Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Wat er beter kan bij 112 en NL-Alert

De lessen van de grote storing bij KPN

26-06-2019 • 14:05

201

Singlepage-opmaak

Tot slot

Technologie heeft altijd bugs en zal altijd kunnen falen, zo betoogde Ronald Prins, voorheen van Fox-IT, dinsdag op Radio 1 vlak voordat de verbinding verbroken werd. En zo is het ook. Dat maakte de storing van maandagmiddag pijnlijk duidelijk. Zelfs de in viervoud uitgevoerde ims-systemen van KPN bleken allemaal tegelijk offline te kunnen gaan.

Dat betekent niet dat we ons erbij neer moeten leggen dat onze hulpdiensten soms tijdelijk niet bereikbaar zijn. Er zijn wel degelijk maatregelen om te nemen. KPN's optie om een directe verbinding te leggen met andere providers is een begin, maar als de politiek verder wil gaan, dan kan dat: in theorie kan elke provider een lijn leggen met de alarmcentrale, waardoor de kans op een storing veel kleiner is en de impact van een storing bij één provider bovendien veel minder verstrekkende gevolgen heeft.

De storing legde ook problemen met NL-Alert bloot. Ondanks dat het een noodsysteem is dat ook werkt als het netwerk overbelast is, blijkt het vatbaar voor verstoringen, zoals bij KPN gebeurde. Bovendien is het lastig om alternatieve communicatiemethodes in het bericht te zetten, want waar vind je die terug als je het irritant piepende bericht hebt weggeklikt?

Ondanks dat we afgelopen jaren op grote schaal op maandagmiddag om twaalf uur keurig testberichten hebben ontvangen, was dit voor het eerst dat we een echte stresstest hebben gedaan met dit alarmsysteem. Het systeem en het gebruik ervan kan duidelijk verbeterd worden. Het is nu aan de politiek en aan telecomproviders om dit incident te gebruiken om voor de lange termijn verbeteringen aan te brengen in onze communicatie bij noodsituaties - zowel bij NL-Alert als bij 112-meldingen.

Reacties (201)

201
189
107
17
1
61
Wijzig sortering
Ik mis nog wel wat informatie over de daadwerkelijke oorzaak. Vier systemen faalden tegelijkertijd. Maar vielen deze vier systemen los van elkaar (maar tegelijkertijd) uit door één en dezelfde softwarebug? En wat voor systeem is dat precies? Worden die systemen ook elders gebruikt, bijvoorbeeld bij andere providers in binnen- of buitenland? Wie is de leverancier van die apparatuur? Of viel slechts een deel uit en konden de anderen de load niet aan? Of was er een bovenliggend systeem dat uitviel?

Fijn dat we uitkijken naar alternatieven (zeker doen!) maar iets meer duidelijkheid vanuit KPN lijkt me wel op z'n plek hier. Niet alleen aan het parlement (en daarmee aan de bevolking) maar ook handig om te weten voor andere (telecom)providers om er van te leren.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 22 juli 2024 16:23]

Dat is een beetje het probleem met redundante systemen die klaar staan. Als dat identieke kopieën zijn en op systeem 1 gaat door een bepaalde fout in de software de boel plat dan zal het op de andere systemen ook gebeuren omdat daar dezelfde software op draait...
Grootste issue (althans zover ik het weet, ik heb de telecom sector 8 jaar geleden gedag gezegt, heb hierover in een ander topic over KPN uitvoerig gesproken wil je meer weten) is kennis gebrek op de werkvloer.

Je hebt te maken met complexe systemen die mission critical zijn die door diverse experts zijn aangelegd wat ongetwijveld inhuur/extern personeel is, dit word dan weer door ander extern personeel beheerd om het zo goedkoop mogelijk te kunnen runnen.

Nu na ongeveer 1000 reorganisaties verder weer bij KPN waarbij elke manager wisseling diegene zijn stempel moet drukken en weer poppetjes gaat schuiven, en uiteindelijk weinig mensen over zijn die de hele complexe systemen kennen. Door de omvang van de systemen moet ook alles goed gedocumenteerd zijn, en opvraagbaar wat ook weer vaak door tijdelijk personeel gedaan word.

Dit is een proces wat al jaren aan de gang is in deze sector, en nu zien we steeds meer de gevolgen ervan naar boven komen. Ik als oud KPN monteur kijk totaal niet op van deze storing, TBH verbaasde me juist dat het niet eerder is gebeurd. En vanuit de werkvloer is er ook regelmatig richting management voor gewaarschuwd van de leegloop van kennis, maar dit lijkt ieder geval tot mijn werkzame tijd in deze sector aan dovemans oren te zijn gericht, en ziende deze storing nog steeds het geval is.
Nu er dit gebeurd is, waarbij er aan top nu ongemakkelijke vragen worden gesteld, misschien dat er nu eens verandering in komt.

Probleem is echter de kennis is weggelopen, en die krijgen ze niet meer terug, de goede ervaren telecom monteur hebben hun heil gevonden in andere takken nadat grote telecom bedrijven ze hebben uitgekotst,en komen echt niet terug voor karige salarissen die in die sector worden gegeven aan ervaren Technisch personeel.
De problematiek die je helder beschrijft is er niet alleen bij KPN, maar bij zon'n beetje elk overheidsbedrijf en de onderliggende infra. Bijna alle kennis is weg, en door de tijd en vele aanbestedingen is de kennis bij onderliggende partijen inmiddels ook verdwenen.

We zijn mijn inziens aangeland op een punt dat we er steeds meer van gaan merken en dat hinder door uitval van essentiële infrastructurele onderdelen zoals bruggen, sluizen, telecom en electra infrastructuur er onder gaat leiden.
Niet alleen overheid, het bedrijfsleven kan er ook wat van. Alles is uitbesteed dus als de stront de ventilator écht raakt kun je het gewoon schudden. Puur en alleen het bestaansrecht van alle externe partijen bewijst dat al. Het stomme is dat we het weten, en nog altijd staan we erbij en kijken we ernaar. Ik kan me volledig in het verhaal van @ArranChace vinden en herken letterlijk de zinsneden die er staan. Reorganiseren gebeurt overal en is aan de orde van de dag. De oorzaak is lang niet altijd dat er geld bespaard moet worden - het is een ongebreidelde honger naar meer willen voor minder. Dus dubbel fout als het je om kwaliteit en behoud van kennis gaat.

Dit gaat ook niet stoppen tenzij je harde grenzen stelt, en laat het nou juist de overheid zijn die dat moet doen. Dat blijkt voor de overheid zelf ook steeds lastiger, omdat de wereld een dorp is geworden met precies hetzelfde probleem.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 16:23]

Beetje gevalletje dont fix it if it aint broken, maar als dat wel stuk gaat, wat dan? Had je wellicht toch eerder wat fixes door moeten voeren. Reorganiseren en bezuinigen zolang het goed gaat, tot het een keer goed mis gaat en ze weer overnieuw kunnen beginnen met reorganiseren (onder de streep wordt er dan volgens mij bar weinig bespaard, gebrek aan inzicht).
Voorbeeldje...

Toen ik in de jaren 90 voor KPN werkte, had je op grote hoofdverdelers vast personeel de alle lijnen aanlegde, alleen storing monteurs mochten zelfstandig aan de rangenringen werken.
Hun wisten bijna alle verbindingen uit hun kop, hoefde je het alleen hun even te vragen als je iets niet kon vinden,en de verdelers zagen eruit als een gemiddelde google datacentre om door een ringetje te halen, en je kon zowat van de grond eten zo schoon.
Waagde toen niet een oude rangeering te laten zitten, je werd echt afgeschoten gewoon, ze keken gewoon na wie er binnen was en wie elke draad trok, en je kreeg rustig achteraf op je klote..

Kwaliteit dat was toen belangrijk...

Nu, zijn ze onbemand, 30% van de rangeringen zijn loos, alles is een grote klos waslijnen wat helemaal in de knoop zit, en gewoon knullig afgewerkt, vaak is de informatie over de verbinding incorrect, men heeft het vergeten te updaten whatever, en je bent soms ruim kwatier kwijt om alleen al de rangeering terug te vinden (labels missende, trekogen overvol etc etc)..

Snel de boel erin kwakken, zonder enige oog voor kwaliteit.
Dit is gewoon een enkel dingetjes van vele die je tegenkomt in de praktijk als oud monteur die nog vanuit de oude ambtenaren tijd stamt.

trek je conclusie eruit..
Maar soms was het vroeger toch echt beter...
Ik heb het idee dat bedrijven toen ook veel banger waren voor calamiteiten en de daarbijbehorende verantwoording. Hun naam hoog willen houden enzo.

Lijken ze tegenwoordig niks om te geven, so what als KPN er bekend om staat dat die kasten allemaal een zooitje zijn, en dat simpele kleine problemen voor uren uitval kunnen zorgen. Naar wie wou je overstappen dan? Dus goedkoper, als dat goedkoper kan. Al die overhead (die er natuurlijk juist is om problemen op te kunnen vangen) is nergens voor nodig. Beter om achteraf sorry te zeggen, dan dat het nu veel geld kost.

