Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Willem de Moor

.Build - Bouw je eigen netwerkspeakers

Streaming audio in hifi-stereo

Software

Nu alles is aangesloten, moet de speakerset in principe geluid kunnen voortbrengen, maar daarvoor moet er wel software op de Raspberry Pi draaien. Die software is er in groten getale. Populaire mediaspelersoftware met integratie van Kodi, zoals OSMC of OpenElec, zijn een optie. Die biedt bovendien de mogelijkheid om een televisie aan te sluiten, maar er zijn ook verschillende softwareprojecten die zich puur op audiogebruik richten. Pi MusicBox is daar een van en daarmee hebben we geëxperimenteerd. Het voordeel van Pi MusicBox is de ondersteuning van veel streamingdiensten, waaronder Soundcloud, Google Music en Tidal. De webinterface waarmee je de software bedient, is niet de mooiste, maar werkt eenvoudig.

Uiteindelijk hebben we niet Pi MusicBox, maar Volumio op de Pi gezet. Volumio heeft als nadeel dat het geen ingebouwde ondersteuning voor Soundcloud, Google Music en Tidal heeft, maar de software is gebruiksvriendelijker en, mocht je dat belangrijk vinden, mooier vormgegeven. De software is gratis te downloaden van volumio.org en bijzonder makkelijk te installeren. Nadat je hem op de micro-sd-kaart hebt gezet en de Raspberry Pi hebt gestart, maakt de software een hotspot van de Pi, waarmee je verbinding kunt maken met een smartphone, tablet of computer. Vervolgens kun je het wachtwoord van je wifinetwerk instellen en na een reboot wordt daar automatisch mee verbonden. Je hoeft dus geen beeldscherm en toetsenbord aan de Pi te hangen, maar je kunt alles configureren via je webbrowser. Als de Pi aan het netwerk hangt, kun je vervolgens de software benaderen en plug-ins installeren voor bijvoorbeeld Spotify en YouTube. Podcasts kun je toevoegen via rss en als je inlogt met je Google-account, is er de mogelijkheid om YouTube-geluid en -afspeellijsten af te spelen. Voor Apple-gebruikers is er Airplay-ondersteuning en uiteraard kun je muziek van netwerkshares afspelen.

Als alles in elkaar zit, moet nog een en ander worden afgewerkt. De gaten aan de zijkant zien er lelijk uit en dat werken we af met een dopje dat we met de 3d-printer maken. Het compartiment waarin de hardware zit, dekken we af met een stukje luidsprekerdoek en als je de speaker helemaal áf wilt maken, kun je de boxen lakken of lamineren. Zoals je op de foto’s kunt zien, zijn we bij onze speaker niet aan dat laatste toegekomen, maar daar klinkt het geluid niet slechter om en dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Reacties (225)

Wijzig sortering
Leuk project met een hoog tweakers gehalte :) !
Als ervaren luidspreker zelfbouwer vind ik dit echt leuk om te zien.

De drivers zijn mij bekend en dat zijn keurige units voor een budget luidspreker project.
Schone weergave met lage vervorming en daarnaast makkelijk te filteren.
De besproken Startairkit 1R is ook gepubliceerd in Hobby Hifi 2008 nr 5.
Daarin staan o.a. metingen en weerstand waarden om het tweeterniveau naar wens aan te passen.
De uitgave is nog altijd na te bestellen: http://www.hobby-hifi.de/...llung/heftbestellung.html

Het grote voordeel van een zelfbouwkit is juist dat je de klankbalans helemaal naar smaak aan kan passen.
Aangezien niet iedere woonkamer/studeerkamer hetzelfde is ingericht is dat eigenlijk een noodzaak.
Iets wat je niet kan doen met kant en klare luidsprekers, zonder de kennis en kunde te hebben om het filter aan te passen.
Bovendien is er ook een vuistregel dat je voor een vergelijkbare kwaliteit al gauw het drievoudige van de zelfbouwkosten moet neerleggen.
Maar het allerbelangrijkste, het geeft toch een geweldige voldoening om iets zelf in elkaar te zetten en er mee te experimenteren!

Een paar dingen die ik nog wil meegeven is dat de gebruikte china class-D versterker en voeding (eigenlijk de elektronica erachter) geen recht doen aan de kwaliteit van deze luidsprekers.
Een goede versterker zal het geluidsbeeld aanzienlijk verbeteren.
Ook is er bij MDF geen sprake van werking. Het heeft immers geen houtnerf.
MDF is enorm gevoelig voor verandering van de luchtvochtigheid (met name de dikte van de kopse kant varieert sterk).
Het heeft dan ook geen zin om het helemaal strak te schuren en te spuiten, want na een tijdje zal de naad toch zichtbaar worden.
En als laatste, het soldeerwerk moet echt beter!
Wat ik in de video gezien heb zijn koude soldeerverbindingen en die kunnen na verloop van tijd los gaan trillen. Gebruik een dikke soldeerpunt en/of verwarm de kopervlakken voor met een föhn of verfbrander (wel met beleid).

Maar vooral, geniet er lekker van 8-)

Edit:
Een alternatief voor het versterker & voeding gedeelte is wellicht: https://www.diyclassd.com/product/ucd34mp/26.
Je bent dan wel €45 euro meer kwijt, maar dan heb je ook echt wat.
Een 4 kanaals UCD class-d van Hypex (uit Groningen) zodat je de boxen evt. met bi-amping aan kunt sturen. Kwalitatief staat dit qua geluid en bouwkwaliteit met kop en schouders boven al die class-d kitjes van alibaba.

[Reactie gewijzigd door CMT op 24 juni 2019 14:48]

Hulde aan de Tweakers-redactie voor dit soort thema's. Fantastische bijdrage van Jeroen met "Het tweede leven van de accu" en nu deze video. Jelle en Willem verwerven met deze bijdrage "King of Tweakers"-status.
Dan komt de community los en dan krijg je aanvulende suggesties. Mijn wenkbrauwen gingen omhoog bij het lezen van de reductie van het klankkastvolume door de 1 mm dunnere MDF. Het strak-of-niet plakken van het dempingsmateriaal heeft meer invloed op het geluid of zie ik dit verkeerd?

Ben zelf nog op zoek naar iets soortgelijks met draadloze speakers maar dan voor 5.1 surround.
Ik kom nu nog niet verder dan dure koop oplossingen zoals een set-up met Sonos speakers of de Samsung HW-N950 Soundbar.
Ik weet dat het voor audiofielen vloeken in de kerk is maar heb geen plaats voor floorstanding-speakers voor mijn surround-setup.
Boekenplankluidsprekers kunnen ook erg goed klinken - stuidio / referentie monitors zijn vaak ook boekenplank formaat.
Ja inderdaad zou mijn keus wel eens kunnen worden indien geluidskwaliteit de doorslag geeft. Maar dan heb ik nog twee uitdagingen, de WAF ;) en moet ik de rearspeakers nog draadloos connecten.
Goede reactie, maar hier zeg je wat raars:

"Ook is er bij MDF geen sprake van werking. Het heeft immers geen houtnerf.
Wel is MDF enorm gevoelig voor verandering van de luchtvochtigheid (met name de dikte van de kopse kant varieert sterk).
Het heeft dan ook geen zin om het helemaal strak te schuren en te spuiten, want na een tijdje zal toch de naad zichtbaar worden."

massief hout en mdf werken allebei onder invloed van de relatieve luchtvochtigheid. Mdf werkt meer maar wel vrij uniform en massief hout minder en vooral afhankelijk van hoe de plank uit de stam is gezaagd. (plaatje onderaan dit artikel laat het duidelijk zien : https://blog.spib.org/moisture-content-in-lumber/ ). Je wil dus het liefst kwartiers gezaagd hout. In de breedte werkt massief hout meer en in de lengte stukken minder. werking is ook afhankelijk van de houtsoort.

