Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Oppo Reno 10x Zoom-Preview

Smartphones met klapcamera en antikrasknop

25-04-2019 • 06:00

72 Linkedin

Preview

Oppo timmert aan de weg in Europa. Met de Find X bracht de Chinese fabrikant een innovatief toestel dat ons niet geheel overtuigde. Bij de wat betaalbaardere RX17 Pro waren de ontgrendeling en software punten van kritiek, en waren er toestellen met een wat betere prijskwaliteitverhouding. Er waren gelukkig ook genoeg pluspunten te noemen, zoals het oledscherm, de goede accuduur en de ontzettend snelle laadtechniek. Oppo wil het hart van het Europese publiek niet per se veroveren met goedkope toestellen met goede specificaties, maar met technologisch innovatieve smartphones met een eigenwijze visie.

In het Zwitserse Zürich heeft Oppo nu twee toestellen in een nieuwe lijn geïntroduceerd die geheel binnen die strategie passen, genaamd Reno. In de Benelux worden twee Reno-toestellen op de markt gebracht. De goedkopere van de twee heet simpelweg Reno. Dit is een toestel dat vijfhonderd euro kost en minder goede specificaties heeft dan de technisch veel interessantere Reno 10x Zoom. Deze smartphone heeft de technologie aan boord die we in Barcelona op het MWC al nader bekeken en is het meest high-end van de twee. Maar laten we beginnen met het opvallendste aspect van beide toestellen.

Klapcamera

De Reno en Reno 10x Zoom hebben geen van beide een direct zichtbare frontcamera, zodat het scherm geen inkeping of gat nodig heeft. De oplossing die Oppo dit keer heeft verzonnen, borduurt enigszins voort op het schuifsysteem van de Find X, in die zin dat de frontcamera in een bewegend deel zit dat alleen naar boven komt als hij nodig is. Dat geldt ook voor de zaklamp, ofwel ledflitser, en de luidspreker zit er ook in, al heeft het scherm aan de bovenkant wel een kleine grille om het geluid van de daadwerkelijke luidspreker door te laten.

Zoals je vermoedelijk al gespot hebt, is het deel dat omhoogkomt kleiner dan bij de Find X. Daarnaast komt het schuin naar boven. We hebben het systeem goed van dichtbij kunnen bekijken en bewegen bij de previewsessie. Op beide toestellen lijkt het te gaan om hetzelfde systeem. Er zit wat speling in, wat op zichzelf niet verkeerd is. Als je het handmatig heen en weer beweegt, gaat het keurig terug naar zijn beginpositie. Het systeem zelf terugduwen is ongetwijfeld mogelijk, maar niet zonder er zoveel kracht op te zetten dat we bang zijn het kapot te maken.

Al met al komt het klapsysteem op ons wat meer solide over dan het systeem van de Find X. Er is minder oppervlak waar vuil tussen kan komen en als het systeem gesloten is, komt er ook minder makkelijk viezigheid in. Wel is het uitkijken geblazen als je een selfie op het strand maakt, lijkt ons, maar ook daar heeft Oppo iets op gevonden; het klapgedeelte gaat automatisch dicht als de telefoon een val detecteert. We zouden er persoonlijk niet op vertrouwen dat het altijd op tijd gebeurt, dus voorzichtigheid is geboden, ook bij een systeem als dat van de Reno-toestellen. Als er eenmaal viezigheid in het systeem zit, lijkt het ons vrij lastig om het eruit te krijgen.

Als je in de camera-app overschakelt naar de frontcamera, duurt het heel even voordat het systeem zich opent. Toch stoorde de snelheid ervan ons niet als we een selfie wilden maken. In de praktijk zullen de meesten waarschijnlijk de camera achterop gebruiken, maar als je veel selfies maakt in situaties waarbij een moment snel vervliegt, dan kan de extra tijd die het kost ten opzichte van andere smartphones misschien een overweging zijn om de Reno te laten voor wat hij is. Verder zien we weinig andere bezwaren tegen het systeem na de eerste korte ervaring met het toestel.

Oppo Reno 10x Zoom

Notchallergie

Wel heeft het systeem zoals gezegd een voordeel; er hoeft geen gat of inkeping meer in het scherm te zitten. Het is natuurlijk een beetje de vraag of de toepassing van het klapsysteem met alle gevolgen van dien, zoals het ontbreken van een ip-rating, te prefereren is boven een waterdruppelnotch of iets in die contreien. Het antwoord zal per persoon variëren. We kunnen ons voorstellen dat je een liever een klein deel scherm inlevert, maar we weten ook dat er mensen zijn met een dermate grote notchallergie, dat ze liever een ononderbroken scherm zien en het klapsysteem voor lief nemen.

