Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De 3,5mm-jack op smartphones is er nog

Aansluiting zit ook weer op nieuwste telefoons

22-03-2019 • 06:00

387

Singlepage-opmaak

Tot slot

De 3,5mm-jack is in de afgelopen 2,5 jaar, ook op Tweakers, al vaak doodverklaard, in elk geval op smartphones. Dat is ook logisch: de markt voor bluetoothaudioproducten groeit hard en als je een product extra kunt verkopen met veel marge, moet je dat niet nalaten. Of is er een keerzijde? Zijn er veel mensen die telefoons níet kopen omdat de 3,5mm-aansluiting ontbreekt?

Het is lastig daar cijfers van te achterhalen. Voor Apple is het een no-brainer: de eigen Airpods verkopen als warme broodjes en veel mensen zijn daar dik tevreden over. Bovendien is de trekkracht van het Apple-ecosysteem enorm. Als je Airpods en een Apple Watch hebt, stap je dan over naar Android? Bovendien hechten veel mensen aan betaalde apps of progressie in games die vaak niet zomaar naar een ander besturingssysteem mee te nemen zijn, maar wel naar een nieuwe iPhone.

Op Android ligt dat totaal anders. Natuurlijk, de Samsung Galaxy Buds werken misschien iets beter met Samsung-telefoons dan met die van andere merken, maar veel bluetoothaudioproducten zijn niet afhankelijk van een bepaald merk. Het weglaten van de jack leidt daardoor niet automatisch tot meer verkopen van de eigen draadloze oortjes, terwijl er misschien wel klanten weglopen die per se zonder dongle een eigen headset willen aansluiten.

Die rekensom heeft kennelijk geen ondubbelzinnig antwoord, ook al omdat er zoveel meer factoren meespelen in aankoopbeslissingen, zoals design, software, camera, prijs, marketing en nog veel meer. Dat zal de reden zijn voor de experimenten bij fabrikanten; alleen door ermee te spelen is te zien wat het effect is van dat ene gaatje.

De tijd dat fabrikanten konden aankomen met smoesjes over ruimte en design, is echt voorbij. We hebben in de afgelopen 2,5 jaar gezien dat het weglaten van de aansluiting een zakelijke ontwerpbeslissing is. Dat zich na deze tijd nog geen duidelijk beeld heeft afgetekend, valt op. In diezelfde periode verdween het 16:9-scherm van vrijwel alle nieuwe smartphones. De inkeping in het scherm kwam en is nu al alweer bijna weg. De frontcamera zit bij moderne smartphones in een druppelnotch, achter een gat in het scherm of in een mechanisme met een al dan niet automatische slider.

We hebben dit soort ontwikkelingen vaker gezien; de verwisselbare accu bleef weg en de micro-sd-kaart kwam in vrijwel alle smartphones terug. Welke van die twee kanten dit op gaat, is zelfs 2,5 jaar na de release van de Moto Z en iPhone 7, de eerste mainstreamsmartphones zonder analoge audioaansluiting, nog niet te zeggen.

Reacties (387)

387
373
186
19
1
153
Wijzig sortering
Nog een puntje trouwens: De meeste telefoonbouwers solderen de USB-C connector op een stukje printplaat vast. Hierbij is deze lang niet zo bestand tegen zijdelingse druk als de 3,5mm connector die steevast op een eigen chassisdeel zit die met een flexkabel naar de PCB wordt verbonden. Hierdoor voegt zijdelingse druk tijdens het lopen geen kracht uit op de soldeerverbindingen. Voor opladen op een tafel is dit prima, voor gebruik in beweging niet. En dit is belangrijk want als je USB connector afbreekt dan heb je een groot probleem.

Zie hier wat ik bedoel. Dat plaatje was van een S9 maar voor de S10 geldt hetzelfde.

Dus het argument "Gebruik gewoon een verloopje" is niet zo handig. De aansluiting is mechanish helemaal niet berekend op dit gebruik. De enige uitzondering die ik ken is de Sony XZ3.

Bluetooth vind ik ook geen geweldige optie. Ik vind het juist handig om de keuze te hebben. Bluetooth gebruik ik wel eens voor het bellen maar het voordeel van bedraad is dat je altijd een setje bij je hebt of desnoods voor een tientje kan kopen indien nodig, met prima kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:29]

Alleen is dit argument niet helemaal correct. Als de USB-C connector precies op de kabel past houdt het metaal van de frame die de connector verlengt(de metalen body van de telefoon) de druk tegen. Het is namelijk *niet* zo dat het hele gedeelte aan de printplaat vastzit. Een groot gedeelte van de connector is de metalen rand/frame van de telefoon zelf. Dit kan je zo zien als je met een lampje in de connector kijkt. Je ziet dat minimaal 60% van de lengte de frame van de telefoon is(bij de S10)

Het stuk waar de aansluiting de meeste druk zet bij een zijwaartse ruk is namelijk de plek waar de frame van de smartphone zit. Geen zorgen dus.

De male USB-C aansluiting van de kabel is wat veel eerder zal breken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:29]

Dat weet ik, maar het is nog steeds een probleem want het vaste chassisdeel in de behuizing werkt als een kantelpunt.. Een hefboom. En de arm (de plug met kabel e.d.) is veel langer dan de arm aan de binnenkant.

Bovendien heb je ook nog eens de kracht naar binnen toe. Ik heb geen usb-c kabels rar het plastic omhulsel precies tegen de behuizing van de telefoon aan zit als hij er helemaal in zit. Dus ook door krant komt op de soldeerverbinding.
De kracht naar binnen toe zal alleen een probleem zijn als je als een domme idioot de kabel erin probeert te rammen. Of je moet de telefoon op een een of andere manier laten vallen, terwijl kabel er nog in zit, precies op de punt waar de aansluiting zit? Dan moet je wel heel veel pech hebben.

Laten we iig maar hopen dat de aansluiting sterk genoeg gesoldeerd is iig. :P

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:29]

Ja of je moet er mee lopen. Zoals mensen doen tijdens het joggen enzo..Heel veel kleine tikjes is even slecht als een grote uiteindelijk.

Het is niet voor niets dat 3,5mm connectoren tegenwoordig op een flexdeel zitten in portable apparaten. Dat is al heel lang zo na slechte ervaringen in het begin met walkmans en dergelijke. Als je met een USB-C dit soort gebruik ook gaat zien dan moet dat ook gebeuren. Maar de meeste modellen hebben dit nog niet en dan zou ik dat zeker niet aanraden.

Gelukkig doen sommigen het al wel, zoals Sony met de XZ3. Juist een leverancier die veel ervaring heeft met portable gebruik. Voor de rest... Denk dat ze het ook wel handig vinden als hij er uiteindelijk aan sterft.. Nieuwe telefoon verkopen enzo ("want het is mechanische schade")
De 3.5mm aansluiting is qua design dan wel een stuk kwetsbaarder. Een langere ronde metalen pin werkt als een hefboom en geeft veel meer stress dan de kortere bredere usb-c aansluiting.
Het grappige is dat dit in de muziek (als in muzikanten enzo) juist andersom is.

Daar wordt de jack als veel steviger ervaren (moet er eerlijkheidshalve er wel bij zeggen dat er grote jacks gebruikt worden zodra mogelijk, maar het geldt zeker ook voor minijack). In die wereld wordt usb (dus de grote) als probleemgeval gezien en usb-c al helemaal. Dat zie je terug bij bijvoorbeeld toetsenisten die een laptop hebben die niet genoeg usb poorten hebben en constructies met een usb hub en veel gaffer tape bouwen.

Ik vermoed dat er in apparatuur als smartphones en laptops flink wordt bezuinigd op dit soort onderdelen of op het monteren ervan, toevallig van de week nog met een collega over gehad die klaagde dat hij in korte tijd twee laptops had waarvan de jack stuk was gegaan.
Nee want aan de buitenkant neemt de lengte niet toe. Aan de binnenkant juist wel. De druk wordt dan juist over een groter stuk verdeeld.
als hij er strak in zit wordt de druk idd redelijk verdeeld maar dat gaat ook op voor de usb aansluitting waar het in de breedte wordt verdeeld. alleen zit altijd wat beweegruimte in de jack waardoor deze bij het uiteinde van de aansluiting toch behoorlijk kan bewegen en stress kan uitoeven wanneer je de plug van links naar rechts buigt. echt een stuk meer dan wanneer je het zelfde doet met een usb-c aansluiting.

Wel moet ik zeggen dat wanneer je een 3.5mm poort hebt die uitlubbert / stuk gaat dit een stuk minder groot probleem is dan wanneer dit met de usb-c poort gebeurt en ik zou ook zeker zelf liever 3.5mm blijven gebruiken zolang deze nog werkt.
"Heel veel kleine tikjes is even slecht als een grote uiteindelijk."

Dit is niet altijd waar. Dit is alleen zo als er ook echt scheurtjes in het metaal komt door gebruik. Ik heb nog nooit gehad dat er iemand een USB-C aansluiting moest vervangen dat niet zijn of haar eigen schuld was.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:29]

veel af te dingen op zin 3. Die aanname klopt natuurlijk niet.
Dan koop je voor 25 euro weer een nieuwe. Ik gebruik de usb connector op m’n S9 plus eigenlijk nooit. Laden gaat draadloos en ik heb een blue tooth headset. Wat is vooruitgang toch mooi.
Zelf heb ik het ook geprobeerd, uk was het steeds kapot gaan van de 3,5mm stekkertjes ook beu en heb een bleutooth earphone gekocht.

Die ging echter snel leeg, moest dus steeds opladen. De doorslag gaf echter dat ondanks bleutooth, en dus de afwezigheid van de jackplug ik nog steeds na 3 maanden dat ding weg kon gooien vanwege kabelbreuk. De twee oortjes zitten immers aan elkaar, en aan de ontvanger, accu en laadaansluiting vast met twee draadjes en juist in het kortste van die twee kwam de kabelbreuk.

Daarom nu toch maar weer earphones gekocht met 3,5mm jackplug. De jackplugs van een 40 jaar oude maar goedkope en geluidstechnisch waardeloze hoofdtelefoon is echter nog wel goed en dat ook met de stevigheid van de jackplugs van mijn gitaarkabel zit het wel goed. Beide zijn 6,3mm maar helaas passen die niet in mijn smartphone.
Ja want voor hifi-audio is de kwaliteit onvoldoende. Voor overdracht van data (video, raw foto, hoge kwaliteit audio) is het traag (daarom hebben alle d-slr's en mirrorless camera's Wi-Fi en is pas recent, ter versnelling van het opzetten van de Wi-Fi-verbinding, bluetooth bijgekomen.

Bluetooth is goed voor toetsenborden en muizen maar te traag voor vrijwel alles waarvoor het in de praktijk gebruikt wordt. Ja handsfree telefoneren gaat net, maar handsfree kits in auto's werken vaak niet of slecht waardoor mensen toch weer de telefoon gaan vasthouden.
(geen discussies a.u.b. dat je helemaal niet zou moeten telefoneren in de auto, dat is bezijden het punt)
De 3,5mm-jack is in de afgelopen 2,5 jaar, ook op Tweakers, al vaak doodverklaard, in elk geval op smartphones. Dat is ook logisch: de markt voor bluetoothaudioproducten groeit hard en als je een product extra kunt verkopen met veel marge, moet je dat niet nalaten.
Gevalletje oorzaak en gevolg omdraaien?

Verdwijnt de jack omdat de BT-markt groet? Of kopen mensen noodgedwongen maar BT-devices omdat ze bedraad simpelweg niet meer aan kunnen sluiten?
Het zal denk ik een combinatie van beide zijn.

De BT-markt groeit, als je bij een grotere Dekamarkt naar binnen gaat kom je BT-headsets tegen voor weinig. Dat trekt mensen over de streep die het willen proberen of meer voor het gemak en minder voor de kwaliteit gaan. Voor €25,-- zul je niet veel moeite hebben met een eventuele miskoop.

Daarnaast zijn er nog de mensen die een telefoon hebben gekocht zonder aansluiting en dus op zoek moeten naar, of hebben reeds, een BT headset.

Persoonlijk ben ik te gehecht aan mijn huidige headsets om er afstand van te doen. Bovendien zie ik draadloos niet zitten omdat er nog een apparaat opgeladen dient te worden. Stel dat stapsgewijs het aantal aansluitingen zou afnemen dan zou ik net zo lang van merk wisselen in de aankomende jaren die wel een aansluiting hebben totdat er geen toestellen met aansluiting te vinden zijn. :P

Dit artikel zie ik dan ook als goed nieuws. Het kan betekenen dat fabrikanten van het idee om de aansluiting weg te laten afstappen of het is uitstel van executie maar hoe dan ook, voorlopig zijn ze nog te koop. :)
Wederom een apparaat dat opgeladen moet worden met piepkleine batterijen welke na 2 jaar meer dan de helft van hun capaciteit verliezen, houdt mij tegen als 'daily driver's. '

https://www.google.com/am...airpods-battery-life/amp/
Eens, heb de AirPods nu 2,5 jr en na 1 uur muziek zijn je al van 100% vol naar 15% leeg. Op deze manier zijn het 180 euro kostende consume-ables die minimaal iedere 3 jaar vervangen moeten worden.
Ik begrijp dan ook niet waarom mensen ooit iets zinnigs in die AirPod rotzooi hebben gezien. Apple gooit er een reclame campagne tegenaan en opeens begint men weer massaal crappy overpriced apparaten te kopen...

Edit: Blijkbaar een hoop mensen die AirPods in bezit hebben....

[Reactie gewijzigd door Bansheeben op 22 juli 2024 15:29]

Of de galaxy buts beter zijn moet nog blijken.

Het wordt wel hoogtijd voor regels omtrent accus. Dus een minimaal overgebleven capaciteit na x jaar.

Of een maximale vervangingskosten ( bv 10% van de aankoopprijs).
Ik zie liever een europese regel verplichte mogelijkheid tot zelf vervangen batterij of anders mag je het apparaat niet uitbrengen, puur vanuit levensduur en milieu aspect.
Wel een gevoelig dingetje voor de pods en buts. Of de accucapaciteit gaat omlaag, of de pods en buts gaan wat groeien. Linksom of rechtsom kost het wisselmechaniek extra ruimte, en de accu heeft buiten de but en pod eigen bescherming (lees: eigen wandjes) nodig.

Maar ik ben het verder helemaal met je eens. Dat er nog geen schaalbare (=modulaire)uitwisselstandaard is voor wat voor accucapaciteit dan ook is wat raar. Designers willen hun creatieve vrijheid niet kwijt, fabrikanten zien je graag na enkele weer terug voor een compleet nieuw product.