Althans, zou komt dat het een beetje over bij mij.
Toevallig een jaartje in de infra gezeten. Zoveel, zo enorm veel ZZP of andere externe partijen die zich moeten bemoeien met een ring hier en daar. Ik heb ze van binnen gezien hoor, en het verschil. Van "zo moet het" tot "godvergeten teringtyfusbende" krijg je als commentaar.

En de onvermijdelijke "oops, met de graafmachine door een priority lijn", ook zien gebeuren. Tja.
Ik herkan dat. Er ging heel wat fout op die verdelers. De hoofd verdelers employees hadden van die kruisverbindings boeken. Waarin ontzettend veel in gegumd werd.
Er was een medewerker, die hele dagen bladzijden overschreef om dat de oude gegevens door dat vele gegum niet meer te lezen waren. Een map voor de abonnee kant en een map voor de kabel aarder kant.
En een map voor de bijzondere verbindingen. Die uit kwam o.a. district verdeler. Vandaar naar het versterker station.
Vele monteurs bij het aansluit net, de oude buitendienst bezorgde mij af en toe handen vol werk, met die tijdelijke verhuizingen, waarbij gebruik werd gemaakt met van die snoeren met een rode en een zwarte crocodillen bek klemmetjes

Ik en mijn collega zette vaak een TRT 58 en TRT 70 in ( traffic routine testers ) om telefonie fouten op te sporen. Soms werden de kruisverbindings draden veel veel te strak door de verdeler getrokken, waardoor deze sleet in de hoofdverdeler ogen. Waardoor overspraak en vreemde gesprekken vaak voor kwam.
Met de introductie van die geautomatiseerde systemen deed KANVAS de grootste Database bij KPN zijn intrede. KANVAS werd o.a. gebruikt voor het rehomen en rehosten van SM en RSM in de 5 ESS

Dit moet je Googelen bij afbeeldingen. Een straatkast.
Ik kwam een straatkast tegen, waarin de kruisverbindings draden los en kriskras door de verdeler lopen
Met alle gevolgen van dien

Gr
Grootste lol zijn waaier kasten die niet goed gerangeerd worden..

Dan word je helemaal vrolijk als de labels missen, het winter en koud is, en de kast staat in het uitgaanscentrum. Echt je dag kan niet meer stuk gewoon.
Ik vind het eigenlijk niet lollig. Veel abonnees, die geen internet hebben zitten op koper.
Die losse kruisverbindings draden kunnen zomaar het chassis ( metaal ) van de kast raken, waardoor afleiding naar aarde en over spraak mogelijk is.

Ik heb mij bewust een keer negatief uit gelaten over 0800 0402
Het ging niet over de helpdesk medewerker. Dit was de manier om het hoge management binnen KPN te bereiken.

Een ex collega van mij werkt op een DBC als tweede echelon techneut. Dus af en toe wordt ik op de hoogte gehouden op de computerclub van KPN

KPN is niet anders als bijvoorbeeld Amazon of EBay
Een afreken cultuur op Amerikaanse manier

Gelukkig hoef ik niet te solliciteren. Je mag je nooit negatief uitlaten over een voormalig werkgever.

HRM managers kunnen er naar vragen als je wisselt van bedrijf

Dit is dus een TIP

Gr

[Reactie gewijzigd door Henk ten Dolle op 22 juli 2024 16:23]

Ik heb het vanaf de buitenkant zien veranderen. Werk bijna 30 jaar op dezelfde plek en wij waren eind jaren 80 de grootste afnemer van verbindingen in de regio. De modernisering door de jaren heen heeft het aantal verbindingen met 90% verminderd, zo ook de kosten er van.

In dat opzicht is er veel verbetering geweest, alleen door consolidatie zijn de gevolgen bij de (overgens zeer geringe) uitval groter geworden.

Jou beschrijving herken ik ook, want als het mis is, is het langer zoeken naar de oorzaak, en is er soms echt de oude rot in het vak nodig om het op te lossen. Van die oude rotten zijn er nog maar weinig over helaas.
De toekomst voorspellen is eenvoudig want mensen excelleren in het herhalen van fouten.

Vroeger had je vakmensen, die na een gedegen opleiding groeiden in een bedrijf. Bleven er ook vaak tientallen jaren werken, kenden alles en iedereen van binnen en buiten. Met een zekere beroepstrots, die ook wel eens rustig dingen goed uitzoeken. Je lette wel op, want je mocht het zelf oplossen als het fout ging.

Nu is het werk versimpelt tot een reeks van taken in een afvinklijst, volgens een procedure. De goedkoopste mag de taken uitvoeren. Vaak tijdelijke krachten, die loyaal zijn tot hun volgende salaris. Daarna zal het ze een zorg zijn. Bochtjes afsnijden, want snel, snel, snel. Iemand anders doet de documentatie wel, het probleem is toch opgelost? Jantje gaat, Pietje komt, Pietje gaat, Henkje komt. De managers rouleren elke paar jaar, want goed voor hun cv. Binnen een paar jaar heeft niemand meer een helikopterzicht, hoe alles in elkaar grijpt.

Maar goed, er zal ongetwijfeld een tijdelijke goedbetaalde commissie een dik rapport schrijven. Dat gaat weer vrolijk onderop de stapel in een dossierkast. Over 2 jaar is iedereen het vergeten, de winsten vloeien rijkelijk. Er zit dan weer een nieuw kabinet.

En dan weer verontwaardigt reageren als het weer fout gaat.
Ik denk omwege mijn leeftijd ik vanuit de werkvloer alles helaas heb mogen meemaken, in 92 wat KPN net begonnen over te gaan van PTT staatsbedrijf naar KPN telecom, waarbij gesolliciteerd heb bij PTT, maar na opleiding werkte voor KPN.

Ik heb dus nog op de valreep meegemaakt hoe de waardering was voor een monteur, en hoeveel in een monteur werd geinvesteert ik heb zelf de Bedrijfschool nog doorlopen 2 jaar lang 5 dagen in de week alle facetten over Telecom Infrastructuur, met daarna 2 jaar stage projecten, en toen pas als leering monteur op een afdeling onder de hoede van een ervaren monteur nog een aantal jaar voor ik zelfstandig mocht werken.

De hele opleiding was nog gebaseerd op precies wat jij zegt, iemand loyaal en trots maken op een bedrijf en je beroep. Je werd opgeleid nog echt als vakman met goede kennis van zaken.
En dit is er letterlijk door de opleiders bij KPN toen ingeslagen, bedoel ook letterlijk, kan je anno 2019 je niet voorstellen, je een klap voor je achterhoofd krijgt van een trainer, en je werk in stukken slaat, net zolang tot je het goed doet.

In 2011 kreeg ik 2 weken de tijd om iemand die blanco was, in te werken tot monteur, en mijn kennis over te dragen... Heb nog geen een monteur mee gemaakt die alles kon absorberen in 2 weken wat ik heb geleerd in die 6 jaar..
Ik vindt het niet zo netjes van je om te stellen dat tijdelijke krachten zo denken, in mijn mening generaliseer je een beetje teveel. Het komt voor, maar ook een flex werker kan wel degelijk integriteit en loyaliteit hebben.
Natuurlijk zijn er integere en loyale flexwerkers, ze werken hard bij bedrijf X zolang ze een salaris krijgen. Vervolgens gaan ze naar bedrijf Y waar ze ook weer hard werken, loyaal en integer aan bedrijf Y.
En waar komt dat door. Omdat ze ingeschaald worden als Basiskracht Laag, ze geen hypotheek kunnen krijgen van dat schamele loontje van ze, en totaal niet gewaardeerd worden door planners en de tig bedrijven die tussen hun en de klant zitten, waarvoor zij moeten werken. De klant, die misschien wel het 4.5 voudige moet betalen per uur voor die inhuurkracht, waar de inhuurkracht net aan een minimumloon van krijgt.
Dat is hoe er op dit moment omgegaan wordt met tijdelijke inhuurmedewerkers. Het type werknemers die, zoals ArranChace zegt, vroeger onder de vleugels werden genomen. De kans kregen om fouten te maken, om te leren.
Nu wordt je eruit gesodemieterd als je niet in 2 weken kan waar een normaal mens 2 jaar over doet. Dus wat krijg je. Desinteresse van inhuurmedewerkers voor kwaliteit. Want dat is toch niet belangrijk. Als die lijn maar getrokken wordt. Hoe maakt niet uit. Als het draadje maar in het stekkertje zit. Als de klant maar een werkende telefoon krijgt. Hoe maakt niet uit. Als die 200 medewerkers maar in een dag voorzien zijn van nieuwe werkplekken. Hoe maakt niet uit.

En waag het niet om wat te zeggen over de werkdruk.
Genoeg jongeren, door en om wat voor redenen ook, die maar al te graag een paar maanden willen werken voor een minimumloon omdat er geen normale vakgerelateerde opleidingen meer worden gegeven door bedrijven en instellingen.

En dit gebeurt dus ook bij de overheid. Wat tegenwoordig ook gerund wordt als een commercieel bedrijf. Helaas is daar geen alternatief voor. Net als straks voor technologiebedrijven als KPN.
Welkom neo-fascistisch-kapitalistisch toekomstbeeld waar we decennia voor gewaarschuwd zijn door filmmakers en schrijvers met toekomstvisie.
Ik ben gelukkig nu op een positie terecht gekomen bij een bedrijf waarbij ik zelf invloed op deze zaken kan uitoefenen, toen ik dit werk pas ging doen als oud monteur heb ik ook behoorlijk tegengas gekregen om meer te investeren en opleiding van jongeren in het bedrijf op diverse plekken, van zowel werkvloer als planning.