Het resultaat van het harde werk van Oppo is een prachtig en volledig oledscherm, bij de Reno 6,4" groot en bij de Reno 10x Zoom 6,6" groot. Beide hebben ondersteuning voor het dci-p3 kleurbereik, een 1080p-resolutie en een beeldverhouding van 19,5:9, en zijn beschermd door Gorilla Glass 6. Ook zou het scherm niet flikkeren bij lage helderheden, zoals sommige oledschermen zouden doen. Persoonlijk hebben we hier echter nooit last van gehad bij smartphones, maar toch. De schermen lijken vrij helder te kunnen en zien er mooi uit, zoals de meeste oledschermen eigenlijk. Opvallend is verder dat zowel de Reno als de Reno 10x Zoom een plat scherm heeft en dus geen scherm dat aan de zijkanten afbuigt, wat we best vaak zien bij het duurdere segment.

Oppo Reno Standard Edition

Strak ontwerp met keramische wrat

Interessanter is de behuizing van de toestellen zelf, ook los van het klapsysteem. De achterkant van de Reno-toestellen heeft namelijk geen camerabobbel en de camera's worden allemaal beschermd door een glaslaag met Gorilla Glass 5. Dat komt het ontwerp ten goede, maar een geheel gladde achterkant vonden ze bij Oppo ook geen goed idee, getuige een klein keramisch wratje net onder de camera's. Dit bobbeltje een wratje noemen is eigenlijk een beetje flauw, want esthetisch gezien misstaat het wat ons betreft niet, al mag je het natuurlijk ook lelijk vinden.

Bovendien dient het een goed doel, want het knopje moet krassen voorkomen. Het voorkomt namelijk dat de achterkant van het toestel, inclusief de camera's, direct in aanraking komt met de ondergrond. We hebben het toestel op een plat oppervlak gelegd om te kijken of het een beetje stabiel is en dat viel ons mee. Het is prettiger dan een camerabobbel, die vaak ook nog eens uit het midden zit, waardoor een toestel erg heen en weer kan wiebelen. Daardoor kun je er vaak niet goed mee werken als het op tafel ligt.

Toestel Reno Reno 10x Zoom
Lengte (mm) 156,6 162,0
Breedte (mm) 74,3 77,2
Dikte (mm) 9,0 9,3
Gewicht 185g 210g

De Reno 10x Zoom voelt zwaar aan, wat ook geïllustreerd wordt door de specificaties, want we komen zelden smartphones tegen die 210 gram of meer wegen. Ook 9 en 9,3mm dikte is aanzienlijk en dat merk je ook als je de toestellen vasthebt. Het hoeft geen nadeel te zijn, maar je voelt wel dat je een behoorlijke telefoon in je hand hebt. Dat er geen camerabobbel is, verbaast ons in die zin dan ook niet.

Periscopische camera

Daar is hij dan. Op het MWC kregen we alleen een prototype in handen van een smartphone met '10x lossless zoom'. Dat blijkt nu de Reno 10x Zoom te zijn en het is bijgesteld naar 10x hybride zoom. Dat is wel zo netjes, want lossless is wat misleidend, zoals we in onze preview al uitlegden. Bovendien is 'zoom' niet helemaal correct, al vergeven we dat Oppo, aangezien het lastig is om het op een andere manier simpel en begrijpelijk aan te duiden.

Voor de duidelijkheid: er zitten geen bewegende delen in de camera met telelens. De 10x zoom is ten opzichte van de 16mm-groothoeklens, want de telelens is 160mm in 35mm-equivalent. Dat is overigens meer dan het toestel met de meest geavanceerde zoomtechnologie die tot nu toe dit jaar uitkwam: de P30 Pro. Die heeft een telelens met een brandpuntsafstand van 125mm in 35mm-equivalent.

Daartussen zit natuurlijk nog een reguliere camera, die de reguliere Reno ook heeft, en die heeft de 48MP IMX586-sensor, die we eerder onder meer op de Xiaomi Mi9 terugzagen. Deze sensor is met 1/2" groter dan de meeste high-end smartphonecamerasensors, maar wel kleiner dan die van Huawei. Ook betekent het hoge aantal megapixels dat de pixels zelf met 0,8 micron klein zijn. Hoe de camerakwaliteit zich verhoudt tot bijvoorbeeld een Xiaomi Mi9, maar ook een P30 Pro, is op een previewevenement niet te zeggen, maar we hebben wel wat foto's genomen met de Reno 10X Zoom, op alle standaardzoomstanden en daarnaast nog met de frontcamera.