Maar wat is er mis met ontwerp vanuit de functionaliteit, en de beschikbaarheid van bestaande accu packages, ofschoon nog niet zo modulair? Ik kan mij niet voorstellen dat er geen pods of buts zijn te ontwerpen rond de in de markt bestaande knoopcellen die met een mooi verhaal eromheen ook als uniek en op het gebruik getuned design kunnen doorgaan. Als het voor gehoorapparaten kan (ja ja, wat minder sexy onderwerp) dan kan het voor pods en buts ook.
Dat is helemaal geen onzinnige opmerking van @Aeternum.

Jouw opmerking is ook niet meer dan één mening. Die ik overigens niet deel. De markt voor dit soort producten reguleert zichzelf niet afdoende, want consumenten vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg. En op zo'n moment moet je als (Rijks- of Europese) overheid ingrijpen. Dat is namelijk 1 van de taken van de overheid: om (in vrije markten in te grijpen om aldus) de burger te beschermen. Hierom zijn er tal van veiligheidseisen, bijvoorbeeld omtrent voedselproductie, werknemersbescherming of kwaliteitseisen aan allerlei soorten producten. Omdat de markt dat uit zichzelf niet afdoende organiseert (dat wil overigens niet zeggen dat de overheid dit altijd perfect doet, maar dat is een andere discussie).
De markt voor dit soort producten reguleert zichzelf.
Onzin. Al die theorieen over zelfregulerende markten gaan uit van ideale situaties die niet veel voorkomen in de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van reklames op markten. Middels reklames kan een slechter product alsnog een monopoliepositie behalen. Dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van die 'zelfregulatie'.
Het denken in 'zelfregulerende markten' is ondertussen redelijk naief te noemen voor de meeste markten. Er is altijd wel enige externe regulatie nodig, soms is er zelfs een hoop regulatie nodig.
Ik zie liever een europese regel verplichte mogelijkheid tot zelf vervangen batterij of anders mag je het apparaat niet uitbrengen, puur vanuit levensduur en milieu aspect.
Vergeet dat milieu aspect maar. Van iedere alleen door officiele reparateurs te vervangen accu mag je verwachten en als overheid zelfs heel makkelijk controleren dat die accu netjes gerecycled wordt. Als consumenten het zelf kunnen doen worden massaal goedkope accu's in China besteld en verdwijnt een groot deel -in 2017 bijvoorbeeld nog steeds meer dan de helft- van de oude accu's gewoon in het huisvuil.
Dan gooien ze in elk geval enkel de accu weg en niet het complete device
Dus van gehoorapparaten moeten we ook maar allemaal wegwerp versies maken?
Anoniem: 894165 @Kevinp22 maart 2019 09:26
Het gaat er niet om of het van Apple of Samsung is, het gaat erom dat het een productcategorie is waar je je van af kan vragen wat de toegevoegde waarde is.

(los van het feit dat ik er persoonlijk maar niet aan kan wennen, die opzet-tandenborstels)
Hier wat regels over zouden perfect zijn. Mijn Logitech G933 heeft gewoon een batterij die op is, deels door slecht laad gedrag en deels omdat ik hem al weer een aantal jaar heb. Ik kan van logitech geen nieuwe batterijen krijgen buiten de US, en degene die ik van third-parties heb gehaald zijn slechter dan de stukke accu van Logitech (lees=>ripped off). Me AirPods doen het nog goed ( voor nu ), maar ik heb geen idee of apple de accu's er in kan vervangen.
Hou nou toch eens op met die regels. Kijk gewoon zelf eens van tevoren of de batterijen verwisselbaar en/of verkrijgbaar zijn. Zo niet, koop die rommel dan gewoon niet. Wat is daar nou moeilijk aan ?
Waarom zouden anderen regeltjes in moeten gaan voeren omdat jij te beroerd bent je verder in het product te verdiepen, of jij je op dat moment niet kunt beheersen en per se zo'n product wil kopen ? Je hebt ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid !
Verwarrend dat laatste,, zijn je pods na 1uur voor 15% leeg als in ze hebben nog 85% over (als ik anderen hoor is dat insanely goed) of zijn ze nog maar voor 15% vol als in 85% leeg in een uurtje tijd.. Wat me waarschijnlijker lijkt maar dan weer bar slecht van de batterij)
off topic - Er wordt weer lekker gemodereerd, dit is een zeer valide vraag! Ipv van de originele reactie naar 0 te modereren omdat er niet geschreven wordt wat er (waarschijnlijk) wordt bedoelt, gaan we de reactie die om verduidelijking vraagt down modden alsof het een flamebait is.

On topic, afgezien dat het sowieso lastig is om iets extra's te hebben wat ook moet worden opgeladen (en je dus een extra lader mee moet nemen, is een verbruik van 85% in een uur belachelijk slecht, zelfs na 2,5 jaar (ik geloof dat ik zo iets alleen nog maar 10 jaar geleden met goedkope Aldi hardware heb meegemaakt)
Nadeel is volgens mij dat er geen fatsoenlijk batterijen management systeem inzit zoals bij elektrische auto voor het tegengaan van diep ontladen en volledige opladen dan gaat het rap naar beneden met batterijen levensduur

Nog een nadeel van nc koptelefoons en bluetooth oordopjes en koptelefoons nogal hoge prijs verhouding
Ik heb ze ook sinds launch (nog niet helemaal 2,5 jaar overigens) maar ik ken wat jij omschrijft helemaal niet. Ik heb ze sinds launch gemiddeld 3 uur (uurtje morgens, 2 uur s'avonds) per dag gebruikt en doe dat nog steeds.

Het doosje laad ik 2 keer per week op. De dopjes zijn nog steeds nooit leeg tijdens het luisteren zelf.

Vind die accu juist erg fijn van die dingen.
Ik heb ze nu anderhalf jaar en ik FaceTime erg veel waardoor de microfoon de batterijtjes erg gauw leegtrekt. Ik en vrienden die het ook vergelijkbaar veel gebruiken merken dat de batterij het nu 1-2 jaar laat afweten.
het is niet zo dat de batterijen van ene beter zijn dan de andere.

De mijne zijn ook erg achteruit gegaan, evenals de poster onder me en de poster die deze link hier postte,

Het lijkt me dus echt heel erg sterk wat je nu schrijft.
van 100% vol naar 15% leeg is dus nog 85% vol
Wat een kansloze discussie weer, dit is toch ook weer zo verhaaltje wat je altijd blijft houden in een snel groeiende technische wereld. Kom op zeg, toen de pistolen in de wereld kwamen en mensen net een mooie pijl en boog set hadden gekocht of geruild voelde die zich ook belazerd. toen je een cassette speler had gespaard en 30 cassettes had, kwam de dvd speler uit en stopte de fabrieken met het maken van die spullen. Toen iedereen thuis een mooie kast dvd's en cd's had staan kwam plotseling blu-ray uit en heb je er geen kut meer aan. Er blijven altijd nieuwe spullen komen, altijd zullen de oude spullen voor je mooie nostalgie boekje en foto's en in je hoofd zijn :). (groot voorbeeld consoles) (je kan cd van versie 1 niet in versie 4 stoppen playstation, hoor je daar nu mensen nog over? heck even playstation 3 spellen kunnen niet meer in 4)

BT devices, (draadloos in het algemeen), alles begint een trend te worden. Ben je dan ook weer een uitzondering, tuurlijk, koop gerust 1 of ander merk smartphone wat nog wel een 3.5 aansluiting heb. Je kan ook nog een dvd speler kopen :) en die spullen zullen altijd gemaakt worden. Google ff cassette recorder of speler. Kan je nog gewoon kopen :D

Ik vind het persoonlijk een verademing, ik hou echt van muziek, en een goed setje bedraad geluid in een woonkamer met versterker en al is ontzettend gaaf. Maar ik heb ook lekker een sonos setje gekocht in voor mijn nieuwe woning. Geen gekloot meer met die klote kabels of bakken met geld strooien om het in te vrezen.mijn meisie is maar al te blij dat er ook geen achtelijke kabels meer vanachter de bank omhoog lopen naar de speakers.

ik liep altijd met een goede set oordopjes met een 3.5 aansluiting, maar na 300x op, in, uit elkaar knopen was ik toch iedere 1-2-3 jaar een nieuw setje aan het kopen omdat ik nog maar 1 kant geluid had wegens draadbreuk. ook voor de setjes waar ik 50 tot 100 euro voor betaald heb, en ik heb er nogal wat doorheen gejaagd.

Sinds 2014 heb ik een draadloos setje van jaybirds geprobeerd en daar heb ik 4 jaar met genot mijn daily driver van gehad. Deze heb ik in eind 2018 vervangen door airpods van apple omdat ik die als cadeau gekregen had. Al met al,

WAT EEN VERADEMING VOOR DE WERELD!
Mooie marketing praat maar je addresseert niet het issue van Groene Thee, nl. dat deze headsets een ingebouwde life cycle beperking hebben doordat de batterijen snel minder lang mee gaan.

Ik moet zeggen dat ik schrok van de link. Drie uur battery life na twee jaar gebruik is echt heel weinig, en maakt het voor mij een nutteloos product. Ik reis veel en ik luister veel muziek en podcasts.

- 2 uur trein
- 1 uur wachten op het vliegveld
- 1,5 uur vliegen
- 2 uur hardlopen of wandelen
- 1-2 uur 's avond op mijn hotelkamer

Tussendoor zelden of geen mogelijkheid tot laden. Dergelijke dagen heb ik om de week zowat. Dan ben ik dus al voor ik goed en wel begonnen ben aan mijn reisdag zonder oordopjes, die me 180 euro hebben gekost. Dat is duur speelgoed.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 22 juli 2024 15:29]

Ik kan niet goedpraten over wat iemand voor product heeft en hoe lang zijn product meegaat.En hoe hij met zijn product om gaat.
Maar ik weet dat ik meerdere gebruikers ken van de airpods en die hebben geen problemen.Ook mensen die hem al 2 jaar gebruiken.
Misschien gebruiken ze de spullen iets minder als dat jij het doet. Maar de orginele apple airpods kunnen 5 uur lang mee als ze 100% opgeladen zijn, en 15 minuten in de charge case kunnen ze weer 4uur extra mee. Om en het nabij kan je meer dan 24 uur luisteren zonder problemen en zonder in de buurt te zijn van een stroompunt of iets dergelijks. . Als je thuiskomt en gooit je oplaad doosje 3 kwartier op het stroom en alles is maximaal vol .
Voor reizen kan ik de sony noise-cancelling headsets aanraden.

Tenminste als u geen probleem heeft met een volledige koptelefoon.
Hij kan ook bedraad voor betere kwaliteit en de noise-cancelling werkt dan ook nog( echt een verademing op een druk vliegveld/in een vliegtuig)
in de trein kun je vaak opladen,
in het vliegtuig kun je vaak opladen
in de hotelkamer kun je vaak opladen.
Dat kan inderdaad. Alleen, als de batterij zó ver versleten is dat je 'm twee of drie keer per dag leeg trekt en weer oplaadt in trein, vliegtuig of hotelkamer, dan kun je 'm na een paar maanden weggooien. Immers slijt de batterij dan exponentieel sneller: de accuduur wordt korter, je laadt 'm vaker op, waardoor de accuduur korter wordt, nóg vaker opladen, herhaal totdat het na een paar maanden compleet onbruikbaar is geworden.

Qua inkomsten voor Apple heel fijn, je weet bijna zeker dat mensen tussen de 1,5 en 3 jaar weer terug moeten komen voor nieuw spul. En tweedehands brengen versleten AirPods niks op, dus ook geen tweedehandsmarkt waar Apple niks aan verdient. Zakelijk briljante zet dus!

Precies de reden dat ik mijn telefoon met een dikke accu heb gekocht: bij normaal gebruik kan ik er 3 tot 4 dagen mee doen, en hoeft hij maar 100x per jaar aan de lader. Hij blijft daardoor veel langer bruikbaar, voor mezelf of tweedehands. Compleet met bedrade koptelefoon nog vele jaren plezier voor weinig geld :P
Slim. Ik zit inmiddels ook op hetzelfde spoor. Mijn huidige telefoon laad ik op als ie onder de 20% drijgt te komen. Laden doe ik tot max 80. Mijn volgende telefoon moet daarom een goede accuduur hebben. Want je hebt zo maar 60% beschikbaar.

Het verdienmodel van Apple inzake de AirPods was me ook al duidelijk. Verwerpelijk. Maar ja we trappen er weer massaal in met zijn allen.
"Kom op zeg, toen de pistolen in de wereld kwamen en mensen net een mooie pijl en boog set hadden gekocht of geruild voelde die zich ook belazerd."

Ik kan je zo een aantal valide redenen opnoemen waarom ik nogal gehecht ben aan een bedrade koptelefoon en oortjes.

Het is mooi dat jij ergens een mening over hebt, maar mogen mensen een andere mening dan jij hebben, gewoon, zonder ze voor achterlijk uit te maken?

Dat zou pas een verademing voor de wereld zijn.
Het was een opmerking met een knipoog, misschien begrijp je dat niet helemaal.Het is juist bedoeld omdat dit soort dingen een constante factor is die blijft terugkomen. Dit of dat komt nieuw uit, steeds meer mensen gaan het gebruiken, het oude komt te vervallen of word niet meer gemaakt.
Tuurlijk mogen mensen een andere mening hebben graag zelfs, , ik zeg alleen dat dit soort discussies kansloos zijn omdat het iedere keer terugkomt. En iedere keer hebben de fabrikanten er baat bij, en sta jij over x aantal jaar gewoon met die middelen die je nu nog niet accepteert of gebruikt.

Ik maak niemand voor achterlijk uit:)
Ach, als die 'draadlozen' straks voor dezelfde prijs / kwaliteit te koop zijn en het koppelen vroeg of laat net zo snel en makkelijk gaat als nu bij bedraad, hoor je er niemand meer over.

Gokje: Opladen gaat straks ook door ze op je telefoon te leggen, of ernaast tijdens het draadloos opladen van je 'foon, is dat ook weer opgelost.
Anoniem: 599181 @dfbt22 maart 2019 12:29
Je kon ook gewoon oordopjes kopen met vervangbare kabel, zo zijn er genoeg, zie maar eens wat shure aanbied.
Een verademing voor de wereld zou zijn als iedereen die kutdopjes (bedraad of onbedraad) eens af zouden zetten.

Grappig he andere meningen...

;)
Dan vraag ik mij af of dat echt daadwerkelijk een "goede set" oordoppen waren geweest.
De goede jongens hebben jarenlang verwisselbare kabels. Ultimate Ears triple-Fi 10 die ik echt zoveel jaar heb (zeker 5, mischien langer?) waarbij dat ka. Zowieso al Shure geweld of het nou de 100 euro jongens zijn of de 500+ , m`n Sony XBA's etc. Sony MDR-1A overhead headphones van 149,- etc. etc. Daarnaast kan je ook kabels kopen. Braided, met Nylon eroverheen etc. etc. die allemaal niet zo snel in de knoop liggen. Ook een revolutie en verademing. Dus elk jaar een nieuwe setje kopen vanwege draadbreuk is dan volledig jou keuze, want het hoeft al jaren niet meer.