Eindeloze discussies en vergaderingen over kwaliteits-control en dergelijke, hoe men dat wilde waarborgen en gooi er nog maar een dozijn popie kreten er tegen aan, maar puntje bij paaltje kwam het er op neer dat men voor dubbeltje op de eerste rij wil zitten, en daar maximaal van wil profiteren, en in wezen niet snapte waarom dit niet haalbaar was. Korte termijn winsten bleven een alom belangrijk punt

Met mijn simpele boeren verstand, kon ik eigenlijk mijn oren niet geloven hoe bij een groot gerenommeerd bedrijf men gewoon niet kon bevatten op management niveau dat je technologische basis toch echt bij je uitvoerende personeel licht. En op de afdeling waar ik nu werk, ben ik ook de enige die ervaring heeft als monteur op de werkvloer, terwijl wij wel beslissen over de werkvloer.

Gelukkig begin ik te merken laatste 3 jaar er een omslag gaande is, mijn huidige aanstelling was ook voor ons bedrijf daar onderdeel van om meer oud monteurs op management niveau werkzaam te zijn, waar hun ervaringen in de uitvoering bedrijfsvoering moet helpen verbeteren, maar dit is een langzaam proces. Voornamelijk juist door de leegloop van kennis, die nu door nieuwe generatie jongeren moet worden opgevangen.

Wij zijn hierom begonnen om met een gespecialiseerd bedrijf jongeren te recruiteren en ze dan via stage plaatsen ervaring op te doen en ruimte te geven om te ontwikkelen onder hoede van een ervaren monteur waar we gewoon TE weinig van hebben.
Dan bij succes vol afronden door de een officieel erkend certificaat aan te bieden, en ze vaste aanstelling aan te bieden op hun stageplek.
Juist die vaste aanstelling is belangrijk, waardoor mensen weer een zekerheid voor hun toekomst op kunnen bouwen, en ze genoeg kansen te bieden binnen het bedrijf om diegene te prikkelen om in zich zelf te investeren en loyaliteit op te bouwen.

Afbreken van dit system hebben gemerkt is in een paar jaar te doen, het weer opbouwen van gezonde kennis op een trotse en loyale basis van uitvoerend personeel dat als bijkomstigheid ook weer vertrouwen en reputatie voor het bedrijf op bouwt, duurt vele malen langer.
Klopt, dat is iets van van nature in de mens zit, maar vaak wordt afgebroken door de omgeving waarin je werkzaam bent.

[Reactie gewijzigd door satya op 22 juli 2024 16:23]

Mooi verhaal.
Helaas geldt je verhaal ook voor veel andere bedrijven.
Dit is dus echt niet iets typisch van de telecomsector of KPN alleen.
Er is de laatste 30 jaar veel veranderd niet alleen ivm nieuwe technologie maar vooral ook bij het management. Bezuinigingen en reorganisaties zien er op papier geweldig uit. De aandeelhouders staan te juichen maar ondertussen breekt alles op de werkvloer af.
Personeel stapt op, al dan niet gedwongen en leegloop ontstaat. Het lijkt wel of er niet van fouten uit het verleden geleerd wordt, best jammer.
Er is de laatste 30 jaar veel veranderd niet alleen ivm nieuwe technologie maar vooral ook bij het management.
Ik zou willen stellen dat 30 jaar geleden de documentatie veel en veel slechter was en goed IT gerelateerd personeel bijzonder schaars. Documentatie maken en de systemen waar je het uithaalt zijn alleen maar beter geworden, is er veel meer goed IT personeel beschikbaar (mits men daar voor wil betalen) en management is veel actiever en diverser ipv. een paar oude l*l*n die sigaren roken en af en toe eens iets onzinnigs roepen. Natuurlijk maakt dat mensen niet beter of gemotiveerder, je houd evenveel jojo's die of niet snugger zijn en/of niet gemotiveerd zijn. Die vallen nu alleen meer op en heb je meer mogelijkheden om verder te kijken dan de mensen uit de buurt...
Dat is misschien zo maar met het aanbod is ook de vraag enorm toegenomen (of eigenlijk andersom). En we zijn een tikkeltje arrogant geworden - in de zin van 'we redden het hier wel mee' of 'tja, het moet maar want deadline'...

Aan de andere kant, de teams die de poot op slimme momenten stijf hebben gehouden en volhielden 'het is af als het af is', de grootste successen hebben kunnen vieren - en daar ook veel gelukkiger onder waren. En als gevolg daarvan motivatie hadden om door te knallen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 16:23]

Wat mij betreft is dit de meest accurate en relevante reactie op dit nieuwsartikel. Weerspiegeld de belangrijkste feiten van de realiteit rondom dit onderwerp zeer goed.
Nu er dit gebeurd is, waarbij er aan top nu ongemakkelijke vragen worden gesteld, misschien dat er nu eens verandering in komt.
Misschien, en zo wel, waarschijnlijk van korte duur, puur om het bedrijfsimage weer wat op te poetsen. Directie en management van dergelijke grote commerciële bedrijven zijn vrijwel altijd bezig met het optimaliseren van kosten versus baten. Wegdoen van duur technisch personeel in vaste dienst, en deze in plaats daarvan op projectbasis aannemen indien nodig, dat loont in verreweg de meeste gevallen. Dat betekent een dikke plus in de omzet aan het einde van het fiscale jaar, en dus blije aandeelhouders en directie. Allemaal korte termijn visie natuurlijk, maargoed, daar worden dergelijk directies ook volledig toe gestimuleerd met ons huidig economisch model.

Risico's zoals deze (wegvallen van fundamentele infrastructuur) worden vaak gekwantificeerd met een kansberekening per tijdseenheid ('de kans op een dergelijke situatie is dat dit 1x per x aantal jaar voorkomt'). Daarbij worden dan risico's (bijv.: wat is hiervan de impact op ons merk/imago? wat doet dat met ons klantenaantal en onze verkopen?) afgezet tegen de nodige investeringen (bijv.: wat kost het om te zorgen dat een dergelijk scenario minder frequent voorkomt?) en op basis daarvan worden beslissingen gemaakt. In principe niet een ontzettend lastig spelletje, mits je in staat bent al deze zaken goed in kaart te laten brengen.

Kortom: mijn verwachting is dat er weinig gaat veranderen bij KPN. Dat de overheid er voor kiest om andere providers ook een directe koppeling te laten maken met de alarmcentrales komt hen waarschijnlijk zelfs best goed uit. Blijkt die kosten/baten analyse waarschijnlijk toch aardig te kloppen... :)

[Reactie gewijzigd door pixeled op 22 juli 2024 16:23]

Dat moet ook niet. Je wilt juist een KISS systeem als backup. Hoe complexer, hoe bugrijker. Overdracht en onderhoudibaarheid is vaak een ondergeschoven kind bij aanbestedingen. Dat kost veel geld waardoor de beste contracten vaak de duurdere zijn. Die kiest men dan weer niet.

Ik geloof niet dat uitkotsen van mensen het grote probleem is. Eerder het weglopen door frustratie en het headhunten van de beste mensen. Die worden daarna als dure consultants ingezet. Kennis is dan weggekocht en het is lastig opbieden tegen de reuzen van de aarde. Frustratie kan je wel voorkomen maar dat moet met goed management. Dat is lastig met zoveel reorganisaties.

Ook zien we dat het normale verkeer eigenlijk best goed gaat. Sporadisch een grote storing maar niet veel meer t.o.v. 20 of meer jaar geleden terwijl de systemen veel complexer zijn geworden. Het nadeel voor 112 is dat het altijd zou moeten werken en dat we niet vaak of eenvoudig uitval en/of stresstesten kunnen doen. Hoe vaak test jezelf of jouw backup werkt?

Ik zou er eerder voor zijn hoe snel het weer in de lucht is na een storing en hoe vaak een storing maximaal mag voorkomen. Helemaal voorkomen kunnen we het toch niet, wel de impact minimaliseren. Misschien moeten we wel een extra noodnummer hebben met andere hardware e.d. 911??
Het is niet alleen KPN dat een K bedrijf is, maar een Tele2 en een Voda is niet veel beter. teveel managers, teveel plasjes en te weinig kennis op de werkvloer omdat ze de mening van een techneut niet respecteren.

Daarom heeft een bedrijf als VOYS zo n succes, ik ken die jonges al heel wat jaren, en de portal die ze gebouwd hebben voor de eind klant, whitelabel en ook de technische kennis is perfect. En t mooiste van alles is, geen enkel technisch systeem is perfect ook bij Voys niet, maar als er wat mis gaat geven ze het toe en melden wat ze beter gaan doen en op wat voor termijn. En zo hoort het. ...

En niet de grenzeloze arrogantie van KPN, ....Dikke knip met poen en een mega marketing afdeling wil niet zeggen dat het top is....en zie hier ook,...zelfs 112 is er dupe van...en door een f*ck-up zijn er nu mensen naar het hiernamaals :'(

[Reactie gewijzigd door itlee op 22 juli 2024 16:23]

Anoniem: 85014 @ArranChace29 juni 2019 21:15
Er is m.a.w. een soort van Tragedy of the commons gaande in de telekom sector?