Wat we wel al enigszins merkten bij het evenement, is dat de foto's met telelens aardig wat licht behoeven om goed te slagen. Dat zien we vaker bij telelenzen, dus verrassend is het niet, maar de telelens is het bruikbaarst als je bijvoorbeeld buiten overdag foto's maakt, vermoeden we. De tweede foto in deze zoomserie is overigens direct afkomstig van de 160mm-telelens en de eerste is daar technisch gezien een crop van.

De foto die we namen met de frontcamera valt tegen, want er lijkt niets scherp te zijn, maar we hebben goede hoop dat dit een incident is en dat de camera dus op iets anders gefocust heeft. Het lijkt immers geen bewegingsonscherpte.

De Reno 10x Zoom heeft optische beeldstabilisatie op de primaire lens en de telelens, en deze lijkt vrij goed te werken. Vooral op de telelens is dat best knap. Helaas heeft de Reno geen optische beeldstabilisatie en dat is wel iets wat hem een voordeel had kunnen geven ten opzichte van de concurrentie in zijn prijsklasse. Ook heeft de Reno geen groothoekcamera, maar een dieptecamera, bedoeld voor betere portretfoto's. De 10x Zoom heeft wel een groothoekcamera, zoals je aan de foto's hierboven kunt zien.

Hardware en software

Wat hardware betreft verschillen de Reno-toestellen. Het eerste dat ons opviel was de haptische feedback, die bij de 10x Zoom ronduit geweldig aanvoelt, maar bij de reguliere Reno erg slap en soms bijna niet voelbaar. Ook de soc is echter verschillend. De Reno 10x Zoom heeft een Snapdragon 855, waar de Reno het moet doen met een Snapdragon 710-soc. Dat is enigszins jammer, want de Xiaomi Mi9 heeft voor dezelfde adviesprijs wel een SD855. Toch is dat niet meer het allerbelangrijkste van een smartphone, dus wellicht kan de Reno dat bijvoorbeeld goedmaken op het gebied van camerakwaliteit, maar dat moeten we afwachten.

Wat verder opvalt, is dat de Reno een 3,5mm-poort heeft en de Reno 10x Zoom niet. Dat is in lijn met wat we meer zien de laatste tijd: duurdere toestellen in een serie missen de poort. Ook de hoeveelheid opslaggeheugen valt op bij de reguliere Reno. In de Xiaomi Mi9 zit bijvoorbeeld 128GB bij het model dat 500 euro kost. De Reno 10x Zoom valt verder wat uit de toon door een gebrek aan draadloos laden. In die prijscategorie is dat immers gemeengoed aan het worden.

De software van de Oppo-toestellen heet Color OS en we zijn toe aan versie 6 met deze Reno-smartphones. We waren niet erg gecharmeerd van sommige aspecten van de software, maar er is aan gesleuteld. Zo is er nu standaard een applade aanwezig, zodat je niet alle apps op diverse thuisschermen hebt staan. Ook ziet het geheel er weer wat cleaner uit, met minder elementen tegelijk op het scherm. De software bevat veel instelmogelijkheden, wat we toejuichen. Hopelijk gaat Oppo zijn leven beteren op updategebied en kunnen deze Reno-toestellen ons meer overtuigen op softwaregebied dan hun voorgangers.

Oppo Reno 10x Hybrid Zoom Oppo Reno
Scherm 108,6cm², 153x70mm, 6,6"-oled,
19,5:9, 2340x1080 pixels
Gorilla Glass 6
100,5cm², 147,6x68,1mm, 6,4"-oled,
19:5:9 2340x1080 pixels
Gorilla Glass 6
Soc Snapdragon 855 Snapdragon 710
Ram 8GB 6GB
Flashopslag 256GB 256GB
Accu 4065mAh 3765mAh
Besturingssysteem ColorOS 6 op basis van Android 9 ColorOS 6 op basis van Android 9
Aansluitingen Usb-c Usb-c, 3,5mm-jack
Camera's achterkant 1x ultragroothoek, 1x regulier, 1x tele 1x regulier, 1x 'dieptesensor'
Prijs € 799 € 499

Hierboven zetten we de belangrijkste specificaties van de twee Reno-toestellen voor het overzicht nog even op een rijtje

Tot slot

De concurrentie waartegen deze Reno-toestellen het opnemen, is moordend te noemen. De Reno staat tegenover smartphones als de Xiaomi Mi9 en de komende OnePlus 7. De Reno bevindt zich meer in de categorie van de S10-serie en de Huawei P30-toestellen. Wat functionaliteit en features betreft komt de Reno 10x Zoom aardig mee met de concurrenten en onderscheidt hij zich met de telelens, het ontwerp en het scherm zonder inkeping.