Neemt niet weg dat BT headsets gewoon fijner zijn zonder kabel at all in general. Maar puur dingen weggooien vanwege kabelbreuk is zo`n antieke concept als je ook maar een beetje aan je keuze denkt van wat je koopt.
De BT oortjes zijn vaak sneller leeg dan de telefoon. Een uurtje of 4 muziek luisteren en de meeste oortjes schakelen over op stilte. Bovendien trekt BT ook de batterij van de telefoon veel rapper leeg.
Voor een treinreis naar het kantoor aan de andere kant van het land, kan ik met BT oortjes halverwege de terugreis mijn muziek vergeten. De telefoon laat dan tegen het eind van de reis weten dat de batterij bijna leeg is. Ik moet dus een doosje meenemen waarin ik mijn oortjes op kan laden en een powerbank. Met oortjes aan een draadje houdt mijn telefoon het wel tot thuis vol. Het draadje zit mij nooit in de weg.

Die kleine oplaadbare batterijtjes hebben wat mij betreft alleen meer nadelen. Daar komt het extra energieverbruik van BT nog bij.
Internet begint ermee vol te lopen, dit soort berichten https://www.theatlantic.c...ible-battery-life/585439/
Ik denk dat als je een telefoon hebt zonder jack en je wilt eigenlijk bedrade koptelefoon of hebt deze nog dat je gewoon gebruikt maakt van het verloopje. Voor de meeste mensen zal dat niet zo'n punt zijn. De toename van bluetooth headsets is meer het gevolg van lage instapprijzen, gebruik noise canceling headsets (oa voor werk en thuis) en het feit dat steeds meer mensen bluetooth speakers en carkits hebben waardoor ze het voordeel zien van bluetooth en headsets.
Dat verloopkabeltje was voor veel commentaargevers hier juist wel een punt. Omdat je dan niet tegelijkertijd kunt opladen en luisteren (hoewel daar ook wel adapters voor zijn, met 2 aansluitingen)
Voor mij is het probleem met de verloopkabeltjes vooral dat je er één bij je toestel krijgt die standaard aan mijn bedrade oortjes zit. Wanneer ik dan bij iemand in een auto zonder Bluetooth zit kan ik mijn telefoon niet aansluiten omdat het verloopkabeltje aan mijn oortjes zit die thuis liggen.

Daarom heb ik er maar een aantal extra besteld waarvan ik er één in mijn portemonnee bewaar. Ik gok dat ik die om de zoveel tijd wel mag vervangen, dus echt praktisch is het nog steeds niet.

Voor kortje stukjes fietsen vind ik mijn Bluetooth oortjes geweldig, maar als ik lang moet reizen (trein, vliegen), geef mij dan maar oortjes die niet ineens leeg kunnen raken waardoor ik ze eerst een half uur weg moet stoppen voordat ik verder kan luisteren.
En laten we niet vergeten dat de compatibiliteit van USB C-headsets niet op punt staat. Bij mijn HTC zat er één, en die werkt enkel op mijn telefoon. Eerst dacht ik dat dat een irritante limitatie was ingebouwd door HTC. Blijkbaar is er een algemeen issue.
Maar vergeet ook niet dat telefoons met een 3.5mm jack ook bluetooth hebben.
Ook zijn de jacks waterdicht en zijn ze te vinden op telefoons(s10) die net zo dun zijn als bijvoorbeeld een iPhone XS.

Dus ik zie eigenlijk geen enkele reden om niet een 3.5mm jack in te bouwen. Gezien je prima een dunne/waterdichte telefoon kan bouwen die ook nog eens een grote batterij heeft.
Ja klopt. Ik geef alleen maar aan waarom mensen vermoedelijk overstappen op bluetooth, belangrijkste zal ervaren gemak zijn van bluetooth speakers en carkits. Dus ik snap je punt niet helemaal over waterdicht etc.
Maar je carkit hangt aan je auto die je niet continu hoeft op te laden :+
EV daargelaten natuurlijk ;(
Ja en mijn bluetooth headset hoef ik ook zelden op te laden.
Dat gemak valt best tegen. Ja, het is fijn geen kabels te hebben en te kunnen rondwandelen. Maar na 6 uur is de batterij leeg bij mijn headset. En da's dus 2 uur tekort voor een werkdag. Daarnaast verbind dat ding zich meteen met alle apparaten in de buurt die Bluetooth aan hebben staan. En daar zit mijn telefoon ook bij. Op zich niet verkeerd, ware het niet dat wanneer ik dan verbind met de carkit, het volume ineens veranderd is, waardoor ik niks hoor over de radio. Dus moet ik die telefoon elke keer weer opnieuw instellen. Het is niet alleen maar rozengeur en maaneschijn.
Zeker waar. Zowel draad als bluetooth heeft een aantal nadelen. Voor iedereen is het persoonlijk wat de beste oplossing is.
Precies. En dus moet je ook beide opties hebben :-P
Ik gebruik nu een verloop kabeltje met mijn tablet (huawei media pad A5 7"). Het kabeltje/usb c connector wordt snel lam en valt er makkelijk uit. De lader kabel is blijkbaar van betere kwaliteit, die blijft wel goed zitten hoewel de 'fit' wel wat losser is geworden. Ik heb meerdere 3.5mm verloop kabeltjes gekocht en vertonen allemaal hetzelfde probleem.
Met een telefoon die je vaak in een jaszak of broekzak stopt is het probleem nog groter denk ik, omdat er meer zijwaartse krachten op komt en zal de usb c connector sneller defect/lam raken.
Dit geldt ook voor de 3.5mm connectors overigens, deze worden op den duur ook lam helaas hoewel de motorola XT1805 een vrij degelijk voelende 3.5mm connector heeft gebruikt. Het lijkt erop dat er een rubber coating in zit die de plug beter vast houdt.

Wellicht kunnen fabrikanten een soort bajonet sluiten ontwerpen zodat usb of koptelefoon pluggen er niet zomaar uit kunnen vallen.

Wat ik voor 6.3mm pluggen wel eens heb gezien is dat er een sluiting mechanisme is gebruikt, druk op een mechanische knop om de plug te kunnen los trekken. Dit zou wellicht ook voor 3.5mm gebruikt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door imqqmi op 22 juli 2024 15:29]

En daarom vind ik bluetooth ideaal 😎
Bluetooth heeft weer andere nadelen zoals verslijtende, niet te vervangen batterijen, weer een extra apparaat die geladen moet worden. Daarnaast is er van de Etymotic ear buds geen bluetooth variant.
Sennheiser heeft 3,5mm pluggen met bajonetvergrendeling. Zit onder andere op mijn HD4.5BTNC.
Er zitten ook nadelen aan het gebruik van bluetooth. Het is niet simpelweg het weglaten van een draadje. Daarom heb ik een voorkeur voor bedraad. Zowel thuis achter de pc, met de koptelefoon, met de oortjes als in de auto.
De BT markt is nog wel jong en dan krijg wel het probleem dat miskopen wel mensen weg kunnen jagen.

Ik had laatst ook een BT JBL setje gekocht voor 49 euro. Maar schijnbaar werkt Bluetooth bellen niet. (alleen luisteren). Fabrikant weet er vanaf en zou aan firmware van de BT headset liggen.

Hierdoor heb ik besloten om voor nu geen telefoon zonder audio jack te kopen.
Bluetooth bellen werkt niet??

Mijn vriendin heeft denk ik precies het zelfde JBL BT setje gekocht voor 49, en die kan prima bellen :).
Telefoon is een Iphone 7 en een Huawei, . Weet niet hoe het precies met jou zit, maar alle oortjes en of headsets met een ingebouwde microfoon bellen naar mij behoren gewoon goed. Ook de wat oudere modellen telefoons.
Mijn apple airpods bellen ook via bluetooth. En ik heb mensen om mij heen nog nooit zo enthousiast gehoord over het geluid waarmee ze mij horen. :)
Hmm vreemd. bij whatsapp bellen verbreekt die constant de verbinding, ik hoor ook helemaal niets, vriendin gaf aan dat het lijkt alsof die belt, en dan 2 seconden laten meteen de verbinding verbreekt en weer opnieuw belt, bedraad en met een andere merk BT headset geen enkele probleem.

Mischien dan toch een maandagochtend model?
Mijn ervaring met meerdere BT headsets is dat ze:

1. Heel lang mee gaan op de batterij
2. In korte tijd al weer voldoende zijn opgeladen

Het opladen van de headsets is niet zo'n punt: de batterij is klein en dus ook zo vol.

De bevrijding van de draad is het voor mij waard, al 4 jaar.
Voor €25,-- zul je niet veel moeite hebben met een eventuele miskoop? geen waarde voor geld zekers? 25 euro is toch nog hoop geld! zeker voor een miskoop.
Er zijn mensen die nog steeds de euro voor een gulden uitgeven en daar gaan ze de fout mee in!!!

kijk maar eens naar de jeugd totaal geen benul van de schulden mede door de telefoon boeren en alle merken.
Ik snap hoe je het bedoelt (en je hebt gelijk) alleen was dit niet hoe ik het bedoelde. :)
dankjewel en fijn weekend nog
De 3,5mm-jack is in de afgelopen 2,5 jaar, ook op Tweakers, al vaak doodverklaard, in elk geval op smartphones. Dat is ook logisch: de markt voor bluetoothaudioproducten groeit hard en als je een product extra kunt verkopen met veel marge, moet je dat niet nalaten.

En dan toch minpunten geven bij een review als een telefoon geen 3,5mm jack heeft..
Gezien het feit dat de doelgroep van tweakers consumenten zijn en geen hardwarefabrikanten lijkt me dat logisch.
En dan toch minpunten geven bij een review als een telefoon geen 3,5mm jack heeft..
Door bezitters van bluetooth producten is de koptelefoonaansluiting doodverklaard. Door de andere gebruikers ervan uiteraard niet.

Aangezien gebruikers van bluetooth apparatuur geen "last" hebben van de aanwezigheid van de aansluiting, maar het voor anderen het ontbreken een minpunt is, is de enige logische conclusie dat het terecht is.

Gewoon basale logica....
Terecht.
Geluidskwaliteit is over het algemeen beter en goedkoper bedraad.
Het weglaten van de aansluiting is dus gewoon een optie minder. Het is niet alsof je er iets voor terug krijgt.
Ik weiger vooralsnog om apparaten zonder 3,5mm te kopen. Maakte de keuze voor Galaxy 8 destijds ook makkelijk.

Ik heb nog allemaal 3,5mm apparaten en ik ben niet van plan alles te vervangen voor alleen een smartphone.
Ik denk dat mensen er ook op terug komen omdat ze erachter komen dat die draadloze oordoppen het hooguit 3 uur volhouden en bij een versleten accu je de dure doppen kan weggooien.
Mensen die graag de hele dag met hun eigen muziek werken ondervinden problemen met de beperkte duur op 1 accu dus wil je graag een draadje omdat die telefoon het wel de dag vol houdt.
Mensen die graag de hele dag muziek draadloos willen luisteren moeten gewoon over-ears modellen kopen die makkelijk 30+ uur meegaan.
Waarom zouden mensen dat moeten als ze al een prima koptelefoon hebben met een 3.5mm aansluiting die ook nooit opraakt?
Ik heb al een hekel aan de 3.5mm jack sinds hij bestaat. Vroeger moest ik als ik via mijn ouderwetse versterker muziek wilde luisteren en de muziek via de telefoon wilde bedienen een 5 meter lange kabel door de kamer leggen. En persoonlijk als ik oortjes indeed bleef die kabel altijd overal achter hangen. Of ik trok me hoofd iets te snel omhoog plop oortjes er weer uit. 8 jaar geleden heb ik een bt kastje gekocht voor mijn oude versterker en kon zo hop die 5 meter weggooien, geen doorn in het oog meer, niet meer struikelen etc. dit was voor mij de tijd om alles op bt te nemen incl headphones. In mijn geval ben ik erg dankbaar voor bt en een stof happende poort die toch niet gebruikt wordt mag best verdwijnen voor mij in elk geval.
Dat is ook wel een vreemde manier van werken, een audioset in een gebouw zit vaak een kastje bij waar je muziek opstaat of dat kastje streamed het vanuit internet/Nas whatever en bedien je het via een afstandsbediening (maar ik ga daar verder niet op in als voor jou deze manier van werken prima werkt is dat helemaal prima).

Terugkomend op de minijack vergis je niet er wordt best veel gebruik van gemaakt, De aansluiting werkt gewoon altijd 100% gegarandeerd, Met USB / Bluetooth blijft het altijd weer een gok of de software er mee overweg kan in praktijk, ondanks de specs aangeven dat het mogelijk is(is laatste jaren wel enorm verbeterd).

Ik gebruik nog regelmatig de minijack in de auto met AUX, want USB werkt de helft van tijd niet, kan radio de nr,s niet lezen of is zeer traag met browsen of onhandig, hetzelfde met bluetooth vaak meegemaakt dat apparatuur pairen niet lukt of verbinding wegvalt, en nee niet met 1 toestel, dit wel met meer toestellen en verschillende radio,s, thuis of op het werk of in de auto.

Dus ik zou het zeer jammer vinden als minijack helemaal zou verdwijnen, Een analoog aansluiting dat altijd functioneerd, Een verloopje heb je vaak niet bij je (denk je niet aan).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:29]

Op deze stereo versterker van 1994 staat helemaal niets aangesloten, geen enkel scherm, niks. Gewoon een versterker met 2 speakers en een zetel om van het geluid te kunnen genieten. De meest simpele oplossing was dus bluetooth toevoegen aan het apparaat. Daarnaast heeft een apple tv, waarmee je alles via internet streamed bv alleen HDMI, en ik weet dat er andere netwerk stream apparaten zijn, maar in de tijd dat ik dit heb gekocht was dit nog geen hot topic, of echt heel duur.
Dat was idd nog in de cassette bandjes en LP,s tijd.
Het gaat om keuze of eerder gezegd het afnemen van die keuze bij gebruikers. Elke smartphone heeft gewoon BT en er is geen enkele technische reden om geen 3,5mm jack toe te voegen behalve het willen verkopen van BT headphones. Ook niet vergeten dat, zover ik weet, BT audio compressed is en soms last heeft van crappy verbinding waardoor de audio quality niet van het zelfde niveau is als een bedraade headphone.
Als je ziet hoe klein en compact Samsung de S10 en S10e heeft kunnen maken MET 3,5mm jack dan lijkt mij dat niet echt een probleem. Dat is het verkoopverhaal van de fabrikanten maar zoals in het artikel ook staat is dat echt een non-argument.
Toch wordt hij waarschijnlijk op de Note-10 om die reden weggelaten
Het feit dat iemand er bij de iPhone 7 in geslaagd was om achteraf een werkende jack in te bouwen, bewijst toch wel dat dat bij Apple ook niet de echte reden geweest kan zijn. Da's eerder het verkoopsargument om de 'feature' aan de consument te slijten.
Strikt genomen is het een schoffering van de gebruikers die de aansluiting wél wensen.
Da's misschien een beetje straf uitgedrukt, maar ik geef je in principe geen ongelijk :)
Als iemand een gaatje boort in een iphone en daar zelf een 3,5 mm plug in zet dan lijkt het mij dat de ruimte er gewoon is. Dus dan blijkt duidelijk dat er geen reden was, anders dan een commerciële reden om BT headsets te verkopen.

https://www.youtube.com/watch?v=5tqH-Un9SFU
Elke iPhone wordt geleverd met een set bedrade earpods. Geen enkele noodzaak dus om daardloze oordopjes te kopen. Aangezien vervolgens de airpods alsnog als warme broodjes over de toonbank gaan zie ik juist dat men liever draadloos WIL omwille van het gemak. Bedraad is immers al zonder meerkosten voor handen. Ook zijn er lightning headphones verkrijgbaar. Dus ook daar geen reden om voor draadloos te haan vanwege geen keuze.
Laat de gebruiker zelf beslissen.

