken (of een van de vele andere, er zijn er ook wel met nog een stuk meer inbouwruimte voor schijven).
Wat ik wel opvallend vindt is dat de kast nog dieper is dan de define R2, ik had eigenlijk verwacht dat hij wat minder diep zou zijn omdat er immers geen ruimte nodig is voor drives. Maar wellicht willen ze de kast toch geschikt houden voor de allerlangste videokaarten waar je in andere kasten ook de drivebay al voor moet verwijderen.
Dan ga je toch lekker voor de Define R5. Ook stil en ruimte voor 8 x 3.5" schijven + 2 x 2.5". close enough voor wat je wilt. Wil je meer, zijn er zoals hieronder al gezegt, nog een berg andere alternatieven.

Verder ben ik het wel met je eens dat ze makkelijk een bracket bij hadden kunnen leveren om dit 'gat' te vangen. Vind het persoonlijk wel een goede actie dat ze wat nieuws proberen en die 3,5" bays er uit hebben gehaald. Zeker op de shorlist voor een volgende case.
Nu alles digitaal is heb ik juist meer behoefte aan harde schijven dan ooit.

Een nieuwe game is tegenwoordig 60Gb aan opslag.
Stop er één 6 TB drive in en je kunt dus 100 games geïnstalleerd hebben staan... En veel mensen gaan juist meer en meer SSD's gebruiken om zaken op te installeren, maar hoeveel mensen ken jij die gewoon een paar terabyte aan SSD's installeren omdat het onhandig is om games opnieuw te moeten installeren als je ze weer eens wil spelen?
Ja ben zelf niet zo'n fan van SSDs omdat ze (nog) niet goed genoeg zijn voor archiving. Een SSD is meer als extra.

Wist niet dat er grotere harde schijven waren dan 2TB, mijn laatste zelfgebouwde PC is al van 3 jaar geleden. Maar 6TB moet wel genoeg zijn voor een tijdje ;)
Die tijd is er nooit geweest. Het is nooit nodig geweest om meer dan 2 harde schijven te hebben.
Zeg nooit nooit. Het hangt ervan af hoever terug in de tijd je wilt gaan. Ik vond het ooit handig dat er twee plaatsen voor een 5.25" diskdrive waren. Zodat ik niet de hele tijd moest wisselen tussen de floppy disks met het O.S en de floppy's met de programma's of data.
Later kon daar een harde schijf geplaatst worden.

:)
Zeg nooit nooit. Het hangt ervan af hoever terug in de tijd je wilt gaan.
In je verhaal tel ik nog steeds het gebruik van max 3 slots (waarvan 1 intern). En dan met name omdat het 'handig' was, niet omdat het nodig was. Let wel: het gaat hier over de noodzaak van consumentencases om veel schijven te supporten, niet over custom built kamers vol hardware.

Again: het is niet dat de gemiddelde mensch in z'n 8086 zes schijven moest hangen om uberhaupt wat te kunnen. Het aanbod in dataopslag en de (consumenten-)vraag naar dataopslag zijn re-de-lijk gelijk op gegaan.
Die tijd is er nooit geweest. Het is nooit nodig geweest om meer dan 2 harde schijven te hebben.
Dat hangt er van af voor wat voor systeem je een behuizing wilt gebruiken.

Voor een normale PC, game PC of een workstation is ruimte voor meer dan 2-3 HDD's in de meeste gebruikssituaties overbodig ja.