Dat laatste doet de reguliere Reno ook, maar het toestel is wel wat gewoontjes ten opzichte van zijn innovatievere broer. Naast een Mi9 is hij op papier niet direct heel interessant, vooral door zijn mindere soc en minder veelzijdige camera. Veel zal bij beide toestellen echter afhangen van de camerakwaliteit. Als de hoofdcamera van de reguliere Reno relatief goed is, kan de mindere soc en wat minder camerafunctionaliteit een goede ruil zijn tegen bijvoorbeeld meer opslag en een betere primaire camera.

Dat zal moeten blijken en dat geldt ook voor de Reno 10x Zoom. Tegenover de weliswaar duurdere P30 Pro kan de primaire camera van de Reno 10x Zoom het weleens moeilijk krijgen. Dat gaan we zeker testen zodra de smartphones binnen zijn. Voor nu kunnen we niet anders dan Oppo in elk geval een compliment geven voor het bedenken van creatieve oplossingen en het technologische hoogstandje in de vorm van de periscopische camera.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (72)

Wijzig sortering
Beetje suf dat ze een bobbeltje op de achterkant hebben gemaakt. Een volledig gladde achterkant zou wat mij betreft juist mooier zijn. Gorilla Glass 5 zou krasbestendig genoeg moeten zijn om dat aan te kunnen. Rare keuze.
Het is helemaal niet zo gek, had ik bij één van mijn vorige telefoons zelf gedaan, dan weliswaar met een rubberen plakvoetje, zie foto:
https://ic.tweakimg.net/ext/va/1160587.jpg

Werkt perfect om de lens te beschermen, bij de meeste telefoons steekt het beschermglas nét een beetje uit en raakt als eerste een oppervlak als je deze neerlegt. Wel hadden ze het wat breder kunnen maken (en van rubber of plastic) zodat de telefoon wat stabieler ligt.
Oudere telefoons hadden vaak normaal glas op de camera, dus toen was het heel logisch om dit te doen. Echter is dit Gorilla Glass 5, daarom vind ik het een rare keuze.
Je weet dat Gorilla Glas een marketing term is? Al noemen ze het Gorilla Glass 2000 Xtreme dan nog blijft het glas wat kan krassen. En bij een camera lens is het een beetje lullig als dit gebeurt, zeker bij een dure smartphone.
Precies.. waarom een niet vervangbare lens op een peperdure smartphone risico laten lopen te beschadigen als je ook een rubberen voetje eromheen kunt plakken van 10 cent :+ :+ :+

p.s.
Laten we wel wezen, meeste mensen stoppen hun smartphone toch in een hoesje met cameragat dus dan heb je toch al weer die extra clearance terug... dus eigenlijk is het sowieso een non-issue. :P

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 25 april 2019 18:17]

Geen vervangbare lens. als je een dslr camera hebt met dure lens schroef je normaal voor op de lens ook een stukje glas. Komt daar krassen op, zit het niet op de lens en dat stukje glas kun je gewoon vervangen.
Ja goed punt.. vandaar ook natuurlijk dat mensen hoesjes om hun telefoon van x honderden euros doen van een tientje of zo. ;)
Saffierglas of iets minder Ion-X glas is echt wel krasbestendig. Dus als nu Gorilla Glass 2000 Xtreme eigenlijk saffierglas is dan is het meer dan een marketing term.
Saffierglas is hard maar bros. Saffierglas is vooral beter ter voorkoming van krassen, echter harde klappen of een val wil je niet meemaken met een toestel of lens van saffierglas.
Als dat saffierglas iets verdiept in het lens omhulsel ligt dan vangt het omhulsel die klappen op. Iets wat je niet met saffierglas moet doen is het laten buigen of impact bescherming. Dat is bij een cameralens ook minder kritisch dan bij bv het scherm van je mobiel.
Ook gorilla glass 5 kan niet tegen het krassen als deze in aanraking komt met zand. Dan heb je echt saffier nodig. En aangezien dit super breekbaar is en niet in die groottes makkelijk te produceren lijkt me dit een prima oplossing. Mijn gorilla glass 5 toestel heeft al een aantal.zeer lelijke krassen. Het glas aan de achterkant zit vol met putjes van zandkorrels tussen mijn telefoon en de uag cover. Gg5 is dus zeker niet krasvast. Daarbij komt nog dat gg5 een folie laag heeft die het minder breekbaar maakt maar daardoor bekrast de bovenste laag erg snel met van die hele fijne krasjes
Een fatsoenlijk hoesje doet hetzelfde.
Vind ik altijd een beetje een raar argument. Koop je een mooie telefoon, doe je er vervolgens een 'condoom' omheen. Dan kun je net zo goed een lelijke telefoon kopen :+ Trouwens, als je een hoestasje neemt dan is de telefoon nog niet beschermt als je deze uit de hoes haalt en vervolgens even op een oppervlak legt.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 25 april 2019 12:46]