Niet iedereen zit te wachten op:
- telkens moeten laden
- afnemende gebruiksduur
- na 2,5 jaar verplicht headset vervangen want de batterijen zijn versleten
- minder goede geluidskwaliteit
- compatibiliteitsproblemen en verlies van verbinding
- zwaardere headset
- kwijtraken van onbedrade dopje als deze bij het hardlopen uitvallen.
- milieubelasting vanwege kortere levensduur en chemicaliën in de batterij
- makkelijker te beroven
- hogere aanschafprijs

Maar ieder zijn mening. Ik blijf zo lang mogelijk bij bedraad, dat mag duidelijk zijn.
Die keuze heeft de gebruiker dus al; er wordt bedraad meegeleverd.
Via een model-afhankelijk verloopsnoertje wat je overal mee naar toe moet nemen.
Daar zit ik niet op te wachten.
Iedereen is tevreden wanneer de telefoon uitgerust is met bluetooth én een 3,5 mm headphonejack. Dus ik snap niet wat fabrikanten er toe brengt om Apple te imiteren. Je wint er geen klanten mee.
Hier in Paraguay hangen alle elektriciteitsdraden aan palen. Mijn telefoon ondersteunt BT 4.0 en mijn BT oortjes ook. Het is echter een ramp om zo muziek te luisteren. De telefoon bevindt zich in mijn broekzak, dus de afstund tussen oren en toestel zal een meter of minder zijn.

Wanneer ik te dicht in de buurt kom van electriciteitskabels, is de BT verbinding tussen toestel en oortjes zodanig slecht dat het irritant word. BT mag dan mooi werken in Nederland, In andere gebiedsdelen is dat veel minder het geval.

Maar ja, je kn alleen nog maar toestellen kopen die ontworpen zijn voor 1e wereld landen. De geluidskwaliteit van BT is ook merkbaar minder goed. Niet dat uitmaakt, ze liggen al 1,5 jaar in de kast te versoffen.

BT 4.0 en 5.0 zullen best wel beter zijn dan de oudere standaarden, maar dit het nivo is, dan wil ik toch echt weer mijn bedrade oortjes terug, want nu heb ik dus niks.

Bedankt, Apple!
Elke iPhone wordt geleverd met bedrade oortjes;) Maar bijzonder om te horen dat die powerlines zo’n effect hebben op je BT oortjes. Had ikniet aan gedacht. Heel irritant inderdaad.
Draadloos zit natuurlijk veel prettiger, al helemaal met sporten. Komt daarbij dat Bluetooth volwassen begint te worden en dat het ook cool is om zonder draadje gezien te worden. En vergeet die ellende van draadbreuk niet! Aan de andere kant moet je ze wel weer opladen en doen bedrade oortjes het altijd en zijn bovendien goedkoper.
Dat de meeste telefoons de aansluiting nog gewoon hebben kan dus niet de aanjager zijn.
Juist sporters vinden de draadjes handig op de momenten dat de oordopjes uitvallen.
Net als met je telefoon is het een kwestie van op tijd opladen en dan gaan die dingen een hele dag mee.

Ik kan natuurlijk niet voor elke sporter spreken maar een draadje bungelt nogal wat ook hoorbaar is en beperkt waar je je telefoon moet houden zonder dat de oortjes van je hoofd getrokken worden. Ik zie ook bijna geen draadjes meer in de sportschool waar ik kom.
Juist met sporten is er geen enkele reden om bedraad te luisteren.
Het mooie aan de Airpods is dat ze niet uitvallen zelfs niet bij intensief bewegen.
Ik denk dat er vooral gedoeld wordt op dat Apple eigenlijk de 3.5mm jack doodverklaarde(en daarmee ook de trouwe aanhang die de PR berichten papegaait), niet geheel ontoevallig nadat ze 3 miljard voor Beats hadden betaald en de AirPods hadden uitgebracht/aangekondigd. Vanaf dat moment was het natuurlijk heel interessant om wat meer klanten die kant op te duwen, want ze hadden het grootste merk van koptelefoons én draadloze oortjes. Die flinke investering moet natuurlijk terugverdiend worden.

Is 3.5mm daadwerkelijk dood? Welnee, de schappen liggen nog vol met producten die er gebruik van maken en Apple heeft het nog altijd op de Macbook Pro's zitten, waarmee ze eigenlijk zeggen dat het een Pro feature is ;)
Voor mij als slechtziende is de 3.5 mm aansluiting een uitkomst, namelijk de betrouwbare en eenvoudige werking. Eenvoudig het stekkertje in het toestel steken, dopjes in mijn oren plaatsen, hoogstens het volume regelen en klaar. Geen gedoe met pairen, minuscule knopjes en accu's. Eenvoudig te vindbaar in de jaszak door het snoer. Valt ie een keer uit het oor door een onverwachte situatie dan hangt het dopje aan het snoer en plaats ik hem terug in het oor. Het kan mij niet zo boeien of een smartphone daardoor paar millimeter dikker is.

Wat ik thuis ook fijn vindt is een retro handset met 3.5 mm stekker. Telefoon ligt op het bureau en ik heb een 'ouderwetse' telefoonhoorn in mijn hand. Zit een knopje op voor verbreken van gesprek.
Ik blijf het net als in de vorige topics van 2 jaar geleden oid herhalen (ook al waren destijds een hoop mensen het niet met mij eens):

- Analoge aansluiting heeft veruit een beter geluidsbeeld dan BT. Met BT ben je op dit moment voornamelijk beperkt door de DAC in de headset en die zijn inferieur of je moet echt 500+ Euro uitgeven voor een setje

- BT headset is handig als additionele headset. Batterijen zijn altijd leeg op momenten dat het niet uitkomt of op dagen dat je niet kan bijladen en wel de hele dag muziek wenst te hebben. BT op de telefoon zelf gebruikt ook nog extra stroom tov 3.5mm jack

- 3.5mm jack is veel robuuster dan een eventuele aansluiting via micro usb of usb-c
- headset via usb aansluiten, zorgt er weer voor dat je niet simultaan kan opladen

- De meeste mensen hebben aardig geïnvesteerd in goede bedrade headsets, dan kan je opeens alles vervangen. Onnodig geld uitgeven plus nog meer afval erbij
- Analoge aansluiting heeft veruit een beter geluidsbeeld dan BT. Met BT ben je op dit moment voornamelijk beperkt door de DAC in de headset en die zijn inferieur of je moet echt 500+ Euro uitgeven voor een setje
De DAC in de headset zal echt niet veel anders zijn dan die in telefoons wordt ingebouwd.
Hoe kom je erbij dat het aan de DAC zou liggen?
De meeste mensen hebben een BT headset van 5-30 Euro. De DAC in een high end telefoon is vele malen beter.
Kom eens met een meting die zo'n verschil tussen dacs laat zien?
Ga eens luisteren!
Want jer oren meten precieser dan meetapparatuur? Als je dan iets hoort wat je niet meet, wat is dan jou conclusie?
Onzinnige discussie... waarom denk je dat er verschillende DACs bestaan en er duurdere types met andere componenten in high end hifi systemen zit.

Ik zou zeggen: GOOGLE IT
Waarom waarom zouden er devices in verschillende prijscategorieën verkocht, waarvan sommige prijzen exorbitant hoog zijn... wie zou daar voordeel bij hebben, moeilijk moeilijk.

Even serieus, dit is een technisch forum, de verwachting is dat als je iets zegt dat is omdat je weet waar je het over hebt en dat dus kunt onderbouwen. Audio is helaas een onderwerp waar ontzettend veel mensen elkaars onzin napraten terwijl ze de onderliggende techniek niet snappen, en dat vind ik erg jammer.

Dus nee, ik ga niet googelen om de stelling die jíj doet te onderbouwen, dat mag je zelf doen (en als je daar voor moet googelen had je die stelling in de eerste plaats al niet moeten doen).
Tja, ik maak gebruik van bluetooth headsets, idiaal als je geen zin hebt in gedoe met een kabeltje tijdens gebruik of met opbergen. Dat mensen niet op de kosten gejaagd willen worden begrijp ik best maar met de komst van ali baba/express en vele andere Chinese aanbieders is het niet echt moeilijk meer om aan betaalbare bluetooth setjes te komen?
Ik maak gebruik van in ear en over ear(geweldig als het vriest XD) BTsetjes en was veel goedkoper uit dan wanneer ik het hier in Nederland had gekocht.
Voor mij zou het gebrek van een audio jack niks meer uitmaken. Als potentiële koper hou ik daar gewoon rekening mee. Daarin tegen begrijp ik "dooievent" wel, het gros van gebruikers stort zichzelf in de schulden of zit vast aan maandelijkse afbetalingen omdat ze een nieuwere telefoon willen omdat de vorige langzaam werd of de accu vervangen moest worden. Daarom zitten ze met meer rekenkracht in hun handen dan dat ze ooit nodig zullen hebben.
Beetje slecht argument om nu te doen alsof het een kwestie van kosten is. Ik betwijfel namelijk dat dat het geval is.

Ik wil 3.5mm oortjes omdat die dingen altijd en overal werken. Ik kan ze inpluggen in mijn telefoon, computer, xbox controller, Nintendo Switch, vliegtuig in flight entertainment etc. Werkt altijd en overal zonder dat je er iets voor hoeft te doen behalve een kabeltje inpluggen. Je bluetooth oordopjes werken alleen met bluetooth, dan moet je ze gaan pairen (want dat werkt altijd zo geweldig lekker met bluetooth...) en dan zit je ook nog met limieten aan het aantal apparaten waarmee je tegelijk gepaired kan zijn dus dan loop je weer tegen situaties aan waarin je weer steeds opnieuw moet gaan lopen pairen.

Nee doe mij dan maar een draadje waarbij ik eens in de zoveel tijd 30 seconden bezig ben om ze uit de knoop te halen.
Dat kon in een niet zo ver verleden ook met de composiet aansluiting van je camcorder/digitale camera. Werkte op bijna elke tv/recorder... en toen kregen we hdmi, Bluetooth, Wireless die veel data-transfer overnamen.

Maw, de analoge aansluitingen hebben ruimte gemaakt voor digitale en veelal ook voor multi-purpose aansluitingen. De reden is meer dan alleen draadloos maken. Jack werd bijvoorbeeld ook gebruikt voor digitale oplossingen (als betaal terminals) maar dit was beperkt. Enerzijds was Bluetooth al in opkomst(voordeel dat accesoires draadloos konden worden), en kwamen er meer open/wijdverspreide multi-purpose aansluitingen zoals usb-c (hogere bandbreedte én digitaal).

Camera’s en beeld casten was nooit goed bruikbaar geworden op jack/analoog, betaalterminals (en voor velen ook headsets) werken draadloos praktischer.

Zoals altijd in deze discussies: ieder het zijne. Mocht je van draadjes houden; er zijn ook bedrade usb-c koptelefoons te koop. De kans dat analoog/jack nog 5 jaar overleeft is zeer klein, en een echt gemis wordt dat denk ik niet.
Ik snap je argumenten niet. Je hebt het over digitaal vs analoog maar de hele discussie over wel of geen 3.5mm jack op telefoons heeft helemaal niks te maken met de discussie van analoog vs digitaal.

In jouw voorbeeld word een groot aantal kabels vervangen door een kleiner aantal, meer universele, kabels. Er is in geen enkel opzicht achteruitgang, alleen vooruitgang omdat er nu meer apparaten makkelijker met elkaar kunnen praten.

Van een smartphone die Bluetooth en 3.5mm jack ondersteund naar een telefoon die allen Bluetooth heeft is echter geen vooruitgang. 3.5mm jacks zijn in 99.9% van de gevallen technisch meer dan voldoende voor het beluisteren van audio op een smartphone. Daarbij worden 3.5mm jacks zo'n beetje overal ondersteund, iets wat bij Bluetooth zeker niet het geval is (stap eens in een vliegtuig) en is het super simpel in het gebruik. Plug de kabel in en gaan.

Het enigste nadeel, voor sommige, is dat de draadjes in de knoop kunnen raken. Daar tegenover kan je stellen dat Bluetooth als nadeel heeft dat je altijd een extra oplader nodig hebt en constant overal moet gaan pairen. Als je het dan over praktisch wil hebben dan denk ik toch dat een draadje af en toe uit de knoop halen in de praktijk een stuk handiger is dan altijd met een extra oplader moeten rondlopen of steeds je koptelefoon opnieuw moeten pairen.

Dat Bluetooth dus praktischer is, is op zijn zachts gezegd een aanname van jouw kant en verre van een feit.

Het weglaten van 3.5mm jacks heeft geen technische reden of omdat consumenten het niet meer gebruiken. Zoals in het artikel zelf al staat; fabrikanten willen accesories verkopen en zien (overpriced) Bluetooth koptelefoons als een goede oplossing.

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 22 juli 2024 15:29]

Ik geef je helemaal gelijk. En wat betreft het in de war raken van de kabel, als mensen de tijd nemen om bluetooth oortjes in een doosje te stoppen kunnen ze even goed hun standaard bestaande koptelefoon in een doosje steken. Zijn ze van dat probleem ook meteen af.
Zo'n doosjes zaten reeds bij veel koptelefoons die ik 20 jaar geleden had.
Of een half uur zoeken war die dingen in godsnaam nu weer beland zijn.
3,5mm heeft ook incompatibiliteit gekend met de 5mm aansluitingen, mono vs stereo vs stereo+mic.

Verder is het niet alsof er geen alternatief aanwezig is op telefoons zonder jack. Er zijn converters wat een prima oplossing is zolang het nog nodig is.