Maar als je bijvoorbeeld een behuizing wilt gebruiken om een thuisserver of zelfbouw NAS met veel opslagruimte in te bouwen dan heb je al snel meer dan dat nodig. Ja er zijn behuizingen die specifiek op dat soort doelgroepen gericht zijn, maar je kunt gewoon niet stellen dat het "nooit nodig" is geweest. Het hangt puur af van de gebruikssituatie.
Ik gaf aan dat ik het met het volgende niet eens was:
De tijd dat je een behuizing moet volpompen met tien 3.5" slots en een paar optische bays is volgens mij al lang voorbij.
Mijn punt was juist dat de bakken met veel ruimte voor schijven altijd al bedoeld waren voor use cases waarin men veel storage wilde hebben, en dus niet omdat de tijd en stand van de technologie dergelijke units noodzakelijk maakten.
Een interne DVD brander koop je voor ongeveer een tientje. Een gebruikt exemplaar heeft allicht iemand op zolder liggen en krijg je voor een reep chocola ofzo.
Een PC met DVD brander in huis hebben en die gewoon sharen via het netwerk lijkt mij goedkoper en ook nog handiger. Van die USB drive moet je altijd weer op zoek naar de adapter die nog in een andere kamer ligt ofzo, de PC-met-brander blijft in het algemeen wel werken.
1. Booten van een DVD-brander via het netwerk is onzinnig.
2. Lekker on the go met je laptop verbinden met je DVD-brander in je thuisnetwerk en iemand opbellen om het laatje voor je te bedienen. Handig.
3. Een adapter voor een USB-drive? Naar wat precies? LPT? COM? Ik heb het dus over zoiets: pricewatch: Samsung SE-208GB Zwart
Een raid 0 met scratchdisk voor foto en videobewerking en raid 1 om het op te slaan.
Een gamepc met supersnelle primaire schijf waarmee je de gameplay opneemt op aparte harde schijf en nog een schijf voor opslag.
Een workstation voor cad waarvoor ik wel wat configs kan bedenken.

Genoeg te verzinnen waar het wel nodig is. Natuurlijk kun je het anders proberen op te stellen, maar dan kun je altijd wegkomen met de stelling dat er absoluut nooit meer dan 1 enkele schijf nodig is, zij het met meerdere partities.
Vind het zelf van niet. Dan kan je niet makkelijk een fan controler in zetten. Heb zelf nog een fan controler voor 3.5" maar kan die helaas niet gebruiken in mijn kast. Vond het wel erg jammer.
Ik heb ooit hotswap racks ontdekt en wil nooit meer zonder de 5 bay Supermicro in mijn linux/bsd systemen. Veel te handig.
Hier zie je dat de HDDs ook aan de achterkant van de tray gemonteerd worden: http://www.vortez.net/art...w%20-%203.5%20install.jpg

Afgaande op de foto's bij het artikel in Tweakers dacht ik dat je window direct tegen de zijkant van de drive-bays aankeek, maar dat is blijkbaar niet zo: het is een loze ruimte waar evt. een waterkoelsysteem ingebouwd kan worden(?)
Lijkt me toch lastig voor de meeste consumenten.
Kopen ze Windows 10 (straks) op CD in de winkel voor hun nieuwe PC en dan kan je er niks mee.

Overigens vind ik het een mooi design voor een redelijke prijs!

[Reactie gewijzigd door Stravincy op 21 april 2015 12:18]

Lijkt me toch lastig voor de meeste consumenten.
Kopen ze Windows 10 (straks) op CD in de winkel voor hun nieuwe PC en dan kan je er niks mee.

Overigens vind ik het een mooi design voor een redelijke prijs!
Dat is al jaren geen probleem meer, download de image van MSDN, check de download of die legitiem is met SHA key, maak van een USB stick een bootable usb stick en pak de de image daarop uit en je kan Windows installeren.

Maar zeg eens hoeveel "normale" consumenten ken jij die Windows in winkel gaan halen? Denk als je dat gaat doen dat je al min of meer bovengemiddelde kennis hebt van computer dat bovenstaande uitleg om usb bootable te maken geen probleem zal vormen. Maar 99% zal zijn win10 gewoon bij zijn nieuwe pc kopen of heeft als win8 zodat het via update uitgevoerd zal worden.