Protip, de kopse kanten en naden voor afwerken "verven" met (iets verdunde) houtlijm, scheelt een stuk in het zichtbaar worden van met name de naden, na verven. Ik spreek uit ervaring, heb vorig jaar de speakerland vifa colomn mkII gebouwd (foto's van de bouw: https://www.instagram.com/p/BvAJq9vlYva/) en ben nu bezig met Paul Carmody's Amiga's (https://sites.google.com/site/undefinition/diy/amiga)

[Reactie gewijzigd door mountainbiker op 24 juni 2019 15:28]

Je hebt gelijk, ik zal de post aanpassen.
Bij 'werking' denk ik altijd aan het kromtrekken van hout.
Maar de definitie is inderdaad het uitzetten/krimpen onder invloed van de luchtvochtigheid.

Uniform is dat alleen niet, de dikte veranderd echt een stuk meer dan de lengterichting van de plaat. Dat komt omdat MDF eigenlijk in laagjes is opgebouwd.

Ik heb bij een aantal projecten geprobeerd om de zijden met de kopse kanten te fineren met 2mm MDF. Maar zelfs dan is het af en toe zichtbaar bij hoge luchtvochtigheid.
De twee manieren om dat echt tegen te gaan is om de hele box te 'sealen' zodat de vochtigheidsgraad niet kan veranderen of om de naad te verleggen naar een hoek.
Bijvoorbeeld door verstek laten zagen of het afschuinen van de kopse kant.

Er bestaat ook vochtwerende MDF (groene platen), maar daar heb ik nog geen ervaring mee.
Schijnbaar is de kwaliteit daarvan (hogere persing) ook beter dan het gangbare MDF.

De Vifa Colomn mk2 zijn netjes gebouwd trouwens! Als ik de foto's bekijk, begint het toch weer te kriebelen :)

[Reactie gewijzigd door CMT op 24 juni 2019 14:46]

Ik bedoel met uniform meer dat de werking in dikte, breedte en lengte van mdf, overal hetzelfde gedrag vertoond. Dat doet massief hout echt anders, meer kans op krom trekken, scheluw e.d.

Dat idee had ik ook, wil zelf ook bij een volgend zelfbouw (luidspreker) project de groene mdf platen gaan gebruiken. Wel iets duurder.
MDF werkt altijd en inderdaad dat zie je voornamelijk aan de kopse kant, luchtvochtigheid en temperatuur spelen hierin een belangrijke rol.(Hoogglans)Verven en schuren heeft zo inderdaad niet heel veel zin...MDF daarom altijd in verstek zagen en blind bevestigen met duvels en houtlijm en/of blind schroeven.
Ik heb in het ook redelijk wat projectjes met MDF gemaakt en had ook vaak het probleem met naden in hoeken die na verloop van tijd zichtbaar werden. Maar ik kan be-amen dat wat @mountainbiker zegt ook bij mij werkt:

Ik heb 2 kisten (vierkant dozen gebouwd) met 12mm dik MDF, en de hoeken eerst verlijmd met het bekende gele houtlijmpotje. Vervolgens geschroefd met dunne schroefjes verzinkt, over die gaatjes 2 componenten-houtvuller, daarna geplamuurd, en de naden / kopse kanten nog eens met verdunde houtlijm ingesmeerd en alles zorgvuldig met diverse korrels (nat) opgeschuurd, 2x gegrond en 3x afgelakt met hoogglans verf.

Vier jaar verder en de naden zijn nog steeds niet zichtbaar, evenals de gevulde schroefgaatjes. Ik had het niet verwacht want bij eerdere projecten kwam de naad altijd weer omhoog en ook de schroefgaatjes. En dat terwijl de kisten gevuld zijn met spullen en op de vloer staan die niet 100% egaal is. Als ik er heel scherp strijklicht op zet, dan zijn de gevulde gaatjes als je heel goed kijkt ietwat zichtbaar maar niet waarneembaar in de praktijk.

Met andere woorden: het is wel mogelijk om MDF naadloos te krijgen bij lakken. De truuk is inderdaad denk ik de houtlijm en veel lagen kwaliteitsverf en goed schuren om het heel glad en egaal te krijgen. Oh ja en ook het lang laten indrogen én aan beide zijden lakken natuurlijk!

Ik zal binnenkort eens een fotootje posten als bewijs.

[Reactie gewijzigd door js303 op 13 juli 2019 14:38]

prima aanvullingen. Als ex-speakerbouwer nog een tip. Bekleed de binnenkant van de kast met een dempingsmateriaal, bijv dakbetumen. DIt geeft een enorm verschil in geluid, veel strakker allemaal. succes.
Of voor de instapper, een pi zero en een HAT van https://www.justboom.co/

Wel zelfbouw, niet te duur ;)
Of koop een pcm5102 bij de bekende Chinese leverancier voor een paar euro. 6 draadjes aansluiten een je hebt een schitterende dac.
"Klasse T" versterkers, met tripath chips zijn ook erg goed en betaalbaar en onverslaanbaar qua prijs / audio kwaliteit. Ook zijn er tegenwoordig full digital amplifiers met een erg strake, krachtige en cleane sound voor rond de 100 euro.
Dat was ook het meest in het oog springende, 9 euro Ali class D versterkers.
Kom op, das gewoon zonde van je werk.
Nog een zelfbouwer.

Als je het oneens bent met klasse D (goed voor te stellen) probeer dan de Chinees ontworpen LJM modules. LJM's MX50 is een leuke instapper en de LJM L12-2 is fantastisch voor de prijs: 25 euro per module en slechts 4 watt verbruik in rust toestand, geen klasse D nodig.

De versterker wordt heel snel overheen gekeken maar maakt al het verschil, net als op-amps, door slechts 1 verkeerde op-amp kan het stereobeeld al compleet geruïneerd worden.
Ook is er bij MDF geen sprake van werking. Het heeft immers geen houtnerf.
MDF is enorm gevoelig voor verandering van de luchtvochtigheid (met name de dikte van de kopse kant varieert sterk).
Het heeft dan ook geen zin om het helemaal strak te schuren en te spuiten, want na een tijdje zal de naad toch zichtbaar worden.
Om dit te voorkomen kan je :
eerst 2-3 keer voor behandelen 15% vernis en 85% terpentine (na uitharden elk keer ff gladschuren) hiermee maak je het mdf waterproof. daarna eventueel plamuren waar nodig (2 componenten plamuur gebruiken)
Leuk!
Tip: als je toch over een bovenfrees beschikt, maak dan de randen rond in plaats van afgeschuind (ook de rand boven). Scherpe randen beïnvloeden het afstraal gedrag van de tweeter, waardoor het stereobeeld minder helder wordt.

Vroeger tweakten we TDA7492/TDA7498 bordjes door de keramische in- en uitgangscondensatoren te vervangen door MKT's. Kostte een paar euro (gulden eigenlijk, die chips gaan al heel lang mee) en deed wonderen voor het geluid. Misschien dat dat hier ook opgaat?

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 juni 2019 09:33]

Als op dit bordje keramische condensatoren zitten in het audiopad, zou ik ze zeker vervangen door foliecondensatoren. Keramische condensatoren met de wat hogere capaciteitswaarden hebben de nare eigenschap dat hun capaciteit in hoge mate afhangt van de spanning die erop staat. Daardoor voegen ze bij dit soort toepassingen flink wat vervorming toe aan het signaal.
Voor zover ze dienen als ontkoppeling van de voedingsspanning, daar zijn ze prima op hun plaats.
Die verandering van capaciteit tegenover bias spanning is enkel zo als je lage kwaliteit condensatoren gebruikt. Goede keramische condensatoren (C0G/NP0) hebben veel minder vervorming op het gebied van lineariteit. Bruce Hofer van Audio Precision heeft hier veel onderzoek naar gedaan ((https://www.youtube.com/watch?v=HsPNGVwCrhw).

Het nadeel van C0G/NP0 condensatoren zijn dat ze redelijk prijzig zijn en enkel beschikbaar in grote SMD packages. Om in de regio van uF te komen zal je er dus veel parallel moeten zetten.

Aan de andere kant moet je je af vragen hoeveel nut het heeft, we praten wel over -100dB THD. De gemiddelde versterker vervormt al een stuk meer. Een high end luidspreker systeem zijn nonlineare vervorming zit rond de 1% (-40dB).
Het gaat niet om "lage" of "hoge" kwaliteit. Condensatoren hebben vele verschillende eigenschappen, en waar ze in moeten uitblinken hangt helemaal af van de toepassing. Als afvlakcondensator in een DC-DC-converter bijvoorbeeld, zou een C0G/NP0-type een beroerde keuze zijn.

Zoals je al zegt zijn C0G/NP0-condensatoren van meer dan een 100nF behoorlijk aan de prijs, en in groter dan een paar honderd nF worden ze niet eens gemaakt. In wat zouden ze superieur zijn aan een veel goedkopere foliecondensator? In temperatuurstabiliteit uiteraard, maar die is in deze toepassing totaal niet van belang.
Het is met name de dielectrische distortion en het voltage coefficient die vervorming creeeren. De verschillen in vervorming zitten dan ook 35 dB lager dan die van een film condensator (-140dB vs -100 dB op basis van de metingen van AP). Daarnaast is de standaardafwijking van specificaties een stuk kleiner. Al is dat niet erg interessant als je maar een paar luidsprekers maakt.

In DC-DC converters wil je vooral de rippel onderdrukken. Die THD die een condensator creeert is echt niet interessant in die toepassing. In DC-DC converters wil je gewoon veel capaciteit/mm^2 en een beetje lage ESR.
Als je het onderste uit de kan wilt, zullen NP0-condensatoren superieur zijn aan filmcondensatoren, maar je moet een en ander wel in verhouding zien. Vraag je eens af hoeveel zin de aanzienlijke extra uitgave heeft bij gebruik van een klasse-D versterker-IC.

Overigens lijken de bordjes met een TDA7498, waarvan in Google veel afbeeldingen zijn te vinden, vrijwel allemaal uitgerust met filmtype koppelcondensatoren.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 23 juni 2019 15:42]

Helemaal mee eens. Als je echt een upgrade wil op het gebied van filters heb je veel meer te behalen met een goede dsp en software dan steeds meer geld uitgeven aan condensatoren. Daar is de winst nou eenmaal niet te behalen. Iets als de hypex fusion plaat versterkers geeft dan een stuk beter resultaat. Dingen als fase zijn dan ook een stuk beter onder de knie te krijgen.
Helemaal eens met wat???

Ik had het over koppelcondensatoren op een klasse-D-versterkerbordje van 9 euro. Ik zie het verband niet met filters, dsp's, en honderden euro's kostende versterkermodules.
Ik ben het er mee eens dat je het een en ander wel in verhouding moet blijven zien. En dat keramische condensatoren dan niet altijd de meest ideale keuze zijn om in je signaal pad te zetten (koppelcondensator of frequentiefilter doet er dan niet toe).

Daarnaast probeerde ik uit te leggen dat er meerdere wegen zijn naar rome, maar dat ging even mis omdat ik vergat dat we het over koppelcondensatoren hadden en geen filter condensatoren. :|
Scherpe randen beïnvloeden het afstraal gedrag van de tweeter, waardoor het stereobeeld minder helder wordt.
Klopt, maar hangt allemaal af van het totale ontwerp. Als je de afschuining niet mee neemt in het ontwerp kan dit een ongewenst effect hebben op het overnamepunt (filter).
Dit omdat de diffractie ook bepaalde frequenties versterkt, wanneer je de randen afschuint/afrond verklein je het paneel.
Jullie zouden ook eens kunnen kijken naar MFB (motional feedback) speakers zelfbouw. MFB is ideaal voor de pc denk ik, omdat de verstoring van de lage tonen wordt gebruikt om de woofer te corrigeren. Hierdoor zou je een geluid moeten horen zoals de componist het bedoeld heeft en dit geldt dus ook voor games toch? En het tweede voordeel is dat je dacht ik minder speakervolume nodig hebt waardoor compacter kunt bouwen. De reden waarom MFB naar de achtergrond is verdreven, is volgens mij omdat MFB speakers veel duurder waren door de extra toegepaste elektronica, waardoor de MFB op grote schaal minder rendabel werd voor Philips.
MFB is een oude philipstechniek die een paar bedrijfjes in Nederland omhoog houden en sommige zelfs doordat zei hun eigen sensoren hiervoor maken en ook eigen MFB-speakers verkopen. Sowieso is het interessant om eens een reportage over dat bedrijfje Piratelogic en de vergeten philips MFB technologie te maken. Maar er zijn ook andere bedrijfjes die zijn gespecialiseerd in MFB speakers. Ik ben van plan om komend jaar te beginnen met het fabriceren van mijn eigen MFB speakers of subwoofer voor de computeropstelling.

(het bedrijfje uit Nederland dat die eigen sensoren maakt en speakers aanpast etcetc) https://piratelogic.nl/?p=en.little.one
(fanatenforum met winkel) https://www.mfbfreaks.com/
(ontwikkelaarsforum) https://mfblabs.nl/forum/

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juni 2019 09:48]

_/-\o_ MFB altijd +1

Philips heeft jaren geleden het licht al gezien, maar het is zo jammer dat deze techniek niet doorgeslagen is.
Luidsprekers vervormen veel als je ze ver uit slaat (veel lucht moet verplaatsen). Met motion feedback kan je deze vervorming ver onderdrukken. Waardoor je of wel een stevige bas kan krijgen met een kleine driver. Of een fenomenale bas met een grote driver.

De reden dat het niet van start is gegaan is volgens mij niet alleen productie kosten, maar ook dat het significant lastiger is om te ontwikkelen. Daarnaast laat een bas reflex poort je ook diepere bas creëren met een kleiner volume. Een bas reflexpoort zorgt welis waar voor veel group delay en daardoor gaat het gedrag van de luidspreker in het tijddomein naar de knoppen, maar daar geeft de meerderheid van de mensen niet om.

Pirate logic is gelukkig niet de enige die nog bezig is met MFB. Rythmik doet het ook nog. Ook is er nog Grimm Audio uit Eindhoven die er mee bezig is (al valt dit wel in een compleet andere prijs categorie, maar ze publiceren een groot deel van het onderzoek).
Dat ze een tweakers videoreportage eens over MFB maken, het is mooie technologie wat wel wat exposure mag krijgen. Dan kunnen ze naar het philipsmuseum en de oudere werknemers gepensioneerden die die MFB speakertechnologie hebben ontwikkeld en in de markt gezet. Dan naar de huidige marktpartijen etcetc. Nederland is echt een kartrekker over deze "highend" manier van lage tonen weergeven.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juni 2019 12:56]

Ik zou het heel interessant vinden, maar ik vraag me af hoeveel mensen het met mij eens zijn.

Veel mensen (met name in het high-end segment) gebruiken ENKEL hun oren om een goed luidspreker systeem te beoordelen. Zelf denk ik dat specificaties ook erg veel zeggen, maar dan moet je wel de specificaties goed weergeven. Dat laatste gebeurt dan helaas ook niet zo vaak.

Het high-end audio wat je op beurzen ziet is al helemaal dramatisch soms. Kabels van 300 euro per stuk zijn okee, maar de wetenschap toepassen om vervorming te onderdrukken? Nee dat maakt het systeem minder "muzikaal".
We hebben destijds die Philips MFB's behoorlijk grondig aan de tand gevoeld, met een clubje met redelijk getrainde oren. Twee audio liefhebbers, een violist en een pianiste, en goede middenklasse referentie spullen: Marantz CD speler, van Medevoort amps, B&W speakers.

Afgezien van heftige bas beuken (die de MFB's inderdaad beter aankonden) waren we het eens: vlak, 'mat' geluid, vervormd hoog, geen speaker om akoestische instrumenten op te beluisteren. Ook degene die net een behoorlijk bedrag voor die speakers had gelapt. Die was niet blij.

Misschien dat er met verdere ontwikkeling meer in had gezeten, maar wat mij betreft zijn ze niet aangeslagen omdat ze niet goed genoeg waren voor close listening. En duur, ook. Je zag ze vooral in kleinere PA-achtige toepassingen, kroegen en zo, want actieve speakers zijn daar zo handig.
MFB werkt ook alleen maar in het laag, omdat je anders een grote bandbreedte nodig hebt EN een grote gain. Dit is vrijwel onmogelijk om te realiseren in de praktijk. Voor hoge frequenties zal de loopgain afnemen en daarom meer/vervelender vervormen. Ook is de impact van het monteren van de sensor veel te groot op een midwoofer/tweeter.

Dat neemt niet weg dat de techniek zelf slecht is. De techniek zelf is fantastisch en wordt in andere sectoren ook veel gebruikt. Je kan de vervorming wel 30dB onderdrukken!

Als je 1000 euro hebt en je geeft 800 euro uit aan een subwoofer en 200 aan een logitech setje voor bij de PC. Dan zal je ook de conclusie trekken dat de bas erg strak is en het hoog vervormd. Dat wil niet zeggen dat de onderdelen/techniek slecht is. Het budget/ontwerpkeuzes zijn dan enkel een beetje raar gekozen waardoor de verhouding uit balans is.

De techniek werkt goed in PA omdat je daar veel lucht wilt verplaatsen (grote uitslagen wil maken en dat betekent dat de driver veel vervormd). Ook zijn de drivers daar erg groot. De toegevoegde massa van de sensor zal dan weinig tot geen impact hebben op het gedrag van de luidspreker zelf.
Dat neemt niet weg dat de techniek zelf slecht is.
Je bedoelt niet slecht, toch?

Ik heb geen oordeel over de techniek, daar heb ik me daar niet meer in verdiept, destijds alleen de MFB 545 beluisterd. Dat waren de dingen die je ook in kroegen zag hangen, ook wel grote broer 587. Die was beter te pruimen in het hoog, trouwens.
Dat was met tachtiger jaren techniek en de kastjes waar de mfb ingebouwd was waren niet heel bijzonder.
Met moderne technieken moet uit mfb luidsprekers best iets moois kunnen komen.
Ik heb begrepen dat de tweeters van de Philips MFB speakers erg slecht waren. Er zijn mensen die deze vervangen met modernere.

https://youtu.be/cpl0_A6Z1ao
Ik gebruik al jaren Mfb luidsprekers. Laatste paar jaar hangen er chromecast audio`s achter. De luidsprekers zelf hebben een links-rechts schakelaar. Ideaal.
Interessant! Wat doen die schakelaars precies?
Linker of rechter kanaal kiezen. Is wel lekker bij stereo :)
Cool! Nooit van gehoord maar ga er direct naar kijken
Ondanks mijn beperkingen in de knowhow, is zelfs de voorbeeldtopics in dat developersforum erg leuk om te volgen. Daar zitten ook oud MFb engineers/managers/medewerkers op van Philips, dat maakt het extra spicey en je kunt ook veel wetenschappelijke artikelen daar vinden en downloaden.
Als je de MFB voeding niet uit een oude philipsspeaker trekt, dan wordt het een stuk gecompliceerder, maar het is wel erg interessant (en ook wel duurder als een standaard speaker).

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juni 2019 10:43]

Kan - met de tegenwoordige stand van de techniek - MFB ook worden toegepast op bijvoorbeeld de hoge tonen?
Ik verbaas me altijd over het feit dat audiofielen allerlei technieken gebruiken om de vervorming tegen te gaan, maar als je dan een actieve monitorspeaker voorstelt, ze dit te vlak vinden klinken. Audiofielen houden van vervorming blijkbaar. Persoonlijk vind ik dat wat er elektrisch in gaat, er in drukgolven uit moet komen. MFB zou dus perfect zijn, en als dat digitaal kan, dan kan je feitelijk 100% foutloos geluid kunnen produceren.....
Ja, dat wordt gedaan door een heel duur duits audiomerk. Opzich wel leuk verkoopargument als topmerk, maar volgens is het effect nagenoeg onmerkbaar omdat er in de hoge tonen minder vervorming zit. Maar als ik dure nieuwe speakers zou kopen omdat ik teveel geld had, dan was het dat merk met die type speaker geweest. Iedereen weet hoe lage tonen vervorming klinkt maar hoge tonen vervorming dat ervaart iemand niet snel en als dat wel zo is, dan lijkt me de kans groter dat de speaker reparatie nodig heeft, maargoed ik ben nog geen kenner of specialist, so take my opinion with a grain of salt.
En iedereen houdt van een ander type balans in het geluid en volgens mij kopen mensen ook meer op het gevoel wat ze krijgen bij de totale propositie (looks en prijs, hoe de audiozaak eruit ziet, hoe de verkoper de introductie begeleid etcetc). Stom voorbeeld maar die 2.1 setjes voor de computer zijn eigenlijk vooral voor de gamers natuurlijk, maar verder komt er tyfusgeluid uit die kleine blikken speakertjes t.o.v. 2 fatsoenlijke stereospeakers met juiste versterking. Maar iemand die graag naar hardcore luistert, zou er nog best eens bij kunnen zweren!

[Reactie gewijzigd door govie op 24 juni 2019 09:19]

Het artikel begint met een uitdaging "Dat moet goedkoper en beter kunnen, dachten we, en daarom zijn we gaan kijken of we zelf een speakerset kunnen bouwen voor minder dan driehonderd euro. " maar geeft daar nooit antwoord op :/

Is de kwaliteit beter dan vergelijkbare producten van dezelfde prijs? Is het een realistisch alternatief? Wat zijn de nadelen van deze manier? Waarin zit nou echt de winst van deze manier, want de onderdelen die gebruikt worden (goedkope versterker, goedkope dac) zouden toch ook invloed kunnen hebben op het geheel....Is het goedkoper en is het beter?

Eigenlijk heb ik nu alleen een build gezien van een speakersetje waarin je de source in de behuizing hebt geplaatst ipv erbuiten, en een aantal leuke nieuwe dingen geleerd over de mogelijkheden van een raspberry.

[Reactie gewijzigd door bonzz.netninja op 23 juni 2019 09:19]

Het artikel begint met een uitdaging "Dat moet goedkoper en beter kunnen, dachten we, en daarom zijn we gaan kijken of we zelf een speakerset kunnen bouwen voor minder dan driehonderd euro. " maar geeft daar nooit antwoord op :/
Op bladzijde twee van het artikel staat een tabelletje met prijzen (287 euro)
Of dit beter klinkt is alleen maar met het oor vast te stellen, maar als ik moet gokken denk ik van wel.

Een kant en klaar setje van 300 in de winkel mag misschien 100, 150 euro aan productie kosten, dan kunnen zulke speakers er echt niet van af. Ook de kast zal een stuk beter zijn: 18 mm MDF is behoorlijk zwaar voor zo'n kleine speaker (en zwaar = demping = minder kleuring) en er zit nog een stevige brace halverwege ook.
Tijd wordt duidelijk niet doorberekend, wat dit project anders instant zou laten falen. Ook moet je al in bezit zijn van al het benodigde gereedschap.

Dit is meer fun en hobby, rationeel is het voor de meeste mensen geen goede keuze. Betaal die 300 euro en bespaar jezelf een bak gedoe. :)
Ligt het aan mij of stopt het artikel abrupt? ik mis een beschrijving van wat jullie zelf zeggen dat heel belangrijk is; het geluid. ;)
Bij telefoon reviews praten ze ook over van alles en nog wat, maar hoe de belkwaliteit is en of de speaker tijdens het bellen overstemd wordt of niet wordt nooit besproken, terwijl dit juist de basis functionaliteit van een telefoon is.

Zo wordt bij televisies ook niet kabel tv signaal getest terwijl meeste mensen thuis gewoon dagelijks nog ouderwets televisie kijken.

In het verleden heb ik op aanraden van Tweakers reviews verschillende dingen gekocht (televisie, smartphones etc.) maar bij een LG OLED tv was men zo laaiend enthousiast over de beeldkwaliteit. Ik heb die tv gekocht en ik zie dat de tv snelle beelden niet kan bijbenen en fouten vertoont. Instellingen aanpassen met motion reduction verhielp het probleem niet. Bij navraag Tweakers werd mij mede gedeeld dat dit niet belangrijk genoeg was om te testen.

Ik koop een Huawei Mate Ascent en belvolume van hoorspeaker kraakt op maximale volume en die was al zacht. Hierover werd geen wordt gerept in de review.

Het lijkt mij dat Tweakers toch ook meer naar de core elementen mag kijken bij reviews en niet alleen maar naar nieuwe fancy hightech snufjes.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juni 2019 09:24]

Wat ook belangrijk is is de kwaliteit van de afstandbediening. Op onze midrange Sony moet je er bijna een scope op zetten zo precies is het richten altijd. Terwijl de a.b. van mijn ouders budget Philips vanuit elke hoek en stand het prima doet.

Dan nog de zap snelheid. Mijn ouders budget Philips knalt digitaal door de zenders heen terwijl onze Sony tergend langzaam is en ik wel met 2sec zwart beeld zit tussen zenders door.

Waarom worden de chipsets niet eens tegen het licht gehouden? Bij telefoons en tablets staat in de eerste alinea vaak wel vermeld wat er in zit, bij televisies zie je dat nooit staan. Wat is de SD855 equivalent in TV land??? TV zijn 'smart' tegenwoordig, maar wij krijgen ook nooit antwoord op de vraag of de TV snel genoeg is om 'smart' te zijn. Ja, het menu loopt soepel out of the box, doen ze allemaal, maar wat als je twee maanden verder bent en het ding is dicht geslibt met allerlei vormen van geniepige tracking.

Tweakers moet de techniek echt eens serieus op de proef gaan stellen ...
Tweakers heeft jaren geleden zich als doel gesteld lijkt het om een bredere doelgroep aan te kunnen spreken. Mijn inziens komt dit door een financiële afweging, het zal niet uit gekund hebben.

Die bredere doelgroep schrik je dan weer af als je meer de diepte in gaat, want weerstandjes, north en southbridges, coil whine, condensator verschillen, da's niet zo tastbaar als 'hoe snel is product x tegenover product y' en als je dan niet de reviews en .builds bijvoorbeeld laat prooflezen door de community, krijg je dat de community, die bij tweakers al divers wás(werkelijk alle takken van de sport komen hier samen in combinatie met af en toe een leek of twee) om te kijken of je dingen mist die de community belangrijk vind... tsja, dan mis je dingen die de community belangrijk vind of denkt te vinden.

Het zou voor tweakers niet erg praktisch zijn om mensen aan te nemen die bijvoorbeeld weten welk verschil een condensator kan maken in je speaker filter, het gaat namelijk nooit over speakers op de frontpage. Net zo onpraktisch is het om uit te meten wat de telefoonspeaker aan gekraak en vervorming produceert als je hem op vol volume hebt.

Of een tv drukke beelden niet aankan, is makkelijk te checken en als je dan op het oog dingen opvalt in die vijf extra minuten, kan je daarop verder testen. Houd de community tevreden.

Wat gewoon kan is als tweakers zoiets als dit maakt, een topic aan te maken en info in winnen. Zo hoeft een goeie speaker niet direct zo-veel te kopen, als je het ontwerp tóch aan moet passen. Dan kan je ook een tower speaker kopen en een compartiment erachter/onder maken, want er is benoemd dat geluidskwaliteit aangetast zou kunnen worden. Dit zal als er niet blind gestaard wordt op de volledige diy namelijk een stuk goedkoper en met waarschijnlijk nog beter geluid ook. Als je goed zoekt, kan er een hoop. Op marktplaats staan behoorlijk goeie speakers voor een prijs onder die 200€ want je moet ze toch aanpassen....

Kleine dingen, waar niet altijd aan gedacht wordt valt een hoop mee te winnen....
Ik vind dit artikel anders niet erg geschikt voor een bredere doelgroep.
In begrijpelijke taal stap voor stap wat je moet doen, is best wel geschikt voor een brede doelgroep
Dus jij denkt dat een brede doelgroep geen probleem heeft met het solderen, een bovenfrees in huis heeft en daar, aan de hand van dit artikel dat duidelijk niet voor een brede doelgroep geschreven is, zomaar even een paar bluetooth speakers in elkaar kan zetten.
Ik ben best handig maar zelfs dit vond ik te ingewikkeld om zelf te gaan doen.
Je vergeet dat je hier op Tweakers zit, dat zijn speciaal geïnteresseerden.
Los nog van het feit dat deze speakers veel duurder uitvallen dan €300,00 als je alle gereedschappen meetelt, even een bovenfrees aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Smid70 op 25 juni 2019 21:45]

Solderen doe je al op de middelbare school en een simpele soldeerbout is niet duur. bovendien kan je dit makkelijk en goedkoop oefenen en een tweaker die niet kan solderen is best beperkt, dus die soldeerbout wil je toch wel hebben want die kan je voor van alles en nog wat inzetten.
Een bovenfrees aanschaffen voor dit project gaat inderdaad wat ver, maar mits je een fatsoenlijk merk koopt met een stekker (dus geen accu) kan die je leven lang mee en vallen de kosten dus relatief ook mee.
Wil/kan je dit niet betalen of denk je die bovenfrees niet vaker te gebruiken dan is lenen van een bekende een goede optie of anders huren.

Nee dit project is zeker niet voor iedereen maar het is ook zeker niet ingewikkeld. Alleen als je nooit met hout werkt, nooit soldeerd etc dan is het wellicht wat veel nieuwe skills in één keer. Wat je zou kunnen doen is eerst een setje passieve speaker bouwen en aansluiten op een versteker die je al hebt van van martkplaats plukt. Daarna is dit project al een stuk minder eng. Ook een goede idee is een vriend te zoeken en samen een project doen, dan kan je van elkaar leren.
Nou ik zou juist denken dat je op die manier een bredere doelgroep trekt, door dingen te adresseren waar anderen van weg blijven.

Zeker voor dingen met een zekere hype status heb ik toch vaak het gevoel dat ik op alle sites ongeveer hetzelfde lees....
Ik ben het op zich wel eens met wat je zegt, maar letterlijk met geen woord reppen over het geluid van een _speakerset_, vind ik persoonlijk wel een beetje vreemd....ongeacht de bedoeling van het artikel.
Hoewel ik het 100% eens ben met de strekking van je reactie is dit meteen een bevestiging dat er ook veel schort aan het reactie (moderatie) klimaat hier. +3 voor een compleet offtopic reactie is gewoon mening modereren toch?
Ik heb met heel veel verschillende telefoons gebeld en wat me opvalt is dat ik tijdens het bellen altijd met elke telefoon kan praten met degene die ik aan de lijn heb. Meer hoef ik niet te weten over de geluidskwaliteit.
Dat is misschien wat kort door de bocht. Iemand kunnen verstaan is belangrijk, een beetje fijn geluid is toch ook leuk meegenomen.
Vroeger met analoge telefoons waren er forse verschillen te horen, gsm filtert zo veel weg dat er - inderdaad - nauwelijks verschil tussen telefoons overblijft.
Dit is een .build, geen review. En het is een artikel dat eerder in het Tweakers magazine geplaatst is dus wellicht net even iets anders geschreven is dan hoe je het normaal op de website zou verwachten. Het artikel eindigt daar op dezelfde manier overigens dus er is niks weggevallen.
Ik dacht precies hetzelfde. Net alsof je je eigen ijs gaat maken, en het hele proces om de beste smaak te krijgen beschrijft. En vervolgens niet vertellen hoe het smaakt :+
ik heb zo een systeem al een jaartje of 2 in huis...
eerst begonnen met 1 RPI 3 met de HifBerry amp ( https://www.hifiberry.com/products/ampplus/ )
dit was een start voor in de garage...

nadien het zelfde project opgezet aan de hand van een RPI Zero W met de mini amp https://www.hifiberry.com/shop/boards/miniamp/
deze werd geinstalleerd in de dressing/badkamer

is op een dag geinstalleerd en pakken goedkoper dan de Sonos oplossing...

enig nadeel dat ik nog heb, deze 2 RPI's zijn niet aan elkaar gekoppeld, geen multiroom en plaats af te controleren,,, zijn nu 2 aparte spelers die ik via de webinterface beheer en de muziek ophalen vanop mijn NAS.

ik gebruik Volumio als software, simpel en doet het werk...

De gebruikte speakers zijn Focal Polyglass 165 v15 https://www.focal.com/en
Voor multiroom audio zou je kunnen kijken naar Snapcast.
enig nadeel dat ik nog heb, deze 2 RPI's zijn niet aan elkaar gekoppeld, geen multiroom en plaats af te controleren,,, zijn nu 2 aparte spelers die ik via de webinterface beheer en de muziek ophalen vanop mijn NAS.
Zelf heb ik ook een setup met hifiberry amps. Voordeel dat de dac en amp direct gecombineerd zijn op je pi. Standaard 18 voeding en je bent klaar.

Zelf heb ik op basis hiervan een multiroom systeem gebouwd met 14 audiozones. Inclusief tuin.

Voor de multiroom audio gebruik ik Roon
(https://roonlabs.com/) en ben ik zeker tevreden van. Niet gratis, maar geld meer dan waard. De server ervan draait op mijn qnap nas. Een alternatief is logitech media server, maar dat vond ik persoonlijk minder goed.

Totale kostprijs een derde of minder van of the shelf oplossingen. 14 zones, allemaal afzonderlijk (en tegelijk!) aan te sturen of allemaal gesynchroniseerd of een combinatie. App beschikbaar voor IOS, Android en desktop os. En niet onbelangrijk een goede WAF :)

Snapcast heb ik ook even geprobeerd, maar was heel gedoe om het stabiel en onderhoudbaar werkend te krijgen.
Hoe zet je deze speakers uit. Als je gewoon de netschakelaar overhaalt heb je grote kans dat de geheugenchip van streek raakt (corrupting your SD card by pulling the power without shutting down the pi first). Is dit project hiertegen beveiligd?
Volumio heeft intern de optie om het systeem uit te schakelen. Na het uitschakelen kun je de netschakelaar overhalen en staat het systeem uit. Dan krijg je hem weer aan door de netschakelaar weer aan te schakelen
Tip:
in plaats van Volumio het OS van MooDeAudio gebruiken, wel alle streaming mogelijkheden, ook room EQ mogelijk met parametrische en grafische equaliser.
Bovendien kan MooDeAudio meerdere spelers bedienen. Moodeaudio.org
Ben ik nou blind of kijk ik er over? Maar ik zie nergens de exact bouwplannen met elektrisch schema en hoe de case te bouwen? Zou het graag zelf willen proberen!
Sta je nou serieus te zagen met handschoenen aan?

-knip-

Admin-edit:Gescheld verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 23 juni 2019 18:59]

Jammer dat je het als oordeel brengt. De bijbehorende veiligheids waarschuwing wordt zo gemist:

Het is niet gebruikelijk handschoenen te dragen als je werkt met zaag, frees of ook boor. De handschoen beschermt je niet als je het blad/frees raakt, en erger: als je handschoen gegrepen wordt vreet de machine de hele handschoen (met hand) op.
Gezien het zagen met gehoorbescherming, mondkapje en bril op, hebben de auteurs in ieder geval veel aandacht besteed aan veilig werken; dat goede voorbeeld is toe te juichen.

Wie is opgeleid voor dit soort werk zal ongetwijfeld gewaarschuwd zijn voor het gebruik van handschoenen bij verspanende bewerkingen, maar als niemand je het ooit heeft verteld, kan het zomaar zo zijn dat je het niet zelf bedenkt. Ik heb zelf een opleiding in de elektrotechniek, maar voor mijn werk bedien ik ook regelmatig o.a. kolomboren, elektrische zagen en een freesbank, en ik heb hier nooit bij stilgestaan.
Hoe zit het dan met zaaghandschoenen?
Die zijn voor kettingzagen.
Zoals anderen ook al gezegd hebben, heb je gelijk dat je geen handschoenen mag dragen tijdens verspanende werkzaamheden. Immers als de boor, frees, zaag, etc je handschoen grijpt wordt het leed alleen maar erger. Handschoenen kunnen wel weer aan zodra je klaar bent met de verspaning om te voorkomen dat je splinters in je handen krijgt.

Helaas zullen maar weinig mensen je boodschap oppakken wanneer je het op deze manier brengt. Dat is erg jammer, want je hebt een belangrijke boodschap over veilig werken.

Zelf ben ik heel blij dat deze hobby items bij Tweakers verschijnen. Het zijn leuke onderwerpen en geven mij altijd de kriebels om weer te gaan klussen en prutsen.

Ik hoop wel dat de heren lering trekken uit het commentaar hier en e.e.a. met de HSE(Q) verantwoordelijke bespreken en een volgend item volgens de Nederlandse wet en regelgeving uitvoert (ARBO enzo).
"Zelf ben ik heel blij dat deze hobby items bij Tweakers verschijnen. Het zijn leuke onderwerpen en geven mij altijd de kriebels om weer te gaan klussen en prutsen."

Oh uiteraard, het zou alleen niet verkeerd zijn als Tweakers, als "professionele organisatie", de geldende regels hanteert met betrekking tot het werken met apparatuur en niet aanzet tot onveilig werken.

Het huidige beeldmateriaal is absoluut niet geschikt om mensen te inspireren te klussen, wel wat je daarna zegt, maar dat is een onbeschoft woord begreep ik
En voordat je als hobbyist aan zo'n project begint, ook even doorspreken met je HSE-manager of je wel aan alle ARBO-regels voldoet... :)
Dan hadden ze ook een High-viz hesje en een helm op gemoeten :)
Haha die is grappig.
Ik mis trouwens ook tijdens de diverse bewerkingen de, veiligheids brillen en de veiligheids schoenen, volgens mij moeten ze deze ook gebruiken. :-)
Doch goeie dag, waar zijn we hier mee bezig, ik durf te wedden dat de meeste veiligheids zeurdozen als ze thuis iets doen hier zelf totaal geen rekening mee houden.
Tweakers.net ik vind dit een leuk onderwerp ga vooral zo door en laat je niet afremmen door die betweters die lekker langs de kant staan en via Google uitzoeken of ze ergens een minpuntje kunnen ontdekken in jullie video of in jullie werkwijze.

Leuk dit soort projecten, Ik heb trouwens nu net zelf een links/rechts basshaker gemaakt voor een race game zonder gebruik te maken van een soldeerdamp afzuigsysteem en een heet werkvergunning. Tja dus waarschijnlijk krijg ik nu ook als aanmoediging een vette rode -3
Ik ben het eens met de bedoeling achter je punt. Alhoewel, qua arbo is de arbeidshygiënische strategie nog altijd dat PBM's een laatste optie moeten zijn, na bronmaatregelen, collectieve en individuele maatregelen ;-)

Hoe dan ook: het gaat niet alleen om een of andere abstracte wet waar je van een of andere sheq officer of arbo instantie moet voldoen. In eerste instantie gaat het vooral om gezond verstand: hoe kan ik de risico's op ongevallen en langzame gezondheidsschade zoals houtzaagsel in longen voorkomen.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 26 juni 2019 00:28]

Je hebt een goed punt in de bouw is dit verboden
Haha..in welke bouw? Het zou kunnen dat het een geschreven regel is ergens, maar die ligt toch echt in een heel stoffig hoekje. Naast alle andere veiligheidsvoorschriften in de bouw.
Zoek maar even op "table saw gloves". Zonder handschoenen snij je in één vinger, met handschoenen kan heel je hand ertussen draaien. Dit is echt geen advies om naast je neer te leggen.

Dat Tweakers hier een foto bijzet van een professionele (uitziende) houtbewerker kan net de indruk geven dat je wel handschoenen moet dragen.
Je hebt helemaal gelijk, maar dat wil ik ook niet bestrijden.
Ik moest even lachen om de veiligheidsregels op de bouw en het naleven ervan.

Kom je wel eens op een bouwplaats? Denk het niet, want dan had je wel begrepen wat ik bedoelde ;)
Erg leuke DIY speaker setje, dit zou ik ook graag maken, hoop dat jullie meer DIY setjes maken, ben laatste tijd veel bezig met dingen maken en solderen, heb laatst nog een Adjustable DC Power Supply Switching Regulated Power Supply gemaakt van allemaal onderdelen.
Mooie gedeeltelijke build. Maar wat ben je hiermee?
Het ding kost 300€ aan onderdelen. Voor die prijs heb je een kant en klaar setje die prachtig speelt en waar je geen omkijken naar hebt.

Het valt ook tegen dat er nergens geen uitgebreide beschrijving is ivm het geluid. Dat een soundcheck niet zinvol is tot daar gelaten. Maar doe op zijn minst moeite om het geluid te beschrijven.

Leuk projectje, maar kan niet verdedigd worden onder het motto van goedkoper. Het voelt heel ondoordacht aan.
Totaal niet mee eens, ik hoop dat we meer van dit soort 'specials' voorbij zien komen. Zélf leren begrijpen hoe dit soort apparatuur in elkaar steekt en eraan tweaken. Niet vast in een of ander eco-systeem van een ander, maar mooi je omgeving kunnen inrichten zoals je het zelf wilt. Zie bijvoorbeeld de software waar je allerlei afwegingen in kan maken. Door dit artikel weer wat nieuws geleerd en ik heb er nu al zin in om met Pi MusicBox en Volumio te spelen!

Het is inderdaad wel veel geld, maar het overgrote gedeelte van dat bedrag zit 'm in de kosten van de speakerkit. Die kosten kan je altijd nog hoger of lager maken. En daar ligt ook mijn kritiek op dit artikel: was die kit het bedrag waard ten opzichte van andere oplossingen rond €300,-? Hoe is de eindervaring/geluidskwaliteit?

Volgens mij vergeten veel bezoekers dat we op Tweakers.net zitten, dat "tweaken" heeft een tijd bijna alleen maar in de user-generated content gezeten (reviews, blogs, forum). De laatste tijd zie ik daarentegen weer artikelen bij komen waar ik blij van wordt. :)
Ik ben het eens met dat het leuker en leerzamer is om het zelf in elkaar te knutselen, ondanks dat het niet de meest kosten efficiente methode is. Echter vind ik de wijze waarop het artikel in elkaar is gezet echt onder de maat.

Het is echt leuk dat je tegenwoordig zoveel kant en klare modules kan bestellen om je projectjes in elkaar te zetten. Echter vind ik dat, gezien er gewerkt wordt met 230V, er wel wat meer in mag worden gegaan op hoe je dit veilig aansluit. Iedereen kan simpelweg de draadjes er in prikken, maar dit soort artikelen kunnen juist goed belichten hoe je dit op een goede manier doet en welke onderdelen je daar voor nodig hebt!

Dat brengt mij bij het volgende punt. Sommige van de aliexpress onderdelen zonder specifieke titel vereisen nog wat zoekwerk om gevonden te worden, dit is een vrij makkelijke fix, maar dit maakt het een stuk makkelijker in het geval iemand zelf aan de slag wil. En link dan meteen ook even het aansluit materiaal (kabels, ring terminals, diktes, wat voor schroef terminals worden er gebruikt, etc, etc).

Maar ondanks de verbeterpuntjes, vind ik het wel leuk dat jullie dit doen!
Maar dat is net het punt. Met deze build leer je niets bij. Ze blijven te oppervlakkig en een leek kan hiermee niet aan de slag.
Het is geen kant en klare handleiding, maar het prikkelt wel de nieuwsgierigheid.
Er zijn goedkopere oplossingen zoals een pi zero met een HAT van https://www.justboom.co/

Ook de moeite!
En daar ligt ook mijn kritiek op dit artikel: was die kit het bedrag waard ten opzichte van andere oplossingen rond €300,-?
Volgens pricewatch zijn speakers in deze prijsklasse mono of stereo-in-één-behuizing dan wel één basbox met twee satelliet speakers (dus minder mooi stereo effect) en/of een stuk kleiner (dus minder goede bas weergave), en/of alleen bluetooth (geen wifi).
Hoe is de eindervaring/geluidskwaliteit?
Er is geen reden om te denken dat het minder goed zal klinken dan wat je voor evenveel geld in de winkel koopt, het zal eerder beter klinken. Enige nadeel is dat het niet compact en draagbaar is.
Zelf speakers bouwen is niet snel goedkoper. Componenten en materiaal zijn duur en alleen als je topspreakers kunt bouwen wordt het goedkoper om het zelf te doen (uren niet meegerekend)
Er zijn wat minder compromissen gedaan bij de zelfbouw ontwerpen. De kast is steviger, op het filter is minder beknibbeld. Ik heb nu boekenplank speakers staan (Vifa Premium 11) van 10kg per stuk, kant en klare speakers komen in de buurt van de 6 kg (Dali) en JBL met dunne 15mm wandjes en een plastic frontjes nog geen 5kg.
Wat ik liever had gezien is, ga uit van bestaande speakers die je gebruikt kan kopen (mooie voor een fractie) of nieuw) en kijk hoe je deze kan modificeren met de pi hardware.

Mooi filmpje maar niet iedereen heeft een vrees, is handig met hout.
Maar die ruimte is er ook nog. Ik zie het meer als een opening naar dit wereldje. Als je inderdaad niet handig bent met hout maar via een tweedehands winkel een stoer paar speakers weet te scoren dan weet je wat je daar nu mee kunt.

Tweakers is nu meer een portaal en het leuke van dit soort artikels is dat het je wat mogelijkheden belicht aan jou mits je intresse gewekt is om je erin te verdiepen.
Inderdaad, daar was ik nou teleurgesteld in
Het ontwerp bedenken we echter niet zelf, simpelweg omdat het uitzoeken van woofers en tweeters, en het ontwerpen van een speakerbox met het juiste volume en het juiste scheidingsfilter ons boven de pet gaan.
Juist die keuze van woofer en tweeter en het ontwerp van het scheidingsfilter waren de dingen die ik had gehoopt te lezen in dit artikel. Een "koop een kit en zet hem in elkaar" artikel is niet echt leerzaam.
Ik ben het er mee eens dat een vergelijking met een bestaand systeem echt mist. Je vraagt je dan ook snel af, waarom niet gewoon kopen.

Nu weet ik zelf dat het zelf bouwen van luidsprekers een stuk goedkoper is dan het kopen als je voor dezelfde kwaliteit gaat. Dit is echter lastig aan te tonen, omdat de meeste hobbyisten niet een bestaand ontwerp proberen te kopiëren, maar om een luidspreker te maken die zij zelf mooi vinden (wat ik zelf ook logischer vind). Om toch een indicatie te geven zou ik dan ook verwijzen naar dit DIY design van Heissman acoustics https://heissmann-acousti...t-mon-vs-neumann-kh-120a/. Dit is weliswaar een stuk duurder dan het artikel van tweakers, maar het geeft een indicatie dat je zo'n 40-50% aan kosten bespaart. Ook de Vifa Impuls van Speakerland lijkt erg veel op de PMC DB1. Beide speakers gebruiken dezelfde drivers, echter gebruikt PMC een transmissielijn design en speakerland een basreflex design. De speakerland is echter ~500 per paar (inclusief MDF kit) en de PMC is zo'n 1400 euro (per paar).

Als je de uren die je er zelf in steekt mee verekend, tja, dan zal het duurder zijn. Ik denk dat het zelfbouwen van apparatuur sowieso een hobby moet zijn.
Het ding kost 300€ aan onderdelen. Voor die prijs heb je een kant en klaar setje die prachtig speelt en waar je geen omkijken naar hebt.
Prachtig is nogal subjectief, en ik ben het totaal niet met je eens. Alle kant en klare actieve speakers met bluetooth of andere wireless klinken op z'n best redelijk. Vergeleken met de meeste bluetooth speakers van onder de ca 100 euro is het vast prachtig want die rommel is zo erg dat je de neiging krijgt je trommelvliezen door te prikken als je er gedwongen naar moest luisteren.

De kwaliteit van het artikel is wat matig en de reden waarom gestart wordt met de build valt helemaal weg. Dus ja ik ben het met je eens dat de stelling aan de hand van dit artikel niet verdedigd kan worden.
Dus tweakers: een vervolg artikel waarin jullie je zelfbouwe vergelijken met een aantal commercieel verkrijgbare setjes graag!
Toch is het artikel wel leuk en verfrissend en ik hoop dat veel mensen hierdoor geprikkeld worden en zelf aan het bouwen gaan.

Zelf luister ik al meer dan 10 jaar naar muziek via m'n computer met een 2de hands Yamaha MX-2 eind versterker en twee 2de hands BNS evolution luidsprekers. Daar heb ik 850 euro voor betaald dus significant meer dan 300 en nee ik heb geen bluetooth, pi etc maar de geluidskwaliteit is dan ook van een compleet andere orde grootte. Volgens mij een zeer goede investering als je graag muziek luistert.
Of spotify luisteren op niet de hoogste kwaliteit. Geweldig geluid *NOT*
Dat en het schema van de 2 weg filter/aansluitingen zou leuker zijn :/ Tweakers laat weer eens steken vallen.
1 2 3 ... 8


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Networking en security

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True