Goed, daar moeten we dus ook al niet meer zijn om als freelancer klanten te vinden. Niets zo vervelend als terecht komen op een plek waar het een zootje is geworden.

Ik hoop oprecht dat er in de telekom sector dan wat leidinggevende mensen hun ontslag krijgen. Want dit ligt aan de leidinggevenden. Zij horen dit in te zien en daar actie tegen te ondernemen. Ze hebben in hun opleidingen geleerd wat een tragedy of the commons is. Het is hun taak en rol in een bedrijf daar iets aan te doen. Doen ze dat niet, dan zitten ze daar niet op hun plaats.
Ik denk juist zeker op de consumenten markt in de Telecom sector juist klanten te vinden zijn voor freelancers, als je weet grote spelers daar enorme steken laten vallen aan de installatie kant door intrede van de gratis monteur.

Goed merendeel van de klanten vinden wat de gratis monteur aflevert meer als voldoende, maar er zijn ook klanten die hoge eisen stellen, zeker de wat welgestelde klant met een design interieur die geen digitenne wil op de slaapkamer maar 4 tot 8k met alle aansluitingen daar die maar denkbaar zijn.

Als monteur kreeg ik vraag de vraag of ik in het weekend of na werktijd wat extra zaken kon regelen voor een leuk bedrag. Enige reden waarom ik weigerde als je dat deed, en de werkgever kwam er achter, betekende dat ontslag, maar zelf pikte ze dat dus ook niet op.

Mijn ervaring als monteur, klanten zijn best bereid te betalen voor kwaliteit, goede service en op maat gemaakte nazorg
Ik denk niet dat we de werkelijke oorzaak te horen krijgen. Is voor Henk en Ingrid natuurlijk ook totaal niet relevant. De heren in de politiek begrijpen er ook niets van, dus zal iets interns bij KPN blijven denk ik
Is voor Henk en Ingrid niet te begrijpen. En ook niet voor Ivo, Ferd, Maximo en de opvolger van Bauke.

Heeft het zin om het naar buiten te brengen? "Er zit een bug in de ISUP-SIP mapper. Een inkomende ISUP-IAM werd niet correct omgezet naar een SIP Invite doordat de mapper in een ongeldige staat terecht gekomen was." (Ik weet niet of dat de bug was, maar het is een kandidaat, omdat KPN nog een hoop legacy heeft draaien..)

Denk je dat de Tweede Kamer vervolgens weet wat ze moeten doen om herhaling te voorkomen?
Open op het net het after action report zetten en dan kan ieder nieuwsprogrma een eigen domeinexpert inhuren om te duiden. Je hoeft het niet *zelf* te kunnen begrijpen om er voordeel van te hebben dat het niet geheim is.
Dan wordt KPN net zoiets als NS: een bedrijf met 150 directieleden en 17 miljoen deskundige adviseurs. “Niet begrijpen” is geen enkele hindernis voor Henk.
Dat heeft wel zin. Openheid en transparantie omdat het gewoon bekend gemaakt moet worden aan het publiek. Het gaat hier immers om een maatschappelijk belang. Iedereen moet op 112 kunnen vertrouwen. De oorzaak is wellicht technisch falen, een software fout, verkeerde configuratie geladen of een menselijke fout.
Wat de reden ook is, van je fouten kun je leren in in dit geval MOET er ook iets mee gedaan worden om herhaling te voorkomen. Dat KPN al bezig was met een nieuw systeem aan het optuigen geeft ook geen garantie op een goede werking in de toekomst. Wellicht meer waarborgen maar dat is afwachten.
Heeft dit te maken met SS7 over IP wat tussen de IMS platformen wordt gebruikt ? Ik snap nog steeds niet wat KPN met het publieke statement bedoelt dat drie backup's gefaald hebben. Zijn dit drie alternatieve paden tussen de IMS platformen op de ZARA locaties ASD-DC2 en RT-Wah ?
IMS vervangt SS7 met SIP. SS7 over IP is voor de legacy telecom infra.

KPN heeft een paar non-technical statements gedaan en ik denk dat met backups ze identieke redundant systemen bedoelen en met routerings problemen een fout in de configuratie van de CSCF's. Met andere providers ga je dat probleem niet oplossen.

Pas als het goed fout gaat, weet je pas dat je geen goede fallbacks hebt en geen competentie paraat hebt. Natuurlijk weet KPN precies hoe hun netwerk gebouwd is en waar het fout is gegaan. De fout openbaren is daarentegen een PR drama waardoor je makkelijker wegkomt met loze statements.
Er zit een bug in de ISUP-SIP mapper.
Denk je dat de Tweede Kamer vervolgens weet wat ze moeten doen om herhaling te voorkomen?
Nou dan kan de kamer nog wel een paar stappen vooruit. De eerste vraag is dan: De ISUP-SIP mapper? Wat is er gebeurd met de 4 dubbele redundantie?
De oorzaak is ook niet belangrijk. Het zou me niets verbazen als het een menselijke fout was.

Wat wel belangrijk is, wie had tijdens deze 3 uur werkelijk de diensten van 112 nodig en kon deze niet bereiken? Deze personen (of hun nabestaanden) hebben nu te maken met de gevolgen. Als @ArranChace daadwerkelijk gelijk heeft en de storing is het gevolg van het wegbezuinigen en wegreorganiseren van KPN dan heeft de directie wat uit te leggen. En daarmee ook de Staat. Die besloten namelijk om een onderdeel van de Staat (de PTT) te privatiseren. Daarna werd er een kritieke dienst als 112 bij gestald.

Afijn, over een paar maanden is de rook opgetrokken en is er geen klap veranderd. As usual.
Als @ArranChace daadwerkelijk gelijk heeft en de storing is het gevolg van het wegbezuinigen en wegreorganiseren van KPN dan heeft de directie wat uit te leggen. En daarmee ook de Staat. Die besloten namelijk om een onderdeel van de Staat (de PTT) te privatiseren. Daarna werd er een kritieke dienst als 112 bij gestald.

Afijn, over een paar maanden is de rook opgetrokken en is er geen klap veranderd. As usual.
"De overheid, dat ben jij", was ooit een slogan van Postbus 51.

Het ding is. Wij kiezen de mensen die dit soort zaken voor ons regelen. Alleen is men steeds meer bezig met zichzelf, waardoor het algemeen belang minder en minder wordt.
In de jaren 90 is 'men' (het gepeupel, hoe je het ook wil noemen of genoemd wil worden) massaal in de val getrapt die in de jaren 80 al werd ingezet in de VS en UK, dat de ambtenaar (met kennis van zaken) de vijand was. Het waterhoofd wat de overheid was, met grote instituties, moest omvergeworpen worden. Lang leve de vrij-markt, waar iedereen zijn diensten kon aanbieden aan de overheid en burger.
Helaas heeft men nooit gedacht dat als er de facto monopolies ontstaan doordat maar een paar bedrijven de service kunnen bieden die bij de overheid is weggesneden (en service die toch verleend moet worden aan de burger, linksom of rechtsom), de kosten logischerwijs de pan zouden uitrijzen. Dat is wat je nu ziet gebeuren. Bij de overheid zit geen enkele expertise meer, maar alleen nog maar bestuurskundigen (als ze dat al zijn) die de informatie die 'experts' van buiten niet kunnen vatten en maar simpelweg afgaan op die informatie want "hij/zij zegt het" middels een duur rapport. Papieren werkelijkheid.

Op papier ziet het er allemaal prachtig uit.
In de praktijk vallen er doden.
Voor zover ik bits en peaces aan elkaar kan knopen is het IMS systeem wat Nokia heeft geleverd plat gegaan, hoe die redundantie in elkaar zit is niet bekend, wel dat KPN steeds meer nieuwe (en ook oude) diensten gebouwd heeft op dit IMS of gekoppeld heeft aan dit IMS.

Mbt tot 112 en de toekomst: beter zou het zijn dat elke provider (van een bepaalde grootte) een eigen koppeling kan maken met 112, helemaal wanneer 112 feitelijk een "alias" bestaat voor de routering van die gesprekken, dan zou elke provider zijn eigen hoofdnummer moeten kunnen gebruiken en in geval van een storing evt de alias omleiden naar het nr van KPN of een andere provider.
een verstoring heeft dan een veel beter beheersbare impact op de samenleving.
Wat mij betreft zou het ook mogelijk moeten zijn dat KPN zn masten vertelt dat 112 even niet werkt hier zodat de telefoons transparant voda en tmobile kunnen pakken. Geen idee of dat technisch werkt met de gsm standaarden.
Als er een simpele, snelle oplossing was zou die in 1993 al ingevoerd zijn. Neem SMS, een hele eenvoudige manier om berichtjes te sturen zonder de complexiteit van een point-to-point dataverbinding.
als je GSM even vergelijkt met ISDN dan gaat SMS en CB over het D kanaal. (niet over de 2-30 B kanalen waar wel de gespreken over gaan).

SMS is op nummer geadresseerd met terug melding vanuit het mobiele toestel.
CB is van zendmast naar iedereen (zonder adres) rondom de zendmast (ongeacht abonnement) zonder terugmelding oid.
Als het centrale aanstuur systeem niet werkt dan zal ook dat niet echt werken ben ik bang.
Ik zou inderdaad ook zeggen dat de 112 centrale apart zou moeten zijn van de rest van het systeem, en gewoon meerdere inputs — in ieder geval een aparte lijn voor iedere provider van fysieke netwerken. Dat zijn er maar een handvol. Dit is blijkbaar ook al zo voorzien voor v2.