Vraag me af of er nog wel retail dvd te koop zullen zijn? Mijn nieuwe notebook heeft geen dvd drive, en de dvd van mijn vorige notebook heb ik nooit gebruikt.
... download de image van MSDN, maak van een USB stick een bootable usb stick en pak de image daarop uit en je kan Windows installeren.
Maar ik begin met een berg componenten, installatie-dvd's en een lege kast (zonder laatje) op tafel. Hoe download ik een image zonder internet en hoe brand ik m zonder computer ? ;)
Als je daar over struikelt doe je je huiswerk niet goed, want je weet vooraf wat je aan deze kast hebt. Bovendien zit er vast geen optische drive op je berg componenten.
Bovendien zit er vast geen optische drive op je berg componenten.
;) Ik zie er hier vandaan een stuk of zes liggen.

Je zou voor de kast kunnen kiezen omdat je dat fraaier of handiger vindt voor de toekomst. Alleen nu zit je dan even met een dingetje.
Dan nog niet, want zoals sigmundfreund al zegt dan doe je je huiswerk niet goed.
Jij mag dan zes ODD's hebben liggen, maar als je je allereerste kast ooit bouwt dan weet je dat je a) een ODD nodig hebt voor je Windows DVD of b) een bootable USB aangezien je geen ODD inbouwt.
In beide gevallen bereid je je daarop voor.
Maar ik begin met een berg componenten, installatie-dvd's en een lege kast (zonder laatje) op tafel.
Je hebt vast nog wel ergens een optische drive liggen die je tijdelijk via USB, SATA (of eSATA) aan het systeem kunt hangen toch? Lijkt me niet zo'n probleem als het enkel om de installatie van het OS gaat.

Als je daarnaast een paar keer op een jaar wellicht nog een optische drive nodig hebt haal je gewoon een externe optische drive die USB gebruikt.
een simpele vraag, waarom?
de BD/DVD/CD speler in mijn pc wordt inderdaad niet zo vaak gebruikt, maar als ik hem gebruik, moet ik de schijf er gewoon insteken
jij daarentegen moet een apart toestel uit de kast halen (waar het dus ruimte inneemt) en bovendien zijn interne dvd-spelers een pak stiller

het is ook niet alsof dat deze kast zoveel kleiner is dan een andere
koop een mac denk ik dan, pc is voor mij de oneindige mogelijkheid om alles te kunnen aanpassen / uitbreiden en daar hoort een goed uitgeruste kast bij
als je de kast de groot vindt, dan kan je gemakkelijk een htpc kast vinden die veel kleiner is (zelf mét ruimte voor een optische drive)
jij daarentegen moet een apart toestel uit de kast halen (waar het dus ruimte inneemt) en bovendien zijn interne dvd-spelers een pak stiller
Oh, wat betreft mezelf?

De enige PC waar ik zo'n ding nog ingebouwd heb zitten is de htpc hier in huis. Om af en toe een blu-ray, DVD of muziek CD af te kunnen spelen (dan wel te rippen / er een back-up van te maken).

Voor bijna alle andere taken heb ik ongeveer 3 jaar geleden voor het laatst een optische drive nodig gehad. Dus een externe optische drive die ik via USB aankoppel aan de PC/laptop/thuisserver wanneer nodig voldoet prima voor mijn situatie.

Zoals voor zoveel geldt: het is puur afhankelijk van de gebruikssituatie.
het is ook niet alsof dat deze kast zoveel kleiner is dan een andere
Deze kast is niet zo zeer ontworpen om qua afmetingen beperkt te zijn. Hij is gericht op een (groeiende) niche, die geen optische drive nodig heeft én die de anders daarmee verloren ruimte liever gebruikt om er een extra fan of een grotere radiator te plaatsen. Zonder daarbij al te veel te moeten afwijken van het casco van de Define R5.

Als je de verschillende productfoto's die in verschillende reviews te vinden zijn goed bekijkt dan zie je dat Fractal vooral een kast die gericht is op waterkoelers heeft willen ontwerpen. Met extra redelijk goed geplaatste/aanpasbare mounts voor pompen en reservoirs, en zowel voor als boven ruimte voor een 360/420 radiator.