Een telefoon is een stuk gereedschap in mijn ogen. Net zoals mijn sleutelbos en een toetsenbord. Het helpt me om bepaalde dingen te doen.
Ik stop hem dus ook al sinds jaren in een hoesje waarbij ik ook gelijk mijn rijbewijs en pinpas in kwijt kan en zonodig wat losgeld. Hierdoor heb ik in de >10 jaar dat ik een smartphone heb ook nog nooit een barst of kras op mijn scherm gehad of anderszins noemenswaardige schade. De hoesjes houden het dan weer zelden meer dan 2 jaar vol (worden mettertijd lelijk), maar die vervang je voor 2 tientjes.

Zo kon ik dus dik 3 jaar met een Galaxy S Plus doen en 4 jaar met een Nexus 5.
Ik vind het een typische oplossing door een tweaker of een nerd. Ongeveerd vergelijkbaar met bril "fix" Voor hetzelfde geld koop je een telefoon ring of standaard die je op de achter van je telefoon plakt, waarmee je tevens ook nog extra functionaliteit krijgt en denken mensen niet: "wat een gebeund rubberen stuk"

Maar volgens mij heeft niet echt geholpen voor je camera, want ik zie alleen maar krassen bij je lens. Zelf koop het liefst een zo'n dun mogelijke transparante case icm een screenprotector. Als ik een deftige dame was geweest met een chique handtasje, had ik dergelijke bescherming niet nodig gehad. Alleen dat ben ik niet en is ook al meerdere keren gebleken in het verleden |:( . Telefoons zijn sowieso niet meer zo stootbestendig als de Samsung op jouw plaatje.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 26 april 2019 12:48]

Wat maken jullie er allemaal een drama van zeg. De telefoon op de afbeelding had ik overgenomen en was al lichtelijk beschadigd maar om te voorkomen dat het verder zou beschadigen..... precies daarom aangebracht, daarom kwam ik op dat idee. Simpel en effectief of het mooi is, is een tweede. Nog beter was geweest een rechte dunne afgeronde rubberen streep over de breedte van het toestel vlak onder de lens, het glas van de lens (ligt de telefoon lekker stabiel als je deze op een oppervlak legt) maar dat had ik niet voor handen. Dat is het verhaal achter deze 'button'.
De OP3 had dit probleem ook, als hij plat op de grond valt is je camera glas gebroken
Denk je echt dat ze er op zijn gekomen om het niet te testen? Ze weten best wat ze doen, zonder is dus gewoon niet functioneel & breekbaar volgens hun eigen tests..

Als je liever een product hebt dat snel stuk gaat koop dan toch gewoon een iPhone..
De iPhone heeft saffierglas op de lens 😊. Wel een duurdere optie, maar mede om zulke details betalen mensen graag wat meer voor een iPhone.
De iPhone heeft geen echt/puur saffierglas. Het glas van de camera krast bij dezelfde hardheid als gewoon glas.

Bron: https://youtu.be/oT6VL4x-rHY?t=272
Haha, van zo iemand kun je dat verwachten. Alles is te krassen. Maar mijn ervaring is simpel, geen krassen op m’n lens. En m’n hoesje (skin) valt niet over de lens heen en steekt ook niet verder uit. En daar draait het om.

Maar toegegeven, ik ben een vreemde eend, ik zit niet altijd met een schroevendraaier m’n lenzen te bekrassen :+
Echt nep saffier, en gaat net zo snel stuk als gorilla glass 5..
Dus je betaalt om genept te worden.

