Sony Xperia 1 en Xperia 5 krijgen nog dit jaar upgrade naar Android 10

De Sony Xperia 1 en Xperia 5 krijgen nog dit jaar een upgrade naar Android 10 Q. Veel andere toestellen van de fabrikant volgen begin volgend jaar. Goedkopere toestellen van de fabrikant krijgen geen upgrade, net als de Xperia XZ1 en Compact.

De Xperia 1 en Xperia 5 zijn de enige twee telefoons van het bedrijf die de upgrade naar de nieuwe Android-versie nog dit jaar ontvangen. Sony heeft de definitieve lijst van toestellen gepubliceerd in een blogpost. Het gaat om voornamelijk Xperia- en Xperia XZ-toestellen. De toestellen die dit jaar de upgrade niet meer krijgen krijgen die 'vanaf begin 2020', maar Sony geeft daarvoor geen definitieve datum.

De toestellen die volgend jaar Android 10 mogen verwachten zijn:

 • Xperia 10
 • Xperia 10 Plus
 • Xperia XZ2
 • Xperia XZ2 Compact
 • Xperia XZ2 Premium
 • Xperia XZ3

De goedkopere Xperia-toestellen zoals de Xa-serie krijgen geen upgrade. Opvallend is ook dat de Xperia XZ1 en Compact en de XZ Premium geen upgrade krijgen. Die toestellen werden in 2017 geleverd met Android 8 en kregen wel een upgrade naar Android 9 Pie, maar dus niet naar Q. Tweakers maakte in maart al een videopreview van Android Q, waarin onder andere een nieuwe gebarenbesturing en een darkmode zit.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-11-2019 • 17:26

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
18
2
0
15
Wijzig sortering
Wat heb je aan een nieuwe versie sinds versie 6 oid?
Nou, met oudere/tragere smartphones zou ik toch graag ook op Android 8 of hoger zitten. Met Android 7 is de Android Runtime (ART) als vervanger voor Dalvik gekomen, met Android 8 heeft die nog flink wat verbeteringen gekregen. In de praktijk betekent het veel snellere app-installaties, continu optimalisaties van de app voor de betreffende hardware en een lager energieverbruik. Bovendien is de boot time enorm afgenomen. In mijn ervaring voelen deze nieuwere Android-versies veel vloeiender en rapper aan dan oudere, met name op midrange hardware.

Met Android 10 is er opnieuw aan ART gesleuteld.

Edit: quoten faalt, was als reactie op @Automark

[Reactie gewijzigd door Trygve op 15 november 2019 20:22]

Anoniem: 1206458
15 november 2019 17:35
XZ Premium heeft dus alleen Premium hardware gehad maar geen premium software.

Tsja, ik blijf het toch raar vinden dat Android fabrikanten zo slecht met updates en upgrades blijven omgaan. Het argument is al 1000x gezegd, ik weet het, maar Apple blijft toch de onbetwiste update-koning in smartphoneland.

Edit: Op Bovenstaande on-topic reactie weer vier keer een “-1 ongewenste reactie” score ontvangen. |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1206458 op 16 november 2019 02:01]

Ben ook wel erg blij met het One-programma waar bv Nokia onder valt. Kan niet helemaal tippen aan iOS maar dat gaat de goede kant op
Er is ook 'Android Enterprise Recommended'. Dat garandeert ook 3 jaar security updates. Sony heeft onder dat label ook een aantal telefoons onder uitgebracht.

Weet niet of de XZ3 er ook onder valt, maar tot nu toe iedere maand in de tweede of derde week de security patch van die maand. Dat is nog sneller dan de Xiaomi Mi A1 (Android One) die ik hiervoor gebruikte.
Helaas valt de XZ3 niet onder dit programma, de XZ2 en Xperia 10 wel maar de 1,5 en 10 plus dan weer niet... Naast drie jaar security updates heb je met een enterprise recommended telefoon ook de garantie op minimaal 1 Android update.

Links:
https://androidenterprisepartners.withgoogle.com/devices/
https://www.blog.google/p...-for-enterprise-mobility/
https://www.android.com/enterprise/recommended/requirements/
Dat programma is niet veel waard, dan zit je tot 2 weken geleden op de beveiliging van december 2018.
Welke telefoon/fabrikant heb je het over?
Sony ook, xa2 om precies te zijn
OK goed om te weten...
Wat bedoel je met 'programma's? Ik weet dat het Android Ons toestellen zijn,maar vanuit Google gebeurt er toch niets en het is toch gewoon Nokia die deze updates verzorgt?

Daarnaast krijgen oudere iPhones wel de updates maar niet de features. Dus het zou eigenlijk interessant zijn om eens te kijken wat het verschil is in de Android beveiligingsupdates door verschillende merken die wel door blijven gaan en de iOS-updates voor oudere Apple-toestellen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 16 november 2019 09:10]

Je koopt een toestel met Android 9. Security updates verwacht ik zeker, maar een upgrade is mooi meegenomen.
Ik ben erg blij met het update beleid van Xiaomi. Dat stopt de support pas na een jaar of 4-5 en dat voor een budget smartphone.

Ja het kan dus wel bij Android fabrikanten.
Qua UX misschien maar veiligheid is natuurlijk wel een ding. Daar hecht ik persoonlijk wat meer waarde aan dan darkmodes en zo.
Die toestellen krijgen mss geen volgende versie van Android, maar wel nog beveiligingsupdates. Staat los van elkaar
Ja I know maar het klonk alsof alle updates marginaal zijn.
Ah op die manier, had jouw antwoord verkeerd begrepen 🙈
Veiligheid, hoezo Sony geeft vaak nog wel jaren beveiliging updates. Dus inderdaad, je hebt een iets ander uiterlijk. Lekker boeiend. Als er nu echt iets vernieuwend was. Zoals van 2.2 naar 4.4 ofzo
Gemakshalve het Android One en Project Treble vergeten?

Daarnaast zijn er genoeg vernieuwingen waar je niets van ziet.
Upgrade naar een nieuwe Android boeit mij eerlijk gezegd niks. Wat heb je aan een nieuwe versie sinds versie 6 oid? Whatsapp werkt, camera werkt, browsen, email, elke app werkt. Zolang je beveiligingsupdates krijgt, hoef ik geen nieuwe versie.
Daar zit nu net het probleem.

Het maakt mij ook niet veel uit of ik Android versie A,B of C heb.
Maar dat ik na anderhalf jaar al geen security updates meer krijg, vindt ik wel een probleem.
Je zegt het alsof die security updates ook stoppen maar dat staat toch echt nergens...
Nou, de laatste security update op mijn telefoon is toch echt bijna anderhalf jaar geleden.
En ik ga er niet van uit dat er nog iets komt.

Bij de nieuwere versies van Android zal het misschien beter geregeld zijn, maar mijn Huwaei met Android 7 is magertjes in zijn updates geweest. Verder is de telefoon nog steeds super en geen reden om over te stappen naar nieuwer.

Apple is toch echt stukken beter in deze, maar heb geen zin in Apple prijzen...
Vaak is het niet uitkomen van nieuwe android voor een telefoon ook gekoppeld of een fabrikant nog security updates pusht.
Grappig dat je dat zegt want een van de nieuwigheden in Android 10 is dat security updates direct kunnen worden geleverd via google play.
Bron: https://www.android.com/android-10/
Google brengt voor een Android versie 3 jaar lang security updates uit.
Bijv 7.0 kwam uit 8-2016, en heeft 8-2019 de laatste security update gehad vzikz.
In theorie zou je met een nieuwere versie dan ook langer security updates kunnen krijgen.
Ik begrijp dat fabrikanten dat niet allemaal overnemen, maar het is wel handig bij custom roms.
Wat je vooral wilt is twee zaken:

1) Up-to-date firmware voor je SoC en embedded chips.

2) Unlocked bootloader.

Dit zodat je een ander OS d'r op kunt flashen. Daarbij is mainline support in de Linux kernel handig omdat je dan niet steeds vanalles hoeft te backporten (is veel werk).

Momenteel kun je op een aantal Xperia devices ook Sailfish X installeren. Die heeft ook een Android emulator.
Totdat een jaar later de appmakers support voor Android 6 laten vallen. Dit vanwege <vul hier de reden in>
Erg jammer dat de XZ1 compact geen upgrade krijgt.
De XZ2 compact zie ik niet echt als vervanging en een echte opvolger is er ook nog niet aangekondigd. (ook niet echt iets van ander merk)
Lijkt erop dat compact voorlopig geen optie is voor fabrikanten,evenmin 2020.
Waar heb je die upgrade voor nodig dan? Heb ook een XZ1/XZ1c en draait prima op 9.
Niet direct, maar geen nieuwe android geeft ook aan dat sony gaat stoppen met security updates voor de xz1 compact.
Waar baseer je dat op? Naar mijn weten staan Android versie updates en security updates los van elkaar?
zolang ze die gare eigen telefoon app er maar uit laten vind ik het allemaal best,
Ik weet nog niet of ik mijn Xperia 5 wel upgrade zolang niet zeker is dat betalen met m'n telefoon nog wel werkt onder Android 10...
Ik heb in november 2018 een Sony Xperia XZ1 compact gekocht en in het afgelopen jaar een upgrade naar Android 9 Pei ontvangen. Helaas stopt het hierbij v.w.b. upgrades. 1jaar! Beveiligings-updates krijg ik altijd na 2 maanden pas is mij opgevallen en ik zit dus nu met de september 2019 updates sinds 15 oktober. Ik weet niet hoelang ik met mijn XZ1c nog security-updates mag ontvangen van Sony, op Sony kan ik hier zo snel niets over vinden.
Wat ik wel heb gevonden is dat mijn Xperis XZ1 compact onder het kopje 'Live Platform certificate' tussen de 155 packages de volgende enterprise packages staan:
com.sonymobile.enterprise.managed.configadmin
com.sonymobile.enterprise.service
com.sonymobile.enterprise
E.e.a. is te vinden na openen menu door het volgende in te toetsen bij de telefoon:
*#*#7378423#*#*
Dit is mijn eerste Android telefoon en ik ben erg teleurgesteld in het systeem, de werking ervan, Google die overal opduikt en alles 'MOET' weten, alle bloodware apps van Google en Sony. Niet te verwijderen of uit te schakelen en verbergen. Blijven ook maar updaten ook al gebruik je ze niet. Heb dus auto updaten uit staan en doe dat handmatig elke dag. Moet je uitkijken dat ik ook de onnodige apps niet per ongeluk aan tip. Ik had in het begin overal nee aangevinkt, nou dan doet het toestel op eengegeven moment helemaal niet meer!?! Dat was de eerste fabrieks-reset na ca.3 maanden. In april nogmaals fabrieks-reset gedaan. Nou kan ik het weer doen en dan weggooien?! Volgende maand krijgt mijn Lumia 950 z'n laatste security en bugfixen update. Jammer. Dan in maart 2020 stopt geloof ik de auto upload van de camera naar OneDrive en back-ups. Ik hoop dat ertegen die tijd een steady werkende Windows 10 on ARM op gezet kan worden! Heb ik er met mijn continuum HD-500 toch ook een PC die kan telefoneren! Een Sony wordt het voor mij niet meer.
Overdrijven is ook een vak.

De XZ1 compact is in september 2017 uitgebracht en was dus al een jaar oud toen je het toestel kocht. Begin 2020, wanneer de update naar Android 10 breed uitgerold wordt is het toestel dus al 2,5 jaar oud. Andere toestellen die zo oud zijn krijgen ook geen update naar nieuwe Android versies meer.
Beveiligingsupdates zul je nog wel even kunnen verwachten. De vertraging daarvan is ook niet zo dramatisch als jij voor doet komen. Je toestel is niet meteen zo lek als een mandje wanneer je op 1 september niet de beveiligingsupdate van september hebt gekregen. In de meeste gevallen bevat de 'september' beveiligingsupdate meestal patches die in de loop van september zijn uitgebracht. Fabrikanten die erg snel zijn met hun beveiligingsupdates hebben in hun 'september' update vooral patches zitten die in voorgaande maanden zijn uitgebracht. De meeste september patches kun je dan in de beveiligingsupdates van de volgende maanden verwachten.

Welke bloatware van Google en Sony kan je niet verwijderen of uitschakelen? Ik heb zelf een Sony toestel en ik kan veel apps verwijderen en de rest kan uitgeschakeld worden, waarna ze ook niet meer geüpdatet worden.

Ik heb het idee dat je vooral je eigen onwetendheid aan het ventileren bent als gebreken van een toestel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee