De 3,5mm-jack is in de afgelopen 2,5 jaar, ook op Tweakers, al vaak doodverklaard, in elk geval op smartphones. Dat is ook logisch: de markt voor bluetoothaudioproducten groeit hard en als je een product extra kunt verkopen met veel marge, moet je dat niet nalaten. Of is er een keerzijde? Zijn er veel mensen die telefoons níet kopen omdat de 3,5mm-aansluiting ontbreekt?
Het is lastig daar cijfers van te achterhalen. Voor Apple is het een no-brainer: de eigen Airpods verkopen als warme broodjes en veel mensen zijn daar dik tevreden over. Bovendien is de trekkracht van het Apple-ecosysteem enorm. Als je Airpods en een Apple Watch hebt, stap je dan over naar Android? Bovendien hechten veel mensen aan betaalde apps of progressie in games die vaak niet zomaar naar een ander besturingssysteem mee te nemen zijn, maar wel naar een nieuwe iPhone.
Op Android ligt dat totaal anders. Natuurlijk, de Samsung Galaxy Buds werken misschien iets beter met Samsung-telefoons dan met die van andere merken, maar veel bluetoothaudioproducten zijn niet afhankelijk van een bepaald merk. Het weglaten van de jack leidt daardoor niet automatisch tot meer verkopen van de eigen draadloze oortjes, terwijl er misschien wel klanten weglopen die per se zonder dongle een eigen headset willen aansluiten.
Die rekensom heeft kennelijk geen ondubbelzinnig antwoord, ook al omdat er zoveel meer factoren meespelen in aankoopbeslissingen, zoals design, software, camera, prijs, marketing en nog veel meer. Dat zal de reden zijn voor de experimenten bij fabrikanten; alleen door ermee te spelen is te zien wat het effect is van dat ene gaatje.
De tijd dat fabrikanten konden aankomen met smoesjes over ruimte en design, is echt voorbij. We hebben in de afgelopen 2,5 jaar gezien dat het weglaten van de aansluiting een zakelijke ontwerpbeslissing is. Dat zich na deze tijd nog geen duidelijk beeld heeft afgetekend, valt op. In diezelfde periode verdween het 16:9-scherm van vrijwel alle nieuwe smartphones. De inkeping in het scherm kwam en is nu al alweer bijna weg. De frontcamera zit bij moderne smartphones in een druppelnotch, achter een gat in het scherm of in een mechanisme met een al dan niet automatische slider.
We hebben dit soort ontwikkelingen vaker gezien; de verwisselbare accu bleef weg en de micro-sd-kaart kwam in vrijwel alle smartphones terug. Welke van die twee kanten dit op gaat, is zelfs 2,5 jaar na de release van de Moto Z en iPhone 7, de eerste mainstreamsmartphones zonder analoge audioaansluiting, nog niet te zeggen.