Aparte lijnen voor MVNOs is kul — 112 oproepen gaan niet via de simkaart dus Lebara etc hebben er niets mee te maken.
Ik denk dat het al scheelt als je dit met de echt grote telco's fixt, dus in principe is de aanbestedingswinnaar de primaire route, die mag gebruikt worden door elke telecom leverancier (bedoel geen mvno's maar de voip telecom leveranciers).
En vervolgens de echte grote +miljoen aansluitingen, dus kortweg KPN, Vodafone, en T-Mobile-Tele2 een eigen directe koppeling (de MVNO's liften dan wel mee op die eigen koppelingen)
Ik heb in de jaren negentig ruim tien jaar in telefonie systemen gewerkt. Een tijd, waarin PTT - telecom nog wel eens rondleidingen gaf aan burgers. Met demonstratie telefoon centrales. En dat was altijd lachen.
Het heeft geen zin om niet deskundigen, en dat is 99,9999999 % van de bevolking uit te leggen hoe een telefonie systeem inclusief signaleringen uit te leggen. Bijvoorbeeld een oude mechanische centrale als UR van Philips.
Bij een interlokale centrale zoals UV met nummer onderzoekers en registers, die de kiesgegevens analyseren haken zelfs HBO- ers af,
De eerste computer gestuurde centrale waarin ik werkte was de PRX A. Met dubbele processoren met een 0 en 1 kant.
Telefonie systemen behoren tot de meeste complexe infrastructuren in de wereld. In de jaren negentig was het al complex, maar toen de 5ESS zijn intrede deed, de eerste digitale centrale, die bestond uit een host SM en RSM Remote SM werd het al een stuk complexer. Bij die oude telefonie systemen had je nog een stervormig netstructuur. Toen de 5 ESS van Philips / Lucent zijn intrede deed, kreeg men ringvormige glas vezel netwerken. Toen deed ik ISDN 2 en ISDN 4 zijn intrede
Het was toen al complex, met omweg en overloop centrales
Wie herinnert Henny Huisman nog met zijn zaterdag avond telefoon spelletje. Toen ging het telefoon verkeer plat. Landelijk.

De overheid wees gisteren tijdens het tweede kamervragen uurtje met een grote boze vinger naar KPN.
Parlementariërs die nog geen soldeerbout kunnen vasthouden. Laat de overheid aub de hand in eigen boezem steken, met al die mislukte IT projecten bij de belastingdienst en het UWV

De liberalisatie van de telecommarkt heeft er voor gezorgd, dat ander telco's toegang moeten hebben tot de infrastructuur van het telefonie netwerk van KPN. Dus ook toegang tot de gebouwen met de dure infrastructuur zoals telefooncentrales en stroomvoorziening. Daar maak ik mij zorgen om

In de jaren negentig heb ik een jaar gewerkt op een dienstenbewakings centrum DBC in Hengelo
Grote videowalls waar het telefoonverkeer en de grote bedrijven zoals de Grolsch in Boekelo 24 uur per dag werden bewaakt.

En dat zal nu niet anders zijn. Ik maak mij zorgen om de krimp in het technisch personeel bij KPN. Er verdwijnt steeds meer technische kennis bij KPN. Netwerk specialisten.

Echter ik maak mij ook zorgen, ik zie soms dingen, waarvan ik denk, monteur van het aansluit net je moet een trap onder je ballen hebben. Wat een zooi in die straat kast

Ik ben het met iedereen eens de 112 centrales moeten dubbel worden opgehangen bij diverse telco's
Bij voorbeeld KPN en T-Mobile.
De vraag blijft hoeveel 06 switches moet je bouwen als telco zijnde. Telco staat voor telecom operator

Groe
Het heeft geen zin om niet deskundigen, en dat is 99,9999999 % van de bevolking uit te leggen hoe een telefonie systeem inclusief signaleringen uit te leggen.
Toch zal dat moeten als ze de wetten in NL maken. Parlementariërs hebben nooit overal verstand van. Toch zullen ze moeten weten hoe de vork in de steel zit. Met welke Jip en Janneke taal dan ook...
doet me denken aan de zeer grote dsl storing jaren terug. ook kpn. bleek een software bug te zijn van Alcatel. primaire systeem ging plat, maar het bkp systeem van dezelfde fabrikant had ook de bug update. gevolg half nl geen internet voor 5 dagen.

ik ga ff nieuws artikel zoeken.

hebbes: https://webwereld.nl/netw...ragen-over-de-kpn-storing

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 44530 op 22 juli 2024 16:23]

PTT telecom nu KPN had in de jaren negentig test centrales in Den Haag.
Bijvoorbeeld voor de PRX centrales. Om TOS Telefonie Operating System ik dacht Linux te testen.
De reden mag duidelijk zijn, Elke kleine en middel grote stad, heeft ander klanten, zoals ziekenhuizen, gemeentehuizen en middelgrote en grote bedrijven.
Niets maar dan ook niets is standaard bij een computer gestuurde of digitale telefonie systeem

Geloof mij, voordat een update TOS wordt uitgerold, is deze uitvoerig getest met alle ramp scenario's
Het is beslist geen standaard Windows.

Ik ben bijna twintig jaar weg bij KPN. Reden wegens ziekte. Niet dat ik blij ben dat ik ziek ben, maar ik ben wel blij dat het huidige KPN met het Amerikaanse cultuur omslag niet meer hoef te werken.
Dat zal eerder UNIX geweest zijn. Unix van AT&T was ontwikkeld voor management van de centrales.
(als snelle goedkope rip-off van MULTICS.) (jaren 70 & 80).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 16:23]

Ach ja.. kan een databaseserver zijn waarbij de database wordt gemirrirord.. Database op server 1 raakt corrupt.. en wordt netjes gemirrord naar server 2, 3 en 4 .. hartstikke handig.. 4 corrupte databases.

is maar een voorbeeldje.
Het Telefonie netwerk uit de jaren tachtig tot 2010 is passé

Het heeft tegenwoordig een ethernet structuur gebasseerd op TCP / IP architectuur.

Bestaande uit een WAN architectuur. Dus WAN verbindingen. Bestaande uit transmissie lijnen en switching modules. Routeren van verbindingen.

Gesproken met een oud collega, die nu glas uitrold in de zakelijke markt bij Telfort

Het principe is dus eigenlijk al oud, WAN en LAN netwerken kreeg ik al tijdens mijn AMBI studie in de jaren negentig


ISDN loopt op zijn laatste benen
Gr

[Reactie gewijzigd door Henk ten Dolle op 22 juli 2024 16:23]

Hoewel ze afgelopen maandag niet (zouden) zijn afgegaan ben ik een groot tegenstanders van het afbouwen van het luchtalarm. Het moet naast NL-Alert bestaan om samen een zo'n groot mogelijk bereik te hebben.
  • Je gaat nu een systeem gebruiken waarbij de burger zelf handelingen moet doen (telefoon instellen)
  • Je bereikt iemand alleen maar als hij/zij een goed ingestelde telefoon bij zich heeft. Ben je een kind die buiten speelt zonder telefoon, jammer maar helaas. Ben je zo oud dat je geen telefoon hebt, jammer maar helaas. Wil je even naar buiten zonder gestoord te worden door je telefoon, jammer maar helaas. De overheid zegt dan dat je wordt gewaarschuwd door anderen maar als er op je telefoon staat dat er giftige dampen buiten zijn en dat je direct naar binnen moet dan is het ieder voor zich
  • Ik zet mijn telefoon 's nachts op vliegtuigmodus of uit. 's Nachts mogen er dus geen rampen gebeuren want ik ben niet bereikbaar
  • Een NL-Alert wordt uitgezonden in een bepaald gebied. Als ik vanuit een ander gebied met de auto een gebied inrij waar eerder een NL-Alert is verstuurd over bijvoorbeeld een gifwolk dan heb ik geen idee hoe of wat
  • NL-Alert is afhankelijk van het mobiele netwerk. Als 'we' in het theoretische geval worden aangevallen door een buitenlandse mogendheid die d.m.v. een (cyber)aanval het mobiele netwerk onklaar maakt kunnen we geen burgers meer waarschuwen. Uiteraard is het luchtalarm ook te hacken maar dat draait nog op een los kanaal
Goed genoeg gerant over de afschaffing van het luchtalarm. Feit is dat 112 er een tijdlang uitlag afgelopen maandag en dat we dat voor de toekomst absoluut moeten proberen te voorkomen.
1 opmerking over punt 4
- Die NL Alert wordt repetitief/continue over een gebied verstuurd, zodat degenen die later een gebied betreden ook worden geïnformeerd. Door een uniek ID per bericht zullen mobieltjes die stroom aan berichten niet opnieuw weergeven (wel (deels) ontvangen)
Maar dit is dan maar 1 van je punten weerlegt.
plus dat een luchtalarm ook niet continu door blijft gaan, dus als je die hebt gemist heb je ook pech gehad.
Dat weet je niet in een echte situatie. Dat van maandag zijn 2 test pulses achter elkaar. Als t echt menens is zou zo'n ding continu kunnen intervallen tussen pulses.
Ik herken me in je kritiekpunten, maar tegelijk moet ik er ook wel bij zeggen dat het luchtalarm ook niet alles is. Het is niet 100% dekkend, er zijn gebieden waar je het alarm niet hoort. Daarnaast lijkt me de kans dat je binnenshuis een NL-Alert hoort afgaan een stuk groter dan het luchtalarm (ook afhankelijk van of je naast een mast v/h luchtalarm staat, of niet). De bereikbaarheid is dus maar ten dele een geldig argument.
Eens met jouw punt en daarom vind ik ook dat de twee systemen naast elkaar moeten bestaan. Ik meen ergens te hebben gelezen dat het luchtalarm systeem in Nederland 6 tot 7 miljoen per jaar kost, dat is nog 3 euro per persoon. Dat moet dan toch geen probleem zijn...

Overigens kan het kloppen dat je het luchtalarm soms niet kan horen als je binnen bent, er is geredeneerd dat als je binnen bent je al voldoet aan de stappen die je moet zetten als het luchtalarm afgaat.
Je deelt verkeerd om... het is nog geen halve euro per inwoner bedoel je (als het 7 miljoen kost bij 16 miljoen inwoners)
Maar hoeveel kost het om er palen bij te zetten en hoeveel kost het om een heel nieuw systeem uit te rollen, dat al jaren in een testfase zit?
Ik heb zelf mijn telefoon altijd op stil staan en ik hoor die dingen echt niet binnenkomen. Daarnaast is de interpretatie anders. Als het luchtalarm afgaat op een ongewoon tijdstip dan ben ik meteen in de benen. Bij zo'n berichtje denk ik dat het weer het zoveelste testbericht is.
Hoewel ze afgelopen maandag niet (zouden) zijn afgegaan ben ik een groot tegenstanders van het afbouwen van het luchtalarm. Het moet naast NL-Alert bestaan om samen een zo'n groot mogelijk bereik te hebben.
Ik ook. Een maat van me heeft zich nu afgemeld voor NL Alert omdat hij het geluid niet uit kan zetten van de meldingen. NL-Alert is gewoon te onbetrouwbaar en dat het weer functioneerde had prima met een SMS-to-all gekund in plaats van wéér een Alert. Typische eindgebruikersreactie maar ja, het is zo.
Heb jij ooit een SMS-to-all met meer dan 10 miljoen adressanten verstuurd?
Doorlooptijd?
Zou kunnen. SMS had al ruim vijftien jaar terug vervangen moeten zijn door iets moderners. Ik weet wel dat als ik 10K SMSjes verstuur dat binnen no time kan, ik vermoed dat een provider dat nog vele malen sneller kan want ik moet er nog een onafhankelijke dienstverlener voor inhuren ook.

Iets met Nagios en spookmeldingen en foute configuratie in 2004 ofzo.

[Reactie gewijzigd door deadlock2k op 22 juli 2024 16:23]

Versturen is één. Het gaat om verzendlijst-expansie in dit geval.

Ik kan een korte message uitsturen, met een zeer grote lijst adressanten.
De discussie is dan echter wie (welk platform in de messaging-keten) de 'expansie' doet naar de afzonderlijke adressanten.

Normaliter worden aan die lijstexpansies grenzen gesteld. Bijv. maximaal 10 duizend per bericht. Jouw onafhankelijke dienstverlener kan best een lijst met 10 miljoen adressanten van je accepteren.
Die zal dat dan echter voor je verwerken tot 1000 berichten met max. 10 duizend adressanten, waarna de operator ieder van die 10k-adressanten-berichten opbreekt naar 10 duizend afzonderlijke berichten in de list-expansie.

Dit heeft eigenlijk niets met SMS zelf te maken, maar puur met de wijze waarop messaging-platforms werken en vaak ook met verrekening van het verkeer daarover.

Operators laten individuen nu gratis SMS-berichten verzenden in de bundel. Die wijsheid kregen ze ingepeperd na de komst van apps als Whatsapp, maar voor bulk messaging wordt ook nu nog met reden geld gevraagd.

Ik vermoed zeer sterk, dat ook een partij als Whatsapp geen message-group accepteert met 10 miljoen leden, maar ik heb hun algemene voorwaarden niet nagekeken.
Iemand moet namelijk ergens het bestandje met die 10 miljoen adressen hebben staan. Als die ledenlijst decentraal staat (op je toestel) met 10 digit telefoonnumers, dan ga je het zelf goed merken als je van meerdere van zulke groepen lid wordt (elke lijst is 10 miljoen x 10 digit = 100 miljoen digits groot).

Dit zijn typische systeem- en applicatie-ontwerp overwegingen.

Je hebt echt wel een serieuze hardware-plant nodig om een paar duizend individuele messages per seconde te kunnen verwerken en routeren.

Als ik de berichtenstatistieken van SMS-verkeer op jaarbasis van eind jaren '00 (net voor de doorbraak van Whatsapp) bekijk, dan kom je uit op gemiddelden in de orde van 10 miljoen berichten per uur voor heel Nederland (d.w.z. 365 x 24 x 10 miljoen op jaarbasis, een kleine 90 miljard per jaar).
Er was dan voor de piek nog een factor of 5 overgedimensioneerd.

Echter messaging is altijd store-and-forward geweest, dus bufferde men een bericht met een grote inkomende lijst adressanten. Telefoonverkeer is bijv. altijd anders geweest omdat het momentaan is.
Packet-routers zijn extreem geoptimaliseerd etc. etc.

Tegenwoordig zijn er veel minder SMS-berichten, en zal de verwerkingscapaciteit van de systemen niet zijn ingericht op zulke grote verkeersvolumes. Het wordt dus heel knap om binnen een uur 10 miljoen mensen een kort berichtje te sturen in Nederland.

Dat Whatsapp miljarden berichten per dag kan verwerken, wil niet zeggen dat hun messaging platform is ingericht op message-groepen met list-expansies van 10 miljoen adressanten.

De essentie van een cell broadcast (zoals NL-Alert probeert te zijn) is dat je met die broadcast-techniek juist wel miljoenen in een beperkt aantal seconden of enkele minuten een alert kan geven. Anders kan je gewoon beter Radio of TV een melding laten doen.
Ik snap je punt. NL Alert is naar ik begrijp stiekem een Cell Broadcast vanaf de zendpunten en het protocol lijkt zo op het eerste gezicht op SMS; is een Cell Broadcast niet een mogelijkheid om een normale SMS te sturen in plaats van een NL Alert? Want een NL Alert lijkt me iets meer metadata te bevatten dan een standaard-SMS.

Ik blijf er wel bij dat dit probleem vijftien jaar geleden getackled had moeten worden door eens te kijken naar een ander protocol, waarbij dit geen issue is of waarbij het simpelweg een onderdeel van het protocol is.
Ik ben het met je eens, maar over punt 4.

Ik was onderweg en heb de NL alert meerdere keren binnen gekregen omdat ik contact maakte met verschillende zend masten (ook smsjes) super irritant maar goed dat is maar even.
Aanvulling op punt 2:

NL-Alert is uit te schakelen in de telefooninstellingen.
Dus heb je het uitgeschakeld, krijg je hem niet binnen.

Nu kies je daar zelf voor, maar toch,

Een luchtalarm kun je gewoon niet omheen.
Dove mensen horen het lucht alarm niet. Ook als je muziek luistert kun je op heel veel plaatsen het lucht alarm niet horen. NL-Alert is dan een prima aanvulling lijkt mij.
Bij mij was het nog leuker, HTC m9 (is 4 jaar oud, ik weet het), kan blijkbaar geen NL-Alert normaal ontvangen en gaat via SMS.
Maar omdat ik KPN heb, kreeg ik die SMSjes pas binnen nadat de storing was opgelost.

Dus in mijn situatie heeft het ook totaal niet gewerkt.
Ik gebruik nog steeds een HTC M9 in mijn auto en daar kwamen de NL-Alert meldingen gewoon binnen. Een NL-Alert melding wordt bij een HTC als bericht in de SMS app getoond maar dat betekend nog niet dat het een SMS is
NL- Alet meldingen staan aals Noodoproepen als een soort van sticky altijd boven aan in de Berichten app bij een HTC.

Dat je de berichten pas nadat de storing was opgelost kan eerde te maken hebben met buffering bij KPN doordat ze het tijdens de storing niet naar het mobiele netwerk konden pushen.
Het luchtalarm is toch tegenwoordig electronisch, had eigenlijk wel verwacht dat ze daarmee ook berichten konden versturen. (Dus i.p.v. het alarm een gesproken text met het alternatieve nummer?)
Los van het feit dat een mobiel netwerk veel gevoeliger is voor uitval omdat er simpelweg bijzonder veel techniek en software bij komt kijken om het in de benen te houden.
Een luchtalarm kun je in het ergste geval zelfs handmatig nog activeren.
Ik ben niet voor, maar ook niet tegen het luchtalarm. Wij hebben hier in Friesland niet al te lang geleden een fout gehad in het systeem, waardoor het ding halverwege de maand af ging, aan het eind van de middag. Mij viel het op, en ik keek om me heen op de parkeerplaats bij de supermarkt.

En raad eens; NIEMAND keek op! Echt, NIEMAND. Het luchtalarm is gefaald door de maandelijkse testen waardoor men eraan gewend is. Hoort erbij. Bij een situatie, gaat niemand om het luchtalarm malen.

De NL-Alert meldingen lees je, je telefoon gaat tekeer, je kijkt de melding, en je leest wat er aan de hand is. Feit. Maar dan komt het moment dat veel mensen dit niet aan hebben staan, en veel mensen die het wel aan hebben staan, maar niks ontvangen.

Beide systemen zijn falend, en onbetrouwbaar. En dat is jammer. Zo kan je nog wel een derde systeem inzetten, maar als die het doet zoals de andere, laat maar.
Precies, mijn telefoon ligt beneden en niet in de slaapkamer en staat op stil. En daarnaast heb ik hem ook niet altijd bij me als ik buiten de deur ben. Ik kan goed zonder.
> Je gaat nu een systeem gebruiken waarbij de burger zelf handelingen moet doen (telefoon instellen)
Voor een berg aan telefoons niet, voor een andere berg wel. Dus niet helemaal mee eens.
hm.Bericht van 17:21 kwam pas om 18:12 binnen...
Ik ben een totale n00b in dit gebied (excuses alvast voor de wellicht domme vraag), maar als de problemen kwamen van het 4G netwerk van KPN, had KPN dan niet dat 4G netwerk kunnen uitzetten en alleen op 2G en 3G kunnen verder gaan? Dan hadden de klanten op dat moment wel kunnen bellen.

Neem ook aan dat het bellen naar 112 niet gebonden is aan 4G, want nog niet iedereen heeft 4G of heeft een telefoon die 4G kan verwerken. Benieuwd hoe dit werkt in dit verhaal.
Wat ik hier lees gaat het om een storing in een IMS netwerk van KPN. VoLTE is inderdaad op IMS gebaseerd. Daarnaast is ook nog het traditionele SS7 netwerk in gebruik voor 2G/3G. Strikt gezien zou je dus bij een IMS storing wel nog op 2G/3G kunnen bellen. Of dat nu kon weet ik niet.
Maar de diensten die aangeboden worden kunnen ook via het oude SS7 of nieuwe IMS netwerk gekoppeld zijn. Als de systemen voor 112 (de dienst, niet de routering) binnen IMS geïntegreerd zijn, zijn ook die diensten niet meer bereikbaar.
Ook bellen via 2G en 3G werkte totaal niet. Ik heb mijn toestel op alle 3 opties geprobeerd, maar kon met geen mogelijkheid bellen.
Oké, ik volg je. Maar wat ik dan raar vind is dat een 112 belletje voorrang krijgt op de rest van het telefoonverkeer, maar dat het systeem dan niet tussen 4G en de andere opties kan schakelen. Als ze een 112 gesprek omlussen naar een ander nummer dan is het toch makkelijk om dan, bij geen gehoor op dat nummer (4G) te schakelen naar een ander nummer op 3G? Of denk ik nu te simpel...
Dat een telefoongesprek naar 112 voorrang krijgt, en lopende gesprekken hiervoor gedropped kunnen worden, zijn acties die de zendpaal moet uitvoeren. De verbinding met de 4G zendpaal verbreken, en verbinding opbouwen met een 3G of 2G zendpaal, zijn acties die de telefoon moet uitvoeren. Deze storing zit nog achter de zendpaal.

Indien een onderdeel van de 4G specificaties is dat een telefoon een commando kan krijgen naar een ander protocol (3G, 2G) over te schakelen, moet dit commando wel verstuurd kunnen worden. Indien alle verkeer achter de 4G zendpaal verstoord raakt, kan het omschakelbericht mogelijk ook niet werken. Als er al zoiets bestaat.
Het kan natuurlijk gebeuren dat apparatuur last van storingen krijgen en problemen hierdoor ontstaan. natuurlijk niet leuk dat hierdoor 112 nummer er uit lag.

blijkbaar was niemand goed op voorbereid op een storing. Zoals de nl-alert gebeuren waarbij niet direct de juiste nummers uitgedeeld werden.

Zou handig zijn als mensen iets beter op voor bereid zijn als landelijk telefoon storing is en in dit soort gevallen weten wat ze moeten doen als ze hulp diensten nodig hebben.

Daarnaast blijf ik het altijd bijzonder vinden hoe afhankelijk we zijn geworden van de technologie. zoals met deze storing nederland in paniek.

Als er internetstoring is bij bedrijf kan iedereen naar huis omdat ze "niks"meer kunnen doen. zou handig zijn als mensen en bedrijf een nood plan hebben om er voor te zorgen dat als er een storing is dat medewerkers niet naar huis hoeven en toch nuttig kunnen maken. (desondanks dat ze niet alles kunnen doen)
Alleen staat tegenwoordig veel in "de cloud" ipv. in huis. Want goedkoper en makkelijker.
Dus als de telecom niet meer werkt dan is de administratie niet meer bereikbaar, documenten zijn niet meer bereikbaar, etc. etc.

Hoe wil je nog een handmatige administratie doen als er niet meer in mappen op papier staat?
Hoe wil je bij de cloud komen zonder netwerk?

Ik ben bang dat er niet veel anders meer op zit als de telecom niet meer werkt.
Hetzelfde bij een uitval van PIN betalingen..Hoeveel mensen kunnen nog cash iets afrekenen?
een andere backup voor betalingen is er niet.
Dat 112 uit kan vallen en tijdelijk niet beschikbaar is daar moeten we ons gewoon bij neerleggen, hoeveel back up systemen wil je hebben en gaat het echt je 'down'' time voorkomen? Tussen 2012 en 2019 zijn er geen storingen geweest met 112 dus je uptime is al prima.

Dat NL Alert verder verbeterd kan worden inc de communicatie en procedures is een feit en daar zou ik meer mijn aandacht op focussen (los van dat je nu wel de oorzaak wil weten van de storing) aangezien dit in meer situaties handig is.

Wat mij het meeste zorgen maakt is dat we niet meer weten wat we moeten doen als een systeem faalt en dat er bijna paniek uitbreekt. Ik zou als overheid hier ook een programma voor bedenken zodat de burger in dit soort situaties ook beter overweg kan, bijv gratis ehbo cursussen, meer AED's plaatsen, noodpunten met bijv satelliet telefoons, reddings-zwemmen bedenk het.
Bij de meest recente EHBO cursussen is 112 een centrale plaats gegund. Als in: bij enige twijfel bel 112 en dan wordt je op afstand begeleid. Als je vergiftiging of buiten bewustzijn .. bel 112..
Kortom de EHBO zal ook anders moeten ipv. het afwachten van Ambu.
1) Bericht is niet terug te halen.
2) Is er geen andere duidelijker nederlandse stem in te zetten.
Nu is bericht onverstaanbaar.
3) Voeg website toe voor meer info.
Ik hoop dat er een fatsoenlijke (blameless) PostMortem komt. Dit is hoe cloud providers outages analyseren:
  • Wat gebeurde er (samenvatting)
  • Wat ging er goed
  • Wat ging er mis
  • Waar hadden we mazzel?
  • Wat zijn de lessen die we hieruit leren
  • Wat zijn de actiepunten (gemonitorde tickets om te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt?
  • Wat was de exacte tijdlijn? Om T:00 typte XXX dit commando in, T+0:02 gebeurde dit, T+0:05 crashte alles, T+0:08 Incident responce team komt erbij ....
Met name blameless postmortems zijn belangrijk: geen personen aanwijzen maar systemen (als iemand een fout commando in kan typen is het het systeem dat dat toelaat). Alleen zo kun je systemen beter maken. We weten al dat mensen fouten maken (daar zijn ook gewoon statistieken over).

Zie https://landing.google.co...pters/postmortem-culture/ voor hoe bijvoorbeeld Google dit doet.
Het mooie mooie is van complexe techniek dat het ook fout kan gaan.

Pas dan schijnt het dat men achter de schermen werkelijk gaat onderzoeken wat er nu mis ging en nog belangrijker, waar het systeem echt niet veilig genoeg is.

Voor de meeste mensen is het dan 'een ver van mijn bed show'; ze hadden zelf geen ongeluk, hartfalen of werden niet overvallen op dat moment. Schouders worden opgehaald en we gaan naar het volgende nieuwsfeit.

Ik mag toch hopen dat met alle kennis van zaken die er tegenwoordig is, na de eerdere storing uit 2012, er nu wel mensen bij de providers zich in gaan zetten voor een beter sluitend werkend 112 nummer.

Zodat het in de toekomst altijd werkt, voor hen die het nodig hebben!
Zoals ik het begrepen heb vanochtend van een kennis, werkte het 112 platform/systeem/whatever afgelopen maandag eigenlijk vlekkeloos. Ook de backup systemen. Het was alleen totaal niet bereikbaar, met geen mogelijkheid. Dus na 2012 hebben ze wel degelijk de boel goed voor elkaar kregen, alleen dan moet het dus wél bereikbaar zijn. Dat de lijn er met KPN uit ligt, kan gebeuren, alleen dan had er dus gelijk een lijn met (een) andere provider(s) tot stand moeten zijn gekomen. En aan dat laatste ontbrak het.

En dat daarna de boel flink in het honderd loopt doordat er niet echt een plan klaar ligt voor wanneer een storing zoals maandag voordoet... das ook weer een ander verhaal. En opzich ook niet weer heel vreemd. want het was een KPN storing, niet een 112 storing.
Het blijft techniek. Een eigenschap van techniek is dat het kapot gaat en dan alleen wanneer je het gebruikt.

Backups introduceren lijkt een oplossing, maar maakt het geheel ook weer complexer en complexere systemen hebben een bewezen hogere kans op falen.

Het zál daarom óók in de toekomst vast vaker gebeuren dat 112 (of een ander noodnummer) er uit ligt.
De truc is om óók een systeem het hebben dat geheel los staat van de techniek van noodnummers.

B.v. een 'praatpaal' op elke hoek van de straat die via portofoon verkeer met een wijkbureau in verbinding staat. (ik verzin maar wat)

Maar extra voorzieningen kosten extra centjes. En is het die investering wel waard ...?
Die politie praatpalen heb ik in de 60's voor het laatst gezien.
Hier in het park staat opeens zo'n oude blauwe engelse politietelefooncel.
"Police public call box " , staat er op. En er is een deurtje met zo'n ouderwetse telefoon erachter.
In België gebeurde dit ook enkele maanden geleden... Ook een routeringsprobleem... Toeval?
nieuws: Groot deel van België heeft telefoonproblemen door algemene storing b...

[Reactie gewijzigd door ? ? op 22 juli 2024 16:23]

Ik denk dat er 1001 verschillende soort problemen zijn, die men richting de buitenwereld gemakshalve "routeringsproblemen" noemt.

Ik denk dat het wel toeval is. Of anders gezegd, er zijn gewoon heel vaak storingen, en nu toevallig wat erg grote op korte tijd.
Daarnaast worden traditionele netwerken meer en meer vervangen door IMS, welke voor VoLTE sowieso nodig is. Na VoLTE is het dan logisch ook de andere diensten met IMS te integreren. Alleen zijn de specs voor IMS en SIP niet concreet genoeg waardoor een leverancier zijn eigen interpretatie kan laten gelden. Dat maakt het complexer en dus ook foutgevoeliger. M.a.w. er gaan wat vaker storingen zijn tot die leercurve weer gevolgd is.
Wat heeft BGP te maken met het delen van operator codes tussen netwerken? Ik zie het raakvlak niet helemaal. Behalve dat BGP een routeringsprotocol is..
BGP zorgt ervoor dat verkeer via verschillende routes bij bij de ontvanger terecht kan komen. Netwerken communiceren onderling waarmee ze verbonden zijn en indien een bepaalde verbinding faalt zou het verkeer via een andere route alsnog kunnen aankomen.

Een vergelijkbare techniek bevindt zich niet in het telefonienetwerk. Er is maar één route van telefoon naar de 112-alarmcentrale en (zoals Mark Vetter van Voys aangeeft) werkt KPN niet mee aan een 'direct peering'-oplossing zoals bij internet wel het geval is.

Hoewel we de laatste tijd hebben gezien dat de implementatie van BGP ook niet altijd feilloos werkt, kunnen telefonie-netwerken er wel wat van leren.

Twee grote BGP-problemen deze maand:
nieuws: Verizon ontregelde deel van het internet door verkeerde routering van...
nieuws: Zwitsers bedrijf routeerde KPN- en ander Europees verkeer via China T... en nieuws: Storing bij provider leidt tot landelijke pinproblemen in Nederland -...

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 22 juli 2024 16:23]

"KPN Werkt niet mee" klinkt een beetje gek.
Wat ik eerder vermoed is dat de 112 dienstverlening een beetje knullig is aanbesteed, hierdoor zal KPN verantwoordelijk zijn voor het 112 platform en publisht het onderliggende nummer de wereld in.

Als je nu Vodafone en T-Mobile een eigen nummer ingang op dat platform geeft en een eigen route dan heb je dat 112 bij KPN belt naar 088-1234567, bij Vodafone naar 088-9876543 en ieder heeft zelf die nummers in beheer.

dan is er verder op dat vlak geen medewerking nodig, alleen dat bij een route verstoring van een leverancier je afspraken maakt dat ze toch via de andere mogen routeren.

BGP is niet feilloos, maar het komt ook omdat in dit geval het een aardig grote opzet is waar her en der eens een foutje gemaakt kan worden.

Als je BGP kan gebruiken voor nummer routeringen in de Telco netwerken heb je natuurlijk een veel kleinere en beheersbare omgeving.

[Reactie gewijzigd door Powermage op 22 juli 2024 16:23]

Als je nu Vodafone en T-Mobile een eigen nummer ingang op dat platform geeft en een eigen route dan heb je dat 112 bij KPN belt naar 088-1234567, bij Vodafone naar 088-9876543 en ieder heeft zelf die nummers in beheer.
Het is geen IP waar elke interface een eigen nummer heeft. Als Vodafone en T-mobile eigen ingangen naar de 112 centrales hebben dan kan dat met dezelfde nummers. Dat voorkomt ook dat het nummer veranderd moet worden om anders te routeren.
De kern van het verhaal was vooral die eigen ingang, of dat het makkelijkste is met een interconnect of een eigen nummer gebeurt is minder relvant.
Telefonie systemen communiceren met elkaar
Buiten de spraakband. Vroeger was dat MFC. Hoe moeten anders de tarief gegevens, het ophangen van een gesprek, aanname van een gesprek en de routering van het telefoonverkeer worden door gegeven.
Bijvoorbeeld eind centrale ( abonnee centrale ) knooppunt centrale ( netnummer centrale ) district centrale,
Omweg en overloop centrales en internationale centrales. En dan weer de omgekeerde volgorde naar de B abonnee aan de andere kant

Zie een eerdere opmerking
Helaas,

Telefonie verkeer word al sedert de jaren negentig gerouteerd naar omweg en overloop centrales.
In de toenbestaand UV centrale van Philips een interlokale centrale kan ik in de nummeronderzoeker NOZ 1 en 0 kant, bepalen, wat moet er gebeuren bij overbelasting, dus congestie bezet toon bij drukte.

Ik kon dus aangeven hoe moet het verkeer worden gerouteerd
Een versterkte verbinding van abonnee A naar abonnee B kan dus anders gerouteerd worden, dan van abonnee B weer terug naar A, Versterkers kunnen maar op één manier het gesprek door laten
Voor een versterkte verbinding, heb ik een acht verbindings verbinding nodig
Twee keer twee draden voor het telefonie net werk, Twee maal twee draden voor het door geven van de signalering

Tekst fouten geédit.
NOS moet zijn NOZ nummer onderzoeker.
Waarvan elke UV centrale er twee van had. Een 0 en een 1 kant
Bij een netnummer wijziging van een dorp of stad, moest ik beide nummer onderzoekers wijzigen

Groet

[Reactie gewijzigd door Henk ten Dolle op 22 juli 2024 16:23]

De (autonome) fault tolerance/redundantie van BGP is een aantrekkelijke karakteristiek voor de noodlijn(en).
De (autonome) fault tolerance/redundantie van BGP is een aantrekkelijke karakteristiek voor de noodlijn(en).
Lijkt me niet want BGP is niet tolerant voor configuratie fouten. Een netwerk kan het verkeer van alle andere netwerken ontregelen.
Het probleem is dat alle routes naar 112 via KPN gaan en die hadden allemaal tegelijk hetzelfde probleem.
Het is tenminste meer fault tolerant dan het huidige systeem. Dat BGP zijn eigen kwalen heeft is een bekend probleem.
BGP is alleen fout tolerant voor configuratie fouten als met strikt gescheiden VRFs word gewerkt en applicaties met SCTP werken met interfaces in verschillende VRFs.
Er is nu iets fout gegaan in verschillende redundante functies dus er was waarschijnlijk per ongeluk toch iets gemeenschappelijks wat fout ging. IP en cloud hardware of protocollen zolas BGP of OSPF zijn een goede kandidaat,

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 16:23]

Ik heb geen enkel contra argument gegeven dat BGP wel fout tolerant is voor configuratie fouten, waarom blijf je er over door gaan?
Yep, dat klopt. Het is een routeringsprotocol, met het manco dat er nu maar 1 route bekend is.
Je zou zoiets als BGP anycast willen, maar dan wel een heel stuk sneller dan BGP.
Met anycast heeft elke provider het IP adres voor bijvoorbeeld www.tweakers.net in het "eigen" netwerk. (het is een beetje krom voorbeeld omdat je in de war kunt raken door DNS wat zorgt voor de koppeling van naam naar IP adres.)
Normaliter zorgt BGP dat het request wat je doet naar www.tweakers.net gerouteerd wordt naar het juiste IP adres in een ANDER netwerk. (Eigenlijk weet BGP de weg naar...)
Met BGP anycast kun je dat zo instellen dat je in je "eigen" netwerk dezelfde www.tweakers.net hebt. En kun je met instellingen uitbreiden dat als de www.tweakers.net node in je "eigen" netwerk het niet doet. Het de weg weet naar de eerstvolgende node. Je kunt zelfs aangeven welk pad de beste keuze is.
Alleen heeft het bedenkingen; BGP is traag als dikke Pudding door een zeef. En eigenlijk Spoof je legaal een IP adres. (security technisch wil je dat niet in je eigen netwerk)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.