Heb je wel optische drives nodig of heb je de extra voorzieningen voor waterkoeling niet nodig: dan haal je het "oudere" broertje van deze behuizing, de Define R5.
en bovendien zijn interne dvd-spelers een pak stiller
Niet perse. Externe zijn wel iets duurder daarentegen.

Even verder gaand op het onderwerp stilte: in deze behuizing kun je doordat er ruimte is voor een extra 140mm fan in plaats van optische drive bays, een extra stille fan hangen. Als je een relatief zwaar systeem hebt kun je door die extra fan en dus extra airflow de fans van het systeem relatief langer met lagere rpm laten draaien als het systeem belast wordt. Drie fans met lagere rpm verplaatsen in de basis net zo veel lucht als twee fans met hogere rpm.
Stilte is een balans die je opzoekt. Als je in een systeem een dikke i7 en een Crossfire/SLI setup inbouwt ga je het nooit echt "stil" krijgen onder belasting. In zo'n geval kan de extra fan postsite zeker nuttig zijn. Als je daarbij ook nog eens geen interne optische drive meer nodig hebt dan is deze Fractal een prima optie.
Als je in huis maar een optische drive en een usb stick hebt is het goed.
Microsoft heeft een gratis programma waarmee je de files van de dvd naar een usb stick kan kopieren en hiermee vervolgens een pc kan instaleren.
MS zou wat mij betreft wel gewoon een stick mogen leveren met Windows 10 er op, die kosten weinig lijkt me.
MS zou wat mij betreft wel gewoon een stick mogen leveren met Windows 10 er op, die kosten weinig lijkt me.
Ik vrees dat ze meer kosten dan een dvd en dvd's zijn ook sneller geperst.
Plus dat mensen op gegeven moment kunnen denken dat ze hem wel kunnen formateren en gebruiker voor iets anders.... tot ze hem weer nodig hebben :+

Ben het wel eens dat het makkelijker zou zijn voor de markt van nu, zijn ook meer laptops zonder DVD drive tegenwoordig.
Ben het wel eens dat het makkelijker zou zijn voor de markt van nu, zijn ook meer laptops zonder DVD drive tegenwoordig.
Afhankelijk van de situatie moet je toch weer dingen regelen. Ik heb op mijn tablet slechts 1 usb. Dus als daar een stick in steekt zit ik zonder muis. Moet je toch weer een hub of een andere muis. Van die dingen.
Overigens ook geen laatje ..
Of je er nu een stick in steekt of er een optical drive aan hangt via usb, met één usb aansluiting zul je dan even je keyboard moeten gebruiken.

Of natuurlijk een bluetooth muisje gebruiken.
Mensen kopen beter 1x DVD via usb voor al hun apparaten zonder optische drive ;)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 21 april 2015 12:20]

Anoniem: 666320
@Stravincy21 april 2015 12:20
Volgens mij komen ze allen (retail) met een code die je online kan invullen en zo via dat programma (win 7 install, geld ook voor win 8.1 en uiteindelijk 10) via usb kan installeren.
Lijkt me toch lastig voor de meeste consumenten.
Het blijft een vrijwillige keuze.

Ik gebruik mn laatje nog regelmatig, niet dagelijks, maar toch. Bij het rippen van mijn cd-collectie bijvoorbeeld. Of bij het branden van allerlei cd's of dvd's voor anderen.

Het is een mooie kast en gelukkig zonder raam verkrijgbaar. Blijft de vraag wat het wel hebben van een optische drive nou echt afdoet aan de airflow met negen fans. :/
De meeste consumenten zetten ook niet zelf hun PC in elkaar ;)
De meeste consumenten zullen deze kast dan ook niet kopen, die kopen een kant en klare pc.
Dat er geen bay is betekend niet dat je er niet even 1 voor de installatie aan kunt hangen (met de kast open desnoods) natuurlijk. Een lege kast verkoop je toch niet aan mensen die verwachten dat alles gelijk werkt.
Ik heb een externe DVD lezer voor dat soort grappen, maar meestal heb ik gewoon een (bootable) usb stick. Ik heb al jaren geen schijflezer in een PC of laptop zitten.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 21 april 2015 12:50]

Zelf heb ik een paar jaar geleden de DVD drive wel in de kast gezet, maar niet aangesloten (netjes opgeruimd, kan niet kwijt raken en verbruikt geen stroom). Ik heb hem nog nooit nodig gehad... nieuwe installaties doe ik via USB.
(netjes opgeruimd, kan niet kwijt raken en verbruikt geen stroom).
Zo hee, dat zal besparen.. ;)
Tja achteraf had het inderdaad beter 4 jaar (24/7) nutteloos aan kunnen laten staan voor die 0x dat ik het nodig had...
Tja achteraf had het inderdaad beter 4 jaar (24/7) nutteloos aan kunnen laten staan voor die 0x dat ik het nodig had...
Aan staan ? Hoeveel verbruikt een odd als jij hem niet aanspreekt ? Je gaat vast niet failliet.
Anoniem: 404669
21 april 2015 12:13
Dit voelt erg vreemd maar aan de andere kant, hoe vaak heb ik het afgelopen jaar een CD-tje in mijn PC gedaan... :?
Idd. Mijn enige 'PC' met een ODD is mijn Mac mini. Mijn laptop heeft geen ODD en mijn main PC ook niet.
Ik heb een 2 PC's (waarvan 1 server) en een macbook pro. Alle 3 zonder optical drive. Ik heb daar ook nooit last van gehad.
Ik heb 4 PC waarvan er een een server.

Ze hebben allemaal ODD en ik gebruikt dat toch wel alleen zelden.
Maar we zijn de laaste tijd intensief bezig met Gitaren en Rocksmith.
En ook Gitaar leer optical media.
De "soundstudio PC is oud kreng een acient game rigje, die wil ik dus vervangen door een Audio SOUND Rocksmith RIG.
De server is leuk PC alleen die Node 304 is niet zo geschikt. Het mag ook wat groter mini tower.

Ik pleur er mischien een paar BR/DVD player in.

Dus deze fractral design ding is dus helemaal niet wat ik moet hebben.
Ik brand regelmatig (MP3) cdtjes voor in de auto. Die leest helaas geen USB media uit.
Ik heb nog wel een poging geprobeerd via de AUX aansluiting, maar die gaat uit zodra de auto harder dan 10km/h rijdt. Daarbij denk ik niet dat de verkeersveiligheid er op is vooruit gegaan toen ik vloekend in de auto zat..

Daarnaast heb ik heb ik nog een aantal games welke om de CD vragen bij het starten (zoals GTA IV en De Sims 3). Daarbij vlieg ik ook nog via FSX en FSX:SE kan niet overweg met de FsInn/FsCoPilot addon waarmee ik verbinding maakt met Vatsim en na de herinstallatie van mijn PC had ik die drie FSX DVD's toch nodig. Hoewel ik daarvan een ISO zou kunnen trekken..

Dus zo heel af en toe is een CDROM toch wel handig. Maar ik zou er niet wakker van liggen om in die gevallen de SATA power en data kabels via de achterkant naar buiten te leiden..
Eenmalig investeren in een Parrot van de MK serie of een andere media-carkit en je kunt via BT, USB, 3,5mm line in of ipod/iphone aansluiting je muziek luisteren.
Tjah, ik voel me er nog niet helemaal gemakkelijk bij om zonder te moeten doen. Ik heb hier een CD met onder andere de ethernet driver voor mijn moederbord liggen. Toch veel gemakkelijker om dat CDtje erin te schuiven en alles te installeren, dan om een andere PC op te moeten starten en hopen dat de drivers nog online te vinden zijn.

Laatst werd ik nog gevraagd om Life Story op DVD te fikken voor mijn opa. Nou, die mogelijkheid had ik nog :-) Ook heb ik hier allerlei CD's liggen van mijn jeugd, waarbij het toch nét wat nostalgischer is om die CD gewoon te draaien dan om de losse nummers op te gaan zoeken (bij een aantal CD's staat dat niet eens op het hoesje).

Al om al gooi ik ook nu nog altijd een SH-222tje in nieuwe builds. De kosten ervan vervallen meestal in het totaalplaatje.

Deze kast ziet er echter zeer gelikt uit! Als deze kasten de standaard worden, dan kan ik nog altijd investeren in een externe optische drive.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 21 april 2015 12:57]

Daar heb je Driver sollution pack voor..... en tegenwoordig vraag ik mij af welke bedraade netwerkkaart nog een driver nodig heeft in Windows 7 (en nieuwer)...
Ligt het aan mij of is de Node 304 & 804 ook niet voorzien van enige 5.25" bays voor optische drives?
Dat zijn HTPC-behuizingen, geen towers.
Ik heb een 804 staan op mijn bureau thuis en die gebruik ik zeker niet als HTPC. Geen idee hoeveel ruimte jij over hebt in de huiskamer maar een 804 is 34cm breed en 31cm hoog en bijna 40 diep en lijkt me niet een handige / standaard-afmeting voor de gemiddelde HTPC.

Daarnaast, maar dat is weer een aanname; de ene persoon vindt een Raspberry Pi eigenlijk net groot genoeg voor HTPC, de volgende persoon wil graag 9 disks kwijt vlak naast de PC en koopt dus een big-tower. Er is geen definitie van HTPC dus of een 804 of de genoemde Define S hieraan voldoen, is maar net wat je verwacht / wil aan grootte.
Er zijn al een tijdje behuizingen zonder ODD bays zoals de Bitfenix Phenom en NZXT H440 en S340. Zelf heb ik een Phenom en mis ik het niet. Oké, ik heb wel een externe USB DVD brander klaar liggen in de kast die je iets meer kost dan een interne, maar heb hem tot nu toe één keer gebruikt: Om de bestanden van mijn Windows disc over te zetten op een installatie USB.

Wat ik jammer vind aan deze Fractal kast is dat ze eigenlijk niets met de overgebleven ruimte hebben gedaan. Ja oké, er past een 360mm radiator in de voorkant, maar dat had het anders ook wel gedaan als je even de HDD en ODD kooien los had geschroefd.

Bij de S340 hebben ze de kast gewoon ingekort waardoor het veel compacter was, maar dit... er is gewoon veel leeg in deze kast. En dat is erg zonde aangezien je vrijwel de gehele binnenkant kan zien door dat enorme window.

Oh, en ik wilde ook even kwijt dat ik die moduvents een verschrikkelijk idee vind. Je betaald €100 voor een stille kast, maar zodra je een fan of rad in the bovenkant wil hangen gaat dat allemaal meteen verloren. Ik vind Fractal goed bezig zijn de laatste tijd, maar als ik dan echt graag een stille kast wil ga ik wel voor de H440 en als ik meer airflow wil koop je voor dat geld ook een Enthoo Pro.
Ik moet zeggen heb die kasten van de Define serie altijd al mooi gevonden! Vooral dat ze er mooi en strak uit zien. Ben benieuwd of mijn GTX 970 en mijn koeler er qua hoogte in passen, want anders zou dit voor mij een hele interessante kast zijn.
vanaf het moederbord heb je nog ruim 180 mm ruimte volgens mij (de fan achterin 1 is 140mm + de ruimte die daar nog naast zit)

Voor zover ik weet is er geen koeler die daar niet in past.
Zeer goede case, gebruik hem zelf ook. Past een Scythe Mugen MAX in.
Dit ziet er bijzonder interessant uit. Die ODD's zijn in veel gevallen echt overbodig geworden en daardoor is het ook zonde onnodig ruimte er voor te reserveren.

Deze behuizing biedt meer ruimte aan extra fans en waterkoeling. Extra reden daar een leuke fan-controller aan te verbinden. Daarom verbaast het me dat ze de geïntegreerde fan-controller en het vertikale uitbreidingsslot niet hebben inbegrepen, zeker nu er geen plek meer is voor een 5.25" fan-controller. De enige opties lijken nu via het mobo (waar vaak een beperkt aantal 4pins fan poorten beschikbaar zijn en RPM's uitlezen lastig wordt met splitters) of een interne fan-controller (via usb aangesloten en software-controlled waarbij die programma's vaak redelijk beperkt zijn).
"Dit ziet er bijzonder interessant uit. Die ODD's zijn in veel gevallen echt overbodig geworden en daardoor is het ook zonde onnodig ruimte er voor te reserveren."

Vind ik een betere beredenering dan omwille van de airflow. ODD kan best veel kanten mee op, desnoods slim versie in verticale stand. Klink meer als een kostenbesparing / versimpeling, en dat is ook prima maar wees er dan als bedrijf eerlijk over.

Maar goed, bedrijven en eerlijk zijn...

[Reactie gewijzigd door Alphalorne op 21 april 2015 12:40]

Die ODD's zijn in veel gevallen echt overbodig geworden en daardoor is het ook zonde onnodig ruimte er voor te reserveren.
Maar als die ruimte er toch is kun je er wel een viertal ssd's kwijt, of een kaartleesding of een paar 2.5" hdd's of kabels.
Of, in mijn geval, (in een andere kast) een 4-in-3 hotswap sata bay van Sharkoon.

En airflow, dat is een hype.
Zelf ook 2 Fractal Design kasten gehad, de Define R3, en de Define R4. Maar toch overgestapt naar de Corsair Obisian 750D. Iets breder en iets hoger en naar mijn idee iets meer inbouw mogelijkheden.

Maar altijd wel tevreden over Fractal Design kasten geweest en kwalitatief altijd wel goed afgewerkt. Echter naar mijn idee als je een Nvidia GTX xxx in SLI wil zijn ze denk ik toch iets aan de te krappe kant.
Anoniem: 237962
@Senaxx21 april 2015 19:34
Dan kun je voor de Fractal Design XL gaan, dan heb je echt wel plek genoeg. Enige probleem waar je dan tegenaan loopt is dat bijna al je kabels al heel snel te kort zullen zijn, zeker als je ze nog mooi via de achterkant wil wegwerken.
Ja ander probleem vond ik dat dat de ruimte achter de backplate erg krap was om alles netjes weg te werken. Bij de Corsair is daar iets meer ruimte voor (komt ook omdat de kasts iets breder is dan normale ATX kasten.)
Zouden ze meer mogen maken. odd's zijn toch stilaan uit de mode aan het geraken en als ze daardoor ruimte kunnen besparen. Tegenwoordig kan je gemakkelijk Windows installeren via USB. En als je dan toch een optische station nodig hebt kan je zo'n externe kopen. Die kosten tegenwoordig ook al niet veel meer.

Die verwijderbare panelen voor meer fan-posities, is dat zoiets dat je 1x afbreekt en daarna niet meer kan terugzetten?
Die verwijderbare panelen voor meer fan-posities, is dat zoiets dat je 1x afbreekt en daarna niet meer kan terugzetten?
In het Youtube filmpje lijkt het met een klik systeem te werken, dus herbruikbaar. Ik heb zelf een Silencio 352 en die heeft ook zo iets, alleen kleiner en met magneten in het plaatje wat er af komt.

[Reactie gewijzigd door resistme op 21 april 2015 12:24]

Leuke kast en mijn ODD gebruik ik eigenlijk ook niet. Jammer alleen dat ze het stoffilter aan de onderkant nog steeds naar achteren laten uitschuiven.
In mijn R5 schuift de soffilter aan de onderkant er naar de voorkant uit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee