De software van de OnePlus 7 veronderstellen we als bekend. Het is OxygenOS op basis van Android 9 Pie en veel gebruikers waarderen dat. Het speerpunt is snelheid en de OnePlus 7 straalt dat ook uit.
We geven OnePlus ook kudos voor het makkelijk laten ontgrendelen van de bootloader, via een simpel Fastboot-commando. Dat maakt een bloeiende community mogelijk van custom roms, die de levensduur van dit apparaat misschien kunnen verlengen. OnePlus belooft zelf drie jaar lang beveiligingsupdates. De OnePlus 3 heeft bovendien Pie gehad, de derde grote upgrade voor de telefoon. Dat is heel netjes.

een gedropt frame
/i/2002789916.jpeg?f=imagenormal)
De Oppo Reno is… anders dan de OnePlus 7. De software heeft duidelijk andere prioriteiten. Snelheid en vloeiendheid horen daar niet bij. De telefoon oogde schokkerig bij het scrollen. Dat hebben we dus nader getest. En wat blijkt? Het zijn geen individuele framedrops; de Reno heeft een permanent probleem met het tijdig op het scherm toveren van de frames. We hebben de telefoon een tijdje gebruikt terwijl we de frametijden uitlazen. Daaruit bleek dat de telefoon bij gemengd gebruik van launcher, browser, apps en instellingen bijna een kwart van de frames dropte.
Behalve de vloeiendheid heeft de software meer problemen. Zo is het ontgrendelen van de bootloader niet mogelijk, waardoor het ook niet mogelijk is om custom roms voor de telefoon te ontwikkelen. Een niet te ontgrendelen bootloader is een tweakeronvriendelijke maatregel en keuren we dan ook af.
Het update- en upgradebeleid van Oppo is tot nu toe in orde. Voor bestaande telefoons kwamen er updates uit in mei. Er staan op de Nederlandse site geen beloftes over updates en upgrades in de komende jaren.
Dan het uiterlijk en de functies van de software. Laten we het zo zeggen: als het je smaak is, zul je er prima mee uit de voeten kunnen. Er zitten veel functies diep verborgen in de instellingen en dat is altijd fijn. Het uiterlijk doet door de wijzigingen aan het notificatiescherm en de iconen een beetje gedateerd aan.