Ik zou momenteel liever 2 usb-c aansluitingen icm bluetooth zien dan andere aansluitingen zoals jack / micro-usb / lightning / mini-hdmi. Is dat een goede compromis?
Ik zou momenteel liever 2 usb-c aansluitingen icm bluetooth zien dan andere aansluitingen zoals jack / micro-usb / lightning / mini-hdmi. Is dat een goede compromis?
Voor mij niet, het gaat mij er vooral om dat je iets "extra's" bij je moet hebben om compatible te zijn met de rest van audioland. Ik ben onder mijn kennissen die muzikant en/of audio engineer ook nog niemand tegengekomen die blij is met het weglaten van de jack, specifiek om deze rede.
Fair point, maar zoals ik al zei, persoonlijke voorkeur/afkeur.

Uit nieuwsgierigheid, hoe kijken jullie bijvoorbeeld naar opkomende standaarden als wisa?
nieuws: TCL gaat WiSA's draadloze audiotechnologie ondersteunen
Zou best interessant kunnen zijn, de latency is laag genoeg (alhoewel er al best veel draadloze oplossingen bestaan), het zou zo maar een standaard kunnen zijn die over een paar jaar overal te vinden is, als het stabiel en simpel genoeg is, kijk naar Dante, dat is eigenlijk ook zo gegaan.
Binnen 5 jaar nergens een 3,5mm jack. Dan leef jij toch in een andere wereld dan ik. En dat het een gemis wordt is hier in de reacties al bewezen.
Als het voor sommige mensen een gemis is, dan is het geen werkelijk gemis?

Rare redenering.
Actueel: kennelijk hebben erg veel mensen eergisteren op FvD gestemd maar ik las vanochtend ergens dat Eva Jinek geen stemmers aan tafel kan krijgen die daar voor uitkomen.. Ok, terug naar het onderwerp dan.
Ik kocht laatst een BT headsetje van JBL bij mediamarkt en ik moet zeggen: ik was verbluft dat het voorlopig gewoon 8 uur op een lading werkt. Hoe snel de accuduur daalt moet ik nog afwachten maar voor nu prima.
Wat ik graag zou zien is een smartphone die zonder draadje FM of zelfs DAB+ radio kan ontvangen. LG had er één ( LG Stylus 2 DAB+ ) maar ik zie hem zo niet meer in de actuele prijslijsten staan.
Het alternatief is momenteel nog dat je voor het draadloos luisteren naar radio via BT je databundel moet aanspreken. ( naar verluidt gemiddeld 1MB/minuut dus dat hakt er wel in voor een radioverslaafde))
Eindelijk eens iemand die ook tot de werkelijke essentie(zelfs niet in de review) van het nut en het doel van deze bedrade oortjes komt als een goedkope maar kwalitatieve antenne voor de radio ontvangst tenzij iedereen hier graag rondloopt met een Ghettoblaster op de bus of in een wachtzaal , zonder al die ellenlange nutteloze toeters en bellen hier op te zitten sommen en waarom dus juist de meeste fabrikanten blijven vasthangen aan deze versie al was het maar vanwege het financiële oogpunt voor deze GSM gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Renaat4 op 22 juli 2024 15:29]

Dan gaan we dus precies krijgen wat we nu zien: sommige telefoons met beide en sommige met alleen Bluetooth. Kunnen we lekker kiezen. Jij je zin, ik mijn zin.
Ja en daar lijkt me vrij weinig mis mee, maar zoals ik in een andere post opmerkte lijkt het weer gepolariseerd te zijn. Of je bent voor, of je bent tegen. In het midden of het prima vinden dat er keuze is mag blijkbaar niet.
Geluid kwaliteit is sowieso beter met de mini jack. Dat verschil merkte ik direct toen ik van LDAC naar mini jack weer terug ging.
Fout.
Zie mijn reactie hierboven, of wil je dat ik het even copy-paste?

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 22 juli 2024 15:29]

Ik denk dat wij toch dan beiden mee eens zijn dat mini jack beter dan draadloos geluid. :)
Excuses, helemaal verkeerd gelezen. 8)7
hahaha geen probleem joh! _/-\o_
Ja ik heb zelfs wel eens gehad dat ik mijn hoofdtelefoon vergeten was en in de trein gewoon een gratis setje kreeg. Geen geweldige maar het werkte. Gaat met Bluetooth nooit gebeuren natuurlijk.

Het werkt altijd, kost niks en heeft geen beperkende accuduur. Ik gebruik ook wel eens Bluetooth maar ik vind het geweldig om de keuze te hebben. Dat de argumenten van dikte/waterdichtheid nergens op slaan is allang al aangetoond.
De meeste telefoons ondersteunen de jackplug natuurlijk nog gewoon, je moet alleen een verloopje hebben die je voor 50 cent op Ali koopt. Als dat echt een ding wordt dan gaat men vanzelf wel ofwel verloopjes ofwel USB-C oordopjes aanbieden. Het is niet alsof jack de enige oplossing is. Sterker nog, het is zeer eenzijdig als je kijkt naar wat usb-c/lightning kan. Imho is het juist raar dat het zo lang geduurd heeft voordat de jack uitgefaseerd werd.
Het is helemaal niet zo vreemd; dit komt omdat er een flinke audio-wereld bestaat buiten smartphones en daar gaat de jack niet zomaar verdwijnen.
Nee, maar dat kan ook legacy worden. Er lopen er ook nog rond die bepaalde poorten van 20 jaar geleden gebruiken. Ook dat spul over naar USB-C lijkt me niet perse een slecht plan. :)
Waarom is dat geen slecht plan? Wat gaat dat brengen?
Uniformiteit en de mogelijkheid om meer met de poort te doen.
Dus, het grootste gedeelte van de audiowereld gebruikt jacks, en omdat het stukje smartphone naar USB-C gaat moet alles over? Dat klinkt een beetje als het omgekeerde van uniformiteit.
Wat voor een mogelijkheden zou je extra willen hebben als je de jack in USB-C veranderd op zeg een bodypack voor een in ear monitor set?
Nee, dat zeg ik niet. Dat maak jij ervan.

Er is weinig mis met multi-function poorten. Je geeft een voorbeeld van een simpel instrument. Daar heb je niet perse extra's voor nodig nee en sure: dat kan prima werken met jack dus "waarom zou je het vervangen". Maar wat is er nou mis mee dat de poort naast uitsluitend audio in/output te geven ook nog oneindig veel meer functies kan ondersteunen? Dat je die functies misschien niet op alle apparaten inschakelt is nogal wiedes als dat niet nodig is. Maar je telefoon of computer kan dan met één poort en kabeltype wel met verschillende apparaten interfacen, zowel met de doodsimpele als met de zeer geavanceerde. Dat is juist uniformiteit. Hetzelfde kabeltje, andere toepassingen. En wat boeit het nou of je een USB-C poort op zo'n ding smijt of een jackplug als de functie (in-ear geluid) verder niet verandert? Het voordeel is namelijk dat het aangesloten apparaat wel veel meer kan met die poort.

Ik bedoel, randapparatuur op USB zoals het nu is ondersteunen ook lang niet allemaal alle functies... Sommige gebruiken het zelfs uitsluitend voor stroomvoorziening en doen helemaal noppes met de andere contacten. Laat ik dat dan vertalen naar wat je krijg als je dan hetzelfde argument er op loslaat: "Ja, maar dat kan met een simpele stekker in het stopcontact en z'n eigen kabel ook - waarom zou ik hem dan USB geven?". Ja, dat kan, maar het is wel zo handig dat de kabel en poort eventueel ook voor andere zaken te gebruiken zijn... Universele poorten willen niet zeggen dat je alles dat zo'n poort biedt moet gebruiken, het maakt het enkel simpeler om alles aan te sluiten zonder dat je voor elke toepassing weer een nieuwe poort, kaart of kabel nodig hebt. Dus wat is nou eigenlijk het probleem als die "bodypack foor een in-ear monitor set" zou gaan werken met een USB-C kabeltje in plaats van een kabeltje met 3.5mm jack? Aan de functionaliteit verandert verder niets, maar het versimpelt de boel wel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:29]

Nee, dat zeg ik niet. Dat maak jij ervan.
Wacht even, jij zegt dat overal (dus ook buiten de smartphones) jack vervangen met USB-C goed is ivm de uniformiteit. Dan haal ik aan dat het grootste gedeelte van de audiowereld jack is en niet USB-C en dat je dus met deze beweging eigenlijk de uniformiteit weghaalt ipv brengt, hoe maak ik dat ervan?
Er is weinig mis met multi-function poorten. Je geeft een voorbeeld van een simpel instrument. Daar heb je niet perse extra's voor nodig nee en sure: dat kan prima werken met jack dus "waarom zou je het vervangen". Maar wat is er nou mis mee dat de poort naast uitsluitend audio in/output te geven ook nog oneindig veel meer functies kan ondersteunen?
Daar is niet zoveel mis mee, maar het ik zie (buiten smartphones) hier geen nut voor, jij blijkbaar wel, dus daar vraag ik een voorbeeld van?

Het feit dat je een bodypack een instrument noemt doet me vermoeden dat je niet zoveel ervaring hebt met zaken als muciseren, sound engineering, etc. Klopt dit?
Wacht even, jij zegt dat overal (dus ook buiten de smartphones) jack vervangen met USB-C goed is ivm de uniformiteit. Dan haal ik aan dat het grootste gedeelte van de audiowereld jack is en niet USB-C en dat je dus met deze beweging eigenlijk de uniformiteit weghaalt ipv brengt, hoe maak ik dat ervan?
Niet per se slecht*, subtiel verschil. :)
Maar dit probleem loop je toch altijd tegenaan als je iets ouds vervangt met iets nieuws...? Ik bedoel, een losjes gerelateerd voorbeeld: het merendeel van de beeldwereld (voor consumentenspul) zat een aantal jaar geleden nog op SCART of van die tulpstekkertjes. Dat is overgegaan naar HDMI en dat heeft een stuk meer doeleinden en blijft ook backwards compatible met oudere kabels. Ja dat is natuurlijk in eerste instantie vervelend, maar langzaam maar zeker gaat het wel over en ik denk dat je met USB-C, zeker met TB, een heel eind kan komen en heel erg lang mee kan doen - en consolideren.

Nu heb je USB-C/Thunderbolt waar je van alles overheen kan sturen. Niet alleen beeld, maar ook geluid, ethernet, data en noem het maar op. Een veel universelere kabel. Ik vind het enkel een goede ontwikkeling. (Al zal ik er bij opmerken dat het bizarre geklooi met de verschillende standaarden en versies niet bijster goed is aangepakt.)

Ik zie niet in waarom je dat ook niet als universele poort voor verschillende doeleinden zou kunnen gaan gebruiken bij andere toepassingen. Zowel beeld als audiotoepassingen ook over USB-C heen gaan smijten i.p.v. jackplugs (voor audio dan) lijkt me daarom prachtig omdat hoe meer toepassingen het heeft hoe universeler je kabel wordt. Dus stel je kabel breekt dan kan je eventueel nog de kabel van je smartphone lader eruit rukken in je audiostack proppen en het werkt gewoon. En dat niet alleen voor geluid, maar als het een apparaat is dat uiteindelijk minder dan 100W DC vreet kan dat zelfs voor stroomvoorziening. Het enige waar ik even vraagtekens bij heb is de maximaal te overbruggen afstand tussen apparaten en speakers, daar had ik eerder niet aan gedacht.

Ik zie het ook alleen al als mooie ontwikkeling om het aantal kabels te verminderen.
Ik doel dus ook niet enkel de jackplug, maar ook bijvoorbeeld DIN en S/PDIF. Niet nodig, gewoon over USB-C kloppen. (Evt kan je zelfs meerdere toepassingen over één kabel sturen, dat ondersteunt het.)
En wat dat betreft mag HDMI er uiteindelijk dus ook weer uit wat mij betreft. (Al zal ik toegeven dat HDMI nu tot 48GBit/sec ondersteund en USB-C met TB3 "slechts" tot 40GBit op dit moment.)

Ik bedoel dus werkelijk universele toepassingen, dus niet uitsluitend als vervanger voor de jackplug. Dat is slechts één van de poorten die je er wat mij betreft mee kan en mag elimineren voor zover dat geen gelazer oplevert.
Het feit dat je een bodypack een instrument noemt doet me vermoeden dat je niet zoveel ervaring hebt met zaken als muciseren, sound engineering, etc. Klopt dit?
Niet een instrument als in de zin van een gitaar of piano, maar een instrument in de zin van hulpmiddel. :)
[...]


Niet per se slecht*, subtiel verschil. :)
Ik kan dit even niet plaatsen, wie heeft het over slecht?
Maar dit probleem loop je toch altijd tegenaan als je iets ouds vervangt met iets nieuws...? Ik bedoel, een losjes gerelateerd voorbeeld: het merendeel van de beeldwereld (voor consumentenspul) zat een aantal jaar geleden nog op SCART of van die tulpstekkertjes. Dat is overgegaan naar HDMI en dat heeft een stuk meer doeleinden en blijft ook backwards compatible met oudere kabels. Ja dat is natuurlijk in eerste instantie vervelend, maar langzaam maar zeker gaat het wel over en ik denk dat je met USB-C, zeker met TB, een heel eind kan komen en heel erg lang mee kan doen - en consolideren.
Van scart naar HDMI had een voordeel, bij de toepassingen waar jack gebruikt wordt (nu heb ik het even over de use case van een audio engineer of muzikant) zie ik dat voordeel niet.

USB is enorm overengineered voor iets simpels als analoge audio doorgeven, in een geval van muzikanten is dat helemaal geen goede eigenschap, je wilt het simpel en robuust, wmb is usb geen van beide.
Niet een instrument als in de zin van een gitaar of piano, maar een instrument in de zin van hulpmiddel. :)
Dus eigenlijk heb je een mening over een vakgebied waar je absoluut geen ervaring in hebt? 😉
Dan zullen deze dingen wel helemaal gruwelijkheden voor je zijn:

https://www.thomann.de/nl/rieten_voor_rietenversterker.html

Oh mijn heremetijd, buizen ter versterking des geluid... Wat een gotspe...

Leer nou maar eens dat er altijd scenarios zijn waarbij "oude" technologie nog steeds valide is. Veranderen om te veranderen is gewoon niet goed.

Maar soms vraag ik me ook af of ze niet iets te ver achter lopen:
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-36385839
Nee integendeel zelfs, ik vind sommige oude techniek prachtig en leuk om mee te spelen.
Het slaat ook nergens op want ik zeg nergens dat het helemaal nergens of nooit meer gebruikt mag worden noch zeg ik dat oude technieken geen valide doeleinden hebben - zelfs als het enkel hobbyisten is. Buizen zijn wel een mooi voorbeeld trouwens van zaken die uiteindelijk dus juist wél over het algemeen vervangen zijn door andere technieken. Met dat voorbeeld lijk je het eerder met me eens dan oneens te zijn. Hobbyisten en voor bepaalde doeleinden of bijvoorbeeld een uniek geluid kan het prima beschikbaar blijven, maar het is niet meer de standaard. Dat kan met een jackplug toch even goed...? Ik zie het probleem niet zo.
Jij begrijpt het dus niet. Buizenversterkers zijn geen hobbyisten spullen. De grote jongens nemen er mee op en touren ermee. Hell, er worden nog albums op 24 sporen tapes opgenomen, omdat het geluid beter is,

En daar gaat het om; wat is beter. En voor geluid is iedere vorm van compressie die je kunt voorkomen in het eindproduct beter. Compressie op compressie is gewoon slecht, tenzij je muzikale smaak niet verder komt dan een drummachine en een keyboard met 3 noten erop. Dan maakt het niet uit. Maar zo gauw er echte instrumenten bij komen kijken heb je te maken met boventonen die je individueel niet hoort, maar wel zorgen voor een mooi compleet geluidsbeeld. Deze Schot legt het goed uit: https://youtu.be/EfTnrNw8Xw8
Jij begrijpt het dus niet. Buizenversterkers zijn geen hobbyisten spullen. De grote jongens nemen er mee op en touren ermee.
Nu heb jij het specifiek over gitaarversterkers, dat is een vrij specifiek hoekje als het gaat om versterking.
Hell, er worden nog albums op 24 sporen tapes opgenomen, omdat het geluid beter is,
Dit is onzin, er word (ook nog) op analoge multitracks opgenomen omdat dat _anders_ klinkt, iedere audio engineer is het er wel over eens dat digitaal transparanter klinkt. Er is (in dit geval) dus niet zoiets als beter.
En daar gaat het om; wat is beter. En voor geluid is iedere vorm van compressie die je kunt voorkomen in het eindproduct beter. Compressie op compressie is gewoon slecht, tenzij je muzikale smaak niet verder komt dan een drummachine en een keyboard met 3 noten erop. Dan maakt het niet uit. Maar zo gauw er echte instrumenten bij komen kijken heb je te maken met boventonen die je individueel niet hoort, maar wel zorgen voor een mooi compleet geluidsbeeld. Deze Schot legt het goed uit: https://youtu.be/EfTnrNw8Xw8
Deze schot heeft het over boventonen (uit een gitaar), hoe is dat volgens jij gerelateerd tot compressie en solidstate / buizenversterkers?
Nu heb jij het specifiek over gitaarversterkers, dat is een vrij specifiek hoekje als het gaat om versterking.
Er zijn genoeg high end audio versterkers die nog steeds met buizen werken. Er zijn zelfs buizen-hoofdtelefoonversterkers (hoewel de 50 euro-dingen van Amazon niet zo goed zijn). Maar zoals ik al zei; dan moet je wel van muziek houden, anders is het weggegooid geld.
Dit is onzin, er word (ook nog) op analoge multitracks opgenomen omdat dat _anders_ klinkt, iedere audio engineer is het er wel over eens dat digitaal transparanter klinkt. Er is dus niet zoiets als beter.
Weer zo'n non-muzikale fout; transparanter =/= beter. Plus analoog dwingt een engineer om headroom te houden, iets wat de laatste tientallen jaren uit muziek is geslagen. Zoek maar eens op loudness-wars.
Deze schot heeft het over boventonen (uit een gitaar), hoe is dat volgens jij gerelateerd tot compressie en solidstate / buizenversterkers?
COMPRESSIE, dat is het woord waar het hier over gaat. Staat er nog zelfs voor dat het daar over gaat. Wel op blijven letten!
Bij instrumenten komen boventonen (niet alleen bij gitaren, maar ook bij drums, piano's en accordeons e.d.). En compressie sloopt de boventonen eruit om ruimte te maken. De mate van compressie geeft de mate van slopen aan, maar als je compressie op compressie stapelt, wat je bij draadloos ALTIJD doet, dan sloop je er nog veel meer uit.

En alles wat je er uit sloopt, komt NOOIT meer terug, hoe goed je DAC ook is, hoe goed je koptelefoon ook is.
Er zijn genoeg high end audio versterkers die nog steeds met buizen werken. Er zijn zelfs buizen-hoofdtelefoonversterkers (hoewel de 50 euro-dingen van Amazon niet zo goed zijn). Maar zoals ik al zei; dan moet je wel van muziek houden, anders is het weggegooid geld.
En over zulke buizenversterkers is men het eens dat ze lekker kunnen klinken, omdat ze vervormen en sommige mensen deze vervorming fijn vinden klinken. Heeft niets met high-end te maken, is gewoon een kwestie van smaak.
Weer zo'n non-muzikale fout; transparanter =/= beter.
Dat zei ik dus al, er is in dit geval niet zoiets als beter, het is een keus. Beide hebben voordelen en nadelen
Plus analoog dwingt een engineer om headroom te houden, iets wat de laatste tientallen jaren uit muziek is geslagen. Zoek maar eens op loudness-wars.
Dit is net andersom, bij analoog kan je juist meer op het randje gaan zitten, sterker nog, dat is precies waarom een analoge tape soms lekker klinkt. Je kunt bijvoorbeeld een snare of een kick nét in de verzadiging laten lopen waardoor hij een lekker randje krijgt. Bij digitaal moet je veel meer opletten want digitale oversturing wil je absoluut vermijden (en dit is ook het enige moment dat 24-bit audio bestaansrecht heeft).
Dit alles heeft trouwens niets met loudness war te maken, dat gaat over dynamische compressie na de opnames en staat los van of de bron analoog of digitaal was.
COMPRESSIE, dat is het woord waar het hier over gaat. Staat er nog zelfs voor dat het daar over gaat. Wel op blijven letten!
Bij instrumenten komen boventonen (niet alleen bij gitaren, maar ook bij drums, piano's en accordeons e.d.). En compressie sloopt de boventonen eruit om ruimte te maken. De mate van compressie geeft de mate van slopen aan, maar als je compressie op compressie stapelt, wat je bij draadloos ALTIJD doet, dan sloop je er nog veel meer uit.

En alles wat je er uit sloopt, komt NOOIT meer terug, hoe goed je DAC ook is, hoe goed je koptelefoon ook is.
Élke (akoestische) audiobron (dus álle akoestische instrumenten, maar ook stemmen) hebben boventonen. Bij data compressie word idd bij hogere compressie frequenties weggelaten, maar dit zijn helemaal niet specifiek boventonen, dit gaat over het hele spectrum; hier boventonen bijhalen is dus redelijk zinloos. Sterker nog, data compressie voor audio is voornamelijk bezig met het weghalen van frequenties die je niet of slecht hoort vanwege frequency masking, en boventonen vallen absoluut niet in die categorie; boventonen zullen niet snel door data compressie weggehaald worden.

Onderaan de streep komt het er dus op neer of je data compressie bij audio hoort, we weten dat het gebeurd, maar of het praktisch invloed heeft kan je eigenlijk alleen bepalen door blind te luisteren.
Noten weghalen? Zeg je dat nou echt?

Dan zou de gemiddelde dance track naar 2kB terug gebracht kunnen worden.

Een toon is geen noot, een noot is uit verschillende tonen opgebouwd, de zogenaamde grondtoon en de boventonen.

Maar om terug te komen waar het over gaat; 3.5mm is gewoon beter, omdat het een compressielaag weglaat, die een draadloze koptelefoon altijd toe zal voegen.

En DAAR gaat het om.
Noten weghalen? Zeg je dat nou echt?
Ik had dat woord al veranderd naar frequentie, het lijkt me duidelijk dat dit een tijdens-het-typen-verkeerder-woordkeuze was.
Maar om terug te komen waar het over gaat; 3.5mm is gewoon beter, omdat het een compressielaag weglaat, die een draadloze koptelefoon altijd toe zal voegen.

En DAAR gaat het om.
Dat er bij analoge audio geen compressie wordt toegepast en bij een BT verbinding wel kunnen we het over eens zijn, of het relevant is is niet zo makkelijk te beantwoorden.

Waar het mij ook vooral om gaat is dat audio een vakgebied is waar veel mensen van alles over roepen zonder eigenlijk te weten waar het over gaat (daar getuigd deze discussie ook van), en daardoor krijg je allemaal onzin producten en stellingen die iedereen elkaar blijft nazeggen wat de discussie zo enorm vertroebeld.
Inderdaad; deze discussie gaat geen kant op; iemand met jaren studio-ervaring, voor en achter de knoppen, en jij...
Bijzondere opmerking...

9 van de 10 onderwerpen die je zelf op tafel legt snap je niet goed en blijk je niet goed te kunnen onderbouwen.

offtopic:
De ik-heb-jaren-ervaring steek onderwater is een beetje flauw, maar vooruit, omdat je ernaar vraagt. Ik ben zo'n 20 jaar actief als muzikant, audio engineer en software ontwikkelaar voor een bedrijf dat marktleider is mbt producten in de industriele audio. Ik heb studiowerk gedaan, ook met analoge multitracks en tafels, ik zit (ook) best wel in het wereldje.
Dan vertel je baas maar niet dat je niet snapt dat compressie op compressie zeer ongewenst is, anders zou dat wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben voor je carrière.
Waar zeg ik dat ik dat niet snap?

Onderbouw eens
Plus analoog dwingt een engineer om headroom te houden
Of
En compressie sloopt de boventonen eruit om ruimte te maken
In plaats van met stromannen te komen.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 22 juli 2024 15:29]

Jij begrijpt het dus niet. Buizenversterkers zijn geen hobbyisten spullen.
Ik citeer mezelf voor het gemak maar even:
"Hobbyisten en voor bepaalde doeleinden of bijvoorbeeld een uniek geluid kan het prima beschikbaar blijven"
De usb aansluiting is niet berekend op gebruik tijdens het lopen.
Die is bedoeld om te gebruiken terwijl die op een tafel ligt.
Die aansluiting is lang niet zo stevig als de 3,5 mm aansluiting.

Het is dus logisch dat de 3,5 mm er nog is, omdat er gewoon nog geen betere optie is. Tenminste niet een betere oplossing die ook in zo een telefoon past.
USB-C is op dat punt al beter dan de voorgangers wmb, al ligt het natuurlijk aan de kwaliteit van je poort. Maar om eerlijk te zijn had ik liever gehad dat het lightning-model gebruikt zou worden. (Maar dan verbeterd.) Waarom? Omdat daar de kabel het mannetje is in plaats van het vrouwtje. Als er dus iets kapot gaat is het eerder je kabel dan je complete poort... Dat is toch wel een stuk prettiger. Maar alas, het is alsnog zo geworden dat de kabel bij USB-C wederom het vrouwtje is geworden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:29]

Ik ben juist van BT weer naar bedraad gegaan (usbC). Het zal aan mij liggen, maar ik vond de nadelen nieuwe opwegen tegen de voordelen. Zelfs bij duurdere dopjes viel de verbinding nog steeds heel soms weg (of liep niet synchroon) en op een of andere manier waren de batterijen met leeg als ik voor langere tijd wilde luisteren.
Bedraad het voor mij nul nadelen dus dat gaat prima.
Helaas wel via usbC, dus niet laden en luisteren tegelijk, maar aangezien de batterij van mijn telefoon nu groot genoeg is, kan ik daarmee leven.
Ik gebruik een BT headsetje van de Action a 8,99 oid. Levensduur is maar 1,5-2uur oid. Maar prima voor o.a. woon-werk. De kwaliteit is meh, maar best te doen.

Af en toe valt de verbinding soms een beetje weg, maar dat ligt meer aan omgevingsinvloeden dan het headsetje zelf.

Moet zeggen dat ik het wel erg prettig vind dat ik die 3,5mm jack achter heb gelaten. Die aansluiting is bij mij na +/- een jaartje toch helemaal gaar. Hoe lief ik er ook mee omga.
Matige accuduur, matige geluidskwaliteit, onbetrouwbare verbinding, en nog steeds enthousiast?

Als je je standaarden maar laag genoeg legt, is elk product eigenlijk wel oké.
Ik reis maar ~30min. Werkt prima, begon als probeersel om te kijken of zo'n headsetje het waard was. Ergens wil ik een betere, maar de kwaliteit is zo slecht nog niet, accuduur is voor mij eigenlijk een nonissue en de verbinding is niet onbetrouwbaar, werkt 99,99% van de tijd prima zonder drops. Alleen af en toe als ik tussen een groep mensen sta met tig bluetooth setjes.
Ik heb een bluetooth headset van 25 euro en ben daar hartstikke tevreden over. Alleen de microfoon mag wat beter. Ik gebruik deze al 2 jaar en de batterij gaat uren mee. Zou niet weten waarom ik terug zou naar de jack die ik heb (Quad dac van lg, maar vind het kwaliteitsverschil verwaarloosbaar)
Je hebt ook precies de goede telefoon die het Bluetooth protocol aanstuurt.

Mag ik jou wat vragen, kan jij jouw Bluetooth headphones testen met een Huawei telefoon, iPhone en jouw eigen telefoon en terug koppelen of je het verschil merkt. Alle instellingen moeten gelijk zijn op elke telefoon.
Ik heb de afgelopen jaren tig telefoons gehad en die werken allemaal prima met Bluetooth headsets. Als je nu nog een telefoon vind die niet goed samenwerkt moet je het maar terug brengen.
Ik heb dit nog nooit mee gemaakt, welke bluetooth protocollen gebruiken je apparaten?
Die goedkope koptelefoons hebben slechte geluidskwaliteit. Zonder apt-x komt het niet in de buurt van een goede bedrade.
Tja, wat heet goedkoop? Ik heb vorig jaar voor 100 euro(inc verzend kosten) een cowin e8 (een grote over ear koptelefoon)weggehaald die ook apt_x aan boord heeft. Een snelle blik op alie vind een inner ear setje voor 15 euro (ook met apt-x).
De vraag is, maakt dat uit voor het gros aan gebruikers? Gert en Hermien weten niet wat apt-x is.
Wij als "fans" van techniek doen mischien wel die moeite maar "we" vergeten vaak dat er erg veel mensen zijn die dat niet doen.
De meeste samsung en apple telefoons in mijn omgeving worden gekocht omdat de buren/klasgenootjes/ etc er ook een heeft en mensen goede ervaringen hebben met een eerder model van dit merk.
Bovendien moet je een goedkope bluetooth headset dan ook vergelijken met een goedkope met draad, zoals de bijgeleverde die mensen meestal gebruiken. Dan zijn de bluetooth varianten prima.
Tja, goedkope telefoons met 3,5mm jack gebruiken de ingebouwde DAC van de SoC , dan heb je ook via 3,5mm jack geen perfecte geluidskwaliteit, hoe goed je koptelefoon ook is.

Voor het goedkope segment telefoons lijken mij simpelweg de issues niet te spelen:

- ruimtegebrek hoeft geen issue te zijn want de telefoons zijn groter, dikker en hebben zuinigere componenten waardoor een zo groot mogelijke accu niet per se nodig is.
- geluidskwaliteit doet er minder toe, goedkope headsets (BT of bedraad) kunnen het toch niet goed weergeven
Tja, daar heb ik eerder ook tegenaan gehikt. Toen Tweakers echter de review publiceerde van Chinese BT-headsets heb ik ook een paar gekocht voor 16 euro en ik raad 'm iedereen in m'n omgeving aan. Ik gebruik 'm op het werk om te bellen, heb nooit klachten over dat ik niet verstaanbaar ben. Daarnaast tijdens het hardlopen ideaal om niet zo'n bungelende draad naar beneden te hebben, om nog maar te zwijgen dat ik in de regen m'n telefoon gewoon in een plastic zakje kan drukken.

Als ik echt mooi geluid wil ga ik wel thuis in de woonkamer zitten, maar voor mijn gebruiksdoel zijn deze goed zat. Zit ook apt-x op trouwens, zegt m'n Nokia 8 ;)
Ik ben al iets van tien jaar geleden overgestapt naar bluetooth. Dat eeuwige gekloot met draadjes (die dan weer net te kort zijn met hun 1.2 meter) was een van mijn hoofdredenen.

Een andere belangrijke reden dat ik naar bluetooth ben gegaan was dat die headsets simpelweg jaren mee gaan terwijl ik elk jaar wel een of meer van mijn bedrade oortjes kon weggooien omdat de draad kapot was gegaan. Was dus nog goedkoper uit ook.

Daarbij moet ik wel de kanttekening zetten dat ik niet echt een kieskeurig ben qua geluid dus ik ook niet het duurste en beste wou.
Die Aliexpress is wel leuk en aardig maar als je maar een paar euro bespaart dan is het niet aan te raden.

Want al kost het "maar" 20 euro, je krijgt er maar 6 maanden garantie op als het al niet minder is.

Ik had laatst bijvoorbeeld een Xiaomi LED lamp gekocht met Wifi voor 15 euro en die doet het niet meer, dan had ik beter voor een Philips van 20 euro kunnen gaan.

Dan heb je tenminste nog 2 jaar garantie.
Ik heb 16 euro betaald, als ik hierboven zie dat iemands airpods van 180 euro na 2,5j vrijwel op zijn, dan kan ik dus elke 3 maanden een nieuw setje kopen en dan ben ik nog steeds goedkoper uit.
Ik heb de overstap naar BT een paar maal geprobeerd. Jaren terug met zo'n bel-oortje, in mijn geval van Logitech. Ik merkte dat ik niet vaak genoeg belde om hem ook steeds opgeladen te houden. Zo'n 20% van de gesprekken mislukte. En mijn gesprekspartner klaagde over de verstaanbaarheid.
Exit oortje.
Dit jaar was mijn Shure koptelefoon aan vervanging toe, en koos vanwege de prijs voor KZ ZS6, met als accessoire een BT-kabeltje: 'premium alibaba'. Top geluid en bouwkwaliteit, die oortjes (al zijn ze wel hinderlijk groot). Maar de BT is gewoon slecht: Zit je muziek te luisteren, valt de verbinding weg. Bel je met iemand, vallen er veel kleine gaten aan de kant van de ontvanger. En ook nu: nog een device om de accu van opgeladen te houden (al is die accu best aardig).
Exit BT kabeltje.

Wat er wel gekomen is: Een BT module in mijn stereo. Vooruit, ook die heeft weleens een hickup, maar het is toch wel een lekkere functie.
Als audiofiel zit ik nog steeds met smart te wachten op een telefoon met een 6,25 mm plug. ;)

Persoonlijk hou ik liever de 3,5 mm plug op m'n telefoon want veel draadloze koptelefoontjes halen het niet bij de kwaliteit van een fatsoenlijke koptelefoon.
En een koptelefoon met kabel geeft geen zorgen over het opladen.
Audiofielen zijn volgens mij vooral een soort elitaire groep mensen, aldus de audiofielen zelf, die het verschil daadwerkelijk kunnen horen. Ik sluit me aan bij @bussie66 dat jij en geen enkele audiofiel het verschil kunnen horen tussen bedraad of onbedraad met dezelfde audiosource. Laten we een goede bluetooth headset nemen ter waarde van €400 euro en een goede bedraadde headset van €400 euro, en dan spelen we dezelfde FLAC files af.

Eisen: Beide headsets worden qua gewicht gelijkwaardig aan elkaar gemaakt door kleine gewichtjes te bevestigen aan de lichtere variant. En de bluetooth headset krijgt een kabel bevestigd (die niet gebruikt wordt en alleen werkt zodat je de headset niet kan identificeren als de draadloze headset).

Neem 5 audiofielen. Speel 10 FLAC files (1 minuut per stuk) per headset per persoon af. Dus 20 minuten per persoon en 100 minuten voor alle 5 personen.

Neem vervolgens 5 random huismoeders van boven de 50 en herhaal hetzelfde experiment.

Ik voorspel dat door pure willekeur de kans aanwezig is dat de huismoeders puur toevallig een hoger slagingspercentage bereiken.

Mijn punt: Die audio jack heeft zijn tijd gehad. Zelfs audiotechnisch heeft het geen bestaansrecht. En eerlijk: no way dat een analoge kabel beter geluid kán fabriceren dan een pure digitale verbinding. Die laatste verliest geen kwaliteit, die eerste wel.
Daar ga je al; 400 euro. Sure, draadloos heeft grote stappen gemaakt op het vlak van kwaliteit en gebruiksgemak. Dat is allemaal nog geen argument tégen analoog/3.5mm, that's not how it works.

Simpele scenario's tonen het voordeel van 3,5mm aan:

- Het zit amper tot niet in de weg
- Het werkt gegarandeerd en altijd met elke 3,5mm koptelefoon
- Het kost geen batterij (zowel op het apparaat als op de koptelefoons) dus enorm voordeel
- Het is vele malen goedkoper (je hebt al prima dopjes voor een tientje, probeer daar eens een fatsoenlijke BT set voor te kopen)
- Gaat aanzienlijk langer mee (draadbreuk kán, maar accu's slijten gegarandeerd en hard ook)
Geld. Dat argument had ik verwacht :P Je hebt al een over-ear bluetooth setje vanaf €35

Verder:
  • Draden hebben mij vaak genoeg in de weg gezeten. Als je snoer blijft haken achter een deurhendel of achter een knoop van je jas en het met bruut geweld je oortje uit je hoofd rukt. Dat overkomt iedereen. Met bluetooth gebeurt dat nooit.
  • Bluetooth werkt ook gegarandeerd met praktisch iedere mobiele telefoon uit de afgelopen 10 jaar. En je raakt direct een nadeel: bedraadde koptelefoons kan je niet meer bij iedere telefoon gebruiken, veel smartphones in het duurdere segment hebben die aansluiting gewoon niet meer.
  • Batterij vind ik wel een goed punt. Maar mijn koptelefoon heeft een kabeltje erbij waarmee ik hem alsnog aansluit op mijn telefoon en ik ook met een lege accu gewoon kan luisteren in geval van nood ;)
  • De kosten heb ik al aangestipt. Philips en JBL en Sennheiser bieden opties aan onder de €90 voor een prima bluetooth headset.
  • Goed punt. Toch, accu's kan je (laten) vervangen.
Persoonlijk ga ik nooit meer terug naar bedraadde koptelefoons voor mijn mobiele smartphone. Versies met een snoer blijf ik wel gebruiken achter mijn PC en op mijn werkplek, puur omdat ik daar niet mobiel hoef te zijn.

Ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar ik denk niet dat bedraadde koptelefoons over 10 jaar nog bestaan. Althans: mobieltjes zullen die aansluiting niet meer hebben, enkel optioneel een dongle.
Ja, en je hebt al waanzinnig goede wired setjes vanaf €5
Draden hebben mij vaak genoeg in de weg gezeten. Als je snoer blijft haken achter een deurhendel of achter een knoop van je jas en het met bruut geweld je oortje uit je hoofd rukt. Dat overkomt iedereen. Met bluetooth gebeurt dat nooit.
Maar met BT heb je (zeer) beperkte accuduur en raak je aanzienlijk makkelijker kwijt. Potato, potato.
Bluetooth werkt ook gegarandeerd met praktisch iedere mobiele telefoon uit de afgelopen 10 jaar. En je raakt direct een nadeel: bedraadde koptelefoons kan je niet meer bij iedere telefoon gebruiken, veel smartphones in het duurdere segment hebben die aansluiting gewoon niet meer.
Maar BT werkt op zoveel meer plekken niét, zoals vliegtuig, de meeste laptops, desktops, console controllers, enzovoorts.
Batterij vind ik wel een goed punt. Maar mijn koptelefoon heeft een kabeltje erbij waarmee ik hem alsnog aansluit op mijn telefoon en ik ook met een lege accu gewoon kan luisteren in geval van nood ;)
Een los kabeltje dat je dus altijd mee moet nemen; vergeet hem en je kunt niet verder luisteren bij lege accu. En nogmaals: een accu slijt gegarandeerd in de loop der jaren.
De kosten heb ik al aangestipt. Philips en JBL en Sennheiser bieden opties aan onder de €90 voor een prima bluetooth headset.
Wat een insane amount of money is gezien de enorme keuze bij bedrade setjes. Je hebt serieus voor een paar euro een set die waanzinnig klinkt (ja, uit china maar toch) en dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld 20-30 euro kostende Sennheisers (om maar een zijstraat te noemen).
Goed punt. Toch, accu's kan je (laten) vervangen.
Ik denk dat ik bij 90% van de headsetjes, zéker de wat goedkopere (ergo: tot 100 euro), dat domweg niet kan.

Luister, het is helemaal prima dat mensen zoals jij het 'gehad hebben' met de jack, maar er zijn er nog altijd veel, heel erg veel die graag wél een jack hebben en het domweg beter/fijner vinden. Hij heeft zijn tijd dus helemaal nog niet gehad.
Je hebt gelijk.
Voorheen dacht ik ook dat het ontbreken van de 3,5mm aansluiting een groot probleem zou zijn.
Nou, dat is het niet.
Mijn iPhone 5s heeft een 3,5mm aansluiting maar ook Bluetooth.
Mijn iPad Pro 11 heeft alleen Bluetooth.
Geen punt want met een BT hoofdtelefoon werkt het prijs.
Sinds kort heb ik ook veel kleinere inear BT TWS oordopjes gekocht.
Geheel draadloos. Ideaal geen gedoe met met de kabels. Kabels maken alleen maar geluid als ze ergens tegenaan komen. Dat is pas hinderlijk.
Ach, en voor het geval ik toch een bedraadde hoofdtelefoon zou willen gebruiken op mijn iPad dan kan dat altijd nog met een USB-C naar 3,5mm converter kabel.
En eerlijk: no way dat een analoge kabel beter geluid kán fabriceren dan een pure digitale verbinding. Die laatste verliest geen kwaliteit, die eerste wel.
Daar trap je dus vol in de brandende zak hondenstront die marketing heet; iedere draadloze verbinding werkt met compressie, iets wat een 3.5mm analoge verbinding niet heeft. En compressie op compressie (op compressie, als je een streaming service gebruikt) zorgt altijd voor een slechter geluid, want hoe goed je codec ook is, en hoe goed je DAC ook is, wat weg is, komt niet meer terug.

Maar misschien als je niks om muziek geeft, of alleen naar simpele muziek luistert, en dan bedoel ik dus simpele akkoordjes (als het dat al heeft) en simpel, ongelaagd instrumentarium (als er al instrumenten in zitten) , dan geef je niks om hoe de herrie je oren bereikt, en maakt het niet uit hoe veel compressie er op zit.

Oh, en over het geld waar je over hebt; gelijke kwaliteit moet je met elkaar gaan vergelijken dan, en dan merk je wel dat draadloos nooit dezelfde kwaliteit kan halen tegen dezelfde kosten.
dat ken je wel vergeten natuurlijk ,je ken mij niet wijsmaken dat een stax koptelefoon het zelfde klinkt als zo,n bt apparaat.
Je bedoeld STAX earspeakers? koptelefoons zijn toch voor morse? (uit STAX folder) :+ :+ :+ :X _/-\o_
ik geloof ook niet dat BT spul daaraan kan tippen, maar ja ik weet hoe earspeakers klinken. :o O-)
En ik weet ook dat "zilveren kabels gesmeed door elven bij maanlicht" zo hun voordelen kunnen hebben.
Maar ja ik heb ook ooit eens naar een setje van 150.000 gulden geluisterd, en dat klonk echt mooi. _/-\o_

En, sorry, vergeet niet dat STAX vanaf destijds, 1200 (SRD84) tot iets van ik meen 5000 gulden was. (Sigma e/o Lambda pro)
En aan te sluiten op een eindversterker, niet op een koptelefoon uitgang.
En eerlijk: no way dat een analoge kabel beter geluid kán fabriceren dan een pure digitale verbinding. Die laatste verliest geen kwaliteit, die eerste wel.
Hoe kom je daar bij? Voor beeld kan ik het me voorstellen omdat er een vast gedefinieerd aantal pixels is waarvan de waarde doorgestuurd moet worden. Met audio is er een talloze hoeveelheid variatie in het geluidspectrum.

Jouw punt lijkt vooral op onderbuikgevoelens gebaseerd te zijn, en jouw laatste argument onderstreept dat wel een beetje.
Wat is een puur digitale verbinding?
En eerlijk: no way dat een analoge kabel beter geluid kán fabriceren dan een pure digitale verbinding. Die laatste verliest geen kwaliteit, die eerste wel.
Aah! Maar dan snap jij gewoon niet wat BT doet! :)
BT is een inherent lossy codec.
Dat betekent dat de digitale informatie die bij je koptelefoon aankomt helemaal niet hetzelfde is als wat in die FLAC opgeslagen was. Er wordt een zooi informatie weggegooid, informatie waarvan de coder aanneemt dat het niet relevant is.
Bij BT gaat er dus meer kwaliteit verloren dan bij een bedrade koptelefoon.

En ik snap ook niet helemaal waar je het vandaan haalt dat je kwaliteit zou verliezen door een kabel. Heb je enig idee welke bandbreedte een kabel kan dragen? Je kunt in principe miljoenen BT verbindingen laten lopen over een koperkabel.
Onderschat een stomme ouderwetse kabel dus vooral niet. Het is echt onzettend veel beter in staat een signaal van A naar B te transporteren dan welke draadloze verbinding dan ook. Echt vele ordes van grootte.
Ik geloof je op je woord ;) En bedankt voor de verheldering, ik heb wat geleerd :)
Onzin, er zijn zat draadloze die niet onderdoen voor bedraad.

Met een test die jij geblindoekt zal uitvoeren, zal jij het onderscheid niet kunnen maken, die weddenschap durf ik wel met je aan.
Juist synchroon geluid/beeld is een uitdaging bij bt, dus de blinddoek sluit dat issue helemaal uit.
Niet echt fair. :P
Helemaal correct, maar die zijn wel meteen 5x zo duur als een vergelijkbare bedrade...
Volgens de statistieken zijn er 26 toestellen met een 6,3mm jack. Daar zit vast wel iets voor jou tussen.

Of er moet voor 26 toestellen een wijziging in de specificaties gedaan worden.
Dat dacht ik ook even te lezen, maar dat grafiekje toont koptelefoons in de pricewatch met een 6.3mm aansluiting, geen telefoons. :)

Beetje loos grafiekje. Ik denk dat als je een zelfde grafiekje zou maken met hoofdtelefoons uit bijvoorbeeld de webshop van bax Music zul je veel meer 6.3mm vinden.

Ligt een beetje aan de doelgroep van de website dus.

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 22 juli 2024 15:29]

Nu je het zo zegt... Beetje loze grafiek inderdaad. Het gaat over telefoons met een 3,5mm jack en vervolgens wordt er een grafiek geplaatst met de beschikbare koptelefoons... |:(
... Als je het artikel had gelezen word er later besproken welke koptelefoons er beschikbaar zijn en met welke aansluitingen
Maak er meteen een balanced verbinding van ;)

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:29]

En zonder ruis onderdrukking. Klinkt je vinyl opname gewoon zoals het hoort ;)
Ik denk dat hij stereo wel op prijs stelt, balanced valt dan af (of wil je twéé 6,25mm jacks erin zetten)?
Moaaaah.,,. Beetje audiofiel doet het met star quad kabels., :D
Nokia heeft lang geleden nog de 2.5mm gehad in telefoons. Helemaal onhandig.
Toch had ik de 2.5mm wel als een optie gezien om de telefoons dunner te maken/houden. Een 2.5mm verloopje is minder irritant dan een usb-c naar jack verloop waarmee je je telefoon niet meer kunt laden... Maar goed, hier durft niemand zich kennelijk aan te wagen...
Je kan een USB-C splitter inpluggen voor laden en muziek luisteren tegelijk, of de telefoon plugloos laden. ;) Op zich is op dat moment bluetooth het fijnst, je houdt je bewegingsruimte.
Die 6,25mm zou leuk voor een laptop zijn. Scheelt weer een interface ;)
Ik ben met Bluetooth nog altijd bang dat het gewoon niet zo degelijk werkt als een bedrade aansluiting. Dit is gebaseerd op niet-representatieve ervaringen van lang geleden, maar dat zit nog altijd in mijn achterhoofd.

Als ik bang ben dat mijn laptop of de gratis Wi-Fi het even niet trekt om een Zoom-meeting op te zetten, dan bel ik in met mijn telefoon. Dan zit ik niet te wachten op zenuwen over de verbinding van mijn headset. Maar mogelijk is het dus een irationele angst.

Iemand die me van m'n angsten af wil helpen?

(Ik ben Android-gebruiker. Momenteel S8, overweeg een OnePlus 7 als die uitkomt. Apple geen optie.)
Koop een Jabra headset van 25 euro, perfecte geluidskwaliteit, perfecte verbinding, 2 telefoons tegelijk aansluiten en nooit gedoe met draden of kabels die kapot gaan. Gebruik de mijne (Jabra classic) al 6 jaar en werkt zelfs fantastisch met 140 op de snelweg in een oude lawaaiige auto.
Geen gedoe met draden of kabels die kapot gaan inderdaad. Wel gedoe met lege accu's en accu's die niet lang meer mee gaan.
Nou ja. De accu van mijn ene headset gaat al zo'n 5 jaar mee. Dat is langer dan de meeste kabels van headsets met draad
Ik denk dat die angst inmiddels redelijk ongegrond is (geworden). Ik heb meerdere BT headsets geprobeerd en meerdere BT devices in gebruik (op het werk, in de auto) en als het jou gaat om het wegvallen van de verbinding kan ik zeggen dat dit bijna niet voorkomt.

De BT devices waar ik het over heb zijn goedkope prullen die ik op de AUX van de autoradio of versterker op het werk heb aangesloten. Die op het werk is wel een mooie omdat deze ook op 18m nog een goede verbinding houdt en ik heb het over een apparaatje van €3,50 die ik bij de Action heb gekocht. :+
Ik vind het jammer dat in het artikel en de reacties, Bluetooth als enig alternatief word voorgesteld en de dongle een beetje het imago meekrijgt van een tussenoplossing om toch nog even je bedraade hoofdtelefoon te gebruiken. De dongle is echter veel meer dan een verloop stekkertje!
Ik denk dat velen die geven om goed geluid deze reviews heeel interessant gaan vinden:
https://www.audiosciencer...-headphone-adapters.5541/

Je hoort mensen wel eens klagen over dat Apple mooi weer een 'duur' kabeltje kan verkopen. Maar het feit is dat ín de USB-C stekker van de dongle een DAC en een versterker zit die een prestatie neerzet, beter dan stand-alone DAC's van meerdere honderden euro's! Zelfs voor Android en Windows gebruikers is het een zinnige upgrade om de Apple dongle te gebruiken. Voor een prikje haal je geluid uit je telefoon dat de JDS OL DAC en de Ifi iDSD Black verslaat en bijna de Chord Mojo matched. Dat verdient serieus meer respect dat alle dongle meme's en Bluetooth alternatieven.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 22 juli 2024 15:29]

Als Apple zo graag die kwaliteit zou willen leveren hadden ze hem net zo goed in de telefoon kunnen stoppen. Dit is echt een non argument en eigenlijk alleen maar kritiek op de fabrikanten hoe het komt dat ze al jaren 'slechte' DACs in telefoons stoppen
Als ik dat artikel goed lees snap ik jouw enthousiasme niet. Nergens staat dat deze Apple dongle beter is dan de genoemde duurdere DAC's, ze worden luistertechnisch alleen vergeleken met de dongles van Google en leveren dan iets betere prestaties. De rest van het artikel bevat alleen maar technische metingen die weinig zeggen over de geluidskwaliteit. De tijd dat een apparaat beter klinkt omdat ie b.v. een lagere THD heeft hebben we al ver achter ons gelaten. Want dan zou er niemand meer naar buizenversterkers, NOS DAC's en platenspelers luisteren.

De DAC chip is overigens een Cirrus Logic 46L06-CWZR, een hele basic chip die tot 24 bit / 48kHz gaat.

Kortom, voor een iPhone gebruiker een prima dongle voor de gevraagde prijs. Maar een topkwaliteit DAC voor 9 dollar?
De tijd dat een apparaat beter klinkt omdat ie b.v. een lagere THD heeft hebben we al ver achter ons gelaten. Want dan zou er niemand meer naar buizenversterkers, NOS DAC's en platenspelers luisteren.
De technici die snappen hoe (digitale) audio werkt hebben die tijd echt niet achter zich gelaten hoor. Buizenversterkers en vinyl wordt naar geluisterd omdat er mensen zijn die de vervorming die deze veroorzaken prettig vinden klinken, dit zijn zaken die waarvan we weten hoe het werkt en waarom en dit heeft niets met DAC's te maken.
Verschillen tussen DAC's zijn sowieso nihil; zie jij in de metingen in je artikel verschil tussen de DAC's wat relevant is mbt je gehoor?
Naast het feit dat die dure kabeltjes meegeleverd worden :)
Die 'dure' verloopkabeltjes koop je voor een scheet en drie knikkers op AliExpress. Bestel er direct een stuk of drie voor als er eens eentje kapot gaat. Geen hond die je dwingt om dat soort accessoires bij Apple zelf te kopen.
Ik gebruik momenteel geen draadloos headset in combinatie met mijn telefoon.
Dit omdat ik nog een dure bedrade Sennheiser koptelefoon heb die prima werkt. Zodra deze versleten is zou ik geen (noemenswaardige) bezwaren hebben tegen een draadloze koptelefoon.

Dat staat voor mij echter los van het hebben van een 3,5mmjack in mijn telefoon, want die gebruik ik ook om thuis muziek af te spelen via de surroundset, om muziek af te spelen in de badkamer, in de auto onderweg, maar ook om tijdens vakanties bijvoorbeeld gemakkelijk muziek te kunnen afspelen.

Natuurlijk zijn hiervoor oplossingen zoals bijvoorbeeld de Chromecast audio, maar waarom zou ik voor elke locatie waar ik muziek af zou willen spelen zo'n ding kopen terwijl het gewoon met een simpel kabeltje kan?!

[Reactie gewijzigd door IThom op 22 juli 2024 15:29]

Een nog simpelere oplossing voor die zaken zijn de usb-c -> jack verloopjes. Je hoeft de poort niet werkelijk te missen. Die dingen kosten €1 per 4 op Ali ofzo. Hang ze aan de kabeltjes van die apparaten en voila, je mist er niets meer aan.
Dat is uiteraard ook een optie, maar ik wil niet gehinderd worden om het toestel ook op te laden.

Ja daar heb je ook splitters voor, maar ik wil niet mijn oplaadpoort gaan extra gaan gebruiken, dat is voor mij altijd (op de batterij na) het meest gevoelige slijtagepunt van mijn smartphones gebleken.

Zeker nu bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10 een oplaadpoort heeft die in het moederbord zit, zit ik niet te wachten op een versleten oplaadpoort omdat ik deze dubbel zo veel gebruik.
Ironisch genoeg is het “de bedoeling” (van de fabrikanten) dat je ook dat plugloos doet. :P
Ik snap de discussie echt niet. De ene wil 3.5mm de ander bt.

Niemand heeft last van een 3.5mm als hij er wel op zit, en sommige mensen vinden het jammer als hij er niet op zit.

Wie kan me uitleggen waarom er een noodzaak is om hem weg te halen?

Ik heb een hekel aan alle oordopjes en koptelefoons dus maakt me niet uit of tie wel of niet bedraad is.
Ruimtebesparing en design. Ik heb hem er liever ook niet opzitten; het design van de telefoon is mooier in balans zonder. Gebruik 9 van de 10x airpods, de andere 1x luister ik met een van m’n koptelefoons (welke ligt aan het genre muziek die ik op dat moment luister, open of gesloten en range maakt dan aardig verschil) - die hebben er een dongle aanhangen, mis de plug dus totaal niet eigenlijk want het werkt prima.

Het is puur persoonlijke voorkeur. :)
Een gat niet hebben is ruimte besparing?

Ben je dan niet gewoon koste wat kost je bt voorkeur aan het upsellen.

Zoals ik al zei gebruik ik nooit koptelefoons en heb dus al jaaaaaaren een ongebruikte aansluiting en dat ding zit niet... ik herhaal, niet in de weg. Als je claimt last te hebben van een dergelijke aansluiting ben je wel al je geloofwaardigheid aan het weggooien om je bt voorkeur goed te praten.

Als het je dat waard is is het ook prima, jouw feestje natuurlijk.
Ja, intern neemt de jackplug aardig wat ruimte in. Als je die niet hebt kan je andere componenten in de telefoon proppen. Met de trend om telefoons smal te houden (phablets uitgezonderd) maar wel meer functies willen toevoegen is dat niet zo’n gek idee om die poort extern te maken ipv intern. Er zijn zelfs fabrikanten die overwegen om helemaal geen poorten meer op de telefoon te hebben, dus ook geen USB-C. (Al lijkt dat me wat tricky als er softwarematig iets mis is met het apparaat. Vaak is dat enkel betrouwbaar met een kabel te herstellen, al valt daar vast omheen te werken.)

Ik leg toch duidelijk uit waarom ik hem er liever niet op heb? Jij snapt dat niet omdat het jou niets uitmaakt, maar stel de vraag dan niet als je eigenlijk geen persoonlijke voorkeuren en overwegingen wilt horen. :+ Ik heb geen voorkeur voor bluetooth, ik gebruik het simpelweg het vaakst - maar heb ook bedrade koptelefoons. Die werken prima zonder dat dat gat m’n telefoon ontsiert.

Dat is mijn mening. Je hoeft niet dezelfde mening te hebben. ;) Je hoeft het ook niet te begrijpen, over smaak valt immers niet te twisten.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:29]

Mijn iPhone heeft er wel 1, maar een veel grotere iPhone (X?) heeft er geen 1.... Meer ruimte om zaken toe te voegen en toch zo'n aansluiting weg laten. Ruimte is blijkbaar niet oorzaak.
De iPhone X heeft een groter oppervlak, maar dat wil niet zeggen dat er intern meer ruimte is overgebleven, voornamelijk de manier waarop het display erin is gezet gooit daar wat roet in het eten.
Dat was voor Google ook een probleem. Daarom hebben naar eigen zeggen ook zij de jackplug eruit gesloopt. Zie: https://bgr.com/2017/10/0...one-jack-iphone-x-design/
Als je dan denkt aan zaken die toegevoegd zijn aan de X: een veel groter scherm (met technieken die ruimte vreten), array aan de bovenkant voor tig sensoren zoals FaceID en je frontcam, bijna edgeless display op die hap voor de array aan de bovenkant na, een verbeterde taptic engine, een grotere bottom speaker en lest not forget: waterdichtheid. Als de jackplug er nog zat, was dat wellicht niet mogelijk geweest. Apple had waarschijnlijk al plannen voor de X rond de 7, die als eerste de jackplug wegliet (daar had hij nog wel ingepast trouwens!). Wellicht om een zelfde reden als Google, om nu alvast klaar te zijn voor de toekomst en de backlash te krijgen - zodat je ontwerp later geen gezeik meer ondervindt van het (ontbreken van) het ding.

Daarnaast ligt het er natuurlijk ook aan he. Stel de telefoon is groter dus je kan er 2 extra functies aan toevoegen (ik noem maar wat.). Maar als je de jackplug weglaat krijg je nog ruimte voor een 3e/4e functie die je eigenlijk graag zou toevoegen. Dan moet je hem dus alsnog weglaten om ruimte te creëren. Zo'n functie/component kan wellicht niet extern geplaatst worden, terwijl de jackplug dat zonder probleem kan via een dongle op de reeds aanwezige poort voor opladen/data.

Vanuit dat oogpunt, en met de uitleg van Google erbij, is ruimte dus wel degelijk een probleem.
En designtechnisch dus ook. Men heeft geen zin om telefoons wat dikker te moeten maken om te voldoen aan de jackplug. En ik denk dan weer... Als ze hem toch dikker zouden maken: gebruik dan al die ruimte maar voor meer batterij. :+ Dat heb ik nog altijd liever dan de 3.5mm aansluiting, hehe.
Design??

Je hebt het over een telefoon......

Lekker belangrijk, hoe dat ding er uit ziet. Als het maar doet, wat het moet doen....

[Reactie gewijzigd door EdwinH. op 22 juli 2024 15:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.