Het smartphonecameraverhaal van Sony is, gezien met nuchtere Nederlandse ogen, opzienbarend. Sony is al jaren een van de pioniers op het gebied van spiegelloze digitale camera's, met name met de Alpha-camerareeks. Toch waren de high-end smartphonecamera's van Sony van de laatste jaren altijd matig voor hun prijsklasse. In het afgelopen half jaar kwamen er berichten van Sony naar buiten die vertelden over een verandering in aanpak.
De nieuwe ceo Yoshida zou meer samenwerking tussen de verschillende Sony-afdelingen stimuleren. De camera-afdelingen zouden voorheen niet of nauwelijks samenwerken met de smartphoneafdeling. De gedachte erachter zou zijn dat als Xperia-telefoons features van de Alpha-serie krijgen, de cameraverkopen weleens achteruit zouden kunnen gaan, terwijl het toch om een heel andere orde van fotokwaliteit gaat. Als tweaker hebben we dit nooit begrepen. Zo ook bijvoorbeeld dat Sony het maken van rawfoto's met de Xperia-camera's blokkeerde.
Dat laatste is een van de dingen die vanaf de Xperia 1 wel kunnen, via een app van een derde partij dan, maar er is meer. De manier om ruis te reduceren is van de Alpha-camera's overgenomen. Zo wordt al ruisreductie toegepast op de rawfoto voordat deze in jpeg wordt omgezet, zo bevestigt Adam Marsh, Senior Manager Global Marketing van Sony. Ook overgekomen van de Alpha-camera's is Eye Autofocus. Daarbij focust de Sony automatisch op het gedeelte van het beeld dat ogen bevat en dat is best een fijne functie, hoewel minder geavanceerd dan op de nieuwste Alpha-camera's. Alsnog is het bijzonder om te zien hoe goed de Xperia 1 een oog herkent, en van behoorlijke afstand.
Verder is de lensopening van de primaire camera met f/1.6 een stukje groter, zijn de pixels van 1,22µm naar 1,4µm gegaan en zitten er meer camera's op de achterkant dan gebruikelijk bij Sony: drie stuks. En, je gelooft het niet, dit is de eerste Sony-telefoon met optische beeldstabilisatie. Dat werd tijd. De camera's naast de primaire hebben ook nog eens een direct praktisch nut voor de gebruiker. Er zitten namelijk een telelens en een ultragroothoeklens op. Sony had eerder al eens een dubbele camera achterop, maar de tweede camera had een zwartwitsensor, die slechts tot doel had om de fotokwaliteit te verbeteren en niet om objecten bijvoorbeeld dichterbij te halen. Al met al dus een goed verhaal, maar alles hangt of staat natuurlijk met de daadwerkelijke fotokwaliteit, dus laten we daar eens naar kijken.
Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro
Bovenstaande foto's zijn genomen met de Xperia 1, zijn voorganger de XZ3 en de P30 Pro. Deze laatste hebben we gekozen omdat het de benchmark is van dit jaar. Uit onze smartphonefotografietest kwam hij als winnaar naar voren. Deze foto's zijn zoals je ziet gemaakt bij goede tot redelijke lichtomstandigheden en er valllen een paar dingen op.
Uitsnede: Xperia 1 (links) en Xperia XZ3
Zo is er een bak minder ruis te zien op de foto's van de Xperia 1 dan op die van de Xperia XZ3 en de foto's van de Xperia 1 zijn veel detailrijker. Vooral aan de randen van de foto's van de Xperia XZ3 gaat veel detail verloren en de Xperia 1 heeft daar veel minder last van. Op dat vlak zelfs minder dan de P30 Pro, zo hebben we hier en daar geconstateerd.
Uitsnede: Xperia 1 (links) en P30 Pro
Als je de beelden van de P30 Pro echter naast de foto's van de Xperia 1 zet, wint de eerste alsnog. Naast een vaak iets detailrijker beeld, gaat de P30 Pro beter om met hdr-situaties, zoals je in bovenstaande uitsnede kunt zien. De Xperia 1 doet dat wel weer een stuk beter dan de XZ3, maar begaat soms een misser. Bij direct tegenlicht presteert de Xperia 1 goed, zoals je in bovenstaande foto in de duinen ziet, maar we zien wel vaak meer lensflares dan gemiddeld.
Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro
Bij matige tot slechte lichtomstandigheden is het beeld eigenlijk niet heel anders. De Xperia 1 schiet detailrijkere plaatjes met minder ruis dan de Xperia XZ3. Ook stelt hij de belichting doorgaans beter in, wat bruikbaardere foto's oplevert. Opvallend is dat de Xperia 1 een soort automatische nachtmodus heeft.
Als het echt donker is, zoals bij de laatste paar situaties hierboven, tekent de camera-app een cirkel en als die af is, heeft de Xperia 1 de benodigde beelden gecombineerd. Dit werkt best goed en hij doet het wanneer het nodig is. De resulterende foto's zouden we echter moeten vergelijken met de nachtmodus van de P30 Pro, want het duurt ongeveer even lang voordat een foto genomen is. Daarom zijn de laatste drie foto's hierboven met de P30 Pro in die modus gemaakt.
De beelden die de P30 Pro in de nachtmodus maakt, zijn detailrijker en bevatten duidelijk minder ruis dan die van de Xperia 1. Toch zijn de verschillen bij deze omstandigheden, waarin de P30 Pro de koning van het moment is, kleiner dan we verwachtten. Dat geldt zeker als je met beide toestellen gewoon afdrukt, zonder met de nachtmodus van de P30 Pro te vergelijken. De Xperia 1 weert zich kranig en verrast ons dus in positieve zin.
Vlnr: Sony Xperia 1 primaire en 2x zoom, Sony Xperia XZ3 primaire camera, Huawei P30 Pro primaire camera, 2x zoom en 5x zoom
De Sony Xperia 1 heeft een camera die een stuk veelzijdiger is dan die van de Xperia XZ3. Dat toestel had maar één lens achterop en de Xperia 1 maar liefst drie; een reguliere groothoeklens met een brandpuntsafstand van 26mm, een ultragroothoeklens met 16mm en een telelens met 52mm. Deze laatste lens haalt dingen dus twee keer zo dichtbij, om bij een gebrek aan bewegende cameradelen niet te spreken van zoom. De P30 Pro heeft een iets beperktere ultragroothoeklens, maar wel een periscopische lens die objecten vijf keer zo dichbij haalt.
Hierboven zie je verschillende 'zoomstanden' met de toestellen. Bij de P30 Pro hebben we naast de gebruikelijke 5x ook de 2x zoom-stand meegenomen. Dat is bij de P30 Pro een hybride zoomvariant, waarbij een combinatie van camera's wordt gebruikt. De 2x-zoomfoto van de Xperia 1-foto is natuurlijk wat detailrijker, maar extreem veel scheelt het niet, zoals je hieronder kunt zien in de uitsnede.
Uitsnede: Xperia 1 - 2x zoom (links) en P30 Pro - 2x zoom
De 5x-zoomfoto van de P30 Pro valt echter tegen, omdat hij weer eens verkeerd heeft gefocust. Dit is een probleem waar we al eerder vaak tegenaan liepen en het is een verbeterpunt van die camera. Natuurlijk is 5x zoom alsnog fijn om te hebben, maar er is ook wat voor te zeggen om een lens die dingen twee keer zo dichbij haalt, te prefereren. Hoe dan ook, de zoomlens is een heel fijne toevoeging voor de Xperia 1 ten opzichte van zijn voorganger.
Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro
Hier hebben we de ultragroothoeklenzen van Xperia 1 en P30 Pro ook meegenomen. Daarbij valt op dat de P30 Pro een wat te blauwe foto aflevert in deze situatie, waardoor het bijna winter lijkt. Dat doet de Xperia 1 beter, hoewel de P30 Pro-ultragroothoekcamera overigens doorgaans beter is dan die van de Xperia 1. De ultragroothoekcamera van de Xperia 1 produceert namelijk veel onderbelichte beelden. We zien in deze serie ook de kracht van de 5x-zoomstand van het Huawei-toestel terug. De kasteelruïne kan mooi dichtbij worden gehaald en deze keer doet de autofocus het goed.