[Reactie gewijzigd door stewie op 25 april 2019 18:11]

De huidige Oppo's op de markt hebben een cheap plastic feel, heeft de Reno weer hetzelfde materiaal aan behuizing?

Gaan deze het niet op allerlei fronten afleggen tegen de Oneplus 7 en pro die een maand later opduiken?
Oppo en OnePlus vallen onder hetzelfde moederbedrijf, daar hoeven ze zich niet druk om te maken.
Ze stammen van hetzelfde bedrijf af, maar het zijn 2 volkomen losse entiteiten. De filosofie van beide bedrijven is ook anders.
Er zitten 2 speakers op, maar was niet snel te testen of er stereogeluid uitkomt, want er stond geen muziek op en telefoon was offline.
Leuk ding. Ik ben een bijzonder persoon omdat ik helemaal geen selfie-camera in mijn telefoon hoef te hebben. De front-camera gebruik ik vrijwel nooit, dus de ruimte die zo'n ding inneemt zie ik liever voor iets anders gebruikt worden. Maar goed, dit is een ongebruikelijke voorkeur, dus een compromis zoals een uitschuifbare/uitklapbare camera-module zoals dit toestel heeft, is wat mij betreft een prima oplossing.
Ik hoef die front-camera ook niet. Maar ik heb wel zoiets van, als ze dan toch zo'n groot deel laten uitklappen, doe dan alle camera's in zo'n uitschuivend gedeelte zodat alle lenzen beschermd zijn. Dan heeft het echt nut en kun je gewoon rammen met de achterkant.
Ik dacht dat de zoom door oppo ontwikkeld was maar Huawei heeft precies dezelfde set up.
Hadden ze niet beter de flitser in dat kleine bolletje kunnen verwerken? Nu moet je elke keer de frontcamera omhoog laten komen als je een foto met flits wilt maken of je zaklampje wilt gebruiken.
Eens. Of als ze hem dan toch persé in dat klapding willen hebben, waarom dan niet ook in frontflitser? Mja wij simpele personen zullen wel niet begrijpen dat dit niet kan
Het is een telefoon, tenminste zo heet het, dan zou ik graag willen weten hoe de belkwaliteit is en hoe stabiel verbindingen zijn. Dat is toch het meeste waar je de telefoon, als het goed is, voor gebruikt. Misschien daar niet zo goed te testen maar mis ik wel vaak in reviews.

Wat de camera betreft, op de meeste camera's van telefoons krijg je vaak zo'n plofkop als je een foto wat dichterbij neemt. Dat kun je goed zien op de laatste foto (kijk naar Chris en vergelijk met video 0:37):
https://tweakers.net/i/Ow...85812.jpeg?f=imagegallery

Graag zou ik ook willen zien hoe groot de fouten in de lens zijn, dat zie je vaak goed als je iets van dichterbij schiet (bijvoorbeeld fish-eye effect). Dat zou je kunnen doen met een blad met rasterpattern bijvoorbeeld, hoe nauwkeurig is de lens, hoe recht zijn de lijnen én hoe gelijkmatig is de afwijking.

Voor de rest lijkt het mij een mooie telefoon, wel raar dat de duurdere variant dan de audio-jack mist.
Leuk dat ze zo.experimenteren, lijkt me leuk om zo'n ding te hebben als ze wat verder zijn in de technologie. Overigens mogen ze van mij wel weer een 3.5mm jack toevoegen, en draadloos laden. Wat is het lastig om een flagship te vinden met alle ingangen tegenwoordig...
Vind dat uitschuifmechanisme wel echt nice, zie je niks aan de voorkant als je camera ooit gehackt wordt en kun je m lekker laten zitten als je dat ding niet gebruikt.
Als deze telefoon kon worden geroot me Magisk dan was het een instant buy. Ik hoop dat root, en dus unlocken, ook in de toekomstige review wordt meegenomen als minpunt. Ik vind dat de industrie de verkeerde kant aan het op gaan is, en het unlocken van je apparaat zou geen onderscheidende feature moeten zijn, want er zijn al genoeg variabelen om als koper rekening mee te houden!
toffe telefoons, maar wat ik erg suf vind is dat er "designed by oppo" op moet staan, terwijl er al groot oppo op de achterkant staat.
het lijkt mij vrij logisch dat een telefoon van oppo, ook ontworpen is door oppo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee