Technologie heeft altijd bugs en zal altijd kunnen falen, zo betoogde Ronald Prins, voorheen van Fox-IT, dinsdag op Radio 1 vlak voordat de verbinding verbroken werd. En zo is het ook. Dat maakte de storing van maandagmiddag pijnlijk duidelijk. Zelfs de in viervoud uitgevoerde ims-systemen van KPN bleken allemaal tegelijk offline te kunnen gaan.
Dat betekent niet dat we ons erbij neer moeten leggen dat onze hulpdiensten soms tijdelijk niet bereikbaar zijn. Er zijn wel degelijk maatregelen om te nemen. KPN's optie om een directe verbinding te leggen met andere providers is een begin, maar als de politiek verder wil gaan, dan kan dat: in theorie kan elke provider een lijn leggen met de alarmcentrale, waardoor de kans op een storing veel kleiner is en de impact van een storing bij één provider bovendien veel minder verstrekkende gevolgen heeft.
De storing legde ook problemen met NL-Alert bloot. Ondanks dat het een noodsysteem is dat ook werkt als het netwerk overbelast is, blijkt het vatbaar voor verstoringen, zoals bij KPN gebeurde. Bovendien is het lastig om alternatieve communicatiemethodes in het bericht te zetten, want waar vind je die terug als je het irritant piepende bericht hebt weggeklikt?
Ondanks dat we afgelopen jaren op grote schaal op maandagmiddag om twaalf uur keurig testberichten hebben ontvangen, was dit voor het eerst dat we een echte stresstest hebben gedaan met dit alarmsysteem. Het systeem en het gebruik ervan kan duidelijk verbeterd worden. Het is nu aan de politiek en aan telecomproviders om dit incident te gebruiken om voor de lange termijn verbeteringen aan te brengen in onze communicatie bij noodsituaties - zowel bij NL-Alert als bij 112-meldingen.