Wat de Xperia 1 goed doet, is het ongeveer hetzelfde houden van de kleurtemperatuur bij gebruik van de verschillende lenzen. De vergelijking tussen de Xperia XZ3 en 1 laat zien dat de Xperia 1 een grote verbetering is wat het goed belichten van donkere delen in een situatie betreft. De P30 Pro doet dit echter nog een stapje beter.
Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro
Bij de vorige situatie valt het niet zo op, maar als je naar deze reeks foto's kijkt, zie je bij de ultragroothoek een behoorlijke vervorming optreden. Kijk maar eens naar de verticale lijn van het meest rechtse gebouw, die behoorlijk krom is. Ook is de ultragroothoekfoto weer erg onderbelicht en we schoten dit toen het net wat begon te schemeren. De foto met de primaire camera van de P30 Pro is niet goed gefocust, maar dit is geen regelmatig terugkerend iets en gebeurt soms met vrijwel alle smartphonecamera's. Wel zie je weer de kracht van de '5x zoom'.
Al met al is de cameraset-up van de Xperia 1 een heel stuk veelzijdiger dan die van zijn voorganger en is ook de kwaliteit zienderogen vooruit geschoten. Er zijn zeker verbeterpunten, maar die heeft de goede P30 Pro ook, hoewel minder. De onderbelichte beelden die de ultragroothoeklens schiet, zijn nog het jammerst, maar vooral de primaire camera is een degelijk ding dat het duister niet schuwt.
Camera-app
Sony heeft de camera-app vernieuwd toen de XZ3 uitkwam en daar waren we al enthousiast over. De app is een stuk eenvoudiger gemaakt en met de Xperia 1 weer wat verbeterd. Aan de linkerkant zie je alle veelgebruikte instellingen, rechtsonder is een knop voor de diverse fotomodi, Google Lens, portretmodus augmentedrealityeffecten en de handmatige modus. De superslowmotionfunctie is nu direct en dus snel bereikbaar naast de modiknop rechtsonder. Het schakelen tussen foto- en videomodus doe je door omhoog of omlaag te vegen. Dat alles werkt prima en simpel, en de app is vlot. Wel zijn de knopjes wat klein, waardoor je soms weleens mis drukt. Je kunt overigens ook snelkoppelingen maken naar specifieke cameramodi op het thuisscherm, mocht je er een vaak gebruiken.
Smart Launch is eveneens van de XZ3 meegekomen. Als je de Xperia 1 uit je zak haalt en horizontaal houdt, detecteert het toestel dit en start het de camera-app, als je die optie aanzet. Je kunt dan alleen niet direct een foto maken, maar moet het scherm nog aanraken om te bevestigen dat de Xperia 1 er goed aan heeft gedaan om de camera te starten. Hoewel het goed werkt, is het probleem dat het dan net zo makkelijk is om de powerknop twee keer in te drukken of de cameraknop ingedrukt te houden terwijl je de telefoon uit je zak haalt. Aangezien het heel soms niet werkt, gebruiken we altijd een van die methoden om de camera-app te starten.
De Side Sense-functie van de XZ3 is eveneens terug en komt hier ook om de hoek kijken als de camera in werking is. Je kunt in de camera-app op de rand van het scherm tikken om af te drukken. Aangezien dat nog veel meer hit or miss is dan Smart Launch, gebruiken we dit liever niet.
Sluitervertraging doet zich maar zelden voor, al is schakelen tussen de camera's wel wat traag. De automatische instellingen werken vrij goed. Zo zien we niet vaak bewogen foto's in de praktijk. Een minpuntje ten opzichte van veel andere smartphonecamera's in deze prijsklasse is dat de Xperia 1 niet van heel dichtbij kan scherpstellen. Het is dus geen toestel voor macrofotografie.